فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال هفتم شماره 3 (پاییز 1394)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احسان آقابابایی، داود زهرانی صفحات 295-312
    امروزه، در گفتمان سینمایی، پوستر فیلم بخش مهمی از نمایش فیلم محسوب می شود. این پوسترها از گفتمان اجتماعی و سیاسی دوران ساخت فیلم متاثرند و هدف مقاله حاضر توصیف بازنمایی جنسیت در پوستر فیلم های پرفروش تاریخ پنجاه سال اخیر سینمای ایران و تفسیر روند تغییرات محتوایی در ارتباط با شرایط گفتمانی دوران نمایش فیلم ها و پوسترهاست. برای نیل به هدف یادشده، 47 پوستر از فیلم های پرفروش تاریخ پنجاه ساله اخیر سینمای ایران انتخاب شدند. همچنین، برای تحلیل از روش نشانه شناسی «گیلیان دیر» به منزله چارچوب مفهومی استفاده شده است. گزارش نویسی مقاله نیز بر اساس روند تغییرات انجام شده است. نتایج نشان می دهند که به طور کلی پوسترهای فیلم ها مردمحورند و از گفتمان اجتماعی و سیاسی دوران نمایش تاثیر پذیرفته اند. بدین معنا که محتوای پوسترها از برنامه مدرنیزاسیون محمدرضا شاه، انقلاب اسلامی، جنگ هشت ساله ایران و عراق، نوسازی و مصرف گرایی تاثیر پذیرفته و در محتوای خود آن را بازنمایی کرده اند.
    کلیدواژگان: بازنمایی، پوستر فیلم، جنسیت، سینمای ایران، نشانه شناسی
  • سید حسن روحانی سراجی، حسین خسروی صفحات 313-326
    براساس نظریه های یونگ، «ناخودآگاه جمعی» ذخیره ای است ارزشمند و برجای مانده از نخستین نیاکان بشر که نزد همه اقوام ملل و مذاهب مشترک است و مضامینی هماهنگ دارد. ناخودآگاه جمعی مهم ترین و تاثیرگذارترین محتویاتی را شامل می شود که شخص در زندگی خود با آن ها مواجه می شود. یکی از محتویات برجسته و تاثیرگذار ناخودآگاه جمعی «کهن نمونه مادرمثالی» است که در صورت های واقعی مجازی و با ماهیتی مثبت و منفی نمایان می شود. در پژوهش حاضر، ضمن اشاره به چیستی نقد کهن نمونه ای، کهن نمونه مادرمثالی تشریح و در ادامه مظاهر مجازی آن مانند: اشیا، حیوانات و طبیعت و همچنین نمودهای مثبت و منفی آن در کتاب فرهنگ مردم کرمان بررسی می شود. پس از بررسی شواهد استخراج شده و فراوانی کاربرد هریک از مظاهر، مشخص شد که افسانه های کرمان از نظر مظاهر مجازی و نمودهای مثبت و منفی کهن نمونه های مادرمثالی غنی است و با نظریه های یونگ مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: افسانه های کرمان، کهن نمونه، مادرمثالی، مظاهر مجازی، یونگ
  • محسن بهشتی سرشت، محسن پرویش صفحات 327-341
    دوران قاجار آغاز فصل جدیدی در باب حیات زن ایرانی بود، زیرا درنتیجه رشد فکری جامعه در دوران قاجار، زن ایرانی بیش از پیش به عرصه اجتماع وارد و نقش او در امور اجتماعی و سیاسی نمایان شد. گفتمان مشروطه و تحول جامعه و آزادی های ناشی از آن، فرصت و امکانات لازم را در اختیار زنان قرار داد تا دیدگاه های خود را علنا مطرح کنند و به اشکال مختلف در جهت تحقق آن بکوشند. از ابزارهای مهم آن ها برای نیل به این هدف ها، انتشار روزنامه های زنانه و ایجاد انجمن های اجتماعی سیاسی بود. یکی از مدافعان حقوق زنان در اواخر دوره قاجاریه شهناز آزاد (رشدیه) بود. وی با تاسیس نشریه نامه بانوان به دنبال بیداری و آگاه کردن زنان از حقوق و جایگاه خود بود. این روزنامه به چاپ مقاله هایی می پرداخت که فقط به قلم زنان نوشته شده بود و بحث اصلی آن تعلیم و تربیت دختران و زنان ایران و اصلاح تفکر عدم حضور زن در اجتماع بود. این پژوهش درصدد است مطالبات اجتماعی و فرهنگی زنان را از دیدگاه نشریه نامه بانوان و شخص شهناز آزاد بررسی کند.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، حقوق زنان، روزنامه، شهناز آزاد، مطالبات اجتماعی و فرهنگی
