فهرست مطالب

پژوهش های رشد و توسعه اقتصادی - پیاپی 18 (بهار 1394)

فصلنامه پژوهش های رشد و توسعه اقتصادی
پیاپی 18 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی مهدیلو، حسین صادقی، عباس عصاری آرانی صفحات 11-30
    به عقیده بسیاری از اقتصاددانان، فرصت های رانت جویی با اتلاف و انحراف منابع از فعالیت های مولد به سمت فعالیت های غیرمولد، کاهش انگیزه کار و کارآفرینی و حاکم شدن روحیه رانت جویی موجب کاهش رشد اقتصادی می گردد. از این رو هدف تحقیق حاضر بررسی اثرات غیرخطی فرصت های رانت جویی بر رشد اقتصادی در ایران می باشد. برای این منظور در گام اول با استفاده از منطق فازی و متغیرهای ورودی شکاف نرخ ارز رسمی و غیررسمی، نسبت ارزش افزوده بخش ساختمان به GDP و اندازه دولت، روند سری زمانی فرصت های رانت جویی طی سال های 1359 تا 1391 شبیه سازی شده است. سپس در گام دوم رابطه غیرخطی فرصت های رانت جویی (خروجی منطق فازی) و رشد اقتصادی با استفاده از مدل مارکف سوئیچینگ ارزیابی شده است. یافته های تجربی تحقیق حاکی از تاثیر منفی و معنی دار فرصت های رانت جویی بر رشد اقتصادی در هر سه رژیم مدل مورد نظر می باشد. به طوری که در رژیم اول که نشان گر رونق اقتصادی می باشد (سال هایی که متوسط درآمدهای نفتی زیاد می باشد) فرصت های رانت جویی با ضریب 15/38- بیش ترین اثر منفی و در رژیم سوم که بیان گر رکود اقتصادی می باشد (سال هایی که متوسط درآمدهای نفتی کم می باشد) با ضریب 704/2- کم ترین اثر منفی را بر رشد اقتصادی دارا می باشد.
    کلیدواژگان: رانت جویی، رشد اقتصادی، منطق فازی، مدل مارکف سوئیچینگ
  • ابوالقاسم گل خندان، مجتبی خوانساری، داود گل خندان صفحات 31-50
    مقاله حاضر به بررسی اثر مخارج نظامی بر رشد اقتصادی کشورهای منطقه منا می پردازد. سهم بالای مخارج نظامی کشورهای منطقه منا از تولید ناخالص داخلی از یک سو و قرار گرفتن کشورهای خاورمیانه با موقعیتی استراتژیک در این منطقه از سویی دیگر، لزوم بررسی اثر مخارج نظامی بر رشد اقتصادی کشورهای منطقه منا را مهم جلوه می دهد. در این راستا، از یک مدل سولوی تعمیم یافته (ارائه شده توسط نایت و همکاران (1996) در مورد مخارج نظامی و رشد اقتصادی) طی دوره زمانی 2012-1995 استفاده شده است. صحت وجود رابطه تعادلی بلندمدت بین متغیرهای این مدل نیز توسط آزمون های هم انباشتگی پانلی پدرونی (2004) و کائو (1999) تایید شده است. یافته های این تحقیق با استفاده از روش اقتصادسنجی گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)، در چارچوب داده های ترکیبی پویا، نشان دهنده اثر منفی هزینه های نظامی بر رشد اقتصادی کشورهای منطقه منا است. لذا می توان گفت که اگرچه افزایش مخارج نظامی به منظور تامین امنیت بسیاری از کشورهای این منطقه لازم و ضروری است، اما این مخارج باعث کاهش رشد اقتصادی می شوند.
