فهرست مطالب

پژوهش های علوم تاریخی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1393)

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده فهیمه ابراهیمی صفحات 1-20
    سلطه نظامی روس ها بر فرارود، نخستین بار در قرن نوزدهم، نام ترکستان روس را به جغرافیای سیاسی وارد کرد. آن چه از این قلمرو متعلق به فرارود است، خان نشین خوقند و بخش هایی از امارت بخارا و خیوه را دربر می گیرد. در این نوشتار با عنوان «سنت گرایان و نظم جدید روسی در مناطق اشغالی فرارود»، در پی پاسخ به این پرسش هستیم که «علمای قدیمی و سنتی ساکن در مناطق اشغالی، چه واکنشی به الغای حکومت اسلامی و فرایند استقرار و اجرای نظم جدید روسی داشتند؟» پاسخ اولیه ما این است که این گروه در جستجوی راهی برای حفظ هویت مسلمانی، به رغم ستیز آرام اولیه، در نهایت به همگرایی با روس ها رسیدند. نتیجه پژوهش با کمی جرح و تعدیل این گونه قابل طرح است که علمای سنتی مناطق اشغالی، گرچه در ابتدا واگرایی به دور از ستیز در پیش گرفتند و از ابزارهای فرهنگی برای حفظ هویت مسلمانی خود بهره بردند، در نهایت به دلیل پذیرش ضعف خود و سودمند دیدن تعامل به همگرایی با روس ها رسیدند.
    کلیدواژگان: ترکستان، سنت گرایان، روسیه، فرارود
  • غلامرضا امیرخانی صفحات 21-38
    هرات در عصر تیموریان، به ویژه در دو مقطع طولانی زمامداری شاهرخ و حسین بایقرا، از رونق قابل توجهی در عرصه فرهنگ و هنر برخوردار بود. حیات فرهنگی هرات در دوره طولانی حکومت شاهرخ، تحت تاثیر عوامل و مولفه های مختلفی قرار داشت که در این مقاله با دسته بندی آنها به چهار مولفه شریعت گرایی، گسترش زبان فارسی، ایران محوری و تصوف، به تحلیل و بررسی هر یک از این عوامل و ویژگی ها و حامیان آنها، به ویژه شخص شاهرخ و فرزندش بایسنغر میرزا، پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: هرات، تیموریان، شاهرخ، بایسنغر، زندگی فرهنگی، شاهنامه
  • رسول جعفریان، سید رضا لواسانی صفحات 39-58
    رابطه تاریخ و روایت از جمله مباحث فلسفه انتقادی تاریخ است. در تاریخ های روائی رخدادها به عنوان عناصر اصلی با استفاده از رابط هایی ترکیب می شوند. نسبت بین این ترکیب با واقعیت از دغدغه های مهمی است که بسته به مبانی متفاوت معرفت شناسانه بدان نگریسته شده است. به نظر می آید در ارزیابی چنین منابعی، فارغ از تاثیر گریزناپذیر ارزش های مورخ می توان از سنجه میزان ورود اجزاء داستانی بهره گرفت. به این منظور لازم است نقل های منابع مختلف با یکدیگر مقایسه شوند تا لایه های داستانی بازشناسی شوند. از این منظر، مقاله حاضر گزارش «تلخیص تاریخ نبیل زرندی» از ماجراهای شب پنجم جمادی الاولی 1260 ه..ق. را بررسی می کند و با مقایسه آن با سایر منابع بابی و بهائی نشان می دهد؛ گزارش مزبور در پنج محور مرتبط با ملاحسین بشروئی (شامل: «علت حضور در شیراز»، «آشنایی با باب»، «واکنش به دعاوی باب»، «مباحثه با او» و «دلیل ایمان آوردن به وی») دست خوش داستانی کردن شده است.
