فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال ششم شماره 1 (بهار 1393)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال ششم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرشاد مومنی، سمیه ارضرومچیلر، عطیه هنردوست صفحات 1-28
    دستیابی به توسعه و بهبود کیفیت زندگی از آرمان هایی است که همواره ذهن بشر را به خود مشغول کرده است. یکی از مقولات بسیار مهم در امر توسعه، که مدت ها مورد غفلت نظریه پردازان و سیاستگذاران قرار گرفته بود، موضوع زنان است. از این رو، در این پژوهش، هدف بررسی وضعیت و موقعیت زنان در برنامه های توسعه پس از انقلاب است. روش استفاده شده، توصیفی تحلیلی است و تحلیل یافته ها بر اساس الگوی نظری نهادگرایی، با تاکید ویژه بر دیدگاه های آمارتیا سن، انجام شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد، عمق اختلاف و تفاوت برنامه اول و دوم توسعه با نظریه های سن بسیار زیاد است و مهم ترین عامل موثر در این تفاوت، رش محور بودن این برنامه هاست. با توجه به رویکرد غالب در برنامه سوم، یعنی توانمندسازی زنان، با تاکید بر فراهم کردن زمینه های لازم برای افزایش مشارکت زنان، حرکتی همسو با دیدگاه سن صورت گرفته و توجه به آموزش، بهداشت، اشتغال، مشارکت سیاسی، و... به منزله روش هایی برای افزایش توانمندی های زنان در نظر گرفته شده اند. روح حاکم بر برنامه چهارم توسعه، ایده جنسیت، و توسعه و ارتقای سطح کیفیت زندگی افراد، از طریق تحول اساسی در متغیرهای اقتصادی، آموزشی، و بهداشتی مورد توجه قرار گرفته است. مروری بر شاخص های توسعه انسانی، توسعه جنسیتی، و توانمندسازی زنان نشان می دهد که طی اجرای برنامه های اول تا چهارم، وضعیت زنان از لحاظ بهداشت و آموزش بهبود نسبی پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: آمارتیا سن، زنان، برنامه های توسعه، توانمندسازی زنان، شاخص توسعه انسانی، شاخص جنسیتی
  • علیرضا بخشایش صفحات 29-44
    اعتیاد به اینترنت به استفاده مفرط از اینترنت (روزانه بیش از سه ساعت) اطلاق می شود. این پدیده به منزله یک بیماری، آسیب روانی یا اجتماعی، و یک مشکل گسترده با پیامدهای جدی است که بین دانش آموزان و دانشجویان رو به افزایش است. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با اعتیاد به اینترنت در میان دانشجویان دختر ساکن در خوابگاه های دانشگاه یزد، در سال تحصیلی 13911392، انجام شد. طرح این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود و 335 نفر از طریق روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه اعتیاد به اینترنت، پرسشنامه شخصیتی پنج عاملی NEO، و پرسشنامه ادراک تعامل اجتماعی گلاس بود. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های همبستگی، t مستقل، و تحلیل رگرسیون انجام شد. نتایج نشان داد که بین ویژگی های شخصیتی و اعتیاد به اینترنت رابطه معناداری در سطح 0/01 و 0/001 وجود دارد. بین ویژگی های شخصیتی با ادراک تعامل اجتماعی نیز رابطه معناداری در سطح 0/01 و 0/001 مشاهده شد. همچنین، یافته ها نشان داد بین ادراک تعامل اجتماعی با اعتیاد به اینترنت رابطه معناداری در سطح 0/001 وجود دارد. در میزان اعتیاد به اینترنت تفاوت معناداری بین دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد وجود دارد (p<0/01)، ولی در میزان ادراک تعامل اجتماعی، تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: ادراک تعامل اجتماعی، اعتیاد به اینترنت، دانشجویان دختر، ویژگی های شخصیتی
