فهرست مطالب

پژوهش های علوم تاریخی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1392)

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نائو فومی آبه* صفحات 1-16
    در این مقاله با توجه به این که خاندان نجفقلی خان دنبلی در تبریز دوره قاجاریه نفوذ داشت، اهمیت ازدواج بین نخبه محلی و خاندان سلطنتی مورد تحقیق قرار می گیرد. تاکنون به این موضوع در تحقیقات تاریخ ایران کمتر توجه شده ​است. نجفقلی خان «ثانی» به دلیل فداکاری در جنگ ایران و روس مورد توجه عباس میرزا واقع شد و در دیوانسالاری قاجار ترقی یافت. به علاوه او با دختر وی به نام مهرجهان ازدواج کرد. نگارنده مرسله​ای از محمدشاه به خواهرش مهرجهان را بررسی کرده و آشکار ساخته است که این مرسله هرچند خصوصی است، محتوای دیوانی هم دارد. نجفقلی خان از رابطه خصوصی بهره می برد و همزمان پادشاه نیز از طریق غیررسمی از نجفقلی خان می خواست تا مشکلات موجود در جامعه محلی را حل کند. لهذا می توان گفت که رابطه ازدواج برای هر دو اهمیت ویژه​ای داشت و خاندان سلطنتی و نخبگان محلی از یکدیگر استفاده می کردند
    کلیدواژگان: نخبگان محلی، سلسله سلطنتی قاجار، ازدواج، خاندان دبنلی
  • محسن ابوالقاسمی، مریم دارا صفحات 17-35
    کتیبه فرمان کوروش تاکنون اساس پژوهش های فراوان قرار گرفته، ولی به نقش خدای نبوی بین النهرینی در این کتیبه از منظر اسطوره شناختی عنایت چندانی نشده است. کتیبه فرمان کوروش آسیب هایی دیده و نبو و مردوک تنها خدایانی هستند که نامشان در این نوشته باقی مانده است. خدای نبو، صاحب خویشکاری توکل بر خط، کتابت، خرد، محافظت از کاتبان و تا حدی شادی بخشی، گاه وزیر و گاه فرزند مردوک انگاشته می شد. هدف نگارنده در این مقاله بررسی این موضوع است که چرا کوروش هخامنشی در فرمان (استوانه) مشهور خود، که به هنگام فتح بابل دستور نگارش آن را صادر کرد، در کنار نام مردوک از خدای نبو یاد کرده و انگیزه کوروش یا کاتبان تحت فرمان او در استفاده از نام این خدا، به جای نام خدایان دیگر، چه می توانسته باشد. با این هدف ابتدا به معرفی خویشکاری ها و معبد و خاستگاه نبو می پردازیم و سپس نقش او در جاهای مختلف و متون پادشاهی در طول زمان و همچنین اهمیت آمدن نام نبو و مردوک را در کنار یکدیگر ذکر می کنیم. آنگاه به بررسی تقش نبو در استوانه کوروش می پردازیم و نتیجه می گیریم که به احتمال فراوان نبو، به دلیل جانشینی مردوک، حفاظت از پادشاهی کوروش و جانشینش کمبوجیه، توکل بر خرد و عمر طولانی و شادی و قدرت بخشیدن و مشروعیت بخشیدنبهکوروش وجانشینانشدر اینکتیبهبهجایگاهدوم پس از مردوک دست یافته است.
    کلیدواژگان: بابل، فرمان (استوانه) کوروش، کتیبه، مردوک، نبو
  • عبدالرسول خیراندیش، مریم شیپری صفحات 37-51
    در قرن نوزدهم میلادی اختراع کشتی های بخار که توناژ بالاتری داشتند و همچنین افتتاح کانال سوئز که جایگزین راه جنوب افریقا شد، تغییرات مهمی در تجارت ایجاد کرد. بنادر ایران در جنوب که از طریق خلیج فارس به آب های آزاد دسترسی دارند نیز از این تحول بهره مند شدند. این تحقیق درصدد است تاثیر کانال سوئز را به طور غیرمستقیم و براساس افزایش رفت وآمد کشتی های بخار به بنادر ایران مورد بررسی قرار دهد. بهترین راه نشان دادن این تغییر بررسی آماری تعداد و توناژ کشتی های بخار است که به خلیج فارس آمده اند. مطالعه موردی این تحقیق متمرکز بر چهار بندر بوشهر، لنگه، بندر عباس و خرمشهر است.