    کلیدواژگان: مخارج نظامی، رشد اقتصادی، مدل سولوی تعمیم یافته، کشورهای منطقه منا، روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)
  • سعید کریمی پتانلار، یونس نادمی، هدی زبیری صفحات 51-64
    بیکاری یکی از مهم ترین چالش های پیش روی اقتصاد ایران به شمار می رود که بر عملکرد اقتصاد و جامعه اثرگذار است. هدف از این مقاله بررسی اثر اندازه دولت بر نرخ بیکاری در اقتصاد ایران است. برای این منظور با استفاده از مدل کریستوپولس، لویزیدس و تسوناس (2005) ارتباط اندازه دولت - نسبت مخارج دولت به تولید ناخالص داخلی- و بیکاری در اقتصاد ایران طی دوره 1391-1353 بررسی گردید. نتایج برآورد مدل آستانه ای در این تحقیق نشان می دهد تا وقتی اندازه مخارج دولت کمتر از 2484/0 باشد، افزایش اندازه مخارج عمرانی دولت باعث کاهش قابل توجه نرخ بیکاری شده است اما پس از حد آستانه ای مذکور، اثر اندازه مخارج عمرانی بر کاهش نرخ بیکاری به میزان قابل توجهی کاهش یافته است که می تواند از تبعات اثر ازدحامی فعالیت های گسترده دولت باشد که فضا را بر بخش خصوصی تنگ تر نموده است. همچنین نتایج برآورد مدل نشان می دهد که نرخ تورم اثری منفی و معنی دار بر نرخ بیکاری دارد که تاییدی بر صحت منحنی فیلیپس در اقتصاد ایران است.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، نرخ بیکاری، رگرسیون آستانه ای، اقتصاد ایران
  • حامد نویدی، سید ابوالقاسم مرتضوی، حمید امیرنژاد صفحات 65-82
    اکوسیستم های بیابانی و کویری، دارای کارکردها و پتانسیل های اقتصادی قابل توجهی هستند، که لزوم توجه به آنها در راستای دستیابی به توسعه پایدار اقتصادی و رهایی از اقتصاد تک محصولی در کشوری همچون ایران ضروری است. از جمله کارکردهای قابل توجه مناطق بیابانی و کویری، می توان به کارکرد اکوتوریستی آنها اشاره نمود. بر این اساس، هدف این پژوهش برآورد ارزش اکوتوریستی یکی از مناطق کویری ایران به نام مصر واقع در شهرستان خور و بیابانک استان اصفهان است. در این راستا، از رهیافت ارزش گذاری مشروط به شیوه استخراج انتخاب دوگانه یک بعدی بهره گرفته شده است. به علاوه، به منظور افزایش دقت مطالعه، از دو الگوی لوجیت و پروبیت و برآورد سه نوع فرم تبعی مختلف استفاده شد و نتایج آنها با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفت. بر اساس نتایج تخمین ها می توان ملاحظه نمود که اگرچه بین دو الگوی اقتصادسنجی لوجیت و پروبیت اختلاف قابل توجهی وجود ندارد، ولی بین مقادیر برآورد شده تمایل به پرداخت بر اساس فرم های تبعی مختلف در هر دو الگو تفاوت چشمگیری موجود است. همچنین، با استفاده از فرم های تبعی مختلف، ارزش اکوتوریستی منطقه مورد مطالعه در بازه 48/4 تا 24/9 میلیارد ریال در سال 1391 بدست آمد. این نتایج می تواند از یک سو بیانگر ارزش قابل توجه مناطق کویری و بیابانی ایران و از سوی دیگر نشان دهنده حساسیت نتایج مطالعات ارزش گذاری مشروط نسبت به انتخاب نوع فرم تبعی برای الگوی برآوردی باشد.
    کلیدواژگان: بیابان، رهیافت ارزش گذاری مشروط، انتخاب دوگانه یک بعدی، فرم تبعی
  • حسین اکبری فرد، محمد قطب الدینی قاسم آباد، فرحناز شهریاران*، امید جنابی صفحات 83-94

    این مطالعه به بررسی تاثیر برخی از شاخص های سرکوب مالی از جمله، DR (شکاف نرخ ارز رسمی و آزاد)، Cpi (تفاوت نرخ تورم ایران و جهانی) و G(نسبت بدهی دولت به حجم نقدینگی) بر رشد موجودی سرمایه در زیر بخش های کشاورزی ایران طی دوره 1390-1370، با استفاده از تخمین تابع تقاضا و رهیافت داده های تابلویی می پردازد. نتایج حاصل از برآورد مدل بیانگر تاثیر منفی و معنی دار شاخص های سرکوب مالی بر رشد موجودی سرمایه در هر یک از زیر بخش ها می باشد.