  • محبوبه پاک نیا، نسیم جانفدا صفحات 45-60
    این مقاله، که برگرفته از یک پروژه پژوهشی است، نقطه عزیمت مطالعه خود را مبانی نقد ادبی زن محور آنگلو امریکایی یا به عبارتی دیگر «نقد وضعی زنان» قرار داده است. مقاله درصدد است این پرسش را پاسخ گوید که بر مبنای طبقه بندی منتقد امریکایی، الین شوالتر، در ایران سنت نوشتاری زنان چگونه می تواند تفسیر شود؟ در این زمینه، رمان های دو نویسنده زن ایرانی (سیمین دانشور و زویا پیرزاد) را از دو نسل می کاویم. در این راه، از روش نقد ادبی تفسیری، به لحاظ هماهنگی با اصول نظری این پژوهش، یاری جسته ایم. از همه مقدمات و لوازم تا بدان جا رسیدیم که سنت نوشتاری زنانه، بر اساس آن تعریفی که الین شوالتر از آن داشته، در ایران نیز با نوسان های خاص خویش، پس از گذر از دوران تقلید، رهسپار عبور از سنت فمنیستی به سمت نوشتاری مونث است. مدعای این تفسیر، رمان چراغ ها را من خاموش می کنم از زویا پیرزاد است، اگرچه آن نیز، خود، به مثابه سمبلی از سنت نوشتاری مونث، بینامتن، و چه بسا سرآغازی است برای نسل های بعد و نویسندگان دیگر تا در ارتباط متقابل با این متون، خلاقیت ها و سبک های نوینی را در سنت نوشتاری زنانه در ایران بشارت دهند.
    کلیدواژگان: الین شوالتر، سنت نوشتاری زنانه، سیمین دانشور، زویا پیرزاد، نقد ادبی زن محور
  • راضیه نصیرزاده، نرجس عرفان منش، کاظم رسول زاده طباطبایی، محمد مظفری مکی آبادی صفحات 61-72
    آزمون طراحی یک قصه (DAS) با درهم آمیختن قصه و نقاشی تلاش می کند با ورود به دنیای هیجانی کودک، اطلاعاتی ارزشمند درباره دنیای درونی کودک، که وی به دلیل محدودیت های کلامی و شناختی قادر به بیان آن ها نیست، فراهم آورد. هدف پژوهش حاضر تحلیل روان شناختی محتوای قصه های کودکان و ارزیابی محتوای هیجانی، خودانگاره، و استفاده از شوخی کودکان دوره ابتدایی و نیز فراهم آوردن مقایسه های جنسیتی، تحولی، و طبقه اجتماعی اقتصادی برای این سازه ها بود. بدین منظور، در طرحی پیمایشی علی مقایسه ای 500 نفر از دانش آموزان مدارس ابتدایی شیراز به شیوه خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و از آن ها خواسته شد پس از انتخاب دو تصویر از مجموعه تصاویر مقیاس طراحی یک قصه، قصه آن را طراحی و بازگو کنند. از طریق تحلیل قصه های بازگو شده از سوی کودکان، سه سازه محتوای هیجانی، خودانگاره، و استفاده از شوخی ارزیابی شد.
    نتایج پژوهش نشان داد که دختران در مقایسه با پسران و کودکان طبقه اجتماعی اقتصادی بالا در مقایسه با طبقه اجتماعی اقتصادی پایین محتوای هیجانی و خودانگاره مثبت تری داشتند و نیز بیشتر از شوخی استفاده می کردند. ضمن اینکه با افزایش سن کودکان، نمره های آن ها در مقیاس محتوای هیجانی، خودانگاره، و کاربرد شوخی افزایش می یافت.