    این تحقیق براساس روش کتابخانه ای و کیلیومتریک تهیه شده و در دو مرحله تنظیم شده است. نخست طرحی جهانی از تجارت میان شرق و غرب ارائه می شود سپس نقش کانال سوئز در افزایش تعداد و توناژ کشتی های بخار وارد شده به بنادر خلیج فارس در مقایسه با کشتی های بادبانی به تفکیک و سپس در قیاس با هم مورد بررسی قرار می گیرند. قواعد کیلیومتریک این تحقیق نیز در بخش پی نوشت منعکس شده است.
    کلیدواژگان: کشتی بخار، راه ابریشم، برزخ سوئز، کانال سوئز، خلیج فارس
  • محسن رحمتی صفحات 53-75
    همزمان با غلبه اعراب مسلمان بر ماوراء النهر، با مقاومت قرلق ها، منطقه هفت آب و ترکستان شرقی، فتح نشده و تا دو قرن بعد، در برابر حملات سپاهیان مسلمان مقاومت کردند. اما به تدریج، تعالیم اسلام در این منطقه نفوذ پیدا کرده و در نیمه دوم قرن چهارم هجری به عنوان مذهب غالب آن نواحی درآمد. این مقاله درصدد است تا با روش توصیفی- تحلیلی و از طریق به پرسش کشیدن داده های موجود، تا حد امکان به این روند گسترش اسلام در قلمرو قرلق ها وضوح بیشتری ببخشد. این مطالعه نشان می دهد که اگرچه قرلق ها به لحاظ نظامی در مقابل سپاهیان اسلام مقاومت کردند، اما به تدریج از طرق مختلف همچون تبلیغات مذهبی بازرگانان، غازیان، مراودات سیاسی، و بالاتر از همه فعالیت مبلغان مسلمان در آن ناحیه، تحت تاثیر فرهنگ اسلامی قرار گرفته و مسلمان شدند.
    کلیدواژگان: گسترش اسلام، قرلق ها، قراخانیان، کاشغر، هفت آب، ترکستان شرقی
  • روستا جمشید، مهدیه محمودآبادی صفحات 75-95
    شاخه سلاجقه کرمان در حدود سال 433ه.ق و به همت ملک قاورد بن چغری بیگ تاسیس گردید. وی که در این سال به دستور عم خود، طغرل بیگ، عازم فتح کرمان گردیده بود توانست با تصرف این سرزمین، دولتی جدید را بنیان نهد، دولتی که پس از وی نیز در خاندان او به صورت موروثی باقی ماند و تا سال 583ه.ق تداوم یافت. مطالعه این شاخه از سلجوقیان این نکته را روشن ساخت که گرچه در باب چگونگی شکل گیری دولت مذکور و وقایع سیاسی دوران حاکمیت آنها مطالبی بیان شده است، در برخی از حوزه ها همچون وضعیت فرهنگی قلمرو سلاجقه کرمان، اوضاع اجتماعی دوران حاکمیت این دولت و صدالبته اوضاع اداری و دیوانسالاری آن، فقری جدی احساس می گردد. از همین رو نوشتار حاضر بر آن است تا با غور در دیوانسالاری این دولت، نهاد وزارت آن را مورد تحلیل قرار داده و ضمن معرفی وزرای نسبتا گمنام دولت سلاجقه کرمان، نقش و جایگاه آنان را در ساختار سیاسی و شاکله فرهنگی این دولت مشخص سازد.
