فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال دهم شماره 2 (تابستان 1397)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال دهم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید علیرضا افشانی *، علی روحانی، سعیده ابراهیمی نیا صفحات 153-175
    در این پژوهش سعی شده است فهم زنان از انجام دادن فعالیت های هنری و اجتماعی از طریق اکتشاف میان ذهنیت آن ها به دست آید. برای این هدف، فعالیت های هنری و اجتماعی زنان طبقه متوسط و متوسط رو به بالای شهر مشهد مطالعه شد. با استفاده از رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه ای و با استفاده از نمونه گیری نظری و هدفمند تعدادی از زنان شهر مشهد انتخاب شدند و مصاحبه های عمیقی با آن ها به عمل آمد. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از کدگذاری باز، محوری و گزینشی تحلیل شدند. یافته ها شامل 13 مقوله اصلی و یک مقوله هسته با عنوان «شکفتگی هنجاری هژمونیک» است که در قالب خط داستان، مدل پارادایمی و نظریه کوچک مقیاس ارائه شدند. به طور کلی، نتایج تحقیق نشان داد که زنان در مواجهه با دیگران خودشکوفا با خود ناشکفته شان روبه رو می شوند. بنابراین، با توجه به مالکیت سرمایه ای ویژه ای که دارند و همچنین تمایل به خودنمایی، در بستری چشم و همچشمانه و تحت تاثیر ذائقه های هژمونیک هنری به فعالیت های هنری می پردازند و دنیای اجتماعی و هنری خود را تولید و بازتولید می کنند.
    کلیدواژگان: تمایل به خودنمایی، خود ناشکفته، ذائقه های هژمونیک هنری، شکفتگی هنجاری هژمونیک
  • فاطمه شاهرودی * صفحات 177-196
    پژوهش حاضر به تحلیل شخصیت های زن فیلم دعوت (1387) به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا از دیدگاه جین شینودا بولن و نظریه کهن الگو های زنانه او پرداخته است. فیلم دعوت از پنج اپیزود تشکیل شده؛ اما وجه مشترک همه آن ها وجود زنی است که با مسئله بارداری و کشمکش بر سر سقط آن مواجه می شود. روش تحقیق پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی است و اطلاعات آن بر اساس روش کتابخانه ای و روش میدانی مبتنی بر مشاهده فیلم و بررسی گفتار و کنش شخصیت های آن است. بولن در رویکرد خود با الهام از اساطیر یونان به هفت کهن الگو به نام های هرا، دیمیتر، پرسفون، آتنا، آرتیمیس، هستیا و آفرودیت اشاره کرده که بر شماری از ویژگی های زنان امروزی همچون تمایل به زناشویی، حس مادری، میل به معصومیت و مطیع بودن دخترانه یا تمایل به پیشرفت تاکید دارد. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که در پنج اپیزود فیلم به ترتیب کهن الگو های آتنا، پرسفون، دیمیتر، هرا و آتنا در شخصیت اصلی زن فیلم قابل تشخیص و تفسیر است. اما در انتهای هر داستان با غلبه کهن الگوی دیمیتر، زنان از سقط فرزند خود منصرف شده اند که این امر در اپیزود آخر نمود بارزتری دارد.
    کلیدواژگان: جین شینودا بولن، ابراهیم حاتمی کیا، فیلم دعوت، کهن الگوهای زنان، نقد روان شناختی
  • محمد مهدوی *، الهه سیدشرافت صفحات 197-214
    مسئله حجاب و پوشش در ورزش به‏منزله پدیده ای بحث‏برانگیز و جنجالی در دنیای امروزی (به خصوص در میدان های المپیک و جهانی) مطرح است. مقاله حاضر به بررسی نوع نگرش بانوان ورزشکار به حجاب و عفاف در ورزش بانوان و همچنین به فرصت یا محدودیت حجاب و عفاف در امر ورزش می پردازد. این تحقیق به شیوه پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسش نامه انجام گرفته است. سیصد نفر از بانوان ورزشکار استان آذربایجان شرقی به روش نمونه گیری تصادفی تمام شمار به عنوان نمونه تحقیق انتخاب و برای سنجش نظر آنان درباره حجاب و عفاف و موضوعات مرتبط با آن از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه‏ها و تحلیل مسیر با نرم‏افزار AMOS23 نشان داده شد. یافته ها نشان داد که ارتباط مثبت و معنا‏داری بین نوع نگرش‏ها به فرهنگ‏ حجاب و عفاف در ورزش بانوان با فرصت‏ها و محدودیت‏های حجاب و عفاف در ورزش وجود دارد. نتیجه حاصل از این تحقیق نشان می دهد که بیشتر افراد شرکت‏کننده در ورزش نه تنها حجاب را مانع از ورزش نمی‏دانند، بلکه آن را فرصتی برای شکوفایی خود می دانند. همچنین فرهنگ سازی و آموزش مردم از پیشنهادهای مهم آنان به دست اندرکاران اقتصادی و فرهنگی، اعم از حوزه ها، دانشگاه ها و…، برای رسیدن به هدف مورد نظر است.
