فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال نهم شماره 4 (زمستان 1396)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال نهم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید بیچرانلو *، منصور شعبانی، بهزاد برکت صفحات 469-489
    یکی از راه های مطالعه تغییرات زبانی جامعه، مطالعه محصولات فرهنگی جامعه از قبیل داستان‏ها، رمان‏ها، تولیدات موسیقیایی، فیلم‏ها و سریال‏هاست. از مقولات مورد توجه رسانه ها، که در بازنمایی ها جایگاه مهمی را به خود اختصاص داده است، مقوله جنسیت و به‏طور ویژه بازنمایی جنسیتی زنان است. بازنمایی زن در فرهنگ‏های مختلف متفاوت بوده و نحوه به تصویر کشیدن زن متاثر از نگاه خاص یک فرهنگ به نقش و جایگاه او در آن فرهنگ است. هدف از انجام دادن این تحقیق، مطالعه شیوه بازنمایی زن در سریال شهرزاد از منظر زبان شناسی اجتماعی است. به این منظور، سکانس‏هایی از سریال که در ارتباط وثیق‏تری با موضوع تحقیق، یعنی تعامل زبانی مبتنی بر جنسیت، هستند انتخاب شده‏ و با استفاده از روش تحلیل نشانه‏شناختی سه سطحی بارت، نحوه بازنمایی زن، همچنین جایگاه زبانی زنان در برابر مردان از منظر زبا‏ن‏شناسی اجتماعی تحلیل شده‏ است. نتایج به دست آمده، نشان می‏دهد که در این سریال شاهد بازنمایی از نوع کنترل زبانی زنان، فرادستی زبانی مردان در برابر فرودستی زبانی زنان، فرودستی ناشی از غیاب زبانی زنان و همچنین جنسیت‏زدگی در مراودات زبانی هستیم که این بازنمایی مبتنی بر ایدئولوژی و گفتمان مردسالاری در جامعه است.
    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی، فرودستی و فرادستی زبانی، جنسیت، سریال شهرزاد
  • فردین علیخواه *، سمانه کوهستانی، طاهره واقعه دشتی صفحات 491-509
    در سال های اخیر، گسترش ضریب نفوذ اینترنت در کشور و عضویت در شبکه های اجتماعی از طریق گوشی های تلفن همراه رشد چشمگیری داشته است. به رغم همه گیر شدن شبکه های اجتماعی، حضور زنان در این شبکه ها و تاثیرات این شبکه ها بر زندگی آنان از منظر جامعه شناختی اهمیت دارد. این مقاله ضمن مروری بر فضای مفهومی و برخی از نظریه های مرتبط با پیوند زنان و تکنولوژی های ارتباطی، نظریه سایبرفمنیسم را نقطه اتکای خود قرار داده و تلاش کرده است نحوه مواجهه زنان با شبکه های اجتماعی را بررسی کند. نویسندگان در چارچوب روش کیفی و با تکیه بر نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند با تکنیک گلوله برفی، با 15 نفر از زنان خانه دار و شاغل در شهر رشت مصاحبه عمیق انجام داده اند. یافته های این مطالعه بیانگر آن است که شبکه های اجتماعی باعث افزایش سطح ارتباطات و روابط اجتماعی زنان و افزایش نسبی مشارکت و نیز آگاهی آنان از مسائل مختلف اجتماعی، فرهنگی، علمی و آموزشی می شود که بدین ترتیب با نظریه های سایبرفمنیسم مطابقت دارد. نویسندگان معتقدند که وجود مسائلی چون نظام مردسالارانه، فقدان مهارت کافی، نبود احساس امنیت در فضای مجازی، بی سوادی و نداشتن مهارت رسانه ای کافی بین زنان، ادعای نظریه سایبرفمنیسم درخصوص توانمندسازی و حضور فعالانه و مثبت زنان در فضای مجازی را در نمونه های موردنظر مقاله تا اندازه ای به چالش می کشد.
