فهرست مطالب

تاریخ و فرهنگ - سال چهل و هفتم شماره 2 (پیاپی 95، پاییز و زمستان 1394)

نشریه تاریخ و فرهنگ
سال چهل و هفتم شماره 2 (پیاپی 95، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی پژوهشی
  • علی نجف زاده، محمدحسن الهی زاده صفحات 9-28
    هیات های تبشیری آمریکایی از دوره قاجار فعالیت گسترده ای در سراسر ایران آغاز کردند و عمدتا در قالب تاسیس مدرسه و موسسات درمانی به تبلیغ می پرداختند. آن ها به این منظور در ارومیه، همدان و تهران مدارس و بیمارستان هایی ساختند. مشهد نیز از جمله شهرهایی بود که در طی جنگ جهانی اول بیشتر مورد توجه هیات های تبشیری قرار گرفت. هیات تبشیری پرس بی تریان آمریکایی پس از تثبیت موقعیتش در مشهد، درصدد اجرای برنامه های خود برآمد و شروع به ساخت تاسیسات زیربنایی نظیر مدرسه، بیمارستان و کلیسا کرد. علمای مشهد نسبت به این اقدام واکنش جدی نشان دادند و تلاش کردند مانع از فعالیت های آن ها شوند. این هیات در سبزوار نیز دست به فعالیت تبلیغی زدند که با مخالفت مردم و علما مواجه شد و در مشهد نیز آیت الله نوغانی شیوه مناظره و ردیه نویسی را برای مقابله با کشیش های آمریکایی برگزید.
    مقاله حاضر ضمن بررسی واکنش های علمای شیعه طی سال های 1301 تا 1309ش در برابر فعالیت هیات تبشیری پرس بی تریان در مشهد و سبزوار، اقدامات انجام گرفته توسط آن ها و شیوه واکنش ها را براساس مطبوعات خراسان و اسناد باقی مانده مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است.
    کلیدواژگان: مشهد، سبزوار، پرس بی تریان، نوغانی، علمای شیعه
  • اکبر احمدپور صفحات 29-53
    یکی از مهم ترین مباحث در سیره رسول خدا (ص) چگونگی تعامل آن حضرت با غیرمسلمانان است. تامل و واکاوی در زندگی پیامبر (ص) نشان می دهد که وی ضمن پذیرش حقوق غیرمسلمانان، به ویژه اهل کتاب، هیچ گاه از مهرورزی و عدالت در حق آنان دریغ نورزید و اصل را در این باره بر منطق و گفتگو، آگاهی بخشی و فرهنگ گستری، و همکاری های مشترک بنا نهاد. او ضمن مدارا با کافران و حمایت از مراکز دینی اهل کتاب، هیچ کس را مجبور به تغییر دین خویش و پذیرش اسلام نساخت، هرچند در معرفی هوشمندانه اسلام و جذب مردم به آن، از همه ابزارهای عاطفی و عقلانی و جز آن، استفاده نموده، در این راه سنگ تمام گذارد. به علاوه آن حضرت در حوزه هایی چون انعقاد پیمان نامه ها، بهره وری از نخبه گان و کارشناسان، دادوستد با کافران، پذیرش کمک های غیرمسلمانان، احترام به سفیران و فرستادگان، و دیگر حوزه های مرتبط، ضمن پذیرش و تاکید بر اصل این موارد، حدود و ثغور آن را نیز مشخص نمود و اصول و قواعد ماندگاری را در این باب از خود برجای نهاد.
