فهرست مطالب

سخن تاریخ - پیاپی 19 (بهار و تابستان1393)

نشریه سخن تاریخ
پیاپی 19 (بهار و تابستان1393)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/06/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جلیل نائبیان*، سجاد برزگر صفحه 7
    سوال: دروغ گویی، همواره و در همه جا از جمله ایران دوره ناصری وجود داشته و البته کم تر از آثار اجتماعی آن در این دوره، سخن رفته اما ماهیت دروغ گویی و به ویژه، علت رواج آن در عصر ناصرالدین شاه چیست؟
    فرضیه: ذات استبدادی حکومت قاجاریه و روحیه خودبزرگ بینی و استبدادی که در بین دولت مردان وجود داشت، سبب رواج دروغ در این عصر شد.
    هدف
    دست یابی به علل دروغ گویی، به منظور جلوگیری از آن در عرصه اجتماعی می تواند غرض مهمی باشد.
    روش
    این پژوهش، بر اساس روش تحقیق تاریخی، به صورت توصیفی - تحلیلی، انجام شده است. در این روش، مبنای کار بر استخراج داده ها از منابع اصلی است که پس از گردآوری و پردازش آن ها، روند تحولات در چارچوب رویکرد تحلیلی بررسی می شود.
    یافته ها
    این تحقیق، نشان می دهد که رژیم استبدادی قاجاری، برای توجیه مشروعیت نظام حاکم، تقویت جبرگرایی، از بین بردن نیروهای مولد و کاستن از فشار روحی ناشی از شکست، خواسته یا ناخواسته، سبب دامن زدن به انواع رذیلت های زشت اخلاقی چون تملق و دروغ گویی، اوهام و خرافات و سایر مفاسد اخلاقی در بطن و بدنه حکومت و سطح اجتماع گردید.
    کلیدواژگان: دروغ، عصر قاجار، جامعه ایران، عصر ناصری، اسلام
  • هادی وکیلی*، محمدحسن پورقنبر صفحه 29
    سوال: حنبلیان یا پیروان احمدبن حنبل و از فرقه های مذهبی اهل تسنن در سه قرن نخست اسلامی، در بغداد می زیستند اما هیچ گاه مانند قرن چهارم و پنجم به قدرتی وافر دست نیافتند. آنان در این دو قرن، از قدرتی که در پناه حمایت آشکار و پنهان خلفای عباسی فراهم می آمد، در ایجاد اختلافات مذهبی با شیعیان، مسیحیان، یهودیان و شافعیان سود می بردند. تاکنون پژوهشی مستقل، به چالش های اجتماعی حاصل از عملکرد حنبلیان بغداد در قرن های چهارم و پنجم قمری نپرداخته است. بنابراین، نگارندگان این مقاله با این پرسش مواجهند: حنبلیان چگونه در ایجاد اختلالات اجتماعی بغداد طی سده های چهارم و پنجم قمری تاثیرگذار بودند؟
    فرضیه: رویکرد فکری و اعتقادی حنبلیان به همراه حمایت های حکومتی، سبب سوق دادن آن ها به اقداماتی گردید که نتیجه آن، هنجارشکنی و ناامنی اجتماعی بود.
    هدف
    کاوش عملکرد حنبلیان بغداد در دو قرن چهارم و پنجم قمری، وضعیت شیعه در آن مقطع تاریخی را در مرکز خلافت عباسی، نشان خواهد داد.
    روش
    بررسی به همراه تحلیل تاریخی، می تواند راهی برای پاسخ سوال، آزمایش فرضیه و دست یابی به هدف مقاله باشد.
    یافته
    تحمیل فشارهای تاریخی متعدد و متکثر بر شیعه و در عوض، ایستادگی شیعه بر توان مندی های ذاتی، راز حیات اجتماعی شیعه را به تصویر می کشد.
    کلیدواژگان: حنبلیان بغداد، خلفای عباسی، شیعیان، قرن چهارم، قرن پنجم
  • محمدرضا بارانی*، علمدار حسین شاه صفحه 57
    سوال: واقعه عاشورا، از رویدادهای مهم تاریخ مسلمانان است. شهادت فرزند خردسال امام حسین(ع)، از حوادث بزرگ آن روز به شمار می آید. در گزارش های تاریخی در مورد نام، سن و چگونگی شهادت آن، اختلاف زیادی وجود دارد؛ موضوعی که در گستره زمانی آغاز تا پایان قرن پنجم به مورد بررسی نشده است بنابراین، پرسشی که مطرح می شود آن است که گزارش های تاریخی پنج قرن نخست قمری درباره شهادت کودک امام حسین(ع) چگونه نقل شده است؟
    فرضیه: علت اختلاف در نقل این حادثه، بی دقتی برخی تاریخ نویسان، اغراق گویی برخی دیگر و روایت آنان از یک دیگر بوده است.
    هدف
    عرضه تصویری روشن و واقعی از این موضوع، نگارنده گان را به کاوش واداشته تا پس از بررسی سیر دگرگونی گزارش ها، بتوان گزارش درست را شناسایی کرد.
    روش
    این نوشتار، با روش توصیفی - تحلیلی به مطالعه گزارش تاریخی شهادت کودک امام حسین(ع) و تطور آن پرداخته است.
    یافته
    شهادت کودک و نام قاتل وی در منابع روشن است، در عوض، منابع راهی برای شفاف ساختن سن و نام او نمی گشایند. البته تولد کودک در روز عاشورا و درخواست آب برای کودک از سوی امام(ع)، تنها برای عاطفی کردن داستان، بدان افزوده شده است.