    کلیدواژگان: حجاب، عفاف، فرصت‏ها، فرهنگ‏، فعالیت‏های ورزشی، محدودیت‏ها
  • نرگس ذاکر جعفری * صفحات 215-235
    هدف از تحقیق حاضر مطالعه جایگاه و نقش کنیزان در موسیقی قرون نخستین اسلامی است. نقش‏ مهم کنیزان در پیشبرد موسیقی قرون اولیه اسلامی و دامنه فعالیت آن ها را می‏توان چنین برشمرد: نوازندگی،‏ خوانندگی، آهنگ سازی، آموزش موسیقی، ‏حفظ و انتشار ساخته‏های موسیقی‏دانان،‏ نقد و مباحثه و ایجاد فضای پویای موسیقایی در جامعه. نظریه‏پردازی موسیقی تنها جنبه‏ای بود که بانوان به آن نمی‏پرداختند و بنا به دلایل علمی و تخصصی‏تر، حوزه‏ای مردانه به شمار می‏رفت. از مظاهر توانمندی زنان در موسیقی قرون اولیه اسلامی،‏ نقش آنان در آموزش و تربیت موسیقی‏دانان نسل خود است. شاگردی کردن مردان نزد بانوان موضوع درخور توجهی است که در جامعه مردسالار آن زمان رایج بود. از دیگر یافته‏های تحقیق حاضر می‏توان به نوعی تضاد و دوگانگی در موقعیت و رفتارهای اجتماعی بانوان موسیقی‏دان اشاره کرد. از یک سو اشتغال به موسیقی باعث ارتقای جایگاه کنیزان می‏شد. آن ها با آموزش موسیقی به جایگاه بالای اجتماعی می‏رسیدند و همانند شاهزادگان شهرت و ثروت فراوانی کسب می‏کردند. اما، از سوی دیگر، اشتغال بانوان طبقات بالا و اشراف به موسیقی دون شان اجتماعی و خانوادگی آن ها محسوب می‏شد. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است و گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه‏ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: زنان موسیقی‏دان، کنیزان رامشگر، موسیقی اموی، موسیقی در قرون اولیه اسلامی، موسیقی عباسی، نقش زنان در موسیقی _
  • حبیب شهبازی شیران *، اسماعیل معروفی اقدم، سعید ستارنژاد، فریبرز طهماسبی صفحات 237-262
    آثار هنری ایران، همچون هنر فلزکاری، در طول ادوار تاریخی، انعکاس دهنده‏ اندیشه‏ها و دیدگاه‏های مختلفی از جمله مسائل سیاسی، اقتصادی، آیینی و مذهبی بوده و در این میان آثار فلزی دوره ساسانی، که از نظر تعدد و تنوع نقوش در نوع خود بی‏نظیرند، بهترین نماینده انتقال باورها و تفکرات جامعه عصر خود محسوب می‏شوند. یکی از عناصر پرتکرار تزیین، از لحاظ نقوش به تصویر کشیده شده روی ظروف زرین و سیمین دوره ساسانی‏، نقش زنان یا اگر تیزبینانه اشاره شود، نقش ایزدبانوی آناهیتاست. در ظروف این دوره، آناهیتا به صورت زنی نیمه برهنه و خوش اندام، به همراه نقوشی فرعی همچون نیلوفر، سگ، ماهی، عقاب، انار، نوزاد، انگور، سبوی آب و… به تصویر درآمده است. مطالعات و بررسی‏های انجام گرفته اثبات می‏کند اشیای موجود در دستان این الهه و نقوش گیاهی، انسانی و حیوانی قرارگرفته در صحنه‏ نمایش او به نوعی اوصاف، مظاهر و کارکردهای وی را نمایانگر می‏کند که در اوستا به طور کامل در مورد آن سخن به میان آمده و بر همین اساس می‏توان گفت که هنرمندان دوره ساسانی با آگاهی کامل از باورهای اسطوره‏ای و مذهبی زمان خود به انتخاب این نقوش پرداخته‏اند.