    کلیدواژگان: خودانگاره، طراحی یک قصه، کاربرد شوخی، محتوای هیجانی
  • رضا ستاری، مرضیه حقیقی صفحات 73-94
    ازدواج با محارم یکی از مباحثی است که در میان آداب و رسوم اجتماعی ایران باستان، و به ویژه آیین زردشتی، مورد بررسی بسیاری از پژوهشگران این حوزه قرار گرفته است. بحث بر سر رواج این آیین در میان ایرانیان و عدم روایی آن، تحقیقات و بررسی های چشمگیری را در پی داشته است. آنچه در این میان مغفول مانده و به نظر می رسد کمتر مورد توجه قرار گرفته باشد، باورها و آداب و رسوم دینی و مناسک مذهبی ایرانیان باستان و باورها و اعتقادات آنان نسبت به آیین ابتدایی توتم پرستی است که نشانه های باورمندی به آن هم در متون زردشتی و هم در شاهنامه ی فردوسی دیده می شود. این آیین، که در میان غالب جوامع ابتدایی به چشم می خورد، بنا بر نظر صاحب نظران، توجیهی برای منع ازدواج با محارم و شیوع ازدواج با بیگانگان در جامعه است. در این پژوهش کوشیدیم تا:الف) نظریه های پژوهشگران در زمینه ازدواج با محارم در ایران زردشتی بررسی شود؛ ب) با توجه به نشانه هایی که در متون زردشتی و شاهنامه ی فردوسی دیده می شود، توتم پرستی و باور ایرانیان باستان به این آیین کهن نشان داده شود؛ ج) با توجه به نظریه های صاحب نظرانی چون فروید، دورکهیم، و استروس، با پذیرش باورهای توتمی، منع ازدواج با محارم و شیوع برون همسری در ایران باستان توجیه شود.
    کلیدواژگان: آیین زردشتی، ایران باستان، برون همسری، توتم پرستی، خویدوده (درون همسری)، شاهنامه ی فردوسی
  • سهیلا صادقی فسایی، محمدحسین شریفی ساعی صفحات 95-118
    امروزه همه ما در جامعه رسانه ای غوطه وریم. در این میان، تلویزیون یکی از مهمترین ابزارهای جامعه پذیری در جوامع مدرن است و سریال های تلویزیونی یکی از بهترین ابزارهای انتقال ارزش ها در زندگی اجتماعی. هدف از این پژوهش، تحلیل نشانه شناختی شیوه های بازنمایی روابط دختر و پسر در سریال های تلویزیونی بوده است. بدین منظور با استفاده از روش نشانه شناسی، به بررسی سه سریال ایرانی پربیننده در سال های 1388، 1389 و 1390 پرداخته شد. نتایج تحقیق نشان می دهند که این روابط در سریال های مختلف، در مجموع در سه قاب گفتمانی متفاوت قرار می گیرند: «گفتمان سنت»، «گفتمان نیمه سنتی» و «گفتمان مدرن». هر یک از این گونه ها با دلالت های رسانه ای مختلفی رمزگذاری شده اند. گفتمان سنت، با «عدم رابطه» دختر و پسر همراه بود اما گفتمان نیمه سنتی که برای انطباق سنت با نیازهای اجتماعی جدید پدید آمده است، میزان محدود و مشروعی از رابطه پیش از ازدواج بین دختر و پسر را پذیرفته است («روابط غیرعاشقانه»)؛ رابطه ای که با اطلاع خانواده ها صورت می گیرد. در هر دو مورد، بازنمایی با «خوب نمایی» همراه بوده است. اما از سوی دیگر، در رسانه ملی با بازنمایی گفتمان مدرن در روابط دختر و پسر هم مواجه بوده ایم. ویژگی الگوهای مدرن، پیدایش روابط عاطفی شدید پیش از ازدواج بین دختر و پسر بوده است؛ رابطه ای که نه خانواده ها از آن اطلاعی دارند و نه رضایتی. الگویی از بازنمایی که همیشه با «بدنمایی» رسانه ای همراه بوده است. تقابل «سنت و مدرن» و «عقل و عشق» از مهمترین تقابل های بازنمایی شده در این سریال ها بوده است.
