فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال سوم شماره 2 (زمستان 1390)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال سوم شماره 2 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد رضایی، مونا کلانتری صفحه 5
    در این مقاله سعی کردیم خوانش زنان ایرانی از سریال پربینند? ویکتوریا را بررسی کنیم. بر اساس نظریه های مخاطب فعال، به ویژه مصرف بین فرهنگی، مصرف رسانه ای با تکیه بر زمین? فرهنگی و اجتماعی، مخاطب به نحوی چندجانبه تعیین می شود. این تحقیق با روش کیفی و تکنیک مصاحبه عمیق، در میان30 نفر از زنان صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد که تماشای این سریال نوعی اشتیاق مفرطی را پدید آورده است که می توان از «پیدایش تماشاگری شیفته» سخن گفت. افزون براین، تماشاگران زن این سریال، نقش ویکتوریا (قهرمان زن داستان) را مقتدر و مستقل تعبیر کرده اند. نمایش زن مقتدر حس خوشایندی از تماشای این سریال را برای آن ها تداعی کرده است. یافته ها نشان دادند، همذات پنداری مکانیسم قدرتمندی در فرایند تماشای این سریال است. وضعیت واقعی زندگی زنان تماشاگر با متن تصویری، مقایسه و موضوع مجادله تماشاگران است. این فرایند سبب شده تا خوانشی فعالانه حول قضاوت ها و انتظارات از نقش زنانه براساس نمایش نقش ویکتوریا در این سریال شکل گیرد. تاهل، اشتغال و رشت? تحصیلی متغیرهایی هستند که در نوع چنین خوانش هایی موثر است. افزون بر این، ما در این مقاله استدلال می کنیم که «مقایسه ما و دیگری» وجه مسلط در خوانش ویکتوریا در بین زنان ایرانی است.
    کلیدواژگان: مصرف بین فرهنگی، سریال ویکتوریا، خوانش زنان، مخاطب فعال
  • علیرضا بهارلو، صدیقه آقایی، ابوالقاسم دادور صفحه 25
    در میان جنبش هایی که در سد? بیستم در غرب از جایگاهی کلیدی و تعیین کننده در عرص? تفکر حاکم برخودار هستند و از پایدارترین نهضت های هنری موضوع گرا تلقی می شوند، می توان از جنبش هنری فمینیسم نام برد که هنرمندان آن، اصولا در جهت زیر سوال بردن ساختار هویت هنری در رابطه با جنسیت حرکت می کنند. در چنین دوره ای، در عالم هنر- که بستری برای بروز تمایلات و اندیشه ها به شمار می رود- هنرمندانی قدم در عرصه می گذارند که با توسل به ابزار و افکار هنری خویش، در پی رفع ابهامات و موانع، و از سویی به چالش کشیدن مواضع حاکم بر می آیند که از جمله مطرح ترین آنها، باربارا کروگر1، عکاس زن امریکایی است. کروگر در واقع در پی نقد شرایط و اوضاع حاکم، با استفاده از رسان? عکاسی و بهره گیری از امکانات آن، در جهت اشاع? اندیشه های زنانه و گرایش های زن مدار در عالم هنر قدم برداشت. عکس ها و تصاویری که او ما را با آنها مواجه می سازد، در واقع حقیقتی است پنهان از این امر، که دیدن، دیگر باور کردن نیست و آن چیزی که رویت می گردد چیزی نیست که الزاما دریافت می شود.بر این اساس، مقال? پیش رو با در نظر گرفتن دیدگاه های زنان در عصر حاضر و محوریت قرار دادن موضوع زن در نگاه باربارا کروگر و هم چنین ملاک قرار دادن آثار وی؛ سعی در بازنمایی این گونه مسائل دارد.
