فهرست مطالب

پژوهش های علوم تاریخی - پیاپی 2 (زمستان 1388)

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
پیاپی 2 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدتقی ایمان پور صفحه 1
    همان طوری که می دانیم تاکنون مقبره بسیاری از پادشاهان بنام و مشهور هخامنشی مانند مقبره کورش کبیر در پاسارگاد، مقبره داریوش اول، خشایارشاه، اردشیر اول و داریوش دوم در نقش رستم و مقبره اردشیر دوم، اردشیر سوم و مقبره ناتمام داریوش سوم در تخت جمشید شناسایی شده اند. اما از کمبوجیه دوم، فاتح مصر، مقبره شناخته شده ای باقی نمانده است. به رغم گزارش یکی از الواح گلی تخت جمشید که در آن اشاره به مقبره کمبوجیه در نریزاش (Narezzash: نیریز) دارد که از جانب مدیریت تخت جمشید، ماهانه یک گوسفند جهت آیین دینی به آنجا ارسال می گردید اما اکثر پژوهشگران به تکرار همان نظریه هرتسفلد اکتفا کرده اند که وی برای اولین بار در سال 1935 م. بنای نیمه تمام مشهور به «تخت رستم» درشمال تخت جمشید و در نزدیکی نقش رستم را به عنوان مقبره کمبوجیه دوم مطرح کرد. در این مقاله کوشش بر آن است تا با استفاده از داده های باستان شناسی، الواح و متون تاریخی به بررسی نظریه فوق الذکر بپردازد. برای این منظور سعی شده است ابتدا به دوران کوتاه پادشاهی کمبوجیه دوم در ایران اشاره شود و سپس به بررسی موقعیت جغرافیایی و نیز آثار به جای مانده از یک بنای سنگی مشهور به تخت رستم و در مجاورت آن یک کاخ سلطنتی و آثار نقش رستم خصوصا کعبه زرتشت که همگی در منطقه شمال تخت جمشید قرار دارند پرداخته شود. در پایان نشان داده خواهد شد که مجموعه آثار بر جای مانده در شمال جلگه مرودشت یادآور آثار دشت پاسارگاد است که به احتمال بسیار به وسیله کمبوجیه پی افکنده شده و بنای تخت رستم به احتمال زیاد، طرح نیمه تمام مقبره کمبوجیه به سبک مقبره کورش می باشد که با مرگ نابهنگام وی و روی کارآمدن داریوش، نیمه تمام رها گردید و پس از مرگش مکان دیگری در نیریز برای وی ساخته و در آن دفن شد.
    کلیدواژگان: کمبوجیه دوم، تخت رستم، داریوش، پاسارگاد، نیریز
  • شبنم برزگر صفحه 21
    خرمشهر (محمره) در معادلات اقتصادی و سیاسی ایران اواخر قاجاریه، به تدریج نقش و جایگاه ویژه ای پیدا می کرد. همسایگی با بصره، کشتی رانی کارون، اتصال به خلیج فارس، مسائل نفتی، و بریتانیا و منافعش در منطقه همگی دلایل اصلی قرارگرفتن پرونده این خطه از ایران بر روی میزهای سیاسی و اقتصادی بریتانیا بود.