    کلیدواژگان: ارتباطات، تاخر فرهنگی، زنان، سایبرفمنیسم، شبکه های اجتماعی موبایلی
  • الهه پنجه باشی *، فرنیا فرهد صفحات 511-528
    کاخ گلستان قدیمی‏ترین بنای سلطنتی در شهر تهران محسوب می‏شود که تزیینات کاشی کاری آن تنوع موضوع و نقش بسیاری دارد. کاشی های محوطه، همچون دفتری مصور، ویژگی ها و شرایط اجتماعی سیاسی دوره قاجاریان را به نمایش درآورده‏اند. همه نقش ها تحت تاثیر هنرهای مختلف قاجاری، همچون چاپ سنگی، نقاشی قهوه خانه‏ای، عکاسی و کارت پستال‏های غربی، شکل گرفته اند. تلاش نگارندگان در مقاله حاضر بر آن بوده تا ویژگی تصویری کاشی های محوطه باستانی کاخ گلستان را بررسی کنند. آنچه در این پژوهش مطالعه شده، تصویر زن در کاشی کاری های محوطه باستانی کاخ گلستان است. بر این اساس، پرسش‏های این مقاله بدین ترتیب است: تصویر زن در کاشی های کاخ گلستان چه ویژگی هایی دارد؟ تصویر زن در کاشی های محوطه باستانی کاخ گلستان با چه نقش هایی ترکیب شده اند؟ نتیجه بررسی ها نشان می‏دهد که نقش مایه زن در کاشی ها با دو نقش خورشید و فرشته ترکیب شده است. نقش مایه زن به صورت خورشید با توجه به ویژگی های زن شرقی ترسیم شده است و در نقش مایه زن به صورت فرشته تاثیرپذیری از هنر غرب و نقاشی رنسانس به خوبی نمودار است. ازاین رو، شاهد پیوند هنر ایران و اروپا هستیم.
    کلیدواژگان: خورشید، زن، فرشته، قاجار، کاخ گلستان، کاشی
  • شهرام نوری ثمرین *، علیرضا نوری صفحات 529-540
    با توجه به گستره معنویت در زوایای مختلف زندگی انسان و لزوم ارزیابی نقش معنویت در کیفیت زندگی، هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط ابعاد کیفیت زندگی با هوش معنوی و مولفه های آن در پرستاران زن بود. این پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه پرستاران زن شاغل در بیمارستان‏های شهر اهواز بود که براساس جدول کرجسی مورگان نمونه‏ای به تعداد 200 نفر به روش تصادفی طبقه‏ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های هوش معنوی کینگ و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (فرم کوتاه) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و‏‏‏ ‏رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین هوش معنوی و مولفه های آن (معناسازی شخصی، آگاهی متعالی، تفکر وجودی انتقادی) با کیفیت زندگی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، مشخص شد که ابعاد هوش معنوی (معناسازی شخصی، گسترش آگاهی و آگاهی متعالی) پیش بینی کننده مثبت و معنادار برای کیفیت زندگی و مولفه های آن بودند. افزون بر این، ابعاد هوش معنوی 3/9 درصد از واریانس کل کیفیت زندگی پرستاران را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: پرستاران، کیفیت زندگی، هوش معنوی
  • علی ایمان زاده *، صدیقه محمدزاده، سریه علیپور صفحات 541-560
    با تغییر سبک زندگی افراد و عوامل موثر بر آن، گرایش به ازدواج نکردن یا تاخیر در آن یکی از مسائل اساسی جوامع امروزی است. این امر در دانشجویان تحصیلات تکمیلی با فراوانی بیشتری مشاهده می‏شود. هدف پژوهش حاضر بررسی تجربیات زیسته دانشجویان تحصیلات تکمیلی دختر دانشگاه تبریز از ازدواج دیرهنگام است. پژوهش حاضر به روش کیفی و پدیدارشناسی و نمونه‏گیری هدفمند و از طریق مصاحبه ژرف‏نگر با 22 نفر از دخترانی که هنوز ازدواج نکرده‏اند انجام گرفت. مصاحبه ها ضبط و به روش استرابرت و کارپتنر تجزیه و تحلیل شدند. از تجربیات این افراد پنج مضمون اصلی: اقتصاد، تحصیلات، فرهنگ، فضای مجازی و عواقب و پیامدها به دست آمد که از مضامین فرعی آن‏ها می‏توان به نقش مسائل اقتصادی، باورها و سنت‏های غلط اجتماعی و گسترش فضاهای مجازی در گسترش ازدواج دیرهنگام اشاره کرد که برای این افراد پیامدهایی نظیر افسردگی، وانهادگی، اضطراب تنهایی و خودتحقیری را به دنبال داشته است. می‏توان با اتخاذ راهکارهایی مبتنی بر سبک زندگی اسلامی بر این پدیده روزافزون غالب شد.