    کلیدواژگان: بازنمایی، روابط دختر و پسر، روابط عاشقانه، روابط غیرعاشقانه، سنت، نشانه شناسی، گفتمان
  • آسیه خیراللهی، احمدرضا نصر اصفهانی، محمدرضا نیلی صفحات 119-134
    هدف کلی این پژوهش بررسی علل افزایش ورود زنان به دوره های کارشناسی ارشد از منظر تمایل های علمی و خانوادگی و میزان برآورده شدن آن از طریق برنامه های درسی دوره ها در دانشگاه اصفهان است. روش به کار رفته ترکیبی (کمی کیفی) است و ابزار استفاده شده پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه نیمه سازمان یافته است که روایی آن ها از طریق نظر متخصصان و پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و0/89 برآورد شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان زن سال آخر دوره کارشناسی ارشد دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 13901391 بوده و حجم نمونه پژوهش با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران 254 نفر برآورد شده است. یافته های کمی بیانگر موثر بودن عامل علاقه به علم و رشد شخصی و بی تاثیربودن بهبود زندگی خانوادگی در ورود به دوره ارشد است. همچنین، یافته ها نشان داد متغیرهای جمعیت شناختی بر میزان تاثیر مولفه ها تاثیری نداشت. نتایج کمی در رابطه با میزان برآورده شدن انتظارهای از طریق برنامه درسی بیانگر آن بوده که برنامه درسی انتظار دانشجویان را برآورده نکرده است.
    کلیدواژگان: زنان، دوره کارشناسی ارشد، علاقه به علم و رشد شخصی، بهبود زندگی خانوادگی، انتظار، برنامه درسی
  • ابوالحسن امین مقدسی، کلثوم تنها صفحات 135-148
    عزالدین مناصره از شعرای برجسته معاصر فلسطینی است که در حوزه شعر مقاومت و فلسطین با طرح مضامینی نو در حوزه نقد با ارائه آرای خود جایگاه خاصی در ادب معاصر یافته است. حضور شخصیت های سنتی، به ویژه شخصیت های مونث اسطوری و فولکلوریک، در شعر وی از بسامد بالایی برخوردار است و شاعر تحت تاثیر عوامل فرهنگی، سیاسی، و اجتماعی، با هنرنمایی خاص، در القای مفاهیم مورد نظر از آن الهام گرفته است. اسطوره ها و نمادهای به کار گرفته شده در شعر مناصره، بیشتر ملی، عربی، و بومی اند و صبغه مذهبی کم رنگی در آن ها دیده می شود. او بیشتر از اسطوره هایی بهره می گیرد که بیانگر پایداری و هویت و میراث ملی اند؛ همانند: زرقاء یمامه، مریم، و جفرا. این مقاله، که به روش توصیفی تحلیلی است، به بیان مفهوم اسطوره و بررسی و تحلیل شخصیت های اسطوره ای زنانه، که منشا بومی و ملی و نیز اسطوره هایی که منشا دینی و یونانی دارند، می پردازد. بنابراین، هدف از نگارش این مقاله بررسی و تحلیل شخصیت های اسطوره ای و نمادین زن و تنوع آن در شعر مناصره است.
    کلیدواژگان: اسطوره، شخصیت زن، شعر فلسطین، عزالدین مناصره، نماد
|
  • Pages 1-28
    Access to development and life quality improvement are ideals that all the time has involved human’s mind. Nowadays development phenomenon besides economic programs contains cultural and social subject. One of the important subjects in development part is women's issues. In these days, even though trend to women's issues in new approaches of development has increased, but in many countries several problems of women are observed. Goal of this research is evaluation of women's position in development programs after revolution and concentration to women's issues, also we want to know reflex ions of approaches on goals, policies, model, program's quantitative indices and its implementations (with emphasis on Amartyasen's approaches). Thus a relevant index has been considered. Applied method is descriptive and analytical. Analyses have been chosen based on theory pattern that is institutionalism with special emphasis on Amartyasen's approaches. Two important and necessary concentration to women's role in development with Amartyasen's approach is better function observation about potentialities, appropriate condition in education, health, employment in women centric issues and gender inequalities negative role in other inequalities increase. Research results demonstrate differences between sen's opinions and first and second development programs is too much and the most important factor in this incompatibility is that these development programs are based on economic growth. Third development program (Gender Empowerment), education, health, employment, policitical participation and etc, are goals that are based on sen's approach and education, health, employment and political participation are considered. In the fourth development program, women participation development is emphasized and the government must follow program's goals about women. Dominant view in the fourth development program is the idea of gender and development. Improvement of life quality that is considered through substantial changes in economic, educational and health parameters. In some cases, women has been given more priority and adapted based on Amartyasen's approach. An overview on human development, gender development and Gender Empowerment indices express during first to fourth development programs, women's situation such as health and education has been relatively improved. Although indices show fewer ratios for women. In other cases such as women's income proportion, participation rate in labor force, proportion of parliament's chairs, proportion of high level managerial and legislation hasn’t changed in this period.