    توجه ایران به امور بنادر با ایجاد پست های گمرکی، دفاتر تذکره و ایجاد کارگزاری بنادر جنوب شکل جدی به خود می گرفت، اما حکومت شیخ خزعل در خوزستان سرآغاز مناسبات و منازعات نوینی میان دولت ایران (به ویژه نهادهای تازه تاسیس در خوزستان)، بریتانیا و شخص خزعل شد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، خزعل، بریتانیا، کارگزاری بنادر جنوب، خرمشهر
  • رسول جعفریان صفحه 39
    بر خرابه های ناشی از حملات مغول، یک کانون تمدنی فعال، به کوشش عالم برجسته، ریاضیدان و منجم مشهور و فقیه و متکلم شایسته، حضرت خواجه نصیرالدین طوسی بنا شد. ویژگی های خاص این مرد دانشی، سبب شکل گیری این کانون تمدنی گردید. نقطه درخشان این کانون، رصدخانه مراغه بود که طالب علمان و دانشمندانی از سراسر عالم اسلامی در آنجا فرود می آمدند. در این مقال، پس از بیان کلیاتی درباره این کانون تمدنی، فهرستی از زبدگانی که برای دیدار با خواجه و بهره گیری از تحقیقات آثار موجود در مراغه به این شهر آمده بودند، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کانون تمدنی، ایلخانی، مراغه، خواجه نصیر
  • سجاد دادفر صفحه 71
    طی دوران حکومت صفویه، به واسطه ارتباط نزدیک حکومت با ساختار نهاد دینی، حیات اقتصادی بسیاری از علما مبتنی بر مواجب دیوانی وکمک های اعطایی از طرف دولت بود، اما بهدنبال سقوط صفویه و انتقال مراکز علمی و فقهی شیعه از ایران به عتبات عالیات، از نظر اقتصادی نیز تحول عمده ای در منابع مالی روحانیت شیعه ایجاد شد. محرومیت علما و مجتهدین از حمایت های مالی دولت، آنان را در شرایطی قرار داد که مجبور شدند تا با تجدید نظردر ساختارهای اقتصادی و اجتماعی خود، آنها را بر بنیان های جدیدی بنا نهند. در این میان، ارتباط علما با بازار، امکان برخورداری از منابع جدید مالی را به آنان اعطانمود. علی رغم ارتباط دیرینه بازار با روحانیت شیعه به نظر می رسد از نیمه دوم قرن نوزدهم میلادی، مفهوم جدیدی از اتحاد بازار با روحانیت ساکن در عتبات شکل گرفت. بررسی ماهیت و نحوه تعامل دوسویه بازار ایران و عراق با روحانیت ساکن در عتبات، در کنار تاثیر ساختار سیاسی دو کشور بر شدت و ضعف این تعامل، اساس مقاله پیش روی را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: عراق، شیعیان، عتبات عالیات، بازار، مراجع شیعه
  • ناصر صدقی صفحه 87
    شناخت رویدادها و تحولات تاریخی ایران عصر سلجوقی، در قیاس با دیگر ادوار تاریخی ایران دوره اسلامی، به جهت ویژگی های خاص حاکم بر تاریخ نگاری و منابع تاریخی این دوره، دچار برخی محدودیت ها و کاستی های اساسی است. فقدان سیاست رسمی دولت سلجوقی در حمایت از تاریخ نگاری و دوری غالب مورخین این دوره از مراکز سیاسی و تصمیم گیری های حکومتی و به تبع آن، عدم دسترسی آنان به اسناد، اخبار و رویدادهای مرتبط با سیاست های دولت، منجر به آن شده است که تاریخ نگاری عصر سلجوقی، متکی بر مجموعه ای از اخبار کلی و پراکنده از رخدادهای تاریخی این دوره باشد. همچنین غالب آثار موجود تاریخی این دوره در اواخر حکومت سلجوقیان عراق و در غرب قلمرو سلجوقیان در حوزه های اداری و سیاسی عراقین عرب و عجم به نگارش درآمده و این امر، منجر به آن شده است که ما در مورد نیمه اول حکومت سلجوقیان و تحولات نواحی شرقی قلمرو آنان اطلاعاتی اندک و پراکنده داشته باشیم. علاوه بر این ها، متاسفانه تعدادی از مهم ترین آثار تاریخی تالیف یافته در عصر سلجوقی در گذر زمان از بین رفته و تنها اسامی و برخی اخبار کلی از آنها در معدودی از آثار تاریخی و ادبی متاخر باقی مانده و همین مسئله هم مشکلات شناخت تاریخ تحولات این دوره را مضاعف کرده است.