    کلیدواژگان: تابع تقاضا، داده های تابلویی، زیربخش های کشاورزی، سرکوب مالی، موجودی سرمایه
  • صمد حکمتی فرید، احمد عزتی شورگلی، رضا عزتی، علی دهقانی صفحات 95-112
    این مقاله با استفاده از داده های تابلویی به بررسی اثرات کنترل فساد و جهانی شدن بر رشد اقتصادی کشورهای با درآمد سرانه بالا، کشورهای با درآمد سرانه متوسط و کشورهای با درآمد سرانه پائین، طی دوره (2010-2002) و در بین 113 کشور مختلف جهان می پردازد. نتایج مطالعه گویای یک رابطه U معکوس بین کنترل فساد و رشد اقتصادی است. نتایج حاکی از آن است که رابطه بین جهانی شدن اقتصادی و رشد اقتصادی در کشورهای با درآمد سرانه پائین، منفی و معنی دار است، همچنین جهانی شدن اجتماعی بر رشد اقتصادی این نوع کشورها تاثیر منفی دارد، اما جهانی شدن سیاسی و شاخص کل جهانی شدن تاثیر مثبت بر رشد اقتصادی این نوع کشورها دارد، همچنین در کشورهای با درآمد سرانه بالا و کشورهای با درآمد سرانه متوسط، تاثیر هر سه شاخص جهانی شدن (اقتصادی، اجتماعی و سیاسی) و شاخص کل جهانی شدن، بر رشد اقتصادی مثبت و معنی دار است.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، کنترل فساد، جهانی شدن، شاخص KOF، حداقل مربعات تعمیم یافته
  • مهدی فدایی، مرتضی درخشان صفحات 113-132
    به دنبال تحریم های بسیاری که در طول سال های پس از انقلاب اسلامی بر ایران تحمیل شده است، همواره سوال پیش روی اقتصاد دانان این بوده، که این تحریم ها بر متغیر های مختلف اقتصادی چه تاثیری داشته و این تاثیر به چه اندازه ای اتفاق افتاده است؟ این پژوهش بر آن است تا با شاخص سازی و تعیین وزن (اهمیت) تحریم های مختلف که به لحاظ تاریخی بر ایران تحمیل شده است، تاثیر تحریم ها را به عنوان متغیر موهومی بر رشد اقتصادی ایران بررسی کند. برای این منظور با استفاده از داده های سری زمانی و به کارگیری مدل خودتوضیح با وقفه های گسترده (ARDL) تاثیر تحریم های اقتصادی بر رشد اقتصادی طی سال های 1392-1357 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تخمین کوتاه مدت نشان می دهد اعمال تحریم های ضعیف، تاثیر معناداری بر رشد اقتصادی نداشته، ولی تحریم های متوسط و قوی در کوتاه مدت به ترتیب با ضرایب 0098/0 و 43/0 تاثیر منفی بر رشد اقتصادی داشته است. نتایج رابطه بلندمدت نشان می دهد که اعمال تحریم های اقتصادی ضعیف و قوی در بلندمدت تاثیر معناداری بر رشد اقتصادی نداشته ولی تحریم های متوسط با ضریب 024/0 در بلندمدت تاثیر منفی بر رشد اقتصادی داشته است. در نهایت ضریب جمله تصحیح خطا در این مدل، (407/0-) به دست آمده است.
    کلیدواژگان: تحریم های اقتصادی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تورم، مدل خودتوضیح با وقفه های گسترده، رشد اقتصادی، ایران
|
  • Ali Mehdiloo, Hosein Sadeghi, Abas Assari Arani Pages 11-30
    The relation between rent-seeking opportunities and economic growth has been considered by many economists in past decades. They believe that rent-seeking opportunities are reducing economic growth with wasting and non-allocation of resource to productive activities and reducing motivation of entrepreneurship. The purpose of this study is investigating the nonlinear effects of rent-seeking opportunities on economic growth in Iran. For this purpose، the trend of rent-seeking opportunities have been simulated by three input variables that include gap of official exchange rate، the ratio of building added value to GDP and the size of government using fuzzy logic in first step. Then، in the second step، nonlinearity relation is evaluated between rent-seeking (fuzzy output) and economic growth using Markov-Switching model. Experimental results showed that، rent-seeking opportunities have negative significant impact on economic growth in three regimes of the model. So that in the first regime that indicates economic boom (since the average of oil income is high) opportunities of rent-seeking by a cofficient of -36/44 has most negative impact and in the third regime that indicates recession (since the average of oil income is low) by a cofficient of -1/61 has lowest negative impact on economic growth.
    Keywords: Rent, Seeking, Economic Growth, Fuzzy Logic, Markov, Switching Model
  • Abolghasem Golkhandan, Mojtaba Khansari, Davood Golkhandan Pages 31-50
    This paper examines the effect of military expenditure on economic growth in MENA region countries. High share of military expenditure in GDP of the MENA region countries on the one hand and strategic position of Middle East countries in this region، on the other hand، need to examine the effect of military spending on economic growth in the MENA region countries. In this regard، an augmented Solow model (proposed by Knight et al. (1996) about military expenses and economic growth) during the period 1995-2012 is used. Long-run equilibrium relationship between the variables of this model verified by Pedroni (2004) and Kao (1999) panel cointegration tests. The results of this research by using generalized method of moments (GMM(of dynamic panel data، show the negative impact of military spending on economic growth in the MENA region countries. So can be said that although military spending is required in order to increase security of many countries in the region، but these expenditure will reduce economic growth.
