فهرست مطالب

پژوهش های علوم تاریخی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1393)

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدتقی ایمان پور*، کیومرث علی زاده صفحات 1-13
    با به قدرت رسیدن داریوش اول در سال 522 ق.م، بسیاری از اقوم تحت سلطه پارسیان علیه او شوریدند که سه مورد از نه شورش انجام شده علیه داریوش، در دو سال اول فرمانروایی او در ایلام اتفاق افتاد. در این مقاله، سعی شده با تکیه بر منابع پارسی باستان، به ویژه کتیبه داریوش در بیستون، و همچنین به کمک پژوهش های جدید و با استفاده از شیوه پژوهش های تاریخی، به بررسی چرایی و ماهیت شورش ایلامی ها، در اوایل حکومت داریوش اول پرداخته شود. برای انجام این کار، ابتدا چگونگی شورش های سه گانه ایلامی ها علیه داریوش اول تشریح شده و سپس علل و ماهیت این شورش ها بررسی خواهد شد. در پایان، نشان داده خواهد شد که برخلاف نظریه های جاری در میان برخی از اندیشمندان تاریخ ایران باستان، به نظر می رسد این شورش ها ماهیتی سیاسی و ملی گرایانه داشته باشند.
    کلیدواژگان: پارسی ها، ایلامی ها، داریوش اول، کتیبه بیستون، شورش ملی گرایانه
  • علی بیگدلی، رسول پیروتی* صفحات 15-31
    عزیزخان مکری از جمله شخصیت هایی است که در مناسبت ها و معادلات سیاسی و فرهنگی قاجاریه نقش تعیین کننده ای داشته است. تبیین نقش او در روابط سیاسی و فرهنگی دوره ناصرالدین شاه قاجار، راه گشای تحقیقات کامل تری در برهه تاریخی مذکور و گره گشای ابهامات مختلف تاریخی خواهد بود. در راستای پاسخ به ضرورت تبیین جامع و گسترده تر از حوادث تاریخی این دوره، در این مقاله، جایگاه عزیزخان در روابط سیاسی ایران و عثمانی، تحلیل و ارزیابی شده و با استفاده از روش تحقیق تاریخی، اهمیت آن مورد واکاوی قرار می گیرد. نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از این است که رشد سیاسی عزیزخان در حکومت قاجاریه، بیانگر فضای سیاسی مبتنی بر تبعیض زدایی و عدالت محوری در توزیع قدرت در دوره امیرکبیر است که به کاهش تمایزهای قومی و مذهبی انجامیده است. این نتایج همچنین نشان می دهد که کاهش تنش میان مرزنشینان دو قلمرو، از جمله دستاوردهای رویکرد تنش زدایی عزیزخان در برخورد با التهابات مختلف و کشمکش سیاسی میان ایران و عثمانی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: عزیزخان مکری (سردارکل)، امیرکبیر، عثمانی، کردها
  • جواد چوپانیان صفحات 33-52
    برزویه طبیب، یکی از بزرگترین متفکران ایران باستان است؛ وی که به روزگار پادشاهی خسرو انوشیروان می زیسته نه تنها یکی از سرآمدان این عصر است، بلکه افکار و نظرات وی تا بعد از اسلام نیز الهام بخش متفکرانی نظیر سهروردی بوده است. متفکران و علما در هر دوره ای نمادی از وضعیت فکری و فرهنگی آن دوره به شمار می روند و به حق افرادی نظیر برزویه، بزرگمهر و پولس ایرانی نماد جامعه اواخر دوره ساسانی و به خصوص حکومت خسرو انوشیروان هستند. بنابراین شناخت افکار و آراء برزویه ما را در شناخت جامعه ایران در اواخر دوره ساسانی و نظریات حاکم بر این جامعه یاری می کند. اگر مقدمه «کلیله و دمنه» را استثناء کنیم، می توان گفت اطلاعات ما در خصوص برزویه، بسیار اندک است و هر چه هست تقریبا به همین مقدمه و «باب برزویه» برمی گردد. گرچه پی بردن به افکار برزویه به سبب نبود منابع کافی، اندکی دشوار است، اما در این مقاله، سعی شده تا بر اساس منابع دست اول و مقدمه «کلیله و دمنه»، که یگانه منبع ارزشمند در باب آرای وی است، تحلیلی از تفکرات وی عرضه شود.
