فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های رشد و توسعه اقتصادی
پیاپی 6 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمدرضا سیدنورانی، حسین امیری، عادل محمدیان صفحه 11
    رابطه بین ساختار سرمایه و بازده سرمایه به طور قابل ملاحظه ای برای بانک ها و بنگاه های اقتصادی مهم است. صنعت بانکداری نسبت به تغییر در اهرم های مالی به خاطر سطح پایین کفایت سرمایه به کل دارایی ها حساس می باشد. علاوه بر این ساختار بانک ها به شدت تحت کنترل و مقررات می باشد.
    در این مقاله رابطه بین ساختار سرمایه و بازده سرمایه برای هجده مورد از بانک های ایران در دوره 1382 تا 1388 بررسی شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل به وسیله مدل های رگرسیونی با داده های تابلویی نشان دهنده آن است که یک رابطه مثبت بین اهرم های مالی و بازده سرمایه وجود دارد. هم چنین تحلیل برای تعیین رابطه بین بازده دارایی و ساختار سرمایه نیز گسترش پیدا کرده است. شواهد از این فرضیه که رابطه مثبت بین بازده دارایی و ساختار سرمایه وجود دارد، حمایت می کند.
    هم چنین از دیگر نتایج تحقیق رابطه مثبت بین نسبت بدهی و معیارهای سودآوری می باشد. شایان ذکر است که سودآوری به صورت دو معیار بازده دارایی و بازده سرمایه تعریف شده است.
    کلیدواژگان: بانک، سودآوری سرمایه، ساختار سرمایه، بازده سرمایه، بازده دارایی
  • خدیجه نصراللهی، رضا حسینی صفحه 45
    از جمله صنایعی که ممکن است به شدت از اجرای قانون هدفمند سازی یارانه ها تاثیر بپذیرد، صنعت لاستیک کشور است. یکی از عوامل تاثیر گذار بر قیمت تمام شده محصولات، قیمت حامل های انرژی است و از آنجا که قیمت تمام شده محصول یکی از عوامل تعیین کننده میزان رقابت پذیری یک صنعت در بازار است؛ این پژوهش در صدد تحلیل آثار اجرای این قانون بر رقابت پذیری محصولات صنعت لاستیک است.
    به طور کلی برای بررسی تاثیر حذف یارانه انرژی بر رقابت پذیری محصولات مجتمع صنایع لاستیک یزد از مفهوم مزیت رقابتی و تحلیل ضرایب حمایتی استفاده شده است.
    نتایج نشان دهنده وجود توان رقابت هزینه ای در کارخانجات رادیال و تیوب پیش از اجرای قانون هدفمند سازی یارانه ها بوده است و با اجرای این قانون محصولات تیوب توان رقابتی خود را حفظ کرده اما محصولات رادیال توان رقابتی خود را از دست داده اند. ولی محصولات بایاس فاقد مزیت نسبی و توان رقابتی قبل و بعد از اجرای این قانون می باشد. این در حالی است که از محصولات بایاس به شدت حمایت به عمل می آید، حمایت ها از محصولات رادیال ناچیز بوده و از محصولات تیوب اصلا حمایتی صورت نمی گیرد.
    کلیدواژگان: یارانه، رقابت پذیری، ضرایب حمایتی، مزیت رقابتی
  • نادر مهرگان، اصغر سپهبان قره بابا، الهام لرستانی صفحه 71
    در مدل رشد درون زای لوکاس تمرکز بر آموزش نیروی انسانی است که باعث سست شدن قید بازدهی نزولی در مفهوم کلی سرمایه می شود. در نتیجه در نبود فناوری برون زا، رشد سرانه بلند مدت صفر نمی شود. در این مدل، برخلاف مدل رشد بهره وری برون زا، سرمایه انسانی از طریق سرمایه گذاری می تواند انباشت شود، یعنی افراد خود انتخاب می کنند که چه مدت برای تحصیل سرمایه گذاری کنند. بنابراین فرض می شود که سرمایه انسانی یک نهاده قابل انباشت با بازدهی ثابت نسبت به مقیاس است. پیداست که در فقدان پیشرفت های فنی برون زا، نرخ رشد بلندمدت توسط پارامتر انباشت سرمایه انسانی توضیح داده می شود.
