فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال هفتم شماره 1 (بهار 1394)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال هفتم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ثریا احمدی، سید وحید عقیلی، سید محمد مهدیزاده صفحات 1-16
    بازنمایی زنان در رسانه ها بیان کننده تصورات عمومی درباره هویت و تفاوت های جنسیتی بوده و مدام در کار خلق یا تایید یا تغییر این تصورات است. رسانه ها تلاش می کنند آنچه را می خواهند بازنمایی کنند، نه آنچه واقعیت دارد. مفهوم هویت جنسیتی، که در دنیای امروز به واسطه مدرنیته دگرگون شده، از موضوعاتی است که در دنیای واقع و در قاب تلویزیون تفاوت هایی یافته است. از این رو، این مقاله شیوه بازنمایی هویت جنسیتی را در محتوای روایی تلویزیون بررسی کرده است. بدین منظور، با استفاده از تحلیل نشانه شناختی فیسک در سه سطح رمزگان واقعیت، بازنمایی و ایدئولوژی سریال زمانه تحلیل و ارزیابی و با استفاده از رویکرد برساخت گرا در نظریه بازنمایی استوارت هال، به منزله چارچوب نظری، این موضوع بررسی شده است. مولفه هایی مانند فردگرایی، استقلال مادی زنان، قدرت تصمیم گیری و انتخاب، الگوهای روابط بین فردی، سبک پوشش و مصرف کالا و نقش های حرفه ای زنان بازنمودی از جست وجوی هویت و مولفه های غالب هویتی مدرن اند. به نظر می رسد در این سریال بازنمایی های زنانه نمایش دهنده شخصیتی هستند که خصلت های سنتی و مدرن را به طور تلفیقی به همراه دارند. هویت سنتی با ارزش و نگرش مادری و همسری به منزله هویت برتر بازنمایی شده و هویت مدرن محتوم به بحران است.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی، بازنمایی، فیسک، نشانه شناسی، هویت جنسیتی
  • احمد بخارایی، فردین علیخواه، امین نباتی شاغل صفحات 17-36
    یکی از موضوعاتی که در کانون توجه رسانه ها قرار دارد، موضوع جنسیت و زنان است. هدف این مقاله واکاوی سوژه زن در فضای گفتمانی سینمای ایران است. در پژوهش ما، عرصه سینما و نشانه های تصویری انتخاب شده است تا با تاملی گفتمانی بر رابطه سینما و واقعیت، از خلال فیلم های سینمایی، نحوه مواجهه زنان با جهانی را که در آن زیست می کنند بشناسیم. در این مقاله، بر پایه نظریات لاکلا و موفه در مورد جامعه، سیاست، سوژگی و قدرت و بر اساس روش تحلیل گفتمان به تحلیل گفتمان نشانه شناختی سه فیلم مورد نظر، یعنی لیلا (1375)، دو زن (1377) و جدایی نادر از سیمین (1389)، پرداخته شده است. در این تحلیل، مشخص شد روابط زنان در بستر سلسله مراتب اجتماعی و همچنین گفتمان های مسلط بر جامعه و فضای خانوادگی، چند پاره و از هم گسیخته است؛ کما اینکه نمی توان یک رویه یا سویه مشخص را بر چگونگی کنش زنان در مناسباتشان در فضای جامعه ایران حاکم دانست و این را می توان منبعث از معلق بودن روابط در جامعه در حال گذار ایران به شمار آورد.
