فهرست مطالب

مدیریت سرمایه اجتماعی - سال پنجم شماره 1 (بهار 1397)

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال پنجم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود آروین، امین فرجی *، شهرام بذرافکن صفحات 1-24
    سرمایه اجتماعی زمانی که به عنوان شبکه های اجتماعی متشکل از افراد و سازمان ها دیده می شود، می تواند در پیشگیری و آماده سازی جامعه در برابر کاهش آثار مخاطرات مفید واقع شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی و مدیریت ریسک زلزله با تاکید بر تاب آوری است. تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی - همبستگی است. به منظور گردآوری داده های مورد نیاز پژوهش از دو شیوه تحلیل اسنادی و نیز پیمایش میدانی بهره گرفته شد. جامعه آماری پژوهش ساکنان منطقه 9 شهر تهران شامل 158425 نفر بود که براساس فرمول کوکران نمونه ای به حجم 384 نفر انتخاب شد. براساس نتایج مطالعات اسنادی، شاخص های پژوهش در بخش سرمایه اجتماعی شامل مشارکت، اعتماد، همبستگی و انسجام اجتماعی، احساس اثرگذاری و کارایی و حمایت اجتماعی، و در بخش مدیریت ریسک زلزله شامل آگاهی، دانش، مهارت و نگرش می شوند که با به کارگیری آزمون‏های تی تک نمونه ای، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره تحلیل شد. نتایج نشان داد وضعیت شاخص های سرمایه اجتماعی و مدیریت ریسک زلزله در شرایط به نسبت مناسبی قرار دارد. شاخص های سرمایه اجتماعی نه تنها با شاخص های مدیریت ریسک زلزله رابطه معناداری دارد، بلکه بر مدیریت ریسک زلزله در منطقه 9 شهر تهران تاثیر معناداری دارند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، سرمایه اجتماعی، مدیریت ریسک
  • آرش ناصر پیرسرایی، عباس شیری *، حسنعلی موذن زادگان صفحات 25-42
    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه سرمایه اجتماعی با پیشگیری از جرم در شهرستان ملارد انجام گرفته است. در قلمرو این تحقیق، یک نگرش، دیدگاهی مضیق که تقابل و تلاقی سرمایه اجتماعی با رویکردهای رسمی را تفسیر کرده، و نگرشی دیگر، تعامل انگاره های سرمایه اجتماعی با نگرش های اجتماع محور در آینه رشدمداری را دنبال می کند. در این زمینه، نگارنده در صدد است این مهم را بررسی کند آیا بین پیشگیری از جرم و سرمایه اجتماعی در پرتو دیدگاه دوم ارتباط وجود دارد. بنابراین، مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی و براساس شیوه گردآوری داده ها توصیفی- همبستگی است. به منظور انجام دادن پژوهش، 382 نفر به صورت تصادفی، به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها دو شیوه آمار توصیفی و آمار استنباطی به کار گرفته شده است. نتایج نشان داد رابطه مستقیم بین سرمایه اجتماعی در شاکله تقویت نهادهای مردمی و مدنی در پیشگیری از جرم وجود دارد.
    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، نهادهای مدنی
  • صاحبه محمدیان منصور، محمد جعفری *، نادر مهرگان صفحات 43-66
    سرمایه اجتماعی تاثیر اقتصادی مولفه های فرهنگی یک سیستم اجتماعی است. پس با سرمایه اقتصادی، فیزیکی و انسانی در ارتباط است و این ارتباط اهمیت آن را دوبرابر می کند. سرمایه اجتماعی بستر مناسبی برای افزایش بهره وری سایر سرمایه ها و راهی برای نیل به موفقیت قلمداد می شود. همگام با توسعه این مفهوم از سرمایه، روش های سنجش و اندازه گیری آن نیز مورد توجه گسترده ای قرار گرفته است. با توجه به فقدان آمار مربوط به سرمایه اجتماعی، در مطالعه حاضر، اندازه گیری سرمایه اجتماعی در سطح استان های کشور در بازه زمانی سال های 1392-1385 مدنظر قرار گرفته است. براساس رهیافت پاتنام و کلمن برای اندازه گیری این شاخص، سه سطح مشارکت، اعتماد و انسجام در نظر گرفته شده است. به منظور ترکیب شاخص های به کارگرفته شده در این مطالعه روش تحلیل عاملی بهره گرفته شد و برمبنای نتایج تحلیل عاملی استان های مختلف از نظر سطح سرمایه اجتماعی سطح بندی شد. نتایج نشان داد استان زنجان بالاترین سطح سرمایه اجتماعی و استان های تهران و ایلام کم ترین سطح سرمایه اجتماعی در بازه مورد بررسی می باشند. در مقیاس کشوری نیز می توان یک روند به نسبت ثابت در میزان سرمایه اجتماعی کشور ملاحظه کرد. با توجه به نقش این نوع سرمایه در بهره گیری از ظرفیت سایر سرمایه های موجود در کشور، پیشنهاد می شود برنامه ریزی و سیاست گذاری مناسبی برای افزایش سطح سرمایه اجتماعی کشور را به عنوان هدف عالی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: اعتماد، انسجام، سرمایه اجتماعی، مشارکت