    کلیدواژگان: رسول خدا (ص)، کافران، غیرمسلمانان
  • کبری نودهی، هادی وکیلی صفحات 55-83
    ایران طی قرون دوم تا هفتم هجری یکی از دوره های پررونق تاریخی خود را پشت سر گذاشت. این رونق در ابعاد مختلف بروز کرد. یکی از این حوزه ها، حوزه اقتصاد و زندگی مادی مردم بود. به واسطه بهبود نسبی سطح درآمد اقشار مختلف مردم و رشد زندگی شهری و نیز تجربه سطح معینی از اقتصاد پولی، بازار در ایران با تحولاتی روبه رو و مشاغل جدیدی به آن اضافه شد؛ ازجمله، دکان هایی که مواد غذایی و غذا ها در آن به فروش می رسید. دکان هایی که به دلیل توجیه اقتصادی، گاه یک گروه از مواد غذایی مانند لبنیات را به صورت تخصصی در چندین مغازه می فروختند. علاوه بر فروش مواد خام، یکی دیگر از ویژگی های این تحول وجود دکان هایی بود که به تهیه و فروش غذا های آماده و تدارک مکانی برای صرف آن می پرداختند. این مقاله می کوشد بر اساس متون سده های دوم تا هفتم هجری، علل پیدایی و رونق این دکان ها را بررسی کند و نیز ویژگی ها و نوع محصولات آن ها را شرح دهد.
    کلیدواژگان: دکان های غذایی، خوراک، ایران دوره اسلامی
  • مصطفی پیرمرادیان، فرشته بوسعیدی صفحات 85-108
    یکی از مهمترین تحولاتی که در قرون اخیر عمان منشا تحولات بعدی بوده، تبدیل نهاد امامت به سلطنت و حکومت موروثی است. تاریخ عمان بعد از اسلام تنها با حاکمیت اندیشه اباضیه قابل تفسیر و تحلیل است و اندیشه سیاسی، مبتنی بر حاکمیت امامی است که از طرف جامعه (اهل حل و عقد) انتخاب شده باشد. حاکمیت اباضیه علی رغم شدت و ضعفها و فراز و نشیب های متعدد به این سنت اصرار داشته و بدان پایبند بوده است و تا قبل از امامت یعربی ها موروثی بودن امامت در میان اباضیه رایج نبود. رسمیت قطعی امامت موروثی در دوره آل بوسعید موجب شده تا بعضی تبدیل نهاد امامت به سلطنت یا حکومت موروثی را از زمان آل بوسعید بدانند و حال آنکه به نظر می رسد زمینه های داخلی و خارجی این تحول و تبدیل خیلی قبل از آن بصورت تدریجی در جامعه عمان شکل گرفته بود و در دوره آل بوسعید به کمال رسید. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و از طریق مطالعه کتابخانه ای درصدد بررسی و تحلیل سیر تحول و تبدیل نهاد امامت به سلطنت در تاریخ اباضیه عمان است.
    کلیدواژگان: اباضیه، امامت، سلطنت، عمان، یعربیها، آل بوسعید
  • زینب فضلی، احمد بادکوبه هزاوه، علی بیات صفحات 109-135
    در بررسی ناکامی فاطمیان در گسترش و تثبیت مذهب اسماعیلی در مغرب، تاثیر و نقش عوامل جغرافیایی، به رغم اهمیت مورد توجه واقع نمی شود. پژوهش حاضر سعی دارد با عنایت به ارتباط وثیق میان پدیده ها و رویدادهای تاریخی با عوامل جغرافیایی(اعم از طبیعی، انسانی، مذهبی و سیاسی)، نقش و تاثیر این دسته از عوامل را در فراگیر نشدن مذهب اسماعیلی در مغرب عهد فاطمی مورد تبیین قرار دهد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که وسعت سرزمینی، موانع محیطی و جغرافیایی مغرب، همانطورکه مدتها از سیطره مسلمانان در دوره فتوح ممانعت به عمل آورد، تسلط فاطمیان بر شئون آن برای زمینه سازی جهت تثبیت مذهب اسماعیلی را هم ناممکن نمود. این در حالی بود که جغرافیای انسانی ، مذهبی و نیز سیاسی مغرب در دوره پیشافاطمی به گونه ای تثبیت شده بود که هر کدام از گروه های مذهبی سنی(مالکی و حنفی)، خوارج(صفری و اباضی) و نیز برخی گروه های شبه اسلامی مثل برغواطه قلمرو سرزمینی خاص خود را داشتند.علاوه بر این، فاطمیان با ناتوانی در ایجاد تقسیمات اداری جغرافیایی مطلوب خود، نتوانستند اداره مناطق مختلف مغرب را تحت کنترل خود درآورند.از این رو، عوامل جغرافیایی نیزمی توانند از جمله موانع اشاعه مذهب اسماعیلی در مغرب عهد فاطمی مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: فاطمیان، مذهب اسماعیلی، مغرب عهد فاطمی، جغرافیای مذهبی مغرب
  • مصطفی گوهری فخرآباد، محمدعلی کاظم بیکی صفحات 137-157
    علوم غریبه پس از حمله مغول در ایران رواج فوق العاده ای یافت. شکست های پی در پی از اقوام بیگانه در این گروش عام، نقش عمده ای داشت. این موضوع موجب رسوخ برخی باورها در میان مردم گردید که عده ای از آنها را می توان از اسباب انحطاط فکری ایرانیان و از موانع رشد و پیشرفت علوم طبیعی (تجربی) دانست. ملاحسین واعظ کاشفی که یکی از وعاظ خوش نام و علمای دینی کثیرالتالیف این دوره بود در گسترش و رواج این علوم نقش عمده ای ایفا کرد. او در آثار خود کوشید دانش خود را در این زمینه در اختیار توده مردم قرار دهد. محتوای آثار او نشان می دهد باورهایی همچون محتوم بودن سرنوشت، تسخیر اجنه و سایر نیروهای غیبی برای رفع حوائج مادی، متوسل شدن به ستارگان برای آگاهی از سرنوشت خود و سپس پناه بردن به اوراد و طلسمات و ادعیه ساختگی برای دفع شومی این حوادث، در آن روزگار امری کاملا پذیرفته شده و عادی بود.
