فهرست مطالب

تاریخ و فرهنگ - سال چهل و ششم شماره 2 (پیاپی 93، پاییز و زمستان 1393)

نشریه تاریخ و فرهنگ
سال چهل و ششم شماره 2 (پیاپی 93، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد فضلی نژاد صفحات 9-31
    منطقه لوانت (شرق مدیترانه) در تاریخ فعالیت های بازرگانی دارای اهمیت ویژه ای بوده است. در قرن سیزدهم میلادی/هفتم هجری دو رویداد مهم در رشد و رونق فعالیت های بازرگانی این منطقه تاثیر نهاد که مهم ترین این فعالیت ها نیز در زمینه تجارت برده بود. نخست تحولات جنگ های صلیبی، به ویژه جنگ صلیبی چهارم(1204م) و نقش دولت های درگیر در آن. دوم تهاجم مغولان و تصرف سرزمین های وسیعی از چین تا اروپا. همزمان با تشکیل دولت های مغولی، به قدرت رسیدن ممالیک در مصر نیز بر رشد و گسترش این تجارت افزود و بر مناسبات دولت های اروپایی و صلیبی ها نیز تاثیر نهاد. همچنین سودآور بودن تجارت برده برای دولت- شهرهای تاجرپیشه ایتالیایی علیرغم حضور آنها در جنگ های صلیبی روند خرید بردگان را از حوزه دریای سیاه و انتقال آنها به حوزه مدیترانه افزایش داد و پیامدهای گسترده ای بر روند جنگ های صلیبی و مناسبات این دولت - شهرها با جهان اسلام به همراه داشت. در این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع اسلامی و غربی و پژوهش های جدید، موضوع تجارت برده در لوانت در قرن سیزدهم میلادی/ هفتم هجری به عنوان فعالیتی با پیامدهای گسترده بر دولت ها و جوامع این منطقه و اروپا مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تجارت برده، لوانت، مغولان، جنگ های صلیبی، ممالیک، دولت، شهرهای ایتالیایی
  • مهدی عبادی صفحات 33-65
    نگرش فرمانروا محوری در گزارش های تاریخ نگاری دوره عثمانی موجب شده است تا در تصویر ارائه شده از مناسبات میان دولت عثمانی با نهاد مدرسه، دولت نهاد تاثیرگذار و مدرسه، به مانند اکثر نهادهای دیگر جامعه، تاثیرپذیر جلوه داده شود. در پژوهشهای صورت گرفته نیز به دلیل عدم توجه به این نکته، همین نگاه رسمی تاریخ نگاری سنتی عثمانی پذیرفته شده است. حال آنکه، از زمان تاسیس مدارس در قلمرو عثمانی از اواسط نیمه اول قرن هشتم هجری/چهاردهم میلادی و شکل گیری جریان علمی مذهبی برخاسته از آن (جریان اسلام مدرسی) و حضور آن در عرصه سیاست، به تدریج تغییر قابل توجهی در رفتار و سیاستهای این دولت پدید آمد. فارغ التحصیلان مدارس در کنار بسط حضور خود در جامعه، بسیاری از مناصب سیاسی، اداری و قضایی مهم را به انحصار خود درآوردند و با نقش آفرینی در سیاست گذاری های دولت عثمانی، به عنوان عامل مهم تاثیرگذار در این زمینه درآمدند. بنابر یافته های پژوهش حاضر، می توان گفت برخلاف انگاره مذکور، تاثیر دولت و مدرسه در دوره عثمانی (اوایل دوره شکل گیری مورد بحث در این مقاله)، دو سویه بود و نهاد مدرسه نیز به نوبه خود هم بر ساختار دولت و هم بر سیاستهای آن تاثیر ملموسی داشت.
    کلیدواژگان: سیاست مذهبی دولت عثمانی، جریان اسلام مدرسی، مدارس، علما
  • منصور معتمدی، جهان آرا شجاع نیا صفحات 67-96
    شخصیت علمی خالد بن یزید و تلاش های او در جهت کسب و گسترش دانش، از دید محققان همواره مورد شک و تردید بوده و با گسترش زمینه تحقیق در ریشه های علم صورتی افسانه ای به خود گرفته است. از ابن خلدون گرفته تا محققانی در عصر جدید همچون روسکا، کراوس، اولمان، سارتن و میه لی کوششهای خالد در شکل گیری نهضت ترجمه در جهان اسلام، فعالیتهای علمی و نهایتا تالیفات منسوب به او را کاملا به دیده انکار نگریسته اند. در مقابل، برخی پژوهندگان با ارائه دلایلی نشان داده اند که خالد در زمینه ی کسب و توسعه علوم فعالیت داشته است. بر اساس تالیفات کیمیاگران اسلامی نیز، او از پیش کسوتان این رشته به شمار می رود. در صورت صحت مدارک دال بر کیمیاگری خالد، می توان دلایلی برای پرداختن او به این امر برشمرد. که از آن جمله دستیابی به تمکن مالی و در نتیجه جبران نسبی قدرت از دست رفته در اثر واگذاری خلافت و تبحر در امر طبابت است که در این مقاله از قرابت طب با کیمیاگری و تلاش اطبای مسلمان برای دست یابی به اکسیر حیات نیز سخن به میان خواهیم آورد.