  • اصغر میرفردی *، عبدالله ولی نژاد صفحات 67-90
    سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از متغیرهای مهم و تاثیرگذار در زندگی اجتماعی مورد توجه اندیشمندان اجتماعی، و به ویژه جامعه شناسان قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف مطالعه رابطه بین متغیرهای راهبردی هویت ملی و سرمایه اجتماعی دانشجویان دانشگاه یاسوج، با به کارگیری چارچوبی تلفیقی، و با روش پیمایشی انجام گرفته است. براساس فرمول لین، حجم نمونه 400 نفر محاسبه شد و با روش نمونه گیری تصادفی از نوع طبقه ای چندمرحله ای، انتخاب و مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها نیز، پرسشنامه ای 80 پرسشی بود که پس از تایید اعتبار توسط صاحب نظران، پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ (سرمایه اجتماعی، 953/0 و هویت ملی، 888/0) بررسی شد. نتایج نشان دهنده رابطه مستقیم و معنادار «هویت ملی» و «سرمایه اجتماعی» از یک طرف، و رابطه مثبت و معنادار بین ابعاد سه گانه سرمایه اجتماعی با ابعاد «سرزمینی»، «سیاسی» و «فرهنگی» هویت ملی از طرف دیگر، بود. همچنین، نتایج نشان داد بین بعد «تاریخی» هویت ملی با ابعاد «ساختاری» و «شناختی» سرمایه اجتماعی رابطه معناداری وجود ندارد، اما با بعد «ارتباطی» سرمایه اجتماعی رابطه معنادار دارد. در نهایت، متغیر هویت ملی 9/4 درصد از متغیر وابسته سرمایه اجتماعی را تبیین می کند. براساس نتایج، دو متغیر هویت ملی و سرمایه اجتماعی همبستگی و هم افزایی شایان توجهی با سرمایه اجتماعی دانشجویان در جامعه مورد مطالعه داشتند.
    کلیدواژگان: تحلیل جامعه شناختی، راهبردی، سرمایه اجتماعی، هویت ملی
  • علی حمیدی زاده * صفحات 91-109
    نتایج پژوهش های مختلف نشان داده است افول سرمایه اجتماعی پدیده ای فراگیر است و اغلب کشورهای دنیا به آن دچار شده اند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر افول سرمایه اجتماعی انجام گرفته است. به این منظور در پژوهش کیفی حاضر، 12 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه و هشت نفر از شهروندان به عنوان نمونه و با روش هدفمند انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه و گروه کانونی بود. داده های جمع آوری شده با روش تحلیل تم تجزیه وتحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد در مجموع، 94 عامل در افول سرمایه اجتماعی اثرگذارند. عوامل شناسایی شده در قالب چهار بعد، شامل ابعاد اجتماعی (44 عامل)، سیاسی (28 عامل)، اقتصادی (15 عامل) و فناورانه (10 عامل) طبقه بندی شدند. در بین عوامل شناسایی شده، افزایش فردگرایی با هفت تکرار، و ضعف در عملکرد مدیران با شش تکرار، به عنوان مهم ترین عوامل اثرگذار بر افول سرمایه اجتماعی شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی، عوامل سیاسی، عوامل فناورانه
  • محمدصادق حسن زاده پسیخانی، راضیه باقرزاده خداشهری * صفحات 111-134
    امروزه بسیاری از سازمان ها به کیفیت و توانمندسازی نیروی انسانی که از عوامل مهم بقا و حیات سازمانی است، توجه می کنند. سرمایه اجتماعی و همچنین، سلامت ذهنی از جمله مفاهیم تاثیرگذار بر سطح توانمندسازی در این زمینه است که زمینه ساز تقویت و افزایش عملکرد و بهبود سازمانی می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر توانمندسازی روان شناختی با تاکید نقش بهزیستی ذهنی در سازمان فنی و حرفه ای استان گیلان انجام گرفت. روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی، و از نظر نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه پژوهش همه کارکنان سازمان فنی و حرفه ای استان گیلان (395 نفر) بودند که با روش طبقه ای ساده، نمونه ای به حجم 195 نفر براساس فرمول کوکران انتخاب شد. برای گردآوری داده ها، پرسشنامه های سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال، توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر و بهزیستی ذهنی کی یز و ماگیارمو به کارگرفته شد. روایی و پایایی ابزار سنجش بررسی و تایید شد. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزارهای SPSS20 و SmartPls2 انجام گرفت. طبق نتایج، بهزیستی ذهنی نقش میانجی نسبی در تاثیرگذاری بعد شناختی و همچنین بعد ساختاری سرمایه اجتماعی بر توانمندسازی روان شناختی ایفا می کند، و بهزیستی ذهنی نقش میانجی کامل را در تاثیرگذاری بعد ارتباطی سرمایه اجتماعی بر توانمندسازی روان شناختی دارد.