    کلیدواژگان: ایران عصر سلجوقی، منابع تاریخی، شناخت تاریخی
  • حجت فلاح توتکار صفحه 111
    جنبش مقاومت تبریز، برای اعاده مشروطیت شکل گرفت. مجاهدان به رهبری ستارخان و باقرخان به دفاع از مشروطیت برآمدند. مخالفان مشروطه در تبریز، با آگاهی از به توپ بستن مجلس، به دنبال محو آثار و نشانه های مشروطیت و سلطه بر شهر بودند. پایگاه اجتماعی مجاهدان، فرودستان شهر بود. از همان آغاز، روستاییان هم در معرض قتل و غارت مخالفان مشروطه قرار داشتند. دهقانان با ستارخان ارتباط برقرار کردند و دسته های مجاهدان روستایی شکل گرفت. دهقانان در کنار مقاومت و مبارزه به تدارک آذوقه شهر هم می پرداختند. تلاش های دهقانان در همیاری و کمک به مجاهدان شهری، زمینه ساز دشمنی و خصومت گسترده سرکردگان ضد مشروطه نسبت به آنان شد. در تمام دوره جنبش مقاومت تبریز، روستاهای آذربایجان، مصائب و سختی های فراوانی را متحمل شدند، از این رو جنبش مقاومت تبریز در عصر استبداد صغیر را نباید تنها به عنوان یک پدیده شهری مطالعه کرد. نوشتار حاضر بر آن است تا نقش و جایگاه دهقانان را در تداوم مقاومت بر ضد استبداد صغیر مورد مطالعه قرار دهد.
    کلیدواژگان: دهقانان، مشروطیت، جنبش مقاومت، مجاهدان، فرودستان شهر و روستا
  • علی اصغر میرزایی صفحه 123
    تلاش حاکمان ساسانی برای استقرار حکومت، ایجاد تحولی عمده در نظام حکومتی پیشین و پایه ریزی نظمی نوین بود. بانیان این حکومت، میراث حکومت اشکانی و حکومت های پیش از آن را پیش رو داشتند؛ آنان از یک سو با معنای شاهنشاهی که مرده ریگی از اشکانیان و حکومت های پیش از آن بود و از سوی دیگر با اندیشه های دینی زرتشتی که میراث دودمان های برجای مانده در پارس پس از هخامنشیان بود آشنایی داشتند. کار اصلی فرمانروایان جدید، تلفیق این دو مقوله بود و دین زرتشت این امکان را به آنان می داد، زیرا شاهی و دین را ملازم یکدیگر می دانست و پادشاهی را مطلوب می شمرد که نگهبان دین باشد.
    دین زرتشت در مقابل این نگهبانی، امکانات ضروری برای استقرار و تداوم پادشاهی را فراهم می نمود؛ یکی از این امکانات، آتشکده ها و به تبع آن کارگزاران آنها بود. شاهان ساسانی به شیوه های گوناگون از این امکان در جهت منافع سیاسی خود استفاده می کردند؛ حکاکی نقش آتشدان بر سکه ها، بنای آتشکده های بسیار و برپایی آتش بهرام در آنها و نیز ویران کردن بتکده ها، کلیساها و دیوخانه ها و تبدیلشان به آتشکده از جمله این اقدامات است. از همین رو بخشی از زندگی شاهان، روحانیون، اشراف و مردم روزگار ساسانی معطوف به آتش و آتشکده بود و مسئله اصلی این گفتار، بررسی کارکرد سیاسی، اجتماعی و اقتصادی آتشکده ها در دوران ساسانی است.