    کلیدواژگان: آناهیتا، اوستا، ساسانی، ظروف زرین و سیمین، کارکردها، نمادشناسی
  • حسین محمدزاده * صفحات 263-284
    ترانه‏ های اجتماعی بسیار متنوع اند. نوعی از ترانه‏ های اجتماعی کارنواها یا ترانه‏ های کارند. ترانه‏های کار نواهایی هستند که مردان و زنان در حین کار یا برای کار و ثمرهآن به‏صورت فردی یا جمعی می‏خوانند. هدف این تحقیق از سویی بررسی نقش زنان در تولید بخشی ازترانه‏ های کار در مناطق کردنشین و تحلیل تماتیک مسائل اجتماعی در ترانه‏ های کار زنان از دگر سو است. راهنمای نظری این تحقیق در نگرش ‏های تفسیری در فولکلورریشه دارد. روش جمع آوری داده‏ ها مشتمل بر کار میدانی و انجام دادن مصاحبه با ترانه‏ خوانان کار در مناطق مختلف استان کردستان بوده است. در واقع، بخشی از این ترانه‏ ها در اقصا نقاط استان کردستان به طور مستقیم از زبان زنان و مردان اخذ شده است. ترانه ها در قدم بعد از حالت صوتی به متنی در آمده است. پس از آن، ترانه ‏های خاص زنان و مردان تفکیک شده است. در مرحله بعد، کل ترانه ‏هایی کار زنان به عنوان متن مورد مطالعه انتخاب شده است. روش تحلیل موضوعی برای درک مایگان ترانه‏ هایی به کار گرفته ‏شده که یکی از تکنیک‏ های پرکاربرد در تحقیقات کیفی است. نتایج مطالعه نشان داد که اولا تنوع ترانه ‏های کار بسیار زیاد است و بخشی از این ترانه‏ ها از سوی زنان خلق‏ شده است. درعین‏ حال، غالب این ترانه‏ها مربوط به جامعهکشاورزی و دامداری است. ثانیا از تحلیل مایگان این ترانه‏ هاپنج مقوله زیبایی، عشق،ناکامی، نابرابری و انتقاد استخراج شد و در نهایت در چارچوب الگوی موضوعی «هنر نرم اعتراض اجتماعی» جمع‏بندی شد. درواقع، مشخص شد که این آواها هنری اجتماعی اند که از سوی زنان و در جریان امور زندگی و برای ناکامی‏ های فردی و اجتماعی، حسرت‏ ها و تمناهای زندگی خوانده می‏شوند.
    کلیدواژگان: ترانه‏ های کار، زنان، مسائل اجتماعی، هنر اعتراض اجتماعی
  • مهشاد شهبازی* ، مهبود فاضلی، مریم حسینی صفحات 285-309
    بنا بر نظریه الن ‏شووالتر، منتقد فمنیست مطرح امریکایی، در مطالعه هر زیرفرهنگ ادبی، از جمله زیرفرهنگ ادبی زنان، می‏توانیم گذر از سه برهه اساسی تقلید، اعتراض و خودیابی را مشاهده کنیم. شووالتر برای تبیین چگونگی این سیر یک الگوی سه مرحله‏ای را طراحی می‏کند و برهه تقلید از اسلوب و سنت مسلط مردانه را مرحله فمینین، برهه اعتراض به ارزش‏ها و معیارهای مسلط را مرحله فمینیست و برهه خودیابی و کشف هویت فردی را مرحله فیمیل می‏نامد. پژوهش حاضر، که حاصل مطالعه گسترده 33 اثر داستانی بلند از آثار داستان‏نویسان زن ایرانی از دهه 1340 تاکنون است، با نظر به نظریه فمینیستی شووالتر به سیر تغییر و تحول خودآگاهی داستان‏نویسان زن در ایران پرداخته و روند گذر از این برهه‏ها را نشان داده است. براساس یافته‏های این پژوهش، می‏توان این‏گونه استدلال کرد که الگوی شووالتر در مورد زیرفرهنگ ادبی زنان ایرانی نیز صدق می‏کند؛ با این تفاوت که گذر از مرحله دوم و ورود کامل به مرحله سوم فقط از سوی شهرنوش‏ پارسی‏پور و در رمان عقل‏آبی محقق شده است.
