فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال پنجم شماره 4 (زمستان 1392)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی حامدسقایان*، منصوره صدیف صفحات 467-486
    در این پژوهش، که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است، با بهره گیری از رویکردی اسطوره ای روان شناختی، با بررسی شخصیت قهرمانان زن پنج نمایشنامه نمونه، به این مسئله اساسی خواهیم پرداخت که تصویر زنان در ادبیات نمایشی دفاع مقدس تا چه میزان با مبانی ارزشی دفاع مقدس هم خوانی دارد و در این آثار در ترسیم چهره زنی راستین، که درگیر جنگی ناخواسته است، تا چه حد مسیری هم پای ارزش های فرهنگ دفاع مقدس پیموده شده است؟
    در این مقاله، از ویژگی های «کهن الگوی زن طبیعی»، که برگرفته از دیدگاه های کارل گوستاو یونگ است، بهره گرفته ایم؛ کهن الگویی که در بررسی های ادبی و هنری کشورمان کمتر بدان توجه شده است.
    در بخش نخست مقاله، به بررسی ویژگی های روان شناسانه و اسطوره شناسانه کهن الگوی زن طبیعی پرداخته و تاثیرات فرهنگی و سایر عوامل را بر آن بررسی کرده ایم. در بخش های دیگر، ضمن برشمردن خصایص زن طبیعی، به تطبیق این ویژگی ها با تصویر زن در نمایشنامه های نمونه دفاع مقدس پرداخته ایم.
    در نتیجه مقاله آمده است که در ادبیات نمایشی دفاع مقدس نبود خلاقیت، سرزندگی، و شادی و نشاط در زندگی قهرمانان زن به امری معمول تبدیل شده است. شناخت هرچه بهتر کهن الگوی زن طبیعی می تواند زمینه ای را فراهم آورد که با حفظ ارزش ها بتوان آثاری آفرید که زن با طبیعت راستین خود به تصویر درآید.
    هدف از این پژوهش، ارزشگذاری «ادبیات نمایشی دفاع مقدس» از طریق دیدگاه های یونگ نیست، بلکه این مطالعه به دنبال آن است تا نشان دهد که خواه پژوهش براساس نظریات یونگ باشد و خواه هر روان شناس و فیلسوف دیگر، چگونه می تواند به شناخت بیشتر از شخصیت زن در این آثار بینجامد؛ شناختی که می تواند ما را از هرگونه بی راهه، که با مبانی ارزشی منافات دارد، دور کند و در ترسیم چهره ای راستین از زنان غیور کشورمان یاری مان دهد.
    کلیدواژگان: ادبیات نمایشی دفاع مقدس، اسطوره، روان شناسی، کهن الگو، کهن الگوی زن طبیعی، یونگ
  • حلیمه عنایت*، مهدی کاوه صفحات 487-506
    آنومی یکی از مفاهیم مصطلح در جامعه شناسی است. به همان اندازه که می توان احساس آنومی را با آنومی در ارتباط دانست، به همان اندازه نیز می توان آن ها را دور از هم تصور کرد، زیرا ممکن است جامعه ای آنومیک نباشد اما اعضای آن احساس آنومی کنند، و برعکس. هدف این مقاله، بدون توجه به وجود یا نبود آنومی در ایران، مطالعه شدت احساس آنومی بین دانشجویان دختر و پسر و رابطه مصرف موسیقی با آن است. در این زمینه، از نظریه برجسته سازی رسانه ای استفاده شده است. روش این پژوهش پیمایش و ابزار سنجش پرسشنامه است. جامعه آماری نیز شامل همه دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه شیراز است. از این تعداد، 380 نفر با استفاده از جدول لین برای نمونه انتخاب و با توجه به هدف تحقیق پاسخگویان به دو گروه دختر و پسر تقسیم شدند. در نهایت، پاسخگویان با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. از اعتبار صوری برای سنجش روایی و از ضریب آلفای کرونباخ برای سنجش پایایی گویه ها استفاده شد. نتایج نشان می دهد که بین مصرف موسیقی و احساس آنومی بین دانشجویان بر حسب جنسیت رابطه معناداری وجود دارد. بدین معنا که هرچه مصرف موسیقی بیشتر باشد، احساس آنومی هم بیشتر است.
