فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال ششم شماره 4 (زمستان 1393)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال ششم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد ابراهیم زارعی، خدیجه شریف کاظمی صفحات 427-444
    هنر موسیقی در ایران سابقه ای طولانی دارد. در اوایل دوره اسلامی، هنر موسیقی نکوهش شد. در دوره امویان، موسیقی همچنان با مخالفت برخی از فقی هان و گروهی از عموم مسلمانان روبه رو شد. اما در سده های بعد، با توجه به استقبال حکومت های متعدد و نگرش عالمانه بسیاری از بزرگان و دانشمندان آن دوران، این هنر مورد توجه عموم واقع شد. به کار بردن نقش زنان نوازنده روی سفالینه ها، در دوره های سلجوقی و ایلخانی، به دلایل متعددی انجام گرفت. این نقوش می توانند منبع ارزشمندی برای بررسی جایگاه هنر موسیقی و موقعیت اجتماعی زنان آن دوران باشد. این مقاله در پی آن است که با مطالعه نقوش سفالینه های دوره میانی اسلامی واقع در گنجینه های هنری و همچنین بر اساس متون کهن، به چگونگی موقعیت اجتماعی زنان هنرمند عرصه موسیقی و نقش آنان در تکامل هنر موسیقی آن دوران بپردازد. این پژوهش از نظر هدف از نوع تحقیق های بنیادی است و از نظر روش تحقیقی تاریخی تحلیلی است. شیوه گردآوری داده ها با منابع تاریخی کتابخانه ای انجام گرفته و در ادامه، تحلیل نمونه های سفالی موزه ها در دوره های مختلف و به ویژه دوره میانی اسلام، با تمرکز بر نقش زن بررسی شده است. نتایج مطالعات نشان می دهد که بسیاری از نوازندگان آن دوران، همچون بانوان نوازنده، در جامعه خود جایگاه و موقعیت اجتماعی مناسبی داشته اند. همچنین، نقوش سفالینه های این دوره نشان می دهد که زنان بیشتر سازهای زهی و کوبه ای می نواختند.
    کلیدواژگان: دوران میانی اسلام، زن، سفالینه، موسیقی
  • فرزانه روحانی مشهدی صفحات 445-460
    از نظر قرآن، زن و مرد از نظر هویت انسانی و بهره های روحی و ایمانی برابرند؛ با وجود این، خداوند در قرآن، به جز یک استثنا، زنان را مورد خطاب قرار نداده است؛ به ویژه در آیات احکام اجتماعی و خانوادگی، جایی که مخاطب مستقیم آیات مردان اند، همواره از زنان با صیغه غایب یاد کرده است. در مقاله حاضر، این مسئله از منظر های وظایف الهی اجتماعی در قرآن تحلیل و با سیره زنان الگو در قرآن و اسلام تطبیق داده شد و در نتیجه روشن شد که خداوند در تقسیم نقش های خانوادگی و اجتماعی، زنان را برای «نقش پنهان» برگزیده، همان گونه که برخی بندگان برگزیده خود را در چنین جایگاهی نهاده است. پنهانی نقش انسانی که از جانب خدا مامور است، نه تنها از ارزش و اثر نقش او نمی کاهد، که در مواردی ارزشمندتر و موثرتر است. یادکرد خداوند از زنان در آیات احکام اجتماعی و خانوادگی با ضمیر غایب، برای اشاره به نقش پنهان آنان در این عرصه است. همچنین، با تاکید بر «نقش پنهان» از حقیقت ملکوتی احکام اجتماعی زنان و اثر آن در رساندن زن به کمال انسانی سخن رفته است.
    کلیدواژگان: احکام زنان، حجاب، زن در قرآن، زن و خانواده، نقش اجتماعی زن
  • اسدالله نقدی، سارا دارابی صفحات 461-470
    گسترش شهرها در دوران معاصر، همراه با پیچیدگی های خاص خود از یک سو و طرح موضوع فضاها یا قلمروهای عمومی، امکان و کیفیت حضور و بهره برداری از این فضاهای شهری از سوی دیگر، سبب شد تا موضوع زنان و شهر در ادبیات جامعه شناسی شهری وارد شود. این پژوهش سعی در واکاوی تجربه و درک زنان از حضور در و دسترسی به فضاهای شهری طراحی شده در شهر ایلام دارد. بدین منظور و با استفاده از روش کیفی با 15 زن ایلامی مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته انجام و دیدگاه زنان در خصوص دسترسی به فضاهای شهری بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که بدن زنانه یکی از عوامل مهم ایجاد محدودیت است. ترس از تعرض و تجاوز، زنان را از فضاهای شهری دور نگه می دارد. طراحی محیطی شهر که برای زنان دارای فرزند و زنان خانه دار و همین طور فیزیولوژی خاص زنان جایی در نظر نگرفته است، در دسترسی نداشتن زنان به این فضاها نقش مهمی دارد. از طرف دیگر، باید به مولفه های فرهنگی و اجتماعی حاکم بر شهر اشاره کرد که حضور زنان را به شرایطی منوط می داند که این شرایط برساخته اجتماع است و عموما فضاها را به تملک مردان درمی آورد یا به نوعی زنان را برای حضور در فضاها به همسران و کودکان خود وابسته می کند.