    کلیدواژگان: تجدد، تحلیل گفتمان، زنان، سنت، سینمای ایران، لاکلا و موفه
  • رضا ستاری، حسین حسن پور آلاشتی، مرضیه حقیقی صفحات 37-60
    بانوگشسب نامه یکی از منظومه های حماسی ملی است که به تقلید از شاهنامه فردوسی در شرح زندگی و دلاوری های بانوگشسب، دختر رستم، به نظم درآمده است. این منظومه، تنها اثر حماسی در ادب فارسی است که محور داستان آن یک قهرمان زن است. بیشتر پژوهشگرانی که این منظومه را بررسی کرده اند، بر چگونگی حضور بانوگشسب در متون حماسی و شرح پهلوانی هایش تاکید کرده و گاه جنگاوری های او را به تاثیرات به جا مانده از دوره زن سروری و تسلط ایزدبانوان جنگاور اساطیری مربوط دانسته و به زمینه های روان شناختی کردارهای این پهلوان زن کمتر توجه نشان داده اند. آنچه در این پژوهش بررسی می شود، زمینه های اسطوره ای و روان شناختی شخصیت و اعمال دلاورانه بانوگشسب در منظومه حماسی بانوگشسب نامه است. دستاورد پژوهش حاکی از آن است که با وجود مشاهده نشانه هایی از زن سروری و زن سالاری در منظومه، این نشانه ها در برابر تسلط فرهنگ پدرسالار رنگ باخته و پدرسالاری جایگزین مادر سالاری شده است. در بخش دوم این مقاله، این نکته، از دیدگاه روان شناسی تحلیلی یونگ، تحلیل شده است. بنا بر این دیدگاه، رفتار جنگاورانه و مردانه بانوگشسب را نه تنها نمی توان نشانه زن سالاری دانست، بلکه باید آن را به تاثیرات القایی کهن الگوی آنیموس (روان مردانه درون زن) نسبت داد که به واسطه زندگی بانوگشسب در جمع پهلوانان برتر حماسه و متاثر از رفتارهای مردانه در او نهادینه شده است.
    کلیدواژگان: آنیموس، اسطوره، بانوگشسب نامه، پدرسالاری، حماسه ملی، روان شناسی تحلیلی
  • مسعود حاجی زاده میمندی، مریم دهقان چناری صفحات 61-76
    خانواده بین نهادهای اجتماعی اهمیت خاصی دارد. یکی از جوانب مهم یک نظام زناشویی، رضایتی است که همسران در ازدواج تجربه می کنند و عوامل گوناگونی همچون سبک زندگی بر نحوه ارتباط زوجین با یکدیگر تاثیر می گذارند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سبک زندگی با رضایت از زندگی زناشویی بین زنان متاهل شهر یزد و ارائه راهکارهایی برای ارتقای رضایت مندی زنان از زندگی زناشویی است. روش پژوهش پیمایشی و جامعه آماری زنان متاهل شهر یزد است. تعداد نمونه براساس فرمول نمونه گیری کوکران 383 نفر مشخص شد و شیوه نمونه گیری به صورت خوشه ایمتناسب است. تکنیک استفاده شده برای گردآوری داده ها، پرسش نامه است که پایایی و اعتبار کافی دارد. یافته های پژوهش نشان می دهد که میزان رضایت مندی زوجین از زندگی شان در حد متوسط و سبک زندگی پاسخ گویان سلامت محور است و بین سبک زندگی با رضایت از زندگی زناشویی رابطه معناداری وجود داشته است. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که ابعاد سلامت جسمانی، سلامت اجتماعی و سلامت روان شناختی سبک زندگی 2/51 درصد از تغییرات رضایت مندی زناشویی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: رضایت مندی زناشویی، زنان متاهل، سبک زندگی، شهر یزد
