فهرست مطالب

تاریخ و فرهنگ - سال چهل و هشتم شماره 2 (پیاپی 97، پاییز و زمستان 1395)

نشریه تاریخ و فرهنگ
سال چهل و هشتم شماره 2 (پیاپی 97، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید ابوالفضل رضوی، اسماعیل رضایی برجکی صفحات 9-27

    طبقات نگاری، شیوه ای از تاریخ نگاری اسلامی محسوب می شود که به خصوص برای زیست نگاری بسیار مورد استفاده نویسندگان مسلمان قرار گرفته است. این شیوه، در طی سده های متوالی، از قرن سوم هجری تا دوره معاصر حیات داشته و سبک ها و روش های مختلفی را تجربه نموده است. نویسندگان، در اصناف و رشته های مختلف، برای ارائه داده های رجالی، تاریخی و زندگینامه ای از این قالب بسیار سود بردند که حاصل آن، حجم بزرگی از میراث مکتوب اسلامی می باشد. صاحبان این آثار، تحت تاثیر فضای اجتماعی و سیاسی زمانه و باورهای خویش، روش های مختلفی را برای طبقه بندی کتابها انتخاب می کردند. در این نوشته با درنظر داشتن چگونگی شکل گیری طبقات نگاری اسلامی و شیوه های مختلف آن، مراحل طبقات نگاری و تاثیر فضای اجتماعی بر نویسندگان بررسی شده است. در بخش پایانی هم امکان برقراری ارتباط بین طبقات نگاری و مسئله طبقات اجتماعی جامعه اسلامی مورد توجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری اسلامی، طبقات نگاری، تطور طبقات نگاری، طبقات اجتماعی
  • محمد تقوی مهدی مجتهدی صفحات 29-49
    محمد بن مسلم بن شهاب زهری از محدثان و راویان برجسته قرن اول و دوم هجری است. تصویری که از او در منابع کهن و در پی آن تحقیقات جدید، ارائه شده است غالبا رویکردی افراطی یا تفریطی دارد. منابع شیعی عموما زهری را به عنوان دشمن اهل بیت و دست نشانده امویان و منابع اهل سنت او را به صورت چهره ای معتدل و ثقه معرفی می کنند. یکی از مسائل مطرح شده درباره زهری، رابطه او با خلفای اموی است که بررسی دقیق شواهد تاریخی، از فراز و نشیب این ارتباط حکایت دارد. منابع شیعی با استناد به همین ارتباط عموما زهری را از حیث رجالی شخصیتی غیرقابل اعتماد قلمداد می کنند، حال آن که برخی روایت های او درباره مقام والای اهل بیت و نیز برخی مواضع مخالفش با عقاید امویان، نشان می دهد که گزاره های مورد تاکید این منابع درباره سرسپردگی زهری به امویان، دست کم به طور مطلق قابل پذیرش نیست. به نظر می رسد صرف حضور زهری در دربار اموی، باعث تضعیف وی در بیشتر منابع و پژوهش های شیعی شده است؛ در حالی که در بسیاری از موارد، نمی توان تاثیر این ارتباط را در گرایش های زهری مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: ابن شهاب زهری، امویان، امامان شیعه
  • علی غفرانی مهناز موسوی مقدم صفحات 51-64
    معلومات کشاورزی در زمانهای گذشته در میان خانواده های کشاورز ایرانی، به صورت شفاهی منتقل می شد. از این رو،کتاب هایاندکی در حوزه کشاورزی تالیف شده و بر جای مانده است. در این نوشتار تلاش می شود با بررسی سه کتاب ارشاد الزراعه، معرفت فلاحتورساله طریق قسمت آب قلب،میزان دانش و درجه پیشرفت و مهارت کشاورزان ایرانی در استفاده از آب، زمین، شرایط اقلیمی، رعایت توالی و آیش در کشت انواع محصولات، اعتلای کیفیت محصولات، دفع آفات حیوانی و طبیعی،انبار کردن و نگهداری انواع محصولات و میوه ها و استفاده درست از منابع آبی نمایانده شود. مهارتی که علیرغم پیشرفت های علمی در زمینه کشاورزی، هنوز هم می تواند برای کشاورزی امروزایران، بسیارمفید و کارساز باشد.
