فهرست مطالب

پژوهش های رشد و توسعه اقتصادی - پیاپی 14 (بهار 1393)

فصلنامه پژوهش های رشد و توسعه اقتصادی
پیاپی 14 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا میلا علمی، خیزران روستایی شلمانی صفحات 11-28
    تجریه و تحلیل اقتصادی از مشارکت زنان در بازار کار از زمان مینسر(1962Mincer;) و کاین (1966Cain;) توجه زیادی را در ادبیات اقتصاد به خود جلب کرده است. در سال های اخیر نرخ مشارکت زنان در کشورهای توسعه یافته به طور چشمگیری افزایش یافته است در حالی که در کشورهای در حال توسعه منطقه منا از جمله ایران؛ این نرخ، تغییرات قابل ملاحظه ای نداشته است.
    از این رو، این پژوهش اثرات توسعه اقتصادی در چارچوب فرضیه U شکل و دیگر عوامل موثر بر نرخ مشارکت زنان کشورهای منتخب خاورمیانه و شمال آفریقا را بررسی نموده است. برای دست یابی به این هدف، از روش پانل پروبیت کسری بازه ی صفر و یک در دوره ی زمانی 1990 تا 2010 استفاده شده است.
    نتایج برآورد حاکی از آن است که رابطه ی بین توسعه ی اقتصادی و نرخ مشارکت زنان کشورهای منطقه منا U شکل است. همچنین، آموزش عالی اثری مثبت و معنادار بر نرخ مشارکت زنان این منطقه دارد. نرخ بیکاری و باروری سبب کاهش حضور زنان در بازار کار شده است. با تایید فرضیه ی Uشکل رابطه میان توسعه ی اقتصادی و مشارکت زنان و با توجه به دوران گذار کشورهای مورد مطالعه از مراحل توسعه یافتگی، افزایش سطح سواد به ویژه در میان دختران، افزایش نرخ مشارکت زنان در این کشورها مورد انتظار است. این خود هشداری برای سیاست گزاران اقتصادی است که با زمینه سازی و سرمایه گذاری مناسب جهت تسهیل حضور زنان در بازار کار، از سرمایه فکری و معنوی نیمی از نیروی بالقوه جامعه، استفاده ی بهتر نمایند.
    کلیدواژگان: نرخ مشارکت زنان، توسعه اقتصادی، فرضیه U شکل، پانل پروبیت کسری بازه ی صفر و یک، منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (منا)
  • محمدرضا نصیری نژاد، حسین استادی، امیر هرتمنی صفحات 29-38
    امروزه هیچ کشوری بدون مشارکت فعال در بازرگانی بین المللی و اقتصاد جهانی نمی تواند به رشد و توسعه مناسبی دست پیدا کند. در این پژوهش با استفاده از داده های تابلویی برای سال های 2010-1995 کشورهای عضو دی هشت، به بررسی تاثیر مالیات در جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر اقتصاد کشورهای عضو دی هشت با استفاده از روش پانل دیتا پرداخته شده است. متغیرهای مورد استفاده شامل: تولید ناخالص داخلی، درجه باز بودن تجاری، تحصیلات، جمعیت، نرخ ارز و نرخ تورم بودند. نتایج نشان داد که متغیرهای نرخ ارز، تورم و مالیات تاثیر منفی بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی دارند و متغیرهای درجه باز بودن تجاری، جمعیت و تولید ناخالص داخلی تاثیر مثبت بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی نشان می دهد. از جمله مزیت های این تحقیق، استفاده از مالیات های وارد شده در بخش سرمایه می باشد که نتایج حاکی از آن است که کشور اندونزی که رشد بالاتری در جذب سرمایه گذاری داشته است، میزان مالیات کمتری به نسبت دیگر کشورهای دی هشت در سال های مختلف دریافت نموده است.