    Keywords: Development programs, Amartya Sen, Human Development Index, Gender Development Index, Gender Empowerment Measure
  • Pages 29-44
    Internet addiction refers to excessive using of the internet (daily over 3 hours). This phenomenon as a illness, psychological or social harm, is a widespread problem with serious consequences for the students, is increasing. The present study aimed to investigate the related factors with internet addiction among female students of Yazd University residing in dormitory at academic year 2012-2013. This research was a descriptive-correlational study. 335 students were selected through cluster sampling. The research tools were Internet Addiction Scale, NEO Five Personality Factors Inventory and Glass's Perception of Social Interaction Questionnaire. Data were analyzed by correlation coefficient, independent t test and regression analysis. The results showed a significant relationship between personality types and internet addiction at p<0.01 and p<0/001 level. There was also a significant relationship between personality types and perception of social interaction at p<0/01 and p<0.01 level. Also, the results showed a significant relationship between perception of social interaction with Internet addiction at p<0.001 level. There was a significant relationship between undergraduate and graduate students in the rate of internet addiction (p=0/01) but there was no significant relationship between two groups in the rate of perception of social interaction.
    Keywords: internet addiction, personality traits, perception of social interaction, female university students
  • Pages 45-60
    Focusing on two works of Iranian women from two generations, this paper aims to demonstrate Women Writing Tradition based on the views of Gynocritics point of view. Due to the complexity and the various interpretations in Feminism literary criticism, an elaborated review will be provided. Elaine Showalter considers three phases in women’s writing which are Femininity, Feminist and Female. In order to meet the comprehensiveness of the thesis, we took a look at the form and narration style of these works and applied them in determining the Writing Tradition of these two writers. We showed that women writing tradition in Iran had its own fluctuations and after passing the imitation/ femininity period, it passes over feminist writing toward female writing. The best example of this is the novel “I turn off the lights” by Zoya Pirzad. Although this work as an example of Female Tradition, is itself inter-textual. It can scaffold other works in future by other authors who can represent their innovations and novel styles in women writing tradition through interaction with such works.
    Keywords: Gynocritics, Women Writing tradition, Elaine Showalter, Simin Daneshvar, Zoya Pirzad
  • Pages 61-72
    Draw a story (DAS), by Integrate story and drawing, attempt to enter to child's emotional world, and provided valuable information about the inner world of children's that they are not able to express them, due verbal and cognitive limitations. The aim of present study was to evaluate Emotional content, self- image and use of humor in children of elementary school and investigate Gender differences, age and Socioeconomic Status on these constructs by Psychological analysis of the content of children's stories. In this survey study and casual-comparative study, a sample of 500 primary school students from Shiraz were selected through evaluated by Draw a story test. Data was analyzed using MANOVA. Result showed that girls vs boys, high Socioeconomic vs low Socioeconomic were obtained higher scores in Emotional content, self- image and use of humor Moreover, while increasing age, children 's scores increased on measures of emotional content, self-image and use of humor.