    کلیدواژگان: احساس آنومی، جنسیت، دانشجویان، مصرف موسیقی، نظریه برجسته سازی
  • جواد سلیمی*، زهرا رشید صفحات 507-528
    روند جهانی عکاسی مد برای تبلیغ مد اسلامی، جریان نوظهور عکاسی مد مادستی[1] را برگزیده است؛ جریانی که زادگاهش در خارج از مرزهای کشورهای مسلمان بوده، اما برای آشتی میان مد و عکاسی با عقاید مذهبی در سرزمین های اسلامی اهمیت وافری یافته است.
    در این پژوهش، به بررسی آثار خلق شده در حوزه عکاسی مد پوشاک اسلامی در نشریات (چاپی و آنلاین) ایرانی و مقایسه آن ها با آثار تولید شده در جهان در حوزه عکاسی مد مادستی پرداخته شده است و سپس برای درک ویژگی ها و تمایزهای میان این دو، برمبنای پیشینه فرهنگی و مذهبی و تاریخی، از منابع مکتوب استفاده شده است.
    و در آخر، بررسی تصاویر مد اسلامی نشان می دهد که برمبنای تقابل دائمی تابوهای فرهنگی مذهبی و نیازهای روانی جامعه، نوع متفاوتی از عکاسی مد در ایران پدید آمده است. این دگردیسی عکاسی مد در ایران، حاصل محدودیت های تصویری زن از یک سو و ناشناخته ماندن عکاسی مد مادستی به منزله گرایش متناسب با فرهنگ جامعه مسلمان از سوی دیگر است.
    کلیدواژگان: تابوهای فرهنگی و مذهبی، حجاب، عکاسی ایران، عکاسی مد، مد مادستی
  • ناصر نیکوبخت*، احسان زیورعالم صفحات 529-542
    شاهنامه فردوسی اثری با شخصیت های بسیار و متنوع است و توانایی تبدیل شدن به متون نمایشی را از هر حیث دارد؛ ولی پیش از ورود به نگارش چنین متونی نیاز است هر یک از شخصیت ها از منظر نظریه های شخصیت پردازی دراماتیک بررسی و تحلیل شود. شخصیت پردازی قهرمان نمایش به منزله یکی از ارکان اصلی دنیای نمایش، مولفه های ویژه ای چون کنش مندی و انگیزش برای دست زدن به عمل دراماتیک، ویژگی های فیزیکی و روانی دارد که آن را از شخصیت پردازی داستانی متمایز می کند.
    سودابه یکی از شخصیت هایی جذاب داستانی در شاهنامه است. ویژگی هایی شخصیتی وی با شخصیت های متعددی در ادبیات دیگر ملل مقایسه کردنی است. سودابه دارای ویژگی های قهرمانان دراماتیک است. در این مقاله کوشش شده با برشمردن مولفه های یک شخصیت نمایشی، نشان دهیم که به کمک شیوه پرداخت هنری فردوسی از سودابه، می توان همچون دیگر نمونه های ادبیات نمایشی، در نمایشنامه ای از سودابه شخصیتی نمایشی خلق کرد و در مرکز توجه اثری نمایشی قرار داد.
    در سال های گذشته، نظریه های شخصیت پردازی استفاده شده برای تحلیل شخصیت های داستانی در متون ادبی کهن، نظریه های کلاسیکی بوده است که اکنون مورد تردید قرار گرفته اند و نیاز است با دیدگاه های جدید به نقد و تحلیل آن ها پرداخته شود. یکی از این نظریه ها در حوزه شخصیت پردازی دراماتیک، نظریه کنش مندی شخصیت گرماس است که شخصیت را براساس میزان کنش در بافت متن نمایشنامه می سنجد.