    کلیدواژگان: برزویه، کلیله و دمنه، بزرگمهر، خسرو انوشیروان
  • میرزا محمد حسنی صفحات 53-70
    هدف این مقاله، پرداختن به جنگ دوم از جنگ های سه گانه شاپور اول با رومیان، در کتیبه کعبه زرتشت است. با بررسی نظرات مختلف ارائه شده درباره سال وقوع دومین جنگ شاپور اول با رومیان و همچنین قیصر رومی درگیر با او، که نامش در کتیبه ذکر نشده است، رخدادهای دوره سلطنت شاپور اول و جنگ دوم او با رومیان در حدود سال های 252 تا 256 میلادی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. در تحقیقات صورت گرفته، سلطه ساسانیان در خلال این سال ها بر ارمنستان و سوریه، همزمان با دوره سلطنت امپراتور رومی تربونین گالوس، بوده است. شواهد موجود، نشان می دهد که عامل اصلی دفاع رومیان در برابر تهاجمات ساسانیان به سوریه، نه امپراتور گالوس بلکه یک سوری شورشی و مدعی مقام سلطنت به نام اورانیوس آنتونینوس بوده است. به نظر می رسد اورانیوس آنتونینوس، تنها قیصر حاضر در منطقه سوریه، هم زمان با تهاجمات شاپور اول بوده است.
    کلیدواژگان: شاپور اول، کتیبه کعبه زرتشت، امپراتور گالوس، اورانیوس آنتونینوس، ساسانیان
  • شیرزاد خزایی صفحات 71-84
    دموکرات ها، در مجلس سوم شورای ملی (1334 1333ه.ق)، عبدالحسین میرزا فرمانفرما وزیر داخله عین الدوله را در 13شعبان 1333 استیضاح کردند. یکی از علل مغفول مانده این استیضاح در این مقاله، بررسی می شود. علت این استیضاح را می بایست در سوابق و ماهیت روابط فرمانفرما با حزب دموکرات جستجو کرد. فرمانفرما وابسته به حزب اعتدالیون، و از مخالفان حزب دموکرات به شمار می رفت؛ وی هیچگاه نظر مساعدی نسبت به دموکرات ها نداشت و روابط تیره ای با این حزب داشت. مقاله حاضر، نشان می دهد که قضایایی چون قتل یارمحمدخان، مجاهد طرفدار دموکرات ها و کیفیت برگزاری انتخابات سومین دوره مجلس در کرمانشاه توسط فرمانفرما، از علل استیضاح وی بوده است که این قضایا، در حیطه روابط فرمانفرما و حزب دموکرات قابل بررسی است.
    کلیدواژگان: حزب دموکرات، مجلس سوم شورای ملی، عبدالحسین میرزا فرمانفرما
  • شهرام غلامی صفحات 85-104
    در دوره رضاشاه برنامه صنعتی سازی ایران عمدتا در صنایع مصرفی کشاورزی متمرکز گردید. تاکنون برخی پژوهش ها درباره برنامه های اقتصادی این دوره با نگاهی محدود و بدون مبنای نظری انجام گرفته است. در این پژوهش با نگاهی متفاوت و با رویکرد به نظریه اقتصاد جهانی، تاثیر تحولات سیاسی- اقتصادی هسته نظام سرمایه داری در صنعتی سازی ایران مورد بررسی قرار گرفته است. در نتیجه، ابتدا اولویت توسعه صنعتی یا کشاورزی مورد بحث قرار گرفته و در ادامه بازتاب نظام اقتصاد جهانی در برنامه های صنعتی این دوره تشریح شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که تغییرات هسته نظام اقتصاد جهانی به ویژه پس از بحران اقتصادی 1930م/1309ش در جهت دهی برنامه های صنعتی ایران همانند سایر کشورهای پیرامونی نظام جهانی تاثیر داشت. به همین دلیل، اصطلاح «صنعتی سازی جایگزین واردات»، به منظور نشان دادن واکنش آگاهانه دولت برای مقابله با چالش های نظام جهانی به کار رفته است.