    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، توانمندسازی روان شناختی، سرمایه اجتماعی
  • محمدحسین ابتکاری *، سیروس احمدی، داریوش بوستانی صفحات 135-166
    همه جوامع در معرض رفتارهای نابهنجار قرار دارند. در وضعیت نابهنجار نرخ انواع آسیب های اجتماعی افزایش می یابد و نظم اجتماعی متزلزل می شود. امروزه یکی از شرایط اساسی ایجاد جامعه سالم، اعتماد اجتماعی بین اعضا، مردم و مسئولان است. در این زمینه، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر اعتماد اجتماعی بر پتانسیل رفتارهای نابهنجار است. شیوه تحقیق همبستگی و جامعه آماری، شهروندان 65 – 18 سال نواحی شهری و روستایی استان کهگیلویه و بویراحمد بودند که 450 نفر به عنوان نمونه تعیین و با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه بود که اعتبار آن با روش های اعتبار محتوا و اعتبار سازه ای به روش تحلیل عاملی تاییدی، و پایایی آن به روش کودر ریچاردسون بررسی شد. براساس یافته های تحقیق، میزان پتانسیل رفتارهای نابهنجار و اعتماد اجتماعی در جامعه مورد مطالعه کمتر از حد متوسط است. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نیز بیان کننده این است که اعتماد اجتماعی بر پتانسیل رفتار نابهنجار تاثیر منفی دارد و قادر است 56 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کند. همچنین، ضریب تاثیر اعتماد اجتماعی بر پتانسیل رفتارهای نابهنجار (67/0-) است که با توجه به مقدار تی (معادل 7/8) این ضریب، معنادار است و نشان می دهد به ازای هر واحد تغییر در اعتماد اجتماعی، 67/0 پتانسیل رفتار نابهنجار در جهت معکوس تغییر به وجود می آید.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، پتانسیل رفتار نابهنجار، رفتار نابهنجار
|
  • Mahmood Arvin, Amin Faraji *, Shahram Bazrafakan Pages 1-24
    Social capital could very useful for community prevention and readiness in disaster effects relief when it seen as a persons and organization. The purpose of paper is analysis of social capital and risk management with emphasis on resiliency. The research method base on purpose is practical and it`s descriptive-analytic. In order to gathering data used the documentary and field study methods. The sample size is 384 calculated base on Cochran method and it determine from whole region population (158425). Base on the documentary results the social capital indices are participation, trust, social coherence, efficiency and effectiveness and social support and risk management indices are awareness, knowledge, ability and attitude that studied with T-Test, Pierson Correlation and Regression. The results indicate that the situation of social capital and risk management in region 9 is relatively good. The social capital indices have meaningful effects on risk management on region 9 too.
    Keywords: Social Capital, risk management, resiliency, Tehran city region 9
  • Arash Naser Pirsaraee, Abbas Shiri *, Hasan Ali Moazenzadegan Pages 25-42
    This research aimed to show reactive relationship between social capital and Prevention of Crime measures in the city of Mallard. One view, in this paper, is a narrow point of view which interprets confrontation of social capital with formal measures, and another one is seeking the interaction of social capital beliefs with social centered views in a developing manner. So, the author tries to know that how much is the direct relation between crime preventive measures and social capital in the light of the second point of view. Thus the purpose of this research is utility and tis method to collect data is a cross-sectional method. For this research, 382 individuals were randomly selected as the statistical sample. Data has been analyzed in tow approaches: descriptive (frequency, average, and standard deviation) and deductive (Univariate analysis of variance and multivariate analysis of variance). Analysis’s results show that there is a direct relation between social capital and improving the formation of public and civil institutions in preventing of crimes.
