فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های رشد و توسعه اقتصادی
پیاپی 15 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رمضان حسین زاده، نورالدین شریفی صفحات 11-24
    مطالعه رشد منطقه ای نیازمند بررسی ساختار اقتصادی آن در جهت شناسایی عوامل موثر بر رشد بخش های اقتصادی منطقه است. این تحقیق در پی تجزیه عوامل موثر بر رشد اقتصادی استان گلستان با تاکید بر اثر ضرایب سرریزی سایر مناطق کشور بر استان و اثر ضرایب بازخوردی استان بر رشد اقتصادی منطقه در دوره 1389-1380 می باشد. جداول داده- ستانده دو منطقه ای سال های 1380، 1385 و 1389 که با استفاده از جداول داده- ستانده ملی این سال ها تهیه شده است، منابع آماری این تحقیق را تامین کرده است. نتایج حاصل از مدل نشان می دهد که افزایش سطح تقاضای نهایی سایر مناطق و تغییر ضرایب سرریزی در هر دو دوره 1385-1380 و 1389-1385 تاثیر قابل توجهی بر تولید استان گلستان داشته اند در حالی که تغییر ضرایب بازخوردی تاثیر چندانی نداشته است. نتایج بررسی در سطح بخش ها نیز نشان می دهد که دو بخش کشاورزی و صنایع وابسته به کشاورزی بیشترین تاثیر را از ضرایب سرریزی و بازخوردی پذیرفته اند.
    کلیدواژگان: تحلیل داده، ستانده دو منطقه ای، اثرات سرریزی، اثرات بازخوردی، استان گلستان
  • مجتبی کاظمی، سید عبدالمجید جلایی اسفندآبادی، حسین اکبری فرد صفحات 25-40
    در این تحقیق سعی شده است که به طور تجربی به بررسی و پیش بینی تاثیر نااطمینانی نرخ ارز بر رشد اقتصادی ایران برای دوره 1389-1338 با استفاده از روش شبکه های عصبی مصنوعی پرداخته شود. برای این منظور در ابتدا نااطمینانی نرخ ارز با بکارگیری الگوی واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو تعمیم یافته (GARCH)، محاسبه شده است. سپس تاثیر این نااطمینانی در نرخ ارز بر رشد اقتصادی ایران با توجه به شبکه های عصبی مصنوعی، مورد آزمون قرار گرفته است. برای این مهم، نخست شبکه ی مناسب از نظر معیارهای ارزیابی همچون ضریب تعیین و میانگین مربعات خطا، تبیین و سپس با توجه به شبکه ی آموزش دیده به بررسی فرضیه تحقیق پرداخته شد. نتایج نشان می دهد که نااطمینانی نرخ ارز تاثیر منفی اما خفیف روی رشد اقتصادی ایران در طی سال های اخیر داشته است اما انتظارات بر آن است که این تاثیر در سال های آتی، از معناداری بالاتری برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: نااطمینانی نرخ ارز، الگوی GARCH، رشد اقتصادی ایران، شبکه ی عصبی مصنوعی
  • حسن حیدری، رقیه علی نژاد، جواد جهانگیرزاده صفحات 41-60
    هدف این پژوهش بررسی تاثیرات آستانه ای بالقوه در رابطه میان دموکراسی و رشد اقتصادی برای کشورهای عضو گروه دی هشت(D-8) طی دوره زمانی 2011- 1996 می باشد. در رابطه مورد مطالعه علاوه بر متغیرهای فوق، متغیرهای مخارج تحصیل، مخارج مصرفی دولت، صادرات مواد خام کشاورزی، نرخ تورم و شاخص باز بودن اقتصاد نیز لحاظ گردیده اند. جهت انجام این بررسی از مدل رگرسیونی انتقال ملایم تابلویی (PSTR) استفاده شده است. نتایج بدست آمده فرضیه خطی بودن را رد می کند و یک مدل دو رژیمی با حد آستانه ای دموکراسی 971/0- را پیشنهاد می نماید. در رژیم اول متغیرهای دموکراسی، مخارج تحصیل و مخارج مصرفی دولت تاثیر مثبت و معنی دار و متغیرهای صادرات مواد خام کشاورزی، نرخ تورم و شاخص باز بودن اقتصاد تاثیر منفی و معنی داری بر رشد اقتصادی دارند. در رژیم دوم و پس از عبور از سطح پایین دموکراسی به سطوح بالاتر آن، متغیرهای