    کلیدواژگان: سلاجقه، کرمان، دیوانسالاری، منصب وزارت، وزرا
  • روزبه زرین کوب، سهم الدین خزایی * صفحات 97-116

    ارتباط زمینی میان ایران و مصر مدت ها پیش از دوره هخامنشی برقرار بود. در زمینه برقراری ارتباط دریایی نیز پیش از دوره هخامنشی تلاش هایی توسط فراعنه مصر صورت گرفته، ولی به دلایل مختلفی این تلاش ها ناکام مانده بود. با فتح مصر توسط کمبوجیه (529-522 ق.م)، در سال 525 ق.م این کشور تحت تابعیت شاهنشاهی هخامنشی درآمد. پس از مرگ کمبوجیه، داریوش اول (522-486 ق.م) با شکست دادن گومات مغ به پادشاهی رسید. داریوش با اطلاع از اقدامات انجام گرفته در زمینه حفر آبراهه سوئز در دوران قبل، تصمیم گرفت تا این کار بزرگ را به نتیجه برساند. وی با فراهم آوردن مقدمات لازم، کار نیمه تمام فراعنه را دنبال کرد و با جدیت تمام توانست طی مدت 10 سال حفر آبراهه سوئز را با موفقیت به انجام برساند. با حفر این آبراهه، دریای مدیترانه، دریای سرخ، خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند به هم متصل شدند و ارتباط دریایی میان مصر و ایران و هند برقرار شد. پس از افتتاح آبراهه سوئز، روابط بازرگانی بین سه کشور مزبور و همچنین مناطقی که بین آن ها قرار داشت، گستردگی بیشتری پیدا کرد و آبراهه سوئز محل گذر کالاهای تجاری مناطق مختلف غرب به شرق شد.

    کلیدواژگان: آبراهه سوئز، هخامنشیان، داریوش اول، مصر، بازرگانی
  • زهیر صیامیان گرجی ترجمه: امین عباسی، تاریخ نگاری اسلامی، اخبارالطوال دینوری، حکایت تاریخی صفحات 117-137
    در منابع و تحقیقات تاریخی، شخصیت امین در میان خلفای عباسی، به عنوان خلیفه ای که متصف به رذائل اخلاقی است شناخته می شود. این تصویر منفی از وی به واسطه گزارش های متون تاریخ نگاری مسلمانان در قرون نخستین اسلامی از جمله اخبارالطوال دینوری ایجاد شده و تحقیقات تاریخی معاصر درباره خلافت عباسی نیز با اعتماد به آن گزارش ها، این تصویر را به عنوان واقعیت تاریخی وی پذیرفته اند. اما با استفاده از رویکردهای تفسیری انتقادی نقد متون می توان دریافت دینوری در بازنمایی شخصیت امین و رویدادهای منجر به قتل وی، به دلیل ویژگی های خاص این واقعه، فرم بیان «حکایت» را در پردازش و بازنمایی رویداد به کار گرفته است تا به واسطه وجه تعلیمی فرم بیان حکایت تاریخی و کارکرد عبرت آموزی مطالعه «تاریخ» در فرهنگ اسلامی، تفسیری از مسئله جبر و اختیار و نسبت آن با حقایق اخلاقی بر اساس کلام معتزلی را اثبات کند. به نظر می رسد همین پیش فرض های عقیدتی، انتخاب فرم بیان حکایت و بازنمایی آن رویدادها را به صورت «واقعیت استعاره ای» موجب شده است.