    کلیدواژگان: امنیت، روش تحقیق کیفی، رویت پذیری، طراحی کالبدی، فضاهای جنسیتی، فضاهای شهری
  • مهران سهراب زاده، عطیه حمامی صفحات 471-488
    انتخاب همسر در میان نسل جدید، اغلب یا محصول پیدایی عشق و تعلقات عاطفی است یا به شکل گیری روابط عاشقانه و رمانتیک پیش از ازدواج منتهی می شود. قلت تحقیقات جامعه شناختی پیرامون این سوژه، ضرورت بررسی بسیاری از ابعاد موضوع را نشان می دهد. هدف اصلی این پژوهش فهم عمیق تجربه زیسته زنان از روابط عاشقانه و آشکار کردن ابعاد آسیب زای این روابط است. از این رو، تحقیق حاضر از نوع کیفی با روش مورد پژوهی است. نمونه گیری نظری بر مبنای اشباع نظری و استقرای تحلیلی به انتخاب 20 نفر از زنان دارای روابط عاشقانه پیش از ازدواج منجر شده است. معیار انتخاب این افراد تجربه روابط عاشقانه در گذشته یا حال حاضر، منطقه محل سکونت، وضعیت درآمد و سطح تحصیلات (پایگاه اقتصادی اجتماعی) است. یافته ها بر مبنای مصاحبه با مشارکت کنندگان نشان می دهد که تقلیل گرایی عاطفی و اهمیت صرف رفع نیاز عاطفی به همراه اهمیت امر ازدواج می تواند به شکل گیری روابط عاشقانه نابرابر و تلقی عشق به مثابه ملجائی عاطفی از دیدگاه زنان منجر شود. بدین معنا که در چنین روابطی، زنان به فرد مورد علاقه محوریت می بخشند و هر نوع فداکاری بی چشم داشتی را برای وی انجام می دهند و بدین ترتیب، در این زمینه مردان از حمایت عاطفی بیشتری بهره مند می شوند. شرایط موثر بر تشدید نیاز عاطفی زنان موثر واقع می شود عبارت است از خانواده سخت گیر یا سهل گیر و همچنین شبکه دوستان آن هم از طریق تقویت چشم و هم چشمی عاطفی. اندیشه تقلیل گرایانه زنان به تلقی شخص مورد علاقه به منزله منبع انحصاری رفع نیاز عاطفی منجر می شود و در نتیجه آنان در تعامل با فرد مقابل، انفعال رفتاری و همانندسازی هویتی با معشوق را در پیش می گیرند.
    کلیدواژگان: انفعال رفتاری، تقلیل گرایی عاطفی، رابطه عاشقانه، نابرابری، نادیده گرفتن خود
  • بهمن فیروزمندی، ایرج رضایی * صفحات 489-503

    دانسته های ما درباره بخش های مختلف جامعه ماد، به دلیل کمبود منابع نوشتاری هم زمان و شواهد باستان شناسی روشن، بسیار ناقص و پراکنده است و به همین دلیل اظهار نظر دقیق درباره مواردی چون وضعیت زنان این دوره، دشوار و گاهی مخاطره آمیز است. نتایج این پژوهش که با تکیه بر همان منابع تاریخی کم شمار و مدارک باستان شناسی کمرنگ و مرتبط با دوره ماد به دست آمده، تاحدودی نشان می دهد که جامعه ماد نیز، همچون دیگر جوامع و مردمان روزگار خود، جامعه ای مردسالار بوده که در آن پدر در راس خانواده قرار داشته و سایر اعضا، از جمله بانوی خانه، تابع وی بوده است. در جامعه سنتی ماد، مشاغل مردانه و زنانه مشخص و تعریف شده بود و هر دو جنس وظایف خاص خود را داشت که بر توانایی ها و قابلیت های فیزیکی و ذهنی آن ها استوار بود. علاوه بر آن، به نظر می رسد زنان نقش مهمی در تصمیم گیری های درون خانواده، استحکام بنیان های آن، حفظ و تداوم سنت ها و پویایی اقتصاد خانواده و جامعه ماد داشته اند.

