فهرست مطالب

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال دوم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یوسف صادقی*، حسین خنیفر صفحات 317-346
    سرمایه اجتماعی منبعی است که ممکن است افراد، گروه ها و جوامع برای نیل به نتایج مطلوب آن را به کار گیرند، و مفهومی است که در بسیاری موارد توسط تحلیلگران اجتماعی برای توصیف طیف وسیعی از فرایندهای اجتماعی به کار گرفته می شود و به درک اینکه چرا برخی افراد، گروه ها و طبقات اجتماعی به نتایج سیاسی، اقتصادی، یا اجتماعی مثبت تری نسبت به دیگران نایل می شوند، کمک می کند. در زمینه شکل گیری و تکوین سرمایه اجتماعی، بررسی دین و فرهنگ دینی بیش از هر مورد دیگری لازم است. دین به عنوان نظامی ماورایی می تواند به عنوان یکی از اساسی ترین عوامل در شکل گیری سرمایه اجتماعی در جهانی که بار دیگر به نقش آفرینی دین در این عرصه اقرار کرده است، تاثیرگذار است. این مقاله در توجه به رابطه فسلفی دین و علم، به دنبال تبیین علمی و رهیافت عقلی - نقلی مولفه های سرمایه اجتماعی اسلامی در نص و احادیث است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، معرفت شناسی دینی، نظریه پردازی دینی، نص و احادیث
  • محمدصادق حسن زاده*، سارا صادقی صفحات 347-365
    در اقتصاد مبتنی بر دانش، سازمان ها دانش کارکنان را به عنوان منبعی در جهت خلق و افزایش ارزش سازمانی به کار می گیرند و موفقیتشان به توانایی شان در مدیریت این منبع کمیاب بستگی دارد. یکی از قابلیت های مهم سازمانی که می تواند به سازمان ها در خلق و تسهیم دانش کمک کند و برای آن ها در مقایسه با سازمان های دیگر مزیت سازمانی پایدار ایجاد کند، وجود سرمایه اجتماعی است. هدف این مقاله بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی در بهبود تسهیم دانش در صنایع دارویی استان گیلان است. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری این تحقیق کارشناسان صنایع داروسازی استان گیلان می باشند که تعداد آن ها 103 نفر است و از کل جامعه بررسی شد. در این تحقیق دو پرسشنامه استاندارد سرمایه اجتماعی و تسهیم دانش به کار گرفته شده است. یافته های پژوهش که از طریق آزمون رگرسیون به دست آمد، نشان داد سرمایه اجتماعی در افزایش تسهیم دانش نقش دارد. از سه بعد درنظرگرفته شده برای سرمایه اجتماعی، بعد شناختی بیشترین نقش را در بهبود تسهیم دانش دارد و بعد از آن بعد رابطه ای در بهبود تسهیم دانش نقش دارد، اما بعد ساختاری نسبت به دو بعد دیگر نقش بسزایی در بهبود تسهیم دانش ندارد.
    کلیدواژگان: بعد رابطه ای، بعد ساختاری، بعد شناختی، تسهیم دانش، سرمایه اجتماعی
  • نگارالسادات مصباحی جهرمی، مرضیه ادیب زاده*، سکینه نخعی، سیدمحمود حسینی صفحات 367-392
    سرمایه اجتماعی مفهومی است که در حوزه های گوناگون مطرح شده است. اهمیت سرمایه اجتماعی این است که سبب اجتماع افراد می شود و انجام دادن موفقیت آمیز فعالیت ها را ممکن می کند. هوش هیجانی نیز نقشی اساسی در محیط کار دارد. با توجه به وابسته بودن سرمایه اجتماعی به روابط بین افراد و تاثیر هوش هیجانی بر روابط بین فردی، هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر کارآفرینی سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی با توجه به نقش تعدیلگر هوش هیجانی است. برای نیل به این هدف، فضای نمونه 184 نفری از کارمندان دانشگاه یزد است که با فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است که روایی آن با نظر استادان تایید شد. پس از تکمیل نمونه اولیه، پایایی پرسشنامه با محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزارهای SPSSو SmartPLS2 تحلیل شد. نتایج نشان داد سرمایه اجتماعی بر کارآفرینی سازمانی و رفتار شهروندی اثر مثبت و معنادار دارد. همچنین، متغیر هوش هیجانی علاوه بر نقش تعدیل گر، اثر مستقیم و معنادار بر کارآفرینی و رفتار شهروندی دارد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، سرمایه اجتماعی، کارآفرینی سازمانی، هوش هیجانی
  • علی صابری*، محمد سلطان حسینی، بهزاد ایزدی، بهنوش وزیریان صفحات 393-413