  • یاسر قزوینی حائری صفحات 137-156
    پس از شکل گیری حاکمیت سعودی در شبه جزیره عربستان که پس از هم پیمانی محمد بن سعود حاکم شهر الدرعیه در قلب منطقه نجد عربستان سعودی و محمدبنعبدالوهاب رخ نمود، تاریخ نویسی سعودی نیز آغاز به کار کرد. این تاریخ نویسی در طول تاریخ خود از الگوهای متعددی پیروی کرده است. در وهله نخست و با توجه به تفاوت های فرهنگی مکانی می توان از دو الگوی تاریخ نویسی نجدی و بغدادی پیرامون برآمدن آل سعود سخن گفت، که در الگوی نخست عنصر وهابی در مقابل عنصر سعوی برجسته می شود، و در الگوی دوم سرزمین نجد به عنوان عنصر اصلی درنظر گرفته شده است. تفاوت در عنصر زمان نیز باعث ایجاد الگوهای متعدد تاریخ نویسی سعودی شده است، از همین جهت می توان از منظر هویتی دوگونه تاریخ نویسی متقدم (دوره نخست حاکمیت آل سعود) و متاخر (دوره پس از شکل گیری حاکمیت سوم سعودی) را در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: وهابی، سعودی، هویت، غیرت سازی، منطق هم ارزی
  • جواد مرشدلو صفحات 157-174
    در سال های نخست قرن سیزدهم نوزدهم ایران و انگلستان شاهد شکل گیری و توسعه محدود یک رابطه سیاسی بودند که مبنای اصلی آن شرایط ویژه ناشی از جنگ بود. در واقع، جدی شدن خطر ناپلئون انگلیسی ها را واداشت که توجه خاصی به ایران داشته باشند. در مقابل، ایران نیز با توجه به رویارویی نظامی با روسیه از توسعه روابط با انگلستان استقبال کرد. اگرچه انگلستان تمایل چندانی به ارتقای سطح این تماس با ایران نداشت، اقدام هم زمان ایران در توسعه روابط با فرانسه، آن دولت را به بازنگری در این رویکرد واداشت. در فاصله سال های 1224/ 1809 تا 1229/1812 انگلستان با تامین بخشی از نیازهای نظامی دولت نوپای قاجار، جایگاه و نفوذ خود در ایران را تقویت کرد. این ارتقای نفوذ به سفیران وقت این کشور فرصت داد تا هم راستا با منافع دولت متبوع خود، در روند ناپیوسته و نسبتا طولانی مذاکرات صلح ایران و روسیه اعمال نفوذ کنند. مقاله پیش رو کوشیده است با استناد به داده های موجود در دو مجموعه آرشیوی کمتر دیده شده، روند و سرشت مراحل پایانی این رابطه و پیامدهای ناشی از آن برای ایران را بررسی کند. این بررسی مدعی است مصالحه گلستان که در نهایت صورت عهدنامه به خود پذیرفت، پیامد هم کنشی سه عامل متفاوت، یعنی اقتدار متزلزل حاکمیت قاجار، جنگ با روسیه، و سرانجام، سیاست محافظه کار و موقعیت نگر انگلیسی ها در قبال ایران بود.
    کلیدواژگان: دولت قاجار، مصالحه گلستان، گور اوزلی، رابطه خارجی، دیپلماسی
  • محمدباقر وثوقی، محمدحسین سلیمانی صفحات 175-193
    یکی از مهم ترین دستاوردهای دوره مغولان، تسهیل در امر تبادل تجربیات مختلف ملت ها و در نتیجه رشد و توسعه برخی از فنون و علومی بود که مورد علاقه و توجه پادشاهان آن سلسله قرار داشت، صنعت «نساجی و پارچه بافی»دردورهمغول نیزاز این امر مستثنی نبود و شواهد و مدارک تاریخی نشان می دهد که تبادل انواع پارچه ها و منسوجات بین ایران و چین در دوره مغول افزایش یافته و علاوه بر آن، تجربیات فنی «پارچه بافی» ایران و چین نیز در این دوره به خوبی رد و بدل شده که از این میان سهم ایران در این تبادلات بسیار قابل ملاحظه است. فنون پارچه بافی ایرانی در دوره مغول توسعه یافته و صادرات انواع منسوجات ایرانی به چین در این دوره سهم قابل توجهی در مبادلات دو کشور ایفا می نمود. با همه اهمیتی که صنعت نساجی در این دوره دارد، هنوز مطالعه ای بایسته در این مورد به انجام نرسیده که یکی از دلایل آن کمبود اطلاعات در منابع تاریخی است، بر این