    کلیدواژگان: دوره ماد، زن مادی، شواهد باستان شناسی، متون تاریخی
  • زهرا حسینی، مهشید میرفخرایی صفحات 505-515
    مادیان هزاردادستان (Mādayān ī hazār dādestān) «مجموعه هزارفتوی»، تنها نسخه خطی ناقصی از چندین مجموعه حقوقی دوره ساسانیان در دست است. اطلاعی از زندگی جمع آورنده آن، فرخ مرد وهرامان (فرخ مرد پسر بهرام)، نداریم. احتمال می رود کتاب در اصل در دوران پادشاهی خسروپرویز، آخرین پادشاهی که نامش در کتاب آمده، تالیف شده باشد. این گفتار به بررسی اصطلاح حقوقی «gōhrēn kardan: گوهرین کردن، معاوضه کردن» از «مجموعه هزارفتوی» می پردازد. گوهرین و گوهرین کردن در سه دادستان (= حکم) این کتاب ارزشمند حقوقی به کار رفته است. با بررسی این سه حکم، این اصطلاح حقوقی تفسیر می شود. ضمن پیگیری قانون و مسائل حقوقی ایران دوره ساسانی، کارکرد حقوقی گوهرین کردن را پدیده جدیدی در خانواده می بینیم. نقش زن در این مبادله تجاری، بیانگر حضور جدی او در عرصه اجتماعی اقتصادی است که در جهت استحکام خانواده پیش می رود.
    کلیدواژگان: ساسانیان، گوهرین، مادیان هزاردادستان، مبادله کالا، نقش زن
  • عزت ملاابراهیمی، فهیمه یگانه دیزج ور صفحات 517-530
    ادبیات داستانی، به سبب گیرایی و جذابیت خاص، جایگاه ویژه ای دارد و از فنون مهم ادبی به شمار می آید. از مهم ترین وظایف داستان این است که فضیلت های اخلاقی و معنوی را از سوی شخصیت ها و قهرمانان داستان ترویج کند و با پلیدی ها و بی عدالتی ها به مبارزه برخیزد. از این رو، داستان نویس متعهد باید سعی بر آن داشته باشد که علاوه بر سرگرم کردن خواننده، از هدف نهایی خود، که همانا تعلیم دادن و آگاه کردن خواننده است، غافل نباشد. نجیب کیلانی، ادیب و داستان نویس برجسته معاصر، می کوشد با گنجاندن شخصیت های مختلف داستانی، رسالت دینی خود را به انجام رساند و سبک زندگی صحیح اسلامی را برای نسل جوان بازگو کند؛ در این مقاله، سعی شده که شخصیت پردازی زن در این سه رمان، که به ترتیب درون مایه های اجتماعی، تاریخی و اسلامی دارند، بررسی شود. نگارندگان در این مقاله از روش توصیفی و تحلیلی بهره برده و در نتایج پژوهش دریافته اند که نویسنده در شخصیت پردازی های خود از شیوه های مستقیم و غیر مستقیم استفاده کرده و از هر نوع شخصیتی، اعم از ایستا، پویا، مثبت، منفی و...، سود جسته است. شخصیت های زنانه در هر سه رمان شخصیت فرعی اند که کیلانی با مهارت کامل توانسته از رهگذر آن ها به اهداف اصلی خود، که اعتلای فرهنگ اسلامی است، دست یابد.