    کلیدواژگان: باب (میرزا علی محمد شیرازی)، ملاحسین بشرویی، تلخیص تاریخ نبیل زرندی، پنج جمادی الاولی 1260، داستانی کردن
  • بشری دلریش، مصطفی لعل شاطری صفحات 59-78
    عصر تیموری مصداق و یادمان شکوفایی هنرهای متعدد و در تناقض آشکار با اوضاع و احوال سیاسی '' نظامی این دوران است. با استیلای تیمور بر ایران، وی در صدد برآمد تا با گردآوری هنرمندان در سمرقند، قدرت طلبی و برتری جویی خود را به نمایش گذارد و در این بین، جانشینان پس از وی نیز به این کار اهتمام ورزیدند که نتیجه آن، طرح مبحث مکتب هرات در گستره فرهنگ ایرانی بود. یکی از هنرهایی که در این عصر تحولات و شکوفایی چشم گیری را در آن شاهدیم، هنر موسیقی است، به نحوی که نمایندگان آن نیز بالطبع از شانی بالاتر از گذشته برخوردار شدند و این موضوع در گزارش های منابع دست اول و نگاره های بازمانده از این دوره، به وضوح آشکار است. نوشته حاضر بر آن است تا با روش توصیفی '' تحلیلی و با استناد به متون تاریخی و نگاره های مرتبط، وضعیت موسیقی و موسیقی دانان را به ویژه با تامل و تعمق در نگاره های این عصر در سه دوره تیمور، شاهرخ و حسین بایقرا بررسی کند. طبیعی است که در این میان انگیزه ها و محرک های سیاسی توجه دولت مردان عصر تیموری به این هنر، از محورهای مورد بحث این مقاله خواهد بود.
    کلیدواژگان: تیموریان، موسیقی، نوازندگان، خوانندگان، نگاره ها
  • محمد امین رکنی، ستانیسواف آدام یاشکوفسکی صفحات 79-98
    متن حاضر بررسی و ترجمه سفرنامه صفر موراتوویچ ''تاجر و سیاح لهستانی ارمنی تبار'' است که در سال 1602 میلادی به ایران سفر کرد. در این مقاله علاوه بر ترجمه، به مطالبی نیز در زمینه نسخه شناسی و نقد محتوای آن اشاره می شود. چون یکی از دو نسخه موجود این سفرنامه را کروسینسکی تصحیح کرده است، پاورقی ایشان نیز نقل می شود. در این مقاله به رد برخی ادعاهای نگارنده سفرنامه، مانند زناربستن شاه عباس اول نیز پرداخته می شود و همچنان شکل نوشتن واژه های فارسی به دست موراتوویچ و ناشران سفرنامه اش به متن حاضر ضمیمه می شود.
    کلیدواژگان: صفویان، شاه عباس اول، صفر موراتوویچ، لهستان، روابط خارجی
  • وحید سبزیان پور، پیمان صالحی صفحات 99-118
    دین به عنوان یکی از مهم ترین عناصر تاثیرگذار بر فرهنگ و تمدن، پابه پای بشر از دیرترین دوران تا به امروز در همه جوامع حضور داشته است. این پژوهش تلاش کرده است تا از دریچه منابع عربی، نگاهی به اعتقادات دینی ایرانیان بیفکند. نتایج نشان از آن دارد که در ایران باستان باورهای دینی، به ویژه در حوزه سیاست اهمیت فراوانی داشته است؛ به گونه ای که دین و سیاست، دو برادر همزاد و یکی از مهم ترین ابزارهای برقراری امنیت اجتماعی محسوب می شده است و پادشاه، نقشی دینی بر عهده داشته و نماینده خداوند بر روی زمین بوده است. همچنین این پژوهش از اعتقاد راسخ ایرانیان به خداوند، تقوای الهی، معاد، پاداش و عقاب، توکل، رضایت به خواست خدا، مبارزه با نفس، انجام اعمال حسنه و... خبر می دهد.
    کلیدواژگان: ایران باستان، منابع عربی، دیانت، خداشناسی، قیامت
  • روح الله شیرازی، بهروز برجسته دلفروز صفحات 119-134
    اهمیت سنگ نوشته ها از این جهت که جزء منابع دست اولی هستند که به رخدادهای تاریخی اشاره دارند، بر کسی پوشیده نیست. هدف نوشتار حاضر معرفی سنگ نوشته های شاهوگت است که در نزدیکی روستای تابک تل از توابع دهستان چاهان در حوالی نیک شهر کشف شده اند. این سنگ نوشته ها به وقایعی اشاره دارند که در اواخر قرن هفتم و اوایل قرن هشتم ه.ق. از دوران پر تلاطم تاریخ ایران، در صفحات جنوبی رخ داده است و آنها را می توان با حوادثی که در منابع تاریخی آمده تطبیق داد. یورش مغولان جغتایی به شیراز و هرمز، درگیری میان فرمانروایان مناطق و جزایر جنوب از قبیل شیراز، هرمز، کیش و قشم برای در دست داشتن راه ها و منافع تجاری، از جمله دلایلی است که به پناهنده شدن عده ای به ارتفاعات مکران و در نتیجه نقر این کتیبه ها انجامیده است.