    کلیدواژگان: مالیات، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، کشورهای دی هشت، داده های تابلویی
  • زهرا کریمی موغاری، هدی زبیری * صفحات 39-62

    هدف از پژوهش حاضر، ترکیب دو مفهوم اقتصاد و اجتماع و ریشه یابی توسعه اقتصادی از کانال انسجام اجتماعی است. انسجام اجتماعی به وضعیتی اطلاق می شود که در آن، اجزای تشکیل دهنده جامعه، به گونه ای به یکدیگر وصل می شوند که یک کل معنادار و موثر را بوجود می آورند. این پژوهش، با استفاده از دو مولفه «برابری در توزیع فرصت ها» و «سرمایه اجتماعی» به برآورد شاخص انسجام اجتماعی در 85 کشور منتخب توسعه یافته و در حال توسعه طی دوره 2008 تا 2010 می پردازد. سپس با استفاده از رگرسیون داده های تابلویی اثر شاخص انسجام اجتماعی را بر ابعاد متفاوت توسعه اقتصادی مورد بررسی قرار می دهد. یافته های پژوهش حاضر، حاکی از اثر مثبت و معنادار انسجام اجتماعی بر رشد تولید سرانه، نوآوری های فنی، اثربخشی نهادهای دولتی، کیفیت سیاست های توسعه و در نهایت ثبات سیاسی و اجتماعی است.

    کلیدواژگان: انسجام اجتماعی، توسعه اقتصادی، نابرابری در توزیع فرصت ها، سرمایه اجتماعی
  • بهزاد علی پور، مهدی پدرام، سهیلا مجدمی صفحات 63-74
    اشتغال یکی از عوامل اساسی سه گانه تولید (کار، زمین، سرمایه) می باشد که کار برخلاف سایر عوامل قابل ذخیره شدن نبوده و در صورت عدم استفاده آن در تولید، این نیرو از بین خواهد رفت. این جاست که ضرورت تحلیل اشتغال از اهمیت ویژه ای برخوردار می شود. مسئله ی دخالت و نقش دولت در اقتصاد نیز از دیرباز یکی از پدیده های مورد توجه اقتصاددانان بوده است. حدود اندازه دولت و اثر آن بر متغیرهای کلان اقتصادی نقش تعیین کننده ای در وضعیت اقتصاد دارد. در این بررسی متغیرهای اندازه دولت، نرخ رشد اقتصادی، نرخ تورم و میزان سرمایه گذاری بخش خصوصی به عنوان متغیرهای توضیحی و متغیر اشتغال به عنوان متغیر وابسته در قالب یک رگرسیون چند متغیره وارد مدل شده اند. در نهایت نتایج مدل نشان داد که اندازه دولت بر اشتغال اثر منفی داشته و نرخ رشد اقتصادی، نرخ تورم و میزان سرمایه گذاری بر اشتغال اثر مثبت دارد. نتایج حاصل از برآورد الگو در دوره زمانی 1390-1355 با استفاده از روش خود توضیحی با وقفه های گسترده (ARDL) و آزمون کرانه های پسران، شین و اسمیت نشان می دهد که الگوی پویای ما به سمت الگوی بلند مدت حرکت می کند. همچنین نتایج الگوی تصحیح خطا بیانگر این است که به میزان 56 درصد از میزان انحراف در مدل مورد نظر، از مسیر بلند مدت خود توسط متغیرهای الگو در هر دوره تصحیح می شود.
    کلیدواژگان: اشتغال، اندازه دولت، رشد اقتصادی، نرخ تورم
  • سمیه نعمت اللهی، علیرضا گرشاسبی صفحات 75-92
    تنوع صادراتی ابزاری مهم برای کشورهای در حال توسعه به شمار می رود تا از این طریق درآمدهای ارزی پایداری از محل صادرات کالاها و خدمات کسب کنند و موجبات رشد درآمد و تولید داخلی خود را فراهم آورند. هدف این مقاله بررسی تغییرات تنوع صادراتی ایران در دوره زمانی 91-1383 و تحولات آن در قبال وضع تحریم های بین المللی است. برای این منظور، تنوع پذیری صادرات غیرنفتی به تفکیک شاخص های هرفیندال، هیرشمن و تایل محاسبه و تغییرات آن در شرایط تشدید تحریم ها مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد روند تنوع پذیری کل صادرات غیرنفتی تا قبل از اعمال تحریم های جدید (سال 1389) کاهنده و پس از وضع آن فزاینده بوده است. تنوع پذیری کدهای 8 رقمی کالایی بر اساس سیستم هماهنگ، حاکی از آن است که به رغم بهبود وضعیت تنوع پذیری صادرات، همچنان کل صادرات غیرنفتی کشور در گروه های خاصی متمرکز است و این امر بر تنوع پذیری اثرات منفی دارد. علاوه بر این نتایج نشان داد تنوع پذیری کشوری در صادرات غیرنفتی با وضع تحریم های جدید به شدت کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: تنوع پذیری صادرات، شاخص هرفیندال، شاخص هیرشمن، شاخص تایل
  • علیرضا پورفرج، عادله خالقیان صفحات 93-112