    کلیدواژگان: کشاورزی دوره اسلامی، ارشادالزراعه، معرفت فلاحت، رساله طریق قسمت آب قلب
  • عبدالله همتی گلیان * صفحات 65-86
    مسلمانان در سده های میانه با پی ریزی تمدنی پویا نفوذ فراوانی برسایر جوامع، به ویژه بر جامعه غرب مسیحی داشتند. این تاثیرات از طرق مختلف و نواحی گوناگون انجام گرفته که یکی از مهمترین آنها اندلس خاصه ثغور آن بوده است. در این ثغور روابط بین مسلمانان و پیروان مسیح چه به صورت اصطکاک و چه به شکل صلح آمیز بسیار گسترده بود که نتیجه آن تاثیرات قابل توجهی بوده که طرفین در زمینه های نظامی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بر همدیگر داشته اند. از آنجا که در دوره مورد بحث مسلمانان از جنبه های مختلف نسبت به غرب مسیحی برتری داشتند، نفوذ تمدن اسلامی از رهگذر ثغور اندلس بر جامعه مسیحی بسیار چشمگیرتر بوده است. این مقاله ضمن آن که به ثغر و واژه های مرتبط با آن پرداخته، در صدد برآمده به این پرسش پاسخ دهد که این ثغور به جز عملکرد دفاعی دارای چه کارکردهای دیگری بوده اند؟فرضیه پرسش یاد شده چنین است که ثغور، افزون بر نقش دفاعی، کارکردهای دیگری همچون فرهنگی، سیاسی و اقتصادی نیز داشته اند که آنها به واسطه تماس های گسترده ای بوده که در مناطق ثغور بین مسلمانان و پیروان مسیح رخ می داده است.
    کلیدواژگان: ثغور، اندلس، مسلمانان، مسیحیان
  • محسن مرسلپور * صفحات 87-104
    نگرش قبیله ای ترکمانان به حکومت و الگوی ملکداری ایرانی دو گفتمان رقیب در دوره سلجوقی بودند که هر کدام تلاش می نمودند تا رقیب را از صحنه بیرون کنند، یا این که نگرش دیگر را تحت سلطه قرار دهند. در نگرش قبیله ای حکومت متعلق به تمام قبیله بود و خاندان حاکم به نمایندگی از آنها به حکومت می پرداخت. این نوع نگرش که نماینده اصلی آن امرای ترکمان بودند، قدرت رییس قبیله را محدود به سنت های ایلی می-نمود. اما در الگوی ملکداری ایرانی که در ابتدا برای ترکمانان بیگانه بود، قدرت در دست فرمانروا متمرکز بود. وی جایگاه فرابشری داشته و سایه خدا بر روی زمین بود و از این رو صاحب اموال و انفاس بوده و قدرت مطلق داشت. دیوانسالاران ایرانی مروجان اصلی این نوع تفکر بودند و تعارض امرای ترکمان با وزرای ایرانی در قالب تقابل دو نگرش به حکومت قابل بررسی است. مقاله حاضر تعارض این دو نگرش را از مهم ترین مولفه های تاثیرگذار بر ساختار حکومت سلجوقی دانسته و بر آن است که با رویکردی تحلیلی به بررسی نگرش قبیله ای سلجوقیان و بویژه امرای ترکمان و تقابل آن با الگوی ملکداری ایرانی بپردازد. بر اساس آن چه در این مقاله حاصل شد، غزهای سلجوقی در بدو ورود به ایران تفکری محدود به سنت های قبیله و توام با تمرکزگریزی داشتند و علیرغم تلاش های عناصر دیوانسالار ایرانی و موافقت سلاطین سلجوقی، نگرش قبیله ای امرای ترکمان پس از دوره خواجه نظام الملک که تحت تاثیر الگوی ملکداری ایرانی بود، با شدتی بیشتر نمود یافت که سبب تضعیف جایگاه دیوانسالاران و پیکارهای مداوم میان شاهزادگان و امرای سلجوقی بود.