    کلیدواژگان: اقتصاد جهانی، صنعتی سازی، بحران اقتصاد جهانی، رضا شاه
  • مهدی گلجان، سپیده افشاررضایی صفحات 105-121
    با روی کارآمدن دولت صفویه، رسمی شدن مذهب شیعه در ایران، سبک تازه ای از عزاداری به نام روضه خوانی و نوعی نمایش مذهبی همراه با اشعار و متون مرتبط با واقعه کربلا با ایجاد تکیه ها، حسینیه ها و موقوفات به وجود آمد. این مراسم و آیین ها در دوران قاجار برای کسب مشروعیت مردمی، با شدت و گسترش بیشتری دنبال می شد، در این زمان هر طبقه و صنف برای برگزاری عزاداری سعی می کردند تا از طریق ساختن تکیه و وقف آن، اجر دنیوی و اخروی کسب کنند و نامی نیکو برای خود باقی بگذارند. تا این که ناصرالدین شاه دستور ساخت تکیه دولت را داد. پس از مرگ وی، جانشینانش به دلیل شرایط جامعه و حوادث مشروطه، نفوذ تئاترهای اروپایی و مخالفت بعضی از علما، نتوانستند به خوبی ناصرالدین شاه در تکیه دولت مراسم تعزیه را برپا کنند و تعزیه از این زمان رو به افول نهاد، تا این که سرانجام دستور تخریب آن در سال 1325 ه.ش، به منظور ساخت شعبه بانک ملی در بازار، صادر شد. ما در این مقاله برآنیم تا به انگیزه ساخت، معماری، نحوه برگزاری مراسم تعزیه در تکیه دولت و علل افول آن بپردازیم.
    کلیدواژگان: تکیه دولت، تعزیه، ناصرالدین شاه قاجار
  • محمدتقی مختاری، محمد بیطرفان صفحات 123-142
    پس از پیروزی انقلاب مشروطیت زمینه های شکل گیری نهادهای نوین فراهم شد. یکی از مولفه های اصلی این نهادها، آشنایی مردم با حقوق سیاسی و اجتماعی خود بود. لذا تشکیل مجلس و نهادهای سیاسی و مدنی در ولایات ایران، ضرورت استقلال سیاسی و اقتصادی کشور را آشکار نمود. طرح تاسیس بانک ملی، به عنوان یکی از دغدغه های مهم نمایندگان مجلس، در راستای صیانت از مبانی و اساس اقتصاد کشور صورت گرفت. یافته های پژوهش حاکی از اینست که چندین عامل مهم ضرورت شکل گیری بانک ملی را نزد نمایندگان مجلس تبیین می کرد، که از آن جمله می توان به مشکلات اولیه مالی و اقتصادی و سیطره بیگانگان بر حیات اقتصادی کشور اشاره نمود. این جریان، با موانع و مشکلات بسیاری همراه شد؛ چنان که فقدان علم و سواد توده مردم، نبود تجربه کافی، عدم امنیت سرمایه گذاری وغیرهازموانععمدهشکستطرحاولیهبانکملیبود.روشتحقیق در این جستار توصیفی''تحلیلی است.
    کلیدواژگان: انقلاب مشروطیت، مجلس شورای ملی، بانک ملی، استقلال اقتصادی، استقلال سیاسی
  • محمد مهدی مرادی خلج*، هادی پیروزان صفحات 143-162
    حضور و فعالیت طریقت نعمت اللهیه در ایران عصر قاجار، سبب ایجاد کنش و واکنش هایی بین این طریقت با دو جریان قدرتمند شریعت و سلطنت گردید. بررسی فراز و فرود های روابط این سه جریان با یکدیگر، یکی از مباحث قابل اعتنا در تاریخ اجتماعی ایران عصر قاجار است. در پژوهش حاضر، تعاملات سه جریان یاد شده با یکدیگر، با عنایت به این که چه عواملی باعث شد طریقت نعمت اللهیه در دوره مورد بحث، دچار رکود و حاشیه نشینی شود و با وجود چنین شرایطی، چگونه توانست به حیات خود ادامه دهد، بررسی شده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که سه عامل بیشترین سهم را در این رکود داشته اند؛ سهل انگاری مشایخ طریقت در امر شریعت، حضور عالمان شیعه مخالف طریقت در راس امور دینی کشور و همراهی همه جانبه فتحعلی شاه با علما در مخالفت با نعمت اللهیه. از سوی دیگر، قرار گرفتن عالمان شیعه در راس هرم طریقت هم دلیلی بر ادامه حیات ایشان بوده است.