    کلیدواژگان: الرجل الذی آمن، الطریق الطویل، زن، شخصیت پردازی، قاتل حمزه، نجیب کیلانی
  • مریم انصاری یکتا، رضوان احمدی پیام صفحات 531-551
    الگوی تصویر شده پوشش زنان در دوره تیموری و صفوی از دیدگاه هنرمند آن زمان در تصاویر برجای مانده از شاهنامه بایسنقری و شاه طهماسبی انعکاس یافته است. مطالعه منابع مکتوب تاریخی و مقایسه تطبیقی نگاره های دو شاهنامه یاد شده، نوشتاری به شیوه تحلیلی تطبیقی را ارائه می دهد که در مسیر خویش به ابهامات زیر پاسخ می گوید؛ پوشش زنان تصویر شده در دو شاهنامه یاد شده از چه وجوهی قابلیت انطباق دارند؟ تزیین در پوشاک زنان عهد تیموری و صفوی چه کارکردی داشته است؟ ساختار پوشاک زنان دوره تیموری و صفوی در قالب سه لایه اصلی سرپوش، تن پوش و پای پوش است؛ به طورکلی کیفیت پوشاک زنان افته در نگاره های هر دو شاهنامه سه مقوله تزیین، شاخص هایی جهت تعیین جایگاه اجتماعی زنان و لزوم حجاب را برمی تاباندکه در آثار هر دوره، به فراخور اصول حاکم بر جامعه و سلیقه هنرمند نگارگر، لحاظ شده است. وجه اشتراکی که در هر دو عصر تاریخی به چشم می خورد، جایگاه والایی است که برای زنان از هر طبقه اجتماعی در نگاره ها به واسطه حفظ وقار و مقام شامخ زنان جامعه در آن ها لحاظ شده است.
    کلیدواژگان: پوشاک، تیموری، زنان، شاهنامه، صفوی
|
  • Mohammad Ebrahim Zarei, Khadijeh Sharifkazemi Pages 427-444
    Music in Iran, has a long history. In the early Islamic period, music was denounced. In the Umayyad period, the music still faced opposition from some jurisprudents and a group of Muslims. But in the next century, according to welcome many governments and scientific attitude, many scholars and scientists of that era, the arts, public attention was located. Apply the role women played on clay during the Seljuk and Ilkhanid done for many reasons. These designs can be a valuable resource to check the state of the art music and social status of women. This article is followed by the study of pottery designs, the Islamic center, located in the artistic treasures and ancient texts according to the social status of women and their role in the evolution of musical artists of that era's music. The aim of the study is of fundamental research and research methodology, historical analysis. Methods of data collection and the study pottery museum, at different periods, especially the middle period Islam, the centrality the role of women is has been studied. Studies show that many of the musicians of that time, such as female musician in his community were of suitable social status. The designs of ceramics of this period shows that more women instruments, strings and a percussion playing.
    Keywords: Medieval of Islamic period, pottery, music, woman
  • Farzaneh Rouhani Mashhadi Pages 445-460
    The social role of women compared with men from the perspective of Quran and hadith. In the Quran, men and women are Equal, in terms of human dignity and spiritual interest and faith; but God did not speak to women immediately and directly; especially in law verses, God speaks to men directly but he speaks to women as a third person(hidden person). In this paper this problem were analyzed in view of divine-social tasks in the Quran and it became clear that God has gave the hidden roles to the women when he divided the social roles. Just as God has gave this role as a gift to some of his favored servants who presented in Quran. Sometimes hidden role is more important and effective than famous role. Usage of third person pronouns stresses on hidden role of women in society. Also this paper explains about inner and divine truth of hidden role of women and its effect on perfection of women.
    Keywords: Woman in the Quran, the social role of women, men, families, women law of islam, the hijab
  • Asadolah Naghdi, Sara Darabi Pages 461-470
    Expansion of cities in modern times with special complexity in one hand, and the issue of public areas and spaces, and possibility and quality of presence of women of this spaces in other hand, led to that the issue of women and cities enter in urban sociology. Feminist scholars believe that the city is made up by men, and women have little or no role in the design and handle it. In the possession Urban areas, men and women are unequal. And the constant struggle to reclaim their right of space, women are forced to negotiate in various forms. There are many restrictions for women in using of public spaces. This study try to explore the experience and perceptions of women's participation in and access to urban spaces designed. So, The method of research is qualitative method and with 20 women from Ilam semi-structured interviews have been done. The results show that feminine body us one of the most important factors of limiting, and fear of aggression and rape keeps women from urban areas. Designed environment that not considered to women with chidren and housewives, as well as, the special physiology of women, has important role in this limiting. On the other hand, social and cultural factors in city are very important that participation of women is subject to the social constructed conditions and this conditions make women dependent to their husbands or children or other family member.