اساس شناسایی و معرفی این گونه مراجع و منابع می تواند کمک موثری در تداوم مطالعات مرتبط با صنایع دوره مغول باشد، در این مقاله سعی شده تا یکی از منابع مهم دوره ایلخانان معرفی شده و اسامی پارچه های مختلف آن دوره با تکیه بر دیگر متون تاریخی عصر شناسایی شود. اساس این مقاله بر نسخه خطی«المرشد فی الحساب» استوار بوده ودر دو بخش تنظیم شده است، که در بخش نخست، نسخه خطی«المرشد فی الحساب»وویژگی های نسخه شناسی آنمعرفیشدهودربخشدوماسامیپارچه های موجود در این نسخه با بهره گیری از دیگر متون تاریخی قرائت و به شناسایی آن ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: پارچه بافی، نسخه خطی المرشد فی الحساب، علی بن حسن قاسانی، علم حساب
|
  • Abe Naofumi* Pages 1-16
    Concentrating on the Najafqolī Khān family in Azerbaijan in the Qājār period، this article studies the importance of the marriage - based relations between the Iranian local notables and the royal family. Najafqolī Khān “II” was in favour of ‘Abbās Mīrzā due to his devotional services during the Russo-Persian War، which made him a great promotion in the Qājār’s bureaucratic monarchy and provided his marriage to Mehrjahān، the daughter of ‘Abbās Mīrzā. The author has analyzed one of Mohammad Shāh’s personal correspondences to his sister، Mehrjahān، and pointed out that these correspondences، although seem personal and private، included administrative contents. Najafqolī Khān took advantage from the personal relation with monarch، and at the same time the monarch ordered him to resolve the problems of his local society. So the marriage relation between the royal family and the local notables was quite important to both of them and، in short، they utilized each other to achieve their own purposes.
    Keywords: Local notables, Qājār Royal family, marriage, Donbolī family
  • Mohsen Abolghasemi, Maryam Dara Pages 17-35
    Many studies have been accomplished on the subject of Cyrus Cylinder inscription، but mythological role of Mesopotamian Nabu on this cylinder has not been properly studied. The Cylinder is damaged on some parts and Nabu and Marduk are the only remained god-names in the inscription. Nabu was the god of writing، wisdom، and to some extent happiness who protected scribes and was believed to be the Marduk’s minister or son. The authors’ aim، in this article is to understand why Cyrus had Nabu be mentioned beside Marduk in his famous cylinder which was ordered to be carved on his peaceful triumph over Babylonia، and why no other god-name was inscribed there. Therefore، Nabu’s function، temple and origin are initially studied and then his different roles in kings’ inscriptions in different times and places، and also the importance of attendance of Marduk and Nabu beside each other are studied. Finally، Nabu will be analyzed in Cyrus Cylinder and it will be made clear، as the result، that Nabu had probably an important role in the said inscription as Marduk’s son and heir، and the one who empowered and protected kingdom of Cyrus and his successor، Cambyses، relying on wisdom، longevity and happiness.