    کلیدواژگان: ازدواج دیرهنگام، پدیدارشناختی، تجربیات زیسته، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • معصومه نعمتی قزوینی * صفحات 561-576
    مردسالاری اصطلاحی است برای نظام و ساختاری که از راه نهادهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی خود، زنان را زیر سلطه دارد. پدرسالاری نیز زیرمجموعه نظام مردسالار است که هدف اصلی آن سلطه بر زنان و به انقیاد کشاندن آنان است. از آنجا که بسیاری از منتقدان و روشن فکران عرب ریشه مشکلات و عقب ماندگی زنان را سلطه نظام مردسالاری می‏دانند، راه پیشرفت و رهایی آنان از عقب ماندگی را نیز در مبارزه با این نظام جست وجو می کنند. بر این اساس، هم ز مان با آغاز نهضت‏های بیداری در جهان عرب، جنبش‏های آزادی‏خواهانه زنان نیز شکل گرفت که مبارزه با نظام مردسالاری یکی از اهداف آن بود. محمدحسین هیکل، نویسنده، سیاست مدار، روزنامه‏نگار و حقوق دان مصری، از پیشگامان این عرصه در مصر بود. بخشی از آثار وی به طرح مشکلات و مسائل زنان و نقد نظام پدرسالاری در مصر اختصاص یافته است. از جمله این آثار، مجموعه داستان‏های کوتاه وی با عنوان قصص مصریه است که در آن بسیاری از مسائل زنان در مصر در سال‏های بعد از جنگ جهانی دوم به تصویر کشیده شده است. تحلیل‏های انجام شده در این مجموعه نشان می دهد فرهنگ مردسالاری مهم‏ترین گفتمانی است که هیکل آن را نقد کرده و در سه حوزه فردی، خانوادگی و اجتماعی قابل بررسی است.
    کلیدواژگان: ادبیات معاصر مصر، داستان کوتاه، محمدحسین هیکل، مردسالاری
  • مهشاد ستوده، مهشید میرفخرایی * صفحات 577-592
    مادیان هزاردادستان یکی از متون حقوقی معتبر به خط و زبان پهلوی است. مادیان در پایان دوره ساسانی، یعنی نیمه نخست قرن هفتم میلادی، نوشته شده و تنها متنی از این دوران است که به مسائل حقوقی پرداخته است. در این کتاب، به مسائلی همچون برده داری، ضمانت، شراکت، ازدواج، طلاق، نافرمانی (= عدم تمکین) و... اشاره شده است. در دوران ساسانیان، ارتباط متقابلی بین جایگاه زنان و موقعیت طبقاتی آن ها وجود داشت و برای زنانی که از اصول و هنجارهای اجتماعی، خانوادگی و مسائلی مانند آن پیروی نمی کردند، مجازات هایی مطابق با جایگاه اجتماعی آنان در نظر گرفته می شد. به این گروه از زنان نافرمان می گفتند. در این مقاله، مفهوم نافرمانی یا عدم تمکین، قوانین مربوط به نافرمانی زنان در پایه های گوناگون (پادشازن و چگرزن)، تحلیل احکام مربوط به آن، چگونگی مشارکت (= انبازی) و تصرف زن در اموال، قبل و بعد از محرزشدن نافرمانی، شرایط تعلق گرفتن دارایی (= خواسته) و ارث (= برماند) به فرزندان زن نافرمان و همچنین چگونگی وضعیت درآمد آن ها بررسی شده است.