    کلیدواژگان: فتحعلی شاه، نعمت اللهیه، حسینعلی شاه
|
  • Mohammad-Taghi Imanpour*, Qmars Alizadeh Pages 1-13
    Following the rise of Darius I to Power in 522 BC، many of countries became rebellious against him. Three of nine of those revolts which took place in first and second years of Darius was in Elam. In this paper it has been tried based on texts، in particular Bisitun inscription and new research and by using historical method of research to examine the nature of Elamite uprising against Darius. For this purpose in this paper، first the triple Elamite revolts against Darius will be reviewed and then the causes and nature of these revolts will be examined and finally will be showed that in contrast to common view among scholars، historical evidences indicate that Elamites uprising most probably was an Elamites nationalism movement against the Persians، looking for independence and freedom from the Persian yoke.
    Keywords: Elamite, Persians, Bisitun Inscription, Darius I, Local movement
  • Ali Bigdeli, Rasol Piroti* Pages 15-31
    Aziz Khan Mukri is one of characters that has good and Decisive role in the political and cultural events of qajar Period. Explain his role in the political and cultural relations during the Qajar period، will opens the door to further research on the disentangling the various uncertainties history. In order to respond to the need for a comprehensive and extensive explanations of historical events of this period، in this paper، the status of Azizkhan in the political relations between Iran and the Ottoman، analyzed and evaluated using the methods of historical research، its significance is analyzed. results of the study indicate that the political development of the Azizkhan express political space based discrimination، Removing discrimination and justice in the distribution of power during the decline distinctions ethnic and religious in AmirKabir led period. These results also show that tensions between the two territories frontiersman، including gains of detente Azyzkhan approach in dealing with various inflammatory and political tensions between Iran and the Ottoman world.
    Keywords: Aziz Khan Mukri (Brigadier General), Amir Kabir, othmani, Kurdish
  • Javad Choupaniyan Pages 33-52
    Borzoye the physician is one of the greatest intrllectuals of ancient iran. who lived at the time of king anoushirawan. not only he was one of the elites of his age''but also his thoughts and theories inspired elites after islam such as sohrewardi. thinkers and scholars in each period are intellectual and cultural status of that period and just people like borzoye'' bozorgmehr and paul the Persian are symbol of community the late Sassanid and especially khosrow anoushirawan reign. there fore''understanding his thoughts and opinions help us to understand the views of the community in the late Sassanid era. with the exception of the preface to «kalileh wa damanah» our information about him is very little. although''understanding Borzoye''s thoughts is difficult due to shortage of sufficient sources''the researcher has tried to present an analysis of his thoughts utilizing first hand sources and the preface to «kalileh wa damaneh» which is the only invaluable source of his thoughts.
    Keywords: Borzoye, Kalilah wa dimenah, Buzurgmehr, Poul the Persian, khosrow anoushirawan
  • Mirza Mohammad Hassani Pages 53-70
    The aim of this article is studying the second war of a set of three wars of Shapur I against Romans Empire by virtue of the text of the inscription Kaabe-ie Zartosht. In this article by study and analysis of different presented ideas about the year of the occurrence of second war of Shapur I against Romans and also Roman emperor who fought with him whose name has not been mentioned in inscription، the events of the period of the reign of Shapur I and his second war against Romans about the years 252 till 256 A. D have been discussed and studied. In fulfilled researches، the researchers take into consideration the domination of Sassanians during these years on Armenia and Syria، were simultaneous with the Period of the Roman emperor Trebonian Gallus. But in this research by study of the extant testimonies، the main agent of defense before the attacks of Sassanians to Syria is introduces not emperor Gallus but a rebellious Syrian and claimant of the reign in the name of Uranius Antoninus. So it seems that Uranius Antoninus had been the only present Kaiser in the area of Syria simultaneous with the attacks of Shapur I.
    Keywords: Shapour I, The inscription of Kaabe, ie Zartosht, emperor Gallus, Uranius Antoninus, Sasanides
  • Shirzad Khazaei Pages 71-84
    Memberr of Iranian Democrats Party in the Three House of Parliament، Interior Minister Abdul Hossein Mirza Farmanfarma were impeached on 13 June 1915. in this impeachment were passed in different causes that in this article a cause has been neglected، are examined. this impeachment reason should be sought in nature records Farmanfarma relations with Democrat party. Farmanfarma was depend on to E’tedalion party and he was from the opposition of the Democrat Party. He never positive approach to Democrats، and his relations with the Democrat Party was cold and dark. In fact، The present paper seeks to address this issue، one of causes Farmanfarma ''s impeachment such as the kill of tireless warrior Yar Mohammad khan Kermanshah partial Democrat Party and the quality of the third period Parliament elections in Kermanshah by Farmanfarma of the cause، namely in the field of relations Farmanfarma with The Democrat Party is considered. This article is based on with descriptive and analytic method constitution role of Farmanfarma is analyzed.