    Keywords: Babylonia, Cyrus Cylinder, inscription, Marduk, Nabu
  • Abdorrasoul Kheir, Andish, Maryam I. Sheipar Pages 37-51
    The invention of higher tonnage steamships and the opening of the Suez Canal instead of the way of southern Africa، created significant changes on commercial affairs of 19th century. The Iranian Southern ports، accessing to the open seas through the Persian Gulf، had benefited such development. This article is indirectly trying to analyze the impact of the Suez Canal on Iranian ports on the basis of steamers’ traffics in the Persian Gulf. The best way to study this change is to calculate the number and the tonnage of the steamers which came into the Persian Gulf، especially to the ports of Bushehr، Lengeh، Bandar Abbas، and Khorramshahr. Present survey has been conducted on library and cliometrics methods and has been set in two phases. Firstly، a global pattern of commerce between West and East has being provided، and then the role of the Suez Canal on the increase of the number and the tonnage of steamers entered the Persian Gulf would be taken in to account comparing to ordinary galleasses. The cliometrics used in this research has been reflected in notes section. ­
    Keywords: Steamship, the Silk Road, the Suez Canal, the Suez Isthmus, the Persian Gulf
  • Mohsen Rahmati Pages 53-75
    When Muslim Arabs conquered Transoxiana، the eastern Turkistan and Semirchie remained unoccupied for two centuries by Qarluqs resistance. But Islamic teachings were gradually propagated in their area and in the second half of the fourth century A. H Islam became the dominant religion among them. On the basis of a descriptive-analytic method، this article is to clarify the process of propagation of Islam in Qarluq territory through criticizing available data. This study shows that although Qarluqs resisted against Muslim invaders، but they were gradually affected by Islamic teachings in different manners – such as religious propaganda by Muslim merchants and warriors، political relations and intercourses، and above all the efforts of Muslim propagandists - and converted to Islam.
  • Jamshid Roosta, Mahdeih Mahmodabadi Pages 75-95
    The Seljuk branch of Kerman was established around 433 A. H. by the attempts of Ghavord Ibn Choghri Beig who had been sent to conquer Kerman by the order of Toghrol Beig. He could establish a new government in the conquered land، the one which was inherited in his family up to 583 A. H. The study of this part of Seljuk reign makes it clear that although there have been some discussions regarding the establishment of this governments and the political situation of the era، but there is little information about other related affairs such as cultural circumstances of Seljuk territory in Kerman and the social statues and alsoits bureaucracy. Therefore، the present article is an attempt to study the ministry، as one of Seljuk governmental agent، to determine its role and position in social and cultural structure of this government، introducing some of its rather infamous ministers
    Keywords: Seljuk, Kerman, Bureaucracy, ministry, ministers
  • Rouzbeh Zarrinkoub, Sahmeddin Khazaie Pages 97-116

    The ground connection between Iran and Egypt was established long before the Achaemenid period. Many unsuccessful efforts were also made by Egyptian Pharaohs to establish maritime connections before the Achaemenids. With the conquest of Egypt by Cambyses (529-522 B. C)، in the year 525 B. C، it was under the rule of Achaemenids. After the death of Cambyses، Darius I (522-486 B. C) defeated the Gaumat the Magush and became the King. Being informed of the activitie stook place about the digging of the Suez Canal before him، Darius decided to bring this great work to a conclusion. ­Providing the necessary requirement he completed the Pharaohs unfinished works and successfully made the Suez Canal being dug during 10 years. The canal made the Mediterranean Sea، the Red Sea، the Persian Gulf، the Oman Sea and the Indian Ocean being connected and established the maritime relations between Iran، Egypt، and India and developed commercial relations between these three countries and all areas were located between them and the Suez Canal was then the main crossing of commercial goods were exchanged between western and eastern regions.

  • Zohair Siyamiyan Gorji Pages 117-137
    In historical sources and studies، among Abbasid caliphs، al-Amin (April 787 – 24/25 September 813) characterized as a caliph with moral vices. This negative picture emerged from the accounts of Muslims historiographical texts، such as al-akhbâr al-tiwâl، in first centuries of Islam and the contemporary historical studies about Abbasid caliphate، based on that accounts، accept it as his real، historical picture، too. Using critical-interpretative approaches to criticizing the texts، however، it could be found that، due to the special features of the event، Dīnawarī has used the form of ‘narrative-telling’ to represent al-Amin’s personality and the events which led to his murder. Utilizing the educational features of narration and the historical lessons of Islamic culture، he tried to prove an interpretation of the problem of Determinism and Free Will philosophy and its relation to Islamic truths based on mo’tazelian theology. It seems that the very theological assumptions and choosing the narrative-telling form have made these events to be represented as ‘metaphorical realities’.