    Keywords: Military Expenditure, Economic Growth, Augmented Solow Model, MENA Region Countries, Generalized Method of Moments (GMM)
  • Saeed Karimi, Younes Nademi, Hoda Zobeiri Pages 51-64
    Unemployment is one of the most important challenges of Iranian economy that affects the society and economic performance. The aim of this paper is to investigate the impact of government size on unemployment rate in Iranian economy. By using the model of Christopoulos، Loizides & Tsionas (2005)، the relationship between government size and unemployment has been investigated during 1974-2012. The results of threshold model indicate that when the government size is less than 0. 2484، increasing of government size has a significant negative impact on unemployment but after the mentioned threshold value، due to crowding out effect of government intervence، government size has a significant positive impact on unemployment. Also، the results of estimation show that inflation has a significant negative impact on unemployment that confirms Philips curve in Iranian economy.
    Keywords: Government Size, Unemployment Rate, Threshold Regression, Iranian Economy
  • Hamed Navidi, Seyed Abolghasem Mortazavi, Hamid Amirnejad Pages 65-82
    Desert ecosystems have substantial economic potentials that paying attention to them in order to attain the sustainable development and to get rid of one-product economy in a country such as Iran is essential. Among the major functions of desert regions is their recreational function. Accordingly، the objective of this study is to estimate the recreational value of Mesr desert region، located in the Khur and Biabanak county of Isfahan province. In this regard، the single bound dichotomous choice contingent valuation method has been used. Furthermore، to enhance the accuracy of this study، the logit and probit models and three functional forms have been employed and their results were compared with each other. According to the estimation results، can be seen although doesn’t exist a significant difference between two econometric models، logit and probit، but there is a substantial difference among the functional forms in both models. Also، using the various functional forms، the recreation value of the Mesr desert region has estimated in the range 4. 48 to 9. 24 billion Rials in 2012. These results represent on the one hand the substantial value of Iran’s desert regions and on the other hand the sensitivity of the results of contingent valuation studies to the selection of functional form of the models.
    Keywords: Desert, Contingent Valuation Method, Single Bound Dichotomous Choice, Functional Form
  • Hossein Akbarifard, Mohammad Ghotbadini Ghasem Abad, Farahnaz Shahryaran, Omid Jenabi Pages 83-94

    This study investigates the effect of some indicators of financial repression، including DR (the gap between the official interbank exchange rate and the free market rate)، Cpi (the difference between Iran''s inflation rate and the inflation rate of the world) and G (the ratio of government debt to liquidity)، on capital stock growth in agricultural sub-sectors in Iran، during the period 1991-2011 using estimation of the demand function and panel data method. The results of the model indicate a significant negative effect of financial repression indicators on the development of the capital stock growth in all agricultural sub-sectors.

    Keywords: Demand Function, Panel Data, the Agricultural Sub, Sectors, Financial Repression, Capital Stock
  • Samad Hekmati Farid, Ahmad Ezzati Shoorgoli, Reza Ezzati, Ali Dehghani Pages 95-112
    This paper examines the relationship between control of corruption and globalization (with various aspects) on economic growth in countries with high per capita income، middle per capita income، and low per capita income over the period (2002-2010) using panel data from113 different countries. According to the results of the various models، there is an inverted U relationship between control of corruption and economic growth. Moreover، the relationship between economic globalization and economic growth in countries with low per capita income is negative and significant. Also، social globalization in these countries has a negative impact on economic growth. However، overall index of globalization and political globalization has a positive impact on economic growth in these countries. Furthermore، in countries with high per capita income and middle per capita income، the impact of the three indicators of globalization (economic، social and political) and the overall index of globalization on economic growth is positive and significant.
    Keywords: Economic Growth, Control of Corruption, Globalization, KOF Index, The Generalized Least Squares
  • Mahdi Fadaee, Morteza Derakhshan Pages 113-132
    Following the economic sanctions that have been imposed on Iran in the years after the Islamic Revolution، always economists were facing this question that; what is the effect of economic sanctions on different economic variables and how much is it? This study aims to analyze the effect of economic sanctions as dummy variable on economic growth in Iran، using Indexing and weighting (determining the importance) of various sanctions that historically imposed on Iran. For this purpose، using time series data and Auto Regressive Distributed Lag (ARDL) model، we analyze the effect of economic sanctions on economic growth from 1978 to 2013. Short-run estimation results show that in the short term weak sanctions had not significant effect on economic growth، but moderate and strong sanctions respectively with coefficients 0. 0098 and 0. 43، has had a negative effect on economic growth. Long-run estimation results show that in long term weak and strong sanctions had not significant impact on economic growth، but moderate sanctions with coefficient 0. 024 has had a negative impact on economic growth. Finally error correction coefficient in model is - 0. 407.
    Keywords: Economic Sanctions, Direct Foreign Investment, Inflation, Auto Regressive Distributed Lag (ARDL) Model, Economic Growth, Iran