    کلیدواژگان: مکران، شاهوگت، ملوک هرمز، قرن هشتم، سنگ نوشته
  • محمدباقر وثوقی صفحات 135-150
    تاریخ مناسبات تاریخی ایران و کره، دارای پیشینه چندان طولانی نیست و اگرچه محققان دو کشور و شرق شناسان در این باره پژوهش هایی انجام داده اند، پرسش هایی چند درباره این روابط هنوز بی پاسخ مانده است. با انتشار منظومه «کوش نامه» که روایت پیش از اسلام روابط ایران و کره را نشان می دهد، دریچه ای نو بر روی محققان گشوده و مشخص شد که سابقه مناسبات این دو کشور به دوران پیش از اسلام بر می گردد. در این کتاب نام قدیم کشور کره با عنوان «بسیلا» آمده است، در حالی که در بسیاری از متون اسلامی این نام به صورت «سیلا» ثبت شده است؛ در نخستین گام این پرسش پیش می آید که آیا تفاوتی بین دو نام سیلا و بسیلا وجود دارد یا نه؟ و این که چرا نام قدیم کره به دو صورت در متون فارسی و اسلامی ثبت شده است؟ از آنجایی که تاکنون پژوهشی مستقل در این باره به انجام نرسیده، این مقاله بر آن است تا با استفاده از نسخه های خطی متون اسلامی، درباره علل تفاوت ضبط نام قدیم کره، به عنوان مسئله ای تاریخی پژوهش کند و بر این اساس نسخه های خطی جدیدی را در این زمینه معرفی نماید.
    کلیدواژگان: کوش نامه، کره، سیلا، ایران
|
  • Seyyede Fahime Ebrahimi Pages 1-20
    The military domination of Russia on Transoxiana imported, for the first time, the title of Russian Turkestan in political geography in 19 century. What belongs to this territory includes the khanate of Khoqand and some regions of Bukhara, and Khiva. The main difference between Turkestan and two other khanates was their relationship with Russia. While Turkestan was incorporated to Russia the two others were considered as protectorates and lost some parts of their lands. Answering this question “How was the reaction of traditional scholars living in occupied territories toward the abolition of the Islamic government and the process of new Russian order establishment and implementation?” is what we are looking to access in present essay. Our initial response is that despite their early peaceful conflicts and their struggles to find a way to preserve their Muslim identity, they achieved the convergence by Russians eventually. With a little modification the research results show that although the traditional scholars living in the occupied territories initially got the policy of non-conflicting divergence, using some cultural methods to maintain their Muslim identity, but they finally decided to come to a convergence to Russia due to their weakness and the interests of their interaction.
    Keywords: Turkestan, Traditionalists, Russia, Transoxiana
  • Gholam Reza Amirkhani Pages 21-38
    Herāt experienced a considerable boom of culture and art during the reign of Timurids, especially during the long reign of Shāhrokh and Hossein Bāyqārā. Herāt’s cultural life had been influenced by several factors and issues which are going to be categorized in four classes of: promotion of Sharia, Persian language expansion, Iranian-based thoughts, and mysticism to be analyzed beside the character of their patrons, especially Shāhrokh and his son Bysonqor Mirza.
    Keywords: Herāt, Timurids, Shāhrokh, Bysonqor, cultural life, shāhnāmeh
  • Rasool Jafarian, Seyyed Reza Lavasani Pages 39-58
    History - narrative interaction is one of the most important issues have being discussed in critical philosophy of history. A historian normally compiles the historical events, as the essential parts of history recording, and imports them besides some connectors through a narrative structure. The existing relation between such a narrative and the reality is of considerable concerns which are explored based on different epistemological approaches. Regardless of inevitable influence of historian’s values on his historiography, it seems possible to evaluate such works with the amounts of fictional elements in the narrative as a measure. To achieve this aim, one should compare various descriptions of a specific historical event, to recognize its historical information out of its fictional layers. This article deliberates the “Nabil Zarandi`s précis History” from this standpoint. As a case study, it concentrates on its narrative style of the first meeting of Mulla Hossein’s Bushrui and Mirza Ali Mohammad Shirazi (Known as Bāb) in 23 May 1844 (the 5th day of Jumada al-Oola 1260 A.H), which is recognized as one of the milestones in the history of Babi/Bahai movements. Comparing this narration with other historical evidences makes it clear that “Nabil Zarandi`s précis History” was organized in five issues of “the reason of Bashrui’s presene in Shiraz”, “his previous acquaintance with Bāb”, “his initial encountering with Bāb’s claims”, “the time they discussed each other”, and finally, “the reason of Mulla Hossein’s trust in Bāb” and contains some differences which can be considered as a good example of historical narration.