    کلیدواژگان: خالد بن یزید، ترجمه، طبابت، کیمیاگری، آثار
  • فاطمه زرگری، علی یحیایی صفحات 97-122
    اعتقاد به تاثیر اجرام سماوی در سرنوشت بشر شاید سابقه ای به درازنای عمر او داشته باشد. چنین نگرشی نسبت به اختران در میان تمامی تمدن های باستانی از جمله ایران نیز وجود داشته است. با ظهور اسلام و با توجه به نقش و جایگاه انسان در این دین، باور به احکام نجومی برای مدتی به فراموشی سپرده شد. با پیروزی مکتب اشاعره جبرگرا که همراه با قدرت یابی ترکان بود و پس از آن آمدن مغولان که به تاثیر آسمان بر سرنوشت بشری بسیار باورمند بودند بار دیگر توجه به باورهای نجومی و اندیشه های جبری گرایانه در ایران در قالب تصمیم گیری ها و عملکردها در بخش های مختلف حکومتی و در سطح جامعه گسترش یافت. استفاده از نتایج احکام النجومی در لشکرکشی ها، عقد پیمان نامه ها، جنگ و صلح، جلوس به تخت شاهی، شکار، سفر، اجابت دعا و درمان بیماری ها تنها نمونه هایی از تاثیرات این باورها در زندگی مسلمانان سده های میانه است. مقاله حاضر می کوشد، چگونگی احیای نگرش های نجومی را در فاصله زمانی قرن چهارم تا نهم هجری در ایران توضیح دهد.
    کلیدواژگان: احکام النجوم (تنجیم)، تقدیر، ترکان، اشاعره، مغولان، ایران عصر میانه
  • سید احمد عقیلی، جواد بهرامی نیا صفحات 123-147
    خوارج به عنوان یکی از گروه های موثر در حوادث قرون اولیه هجری، برای خوارج به عنوان یکی از گروه های موثر در حوادث قرون اولیه هجری، برای نخستین بار در دوره خلافت حضرت علی(ع) و در جریان جنگ صفین به عنوان یک فرقه مستقل پدیدار گشتند و به مخالفت با جریان حکمیت برخاستند. با انتقال خلافت به امویان، خوارج از همان آغاز رو در روی آنان ایستادند و قیام های متعددی را علیه بنی امیه ایجاد کردند. به همین سبب تحت تعقیب حکام اموی قرار گرفتند و عده ای از این گروه ناگزیر به سرزمین های اطراف و از جمله ایران گریختند. سیستان از مهمترین مناطق نفوذ خوارج در ایران دوره اموی محسوب می شد. در این مقاله، ضمن بررسی عوامل زمینه ساز قیام های خوارج در دو منطقه سیستان وعراق؛ به بررسی تطبیقی عوامل اشتراک و افتراق قیام های خوارج در این دو منطقه پرداخته شده است. براین اساس پرسش اساسی این مقاله آن است که «قیام های خوارج در سیستان و عراق در دوره اموی» دارای چه نقاط اشتراک و افتراقی بودند؟
    رهیافت این مقاله آنکه قیام های خوارج در سیستان وعراق با اینکه دارای شیوه مبارزاتی مشابهی بودند و به علل مشترکی شکست خوردند، اما دارای ایدئولوژی، اهداف، ساخت و درون مایه های متفاوتی بودند و در نهایت نتایج متفاوتی در جامعه عصر خلافت اموی پدید آوردند.