  • کیومرث یزدان پناه درو صفحات 343-358
    در دوران اقامت طولانی مهاجران افغانی در ایران، حدود 30 هزار نفر از زنان ایرانی با مردان افغانی ازدواج کردند. ازدواج زنان ایرانی با افغان ها نگران کننده است؛ به ویژه که 98 درصد از این ازدواج ها با شکست همراه اند. غیرقانونی بودن ازدواج با اتباع غیرمجاز، مشکلات شناسنامه ای، تحصیلی، بهداشتی و اسکان فرزندان آنان را در پی دارد و زنان را دچار سردرگمی و آوارگی می کند. با توجه به اینکه اکثر افرادی که تن به چنین ازدواج هایی می دهند از طبقه ضعیف اند، ضروری است با برنامه ریزی های منطقی آنان را با عواقب دردسرساز بعدی آشنا کنیم. برخی از این زنان و دختران، که عمدتا از طبقات پایین اجتماع هستند، بر اثر فریب و شیادی اتباع افغانی یا فروش از سوی پدرانشان، به ازدواج مردان افغانی درمی آیند. بسیاری از این ازدواج ها نا موفق است و اغلب از همان بدو ازدواج با مشکلات عدیده ای مواجه می شوند. اولین مشکلی که با ازدواج هر زن ایرانی با مرد افغانی رخ می نماید، از دست دادن تابعیت ایرانی این بانوان است. بسیاری از این زنان مدتی پس از ازدواج با افغانی ها در آن سوی مرزها رها می شوند یا شوهران آن ها پس از مدتی باز می گردند و آن ها و فرزندانشان را با مشکلات عدیده روحی و روانی و اقتصادی و اجتماعی به حال خود می گذارند.
    کلیدواژگان: ازدواج، بازگشت به افغانستان، مشکلات مهاجرت، مهاجران افغانی، مهاجرت
  • محسن بدره، عزت سادات میرخانی، طوبی شاکری گلپایگانی صفحات 359-378
    عنوان «فمنیسم اسلامی» را در اصل ناظران غربی به فعالیت های فکری زنان مسلمان نسبت داده اند. خوانش ادبیات پژوهشی نویسندگان جریان «فمنیسم اسلامی» (و منسوب به آن) نشان می دهد که این پژوهشگران برای ارائه رهیافت های انتقادی و جایگزین به هندسه جنسی جنسیتی اسلامی و میراث معرفتی اسلام، موضوعات و ساحت های گوناگونی را انتخاب کرده اند. در میان نویسندگان اصلی این جریان، عزیزه الحبری و پس از او کشیا علی تمرکز اصلی خود را بر بازنگری فقه اسلامی (سنی) قرار داده اند. آن ها که از پژوهشگران مطرح این جریان اند، ضمن داشتن برخی اشتراکات، نماینده دو دیدگاه متفاوت در «فمنیسم اسلامی» به فقه اند. در حالی که عزیزه الحبری به دنبال فعال کردن ظرفیت های فقه موجود برای استیفای حقوق زنان و پردازشی عدالت طلبانه تر از فقه در مسائل جنسیتی است، کشیا علی سراغ نقد ساختارهای کلان و ریشه ای تر فقه می رود و به این نتیجه می رسد که فقه موجود، آن گونه که در دوره کلاسیک خود از سوی فقها تکون یافته و پردازش شده است، نمی تواند یک اخلاق عدالت طلبانه کاملا برابر را تضمین کند و از این رو باید مورد نقادی ریشه ای و ساختاری قرار بگیرد. این مقاله، از رهگذر خوانش گسترده و تطبیقی آثار این دو نویسنده، به دنبال پژوهش چشم انداز جریان موسوم به «فمنیسم اسلامی» به فقه اسلامی (سنی) است.