    Keywords: Democrat Party, Third National Consultative Parliament, Abdul Hossein Mirza Farmanfarma
  • Shahram Gholami Pages 85-104
    The Iran's industrialization program in the Reza Shah period was concentrated mainly in the agricultural consumption industry. Some researches about the economic programs of this period, So far, have been done with limited view and without the theoretical basic. In this study, with a different view, and with the approach to the global economy theory, the impact of economic and political changes in the industrial core of the capitalist system has been investigated. Consequently, priority for industrial or agricultural development is discussed, first, and then, the reflection of global economic system on the industrial programs of this period is described. The findings of this research suggest that changes in the core of the global economy, especially after the economic crisis of the 1930s, had impacted on the Iran’s direction of industrial programs as well as other marginal countries of the economic world system. For this reason, the term of "import substituting industrialization", in aim at to showing of the government aware reaction against to the challenges of the world economy system is used.
    Keywords: the world economy system, import substituting industrialization, the world economic crisis, Reza Sha
  • Mehdi Goljan, Sepideh Afsharrezaie Pages 105-121
    The Safavid dynasty''s government، formally of Shi''ism in Iran، a new style called Rozeh-khaany of mourning and religious representation with poems and texts related to an event of Karbala to create tekyeh، there was a mosque and endowments. These rituals to gain legitimacy in the Qajar period، was followed by severe and more widespread، in this time of mourning for the social class and guild tried to build support and dedication of the earthly and heavenly reward earn a name its good to leave. Shah said that has ordered the construction Tekyeh dowlt. After his death، his heirs because of the constitutional actions، the influence of the European theater and opposition to some scholars، not quite as good as the Shah''s government Tekyeh erecting and waned quite a time، until the command its destruction in 1325 AD، in order to build a branch of the National Bank of the market، was issued. In this paper، we attempt to build motivation، architecture، and state the reasons for the decline of the ceremonies tekyeh dowlt a deal.
    Keywords: Dowlat Tekyeh, Tazieh, Nasserdin Shah Qajar
  • Mohammad Taghi Mokhtari, Mohammad Bitarafan Pages 123-142
    After the victory of constitution revolution، the context became ready for creating new institutions. One of the main elements of these institutions was making people familiar with their social and political rights. Thus establishment of parliament and political and social institutions in Iran clarified the necessity of political and economic independence. As one of the major concerns of Parliament، The plot for the establishment of National Bank، executed in order to preserve the fundamentals of the economy of thecountry. Research findings indicate that several important factors explained the necessity of formation of the National Bank for prliamentarians، including basic financial problems and foreign domination over economic life of country. Although this process was associated with many obstacles and difficulties; as lack of knowledge and education of the masses، lack of experience، lack of investment security، and etc was some of the main reasons for failure of the original plan of the National Bank. The method In this research is descriptive-analytical.
    Keywords: Constitutional Revolution, National Parliament, National Bank, Economic independence, Political independence
  • Mohammad Mahdi Moradi Khalaj*, Hadi Pirouzan Pages 143-162
    Nematallaheyyeh doctrine in Qajar period created some actions and reactions between the two powerful streams of jurdical and monarchy. Study of the ups and downs of the triple process is one of the significant issues in the social history of the Qajar era. In the present study، three streams mentioned interactions with each other، with regard to the doctrine Nematallahyeh what caused of stagnate and despite this condition، how could survive? The investigator tries to survey it. The findings indicate that three factor have had the largest role in the downturn. Negligence of the Sufi elder relation with judiciary doctrine، Presence of sect of Shiite scholars opposed to Sufism at the apex of the religious affairs and the shah accompanied by opposed clerics versus Nematallahyyeh Sufism، On the other hand، the leadership of Shiite clerics at the top of the mentioned sect was the reason for their continued existence.
    Keywords: Fath Ali Shah, Nematallahyyeh, HussynAli shah