    کلیدواژگان: علوم غریبه، تیموریان، ملاحسین واعظ کاشفی
|
  • Ali Najafzadeh, Muhammad Hasan Elahizadeh Pages 9-28
    American missions began widespread activities throughout Iran since Qajar periods and were mainly engaged in propagation in the form of establishing schools and medical institutes. For this purpose, they had constructed schools and hospitals in Urmia, Hamadan, and Tehran. Mashhad was also among the cities that received more attention by missions. After establishing its position in Mashhad, the American Presbyterian mission sought to execute its projects and began to construct such infrastructures as schools, hospitals, and churches. Scholars of Mashhad reacted seriously to this and tried to prevent their activities. This mission undertook propagational activities in Sabzevar too, which was opposed by people and the scholars. In Mashhad, too, Ayatollah Nawqānī chose to debate and write rebuttal to confront with American priests.
    The present article, while examining the reactions of Shī‘a scholars during 1301 to 1309 sh. in Mashhad and Sabzevar against the Presbyterian mission, analyzes the actions taken by them and the methods of reactions according to the Khurasan press and the extant documents.
    Keywords: Mashhad, Sabzevar, Presbyterian, Nawqānī Shīa scholars
  • Akbar Ahmadpour Pages 29-53
    One of the most important discourses in the Apostle of Allah’s (S.A.W.) life history (sīra) is the way the Prophet (S.A.W.) interacted with the non-Muslims. Deliberation on and exploration into the life of the Prophet (S.A.W.) indicates that while approving the non-Muslims’ rights, especially that of the People of the Scripture, he never failed to express affection and do justice to them. He based the principle in this respect on logic and dialogue, informing and spreading culture, and joint cooperation. While tolerating the unbelievers and supporting the religious centers of People of the Scripture, he did not force anyone change their religion and convert to Islam, although he did his best in intelligently introducing Islam and attracting people to it, using all emotional and rational means. Besides, in such fields as signing of treaties, employing the elite and experts, transaction with the unbelievers, accepting helps from non-Muslims, respecting the ambassadors and envoys, and other related fields, his holiness delineated their rules and left behind lasting principles and regulations, while accepting and emphasizing the basis of these instances.
    Keywords: Apostle of Allah (S.A.W.), unbelievers, non-Muslims
  • Kobra Nodehi, Hadi Vakili Pages 55-83
    During second to seventh century, Iran passed through one of its most prosperous historical period. This prosperity was achieved in different dimensions. One of these areas was that of people’s economy and financial life. It was because of the relative improvement in different strata’s income level as well as their experiencing a certain level of monetary economy that markets in Iran encountered some developments and new occupations were added to it, including shops in which foodstuff and foods were sold. There appeared stores that for economic justifications, sometimes one group of foodstuff such as dairy products, were exclusively sold in several stores. Besides selling raw material, another feature of this development was the existence of stores that were involved in procurement and sale of prepared foods and providing places for serving them. This article tries to examine the reasons for the appearance of these stores based on texts from the second and seventh century AH and explain the features and types of their products.