    Keywords: Al, Amin the Abbasid, Islamic historiography, Dīnawarī's al akhbâr al tiwâl, historical narrative
  • Yaser Qazvini Pages 137-156
    The Saudi historiography started by the rise of Saudi dynasty in central Arabia in 1744، when Muhammad ibn Saud، the tribal ruler of the town of Ad-Dir''iyyah near Riyadh، and Muhammad ibn Abd-al-Wahhab، the religious leader were united. Several Paradigm shave been used to form such historiography in different periods. Firstly، the Najdian and the Baghdadian Paradigms can be discussed from locational–cultural point of view about the rise of Saudi dynasty. The Wahhabid and the Najd elements would be focused in the first and the second Paradigms، respectively. The differences between several periods have made different paradigms in Saudi historiography. So، in terms of identity، two kinds of Saudi historiography، the early (the first rule of Saudi dynasty) and the recent (after the third rule of Saudis)، can be distinguished.
  • Javad Morshedlou Pages 157-174
    In the early 19th century and as a result of war circumstances، Iran and Britain experienced the formation and development of limited political intercourses. Emergence of Napoleon، as a serious danger made Britain to pay a special attention to Iran. On the other side، Iran welcomed the expansion of its ties with Britain due to its military conflicts with Russia. Although Britain was not interested to improve the contacts، Iran’s simultaneous approach toward France made Britain to revise its policy. So they tried، providing new-established Qajar government with some parts of military needs، to improve their position and influence in Iran during 1809-1812 AD (1224-1229 AH). So، British ambassadors were able to impact on the long and relatively discontinuous process of Russo-Persian negotiation to meet the interests of their own government. This article aimed to suggest a new attention to the nature of Anglo-Persian political relations during the first decades of 19/13th century. It deals with the last phases of Anglo-Persian political negotiations from 1809 to 1814 which finally resulted in the Definitive Treaty of 1814. Based on some new-found documentary materials gleaned from PRO unpublished documents as well as SSSA so far unknown Persian documents، it believes that the Qajar government succeeded to develop a relatively productive relation with Britain in this time. In other words، Qajar politicians and governors while encountered the Russian intrusion to Caucuses as well as many un-settled internal problems، found the Napoleonic wars an excellent opportunity to approach Great Britain. But the occasional nature of Britain policy toward Iran during this time prevented the contact to be more advantageous for Qajar state.
    Keywords: Qajar Government, Treaty of Gulistan, Gore Ouseley, Foreign Relations, Diplomacy
  • Muhammad Bagher Vosoughi, Muhammad Hussein Soleymani Pages 175-193
    Facilitating the exchange of different experiences of nations which resulted in the growth and development of arts and sciences was one of the most important achievements of the Mongols and of interests of their kings. The textile and cloth-weaving industry in the Mongol era was not an exception. Historical evidences show an increase in the exchange and trade of fabrics and textiles between Iran and china during the Mongol rule، and additionally، Iranians and Chinese exchanged their technical experiences in such field، however Iranians had a more considerable share. Persian cloth-weaving techniques developed during the Mongols rule and Iran''s exports of textiles to China played a great role in commercial exchanges between these two countries in this period. Despite the importance of textile industry in this period، a competent study has not yet committed in such field because of the lack of information on historical resources. Accordingly، recognition and introducing of the sources can be considered as an effective element in progressing historical studies about several industries in Mongol era. It has been tried، in this article، to introduce one of the significant Ilkhanate sources to identify the names of its textiles comparing them with other historical sources. This study has been accomplished on the basis of “Al-Morshed fī al-hisāb” manuscript and is presented in two sections. As the starting point، “Al-Morshed fī al-hisāb” and its codicological descriptions are introduced and then، using other historical sources، the name of existing textiles in this manuscript would be surveyed
    Keywords: Textile production, Al, Morshed fī al hisāb, Ali bins Hasan Qasani, Arithmetic