    کلیدواژگان: زنان شاهنامه، سودابه، شخصیت نمایشی، کنش مندی
  • بهروز محمودی بختیاری*، مریم دهقانی صفحات 543-556
    پژوهش حاضر به بررسی تفاوت های نوشتاری زنان و مردان در رمان های معاصر ایران می پردازد. هدف از این تحقیق، بررسی این مسئله است که آیا عامل جنسیت به بروز تفاوت های نوشتاری در حوزه واژگان و نحو منجر می شود یا خیر؟ در این پژوهش، سه رمان چراغ ها را من خاموش می کنم، کولی کنار آتش، و بازی آخر بانو از نویسندگان زن و سه رمان کافه پیانو، سمفونی مردگان،و ثریا در اغما از نویسندگان مرد تحلیل و بررسی می شود. رمان های مطالعه شده با مشخصه های زبانی در حوزه واژگان بررسی شده اند و معیار این بررسی دیدگاه های رابین لیکاف (1975) درباره الگوی گفتار زنانه در گفتمان است. بر اساس دیدگاه لیکاف، زنان با مردان به هنگان سخن گفتن یا نوشتن در استفاده از این موارد متفاوت اند: استفاده دقیق از رنگ واژه ها، فرم های مودبانه، قیدهای تشدیدکننده، صفات تهی، گفتار غیرمستقیم، پرهیز از رکاکت و دشواژه ها، و تاکید بر تشدیدکننده ها. تحلیل آماری هر یک از مشخصه ها نشان داد عملکرد زنان نویسنده فارسی زبان در زمینه استفاده از رنگ واژه ها، تردیدنماها، دشواژه ها، تشدید کننده ها، و تنوع صفات با دیدگاه های لیکاف سازگاری دارد و آن را تایید می کند.
    کلیدواژگان: جنسیت، رمان فارسی، سبک شناسی، نوشتار زنانه
  • محمدعلی چلونگر*، فرشته بوسعیدی، وحید سعیدی صفحات 557-576
    خوارج، به منزله یکی از گروه های کلامی مطرح در قرن های اول و دوم، نگرش خاصی به زن داشتند. آن ها در باب زن و حضور وی درعرصه های سیاسی و اجتماعی همچون مسئله ازدواج، رفتار با اسیران زن، حضور زنان در نبردها و نیز خلافت زنان نظرهای کاملا متفاوتی ارائه دادند که تاثیر پذیرفته از نگاه سطحی و ظاهری آن ها به آیات قرآن و نظریه های اهل کتاب و فرق اسلامی است. باید گفت خوارج با اینکه از متن جامعه اسلامی برخاسته بودند، از دیگر گروه های معاصر خود آزادی بیشتری برای زنان در عرصه های سیاسی و اجتماعی قائل بودند و این امر به شرایط سیاسی خاصی برمی گردد که خوارج در آن برهه زمانی در آن قرار داشتند. خوارج ازدواج زنان با کفار و موالی را مجاز می دانستند. آن ها همچنین با اسارت زنان و به کنیزی گرفتن آن ها در جنگ ها مخالف بودند. زنان خوارج همچنین در نبردها حضوری فعال داشتند و این خوارج بودند که برای نخستین بار اجازه خلافت زنان را در دوره اسلامی مطرح کردند. در این پژوهش، با روش توصیفی تحلیلی به بررسی چهار رویکرد سیاسی اجتماعی خوارج به زنان (مسئله ازدواج با کفار و مولی، رفتار با اسیران زن، حضور زنان در نبردها، و مسئله خلافت زنان) می پردازیم.
    کلیدواژگان: اسیران زن، ازدواج با کفار، خلافت زنان، خوارج، زنان
  • عفت سادات افضل طوسی*، گلناز سلاحی، لادن سلاحی صفحات 577-594
    هنر دوره قاجار به لحاظ محتوا و ماده، موضوع، و نحوه اجرا ویژگی های متمایز و منحصر به فردی دارد. وفور نقش مایه های زنانه در محصولات هنری عصر قاجار، از جمله در کاشی نگاره ها، در فضاهای خصوصی و نیمه خصوصی کاخ ها، و خانه های اعیان و اشراف از ویژگی های شاخص آن است. زنان قاجاری نقش بسته بر این کاشی نگاره ها در تعامل هویتی با هویت زن فرنگی، چهره نوینی از زن ایرانی را به نمایش گذاشته اند. با این حال، در بررسی نقوش زنان در هنر دوره قاجار، شاهد هم حضوری هویت ایرانی، اسلامی و فرنگی این زنان هستیم که درک آن نیازمند شناخت مفهوم سر اسطوره ها و عملکرد هم زمان اسطوره های چندگانه در فضای معناشناختی فرهنگ و هنر آن دوره است.