    Keywords: History, Ali Mohammad Shirazi (Bāb), Mulla Hossein Bushrui, Nabil Zarandi's précis History”, Narrative elements
  • Boshra Delrish, Mostafa Lal Shateri Pages 59-78
    Timurid era was a flourishing period of several arts which is in absolute contradiction to the political-military conditions of that period. After the conquest of Iran, Timor decided to gather artists in Samarkand to help him demonstrating his power and superiority and his successors also adopted such a policy which resulted in creation of a thought school in the name of Herāt in Iranian culture. Music is one of the arts experienced great prosperity in that period in a way that musicians stood on a higher situation in comparison with previous periods, the matter which is clearly reflected in reports of primary sources and survived paintings of that period. Using descriptive-analytical method, the present research is to investigate the music and musician status based on historical texts and related figures, especially considering the figures of this era in three governing periods of Timur, Shāhrokh and Hossein Bāyqārā. The evaluation of political motivations and stimulants of Timurid official figures who were interested in music would be naturally accomplished as one part of the study.
    Keywords: Timurids, music, musician, singers, figures
  • Mohammad Amin Rokni*, Setanisuav Adam Yashkovsky Pages 79-98
    Present paper is a translation of the travelogue of Sefer Muratowicz, the Armenian-origin Polish merchant and traveler who made a journey to Persia in 1602. Apart from translation, we would provide, in present article, some codicological information and a content review. Because one of the travelogue versions has been corrected by Tadeusz Juda Krusiński, his footnotes are cited as well. In present article some of the author’s claims, such as the story about accepting christian faith by Shah Abbas I. have been rejected and also there has been attached some of the various Persian names and words written forms were used by Muratowicz and the editors of his work as an appendix.
    Keywords: History, Travelogue, Poland, the Safavids, Shāh Abbās I. Ksiński
  • Vahid Sabzianpour*, Peyman Salehi Pages 99-118
    Religion, as one of the most effective elements of culture and civilization, has had a tangible presence in all human societies from the ancient times up to the present. It has been tried, in this study, to look over Iranians’ religious beliefs from the point of Arabic sources view. The results show that the religious beliefs, especially in the field of politics, had an important role in Ancient Iran, in a way that religion and politics were considered as twin brothers who made the society secure, to the extent that the king was the highest religious authority and everybody knew him as God’s representative on earth. Iranian conviction in God, resurrection, rewards and punishments, trust, anti-esteem, and doing the right things are the other achievements of present research.
    Keywords: Ancient Iran, Arabic Sources, Religion, Theology, Day of Judgment
  • Rouhollah Shirazi*, Behrooz Barjasteh Delforooz Pages 119-134
    The importance of inscriptions as the primary sources refer to historical events is undeniable. Introducing the Shāhugat inscriptions were found near Tābaktal village of Chāhān district around Nikshahr is the purpose of present paper. They refer to the events that occurred in south Iran around the end of the 7 th and the beginning of the 8 th centuries AH., a colorful and turbulent period of its history, some of which can be easily adapted to the historical sources. The invasion of Chagatai Mongols to Shiraz and Hormuz, the conflicts between the rulers of districts and southern islands such as Shiraz, Hormuz, Kish and Qeshm to hold the roads and commercial interests are among the reasons that made some of the people to refuge the highlands of Makrān and subsequently led to these inscriptions.
    Keywords: Makrān, Shāhugat, Hormuz kings, 8th century, Inscription
  • Muhammad Bagher Vosouqi Pages 135-150
    Iran-Korea historical relation has not a long record. Although the scholars of both countries and other orientalists have conducted many studies on this field, there have still remained some unanswered questions. The publication of “Koushnāmeh” which holds the story of pre-Islamic Iran-Korea relationships made it clear to the researchers that the relation between these two countries dates back to pre-Islamic periods. While in many Islamic records “Silla” is considered as Korea’s old name, it has been mentioned “Besilla” in Koushnāmeh. In the first step the question would be whether there is any difference between Silla and Besilla? and why the old name of Korea had been recorded differently in Persian and Islamic works? Since any independent research has conducted on this issue, this article is to show the results of a research has accomplished, using the manuscripts of Islamic texts, on the causes of the difference between the old recorded names of Korea, as a matter of historical study, and accordingly it would introduce new related manuscripts.
    Keywords: Kushnāmeh, Sillā Korea, Iran