دموکراسی، مخارج تحصیل، صادرات مواد خام کشاورزی و شاخص باز بودن اقتصاد تاثیر مثبت و معنی دار و متغیرهای مخارج مصرفی دولت و نرخ تورم تاثیر منفی و معنی داری بر متغیر رشد دارند. البته با گذار به سطوح بیشتر دموکراسی، از شدت تاثیر نرخ تورم کاسته شده، میزان تاثیرگذاری متغیرهای دموکراسی و مخارج تحصیل افزایش داشته و متغیرهای مخارج مصرفی دولت، صادرات مواد خام کشاورزی و شاخص باز بودن اقتصاد بین دو رژیم تغییر علامت داده اند. از این رو نتایج تجربی این مطالعه تاییدی بر دیدگاه سازگاری دموکراسی می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص دموکراسی، رشد اقتصادی، مدل رگرسیونی انتقال ملایم تابلویی (PSTR)، کشورهای گروه دی، 8 (D، 8)
  • محمدرضا لطفعلی پور، محمدعلی فلاحی، هادی اسماعیل پورمقدم صفحات 61-76
    در دهه های اخیر تغییرات زیست محیطی نامطلوبی همانند گرم شدن کره زمین و افزایش میزان انتشار گازهای گلخانه ای نگرانی های زیادی را در سرتاسر جهان فراهم آورده است. به منظور دستیابی به رشد اقتصادی بالاتر، مشکلات زیست محیطی ناشی از فعالیت های اقتصادی تبدیل به یک موضوع بحث برانگیز شده است. هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی تاثیر رشد اقتصادی، تجارت و توسعه مالی بر کیفیت محیط زیست در ایران می باشد. بدین منظور از داده های آماری دوره 1349-1390 استفاده شده است. هم چنین با استفاده از مدل خودتوضیح با وقفه های توزیعی (ARDL) روابط کوتاه مدت و بلندمدت بین متغیرهای مدل برآورد شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    نتایج نشان می دهد توسعه مالی و رشد اقتصادی سبب افزایش تخریب محیط زیست می گردند. به علاوه افزایش درجه باز بودن تجاری در ایران سبب کاهش تخریب محیط زیست می شود. ضریب جمله تصحیح خطا (ECM) نشان می دهد که در هر دوره 51 درصد از عدم تعادل تعدیل شده و به سمت روند بلندمدت خود نزدیک می شود. آزمون های ثبات ساختاری CUSUM و CUSUMQ نیز نشان دهنده باثبات بودن ضرایب تخمین در طول دوره مورد مطالعه هستند.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، توسعه مالی، انتشار آلاینده های محیط زیست، مدل خودتوضیح با وقفه های توزیعی (ARDL)
  • شهاب الدین شمس، محسن علیزاده ثانی، حمید جعفری صفحات 77-86
    امروزه تهیه شاخص های مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و... به یکی از مهم ترین فعالیت های پژوهشگران و محققان اقتصادی تبدیل شده است. همین موضوع درمورد مباحث بخش بانکی و غیربانکی نیز مطرح است. دراین پژوهش سعی شده است تا با معرفی و بررسی شاخص های بخش بانکی و غیربانکی و ارتباط بین آنها، روند حرکت اقتصاد ایران را از منظر توسعه مالی تحلیل کرده و بتوان راهکارهایی را برای مشکلات موجود معرفی کرد. نتایج بررسی ها نشان می دهد که در بخش غیربانکی کلیه متغیرهای مستقل به طور مستقیم با متغیر نامشهود بخش غیر بانکی رابطه معنادار دارند یعنی همه روابط مستقیم آنها برقرار است. همچنین در بخش بانکی متغیر ارزش افزوده خدمات موسسات پولی و مالی، کارایی شبکه بانکی، سهم بخش غیردولتی در بانکداری، سهم بخش غیردولتی از تسهیلات بانکی و نسبت دارایی بانک ها و موسسات اعتباری به دارایی سیستم بانکی به طور مستقیم و حاشیه سود بانکی و درجه تمرکز بانک ها به طور غیر مستقیم با متغیر نامشهود بخش بانکی رابطه معنادار دارند یعنی همه روابط مستقیم و غیر مستقیم آنها برقرار است و همبستگی کانونی بین بخش بانکی و غیر بانکی برابر 89/0 بوده است.