    کلیدواژگان: ساسانیان، فارسی میانه، مادیان هزاردادستان، متون حقوقی، نافرمانی یا عدم تمکین
|
  • Majid Bicharanlou *, Mansoor Shabani, Behzad Barakat Pages 469-489
    One of the ways to study linguistic changes in society is to study the cultural products of the community, such as stories, novels, musical productions, films and series; furthermore, gender, in particular, gender representation of women is the media interest with a significant role. Representation of women varies in different cultures, and the way of portraying a woman is influenced by the particular cultural look to its role and stance. The current paper aims at investigating women's representation in Shahrzad series from the perspective of Sociolinguistics. To this end, sequences of the series, which are closely linked to the subject of research, namely gender-based linguistic interaction, have been selected and analyzed using the Barrett's three-dimensional semiotic analysis method, woman's representation, as well as the linguistic status of women against men from the perspective of Sociolinguistics. The most significant results show the representation of the type of linguistic control by women, the men language superiority to the inferiority of the language of women; the inferiority as a result of women linguistic absence, as well as sexuality in linguistic communication, which is based on ideology and patriarchal discourse in society.
    Keywords: Sociolinguistics, Language superiority, Subordination, gender, Shahrzad series
  • Fardin Alikhah *, Samaneh Koohestani, Tahereh Vgagheh Dashti Pages 491-509
    The Increase in the penetration rate of the Internet and the number of membership in social networks through mobile phones has been remarkable in recent years in Iran. The presence of women in social media and the impact of social media on their lives is important from the sociological point of view. This article, while reviewing the conceptual framework and some of the researches and theories related to women's bonding with communication technologies, has a special focus on Cyber-Feminism. The main question of the article is the impact of membership on social networks on the lives of employed and housewives. The authors conducted a deep interview with 15 housewives and employed women in the city of Rasht based on a qualitative method and a non-objective sampling with snowball technique. The findings of the study indicate that social networks increase the domain of social relationships and so facilitate their participation in various social, cultural, scientific and educational arena, which corresponds to the ideas of Cyber feminism. The authors believe that the issues such as the patriarchal system, lack of security in cyberspace, lack of adequate media literacy and media skills among women, challenge the empowerment and the active presence of women in cyberspace which is the claim of Cyber-feminism.
    Keywords: women, social media, cyberfeminism
  • Elahe Panjebashi *, Farnia Farhad Pages 511-528
    The Golestan Palace complex, Tile is covered with lavish decorations. These tiles are Haftrang and practices are under glazed painting And have a video collection of flower and vase, fruit, birds, male and female roles, geometric patterns, etc. are all features and social conditions, political Qajar acting up to the show. All Qajar's motifs under the influence of various arts such as lithography, a Coffee shop drawings, Photography and Western postcards were formed. The authors of the present articles regarding The ancient area Golestan Palace features tile designs. What this research has studied how to draw the image of women in Tile ancient area Golestan Palace. Accordingly, the following research questions were addressed in this study: How is the Image of Women in Golestan Palace courtyard tiles? What are features of Sun and Angel in tiles of Golestan Palace ancient area? The required data were collected by documentary (library) and field surveying method in the current study and its method is historical- analytical one. Studies show that women represented in the resulting tile is in the form of the Sun and Angels. The Sun is drawn according to the characteristics of Oriental Women and the role of the Angel of the influence of Byzantine art and painting West as well as charts.
    Keywords: Golestan Palace, Tile, Woman, Sun, Angel
  • Shahram Noorisamarin *, Alireza Nouri Pages 529-540
    Given the range of spirituality in different aspects of human life and the need to evaluate the role of spirituality in quality of life, the aim of the present study was to investigate the relationship between quality of life' dimensions with spiritual intelligence and it' dimensions in female nurses working in Ahvaz' hospitals .This study was descriptive and correlational. The sample included 200 married female nurses who were selected by stratified random sampling. Data gathered by the questionnaires King' Spiritual Intelligence and the World Health Organization' Quality of Life Scale (short form). Data analysis by descriptive statistics, Pearson correlation, multiple regression. There were a meaningful positive relationship between spiritual intelligence and its dimensions, the personal meaning-production, transcendental consciousness and critical existential thinking with quality of life. However, the personal meaning-production of the spiritual intelligence, conscious state expansion and transcendental consciousness were significant and positive predictive quality of life and its components. In total, spiritual intelligence' dimensions explained 9/3 percent of the variance quality of life.. The research of quality of life and spiritual intelligence personnel in the health professions, including nursing can be a great benefit for the major policy and health promotion in the community have.: Spiritual intelligence, Quality of life. Nurses.