    کلیدواژگان: اصالت و تالیف، _ فمینیسم، از آن خودسازی، باربارا کروگر، عکاسی
  • عبدالحمید پاپ زن، نشمیل افشارزاده صفحه 39
    سیاه چادرهای عشایری نماد طراحی درون زا برای معیشتی پایدار و استفاده ای بهینه از ظرفیت های بوم آورد برای دستیبابی به اهداف الگوی زیستی کارآمد کوچندگی است. این معماری اصیل و این ابتکار قومی، به مثابه بخشی از میراث معنوی ایل ها و عشایر شایست? ثبت و نگاهداری است، اما متاسفانه این ساز? اصیل و دانش مرتبط با آن در معرض تهدید جدی است. پژوهش حاضر که با هدف مستندسازی دانش بومی زنان عشایر کوچند? ایل کلهر در زمین? سکونت گاه های عشایری است در راستای ثبت و نگهداری این میراث، طی مطالعه ای که دارای رویکرد کیفی بود، با استفاده از تکنیک گروه های متمرکز و روش ارزیابی مشارکتی روستایی در فصل بهار در میان بند ایل مذکور، حوزه جغرافیایی شهرستان گیلان غرب در استان کرمانشاه، به اجرا درآمد. نتایج با استفاده از تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و بر اساس طبیعت تحقیق کیفی از روش نمونه گیری هدفمند استفاده گردید. یافته ها نشان می دهد سکونت گاه های عشایر به سیه مال و کولا قابل تقسیم اند که سیاه چادر خود دارای تقسیم بندی فضای داخلی به «لا ژنان»، «دیواخان» و... است و فضای خارجی به «په چیه» و«کولانه» است که شرح آن به تفصیل در پی می آید.
    کلیدواژگان: ساز پرتابل، زنان، _ ایل کلهر، تحقیق کیفی، عشایر
  • حلیمه عنایت، مریم حسینی، جواد عسکری چاوردی صفحه 57
    هدف از پژوهش حاضر تحلیل مضامین لالایی های منطق? لامرد فارس از دیدگاه جامعه شناسی و ترسیم وضعیت زنان در خانواده و کشف کارکردهای لالایی در منطق? مذکور می باشد. این پژوهش به شیوه تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی انجام شده است. یافته های پژوهش در دو بخش عرضه گردیده است. در بخش نخست به مفاهیم مرتبط با ساختار خانواده و کارکرد لالایی ها در روابط زن و شوهر و در بخش دوم به کارکرد لالایی ها در روابط مادر و کودک پرداخته شده است. نتایج مطالعه، وضعیت زنان در جامع? مردسالار و سنتی را به تصویر می کشد و مدعی است که لالایی ها در چنین شرایطی کارکردهای پنهانی برای زنان داشته است. اول، فضای اعتراض برای زنان ایجاد نموده است؛ دوم، شرایطی برای گفت و شنود و بیان خواسته ها و به عبارت بهتر تسهیل روابط، مهیا ساخته است؛ سوم، فضایی برای تخلیه فشار ساختاری و روانی موجود فراهم آورده است. لذا باتوجه به نوع کارکردهای لالایی ها برای زنان، در مجموع می توان لالایی ها را به مثابه رسانه ای زنانه دانست.
    کلیدواژگان: لامرد، خانواده، کودکان، زنان، رسانه، لالایی، فارس
  • کرم حبیب پور گتابی، غلامرضا غفاری صفحه 77
    چرخش توسعه در ده ی پایانی سده 20 میلادی، محوریت آن را از حوزه اجتماعی به حوزه فرهنگی تغییر داد. امروزه توسعه فرهنگی، پیش شرط نیل به سایر ابعاد توسعه بوده و کشورهایی موفق تلقی می شوند که در وهله نخست بتوانند به توسعه فرهنگی در سطوح جامعه و افراد دست یابند. مقاله حاضر با روش پیمایشی به بررسی ماهیت و عوامل موثر بر توسع? فرهنگی در بین 532 نفر از زنان استان قم می پردازد. نتایج نشان داد که میزان توسعه فرهنگی زنان استان قم از حد متوسط و نرمال پائین تر است. از طرفی، مهم ترین عوامل موثر بر توسعه فرهنگی زنان در این استان عبارتند از: پایگاه اقتصادی و اجتماعی، نوگرایی، سرمایه اجتماعی، متغیرهای الگویی و باورهای جنسیتی سنتی. در ضمن، دلالت نتایج بر آن است که ماهیت توسعه فرهنگی زنان استان قم، از نوع عامیانه می باشد تا میانه و نخبه گرایانه.