    کلیدواژگان: اردشیر، شاپور، کرتیر، آتشکده ها، روحانیون
|
  • Mohammad Taqi Imānpour Page 1
    As far as it is known, the tombs of many famous kings of Achaemenid Dynasty have been explored so far, such as the tomb of Cyrus the Great in Pasargadae, the tombs of Darius I, Xerxes the Great, Ardashir I and Darius II in Naqsh-e Rustam, the tombs of Ardashir II and Ardashir III and unfinished tomb of Darius III in Persepolis. However, there has been no identified tomb ascribed to Cambyses II the conqueror of Egypt. In spite of inscriptions on one of the clay tablets mentioning the tomb of Cambyses II to be in Narezzash (modern neyriz) – to the place where a sheep was monthly sent for ritual ceremonies by the governor of Persepolis – most researchers have sufficed to repeat Hertzfeld’s theory based on which he first announced in 1935 the unfinished structure of “Takht-e Rustam” in northern part of Persepolis and near Naqsh-e Rustam to be the tomb of Cambyses II. This paper tries to investigate into the above mentioned theory by using archeological data, tablets and historical texts. For this purpose firstly the short reign of Cambyses II is studied and then the geographical position and the remnants of a stone structure known as Takht-e Rustam, a castle next to it and Naqah-e Rustam historical places – particularly the Ka’aba of Zoroaster which are all located in the north of Persepolis. In the end it is indicated that the ruins in the north of Marvdasht plain are the reminder of Pasargadae plain which is very likely to be founded by Cambyses. Thus, the unfinished structure of Takht-e Rustam is most likely to be Cambyses’ tomb resembling the tomb of Cyrus the Great which was left incomplete due to his sudden death and succeeding of Darius. After he passed away, another tomb was built for him in Neyriz and was buried there.
    Keywords: Cambyses II, Takht, e Rustam, Darius, Pasargadae, Neyriz
  • Shabnam Barzegar Page 21
    During late Qajar era, Khorramshahr has gradually turned to an important center in Iran’s economic and political sector. Situated close to Basra and on the other hand at the confluence of the Karun River and Arvand Rud, near The Persian Gulf, Navigability on this waterway that the city is situated on its banks and its easy accessibility to Persian Gulf, the increasing importance of Oil Issues, as well as the Britain Presence in the region and it's interests, were all considered as the main reasons why the case of this part of Iran had been taken into the British economic and political agenda.Iran’s Efforts to its seaports’ affairs such as establishing custom posts, passport checking offices and southern ports agency were all evidences of authority's intention to keep its rule and presence in the region, however, Sheikh Khaz’al rule in Khuzistan initiated disputes and conflicts between Newly-Established Bodies of Khuzestan on behalf of the Government of Iran and him, and also his protector, Britain. In this paper the relations between these three players and the course of events has been studied
    Keywords: The Persian Gulf, Khazal, Britain, Southern Ports Agency, Khorramshahr
  • Rasoul Jafariān Page 39
    On the ruins caused by the Mongols’ invasions, a dynamic centre of civilization was built by the outstanding scholar, famous mathematician and astronomer and praiseworthy jurisprudent and theologian, Khwājeh Nasir al-Din Tūsi. The characteristic features of this man of knowledge prompted the establishment of this centre of civilization. The shining section of this centre was the observatory of Marāghah that attracted students and scholars from all over the world.After expressing some generalities on this centre of civilization, this paper will provide a list of dignitaries who had come to Marāghah in order to meet Khwājeh and benefit from the research findings that were existed in that unique center.
    Keywords: Civilization Centre, Ilkhanid, Marāghah, Khwājeh Nasir
  • Sajjād Dādfar Page 71
    During the Safavid rule, due to the close relationship between the government and the structure of religious institution, the economic life of many religious leaders was based on the bureaucratic salaries and aids granted by the government. However, after the fall of Safavids and transfer of the Shia scientific and juridico-religious centres (i.e. seminaries) from Iran to the holy cities of Iraq, a major economic development occurred to the financial sources of the Shia clergy. The deprivation of ulamā (religious leaders) and mujtahids (jurisprudents) from the government’s financial support put them in a situation that they were compelled to rebuild their social and economic structures on new foundations by revising those structures. In this situation, the relationship between ulamā and bazaar (the market) allowed them utilizing a new financial source. Despite an old relationship existing between bazaar and the Shia clergy, it seems that a new notion of the unity between bazaar and the clergy living in the holy cities of Iraq had been formed since the second half of the 19th century. This paper intends to study the nature and quality of mutual relationship of the Iranian and Iraqi bazaars with the clergy living in the holy cities of Iraq, as well as the effect of the two countries’ political structures on the intensity of this relationship.
