فهرست مطالب

تاریخ و فرهنگ - سال چهل و نهم شماره 2 (پیاپی 99، پاییز و زمستان 1396)

نشریه تاریخ و فرهنگ
سال چهل و نهم شماره 2 (پیاپی 99، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی پژوهشی
  • حمید ضرغام بروجنی *، فاطمه عزیزی صفحات 9-32
    میراث فرهنگی از مهم ترین منابع پایه گردشگری و زمینه ساز انواع دیگر این صنعت است. از میان این میراث، محوطه های باستانی و تاریخی رایج ترین منبع هستند. پژوهش کنونی به مدد شناسایی عوامل موثر بر توسعه این نوع گردشگری و اولویت بندی این عوامل بر اساس روش بهینه سازی چندمعیاره و راه حل توافقی فازی، در پی ارائه راهکارهایی جهت توسعه گردشگری محوطه های باستانی و تاریخی است. این پژوهش با روشی توصیفی ابتدا به بررسی ادبیات تحقیق می پردازد و سپس بر مبنای روش های دلفی فازی و روش VIKOR فازی، عوامل موثر بر توسعه گردشگری این محوطه ها را بررسی و اولویت بندی کرده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که «مشارکت بخش خصوصی و دولتی» ، «وضعیت زیرساخت های محوطه های تاریخی» ، «آموزش مردم محلی در مورد اهمیت محوطه های تاریخی» ، «پژوهش مستمر در زمینه محوطه های تاریخی» و «پایش مداوم آنها» ، به ترتیب پنج عامل اصلی موثر بر توسعه گردشگری محوطه های تاریخی هستند.
    کلیدواژگان: روش دلفی فازی، راه حل توافقی (VIKOR) فازی، بهینه سازی چند معیاره، محوطه های باستانی
  • ریحانه بیرامی *، فرزانه فرخ فر صفحات 33-66
    مسجد جامع کرمان از مساجد چهار ایوانی ایران است که در دوره آل مظفر در سده هشت هجری ساخته شد. علاوه بر معماری خاص بنا، تزئینات مسجد به ویژه کتیبه های کوفی، تزیینی و معقلی که در هماهنگی با سطوح بنا و مصالح به کار رفته، جلوه ویژه و منحصربه فردی به آن داده است. این کتیبه ها از کهن ترین نمونه های موجود معماری سبک آذری است که نتایج بررسی آنها می تواند وضعیت کتیبه نگاری کوفی را در آغاز شکل گیری این سبک در سده هشتم و سیرتحول تغییرات آرایه های آن را در ادوار پسین به نمایش گذارد. گذشته از آن، تنوع و کیفیت مطلوب اجزای کالبدی کتیبه های کوفی این مسجد و فقدان تحقیقات کافی در مورد این کتیبه ها و عناصر بصری آن، انجام این پژوهش را ضروری می نماید. این پژوهش در گام نخست به شناسایی، بازخوانی و بازسازی کتیبه های کوفی مسجد جامع کرمان با کمک نرم افزارهای گرافیکی می پردازد و سپس جلوه های بصری و نوع آرایش کتیبه ها و تفکیک آنها را در دوره های مختلف ساخت، بررسی می کند. بدین منظور گونه شناسی کتیبه، انواع خط کوفی، مضامین، کادر کتیبه، نقشمایه ها و ساختار نمونه ها بر اساس روش توصیفی- تحلیلی مورد مطالعه قرار می گیرد. این تحقیق ضمن نمایش گرافیکی مجموعه ای بازسازی شده از کتیبه های کوفی، تنوع خطوط، کاربرد نقشمایه های متنوع و آمیختگی خطوط با آجرکاری و کاشی های معقلی، ویژگی های خاص کتیبه های هر دوره را نیز نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آل مظفر، مسجد جامع کرمان، کتیبه کوفی، آجر کاری، کاشیکاری