    این مقاله به بررسی ویژگی های هویتی زن در این زمان و کنش ها و خصوصیات شخصیتی او، با مطالعه تحلیلی مجموعه ای بی بدیل از اسناد تصویری، یعنی تک فریم های زنان در کاشی های آراینده خانه های به جا مانده از دوره قاجار در شیراز، پرداخته است. هدف این پژوهش، معرفی و ارائه مستندهای نگارگری شده ای است که نظریه معاصر سراسطوره ها را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: تک فریم، دوره قاجار، زن قاجار، سر اسطوره، کاشی نگاری
|
  • Pages 449-466
    This study، sociological analysis of changes happened in modern individual identity and transformation of sexual identities in Iran during the 1990s، among urban middle classes. We have used qualitative method especially semiotic in order to study and analyzes these three film. The Kanaan by Mani Haghighi، The famous by Iraj Ghaderi and The None Expected by Mohammad Hadi Karimi. The findings show that during the studied decade (1990s)، a kind of transformation of in timidity among people particularly in relation to the formation of the SELF has been happened which can originate from changes of the improvement of the SEL، expanding of individuality in society and changes of gender and sexuality of middle class who looking for its gender and fluid personal identity. Changes also show some degree of democratic tendencies in giving central role to women and men in the process of decision making on their bodies but also have signs of some kinds of depressing and agitations in their lives. Studying of such changes through cinema will help us better understanding of modern individual life and his minding.
    Keywords: cinema, flexible sexuality, intimacy, pure relation, urban middle class
  • Pages 467-486
    In this project have been done in descriptive-analyze method، mid utilize from mythology-psychology by studying women characters in five plays. We are searching traits of “wild woman archetype” in secret defense drama. This archetype has been formed from theories of Carel Gustave Yung، unregarded in literary and artistically studying in my country. Important asking in this article is introducing traits of wild woman archetype (that it is picture from true nature of women). We understand about reaction of these traits into secret defense drama and lack of one or several traits or overhand، inordinate emphasis on one or several traits، what respect does find with worth while sense of secret defense? In first part، psychologize، sociological and mythologic traits of wild woman archetype are studied and we have studied about cultural sensations and other elements on it. In another parts، we recount traits of wild woman and reconcile them with picture of woman in secret defense drama. In deduction are said، two traits about rellion and patience are into whole of women of sampling plays، but another traits that these are very important in personaly and social life of wild woman، creating life، vivacity and laugh aren’t into any plays. In secret defense drama، lack of creating، vivacity and joyance in protagonist woman’s life is very usual. Better recognition from wild woman archetype is able to make plat for imaging women with true nature and keeping values. Purpose of this project isn’t costing on secret defense drama by theories of Yung، rather show whether project will be about theories of Yung or another psychologists and philosophers is able to get more recognition about woman character in this plays.
    Keywords: archetype, myth, psychology, secret defence drama, sociology, wild woman archetype
  • Pages 487-506
    Anomy is the one of the concepts common in the sociology. That can be felt equally the anomy to anomy in connection with that، as far apart as they can be imagined. The members of the felt anomy are not anomic society and vice versa. The purpose of this article، regardless of the presence or absence anomy، Iran anomy study among sons and daughters students and the role of emotion in the music consumption is increasing or decreasing. In this context، the theories of the Pierre Bourdieu about the art and the anomy Merton’s theory has been used. We searched for survey method and the the questionnaire data have been used. The population of all students studying at the University of Shiraz is the number of 18452 persons. 380 persons were selected by using the table as Lin and according to the survey respondents were divided into two groups of sons and daughters and end up using simple random sampling is to select respondents. The nominal credit for the validity and reliability of the items were used to assess its Cronbach’s alpha coefficient. The results show that the consumption of music and feel there are not significant relationship anomy among students based on gender. But this is a meaningful relationship without counting the gender. This means that as more music is consumed، more felt anomy.
    Keywords: anomy, anomy's feel, consumption, music consumption
  • Pages 507-528
    Global trend of fashion photography has adopted the modesty fashion photography as a new procedure for advertising the hijab fashion. The birthplace of this current is outside of Islamic countries but it has become important to accommodate fashion and photography with religious beliefs in Islamic countries. The paper tries to review the fashion photography in the field of hijab fashion concerning Iranian magazines (published or online) and to compare it with global modesty fashion photographs. Then the paper focuses on written sources for getting perception of the features and distinctions between these two trends، on the base of cultural and religious and historical backgrounds. Finally، having studied hijab fashion photographs، one would notice an endless conflict between religious and cultural taboos and psychological needs of any society، leading to a different kind of fashion photography in Iran. This metamorphosis in Iran fashion photography is the result of prohibitions in depiction of feminine bodies، on one hand، and unfamiliarity with modesty fashion Photography، on the other hand.