    Keywords: food stores, foods, Islamic period Iran
  • Mostafa Pirmoradian, Fereshteh Boosaidi Pages 85-108
    One of the most important developments that brought about other developments in recent centuries in Oman is the transformation of Imamate into monarchy and hereditary rule. The history of Oman after Islam is to be interpreted and analyzed only by the rulership of the doctrine of Abaḍiyya, which is based on the sovereignty of an Imam who is to be elected by the society (ahl-i ḥall wa aqd = representatives of theÇ Muslim community who act on itsÇ behalf in appointing and deposing aÇ caliph or another ruler). Despite various strengths and weaknesses and ups and downs, the rulership of Abāḍiyya has insisted on and abided by this tradition; and Imamate as being hereditary had not been common among the Abāḍiyya before the Imamate of Ya‘rabīs. The decisive formality of hereditary Imamate in Āl-i Būsa‘īd period prompted some to know the transformation of the Imamate institution to monarchy or hereditary rule to be since the time of Āl-i Būsa‘īd; whereas, it seems that the domestic and foreign backgrounds of this development had been gradually formed very long time before that in Oman community and achieved accomplishment in Āl-i Būsa‘īd period. Using the descriptive-analytical method and through library study, this research is intended to study and analyze the course of development and transformation of the Imamate institution to monarchy in Oman’s Abāḍiyya history.
    Keywords: Abāḍiyya, Imamate, monarchy, Oman, Yarabīs, Āl-i Būsaīd
  • Zaynab Fazli, Ahmad Badkoubeh Hazaveh, Ali Bayat Pages 109-135
    In the study of the failure to expand and establish the Ismā‘īlī school in Maghreb, the impact and role of geographical factors, despite their importance, do not receive much attention. Given the firm relation between the historical phenomena and events with geographical factors (including the natural, humane, religious and political), the present research tries to explain the role and impact of these groups of factors in the failure of the Ismā‘īlī school to prevail in Maghreb during Fatimid period. The findings by this research show that the territorial extent and the environmental and geographical obstacles of Maghreb, made the domination of the Fatimid over its various aspects for laying the ground for establishing the Ismā‘īlī school impossible, just as for a long time it prevented the Muslims dominance in the conquests periods. At the same time, the human, religious, and political geography of Maghreb in pre-Fatimid period had been established in such a way that any of the religious Sunnī (Mālikī and Ḥanafī) groups, Kharigites (Ṣafarī and Abāḍī), and some pseudo-Islamic groups like Barqawāṭa, had their own territorial domains. In addition to this, the Fatimids, with their inability in establishing their desirable administrative-geographical divisions, failed to take under their control the administration of various regions of Maghreb. Thus, the geographical factors can also be taken into account as among the obstacles to the promulgation of the Ismā‘īlī school in the Maghreb during Fatimid period.
    Keywords: Fatimids, Ismāīlī school, Maghreb during Fatimid period, religious geography of Maghreb
  • Mustafa Gohari, Muhammad Ali Kazem Bayki Pages 137-157
    After the Mongol invasion of Iran, occult sciences prevailed considerably in Iran. Repeated defeats by foreign clans played a major role in this public pursuit. This caused certain beliefs being promoted among people, some of which can be considered as means for intellectual decline of Iranians and as one of the obstacles to growth and development of natural (experimental) sciences. Mullā Ḥusayn Wā’iẓ Kāshifī, who was one of the well-known preachers and scholars and a profuse writer of this period, played a major role in promotion of this science. In his works, he tried to make his works available to the public. The content of his works show that such beliefs as inevitability of fate, exorcising jinn and other unseen forces for fulfilling material needs, resorting to the stars to become informed of one’s destiny, and appealing to incantations and talismans and fabricated supplications to fend off ominous events were quite normal and accepted in those days.
    Keywords: occult sciences, Timurids, Mullā Ḥusayn Wā'iẓ Kāshifī