    کلیدواژگان: بنی امیه، قیام های خوارج، عراق عرب، سیستان، ایران
  • حمیدرضا ثنایی، علی غفرانی صفحات 149-171
    نیشابور در دوره اسلامی بر سر راه های ارتباطی شرق و غرب واقع بود و بخش عمده ای از اهمیت سیاسی و رونق اقتصادی خود را وامدار این جایگاه جغرافیایی خاص بود. هر کاروانی که قصد گذر از شرق به غرب یا بالعکس داشت، ناگزیر باید از این شهر می گذشت. در گذر از ایالات فارس و جبال به شرق ایران دو راه عمده به نیشابور می رسید؛ راه قهستان و راه قومس. مسیر کاروان امام رضا (ع) به سوی مرو از این دو طریق تنها از نیشابور می گذشته است. علیرغم شواهد و قراینی ناچیز و غیر قانع کننده درباره عزیمت کاروان رضوی به نیشابور از طریق قومس، به نظر می رسد این کاروان راه فارس قهستان را طی کرده است.
    نگارنده در پژوهش حاضر تلاش دارد پس از شرح مختصری ازموقعیت خاص جغرافیایی شهر نیشابور در دوره اسلامی، در وهله نخست راه های ایالات واقع در غرب خراسان و به طور مشخص، ایالات جبال، فارس و گرگان به سوی نیشابور را نشان داده، آنگاه در پی پاسخ به این پرسش برآید که کدامیک از دو راه اصلی فارس و جبال به سوی نیشابور در حدود اواخر سده 2ق و اوایل سده 3ق پر رفت و آمدتر بوده است؟ ورود امام رضا (ع) به نیشابور در سال 200ق در همین محدوده زمانی جای می گیرد. بررسی حاضر تا حدودی ازرونق نسبی رفت و آمد در راه قهستان نسبت به راه قومس در این زمان حکایت دارد؛ رونق نسبی همان راهی که امام رضا (ع) از طریق آن به نیشابور وارد شد.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، نیشابور، شاهراه خراسان، ایالت قهستان، ایالت قومس، راه های ارتباطی
|
  • Ahmad Fazlinezhad Pages 9-31
    Levant region (Eastern Mediterranean) has been of special importance in the history of commercial activities. In seventh/thirteenth century, two significant events influenced the development and prosperity of the commercial activities of this region, of which the most important were in the field of slave trade. First, the developments of the Crusades, especially the fourth Crusade (1204 CE) and the role of the involved countries. Second, the Mongols’ invasion and the conquest of vast areas of land extending from China to Europe. Simultaneous with the formation of the Mongol’s governments, the Mamālīk’s rising to power in Egypt also accelerated the development and expansion of this trade and influenced the relation between the European governments and the Crusaders, as well. Besides, the profitability of slave trade for the businesswise Italian state-cities, despite their presence in the Crusades, increased the trend of slave purchase from the Black Sea region and their transfer to the Mediterranean region had widespread consequences on the trend of the Crusades and the relation of these state-cities with the Muslim. World. With a descriptive-analytical method and with reliance on the Islamic and Western sources and modern researches, the issue of slave trade in Levant in seventh/thirteenth century as an activity with widespread impact on the governments and communities of this region and Europe has been studied and evaluated in this article.
    Keywords: slave trade, Levant, the Mongols, Crusades, Mamālīk, Italian state, cities
  • Mahdi Ebadi Pages 33-65
    The ruler-oriented attitude in the historiographical reports of the Ottoman period has caused the government to be portrayed as an impressive institution and the school, like most other institutions of the society, as impressionable in the portray presented of the relation between the Ottoman government and the school institution. Similarly, in the researches made, this same formal attitude of the traditional Ottoman historiography has been accepted due to lack of attention to this issue. Whereas, since the establishment of schools in the Ottoman territory from the middle of the first half of the eighth/fourteenth century and the formation of scholarly-religious trend resulting from it (the scholastic Islam) and its presence in the political arena, a considerable change gradually appeared in the conducts and policies of this government. Along with the development of their presence in the society, the graduates of the schools monopolized many of the important political, administrative, and judicial positions and by playing roles in policy-makings of the Ottoman government, they turned into important influential elements in this respect. According to the findings of the present research, it can be said that, contrary to the above-mentioned supposition, the impact of government and school in the Ottoman period (the early period of formation discussed in this article) was reciprocal and the school institution had tangible impact on both the structure of the government and its policies.
    Keywords: the religious policy of the Ottoman government, the scholastic Islam trend, schools, scholars
  • Mansur Mutamedi, Jahanara Shojania Pages 67-96
    The scholarly character of Khālid b. Yazīd and his attempts in acquiring and spreading of knowledge has always been of doubt to researchers and, with the expansion in the field of research on roots of science, has taken a mythical form. In earlier centuries, Ibn Khaldūn, and in the modern age, such researchers as Ruska, Kraus, Ulman, Sarton, and Mieli have totally denied Khālid’s attempts in the formation of translation movement in the Muslim World, his scholarly activities, and ultimately, the writings attributed to him. In contrast, some researchers have shown by presenting some evidences that Khālid has been active in the field of acquisition and development of sciences. Also, according to the writings of the Iranian alchemists, he is regarded as one of the pioneers of this discipline. In case of the soundness of the documents denoting Khālid’s alchemy, some reasons can be enumerated for his practicing this discipline, among which is his attainment of financial affluence and, as a result, relative compensation of his lost power due to abandoning caliphate and mastery in medicine. In this article, the proximity of medicine to alchemy and the attempts of the Muslim physicians to attain the elixir of life are also addressed.
