فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال هفتم شماره 4 (زمستان 1394)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم رفعت جاه، نیلوفر هومن صفحه 421
    این مطالعه تلاشی است برای واکاوی سوژه زن مطلقه در محتوای روایی و تصویری سینمای ایران. بدین منظور، با به کارگیری رویکرد برساخت گرا در نظریه بازنمایی استوارت هال، به منزله چارچوب نظری، و با استفاده از روش تحلیل ساختار روایت بارت و تحلیل نشانه شناختی فیسک در سه سطح رمزگان واقعیت، بازنمایی و ایدئولوژی، فیلم های استراحت مطلق و ناهید تحلیل و ارزیابی شده اند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که: 1. ساختار روایی فیلم ها سه بخشی است، 2. روایت ها در فضای شهری اتفاق می افتد، 3. بحران هایی که زن مطلقه با آن ها مواجه می شود، مهم ترین مضامین را تشکیل می دهند، 4. زن با درایت مهم ترین تیپ مطرح است، 5. نشان دادن مردسالاری، تدبیر زنانه در برابر بی درایتی مردانه و تفوق شر بر خیر، مهم ترین دغدغه های ایدئولوژیک مطرح شده در فیلم ها هستند.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی، بازنمایی، روایت، زن، سینما، فیلم، نشانه شناسی
  • محمد اکبری، داریوش بوستانی، الهام زیدآبادی صفحه 437
    این مقاله در صدد بررسی عوامل موثر بر میزان استفاده دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی کرمان از لوازم آرایشی است. روش پژوهش پیمایشی است و داده های آن از طریق پرسش نامه جمع آوری شده اند. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی کرمان (5413 نفر) و نمونه آماری نیز شامل 378 نفر است. چارچوب نظری مستخرج از نظریه های پیربوردیو، آنتونی گیدنز و برایان ترنر است. یافته ها نشان دادند که متغیر هایی از قبیل تنوع طلبی، مصرف گرایی، سرمایه فرهنگی، مصرف رسانه ای، هویت بازاندیشانه و طبقه اجتماعی، گرایش به آرایش، سن، مقطع و ترم تحصیلی رابطه معناداری با میزان استفاده از لوازم آرایشی دارند. در مجموع، متغیرهای مستقل توانسته اند 37 درصد از متغیر وابسته را تبیین کنند. متغیر تنوع طلبی، بهترین پیش بینی کننده میزان استفاده دانشجویان دختر از لوازم آرایشی است.
    کلیدواژگان: بدن، تنوع طلبی، لوازم آرایشی، مصرف گرایی
  • مهناز شایسته فر، محبوبه شهبازی صفحه 455
    منابع تصویری به جای مانده از آثار هنری دوران قاجار می تواند به منزله یکی از مدارک معتبر جهت شناسایی هویت و نقش اجتماعی زنان در این دوره بررسی شود. از این منظر، نقاشی ها ی نسخه خطی هزارویک شب صنیع الملک، که از آثار ممتاز نگارگری ایران در دوران قاجار است، این قابلیت را دارد که به منزله مرجعی جهت شناخت بهتر زنان دوره قاجار بررسی شود. این نسخه مصور ویژگی ها ی منحصر به فردی دارد که آن را از دیگر نسخه ها ی مصور شده در این دوره متمایز می کند. یکی از این ویژگی ها استفاده نگارگر از منابع اجتماعی و شخصیت ها ی معاصر خود در ترسیم تصاویر این نسخه است. بر این اساس، هدف از این مقاله توصیف جایگاه اجتماعی زنان در دوره قاجار با استفاده از سفرنامه ها و منابع مکتوب دیگر و مقایسه تطبیقی آن با تصاویر این نسخه از هزارویک شب است. در این مقاله، تصویر ها یی مطالعه شده اند که حضور زن در آن ها پر رنگ تر است. بنابر یافته این پژوهش، گرچه صنیع الملک جهت ترسیم زنان این نسخه از شرایط اجتماعی معاصر خویش استفاده کرده است، در برخی موارد، نظیر تفکیک جنسیتی، بیشتر به متن وفادار بوده است تا ساختار اجتماعی و نقش واقعی زنان هم عصر خویش.