    کلیدواژگان: سلجوقيان، نگرش قبيله اي، الگوي ملکداري ايراني، خواجه نظام الملک
  • علیرضا مهدی زاده * صفحات 105-130
    بخشی از درون مایه نسخه نگاره های ایرانی به ویژه از قرن دهم هجری به بعد معطوف به بازنمایی مضامین مورد علاقه و تاکید تشیع است. در این میان، نسخه فالنامه تهماسبی که در زمان غلبه گفتمان تشیع در دوران حکومت شاه تهماسب تولیدشده، از جنبه مضمونی و محتوایی نسخه ای قابل تامل است. به نظر می رسد رویکرد نگارگران این نسخه، معطوف به بازنمایی مضامین و مفاهیم اسلامی و شیعی، بر اساس باورها و روایت های موردنظر گفتمان تشیع بوده است. ازاین رو، هدف از نگارش این مقاله، توصیف و تحلیل مضمونی نگاره های این نسخه در راستای باورها، احادیث و روایت های گفتمان تشیع است. یافته های پژوهش نشان می دهد که گلچینی از آموزه ها و وقایع مهم اسلام و تشیع، قصه های قرآنی و مذهبی که به نوعی بیانگر حقیقت و حقانیت تشیع هستند، در نسخه فالنامه تهماسبی به تصویر درآمده است. نکته مهم این که در برخی از نگاره های این نسخه، نشانه ها، نمادها و تمهیدات تصویری قابل تاملی در جهت بازنمایی باورها و روایت های گفتمان تشیع به کار رفته است که آن را در میان نسخه های مذهبی، برجسته و شاخص می سازد.
    کلیدواژگان: فالنامه تهماسبی، مضامین و نمادهای شیعی، نگارگری
|
  • Sayyid Abolfazl Razavi, Ismail Rezaee Borjaki Pages 9-27

    Writing biographical layers (ṭabaqāt) is regarded as a procedure of Islamic historiography that has particularly been employed in biography writing by Muslim writers. This procedure has been practiced during successive centuries, from the third century AH until present era and has experienced different styles and methods. Writers in different vocations and fields have used this model for presenting rijālī (biographies of ḥadīth transmitters), historical, and biographical data, yielding a large volume of Islamic written heritage. Influenced by the social and political climate of their time and their own beliefs, the authors of these works have selected various methods for classifications of their books. Given the way the Islamic biographical layer writing and its various procedures developed, the stages of writing biographical layers and the impression of social climate on the writers are examined in this paper. In conclusion, the possibility of making connection between writing biographical layers and the issue of social classes of the Islamic community has also been taken into consideration.

    Keywords: Islamic historiography, writing biographical layers, evolution of writing biographical layers, social classes
  • Muhammad Taqavi, Mahdi Mojtahedi Pages 29-49
    Muhammad b. Muslim b. Shahāb Zuhrī is among the eminent traditionists and narrators of the first and second century AH. The picture presented of him in earlier sources and recently in modern researches has mostly an approach alternating between two extremes. The Shī‘ī sources in general introduce Zuharī as the enemy of the Ahl al-Bayt and a subordinate to the Umayyads and the Sunnī sources introduce him as a moderate and reliable figure. One of the problems raised about Zuhrī is his connection with the Umayyad caliphs; an accurate survey of the historical evidences indicates certain ups and downs of this connection. Relying on this connection, the Shī‘ī sources consider Zuhrī as a rijālī figure and an untrustable character, whereas some of his traditions about the sublime status of Ahl al-bayt as well as some of his positions against the Umayyad ideas show that the propositions confirmed by these sources are not acceptable about the Zuhrī’s subordination to the Umayyads, at least in an absolute sense. It seems the mere presence of Zuhrī in the Umayyad court has caused his being weakened in most of Shī‘ī sources and researches, whereas in most instances the impact of this connection cannot be noticed in Zuhrī’s tendencies.
    Keywords: Ibn Shahāb Zuhrī Umayyads, Shīa Imams
  • Ali Ghofrani Ghofrani, Mahnaz Mousavi Moqaddam Pages 51-64
    Agricultural knowledge used to be orally transferred among the Iranian farm families in earlier times. Therefore, few books have been authored and left behind in the fields of agriculture. In this paper, it is tried to examine three books of Irshād al-Zirā‘a, Ma‘rifat Falāḥat, and Risāla-yi Ṭarīq-i Qismat-i Āb-i Qulb and thereby to demonstrate the amount of knowledge and the rate of progress and skill of the Iranian farmers in using water, land, climate conditions, observance of sequence and cultivation in planting various products, advancement of the quality of the products, animal and natural pesticide, storage and preservation of various kinds of products and fruits, and proper usage of water sources. It is a skill that despite scientific advancements in agriculture still can be very helpful and efficient to modern agriculture in Iran.