  • سعید نظری *، ایرج نیک سرشت، ولی الله برزگر کلیشمی صفحات 67-88
    محمد بن زکریای رازی از اشخاص برجسته در تاریخ علم دوره اسلامی است که در آثار محققان به داشتن نگرش ضد ارسطویی و روش تجربی در علومی چون پزشکی و کیمیا شناخته شده است. از همین رو، برخی از پژوهشگران روش عقلی رازی را ستوده و او را هم طراز دانشمندان عصر جدید دانسته اند. اما مسئله ای که کمتر بدان پرداخته شده است، رابطه میان این رویکرد عقلی و آن گرایش تجربی است؛ به عبارت دیگر چگونه «عقل» و «تجربه» در فردی چون رازی با هم جمع شده اند و رابطه میان آن دو به چه ترتیب بوده است؟ در پژوهش حاضر با بررسی جامع نظرات رازی در باب «عقل» و «تجربه» ، این نتیجه به دست آمد که تفاوت فکری و روش متمایز علمی رازی نسبت به دیگر دانشمندان دوره خود، به ویژه فیلسوفان مشایی، از تعریف متفاوت او از عقل بشری و تعیین جایگاه آن در زندگی انسان ناشی می شود. به عبارت دیگر اتکای رازی به تجربه نه تنها با گرایش عقلی او در تضاد نیست، بلکه این اندیشه او برآمده از تاکیدش بر نقش عقل و سهم برابر همه انسان ها از آن است. مولفه های جهان فکری او نیز با ملاحظه تعریف او از عقل قابل توضیح است، تعریفی که شاکله جهان بینی علمی وی را تشکیل داده است.
    کلیدواژگان: رازی، عقلگرایی، تجربه گرایی، مشائیان
  • مرتضی دانشیار * صفحات 89-109
    تاریخ بیهق اثری منحصربه فرد در تاریخ محلی ایران است که پژوهش های متعددی در معرفی و تصحیح آن نوشته شده است. با وجود این، تا به امروز موضوع وجود منقولاتی از تاریخ بیهق در منابع سده های بعد و نبود این مطالب در نسخ برجای مانده از این کتاب، مورد پژوهش قرار نگرفته است. پژوهش حاضر با استخراج منقولات صریح منابع از تاریخ بیهق، به صورت مستدل ملخص بودن این کتاب، میزان و موضوعات تلخیص شده و زمان تقریبی تلخیص را آشکار کرده است. افزون بر این، این پژوهش تحلیلی جدید از زمان نگارش این تالیف نیز ارائه می کند. این مقاله با هدف ارائه تصویری اجمالی از ماهیت هرمنوتیک و زبان دین به بررسی دیدگاه گادامر و هابرماس در باب این دو مبحث می پردازد.
    کلیدواژگان: تاریخ بیهق، علی بن زید بیهقی، علمای بیهقی، مجمع الآداب، معجم الادبا
  • فرهاد حاجری * صفحات 111-131
    دولت سوم سعودی بر محور مذهب وهابیت در 1351 ه/1932 م در حجاز تشکیل شد. تشکیل این حکومت واکنش مختلف مسلمان جهان را در پی داشت. گروه های مختلف مسلمان هند نیز متناسب با نگرش و تفکرات خود، به مخالفت یا همراهی و حمایت از پادشاهی آل سعود و باور وهابی برآمدند. بررسی نگرش های متفاوت مسلمان شبه قاره از آن جهت دارای اهمیت است که به نظر می رسد بخش مهمی از رویدادهای سیاسی و اجتماعی بعدی آنجا ریشه از همان نگرش و برداشت ها می گرفت. از میان شخصیت های برجسته مسلمانان هند، اقبال لاهوری، نگرشی متفاوت نسبت به دعوت وهابی و آل سعود داشت. مقاله حاضر ضمن بررسی نظر او، به طرح، بررسی و تحلیل برخی دیگر از مهم ترین نگرش های مسلمانان هند در برابر ظهور دولت جدید سعودی، می پردازد.