    کلیدواژگان: اسلام و فمنیسم، اندیشه عزیزه الحبری، اندیشه کشیا علی، فقه سنی، فمنیسم اسلامی
  • عزت ملاابراهیمی، الهه علیخانی صفحات 379-388
    موضوع این مقاله بررسی واژه هایی در صد غزل اول دیوان حافظ است که به طور ظاهری می توان آن ها را واژگانی زنانه دانست. برای یافتن معانی و مفاهیم پنهان آن ها و اینکه آیا منظور شاعر از آوردن این الفاظ، معنای ظاهری آن هاست یا در ذهن و اندیشه اش مفاهیمی ماوراء معنای ظاهری این الفاظ را در نظر داشته است. این پژوهش از نوع کیفی و روش تحقیق نیز اسنادی کتابخانه ای است و از روش تحلیل محتوا به صورت کیفی نیز برای تحلیل اشعار حافظ بهره گرفته شده است. اگر چه حافظ در غزلیاتش صراحتا اشاره ای به زن نداشته است (با اینکه در برخی از غزل های او انتقاد از اجتماع وجود دارد، غزل حافظ به طور کلی عارفانه است نه اجتماعی. به بیان دیگر، عاشقانه عارفانه است؛ عاشقانه هایی که همه مدح و حمد و ثنای پروردگار است)، زن در اندیشه حافظ جایگاه بسیار والا و ارزشمندی دارد. حافظ برای فهم عامه و ادراک بهتر همگان هر جا خواسته از خداوند خود سخن بگوید، به توصیف زن و زیبایی های او پرداخته و همه توصیفات عاشقانه او از زن، استعاره و کنایه از پروردگار و دقیقا اشاره به خداوند است.
    کلیدواژگان: حافظ شیرازی، زن، عرفان، واژگان زنانه
  • فریده حمیدی، پردیس عامری صفحات 389-404
    زبان از عناصر مهم در شکل گیری هویت فرهنگی و انتقال فرهنگ افراد است. در کنار آن، جنسیت در مفهوم تلفیقی آن شامل عناصر زیست شناختی، روان شناختی، فرهنگی و اجتماعی است. در نتیجه، زبان و هویت یابی جنسیتی رابطه ای پیچیده دارند. در این زمینه، بررسی بنیادهای زبانی از نگاه اندیشمندان انسان شناسی و فمنیسم، یافتن مصادیق تبعیض آمیز جنسیتی و بررسی نظام زبانی درون هر فرهنگ، از شاخه های مهم مطالعات فرهنگی به شمار می آیند. با این فرض که جامعه می تواند از رهگذار زبان، به افراد هویت خاص جنسیتی فرودست یا فرادست بخشد، تلاش نوشتار حاضر بر این بوده تا با بررسی داده های کتابخانه ای و تحلیل این داده ها با رویکرد معناکاوانه، توصیفی و انتقادی، به جنسیت زدایی از زبان فارسی و عرفانی به منزله نوآوری فرهنگی بپردازد. برای این مقصود، امکان خوانش های جدید با رویکرد انتقادی و نوگرایانه ملاک عمل قرار گرفته است. نکته آن است که در زمینه برنامه ریزی برای جنسیت زدایی از زبان فارسی، پژوهش ها و آسیب شناسی های نظام مند کمتر انجام شده است و بسیاری از کلیشه های زبانی، در زبان رایج و زبان عرفانی، بدون آنکه به طور جدی مورد نقد و پرسش قرار گیرند، مرتبا در حال بازتولیدند.