    Keywords: Social Capital, social participation, Prevention of crime, Civil institutions
  • Sahebeh Mohamadian Mansor, Mohammad Jafari *, Nader Mehrgan Pages 43-66
    Social capital is a good platform to increase productivity of other assets and as a way to achieve success. Along with the development of the this concept of capital, its measurement and assays were also wide attention. Given the lack of data on social capital, in this study, measurement of social capital in the provinces ranged between 1392-1385 have been considered. According to Putnam and Coleman's approach to measure this concept, three levels of partnership, trust and integrity have been considered. In order to combine the indicators used in this study, factor analysis was used. The results showed that Zanjan province has highest level of social capital and the Tehran and Ilam province have the lowest level of social capital in the period under study. In the nation scale, can be a fairly steady trend observed in the country's social capital. Given the role of this type of capital in the take and use advantage of other capital potential in the country is suggested by using the results of studies such recent study, planning and policy in order to increase the country's level of social capital as an excellent target consider.
    Keywords: Social Capital, trust, Partnership, Integrity, factor analysis
  • Asghar Mirfardi *, Abdollah Valinezhad Pages 67-90
    The social capital is one of important variables which has been considered by sociologists and social thinkers. Using a synthetic theoretical framework, this paper aimed to evaluate the relationship between National Identity and social capital of students. Using survey method, Statistics society had been Yasouj university students; from which 400 persons were determined based on Lin Sampling Table (1976) as sample size and were selected by classified-multi stage random sampling method. A standard questionnaire was used as research tool for data collection, which face validity and Cronbach's alpha (National Identity=0/88 & Social capital=0.953) were used for its validity and reliability evaluation, respectively. The findings showed that there was a significant direct relationship between student's national identity and social capital and there was a significant relationship between national identity and “communications, “structural” and “cognitive” dimensions of social capital and there was not a significant relationship between the “historical” dimension of national identity and “structural” and “cognitive” dimensions of social capital. The national identity could explain 4.9 persent of social capital. The national identity and social capital have convergence with each other.
    Keywords: Student, Yasouj University, Social Capital, Socio-Strategic Analysis
  • Ali Hamidizadeh * Pages 91-109
    Many researches show that the decline of social capital is a phenomenon that is common and most of the world's countries have experienced it. This research aims to identify factors affecting the decline of social capital. To this Purpose, in a qualitative research, university professors and citizens have been selected as population. 12 professors and 8 of the citizens have been selected by Purposive method as sample. The data collection tools are interview and focus group. Collected data is analyzed using the theme analysis method. The results of the research show that in sum 94 factors contribute to the decline of social capital. The identified factors are categorized into four dimensions including social (44 factors), political (28 factors), economic (15 factors) and technological (10 factors). Among the identified factors, the increase of individualism with frequency of 7 and weaknesses in performance of managers with a frequency of 6 have been identified as the most important factors affecting the decline of social capital.
    Keywords: Social Capital, Economical, Political, Social, Technological
  • Mohammad Sadegh Hassanzadeh, Razieh Bagherzadeh Khodashahri * Pages 111-134
    In this present study we attempt to investigate the potential mediating role of Subjective Well-being in the impact of Social Capital on Psychological empowerment in Technical and Vocational Training Organization of Guilan province. The method of this research for achieving mentioned aim is practical and the data collection method is descriptive and correlational which has been gathered by the questionnaires and survey required data. The research included all employees in Technical and Vocational Training Organization of Guilan province, 395 employees were considered as statistical population and 198 people were chosen as sample by simple classified sampling method (Quota) and Corcoran formula. The statistical research results have been studied using Smart PLS 2 and SPSS 20. The research findings indicate that Subjective Well-being has a partial mediating role in the impact of Structural and Cognitive dimensions of Social capital on Psychological empowerment and a full mediator role mediating role in the impact of Relational dimension of Social capital on Psychological empowerment.
    Keywords: Subjective Well-being, psychological empowerment, Social Capital
  • Mohammad Hossein Ebtekari *, Siroos Ahmadi, Dariush Boostani Pages 135-166
    All societies are exposed to abnormal behaviors. In an abnormal condition, the rate of social harms increases and the social order is shaken. Today, One of the basic conditions create a healthy community, social trust among members, the public and government officials. the purpose of this study was to investigate the effect of social trust on the potential of abnormal behaviors. Survey research methods and statistical society, were all citizens of urban and rural areas of 65 to 18 years old in Kohgiluyeh provinces. The sample size was 450 people were selected using Cluster sampling method. According to the research findings, the abnormal behavior's potential and social trust in the statistical society are less than average. The results showed that Social trust has a negative effect on the potential for abnormal behavior and able to explain 56 percent of the variation of the dependent variable. Also, the causal coefficient of social trust is based on the potential of abnormal behaviors (-0.67), which is significant due to the value of t (8.7) of this coefficient, and shows that for each unit, the change in social trust in the potential Abnormal behavior changes.
    Keywords: Social trust, Potential for Abnormality, Kohgiluyeh, Boyerahmad