    سازمان اوپک دارای نقش کلیدی در تصمیمات سیاستی و اقتصادی مرتبط با نفت در سطح جهانی می باشد. از این رو بررسی درجه ی تمرکز و قدرت انحصاری کشورهای عضو اوپک از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این تحقیق، با استفاده از داده های 2011-1997 از طریق شاخص هرفیندال -هیرشمن، به ارزیابی و رتبه بندی تمرکزصادرات نفت در کشورهای عضو اوپک پرداخته می شود و سپس با استفاده از الگوی داده های تابلویی و روش اثرات ثابت، اثر آن بر رشد اقتصادی کشورهای عضو اوپک سنجیده می شود. الگوی تحقیق در دو حالت برآورد شده است. نتایج برآورد الگو نشان دهنده ی رابطه ی مثبت و معنادار بین تمرکز صادرات نفت و نرخ رشد اقتصادی در حالت دوم می باشد.
  • محمدرضا بابایی سمیرمی، مینو نظیفی نایینی، سحر عباسپور صفحات 113-130
    گردشگری در بخش اقتصاد، شامل خدماتی است که تاثیر زیادی بر فعالیت های اقتصادی و اجتماعی دارد و شناخت این ارتباطات کمک قابل توجهی به تعامل بین توسعه پایدار و گردشگری خواهد کرد. در این مطالعه، ضمن بررسی وضعیت صنعت گردشگری در ایران، به مدلسازی تقاضای گردشگر در ایران با استفاده از روش شبکه عصبی پرداخته شده است. در مدل متغیرهای ورودی عبارتند از: تعداد گردشگر ورودی به ایران در طی سال های 1359 تا 1390، ارز حاصل از گردشگری در طی این سال ها و همچنین یک متغیر مجازی (عوامل سیاسی) که توسط محقق برای بررسی میزان تاثیر وجود جنگ در منطقه بر روی تقاضای گردشگر تعریف شده است. نتایج نشان می دهد که نرخ ارز بیشترین اهمیت را در مدل داشته و جنگ کمترین اهمیت را در میان عوامل موثر بر تقاضای گردشگر در ایران داشته است.
    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، پیش بینی، شبکه عصبی
|
  • Zahramila Elmi, Kheizaran Roostaei Shalmani Pages 11-28
    Economic literature has shown significant attention towards the economical analysis of female participation rate since Mincer (1992) and Cain (1966). In the recent years، female participation rate increased considerably in the developed countries، while this rate had a little change in developing countries of Middle East and North of Africa like Iran. Hence، this study discusses the effects of economic development on female labor force participation rates in selected countries in MENA region in 1990-2010 within the framework of U-shaped hypothesis. In addition to the effects of economic development، other determinants of female labor force participation are also analyzed. To achieve this goal، the method of Fractional Panel Probit is used. In our best knowledge، this method is used for the first time for this issue. The estimation results suggest that relationship between economic development and the rate of female participation in MENA is U-shaped. Also، higher education has a significant and positive effect on the female participation rate. Unemployment and fertility rate reduce female participation rate in the labor market.
    Keywords: Female Participation Rate, Economic Development, U, shaped Hypothesis, Fractional Panel Probit, Middle East, North Africa (MENA) Region
  • Mohammadreza Nasiri Nezhad, Hossein Ostadi, Amir Hortamani Pages 29-38
    No country today without the active participation in international trade and the global economy can not reach its proper development. The challenge currently facing developing countries including Iran is how the international activities of the company are effective. Economic development will be achieved due to the increasing volume and variety of exports and attract foreign direct investment and thus increasing export competitiveness. Therefore، in this study، the impact of taxes on attracting foreign direct investment has been examined. Panel data approach for the years 1995-2012 is used in this study. Variables include GDP، the degree of trade openness، education، population، exchange rate and inflation rate. Based on the findings of the study، exchange rate، inflation rate and taxes have a negative impact on attracting foreign direct investment and variable of trade openness، population and GDP have a positive impact. It is observed that Indonesia with higher growth in attracted investment has lower tax rates than other D-8 countries in different years.