    کلیدواژگان: هند، آل سعود، وهابیت، اهل حدیث، اقبال لاهوری
  • معصومه خورشیدی *، سینا فروزش، عبدالله ناصری طاهری صفحات 133-152
    پس از سقوط الموت و مرگ خورشاه، کار اسماعیلیان نزاری به پایان نرسید، بلکه فرزند او، شمس الدین محمد، به همراه پیروانش به آذربایجان رفت و از آن پس دوران ستر امامان نزاری آغاز شد. پس از آن به سبب شرایط خاص سیاسی پیروان این طریقت، شناسایی امامان آن ها از داعیان مشکل بود. فقدان منابع و اطلاعات کافی، این ذهنیت را برای پژوهشگران به وجود آورد که انشعابی با عنوان مومن شاهی و قاسم شاهی در این دوران شکل گرفته است. این که بر اساس کدام مبانی نظری، پژوهشگران به ایجاد چنین انشعابی در این فرقه معتقد شده اند و آیا این انشعاب فقط در سطح نام دو امام اسماعیلی است یا در مبانی و مبادی فکری و اعتقادی آن ها، موضوع اصلی این پژوهش است. این پژوهش برآن است تا با نگاهی عینی به وقایع و حوادث مستند تاریخی و اطلاعاتی که به صورت میدانی گردآوری شده است، به تبیین تاریخی موضوع بپردازد.
    کلیدواژگان: اسماعیلیان نزاری، مومنشاهی، قاسم شاهی، انجدان
|
  • Dr. Hamid Zargham Borujeni *, Fateme Azizi Pages 9-32
    Cultural heritage is one the most significant bases of tourism that paves the ground for various other types of this industry. Ancient historical monuments are the most common sources of these heritages. Through identifying the factors effective on development of this type of tourism and prioritization of these factors on the basis of multi-standard optimization and fuzzy compromise solution, this research is intended to present some working procedures for development of historical and ancient monuments. This research has first studied the research literature with a descriptive method and then, based on the Delfi fuzzy and VIKOR fuzzy methods, has examined the factors effective on development of tourism. The findings of this method indicate that “partnership of the private sector and the government”, the condition of the infrastructures of the historical sites”, education of the local people concerning the importance of the historical sites”, continuous research on the historical sites”, and “their continuous monitoring” are the five main factors effective on development of historical sites tourism.
    Keywords: ancient sites, Delfi fuzzy method, fuzzy compromise solution (VIKOR), multi standard optimization
  • Rayhaneh Beirami *, Dr. Farzaneh Farrokhfar Pages 33-66
    Kerman Friday mosque is among Iran’s four-ayvan mosques, constructed in the period of Āl-i Muẓaffar in eighth century AH. Besides the special architecture of the building, the decorations of the mosque, especially the Kufic, decorative, and ma‘qilī inscriptions that are applied along with the surface of the building and the material have given a specific and exclusive appearance to it. These inscriptions are among the most ancient extant samples of Azari-style architecture, the result of studying which can display the condition of writing Kufic inscriptions at the beginning of the formation of this style in eighth century AH and the development course of its decorations in latter periods. Furthermore, the variety and desirable quality of the framework components and its visual elements necessitates carrying out this research. This research has initially undertaken to recognize, reappraise, and reconstruct the Kufic inscriptions of Kerman Friday Mosque with the help of graphic software and then examined the visual manifestations and the type of inscription arrangement and their separation in various construction periods of the inscription. To this end, the typology of the inscription, different types of Kufic scripts, contexts, the inscription framework, the image-theme and the structure of the samples are examined on the basis of descriptive-analytic method. With a graphic demonstration of a reconstructed collection of the Kufic inscriptions, the variety of scripts, the application of various image-theme, and the intermixture of the scripts with the brickwork and ma‘qilī tiles, this research would display the specific characteristics of the inscriptions of each period.