    Keywords: urban spaces, gendered spaces, safety, environmental design, visibility
  • Mehran Sohrabzade, Atiye Hamami Pages 471-488
    The mate selection is the effect or cause of the love and romantic relationship between today generations. Scarce sociological researches necessitate it′s studing. So, the main purpose of this research is the deep understanding of romantic relationship and it′s damaging aspects among women. This study attempts to investigate the love concept, tendency reasons of women to the romantic relationship and how they interact at such relations. It uses a qualitative research along with case study method. Theoretical sampling according to the theoretical saturation and analytic induction made selecting of 20 women who experience romantic relationships. Results showed that emotional reduction and strict importance of emotional need obviation can to generate unequal romantic relationship so women consider the love as emotional shelter while authoritarian /neglecting family and emotional rivalry among friends network intensify the emotional need of women therefore they look to the loveable person who is exclusive source of emotional need obviation. In conclusion, they proceed behavioral passivity and identical simulation while they confronting loveable person and interpret the control and violence at their relationship as intimacy symbols and ignore their individually interests to maintain the amorous contact. Consequences of these procedures are social neglect of woman than other social relations and social norms and facing potential damages if the emotional breakage occurs.
    Keywords: Romantic relationship, Emotional Reduction, Self Ignoring, Behavioral Passivity, Inequality
  • Bahman Firozmandi, Iraj Rezaie Pages 489-503

    Our knowledge about the different parts of the median society due to the shortage of historical sources and archaeological evidences is very incomplete and fragmentary and therefore detailed assessment about some characteristics of this community, including its women conditions, is difficult and often ambiguous. The results of this research based on the historical sources and archaeological evidence relating to this period Show that median society, like their other Contemporary societies was a Patriarchal society in which the father was on the head of the family and others including the lady of the house were his Followers. In Traditional Median’s society was defined men’s and women’s jobs and both Gender have their own tasks based on their physical and mental capabilities and abilities. In addition, it seems that women have had role in decision making within the family, strengthening its foundations, protection of family’s traditions and dynamism economy of family and median society.

    Keywords: median period, median woman, archaeological documents, historical texts
  • Zahra Hosseini, Mahshid Mirfakhraie Pages 505-515
    The Mādayān ī hazār dādestān «The book of thousand judgements» only incomplete menuscripts of several legal collection Sasanian era is at hand. We don’t have information about the life of Farroxmard Vahrāmān (F son V) collector its. In principle, it is possible under the reign of Khosrow Parviz, the last king, listed in the book is written. This article will examine the legal term swap «gōhrēn kardan» in the book of thousand judgements. gōhrēn and gōhrēn kardan the law has been used in three sentences of this book. By examining the these three sentences, the legal term is interpreted, the pursuit of law and legal issues, Sasanian Iran, worked in family law gōhrēn kardan/ exchange to see a new phenomenon. The role of women in trad, represent a serious presence in the Social and Economic fields order to reinforce the family goes.
    Keywords: Madayan ihazar dādestan, Gohren, The role of women in trad, Profit allowed, Exchange rmination
  • Ezzat Molla Ebrahimi, Fahimeh Yeganeh Dizagwar Pages 517-530
    Fiction because of charisma and a special charm، also has a special place and is considered an important literary device; the most important task of story is to promote the moral and spiritual virtues of characters and to fight evil and injustices. Therefore dedicated novelist should try not only to entertain the reader but also to be aware of his ultimate goal; which is to teach and to inform his reader. Najib kilani، a prominent Islamic scholar and novelist in the contemporary period، also believes that by including different characters in the story; they can educate Islamic duty and religious lifestyle to the younger generation. In this article we try to assess the characterization of female in three novels، that is، «The long path، Killer of Hamza، The man who converted to Islam» which are social، historical and Islamic، respectively. He has used direct and indirect characterization methods and employed every type of personality، including static and dynamic، positive and negative. Female characters in all the three novels are secondary type which kilani has used them with expertise to achieve his main goals، that is، promoting Islamic culture.
    Keywords: woman, noble Gilani, roads Taweel, killer Hamza, Man Alzy safe
  • Maryam Ansari Yekta, Rezvan Ahmadi Payam Pages 531-551
    The clothing of women depicted by artists under Timurid and Safavid dynasties is well represented in the surviving illustrations of Shahnameh Baisonghor and Shahnameh of Shah Tahmasp. A descriptive-analytical survey of the related historical documents and a comparison of the illustrations of these two Shahnameh books will contribute to answering the following questions: from which aspects do the representations of the clothing of women in the two books conform to each other? What was the function of ornament in the women's clothing under Timurid and Safavid dynasties?The clothing of women in these two periods can be classified into three main parts, namely, head-wear, body-wear, and leg-wear. In general, the representations of women's clothing in the two books are based on three features, i.e. ornamentation, the social status of women, and necessity of hijab. These features were realized in each book according to the governing norms as well as the individual taste of the illustrators. What is common between the two periods is the high regard in illustrations for women of all social strata in order to foreground their importance in the society.
    Keywords: clothing, women, Timurid, Safavid, Shahnameh