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر عدالت سازمانی بر سرمایه روان شناختی از طریق سرمایه اجتماعی در کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان اصفهان بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش عبارت است از همه کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان اصفهان که تعداد آن ها برابر با 405 نفر بود که با توجه به مشخص بودن جامعه آماری، با به کارگیری جدول کرجسی و مورگان، 210 نفر به عنوان نمونه آماری با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب شدند. داده های پژوهش با به کارگیری پرسشنامه های استاندارد عدالت سازمانی نیهوف و مورمن، سرمایه اجتماعی ناهابیت و گوشال و سرمایه روان شناختی لوتانز گردآوری شد. داده ها با دو روش آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون کولموگروف اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل مسیر، آزمون سوبل) با نرم افزارهای اس. پی. اس. اس و لیزرل تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد عدالت سازمانی با سرمایه روان شناختی رابطه معنادار دارد. همچنین، عدالت از طریق متغیر میانجی سرمایه اجتماعی بر سرمایه روان شناختی تاثیر می گذارد. در نهایت، آزمون برازندگی مدل نشان دهنده مناسب بودن آن برای سازمان های ورزشی بود. در حقیقت، عدالت سازمانی نقش محوری در سازمان ها دارد و با برقراری آن می توان روابط قوی بین کارکنان و بازده بالاتری را مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، سرمایه اجتماعی، سرمایه روان شناختی
  • نادر سیدامیری، علیرضا کاملی *، سمیه مرادی، هادی واشقانی فراهانی صفحات 415-434
    امروزه علاوه بر سرمایه فیزیکی، سرمایه اجتماعی، عامل تعیین کننده در کارآفرینی است. بدین منظور، پژوهش حاضر، ضمن بررسی تاثیرگذاری سرمایه اجتماعی بر کارآفرینی، نقش میانجی نوآوری در تاثیرگذاری سرمایه اجتماعی بر کارآفرینی را ارزیابی می کند. این مطالعه در نمونه ای 130 نفری از کارآفرینان زن شهر ایلام با روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام گرفته است. روش پژوهش، توصیفی، از نوع همبستگی است و برای جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته به کار گرفته شده است. همچنین، برای بررسی روایی، روایی صوری بررسی شد و برای بررسی پایایی، آلفای کرونباخ محاسبه شد. نتایج نشان داد ابزار تحقیق پایایی و روایی مناسبی دارد. تجزیه وتحلیل داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار LISREL8.8 انجام گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد، سرمایه اجتماعی و نوآوری تاثیر مثبت و معنادار بر کارآفرینی دارد، اما سرمایه اجتماعی بر نوآوری تاثیر ندارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کارآفرینی، نوآوری
  • مجید سلیمانی *، علی باقی نصرآبادی، رضا فاضل صفحات 435-452
    پژوهش حاضر در پی بررسی تاثیر دینداری در سرمایه اجتماعی خانواده های ساکن شهر قم است. تحقیق از نوع کاربردی است که به روش اسنادی و پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری، خانواده های ساکن قم به تعداد 160565 خانوار بوده است. حجم نمونه انتخابی بر اساس فرمول کوکران 376 خانوار به دست آمد. در نهایت، 400 خانوار با روش خوشه ایاز چهار منطقه شهر قم انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز این پژوهش با به کارگیری پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. میزان آلفای کل سوال های پرسشنامه 72/0 به دست آمد که نشان دهنده ثبات و قابلیت اعتماد ابزار تحقیق است. نتایج تحقیق نشان داد سرمایه اجتماعی 5/65 درصد از خانواده ها بالا، 33 درصد متوسط و 5/0 درصد پایین بوده است. متغیرهای مستقل، دین داری، و پایگاه اجتماعی - اقتصادی در سرمایه اجتماعی خانواده تاثیر زیادی داشتند. فراز و فرود سرمایه اجتماعی در خانواده بیشتر متاثر از عوامل برون خانوادگی و اجتماعی است، زیرا تغییرات اجتماعی و محیطی بر ساخت های کوچکتر، از جمله خانواده موثر بوده اند. برای جلوگیری از کاهش سرمایه اجتماعی خانواده، نقش مراکز و نهادهای دینی و هیئت های مذهبی، دوستان و الگوهای انتخابی و مذهبی اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد، دینداری، خانواده، سرمایه اجتماعی، مشارکت
  • رضا طهماسبی، محسن خاندل* صفحات 453-474
    در سال های اخیر همزمان با پیشرفت پژوهش ها در حوزه مدیریت دانش و تاکید بر یکپارچه سازی فرایندهای خلق و تسهیم دانش، الگوهای کاری شرکت های بزرگ جهانی تغییر یافته و ساختارهای نوینی در آن ها ظهور کرده است. از جمله این ساختارها، محافل کاری است که به طور بنیادی با اشکال قبلی (گروه های کاری و تیم های کاری) متفاوت است. بر خلاف ساختارهای رسمی، محافل کاری نوعی ساختار غیررسمی است که به طور داوطلبانه توسط گروهی از افراد با دغدغه ها و علائق مشترک و مشابه شکل گرفته است و به طور خاص متمرکز بر فعالیت های خلق و تسهیم دانش است. یکی از مهم ترین مولفه ها در شکل گیری محافل کاری سرمایه اجتماعی است که بدون وجود اعتماد میان اعضا و بدون ایجاد هویت مشترک محافل کاری پایدار نخواهند بود. مقاله حاضر دو هدف اصلی دارد. هدف اول، معرفی مفهوم، ابعاد و مولفه های محافل کاری است؛ و هدف دوم، شناخت ارتباط متقابل محافل کاری با سرمایه اجتماعی و نقش مهم سرمایه اجتماعی در شکل گیری این ساختارهای غیررسمی است.