    Keywords: ?l-i Mu?affar, Kerman Friday Mosque, Kufic inscription, brickwork, tilework
  • Saeed Nazari *, Dr. Iraj Nikseresht, Dr. Valiullah Barzegar Kalishmi Pages 67-88
    Muhammad b. Zakariyā Rāzī is one of the eminent figures in history of science during Islamic period, who has been recognized in the works of modern researchers as possessing anti-Aristotelian attitude and an experimental method in such sciences as medicine and alchemy. Someother researchers have praised Rāzī’s scientific method and considered him as equal to the contemporary scientists. However, the issue less dealt with is the relation between his intellectual approach and experimental inclination; in other words, how the “intellect” and “experiment” have been combined in such a person as Rāzī and what the relation between the two is like. Upon a comprehensive study of Rāzī’s views on “intellect” and “experiment”, the present research has concluded that Rāzī’s intellectual difference and his distinguished scientific method as compared to other scientists of his time, especially the peripatetic philosophers originates from his different definition of human intellect and determining its status in human life. In other words, Rāzī’s reliance on experiment is not only consistent with his intellectual inclination, but this idea of his is rooted in his emphasis on the role of intellect and all humans’ equal share in it. The components of his intellectual world are also explainable in consideration of his definition of intellect, a definition that forms thenature of his scientific worldview.
    Keywords: R?z?, intellectualism, experimentalism, the peripatetics
  • Dr. Murtaza Daneshyar * Pages 89-109
    T’arīkh-i Bayhaq is a unique work in local history of Iran, about which various researches have been written on its introduction and editing. Nevertheless, so far no research has been done on the existence of quotations from T’arīkh-i Bayhaq in the latter centuries and the lack of this topic in the extant copies of this book. By extracting the explicit quotations of the sources from T’arīkh-i Bayhaq , the present research has clarified this book’s being a summary, the amount of the summarized topics, and the approximate time of its summarization. Moreover, this research has presented a new analysis of the time this work has been written.
    Keywords: T’ar?kh-i Bayhaq , Ali b. Zayd b. Bayhaq?, Scholars ofBayhaq, Majam al-Adab, Mujam al-Udaba
  • Farhad Hajari * Pages 111-131
    The third Saudi state was formed in 1932/1351 AH in Hejaz centered on Wahhabism. The formation of this state was followed by different reactions from the Muslims of the world. Similarly, different groups of Muslims of India started to oppose or go along in support of the House of Saud Kingdom. A study of different attitudes of the Muslims of Subcontinent is important in that it seems the major part of socio-political events there were partly rooted in those attitudes and impressions. From among the eminent figures of the Indian Muslims, Iqbal Lahori had a different attitude towards the da‘wa (call to Islam) of the House of Saud and Wahhabis. While examining his viewpoint, the present paper brings up, studies, and analyzes some of other most important attitudes of Indian Muslims concerning the emergence of Saudi’s new state.
    Keywords: India, Wahhabism, House of Saud, traditionists, Iqbal
  • Ma’soome Khorshidi *, Dr. Abdullah Naseri Taheri, Dr. Sina Forouzesh Pages 133-152
    After the fall of Almut and death of Khurshah, the Nazarene Isma‘ilīs’ job did not come to an end; rather, his son, Shams al-Dīn Muhammad went to Azerbaijan along with his followers and after that the clandestine period of the Nazarene Imams began. After that, due to the special political situation of the followers of this sect, it was difficult to distinguish their Imams from their advocates (dā‘ī s). Lack of sources and insufficient information inculcated the researchers that a branch called Mu’minshāhī and Qāsimshāhī had formed in this period. The main theme of the present research is to clarify on what theoretical basis the researchers have come to believe in the creation of such branching and whether this branching has occurred only at the appellation level of the two Isma‘ilī Imams or there is a difference in the intellectual and ideological principles and fundamentals. This research is intended to explain this subject historically with an objective look at the events and documented historical and intellectual events that have been collected through fieldwork.
    Keywords: Mu’minsh?h?, Q?simsh?h?, Anjadan., Nazarene Isma‘il?s