  • عزت ملا ابراهیمی، محمودرضا توکلی محمدی صفحات 77-97
    در عصر مشروطه، شعر فارسی، درکنار حفظ درون مایه های قدیمی خود، با مضامینی جدید آشنا شد که در دوره های قبل آن ها را تجربه نکرده بود. به همین دلیل، این دوره را عصر تغییر و تحول های بنیادین در درون مایه ها و مضامین قدیمی شعر فارسی می نامند. آشنایی با ادبیات غرب، تحولات سیاسی و اجتماعی ایران، انقلاب فرانسه، جریان موسوم به روشن فکری، استبداد داخلی و استعمار خارجی از مسائلی است که در این زمینه نقش بسزایی داشت. البته این تغییر و تحول فقط مخصوص مضامین شعری نبوده و همه جنبه های سیاسی و اجتماعی و اقتصادی ایران را در بر می گرفت. این امر زندگی زن ایرانی را نیز، به عنوان نیمی از پیکره جامعه، دستخوش تغییر و تحول بنیادین کرد. آشنایی زنان با نقش و جایگاه واقعی خود در جامعه و در پی آن مشارکت آن ها در فعالیت های اجتماعی، دفاع از وطن به معنای امروزی آن و تغییر نگرش زنان ایرانی به خانواده از جمله این تغییر و تحول ها در عصر مشروطه به شمار می رود. پژوهش حاضر در صدد است با بررسی آثار ادبی و دیوان زنان شاعر در عصر مشروطه و به صورت توصیفی تحلیلی، به بررسی نقدی مسائل یاد شده و بازتاب آن ها در شعر شاعران زن مشروطه بپردازد. فعالیت های چشمگیر زنان ایرانی در عرصه های سیاسی و اجتماعی، آگاهی زنان از نقش سازنده خود در خانواده و تغییر نگرش زنان به مردان ایرانی از مسائلی است که در این زمینه اهمیت فراوان دارد و بازتاب آن در شعر شاعران زن عصر مشروطه نقد و بررسی شد.
    کلیدواژگان: ادبیات معاصر فارسی، شعر زنانه، عصر مشروطه، مضامین شعری، نقد ادبی
  • علی نوراللهی، حسن طلایی، بهمن فیروزمندی صفحات 99-122
    تا کنون گورستان های متعددی متعلق به عصر آهن در غرب زاگرس مرکزی کاوش شده و در آن ها اشیای تدفینی خاص زنان به دست آمده است. اما کاوشگران جز توصیف داده ها و شکل تدفین به موضوع جایگاه زنان در این دوره نپرداخته اند. این موضوع از این امر ناشی بوده که در میان اشیای تدفینی هیچ کتیبه یا نوشته ای در ارتباط با این گورها به دست نیامده و همچنین مطالعات مربوط به زنان تازه در ادبیات باستان شناسی مطرح شده بود. پژوهشگران این گورستان ها را به نیمه کوچ نشینان نسبت داده اند، که این نوع معیشت در قالب ایلی در این منطقه تا حال حاضر نیز رواج دارد. بنابراین، می توان گفت که با توجه به همسانی جغرافیایی و تاحدود زیادی معیشت این مردمان با ایلاتی (خزل، ملکشاهی و کلهر) که در این منطقه ساکن اند، همچنین تداوم سنت ها در زاگرس مرکزی، که در این مقاله به آن ها از جمله شیوه تدفین اشاره شده، به بررسی جایگاه زنان در عصر آهن از منظر قوم باستان شناسی پرداخته شده است. در این مقاله، گورهای متعلق به زنان در 14 گورستان بررسی شده؛ با توجه به اینکه در میان این ایلات جایگاه زنان در قالب خانواده نمود می یابد، که خود تابع عوامل متعدد اجتماعی سیاسی و اقتصادی است. در پایان نیز جمع بندی از کلیه مطالب ارائه شده است.