    کلیدواژگان: تبعیض جنسیتی، جنسیت، جنسیت زدایی زبان، خلاقیت، هویت فرهنگی زنان
  • محمدحسن صادقی مقدم، امین امیرحسینی صفحات 405-419
    در باب مصادیق نفقه زوجه، در برخی موارد میان فقها اختلاف نظر وجود دارد. بنابراین، برای نمونه در زمینه هزینه های درمان، درصورتی که میزان آن بسیار درخور توجه باشد، میان فقها اختلاف نظر است و نظر فقها در پاسخ به این سوال که آیا هزینه های درمان زوجه جزء نفقه است یا نه و درصورتی که زوجه خود متمکن باشد، آیا بازهم امکان مطالبه هزینه ها را تحت نفقه دارد؟ آرای مختلفی از سوی فقها مطرح است. محاکم در این زمینه رویه واحدی ندارند. بنابراین، به نظر می رسد که پرداخت هزینه های دارو و درمان نیز بر عهده مرد است، زیرا دلایل این امر نظیر ضرورت معاشرت به معروف، اهمیت بیشتر هزینه های درمان از مواردی نظیر مسکن و پوشاک، وجوب نفقه درمان به قرینه، وجوب نفقه زوجه در دوران بیماری را روشن می کند. بنابراین، در صورت استنکاف، اعسار و عجز شوهر، زن می تواند بر اساس ماده 1130 قانون مدنی و در صورت اثبات عسر و حرج بر اساس ماده 1130 قانون مدنی از دادگاه تقاضای طلاق کند؛ اما اگر زوجه خود توانایی پرداخت هزینه ها را دارد، به نظر می رسد امکان طرح دعوای طلاق از سوی وی را به دلیل عدم تحقق شرایط عسر و حرج باید غیرممکن دانست.
    کلیدواژگان: اعسار، درمان، طلاق، معاشرت به معروف، نفقه
|
  • Ehsan Aghababaei, Davood Zahrani Pages 295-312
    Nowadays in discourse of cinema, movie poster is one of the inseparable parts of showing movie. These posters are influenced by their own social and political discourses of the time when they were produced. the main target of following paper is description and interpretation of social and political changing contents of the Iranian cinema blockbuster of the past fifty years.
    To achieve to above target, it has been chosen 47 movie posters from the best-selling movies of the recent 50 years movies of Iran and Gillian Dyer’s semiotic analysis as a content frame for analysis has been used. Reporting of paper is based on changing process.
    Generally, the results show that movie posters are influenced by social and political discourses of the time of showing .it means that gender, age, hair and body covering, size, expressing of emotions ,position, gesture, and the objects which were placed in posters all are influenced by modernization of Mohammad Reza Shah, Islamic revolution, Iran and Iraq war, consuming and represented them in their own contents.
    Keywords: Movie Poster, Gender, Semiotic Analysis, Representation, Iranian Cinema
  • Seyyed Hassan Rohani Seraji, Hosseyn Khosravi Pages 313-326
    According to Yung, collective unconscious is the valuable reserve of the human being ancestor which share their contents between different nations and cultures The collective unconscious, the most important and influential content includes that person's life will be faced with it. The mother archetype is one of the most prominent and influential contents of the collective unconscious which manifest itself in real, virtual and the positive or negative nature appears. While referring to the nature of archetypal criticism. ,in this study, discusses about mother archetype.then, the virtual manifestations, such as,objects,animals and nature,as well as,positive and negative aspects of his literary work "culture of Kerman people" reviews and sample its,has been extracted Later virtual manifestations of mother archetype, such as: objects, animals and nature and also , positive and negative manifestations and extracts evidences referring to them as well as the frequency of their implementation. Research findings showed that the kerman fiction are rich in terms of mother archetype and jung,s theories,corresponds to.