    Keywords: Foreign Direct Investment, Tax, Member States D8, Panel Data
  • Zahra Karimi Moghari, Hoda Zobeiri Pages 39-62

    The purpose of this paper is to combine two concepts of economy and society to analyze the economic development by a social approach. Social cohesion is the situation which all elements of society be joined in a manner that makes an effective union. In this research، the social cohesion index for 85 selected developed and developing countries during 2008-2010 are calculated using “equality of opportunity” and “social capital” components. Then the effect of social cohesion on economic development has been examined، using panel regression analysis. The findings show that social cohesion has a positive and significant effect on GDP per capita، technological innovation، effectiveness of government institutions، quality of development policies and finally political and social stability.

    Keywords: Social Cohesion, Economic Development, Inequality of Opportunity, Social Capital
  • Behzad Alipour, Mehdi Pedram, Soheila Mojadami Pages 63-74
    Employment is one of the triple basic factors of production i. e. land، labor، and capital; unlike other factors، labor cannot be stored، and this power will be lost if it cannot be used in production. Therefore، the necessity of the analysis of the employment is of special importance. The question of the involvement and the role of the State in the economy also has been one of the phenomena of interest to economists. The extent and the size of government and its effect on macroeconomic variables have a decisive role in the status of the economy. In this study، variables of government size، economic growth rate، the rate of inflation and the rate of private sector investment are as the explanatory variables، and the variable of employment is dependent variable in the form of a multiple variables regression. Finally the results of the model showed that size of government has a negative effect on employment، and the economic growth rate، the inflation rate and the rate of private sector investment have a positive effect on employment. The results of the estimation in period 1976 -2011 using the self-explanatory Auto Regressive Distributed Lag (ARDL) and Bound Testing Approach devised by Pesaran، Shin and Smith، showed that our dynamic pattern goes towards the long term pattern. Also the results of the error correction model indicate that it is corrected from its long-term path in each period at a rate of 56%.
    Keywords: Employment, The Size of Government, Economic Growth, Inflation Rate
  • Somayeh Nematollahi, Alireza Garshasbi Pages 75-92
    Export diversification in developing countries is an important tool to stabilize the foreign exchange revenue from exports of goods and services. This paper examines changes in diversification of exports for the period 2004-2012 when international sanctions increased against Iran. For this purpose، export diversification and its trend has been examined with Herfindahl، Hirschman and Thile indices. The results show that export diversification has shown a declining trend before new sanctions (in 2010) and an increasing trend after new sanctions. Diversification of 8-digit commodity code (HS) indicates that despite the improvement of export diversification، the country''s total non-oil exports remain concentrated in certain groups، and this has a negative impact on diversification. Furthermore، the results showed that the geographic diversification with new sanctions declined sharply.
    Keywords: Export Diversification, Herfindahl Index, Hirschman Index, Thile Index
  • Alireza Pourfaraj, Adeleh Khaleghian Pages 93-112
    The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) has a key role in making universal political and economic decisions regarding petroleum. Therefore، it seems highly important to assess the OPEC member’s degree of concentration and its monopoly. This research، aims to assess and classify the concentration of petroleum export in the OPEC countries during the 1997-2011 period by the Herfindahl- Hirschman index method. Subsequently the impact of oil export concentration on economic growth of the OPEC member countries is assessed via the panel data pattern and the fixed effect method. The research model has been estimated in two conditions. Results of the estimation show that in the second condition there is a meaningful and positive relationship between oil export concentration and economic growth rate.
  • Mohammad Reza Babaei Semiromi, Minoo Nazifi Naeini, Sahar Abbaspour Pages 113-130
    Tourism has a great impact on the economic and social activities and understanding these relationships is useful for a strong contribution to the interaction between sustainable development and tourism. This study investigated the status of tourism in Iran، and then Iranian tourism demand model using neural networks method is studied. In the model input parameters include the number of incoming tourism during 1980 to 2011، the foreign exchange earned from tourism over these years and a dummy variable to investigate the effect of war on tourism demand. The results show that exchange rate is the most important and war is the less important variables in our model. It insists on the need of development plan in this industry.
    Keywords: Tourism, Forecasting, Neural Network