    Keywords: fashion photography, hijab, Iran photography, modesty fashion, religious, cultural taboos
  • Pages 529-542
    Ferdowsi''s Shahname is a Literary work with many and varied personalities which can be converted to dramatic texts، but it needs to analyze on basis theories of dramatic characterization. Characterization of the protagonist of the play، as a key element of the show has a special component such as action and motivation to handle dramatic action، a physical and mental characteristic that distinguishes his/her from a fictional character. Sudabeh is one of the most interesting characters in Shahname. Her character traits are analogous Phaedra on a play of the same name by Jean Racine، French dramatist. She possesses features of a dramatic hero and in this paper have been tried to show Ferdowsi''s artistic method Sudabeh besides Component of characterization how have highlighted her on center of a play. In recent years، the theories of the characterization used to analyze fictional characters in ancient literature، are classical theories which are now being questioned. It needs to be addressed with new approaches to the critical analysis. One of the theories of dramatic characterization is theory of action figures which is evaluated based on the action of characters in the context of the script.
    Keywords: Character's Action, dramatic character, Sudabeh, women in Shahname
  • Pages 543-556
    This research deals with the differences in the writings of male and female authors in the contemporary Persian novels، and employs Lakoff''s (1975) linguistic approach to reach this objective. The main aim of this work is to make sure if the factor of gender may lead to differences in methods of writings between men and women in terms of vocabulary choices and syntactic variations. In this research، three novels Cheragh ha ra man khamush mikonam (I Turn off the Lights)، Koliye Kenare Atash (Gypsy by the Fire)، and Baziye Akhare Banu (The Final Game of the Lady) by three female authors، and the novels Kafe Piyano (Cafe Piano)، Sanfoniye Mordegan (Symphony of the Dead)، and Sorayya dar Eghma (Sorayya in Coma) from the male authors have been analyzed with respect to their vocabulary، and then the statistical analyses of these novels are presented. The results show differences in the writings of men and women in Persian novels.
    Keywords: feminine writing, gender, Persian novel, stylistics
  • Pages 557-576
    Kharijite as one of the groups in the first and second centuries، had a respectively certain attitude toward women. They have offered quite different views of woman and her participation in social and political issues including، marriage، treatment toward female prisoners، women in battles and women caliphate، which took influence of looking at surface and appearance of Quran and ideas of people of the Book and Islamic sects. Kharijite who were raised in the context of Islamic community، had more freedom for women in political and social areas، compared to other contemporary groups. This refers to certain political conditions in that period of time where the Kharijite have been. Kharijite have allowed women marry to infidles and Mavali. They also opposed to captivity of women and get bondwoman in war. Kharijite women have also active presence at battles and were the first who have allowed women caliphate in Islamic period. In this research we examine four political-social approaches of Kharijite toward women in an analytical- descriptive method (marrying to infidles and Mavali، treatment toward female prisoners، women in battles and women caliphate issues).
    Keywords: female prisoners, Kharijite, marrying to infidles, the women Caliphate, women
  • Pages 577-594
    The art of Qajar period includes many unique features and themes. One of the most exceptional features of Qajar artworks (painting on tiles) is women motifs depicted at semiprivate and private spaces، at houses of nobilities، and palaces. Qajar women in these paintings interact with foreign women’s identity and they have shown a new face of Iranian women. The archi-myth of Qajar period is included of three different groups of myths: Islamic myths، Iranian myths and distant myths. After all، we can say in the female motifs of Qajar’s artworks، Iranian، Islamic and native identities are present simultaneously. Qajar woman has an independent entity in solitaire frames. This article has investigated the identity of the Qajar woman and her actions and her personal characteristics، by analyzing a set of visual documents- solitaire frame tiles with women motifs- which is left from that era in Shiraz’s houses.
    Keywords: archi, myth, Qajar women, solitaire frames, tile painting in Qajar era