    کلیدواژگان: داستان نویسان زن ایرانی، رمان، نظریه الن‏ شووالتر
|
  • Seyed Alireza Afshani*, Ali Ruhani, Saeede Ebrahimia, nia Pages 153-175
    The daily activities of women in Iranian community are considered as a context for social and cultural conflicts. In fact, after four decades of revolution, women's activities, especially their artistic and social activities, are still in conflict between political and social groups and activists. Meanwhile, apart from these political conflicts, we tried to get women's understanding of doing these daily artistic and social activities through the discovery of their interpenetration. To this end, the artistic and social activities of middle and upper middle class women were studied. Using a qualitative approach and grounded theory, a number of women in Mashhad city were selected through theoretical and purposive sampling and they were called for in-depth interviews. The process of theoretical sampling continued to saturation of data. Collected data was analyzed using open, axial and selective coding. The findings included 13 main categories and one core category entitled "hegemonic normative actualization". The findings were presented in a form of a storyline, a paradigm model, and a small-scale theory. In general, the results of the research indicated that women encounter their unrealized ego when facing with self-actualized person. Therefore, given special property they own, as well as their tendency to show off, in the context of keeping up with the joneses, and under the influence of hegemonic artistic tastes, women deal with artistic activities and produce and reproduce their social and artistic world.
    Keywords: Unrealized ego, Tendency to Show Off, Artistic Hegemonic Tastes, Hegemonic normative actualization
  • fateme shahroodi * Pages 177-196
    The present study was conducted with the aim of analyzing the female characters of the film of "Invitation" (2008) directed by Ibrahim Hatami Kia from the point of view of Jean Shinoda Bolen theory. The film is the first non-war cinematic film of Hatami Kia, composed of five episodes, each with an independent storyline, but the commonality of them is the main character of the woman of every story that faces unwanted pregnancy and for reasons one of the couples in each episode intends to abortion. In fact, the audience of the film of invitation is watching the different reactions of five women in different social and cultural situations in relation to unwanted pregnancy and their decision to abort their children. The research method is descriptive-analytical and its information is based on library method, as well as field study, relying on watching the film and reviewing the speech and acting of its main characters. In her approach, Bolen inspired by Greek mythology, points to the seven archetypes or energy called Hera, Demeter, Persephone, Athena, Artemis, Hestia and Aphrodite, which emphasize a number of personality characteristics of women such as the desire to marry, motherly feelings, the desire for innocence and the girl's obedience, or desire for effort and progress. According to Bolen, in today's women there is energy and archetypes of the discussed patterns and their actions and reactions are affected. The results of this study show that in five episodes of the film, respectively, the archetypes of Athena, Persephone, Dimitri, Hera and Athena are recognizable and interpretable on the basis of the acts and speeches of the film's characters. But at the end of all episodes, with the overriding domination of Dimitri's archetype, all women have abandoned their abortion, which is more evident in the last episode.
    Keywords: Invitation, Ebrahim HatamiKia, Psychological Analysis, Women's Archetypes, Jean Shinoda Bolen
  • mohammad mahdavi *, elahe Sayed Sharafat Pages 197-214
    The issue of hijab and cover in sports is a controversial and controversial phenomenon in today's world (especially in the Olympic and World squares). The present article examines the attitude of athletes towards hijab and chastity in women's sports, as well as the opportunity or limit of hijab and chastity in sport. In this survey, 300 female athletes from East Azarbaijan province were selected by random sampling method as a sample of research. A researcher-made questionnaire was used to assess their opinion about hijab and chastity and related issues. And the results of hypothesis testing and path analysis were demonstrated by the software AMOS23. Findings showed that there is a positive and significant relationship between attitudes toward hijab culture and chastity in women's sports with the opportunities and constraints of hijab and chastity in sport.
    The result of this research shows that most people who participated in sports not only did not hijack the exercise, but considered it an opportunity to flourish. Also, the culture of education and education of the people is one of the most important suggestions made by economic and cultural actors, such as constituencies, universities and ... to achieve the desired goal.