    کلیدواژگان: جایگاه اجتماعی زنان، سفرنامه های قاجار، نقاشی زنان، هزارویک شب
  • ملیحه شیانی، حنان زارع صفحه 473
    موضوع سرمایه اجتماعی مفهومی پیچیده، چند وجهی و بین رشته ای و همچنین از عناصر مهم پویای نظام اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و تولیدی هر جامعه است که طی دهه های اخیر در کنار سرمایه های فیزیکی و انسانی مورد توجه جدی قرار گرفته است. به علاوه، یکی از معیارهای مهم جهت سنجش درجه توسعه یافتگی یک کشور، میزان اهمیت و اعتباری است که زنان به عنوان نیمی از جمعیت در آن کشور دارند. نقش زنان نه تنها به وسیله نظام اقتصادی، بلکه از سوی عوامل فرهنگی و اجتماعی تحت تاثیر قرار می گیرد. بنابراین، هدف این تحقیق بررسی وضعیت سرمایه اجتماعی در میان زنان شاغل است. روش این تحقیق پیمایشی است و به منظور سنجش پایایی و روایی ابزار مطالعه به ترتیب از ضریب آلفای کرونباخ و دو نوع اعتبار صوری و سازه استفاده شده است. یافته های تحقیق، که با استفاده از نمونه گیری تصادفی از زنان شاغل در محیط های کار و تولید شهرک های صنعتی شهر تهران از طریق پرسش نامه جمع آوری شده، بیانگر میزان سرمایه اجتماعی متوسط بین افراد بوده است.
    کلیدواژگان: تهران، جامعه کار و تولید، زنان، سرمایه اجتماعی
  • رقیه وهابی دریاکناری، مریم حسینی صفحه 489
    کهن نمونه «بیگانه دشمن» در تاریخ فرهنگی ایران بارها به صورت های مختلف بروز یافته است و از نمونه های آن، دشمنی و بیگانگی تاتار و مغول را می توان نام برد. وحشی گری و قساوت مغولان به مردمان ایران زمین، تا آنجا بود که پس از حمله سهمگین و قتل و غارت ایشان، تا قرن ها نمونه ای برای هر نوع حمله و غارت به شمار می رفتند و کم کم از شکل تاریخی خارج و به شکلی اسطوره ای در ادبیات و فرهنگ ما باقی ماندند. این مقاله به چگونگی شکل گیری اسطوره مغول در تاریخ فرهنگی ما و به طور خاص، آثار بهرام بیضایی اشاره دارد. از مشخصه های اصلی روایت های داستانی بیضایی، حضور فعال زنان در متن روایت است. هدف پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل مبارزه زنان «قهرمان عیار» در برابر اسطوره مغول، در روایت های داستانی بهرام بیضایی است. نمایش نامه و فیلم نامه هایی که در این پژوهش بررسی می شوند، عبارت اند از: فتح نامه کلات ، قصه های میرکفن پوش ، عیار تنها ، عیارنامه و تاراج نامه . روش پژوهش، توصیفی تحلیلی است؛ بدین صورت که ابتدا شیوه بیضایی در استفاده از اسطوره مغول بیان می شود، سپس پنج اثر که در آن به طور مشخص مبارزه زنان با مغول در محور روایت قرار می گیرد، تحلیل می شوند.
    کلیدواژگان: اسطوره مغول، بهرام بیضایی، زنان عیار، فیلم نامه، نمایش نامه
  • فاطمه جان احمدی، ریحانه هاشمی شهیدی صفحه 507
    نقش های محول و نقش های محقق دو گونه نقش قابل بررسی در حیات اجتماعی بشرند. در جامعه اسلامی، بخشی از این نقش ها بر اساس آیات و روایات به زنان واگذار شده است که جامعه شناختی نقش های محول زنان در جامعه اسلامی نام گرفته اند. این نقش ها تابع شرایط اجتماعی با مقتضیات دین مبین اسلام و متکی بر زمینه ها و عواملی در اجتماع اسلامی اجرا و تقویت شده اند، برخی از این عوامل احکام امضایی رسول الله (ص) بوده اند و متکی بر مقتضیات و عوامل فطری پیش تر در جامعه، چه به صورت اساسی و چه به گونه کم اثر، وجود داشته اند. برخی از این نقش ها هم به صورت تاسیسی در اسلام ایجاد شده اند و دین مقدس اسلام ضمن اعطای این نقش ها تلاش کرده است با احاله آن ها به زنان ضمن برکشیدن موقعیت ایشان بر مکانت و جایگاه اجتماعی این قشر موثر بیفزاید. آنچه مقرر است این مقاله بدان بپردازد، تشریح و تبیین احکام امضایی و تاسیسی اسلام و رسول خدا(ص) در تقویت و تفویض نقش محول به زنان جامعه اسلامی است که با روش توصیفی تحلیلی متکی بر منابع تاریخی به پرسش های مطرح پاسخ مستدل داده خواهد شد.