    کلیدواژگان: جایگاه زنان، خانواده، غرب زاگرس مرکزی، قوم باستان شناسی
  • حسین افراسیابی، نسرین بهمنی صفحات 123-136
    ازدواج و همسرگزینی یکی از رویداد های مهم زندگی اجتماعی است که در ادوار و جوامع مختلف به اشکال گوناگون مشاهده شده است. در همین زمینه، پژوهش پیش رو سعی کرده است با نگاهی به شاهنامه فردوسی، منشا و انگیزه های برون همسری در ایران باستان را بررسی کند. برای دستیابی به این امر، با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، همه ازدواج های مطرح شده در شاهنامه به منزله داده های پژوهش بررسی شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که شهریاران و پهلوانان به عنوان طبقاتی از جامعه ای ایرانی در شاهنامه، به منظور یافتن همسری همسان، رسیدن به اهداف شخصی یا به دلیل مصلحت های سیاسی اقدام به گزینش همسر در خارج از مرزهای ایران کرده اند. بنابراین، به طور کلی می توان گفت که برون همسری در ایران باستان نه تنها یک الگوی رایج ازدواج بوده، بلکه می توان آن را یک سنت دیرینه دانست که قدمت هزارساله دارد.
    کلیدواژگان: ازدواج، ایران باستان، برون همسری، شاهنامه، فردوسی
  • فاطمه حاجیان مقدم، غلامرضا غفاری، رضا صالحی امیری صفحات 137-156
    هدف از این مطالعه تحلیل نتایج و یافته های پژوهش های انجام شده در حوزه خانواده به منظور شناسایی ویژگی ها و عوامل استحکام بخش خانواده ایرانی است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روشمطالعه، اسنادی از نوع فراتحلیل است. بر این اساس، از میان پژوهش های انجام شده، با نمونه گیری هدفمند 51 اثر علمی که شناسایی عوامل اثرگذار بر استحکام خانواده را مورد توجه قرار داده بودند، از لحاظ روش شناختی مورد قبول و دارای ویژگی ها و اطلاعات لازم برای اجرای فراتحلیل مورد نظر بودند، در بازه زمانی سال های 1374 تا 1389 انتخاب و بررسی شدند. ابزار پژوهش، چک لیست فراتحلیل بود. تکنیک های استفاده شده در تجزیه و تحلیل داده ها شامل تکنیک های آمار توصیفی نظیر توزیع فراوانی و درصد بوده است. اطلاعات به دست آمده به وسیله نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. در بررسی یافته های پژوهش های مطالعه شده، الگویی از 9 عامل موثر بر نهاد خانواده به دست آمد که به ترتیب اهمیت بدین قرارند: ایمان، عقاید و ارزش های اخلاقی، تعاملات مثبت خانوادگی، سلامت جسمی و روحی، شیوه اداره زندگی خانوادگی، رشد فردی، محیط فرهنگی اجتماعی و سیاسی جامعه، رفاه خانواده (تامین نیازهای اساسی)، خدمات عمومی و ملاحظات بهداشتی جامعه.
    کلیدواژگان: خانواده ایرانی، عوامل استحکام بخش خانواده
|
  • Soraya Ahmadi, Seyed Vahid Aquili, Seyed Mohammad Mahdizadeh Pages 1-16
    The main objective of this study was to analyze television series with an emphasis on gender identity to decode the main elements of representation mechanisms. Television as the most popular medium, plays a significant role in representing and sharing attitudes. Therefore, TV series has an important role in the representation of gender in a society. According to the purpose of this study, What are the Factors and components of the implications of gender identity? Poststructuralist approach to identity (postmodernism identity) and Representation theory of Stuart Hall's are used as a theoretical framework for examining this issue. "Zamaneh" was analyzed Using semiotic analysis codes Fisk at three levels of reality, representation and ideology. Components such as individualism, materialism independence of women, the power to make decisions and choices, interpersonal relationships, patterns, styles and consumption patterns covering professional representation of women in the modern search for identity and the identity of the dominant component. Two forms of women's identity represented in this serial: the traditional identity factors like caste, religion, gender identity and coherent contribute in creating a fictitious or modern identity. It seems Serial have a negative representation of the formation of modern identity in advance.