    کلیدواژگان: development، gender، cultural development
  • بهاره جواهری صفحه 97
    پروفسور ژان یویوت، یکی از بزرگترین مصرشناسان فرانسه می گوید: «شاید به خلاف آنچه خود مصری ها می پندارند، خاستگاه همه چیز در مصر نباشد، ولی باید بپذیریم که حدود 3000 سال پیش از میلاد مسیح، مصر?1? از سرزمین های همسایه اش بسیار پیشرفته تر بوده است. نشانه های ماندگار، شاهکارهای معماری و آثار هنری به جا مانده از آن، از ورای قرن ها به دست ما رسیده اند؛ و همین امر شهرتی بیش از تمدن های دیگر آن زمان برایش به ارمغان آورده است.» (یویوت، 112) تاکنون بارها در مورد این کشور، حکمرانان آن، این که فراعنه که بودند و چه کردند سخن ها گفته و کتاب ها نوشته اند. ما در این مقاله می کوشیم به چشم انداز دیگری از مصر باستان بپردازیم: حضور زنان در سطوح مختلف معنوی و اجتماعی و برخورداری آنها از حقوق و امتیازاتی که نه تنها در آن دوران، بلکه حتی امروز نیز بسیاری کشورهای دیگر از آنها بی بهره اند. در مصر فراعنه، اوج معنویت از آن زنان بود، زنان می توانستند در راس بالاترین مناصب حکومتی و دولتی قرار گیرند و حتی گاهی در مقام فرعون، زمام امور را در دست بگیرند.
    کلیدواژگان: زن، الهه، مصر باستان، حقوق، فرعون، جایگاه
  • شهریار نیازی، سمیه آقاجانی یزدآبادی، یدالله ملایری صفحه 117
    این پژوهش در پی نمایان ساختن رنجهای زن عرب در رمانهای «هیفاء بیطار»، نویسنده سرشناس سوری است. این نویسنده در نوشته های خویش روی هم رفته هم? دوره های زندگی زن عرب از نوجوانی و جوانی تا میانسالی را نشان می دهد. پژوهنده می کوشد رنجهای شخصیتهای زن را در رمانهای این نویسنده سوری بکاود. می توان گفت صدای زن تحصیلکرد? ناکام در سپهر زناشویی، صدای چیر? رمانهای پیش گفته است. در این رمانها، ما با رنجهای زن مطلقه یی آشنا می شویم که فرودست احساس شکست و سرخوردگی است؛ او می کوشد از رهگذر ارتباط با مردان به نبرد دیو تنهایی که سراسر هستی اش را گرفته است برود. از این رو بیشتر رمانهای بیطار، رنجهای زنی را می نماید که با سرکوب جامع? مردسالار عربی و گذر سنگین زمان می ستیزد.
    کلیدواژگان: زن، سنت شکنی، رنج، جامع عرب
|
  • Mohammad Rezaee, Mona Kalantari Page 5
    In this article we examine how Iranian women put an interpretation on Victoria, a very popular satellite TV series on Farsi One channel. Based on Active Audience Theory especially Cross-cultural Consumption, audiences consume media texts in different manners. By using qualitative method and in depth interviews with 30 women, we try to show that watching Victoria series produces a kind of excessive enthusiasm that leads to the emergence of “Love of Watching” or “Watchophilia”. Moreover female audiences of this TV series interpret Victoria’s role (the heroine) as independent and assertive. Presenting an assertive woman filled the female audience with delight. Findings showed that having empathy with the heroine is a strong mechanism in watching TV series. Comparing real conditions of female viewers’ lives with visual text is subject to controversy among them. This process has led to the formation of an active reading around judgments about feminine roles and expectations from it based on show of Victoria’s role. Family, occupation and educational major are variables effective on this kind of reading. Moreover we will try to argue that “drawing comparisons between the viewers and the characters” is the dominant aspect in reading Victoria series among Iranian women
  • Alireza Baharloo, Sedigheh Aghaee, Abolghasem Dadvar Page 25
    Feminist art is one of the main branches of art and is a substantial artistic movement in the west during the 20th century whose artists move toward challenging art and its identification in connection to gender. Feminist art considers the whole effective elements on the artwork and subjects as emotional conditions of women, women’s rights, violence and discrimination against women, politics and natural environment. It highlights the point that the whole art world is devoted and dedicated to men. Art history confirms this fact. So from this viewpoint, presenting and answering a series of questions, is inevitable. Questions such as these: Why doesn’t the art history include prominent women? Why is a woman’s dignity and position underestimated in art? In what ways can we promote feminist tendencies in art? Should women’s art be different from the one that is produced by the opposite sex? In such a condition, a group of artists appear in art world with the aim of removing and solving ambiguities and on the other hand challenge the present situation by using their ideas and artistic media. Barbara Kruger, the American photographer, is one of the most prominent examples of this case. Kruger, in fact, moved toward criticizing the current condition by using photos and applying its techniques in favor of expanding women’s tendencies. Her photos hold a hidden reality in the subject that what we see is no longer believable and what is seen is not what that is perceived. This article aims to represent such subject matters by considering women’s attitudes in the present age and by taking a look and analyzing Kruger’s photos, works and beliefs.