    کلیدواژگان: تاریخ صدر اسلام، جامعه اسلامی، نقش زنان، نقش محقق، نقش محول
  • حسین بادامچی، کلثوم غضنفری، پروین داوری صفحه 521
    در دین زردشتی، شواهدی مبنی بر وجود ازدواج موقت وجود دارد که می توان آن را با متعه یا ازدواج موقت در فقه امامیه تطبیق داد. اگرچه میان فقهای امامیه و اهل تسنن در تداوم مشروعیت این نوع ازدواج اختلاف نظر وجود دارد ، فقهای امامیه با استناد به قرآن و روایات قائل به تداوم آن هستند. این نوع ازدواج از نظر فقه امامیه مشروع است، اما برای انعقاد آن باید شرایطی احراز شود که در صورت وجود آن شرایط، چنین ازدواجی صورت می پذیرد. در دین زردشتی نیز، اگرچه مبحث مجزایی در رابطه با این نوع ازدواج وجود ندارد، با توجه به شواهد موجود در متون پهلوی باقی مانده می توان وجود چنین ازدواجی را تایید کرد. در این پژوهش، نخست به مسئله ازدواج موقت در دین زردشتی با توجه به شواهد مستقیم و غیر مستقیم موجود در متون پهلوی پرداخته شده و سپس همین مسئله از منظر اسلام بررسی شده است. در پایان، به تطبیق موارد مطرح شده و تحلیل شباهت ها و تفاوت های آن ها اقدام شده است. بررسی ها نشان می دهد که ازدواج موقت در دو دین زردشتی و اسلام شباهت درخور توجهی به هم دارند؛ اگر چه گاه در اهداف و شرایط این نوع ازدواج تفاوت هایی نیز قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: ازدواج موقت، حقوق، دین زردشتی، فقه امامیه
  • بهراد رضوی الهاشم، آرین قلی پور صفحه 537
    مقاله حاضر در صدد پاسخ به این سوال است که: فرایند نهادگرایی هنجاری چگونه می تواند به ارائه الگوی حکمرانی مطلوب نمایندگی کمک کند؟ هدف این است که تعیین شود چگونه می توان نهاد مجلس شورای اسلامی را با ارزش ها و هنجارهای اجتماعی پیوند داد. روش مقاله، توصیفی تحلیلی است. آمارهای موجود با تحلیل کیفی و تحلیل ثانویه بررسی شده است. جامعه آماری؛ نمایندگان زن ادوار مجلس شورای اسلامی بوده و داده های استفاده شده از گزارش های توسعه انسانی سازمان ملل، مجلس شورای اسلامی، سایر متون مرتبط جمع آوری و تجزیه و تحلیل شده است. تاکنون 10 دوره انتخابات مجلس در ایران برگزار شده که دوره دهم با 96/7 درصد بیشترین آمار حضور زنان در پارلمان را داشته است. نتایج نشان داد وجود محدودیت های مدیریتی، اجتماعی و فرهنگی مانع تاثیرگذاری زنان در مجلس بوده است. رشد روز افزون سطح کیفی زنان ایجاب می کند که برای اثربخش بودن در صحنه های اجتماعی توانمند شوند. حکمرانی مطلوب زنان در پارلمان می تواند با توانمندی در ارائه طرح های توسعه ای و سطوح مختلف دولتی، خصوصی و مدنی تسهیل شود. لازم است نمایندگان به منظور اثرگذاری بیشتر بر مدیریت فرهنگی اجتماعی جامعه در کمیسیون ها، فراکسیون ها، هیئت ها و مجامع تخصصی، فعالانه مشارکت کنند.