    Keywords: Khālid b. Yazīd, translation, medicine, alchemy, works
  • Fatemeh Zargari, Ali Yahyai Pages 97-122
    Belief in the impact of the celestial bodies on human destiny perhaps dates as long back as man’s own age. Such an attitude towards the stars has existed among all ancient civilization, including Iran. With the advent of Islam and given the human role and status, belief in the astrological judgments was forgotten for a while. With the victory of the Ash‘arite determinist school, which was simultaneous to the Turks rising to power and after that the coming of the Mongols, who strongly believed in the impact of heaven on human destiny, once again the astrological believes and determinist ideas became widespread in Iran in the form of decision-makings and functions in various state departments and throughout the society. Using the results of the astrological judgments in military expeditions, making treaties, war and peace, coronation, hunting, travelling, answer to prayer, and treatment of illnesses are but some examples of the impact of these beliefs in the life of the Muslims in middle centuries. The present article tries to explain how the astrological attitudes were revived between the fourth/eleventh to ninth/fifteenth centuries in Iran.
    Keywords: astrological judgments (tanjīm), destiny, Turks, Asharites, Mongols, Middle age Iran
  • Sayyid Ahmad Aqili, Javād Bahraminiya Pages 123-147
    As one of the influential groups in the incidents of the early centuries AH, Khawārij appeared for the first time during the Caliphate of Imam ‘Alī (A.S.) and in the process of the Battle of Ṣaffain as an independent cult that stood up in opposition to arbitration (ḥakamiyyat). Upon the transfer of caliphate to the Umayyad, the Khawārij stood up against them from the very beginning and developed various uprisings against the Umayyad. For this reason, they were prosecuted by the Umayyad rulers and a group of them were forced to escape to the surrounding countries, including Iran. Sistan was regarded as one of the most important regions under the influence of the Khawārij in Iran during the Umayyad period. While examining the underlying factors of the uprisings of the Khawārij in the two regions of Sistan and Iraq, this article undertakes to make a comparative study of the factors of similarities and differences of the uprisings of the Khawārij in these two regions. Accordingly, the basic question of this article is: “What similarities and differences did the uprisings of the Khawārij have in Sistan and Iraq during the Umayyad period?” The finding of this article is that although the uprisings of the Khawārij in Sistan and Iraq were similar in battle style and were defeated for similar reasons, they had different ideologies, goals, structures, and core concepts and ultimately created different results in the society of the Umayyad caliphate era.
    Keywords: the Umayyads, uprisings of the Khawārij, the Arab Iraq, Sistan, Iran
  • Hamidreza Thanai, Ali Ghufrani Pages 149-171
    In Islamic period, Nayshabur was located on the connecting ways of east and west owing the major part of its political importance and economic prosperity to this specific geographical status. Every caravan that was intended to pass from east to west or the other way round had to pass through this city. In passing through Fars province and Jibāl to the east of Iran, there were two major ways leading to Nayshabur: Quhistan and Qumis. The course of Imam al-Riḍā’s (A.S.) caravan toward Merv from these two ways has only passed through Nayshabur. Despite scanty and unconvincing evidences on the passage of Imam al-Riḍā’s (A.S.) caravan through Qumis to Nashabur, it seems that this caravan has passed through Fars-Quhistan. In the present research, after a brief explanation of the geographical situation of Nayshabur in the Islamic period, the writer tries at first to show the ways of the provinces located in western Khurasan and specifically the Jibāl, Fars, and Gurgan provinces toward Nayshabur; and then to answer the Question as to which of the main ways of Fars and jibāl were more frequented toward Nayshabur in late second/seventh and early third/eighth centuries. The arrival of Imam al-Riḍā (A.S.) in Nayshabur in 200/815 falls in this same time-period. The present study to some extent denotes the relative prosperity in the traffic on the Quhistan way comparing to the Qumis way in this time, the relative prosperity of the same way through which Imam al-Riḍā (A.S.) entered Nayshabur.
    Keywords: Imam al Riḍā (A.S.), Nayshabur, Khurasan highway, Quhistan province, Qumis province, connecting ways