    Keywords: sport activities, hijab, chastity, culture, constraints, opportunities
  • Narges Zaker Jafari * Pages 215-235
    The present study aimed to examine the status and role of female slaves with regard to the music of early Islamic centuries. The major roles of these slaves for promotion of music during early Islamic centuries included: playing music, singing, composing music, teaching music, keeping and reproducing the music of other musicians, criticizing and holding discussions, and creating a dynamic musical environment in the society. Theorizing about music was the only aspect not addressed by them, which was considered to be a masculine area due to its technical and scientific nature. A manifestation of the prominent position and capability of these women is their role in education and training of their contemporary musicians. The apprenticeship of men under women in the patriarchal society of the time was common, which is particularly interesting. The social status of female musicians during the early Islamic centuries featured a kind of contradiction or duality. On the one hand, music was promoting the status of female slaves, who would reach a distinguished social status by teaching music, sometimes acquiring considerable wealth and fame similar to princes and princesses. On the other hand, involvement of women from higher and aristocrat classes with music degraded their social status. The free women and royals were familiar with music, however, their engagement with music was considered below their social ranks, since music was a profession associated with female slaves. In general, the society of the time had a dual standard toward music. The musicians of this period enjoyed a prominent position, while there was a negative attitude toward music itself. The study employed a descriptive-analytical method, and the data were collected through secondary research.
    Keywords: female musicians, musician slave-girls, role of women in music, music in early Islamic centuries
  • habib shahbizi shiran *, esmaiel maroufi aghdam, saied sattarnejad, fariborz tahmasebi Pages 237-262
    Iranian artworks such as metal, during the historical periods, reflect the ideas and viewpoints, such as political, economical, and religious ritual. Among this metal work of Sasanian period are due to frequency and variety of designs and considered a paradigm of belief and thought of this era. The figures of womens and If shrewdly pointed out, the figures of the goddess Anahita; is one of the greatest groups of motifs depicted on the golden and silver vessels of the Sassanid period. In the containers of this period , arәdvīsūraAnahita as a beautiful woman , half naked , in the middle or in the different directions, with minor painting such as lotus , dogs , fish, eagle , pomegranate, baby , grapes , the jug water and etc . is depicted.
    current article that considered 23 vessels contain Anahita legend, demonstrated that the objects in the hands of this goddess and plant, human and animal motifs in her scene, Somehow, represent descriptions , manifestations and functions that entirely has been spoke about it in avesta. and thus we can say that Sassanid artists wisely choosed this designs with full knowledge about mythical and religious beliefs in same time.
    This research is based on descriptive and historical method and data collection and information -library
    Keywords: Golden, silver vessels, Sassanid, Anahita, Avesta, Functions
  • Hossein Mohammadzadeh * Pages 263-284
    Social songs are very different. Type of social songs is works songs. Work songs are those songs that women and men singing during work process, for work and in the memories of work. The goal of this study is role of Kurdish women in produce of work songs in one side and thematic analysis of social topics among it’s in other side. The guide theory of study rooted in folklore theories. The most important theories in folklore knowledge are comparative, national, psychoanalysis and anthropology. In this case we use the last one. Methods of data collected were documental and field interviews. For Data analysis we used thematic analysis methods. Data shows that varieties of work songs is so much and some this songs produce by women. Some of these songs belong to agriculture and animal husbandry societies. In thematic analysis we exclude five categories like, aesthetic, love, production, economy and critics. At the last time we collected this five category in subject model "soft art of social protest".this type of song are art in one side and soft social protest in the other side.
    Keywords: women, social subjects, work songs. Soft art of social protest
  • Mahshad Shahbazi *, mahbood fazeli, maryam hoseini Pages 285-309
    According to the theory of renowned American feminist critic, Ellen Showalter, in the study of any sub-culture, including women’s literary sub-culture, we witness the process of three main stages of imitation, protest, and self-awareness. To describe this process, Showalter has developed three stages of transformation as Feminine stage, Feminist stage, and Female stage. As Feminine, the women novelist imitates overwhelming male traditions and patterns. As Feminist, the women novelist protests rooted values and measures in literature. As Female, the women novelist returns to herself to discover personal identity and self-awareness. The present study has extensively reviewed thirty three novels of Iranian women novelist in the last half century from 1960 to 2010.The study, with an eye on Showalter’s feminist theory considers transformation process of self-awareness in female writers of Iran and defines its development through the predetermined stages. As the result of present study, it was logically evident to claim that Showalter’s model comprehensively applies to the Iranian female literary subculture. Nevertheless, it must be noted that transformation from second to third stage was not broadly evident and only happened in the work of Shahrnush Parsipur titled “Blue Logos”. We may also need to study more works of Iranian women novelist to search for third stage enhancements.
    Keywords: Theory of Ellen Showalter, Novel, Iranian Women Novelists