    کلیدواژگان: اثربخشی، توانمندی، حکمرانی مطلوب، مدیریت فرهنگی، اجتماعی، نهادی شدن
|
  • Maryam Rafatjah, Niloofar Hooman Page 421
    This article is an attempt to explore the subject of divorcee in narrative and visual content of Iranian cinema. Therefore, by applying constructionist approach in Representation theory of Stuart Hall as the main theoretical framework and using Roland Barthes’ structural analysis of narrative and John Fiske’s semiotic analysis in three levels of reality codes, representation and ideology, Esterahate Motlagh and Nahid movies have been analyzed and evaluated.
    The result of the paper showed that: 1. Both films have the three- part narrative structure, 2. The story take places in the urban space, 3. Crises that divorced woman is faced, make up the most important themes in movies, 4. Tactful woman is the most important type in both, 5. Showing patriarchy, wise woman in the face of irrational man and the predominance of evil over goodness, are the most important ideological issues which have been mentioned and portrayed in the movies.
    Keywords: woman, cinema, representation, narrative, semiotics
  • Mohammad Akbari, Darioush Boostani, Elham Zeadabadi Page 437
    The Study of effective factors , on the rate of cosmetics use among female students .
    This article aims to investigate effective factors , on the rate of ‘cosmetics use’ among female students of Kerman Azad University . The research method was Survey , and data collected by questionnaire . Statistical population comprises all of the female students of kerman Azad University ( N = 5413 ) and sample size is 378 students . Theoretical framework extracted from theories of Bourdieu, Giddens and Turner . Findings indicated that variables such as seeking diversity , consumerism , cultural capital , media consumption, reflexive identity, social class, tendency to cosmetic, age, and level of education had significant relationship with the rate of cosmetics use. Generally independent variables explained 37 percent of dependent variable. Variable of ‘seeking diversity’ was the best determinant of cosmetics use among the female students.
    Keywords: Cosmetics, Consumerism, body, Students, seeking diversity.
  • Mahnaz Shayestefar, Mahbobe Shahbazi Page 455
    The remained visual sources of Qajar art works can be studied as one of the referable, valid evidences for identifying the women's roles and identity during this period. For this respect‚ the illustrations of the Arabian Nights manuscript by Sani Al-Molk is considered as one of the references recognizing the womanʼs presence during Qajar period. This superb art work has some exclusive features distinguish the collection from the similar ones made in the same period; and the painterʼs use of social sources and contemporary, real persons and places for drawing the illustrations. The study aims to describe the women's social status in the Qajar era‚ using the itineraries and other written sources‚ and comparing it with the pictures of the collection and also, tries to answer the question “has Sani Al-Molk used his contemporary social references for drawing the women in the manuscript?” This paper which is based on the documented studies, is focused on the paintings which show the stronger woman’s attendance. According to the findings of this paper‚ Sani Al-Molk did not absolutely apply the social sources of his age for picturing the women at his manuscript.
    Keywords: Womenʼs Social Status, Qajar Itineraries, the Arabian Nights, Womenʼs Paintings
  • Malihe Shiani, Hanan Zare Page 473
    Social capital become an important subject in recent decade and seriously considered in the physical and human capital, as well as this complex, multi-faceted concept is one of the most important dynamic elements of social, cultural, economic and generate concept in any society, organization and institution. In addition, one of the most important criteria to measure the degree of development of a country is the significance of women role as half of the population. Thus the main purpose of this research is to study social capital among employee women.
    The method of research was survey by using of questionnaire technique. In order to measure ratability and validity we use Cronbach's coefficient alpha and two type of validity including face and construe validity.employee women selected by random sample in industrial estate in Tehran. Finding have shown that the amount of social capital among these women was average. this result show show the distribution of social capital.