  • Abdolhamid Papzan, Nashmil Afsharzadeh Page 39
    The aim of this study is to study the nomad women's indigenous knowledge of housing in tribes of Kalhor Kalhor. The study was a done by qualitative approach, using participatory methods PRA, and focus groups in the Gilan e Gharb city of Kermanshah province. The results were analyzed by content analysis. Purposeful sampling was used for data collection. Findings from real-life context of tribes show that black tents (Sy?mall) and Kolas are divisible by the space of the black tents divided into internal and external parts. The details come in the following article.
  • Halime Enayat, Maryam Hoseini, Javad Askari Chavordi Page 57
    The aim of this research is analyze the content of Lamerd's lullabies in Fars Province with sociological approach and to illustrate women's situation in family and the function of these lullabies in the mentioned region. The method of this study is qualitative content analysis of lullabies with inductive approach. The results of the research were considered in two sections: 1) the concepts related to family structure and functions of lullabies in relationship between couples. 2) Functions of lullabies in relationship between mother and her baby. The findings show the women's situation in traditional and male-dominated society and claim that in such circumstances lullabies had hidden functions for women: 1) they construct protest space for women 2) they prepare conditions for dialogue and explanation of desire and in better words facilitate establishing relationship for women. 3) Prepare space to get rid of psychological and structural stress. Therefore Considering the functions of lullabies for women, women's lullabies can be considered as media.
  • Karam Habibpour Gatabi, Gholamreza Ghafari Page 77
    The shift in the axis of development in final decade of 20th century changed its centrality from social sphere to the cultural sphere. Nowadays, cultural development is a precondition to achieve other components of development and those countries that are able to achieve cultural development will be regarded successful at individual and societal levels. The present paper reviews the situation and factors of cultural development among 532 women in Qom province. Results showed that the extent of women's cultural development in Qom province is lower than average and normal. In addition, the most important factors affecting women's cultural development in this province are the following: 1) socio-economic status, 2) Modernism, 3) social capital, 4) pattern variables, and 5) traditional gender beliefs. Results imply that nature of women's cultural development in Qom province is more public rather than medium or elitist.
  • Bahareh Javaheri Page 97
    Professor Jean Yoyotte, one of the most prominent French Egyptologists, holds that perhaps unlike what the Egyptians themselves maintain, the fountainhead of everything is not in Egypt; yet one has to agree that circa 3000 BC, Egypt was indeed much more advanced than its neighboring states. Indelible relics, architectural masterpieces, and works of art remaining from that era have reached us throughout the eons and for this very reason, Egypt is granted a fame and glory beyond its coterminous civilizations (Yoyotte [ii], p, 112). Much has been written on the pharaohs and the rulers and how they governed the land. This paper, however, seeks to investigate into ancient Egypt from a different perspective: the presence of women in the various spiritual and social layers and their rights and advantages which were and still remain to be a rarity in many countries for women. In the Egypt of the pharaohs, women enjoyed the highest peak of spirituality and they could assume the most important positions in the state; some were even pharaohs and would lead the state themselves.
  • Shahryar Niazi, Somayeh Aghajani Yazabadi, Yadolah Malayeri Page 117
    This Study aims to show the changes of the image of women in the novels of Hifa Bitar, in which the author presents the history of women?s life in nearly all its stages, adolescence youth and middle age This research throws light on the characteristics, both positive and negative, attributed to women in the following novels: "iomiyat mutalaqa"(1994) [a divorced woman?s diary], "qabu-?abasiyeen" (1995) [the abbasids? cellar], "afrah saghira afrah akhira" (1996) [small joys, last joys], "imra? min tabeqein" (1665) [the woman from two floors], and "imra? min hedhihi ai-asr" (20004) [a woman of this age]. We can say that the voice of educated women, who have failed in marriage and present a problem for the men that abuse them, is the central voice dominating the besieged by feelings of failure and frustration, and through their relations with men the example of beaten women and their struggle with the power of time dominant in all the novels under study.