    Keywords: Representation, Gender identity, Fiske, Semiotics, Ideology
  • Ahmad Bokharaei, Fardin Alikhah, Amin Nabati Shaghel Pages 17-36
    The rule of media is undeniable in recent word and it is rare to determine boundary in recognizing information in order to transformation. Topics such as gender, politics, power, culture, life style, manner of thoughts and etc., all are areas that have reflection on cinema and the study of films and written documents about them can be helpful for understanding and explaining society. According to this, one of the main focused matters of media is the topic of gender and women. The purpose of this paper is to analyse the subject of women in discursive space of Iran's cinema which can helps the study of tow discursion frame of tradition and modernity in Iran society. For this purpose, the field of cinema and visual signs have been chosen in order to identifying the ways in which women face with the world that they live in within movies as a cultural context that affected society. In this paper, according to Laclau and Moufe about society, politics, subjectivity and power, we are going to analyze with discourse analysis methods the cognitive discourse in these films: Leila (1375), Two Women (1377), and A Separation of Nader and Simin (1389). In the cognitive analysis it has been specified that the interactions of women in different levels of society are broken. Furthermore, the recognition of specific procedure on how women act is almost impossible and it is because of the suspension of community relations in the recent society.
    Keywords: Discourse Analysis, Women, Iran's Cinema, Laclau, Moufe
  • Reza Satari, Hossein Hasanpour Alashti, Marzyeh Haqiqi Pages 37-60
    Banogoshasb-Nameh a national epic poem is to imitate the Ferdowsi's Shahnameh that in describing the life and courage of the Rustam's girl, Banogoshasb come to order. This effect, the only epic in Persian literature is the centrality of the story rests on the orbit of a heroine. Most researchers who have studied this effect, His presence in the literature on how epic and heroic as he emphasized and sometimes warlike her to the server and control the effects left by the period of female mythological warrior goddesses linked and the psychological aspects of the champion women's actions have shown less interest. What is examined in these study mythical and psychological aspects of personality and heroic actions of the Banogoshasb in the epic poem in Banogoshasb-nameh. Research results indicate that while the signs of female servers and femininity seen in the effect, but these signs against the dominance of patriarchal culture, patriarchy replaces matriarchy has faded. In the second part of this article, the point of view of analytical psychology Jung is analyzed.
    Keywords: national epic, myth, analytical psychology, Animus, Banogoshasp, Nameh
  • Masoud Hajizadeh Meimandi, Maryam Dehghan Chenary Pages 61-76
    Family institution is very important among social institutions. One of the most important aspects of a marriage, the consent of the partners in the marriage experience. Various factors including lifestyle, the way couples communicate with each other and affect marital satisfaction. The aims of present research are study of the relationship between life Style with marital life satisfactionmong married women in Yazd and present the solutions for improving it.The method of this research was survey and population study was married women in Yazd in the year of 1393 and the sample size according cochrun,s formula became 383 women. The style of sampling was cluster sample and the technique of gathering data was questionnaire with suitable validity and reliability. Results showed the amount of satisfaction was average and women,s Life style is healchy and had meaningful relationship with matital life Satisfaction.Regression analysis showed that the dimensions of phisical health, social health and psychological health explained 51/2 precent of dependent variable.
    Keywords: Healthy Life Style, Marital Life Satisfaction, Married Women, Yazd
  • Ezzat Molla Ebrahimi, Mahomood Reza Tavakoli Mohammadi Pages 77-97
    In the constitutional era, the Persian poetry knew new poetry implications in the side of the old content defined by the Persian literature in previous eras. This is why we call this era, the era of radical change in the old contents. Identified on the western literature, political and social developments in Iran, enlightenment, tyranny internal and external colonialism is one of the factors that have an active role in this regard. This in turn has affected the lives of women in Iran has not limited its impact on the political and social life in Iran and by This is why Iranian women knew their place in Iranian society and tried to be involved in the Iranian society and the defense of the homeland. This article tried to reading poetic divans for Iranian women poets and looking for the content of poetry in this regard. Attempts Iranian poets women, in order to defend the homeland, the women know their place in the real Iranian society and change the vision of Iranian women to men is one of the most important implications of which touched her story and tried to be studied in the hair of women poets in the constitutional era.