    Keywords: social capital, women, work, production community, tehran
  • Roghyeh Vahabi Daryakenari, Maryam Hoseini Page 489
    The "alien - enemy" archetype in cultural history of Iran often emerge in different forms and examples of hostility and alienation such as Tatar and Mongol. Mongol savagery and brutality on Iranians, was so severe that after a hard attack and murder and plunder, for centuries, they were an example for each type of attack. Gradually Mongol's attacks changed from historical form and remain in a mythical way in our literature and culture. This article describes, how the myth of Mongol formed in our cultural history and signifies in particular, in the works of "Bahram Beyzai". The main feature of his fctional narratives is an active participation of women in the context of the narration. The purpose of this study, is analyzing the struggle of "champion- trickster" women, against the myth of the Mongols, in the "Bahram Beyzai" narrations. Plays and screenplays that are considered in this study include: ” Fathnameye kalat”,”mire kafanpush tales”, “ayyare tanha”,”ayyarname” and “tarajname”. The research is descriptive- analytical, so that at first we will express the way that Beyzai uses to describe myth of the Mongols, then five works that in particular, are about women's struggle with Mongol in the narrations, would be analyzed.
    Keywords: Mongol myth, grade women, Bahram Beyzai, Play, Script
  • Fateme Janahmadi, Reyhanee Hashemi (Shahedi) Page 507
    Assigned roles and the enacted roles are two types of investigable roles in the social life. Some of these roles are assigned to women in the Islamic society based on Quranic verses and traditions, which have been named according to the sociology of roles assigned to women in Islamic society. Subordinate to social terms along with the demands of Islam and relying on grounds and factors in the Islamic society, these roles are enforced and strengthened.
    Some of these factors were endorsed provisions of the Prophet (PBUH) and have already existed either basically or with low effect, based on the inherent circumstances and factors in the community. Some of these roles have been created by being established in Islam and the holy religion of Islam besides granting these roles, by referring to them has tried to elevate their social status and position. What is being addressed in this article is explanation of endorsed and the established provisions of Islam and the Prophet (PBUH) in delegating and strengthening the assigned role of women in Islamic society, and that the raised questions will be answered along with documentations by analytical-descriptive method based on historical references.
    Keywords: The role of women, Islamic society, assigned role, enacted role, the beginning of Islamic history
  • Hosein Badamchi, Kolsom Ghazanfari, Parvin Davari Page 521
    In Zoroastrian law there several indication that denote to the temporary marriage as a legal institution and this can be compared to the one in Imami jurisprudence. Sunni and Imami jurists differ on the continued legitimacy of the temporary marriage which the former believes it to be continued. Temporary marriage is legitimate in the opinion of Imami jurists and it has certain conditions that need to be observed. In Zoroastrian texts there is no separate chapter discussing this institution but based on the remaining evidence one can infer its existence and attempt a reconstruction. In the first section of this paper this remaining evidence, direct and indirect, will be discussed and then the main points of comparison with Imami jurisprudence will be studied taking into consideration similarities and differences. The study shows considerable similarity although the aims and conditions are different on occasions.
    Keywords: Temporary marriage, Imami jurisprudence, Zoroastrianism, law
  • Behrad Razavi, Arian Gholipor Page 537
    This study attempts to answer the fundamental question that the process of the normative institutionalization (institutions linked with the values and social norms), how can to help for good governance and management of social, cultural, community agencies? This research investigates that the representatives how can to link the Islamic Consultative Assembly with the social values and norms and what are effects of this interaction on good representative's governance and socio-cultural management? Methodology is a descriptive and analytical method. Status is reviewed and analyzed based on available statistics as regular and periodic. The statistical population is female members of Islamic Consultative Assembly periods and the used data was collected and analyzed from the UN Human Development reports, statistical Interior Ministry sources, Statistical Center of Iran, the Islamic Consultative Assembly, and other relevant literature.
    The findings showed that in recent years, the average growth of women in countrie's parliaments is about 20 percent which has been increased up 15 percent in compared with 10 years earlier. So far, in Iran, 10 parliamentary elections have been held, the tenth period with 7/96 percent has allocated the most participants of women in parliament. The results showed that personalized, administrative, social and cultural restrictions are as barriers for women's efficient attendance in Islamic Consultative Assembly. Good women governance in Parliament can be facilitated through to empower for providing the development projects such as health care services, health, education, employment and effectiveness in the management of high levels of public, private and civil parts. In addition, it is necessary that the representatives of women to participate actively in commissions, fractions, delegations and specialized forums for more impact on the social and cultural management.
    Keywords: Institutionalization, good governance, social, cultural management, effectiveness, capability