    کلیدواژگان: شاخص های توسعه مالی، شاخص بخش بانکی، شاخص بخش غیربانکی
  • سهراب دل انگیزان، محمد شریف کریمی، زینب خالوندی صفحات 87-104
    فساد مالی سلامت اقتصادی را، از کانال های متفاوتی تحت تاثیر قرارمی دهد. مهم ترین آن ها از ناحیه ی انحراف در تخصیص منابع است. از سویی سطح دانش بنیانی اقتصاد می تواند رفتار عوامل تولید را تحت تاثیر قرار دهد. سوال این است که آیا سطح دانش بنیانی یک اقتصاد می تواند رابطه ی فساد و رشد را تحت تاثیر قرار دهد؟ مطالعه حاضر با استفاده از داده های تلفیقی شاخص درک فساد مالی، شاخص نشان دهنده ی سطح دانش بنیانی اقتصاد و نرخ رشد اقتصادی، تاثیر فساد مالی بر رشد اقتصادی را در قالب یک مدل پانل دیتای پویا به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)، در نمونه ی 138 تایی از کشورهای جهان و در دوره ی زمانی 2011- 2000 بررسی نموده است. نتایج در رابطه با دسته بندی کشورها نشان می دهد که در گروه های با اقتصاد دانش بنیان بالا، کنترل فساد مالی آثار مثبتی را بر رشد اقتصادی بر جای می گذارد اما در گروه های با اقتصاد دانش بنیان متوسط، کنترل فساد مالی باعث ایجاد محدودیت هایی شده و باعث کاهش رشد اقتصادی می شود. همچنین نتایج توسط متغیر پایداری در سیاست های کنترل فساد نیز قابل مشاهده است طوری که در گروه های اول، پایداری در سیاست های کنترل فساد تاثیر مثبتی بر رشد اقتصادی داشته اما در گروه های دوم این پایداری به زیان رشد اقتصادی بوده و باعث کاهش آن شده است.
    کلیدواژگان: فساد اداری، رشد اقتصادی، اقتصاد دانش بنیان، پانل دیتای پویا، GMM
  • بیتا شایگانی، مهدی فدایی صفحات 105-120
    هدف از نگارش مقاله حاضر بررسی تاثیر اعمال ترتیبات ارزی بر حجم تجارت در گروه همکاری های تجاری کشورهای منتخب اسلامی است. کشورهای مورد بررسی در این تحقیق گروه همکاری های ECO، GCC و D-8 مشتمل بر 26 کشور، طی دوره سال های 2012-2001 است. این مطالعه با استفاده از مدل جاذبه تعمیم یافته و روش دو مرحله ای گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی (GMM) انجام شده است. نتایج حاصل نشان داد که اعمال ترتیبات ارزی مختلف تاثیر معناداری بر واردات داشته به نحوی که در گروه کشورهای D-8 و ECO ترتیبات ارزی شناور با ضریب 1.03 و 13.7 بیشترین تاثیر را داشته است. در گروه GCC ترتیبات میخکوب شده با ضریب 1.39 تاثیر مثبت و معناداری بر حجم تجارت دوجانبه کشورهای عضو داشته است.
    کلیدواژگان: ترتیبات ارزی، همکاری های تجاری منطقه ای، مدل جاذبه تعمیم یافته
|
  • Pages 11-24
    Investigation of regional growth requires an examination of the region’s economic structure so as to identify the effective factors of its economic sectors’ growth. This study aimed to decomposing economic growth factors in Golestan Province، emphasizing the role of spillovers coefficients from other regions and feedback coefficients during 2001-2010. The two regional I-O tables for the years 2001، 2006 and 2010، prepared from the respective national tables، have been used as database of the research. The results show that increasing the level of final demand in other regions and changes in spillover coefficients have a significant impact on Golestan output، whereas changes in feedback coefficients has minimal effect. The sector-level analysis indicates that agriculture and agro-based industries have been most affected by the spillover and feedback coefficients.
    Keywords: Two Regional Input, Output Analysis, Spillover Effect, Feedback Effect, Golestan Province
  • Pages 25-40
    In this paper, in order to empirically examine and predict the effect of exchange rate uncertainty on economic growth in Iran over the period 1959 to 2010, econometrics methods and artificial neural network are applied. For this purpose, at first the exchange rate uncertainty is calculated by the generalized autoregressive conditional heteroskedasticity (GARCH) method. Then the impact of exchange rate uncertainty on economic growth in Iran has been tested. For this purpose, the proper network, in according to valuation criterions like determination coefficient and mean square of error were determined. Then research hypothesis has been investigated by attention to trained artificial neural network. The results indicate that exchange rate uncertainty has had a weak negative effect on Iran economic growth in recent years. Of course, it is expected that this effect in the future to be significantly stronger.