    در این تحقیق با استفاده از الگوی رشد درون زای لوکاس، تاثیر متغیر آموزش نیروی انسانی بر رشد اقتصادی در ایران مورد بررسی قرار گرفته است. مدل رشد درون زای مورد استفاده در این تحقیق، با استفاده از داده های سال های 1338 تا 1386 و روش همجمعی پنج مرحله ای یوهانسن و الگوی تصحیح خطای برداری برآورد شده است. نتایج حاصل از این مطالعه موید این مطلب است که در بلند مدت رابطه میان انباشت سرمایه انسانی و انباشت سرمایه های فیزیکی بر روی رشد اقتصادی ایران مثبت و معنی دار است. همچنین در بلندمدت انباشت سرمایه انسانی بیشترین تاثیر را بر رشد اقتصادی ایران دارد.
    کلیدواژگان: آموزش، رشد اقتصادی، مدل رشد لوکاس، مدل تصحیح خطای برداری، همجمعی
  • محمد واعظ برزانی، محمدحسن مشرف جوادی، اعظم کوهی اصفهانی صفحه 95
    انتخاب الگوی توسعه برای هر جامعه ای مبتنی بر ملاحظات خاص آن جامعه می باشد. هر کشوری باید متناسب با مبانی فکری، معرفتی و اخلاقی خود به تعریف توسعه بپردازد. از آنجایی که بیش از سی سال از پیروزی انقلاب اسلامی ایران می گذرد، به شدت ضرورت طراحی الگوی پیشرفت و توسعه براساس مبانی بومی، اسلامی احساس می شود. تحلیل میزان سازگاری الگوهای رایج غربی با آموزه های اسلام می تواند ما را در ارائه الگویی جامع یاری رساند. در بین مجموعه الگوهای رایج توسعه، الگوی نئوکلاسیک از شهرت و گستردگی بیشتری برخوردار است، به طوری که امروزه به عنوان یک پارادایم مطرح می شود؛ لذا در پژوهش حاضر مبانی پارادایم توسعه نئوکلاسیک و سپس میزان سازگاری این پارادایم با آموزه های اسلام تحلیل می گردد. در این مقاله ابتدا پارادایم توسعه نئوکلاسیک تحلیل می شود. این تحلیل در سه بخش فروض ضمنی، فروض صریح و سازوکارهای توسعه انجام می گیرد. پس از ارائه تحلیل های فوق طبق پارادایم نئوکلاسیک، این کار به طور متقارن با استفاده از آموزه های اسلام تکرار می شود. روش تحقیق برای شناسایی الگوهای فکری روش «اسنادی» و در قسمت تجزیه و تحلیل روش «تحلیل محتوا» است.نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که در مجموع بین الگوی توسعه نئوکلاسیک و آموزه های اسلام سازگاری نیست
    کلیدواژگان: پارادایم، توسعه، توسعه اقتصادی، آموزه های اسلام
  • یدالله دادگر، روح الله نظری صفحه 149
    یکی از معروف ترین روش های توضیح دهنده رشد بخش عمومی، قانون واگنر است. واگنر اقتصاددان مشهور بیان می دارد که: «با رشد درآمد سرانه در هر نظام اقتصادی، اندازه نسبی بخش عمومی نیز افزایش می یابد.» این مقاله به آزمون قانون واگنر برای اقتصاد ایران و کشورهای تازه صنعتی شده ی جنوب شرق آسیا مبادرت می ورزد. پژوهش حاضر ضمن کاربرد روش تحلیلی- توصیفی و استناد کتاب نامه ای، از روش Panel Data استفاده می کند. نتایج این مقاله حاکی از سازگاری قانون واگنر برای کشورهای مورد مطالعه (از جمله ایران) می باشد. دوره زمانی مطالعه همان دوره اصلاحات اقتصادی کشورهای منتخب است.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، رشد اقتصادی، قانون واگنر، کشورهای جنوب شرق آسیا
  • نسیم جابری خسروشاهی، محمدرضا محمدوند ناهیدی، داود نوروزی صفحه 173
    توزیع عادلانه درآمد یکی از دغدغه های سیاست گزاران کشور است. بنابراین، بررسی عوامل تاثیرگذار بر آن حائز اهمیت می باشد. باتوجه به اینکه توسعه ی مالی یکی از عوامل مهم تاثیرگذار روی نابرابری درآمدی می باشد، لذا در این تحقیق بر آن شدیم تا اثر توسعه ی مالی را روی ضریب جینی به عنوان شاخص نابرابری درآمد، طی دوره 87-1352 و با استفاده از روش الگوی خودتوضیح با وقفه های گسترده (ARDL) بررسی کنیم. نتایج برآورد حاکی از این است که ارتباط توسعه ی مالی و ضریب جینی مثبت و کاهنده است که مطابق با فرضیه گرین وود و جوانوایس (1990) می باشد. ارتباط تولید ناخالص داخلی سرانه و ضریب جینی نیز مثبت و کاهنده است. همچنین سرمایه انسانی اثر منفی و تورم اثر مثبت روی ضریب جینی دارد. آزمون های ثبات ساختاری CUSUM و CUSUMSQ نیز نشان می دهند که ضرایب تخمینی در طول دوره مورد مطالعه با ثبات هستند.