    Keywords: Archetype, Mother Archetype, virtual manifestations, kerman fictions, Yung
  • Mohsen Beheshti Seresht, Mohsen Parivash Pages 327-341
    Ghajar era opened up a new chapter in the life of Iranian woman; as a result of intellectual growth in this period Iranian woman got a chance to enter social scenes more than before, and her role appeared in social and cultural events. Constitutional discourse , social development and resultant freedom created a chance for women to express openly their perspectives and try to realize them; publishing feminist journals and establishing social-political associations was among the most important means they used to achieve this aim. Shahnaz Azad (Roshdeeh ) was one of the women's rights defenders in the late Gajar era . Publishing Lady's journal ,she sought to awaken and illuminate women about their rights and status. The journal published articles written by women only , mainly discussed Iranian female education and revising the idea of women absence in society . This research aims to study women's social-cultural demands from Shahnaz Azad viewpoint and Lady's journal as well.
    Keywords: Women's rights, journal, education, social, cultural demands, Shahnaz Azad
  • Kiomars Yazdanpanah Daro Pages 343-358
    Iran's neighbors in eastern Afghanistan, in addition to dozens of political turmoil - Security - Social and land, lack of adequate employment and income for the population, especially the youth of Afghanistan, we have followed the long-term problem. In this country there are now over two million unemployed absolute and percentage of jobs in this country is the lack of basic standards.The problem with the security and military occupation resulted in the migration of the program and unbridled significant proportion of youth in our country has been in 50 years.In Afghanistan, there are over two million unemployed absolute and percentage of jobs in this country is the lack of basic standards. When not working in the country and the people of insecurity, poverty, unemployment, housing problems, corruption and suffering to millions of migrants return to Afghanistan?The phenomenon of Iranian women married to Afghan refugees, according to the program returning to Afghanistan from Iran, is a complex problem that the government and the people who are married to Afghan nationals with serious problems of law - enforcement is faced According to Iranian officials, more than thirty thousand cases of mixed marriages between Afghan refugees and nationals of Iran that has been largely without registration under the legal formalities. On the basis of civil law, such marriages, illegal and should be prosecuted; But the question is serious doubt that the implementation process of forced return, the authorities of the government's policies and actions will be taken against this problem before? Or under any law in Iran or Afghanistan, this group of women have returned to Afghanistan?
    Keywords: marriage, immigration, Afghan immigrant, immigration problems, returned to Afghanistan
  • Mohsen Badreh, Ezatosadat Mirkhani, Toba Shakeri Golpaigani Pages 359-378
    Abstract: “Islamic feminism” is an analytical-descriptive title by witch western observers identify the intellectual activities of Muslim women. Muslim female scholars of “Islamic feminism”, though there is no consensus among them about this label, have various approaches and subjects of study in relation to the field of Islam and gender. Aziza Al-Hibri and Kecia Ali are two of these Muslim scholars whose research focus have been on the revising and criticizing of Islamic (Sunni) jurisprudence. Sharing some characteristics in their study of fiqh, they represent two different intellectual positions on the Islamic jurisprudence among the scholars of “Islamic feminism”. Both Al-Hibri and Ali consider the social contexts and intellectual dynamism of the formation era of Islamic jurisprudence. However, while Al-Hibri tries to activate the capacities of the existing fiqh to seek gender equality, Ali tries to deconstruct what she observe as the roots of gender inequality in fiqh and uncover methodological instruments (e.g. Qias) that established inequality and hierarchal gender and sexual relations and ethics. Ali considers the approach of scholars like Al-Hibri destined to failure because of a lack of deconstruction of the essential formulations of inequality in the formation era of sunni fiqh. A comparative study of different suggestions these two scholars have offered, unveil the horizons of “Islamic feminism” on revising and criticizing the Islamic (Sunni) jurisprudence.