    کلیدواژگان: خودانتخابی، خودجاودانگی، محافل کاری، سرمایه اجتماعی، یادگیری وضعیتی
|
  • Yousef Sadeghi *, Hossein Khanifar Pages 317-346
    Social capital as a resource that may be used by individuals, groups and communities to achieve the desired results is considered. Social capital is the concept that in many cases by social analysts used to describe a wide range of social processes and helps to understand why some people groups and social classes to the political, economic and social achieve more positive than others, are to be realized. In the formation and development of social capital, is required to study religion and religious culture more than any other. Divine religion as a system can be used as one of the most important factors in the formation of social capital in a world where, once again, the role of religion in this field confessed, is effective. This article by using texts and traditions and the philosophical relationship of religion and science tries scientifically, to explain elements of Islamic social capital.
    Keywords: Quran, traditions, Religious epistemology, Religious theorizing, Social Capital
  • Mohammad Sadegh Hassanzadeh *, Sara Sadeghi Pages 347-365
    In an economy based on knowledge, organizations use their employees’ knowledge as a resource for creating and increasing organizational value and their success depends on their ability to manage their rare and volatile resources. One of the important organizational capabilities is social capital which can greatly help organizations to create and share knowledge as well as to create “permanent organizational advantage. “The purpose of this paper is to study the role of social capital in knowledge sharing in Medical Industries of Guilan province. This research is a correlational research and data has been collected based on survey methods. The population consists of experts and managers working in pharmaceutical companies of Guilan province. Data was collected from 103 experts. In this regard, were used two standard questionnaires of social capital and knowledge sharing .The findings, which were obtained through regression analysis shows that social capital impact on increasing knowledge sharing. However, among the three dimensions of social capital, cognitive social capital plays the most important role in improving knowledge sharing and then relational social capital have the significant role in improving knowledge sharing. But in the present study, in multiple regression analysis, the structural dimension of social capital did not play a significant role in knowledge sharing.
  • Negar Alsadat Mesbahi Jahromi, Marzieyh Adibzadeh *, Sakineh Nakhaei, Seyed Mahmoud Hosseini Pages 367-392
    Social capital is a concept that has been proposed in various fields. The importance of social capital is that people and successful community provide activities. Emotional intelligence has a major role in the workplace. Due to, that social capital depends on the relationships between people and the Undeniable effects of emotional intelligence on the formation of interpersonal relationships, the aim of study is examines the effects of social capital on organizational entrepreneurship and organizational citizenship behavior with moderator role of emotional intelligence. To achieve this goal, the sample size is 184 members of Yazd University staff were selected by means of Cochran formula and random sampling method. The data collected with questionnaire that, its validity was confirmed with view point of professors and after completion of the prototype, reliability with Cronbach's alpha showed the reliability of the tool. The collected data analyzed with SPSS and Smart PLS2 software the results showed that social capital has significant and positive effect on entrepreneurship and organizational citizenship behavior .Also, Emotional Intelligence as addition of the role of moderator, has a direct and significant effect on Entrepreneurship and citizenship behavior.