    کلیدواژگان: توسعه ی مالی، توزیع درآمد، ضریب جینی، ARDL
  • حسن صادقی، مجید صامتی، مرتضی سامتی صفحه 209
    برنامه های رشد و توسعه اقتصادی، به ویژه در کشورهای در حال توسعه، به میزان تعامل اقتصاد ملی با اقتصاد جهانی بستگی داشته و متاثر از فرایند پدیده جهانی شدن اقتصاد است. پدیده جهانی شدن نیز تاکنون نشان داده است که اقتصاد ملی کشورها، تحت تاثیر جدی این پدیده قرار دارند. در جهان امروز، با وجود وابستگی های متقابل، رشد و توسعه اقتصادی در سطح ملی، بدون تعامل فعال با اقتصاد جهانی دچار چالش جدی است. از طرفی برنامه های توسعه در کشورهای در حال توسعه به طرز قابل توجهی تحت تاثیر اندازه دولت می باشد. اندازه دولت از اموری است که در راستای تعامل یا عدم تعامل دولت ها با جهانی شدن، دستخوش تغییرات شده است. بر اساس منطق جهانی شدن، دولت ها بایستی نسبت به کوچک سازی خود و واگذاری امور تصدی گری به بخش خصوصی و اصولا ایجاد و گسترش فضای رقابتی اقدام نمایند. مطالعات نسبتا فراوانی وجود دارد که پیامدهای جهانی شدن بر اندازه دولت را بررسی کرده اند. نتایج، هم بر کوچک تر شدن وهم بر بزرگ تر شدن اندازه دولت ها اشاره دارند. این مقاله نیز در ادامه مطالعات تجربی گذشته و در چارچوب مبانی نظری، آثار جهانی شدن بر اندازه دولت ها را در کشورهای منتخب آسیایی مطالعه نموده است و نتایج بیان گر این است که جهانی شدن اقتصاد اندازه دولت را در کشورهای مورد مطالعه کاهش نداده است. روش تحقیق این مطالعه، ترکیبی از روش های توصیفی و تحلیلی علی و نوع مطالعه کاربردی و روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای است که از روش های اقتصادسنجی و داده های تلفیقی (Panel Data) استفاده شده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، درجه آزادی تجارت، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، اندازه دولت، آسه آن
|
  • Seyed Mohammad Reza Seyed Noorani, Hossien Amiri, Adel Mohammadiyan Page 11
    In this article, the relationship between capital structure and return on equity is examined. The relationship between capital structure and return on equity is of considerable importance to all firms and banks. The banking industry is especially sensitive to changes in financial leverage due to their low level of equity capital to total assets. This paper surveys the relationship between capital structure and return on equity. The results show that there is a positive relationship between financial leverage and the return on equity. The analysis is extended to determine the relationship between return on assets and equity capital. The evidence supports the hypothesis that there is a positive relationship between equity capital and return on assets. The result of article showed that there is a positive relationship between profitability and debt ratio.
    Keywords: Bank, Capital Profitability, Capital Structure, Return on Assets, Return on Equity
  • Khadijeh Nasrollahi, Reza Hosseiny Page 45
    One of the industries which may affect the law enforcement of subsidies targeting is rubber industries. One of the factors affecting product’s cost price is energy price and because product's cost price is the source of competitiveness for an industry in market so this research analyzes the effects of this law on competitiveness of the rubber industry's products. Generally, the concepts of competitive advantage and coefficients protection are used to analyze the effect of removal energy subsidies on competitiveness of Yazd rubber industry complex's products. The results indicate the existence of competitive cost in Radial and Tube factories before removal energy subsidies. After removal energy subsidies Tube's products maintained their competitive advantage but Radial's products have lost their competitive advantage. Bios products don’t have competitive advantage before and after removal energy subsidies. However, the Bios products are strongly supported and Radial's support is negligible and Tube productions are not protected at all.