    Keywords: Spiritual intelligence, Quality of Life, Nurses
  • Ali Imanzadeh *, Swdighe Mohammadzadeh, Sarie Alipoor Pages 541-560
    With changing lifestyle and factors affecting it tends to lack or delay marriage where one of the fundamental problems of today's society. With changing lifestyle and factors affecting it tends to lack or delay marriage where one of the fundamental problems of today's society It is more frequently seen in Graduate Students. This study aimed to describe and explain the daughter experiences of graduate students of Tabriz University of Late marriage. This study was conducted based on the qualitative approach, using phenomenological method. Participants in this study were 22 delay marriage daughters who were selected by the purposive sampling. Data were collected via in-depth and semi-structured interviews. The transcribed interviews were analyzed based on Strabert and Carpenter method. The experiences of these people five main themes achieved: the economy, education, culture, cyberspace and the consequences and outcomes. Some Sub-themes are the role of the economic, social , false beliefs and traditions and virtual spaces in development of late marriage that has a consequences such as depression, Delaissement , Anxiety of alone, humiliation. Based on strategies such as Islamic lifestyle can be overcome for this phenomenon. Based on strategies and aproaches such as Islamic lifestyle can be overcome for this phenomenon.
    Keywords: lived experiences, graduate students, delay marriage, phenomenology
  • Masoumeh Nemati Ghazvini * Pages 561-576
    Patriarchy is a term for a system or structure that has women under its control through social, political, and economic institutions. Patriarchy is also a subset of patriarchal system that its main aim is domination over women and their subjugation. Since many Arab critics and intellectuals consider the reason of women’s problems and backwardness in the domination of patriarchal system they also consider their development and liberation in fighting with this system. Accordingly, along with the start of awakening movements in Arab world, women’s libertarian movements were also formed that struggle with patriarchal system was among their objectives. Mohamed Hassanein Heikal the Egyptian writer, politician, journalist, and jurist is one of the pioneers of this field in Egypt. A part of his works is dedicated to present women’s problems and issues and the criticism of patriarchal system in Egypt. Among these works are his short story collection titled “Gosas Mesriat” in which many of women’s issues in Egypt in the years following World War II is portrayed. The applied analyses in this collection indicate patriarchal culture is the most important discourse that has been criticized by Heikal and it can be studied in three individual, familial, and social fields.
    Keywords: Keywords: Patriarchy, Contemporary Literature of Egypt, Short Story, Mohamed Hassanein Heikal
  • Mahshad Sotoudeh, Mahshid Mirfakhraie * Pages 577-592
    Mādayān ī Hazār Dādestān,The book of Thousand Judgments is one of the most important social history sources and juridical text in Middle Persian language and script. This text has been written in dawn Sasanian era i.e. the early 7th century A.D. and it is the only text remained from juridical tradition of Zoroastrianism that discusse in legal and civil issues for surviving in its original form and language,It belongs to the era before Islam. In this book a compilation of law terms is mentioned like as: slavery, warranty, partnership, marriage, divorce, disobedient or misconduct and etc. In Sasanian period women's position depends on their status class and the women that didnt follow of principles and social norms, have been punished in multiple reasons. The kind of their punishments depends on their social levels and these women were called disobedient. Therefore In this article, discussion of misconduct's concept and legal aspects that is related to it in various levels (Pādixšay-wife and čagar-wife), analysis the verdicts of it, quality of partnership and woman's possession in properties, before and after of her misconduct's confirmation, conditions of accuring properties and inherited for disobedient's woman's children and also quality of their incoming, has been studied.
    Keywords: M?day?n ? Haz?r D?dest?n_middle persion_Sasanid_legal text_disobedience or misconduct