    Keywords: Islam, feminism, Islamic feminism, Sunni jurisprudence, Aziza Al Hibri, Kecia Ali
  • Ezzat Mollaebrahimi, Elahe Alikhani Pages 379-388
    The present essay deals with exploration into terms listed in one hundred sonnets in Hafez’s poetic collection (Divan) where one may seemingly assume them as feminine terms in order to find their latent meanings and concepts and this point that whether the poet has intended to employ these terms only for their apparent concepts and or he has had in his mind some concepts beyond the apparent meanings of these words. This study is of qualitative type of research and methodology of this study is of documentary type (librarian) and the content analysis has been also employed qualitatively to analyze poems of Hafez. Although he has not explicitly referred to female in his sonnets (despite of this fact that there is some critique from society about some of his sonnets, Hafez’s sonnet is perfectly mystic not social; in other words, they are some love poems totally concerned with glorification and praising of God), woman has very high and magnificent position in Hafez’ paradigm wherever Hafez intended to tell about his God he has described woman and her beauties for public perception and better conception and all of his lovely illustrations of female are allegory and allusion of the Lord and exactly referred to God.
    Keywords: Woman, Feminine terms, Mysticism, Hafez of Shirazi
  • Farideh Hamidi, Pardis Ameri Pages 389-404
    Gender in the sense that it combines elements of biological, psychological, cultural, social, and it is considered as a part of cultural and social identity. Language is an important element in the formation of cultural identity and cultural transmission, in fact, done through the symbolic order of language. Evaluation of Language Fundamentals of anthropology and feminist scholars look to find instances of gender discrimination and study of language in any culture, are a major branch of cultural studies. Given that the community could argues dependence of language, gender inferiority or superiority of its own identity, in this study, the aim is to collect relevant information and documents by using the library, as well as data analysis Meanning approach, descriptive and critical, Removing gender as a mystical Persian language and culture is an innovation.In this study, a review of theoretical principles, domestic and foreign literature research, data collection has examples of sexism in Persian from various documents, books, and other ancient texts Persian Shahnameh, the possibility of new readings and critical approach to modern, is examined. The results of this study, it is maintained that in planning for gender aids from Persian, research and systematic damage, less has been done and a lot of stereotypes in language and language common in the mystical, without having any seriously criticism and questions are constantly being reproduced there
    Keywords: Gender, Creativity, cultural identity of women, sex remove, sexism
  • Mohammad Hasan Sadeghi Moghadam, Amin Amirhoseini Pages 405-419
    One of the duties of the husband in marriage and certainly should not pay alimony. In this regard the Shiite scholars and public consensus, but the scope and objective of the utmost importance, therefore, in some cases there is disagreement among scholars.
    . Accordingly, if the example of the cost of treatment is very significant, is controversial among scholars.
    Mygnjnd three general categories. Some of it absolutely did not know the man The second category of conventional materials known to the duties of man and the man considered the third absolutely all costs.
    Furthermore, the votes of the courts in this regard, dispersed many of the courts in this area is observed and not a single procedure.
    Accordingly, in this paper, the ideas of jurists and lawyers in this regard seems to be that the man is paying the referee and treatment The reason for this association to be famous because such necessity, more important costs such as treatment of housing and clothing, the necessity of maintenance treatment in the disease makes clear indication wife's alimony obligation.
    However, in case of refusal, insolvency and inability husband, she can on the basis of Article 1130 of the Civil Code and in accordance with Article 1130 of the Civil Code proving hardship of the divorce court, but if the woman herself has the ability to pay. it seems possible action plan for failing to fulfill the terms of his divorce from hardship, must be considered impossible.
    Keywords: Key words: maintenance, treatment, known associate, insolvency, divorce