    Keywords: Subsidies, Competitiveness, Support Coefficients, Competitive Advantage
  • Nader Mehregan, Asghar Sepahban Gharehbaba, Elham Lorestani Lorestani Page 71
    In Lucas growth endogenous, we focus on human education that causes the weakness of decline return. Therefore the lack of autogenous technology cannot omit long term per capita growth. Human capital against autogenous growth model can be saved by investment i.e. people can choose how long they invest on education. So it is supposed that human capital is an accumulated input with fix return. Finally from the model concluded that in shortage of autogenous technical progress the long term growth rate can be explained by accumulation of human capital. In this paper it is tried to search the effect of human education on growth rate in Iran by Lucas growth endogenous. The model that has been used in this paper is estimated by time series of 1959-2007 and five steps co-integration approach of Johansson and Vector Error Correction Model. Finally, based on two obtained co-integrated vectors, it is concluded that in long term there is a positive relationship between index of knowledge oriented employment and increase of physical capital's accumulation on Iran's economic growth. In addition, both of these vectors show that knowledge oriented employment has been very influential in the economic growth of the country in the long term.
    Keywords: Education, Economic Growth, Lucas Growth Model, Co, integration, Vector Error Correction Model
  • Mohammad Vaez Borzani Vaez Borzani, Mohammad Hasan Moshref Javadi, Azam Koohi Esfahani Page 95
    Each country would follow an economic paradigm which is constructed on ethical values and epistemological foundations. Taking lessons from existing vast amount of theoretical and empirical researches in neoclassic paradigm and taking views on consistency of it with Islamic doctrine can appear as a road map to catch Iran an economic development. In this paper, the consistency between Neoclassic and Islamic Paradigms in three fields - implicit assumptions, explicit assumptions, and development mechanisms- have been compared by the use of content analysis method. The results show that, against specific aspects, there is no basic consistency between Neoclassic and Islamic Paradigms.
    Keywords: Paradigm, Development, Economic Development, Islamic Doctrine
  • Yadollah Dadgar, Rouhollah Nazari Page 149
    One of the most well known methods for explaining the growth in public sector is Wagner's law, which explains the growth of government size. Wagner argues that the more per capita income in economy, the bigger would be the government size. Using panel data method, this paper is analyzing Wagner's law for Iran and southeastern Asian countries. The results confirm the consistency of Wagner's law for both Iran and those selected countries.
    Keywords: Growth of Public Sector, Wagner's Law, Iran
  • Nasim Jaberi Khosroshahi, Mohammad Reza Mohamadvand Nahidi, Davood Noroozi Page 173
    Income distribution is one of the policymakers concerns. So it is important to investigate its determinants. Considering that financial development is one of the effective factors on income distribution, we decide to investigate its effect on income distribution during 1973-2008 using Autoregressive Distributed Lags (ARDL). Results show that the relationship between financial development and Gini coefficient is positive and reducing so support the Green-Jovanovic (1990) hypothesis. The relationship between GDP per capita and Gini coefficient is positive and reducing too. Also human capital has negative and significant impact and inflation has positive and significant impact on Gini coefficient. CUSUM and CUSUMSQ structural stability tests show that the estimated coefficients are stable over the studying period.
    Keywords: Financial Development, Income Distribution, Gini Coefficient, ARDL
  • Hasan Sadeghi, Majid Sameti, Morteza Sameti Page 209
    Economic development programs, especially in developing countries, as much as national economies interaction with the global economy, are affected by economic globalization process. It has also been shown that the national economies, are seriously affected by this phenomenon. Economic development at the national level, without the active interaction with the global economy suffers a serious challenge. On the other hand, the development programs in developing countries are influenced by the size of government. Towards globalization, governments should take actions to create and promote a competitive environment. In too many studies, the impact of globalization on government size has been analyzed but the results have not been the same. In this paper, using panel data and econometric methods, the effects of globalization on the size of government in selected Asian countries (Indonesia, Thailand, Philippines, Malaysia and Iran) have been studied. The results show that economic globalization has not reduced the size of government in these selected countries.
    Keywords: Globalization, Economic Globalization, Government Size, Asian Countries