    Keywords: Emotional intelligence, Entrepreneurship, organizational citizenship behavior, Social Capital
  • Ali Saberi *, Mohammad Soltan Hosseini, Behzad Izadi, Behnoosh Vazirian Pages 393-413
    The aim of this study was Investigation of effect organizational justice on the psychological capital by social capital (survey of department of youth and sport of Esfahan province). This research was descriptive correlation. The study population includes all the employee's offices youth and sports of Isfahan province that thire number was equal to 405 people. According to specified target population, by using krejcie and Morgan table, 210 subjects stratified random sample proportional to size sampling were selected. Data of research collected by using standard questionnaires organizational justice of Niehoff and Moorman, social capital and Nahabyt and Ghoshal and psychological capital Luthans were collected. Data on two levels Descriptive statistics (mean, standard deviation and percentage) and inferential statistics (K-S test, Pearson correlation, Path analysis, Sobel test) using SPSS software and LISREL were analyzed. The results showed that there was significant relationship between organizational justice and psychological capital and also organization justice through the social capital on psychological capital affect, and finally the model was suitable for sports organizations. In fact, organizational justice plays a central role in the organization and establishing strong relationships between staff and can be observed greater efficiency.
    Keywords: Organizational Justice, Psychological Capital, Social Capital
  • Nader Seyedamiri, Alireza Kameli *, Somaye Moradi, Hadi Vasheqani Farahani Pages 415-434
    Today, in addition to physical capital, social capital, entrepreneurship is the determining factor. Therefore, this study was designed to investigate the influence of social capital on entrepreneurship; to evaluate the impact of social capital on entrepreneurial innovation is the role of mediator. The study had a sample of 130 female entrepreneurs Ilam through simple random sampling has been done. Research methodology is descriptive and correlation survey questionnaire researcher-building was used to collect data. Also, researcher for validity, the content validity and for reliability, using of Cronbach's alpha, which result indicated the suitability of variable. Data analysis software LISREL structural equation model-building has been done. Research findings show that social capital is a positive and significant impact on entrepreneurship and innovation, but innovation could not affect social capital.
    Keywords: Entrepreneurship, innovation, Social Capital
  • Majid Soleimani *, Ali Baghi Nasrabadi, Reza Fazel Pages 435-452
    The present research seeks to investigate the effects of religiousness on the social capital of families residing in Qom. It is an applied kind of research conducted through using documentary and survey methods. The statistical population has been 160565 households living in Qom. Based on Cochran's formula, the sample size was determined to be 376 households which finally it was decided to be 400 people, who were chosen from four districts of Qom using cluster sampling. Data were collected through questionnaires and interviews. The Alpha of all questions of the questionnaire was 0.72 (which shows its consistency and reliability). The results showed that the social capital of 65.50 percent of families was high, of 33 percent of them it was average, and it was low for 0.5 percent of them. Independent variables, i.e. religiousness and socioeconomic status, had increasing effect on the social capital of families. The rise and fall of social capital in families was influenced by external and social factors; since social and environmental changes influenced smaller structures like families. The role of religious institutions and organizations, friends, and selected and religious exemplars are highly important in preventing the reduction of the social capital of families.
    Keywords: Social Capital, family, Religiousness, trust, participation
  • Reza Tahmasebi, Mohsen Khandel * Pages 453-474
    In Recent Years, Coinciding with the Progress of Research in the Field of Knowledge Management and Emphasis on the Integrating Processes of Knowledge Creation and Sharing, Global Corporations Working Patterns Change and New Structures in Them Emerged.One of Such Structures, Communities of Practice that to Form the Fundamental with Previous Forms (Working Groups and Working Teams) is Different.Contrary to Formal Structures, Communities of Practice is an Informal Structure on a Voluntary Basis by a Group of People with Common Interests and Similar Concerns was Formed and Specifically Focused on the Activities of the Creation and Sharing of Knowledge.Concept of the Social Capital is one of the Most Important Components in the Formation of Communities of Practice.Without Trust between Members and Common Identity, the Communities of Practice will not be Sustainable.This Paper has two Main Aims. First, The Introduction of the Concept, Dimensions and Components of the Communities of Practice; andthe Second Objective is Determine the Relationship between Communities of Practice with Social Capital and Social Capital Important Role in the Formation of Informal Structures.
    Keywords: Communities of Practice, Self, perpetuating, Situated learning, Self, selected, Social Capital