    Keywords: Exchange Rate Uncertainty, GARCH Method, Artificial Neural Network, Economic Growth
  • Pages 41-60
    This study aims to investigate the potential threshold effects in the relationship between democracy and economic growth for the D-8 countries over the period 1996-2011. In this investigation we also introduce other variables including education expenditures, government consumption expenditures, agricultural raw materials exports, inflation rate and index of openness. In order to do this investigation, the paper uses the Panel Smooth Transition Regression (PSTR) model that is appropriate method for describing cross-country heterogeneity. Our results reject the linearity hypothesis, and estimates two regimes that give a threshold at democracy of -0.971. In the first regime, democracy, education expenditure and government consumption expenditure variables have a significantly positive impact on GDP and agricultural raw materials exports, inflation rate and index of openness variables have a significantly negative impact on GDP. At the second regime, democracy, education expenditure, agricultural raw materials exports and index of openness variables have a positive impact and government consumption expenditure and inflation rate variables have a negative impact on GDP. Though, the impact of democracy and education expenditure are increased and the impact of inflation rate dramatically declined and government consumption expenditure, agricultural raw materials exports and index of openness sign have changed between two regimes. Therefore, empirical results confirm the compatibility view.
    Keywords: Democracy Index (DI), Economic Growth, Panel Smooth Transition Regression (PSTR), D, 8 Countries
  • Pages 61-76
    Undesirable environmental changes such as global warming and greenhouse gases emissions rising have created much concerns worldwide during recent decades. Environmental problems emerged from economic activities have become a controversial problem due to achieve higher economic growth rate. The aim of this research is to investigate the effects of economic growth, trade and financial development on environmental quality in Iran. To this end, the statistical data during the period of 1970-2011 has been used. Also by using the Auto Regression Model Distributed Lag (ARDL) short-term and long-term relationships between the variables of model were estimated and analyzed. The results show that financial development and economic growth increase the degradation of the environment. In addition, the rise in trade openness reduces the degradation of the environment. Error correction coefficient (ECM) shows that in each period 51 percent of imbalance will be compensated and it closes to its long run process. CUSUM and CUSUMSQ tests show that the estimated coefficients are stable over the period.
    Keywords: Economic Growth, Financial Development, Environmental Emissions, Auto Regression Model Distributed Lag (ARDL)
  • Pages 77-86
    Today, providing different economic, social and political indicators has become one of the most important researchers’ activities. This issue has also risen in banking and non-banking sectors. This paper aims to analyze Iran’s economic trend from financial development perspective by introducing and studying the banking and non-banking indicators and their relationship and also attempts to present possible solutions to the existing problems. The results show that in the non - banking sector, all the independent variables have meaningful relations to non-banking sector latent variable directly. It means that all the relations are established directly. Moreover, in the banking sector, value-added services variable in monetary and financial institutions, the banking network efficiency, private sectors’ share in banking, private sector’s share from banking facilities, the ratio of banks and monetary institutions’ assets to the assets of banking system have meaningful relation with banking sector latent variable directly. In addition, banking profit margins and banks’ focus degree have meaningful relation to banking sector latent variable indirectly. It implies all direct and indirect relations are established and the canonical correlation equals to 0.89.
    Keywords: Financial Development indices, Index of Banking Sector, Index of Non, Banking Sector
  • Pages 87-104
    Financial corruption affects on economy’s health via different channels which the most important channel is distortions in the allocation of resources. On the other hand, the level of knowledge-based economy also can affect on behaviour of factors of production. An important question is whether the level of knowledge-based economy can affect the relationship between corruption and economic growth? This study investigates the effect of financial corruption on economic growth for 138 countries over the period 2000 - 2011 by using the consolidated corruption perception indicator, the level of knowledge based economy indicator and economic growth and a dynamic panel model which called Generalized method of moments (GMM). The results of classification of countries show that, in the groups with high knowledge-based economy indicator, control of financial corruption has positive impact on economic growth but in the groups with moderate knowledge-based economy indicator, control of corruption, has negative impact on economic growth. Also, the results show that in the first group of countries, stability of corruption control policies has a positive impact on economic growth but in the second group of countries, it has a negative effect.
    Keywords: Corruption, Economic Growth, Knowledge, Based Economy, Dynamic Panel Data, GMM
  • Pages 105-120
    The purpose of this research is to investigate the effect of imposing exchange rate arrangements on trading volume of regional trade cooperation in selected Islamic countries. Countries examined in this study, are ECO, GCC and D-8, consists of 26 countries during the years 2001-2012 using the generalized gravity model and a two-step system of generalized method of moments (GMM). The results show that applying different exchange rate arrangements has had significant influence on imports, so that in D-8 and ECO countries, free floating exchange rate arrangements with coefficients of 1.03 and 13.7 have had the greatest impacts on import. In GCC group, pegged arrangements with coefficient of 1.39 have had a significant and positive impact on the volume of bilateral trade between members.
    Keywords: Exchange Rate Arrangements, Regional Trade Corporations, Generalized Gravity Model