    Keywords: Agriculture of the Islamic Period, Irshād al-Zirāa, Marifat Falāḥat, Risāla-yi Ṭarīq-i Qismat-i Āb-i Qulb
  • Abdullah Hemmati Golian * Pages 65-86
    In middle centuries, the Muslims with a dynamic civilizational foundation had a great influence on other civilizations, especially in the Western Christian society. These impacts have been carried out in various ways and different regions, one of the most important of which is Andalusia, especially its frontiers. The relations between Muslims and Christians, either in conflict or peace, have been widespread within these borders. The outcomes of these relations have been considerable on both sides in military, social, cultural, and economic fields. Since the Muslims have been superior in different aspects over the Western Christians, the influence of the Muslim Civilization has been very considerable in terms of the frontiers of Andalusia. While examining the term thaghr (frontier) and the words related to it, this article seeks to answer the question as to what other functions these frontiers have had besides defense. The hypothesis in mind is that besides defense, the frontiers have had other functions such as cultural, political, and economic as well, which have been due to the widespread contacts between the Muslims and Christians in the frontiers’ regions.
    Keywords: frontiers of Andalusia, Muslims, Christians, politico-economic-cultural impacts
  • Mohsen Morsalpour * Pages 87-104
    The tribal outlook of the Turkmen and the Iranian Governance and Landowning have been two rival discourses in the Seljuk period, each one of which tries to expel the rival from the scene or to dominate the outlook of the other one. In tribal outlook, the governance belonged to the entire tribe and the governing household represented them in ruling. This type of outlook, whose major representatives were the Turkmen emirs, would restrict the power of the chief of the tribe to the tribal traditions. However, in the Iranian landowning pattern that was at first unknown to the Turkmen, the power was centered in the hands of the ruler. He had a transhuman status and was considered as the God’s shadow on earth; therefore, he had in his disposal the people’s properties and life and enjoyed absolute authority. The Iranian bureaucrats were the main promoters of this thinking and the conflict between the Turkmen emirs and the Iranian viziers is examinable in terms of the contradiction of two outlooks about the governance. The present article has considered the contradiction of these two outlooks among the most important components effective on the Seljuk’s governance structure and is intended to examine the Seljuk’s tribal outlook, particularly the Turkmen emirs, and its contraction with the Iranian landowning pattern. According to the findings of this research, the Seljuk Ghuzzes in the beginning of their entering Iran had a thinking restricted to the tribal traditions paralleled with evasion from the [ruling] center. Despite the attempts made by the Iranian bureaucratic agents and the approval of the Seljuk Sultans, the Turkmen emirs’ tribal outlook became more conspicuously apparent after the Khwaja Niẓām al-Mulk’s period, which caused the weakening of the bureaucrats and continuous combat between the Seljuk princes and emirs.
    Keywords: Seljuks, tribal outlook, Iranian landowning pattern, Khwaja Ni??m al-Mulk
  • Ali Reza Mahdizadeh * Pages 105-130
    A part of the core concept of the Iranian images manuscript, particularly from the 10th century onwards are focused on representation of the themes of interest and emphasis to Shi’ism. In the meantime, Fālnāma-yi Tahmāsbī manuscript, which was produced during the dominance of Shi’ism discourse in the reign of Shah Tahmāsb, is a manuscript worth deliberation both in terms of theme and concept. It seems that the approach of the painters of this manuscript has been inclined toward representing the Islamic and Shi‘ī themes and contents based on the beliefs and traditions concerning Shi’ism discourse. Thus, this article is intended to thematically describe and analyze the images of this manuscript in line with the beliefs, traditions, and narrations of Shi’ism discourse. The findings of this research show that a selection of doctrines and important events of Islam and Shi’ism, the Qur’anic and religious stories that somehow represent the reality and righteousness of Shiism are illustrated in Fālnāma-yi Tahmāsbī manuscript. The important point is that there are some noteworthy signs, symbols, and pictorial preparations used in some of the images of this manuscript representing the beliefs and discourses of Shi’ism discourse that make it outstanding among religious manuscripts.
    Keywords: F?ln?ma-yi Tahm?sb? themes, symbols of Shiism, miniature painting