    Keywords: Draw a story (DAS)_Emotional content_self_image_use of humor
  • Pages 73-94
    Marriage among siblings has remained a controversial subject in the study of ancient Iranian customs and rites, especially in regard to Zoroastrianism. There have been endless debates on the existence of such a custom in ancient Iran. What have largely remained unnoticed in such a study are the religious beliefs of the ancient Iranians in the primitive forms of totemism. Totemism is an ancient form of religion that existed amongst many communities and many scholars believe that it rejected marriage between brothers and sisters and instead encouraged marriage with non-relatives in society. The present research attempts to: a. reflect some of the research done on marriage amongst siblings in ancient Zoroastrian Iran, b. use evidence from Shahnameh as well as Zoroastrian texts to show the existence of totemism in ancient Iran, c. consider such diverse researchers and scholars’ views as Freud, Durkheim, and Strauss in consolidating the theory that a totemistic society would hardly allow such marriages.
    Keywords: intramarriage, Zoroastrianism, totemism, exogamy, Shahnameh of Firdausi
  • Pages 95-118
    The aim of this study was to analyze the semiotic representation of patterns in the television series of male and female relationships. Therefore, using a semiotic approach to examine three popular Iranian TV series in years 2009, 2010 and 2011 were examined. The results shown that male and female relationships in several TV series, three different pattern: "tradition discourse", "semi-traditional discource" and "modern discourse." Each of these patterns have been identified in various media messages. tradition Discource, is characterized by No relationship between male and female. But the semi-traditional discource is accepted a limited and legitimate part of the traditional relationship between a boy and girl before marriage. In both cases, the specified view is with a good representation. On the other hand, have also been encountered in the national media with the pattern representation of the modern discourse of male and female relationships. Characteristic of modern patterns, is forming strong relationships before marriage between male and female; Modern discourse, has always been associated with negative representation in the National media in Iran. Conflict between "tradition and modernity" and "love of wisdom" was a major confrontation in the series television in Iran.
    Keywords: Representation, romantic relationships, non, romantic relationships, semiotics, discourse
  • Pages 119-134
    The overall objective of this study was effect of increasing interest in science and women in family and graduate courses and the meeting the expectations of the curriculum courses. Methods used in combination (quantitative - qualitative) the type of research was exploratory. Tools used questionnaires and semi-structured interviews that their validity and reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha coefficient calculated experts comments and 0/89 are estimated. The Population included all female students in their last year of graduate school at the University of Isfahan that were in the academic year1390-91 And the sample size was estimated 254 person using Cochran's sample size formula. Quantitative results demonstrate the effectiveness of the lack of interest in science and the development of personal and family life improvements in the MSc course. Interviews with the questionnaire findings are not consistent. Results also revealed that demographic variables had no effect on the variables studied. Quantitative conclusions about fulfilling the expectations of the curriculum and syllabus indicates that student's expectations are not.
    Keywords: Women, post graduate, increasing social status, social participation, Improve family life, educational program
  • Pages 135-148
    Ezzel-din Manasereh is one of the contemporary and prominent poets of Palestine whose newly comments in the realm of Palestine and resistance poem have endued him with a special place in contemporary literature due to his modern delineation in critique. Traditional characters and in particular mythical and folk female characters in Ezzel-din’s poem have great vibrancy which inspire the poet under the influences of cultural, political and social factors to insinuate aforementioned concepts in an artistic way. He invites everyone to resistance in front of the occupants and protection of Arabic and national identity using mythical female character. And thus he challenges the political and social events of his time. Applied myths in Manasereh’s poem are mostly national, Arabic and native and rarely religious. He takes advantage of myths which represent resistance and national identity and heritage such as: Zarghae, Yammameh, Maryam and Jafra. Besides national and Arabic myths he also has made use of Greece and Mesopotamian myths. As it is obvious in his poems he seldom uses Western myths and mostly depends on national origins and sources.Mythical female characters and their variations in Manasereh’s poems have been studied here. These myths are native and locally and sometimes Grecian originated and are derived from his national and transnational beliefs.
    Keywords: mythical, female characters, poetry for Palestine, Ezzel, din Manasereh