    Keywords: Iraq, Shiites, the holy shrines in Iraq, bazaar, Shia jurisprudents
  • Nāser Sedghi Page 87
    Understanding the historical events and developments of Iran during Seljuq era sustains some major limitations and deficiencies comparing with other historical periods of Iran after the advent of Islam, due to certain circumstances of historiography and historical resources of that time. Lack of formal policy of Seljuq rulers in supporting historians and avoidance of the majority of historians from political and governmental decision-making centers, and consequently their non-access to the documents, news, and events pertinent to ruling policies, have all led the historiography of this era to be founded on a cluster of holistic and scattered news about the historical events of that period. Furthermore, most of the historical works of that era were composed during the end of Seljuq ruling in Iraq and in western territories and only focus on administrative and political areas of Iraq-e Arab and and Iraq-e 'Ajam. This fact has caused us to have merely a fragment of scattered information about the first half of Seljuqs’ rule and developments in eastern territories of their dominion. Besides, unfortunately a number of the most important historical works compiled during that era have been destroyed in the course of time and only names and some general pieces of news about them remained in a few historical and literary works and this issue has doubled the problems of studying the history of developments during that era.
    Keywords: Iran during Seljuq Era, historical resources, historical understanding
  • Hojjat Fallāh Tootkār Page 111
    Tabriz Resistance Movement took revolt, uprising place in order to revive the Constitutionalism in Iran. The mujāhids (‘militants’) led by Sattār Khān and Bāqer Khān embarked on defending Constitutionalism. Being informed of the shelling of Majles (‘the assembly’) in Tehran, the opponents of Constitutionalism in Tabriz sought to wipe out the signs of Constitutionalism there and to gain domination over the city. The militants’ social basis was the city’s oppressed poor people. From the beginning the villagers were subject to the atrocities of the opponents of Constitutionalism. Landlords established links with Sattār Khān, and thus groups of rural militants were formed. The landlords provided the city’s subsistence, besides resistance and struggle. The landlords’ efforts in assisting urban militants provided the pretext for the extensive enmity and hostility of the heads of anti-constitutional forces against them. During the whole period of Tabriz Resistance Movement, Azerbaijan’s villages suffered a lot of afflictions and hardships. Thus, Tabriz Resistance Movement during the Minor Dictatorship Era should not be studied merely as an urban phenomenon. The present paper intends to study the landlords’ position and role in the continuation of the resistance against the Minor Dictatorship.
    Keywords: dehqāns, Constitutionalism, the Resistance Movement, mujāhids, the urban, rural oppressed
  • Ali Asghar Mirzāei Page 123
    The Sassanid rulers’ endeavor to establish an empire led to a substantial change in the previous ruling system and to the foundation of a new order. The founders of the empire enjoyed the legacy of Parthian and other preceding rules. They were fully acquainted with the concept of Shāhanshāhi (‘king of kings’) which aroused in Parthian and other preceding rules on the one hand, and with Zoroastrian religious thoughts inherited from the remaining dynasties in Pars after Achaemenids on the other. The principal task of the new rulers was to combine these two categories and the Zoroastrian religion facilitated it, since it reckoned kingdom and religion to accompany each other and that kingdom was considered desirable if it protected the religion. Zoroastrian religion provided the necessary facilities for establishment and continuity of the empire to pay for this protection. One of such facilities was the fire-temples and their commissionaires. Sassanid kings took advantage of these facilities in many ways for their political benefits; the impression of fireplace on the coins, construction of numerous fire-temples and the establishment and consecration of the Atash Bahram (‘Fire of Victory’) in those temples as well as destruction of pagodas, churches and Div-khānahs (‘demon houses’) and rebuilding them as fire-temples were accomplished among such measures. Therefore, the lives of some kings, priests, aristocrats and people at Sassanid era were devoted to sacred fire and fire-temples. The principal subject of this paper is investigating the political, social and economic functions of fire temples during Sassanid era.
    Keywords: Ardeshir, Shapur, Kartir, fire temples, priests