    Keywords: contemporary Persian literature the constitutional era, Womens poetry, the contents of poetry, literary criticism
  • Ali Norallahy, Hasan Talai, Bahman Firoozmandi Pages 99-122
    Up to now, various graveyards belonging to Iron Age in the west central Zagros have been excavated. In these graveyards, the graves belonging to women have also been excavated in which the grave goods specific to women were found. The excavators of these graves have only described the data obtained from the shape of the graves and the manner of the burial, and have not dealt with the issue of the women’s rank in this age. This is due to the fact that among the buried objects any inscription related to these graves has not been found. Moreover, the studies relating to women had recently been posed within archeological literature. The researchers have ascribed these graves, which did not have any relationship with settlement compounds, to the nomads; a manner of living in the form of tribal living which exists up to now in this region. Therefore, it can be said that with regard to the geographical similarity and, to a great extent, the similarity of the manner of living of these people with the tribes living in this region (Xezel, Malekshahi, and Kalhor), and also the continuation of the traditions in central Zagros, some of which have been indicated to in this paper such as the manner of burial, the position of the women during Iron Age has been dealt with archeologically. In this paper, the graves of 14 graveyards have been investigated, taking into account the fact that the women ranking in these tribes is seen in the form of the family which is itself affected by numerous social, political, and economic factors. In the end, all of the subjects have been summed up.
    Keywords: Ethno archaeology, west central Zagros, women's rank, Family
  • Hasan Afrasiabi, Nasrin Bahmani Pages 123-136
    Marriage and mate selection is one of the most important events in the social life in different eras and societies have been observed in various forms. To achieve this, using qualitative content analysis, all marriages mentioned in the Shahnameh as the data were analyzed. The results show that the kings and heroes as the class of Iranian society in the shahnameh, to find a matching partner, personal gain or for political expedience outside Iran have attempted to mate selection. So in general it can be said that in ancient exogamy marriage is not only a common pattern, but it can be a time-honored tradition that goes back a thousand years.Marriage and mate selection is one of the most important events in the social life in different eras and societies have been observed in various forms. To achieve this, using qualitative content analysis, all marriages mentioned in the Shahnameh as the data were analyzed. The results show that the kings and heroes as the class of Iranian society in the shahnameh, to find a matching partner, personal gain or for political expedience outside Iran have attempted to mate selection. So in general it can be said that in ancient exogamy marriage is not only a common pattern, but it can be a time-honored tradition that goes back a thousand years.
    Keywords: Marriage, Exogamy, Ancient Iran, shahnameh, Ferdowsi
  • Fatemeh Hajian Moghadam, Gholamreza Ghaffary, Reza Salehi Amiri Pages 137-156
    The family is the foundation of social life and growing role in the generation and transmission of culture and values is unmatched. the strength and consistency of which has been considered by many scholars. studies have been conducted in the context of marriage and patterns of family- System successful and efficient detected. The study of the functional purpose of the study, a meta-analysis of documents. A sample of 51 research work relevant factors affecting the stability of the family, which is to reach saturation of data has been collected. Therefore, to analyze the family of Iranian-Islamic culture ecosystems requires a comprehensive and context-theorist is stronger. In this investigation, the researchers identified 60 variables Strong's Iranian families. This variable has a frequency of 193 in three dimensions: individual, family and community. The overall calculation shows that the level of the first to third in order of preference to familial factors, 56% (107 cases) and personal factors of 39% (74 patients) and 5% last category of social factors (10) is allocated. Categories and in the final analysis, determine which model is the outcome variables, researchers at 9 was the topic of the keys to the family in order of preference are: "faith, beliefs and moral values, positive interactions family, physical and mental health, family life style management, personal development, social, cultural and political environment, family welfare (basic needs), public services and Society health Considerations.
    Keywords: Family, the strength of family, meta, analysis