    کلیدواژگان: امام حسین (ع)، عاشورا، شهادت کودک، عبدالله، علی اصغر، گزارش های تاریخی
  • مرتضی شیرودی* صفحه 81
    سوال: ظهور نسل جوان، از مهم ترین تحولات قرن اخیر در جهان اسلام است و نیازهای روانی و فکری، از بارزترین نیازهای این طبقه، به شمار می آید که اگر جوامع اسلامی از آن غافل شوند، انحرافات و پیامدهای ناگواری را به همراه خواهد داشت. فاجعه غرب گرایی و بی هویتی جوانان از جمله این پیامدها است که به صورت های مختلف بروز می کند. با نگاهی بر پژوهش های انجام شده قبلی، باید گفت چندان به این موضوع توجه نشده و نهایت کاری که صورت گرفته، این بوده که بیش تر به جنبه های آماری ناکارآمد، تکیه شده، بنابراین چرایی گرایش جوانان مسلمان به غرب هم چنان نیازمند پاسخ است.
    فرضیه: مجموعه ای از عوامل داخلی با تاکید بر نقش بیش تر استعمار فرانو و نیز ویژگی-های جوانی، از عوامل گرایش جوانان مسلمان به غرب به شمار می آید.
    هدف
    شناسایی عوامل گرایش جوانان مسلمان به غرب و مهم تر از آن، یافتن راه های جلوگیری از این گرایش، به منظور به-کارگیری پتانسیل جوانان برای توسعه، از مقاصد این مقاله است.
    روش
    مطالعه تاریخی در پرتو بررسی تحلیلی، راهی است که دست یابی به پاسخ را فراهم می آورد.
    یافته
    مقاله بر لزوم تعیین استراتژی، ضرورت پیش گیری، برنامه ریزی و الگوسازی رفتاری تاکید می کند.
    کلیدواژگان: جهان اسلام، امام خمینی(ره)، غرب، جوانان، استعما
  • بدرالسادات علیزاده*، مژگان فولادی وندا صفحه 105
    سوال: ظهور خوارج در اثنای نبرد صفین و تداوم آن، به شکل گیری و رشد مسائلی نو در عرصه مسائل مختلف دینی انجامید.طرح مسائل عقیدتی، سیاسی و اجتماعی در مورد حکم مرتکب گناه کبیره، اندیشه های سیاسی، آراء اجتماعی، عقاید مذهبی و مسائل زنان، موجب اختلاف و انشعاب خوارج به فرقه های متعددی از جمله ازارقه، نجدات، صفریه، اباضیه، واقفیه، اخنسیه و شبیبیه گردید. لذا برخی مسائل و بدعت ها در عقاید فرق مختلف خوارج در مورد زنان، از جمله جواز و تحریم حکم سنگسار، و ازدواج و عدم زناشویی با کافر به ویژه در فرقه شبیبیه، مبهم باقی مانده و تنها درک و شناخت اندکی از آن وجود دارد.(مساله) بنابراین، مقاله حاضر به این پرسش می پردازد که دیدگاه خوارج به ویژه شبیبیه درباره مسائل مختلف زنان چیست؟
    فرضیه: به نظر می رسد خوارج مانند سایر مسائل دینی، دچار بدعت هایی فراوانی در مورد زنان شده اند.
    هدف
    مقاله می کوشد با عرضه دیدگاه های خوارج درباره زنان، شناخت عمیق تری از آنان در تاریخ اسلام پدید آورد.
    روش
    نیل به این هدف، به شیوه تاریخی-تحلیلی دنبال شده است.
    یافته ها
    حضور زنان در امور اجتماعی، حق زنان به امامت قوم و شرط هجرت در ازدواج با زنان، از جمله نتایج مقاله است.
    کلیدواژگان: اسلام، حضرت علی(ع)، خوارج، زنان، شبیبیه
  • سیدمحسن آل غفور*، بشرا نوروزی، وحید عضدی صفحه 123
    سوال: انقلاب مشروطه، نهضتی بزرگ در تاریخ معاصر ایران است. با این وصف، بررسی رابطه آن با علمای دینی، هم چنان نیازمند پژوهش های جدی تر و جدیدتری است؛ موضوعی که درباره آن، اغلب با نوشته های ژورنالیستی مواجهیم. از این رو، هنوز دلایل ضدیت یکی از مدافعان اولیه آن یعنی آیت الله شیخ فضل الله نوری، جای تبیین های تازه را باقی گذاشته است. بنابراین، با این پرسش روبه رو هستیم که چرا شیخ در ابتدا با مشروطه خواهان همراه بود اما بعد به مخالفت با آن ها پرداخت؟
    فرضیه: با توجه به اجتهاد شیخ، موافقت نخستین و مخالفت واپسین وی با مشروطه، مساله شریعت بوده است.
    هدف
    حمایت از محمدعلی شاه و نیز بی اعتنایی به مراجع تقلید ایرانی در نجف، از اتهامات شیخ است. این مقاله رفع این ابهامات و نظایر آن را دنبال می کند.
    روش
    دست رسی به این هدف، با بررسی توصیفی – تحلیلی منابع اولیه دوران مشروطه صورت گرفته است.
    یافته
    آغازگری مشروطه در شکل گیری در جریان متمایل به غرب و اسلام و تاثیر پیروزی نهایی اندیشه اسلامی شیخ بر پیروزی انقلاب اسلامی، علی رغم شکست اولیه، از دستاوردهای این مقاله است.
    کلیدواژگان: شیخ فضل الله، مشروعه، مشروطه، آزادی، قانون
|
  • Jalal Naebiyan*, Sajjad Barzegar Page 7
    Telling lie was common everywhere especially in Iran in time of Naser al-Din Shah. However the social influences of this phenomenon were not studies sufficiently, as a result the question of the present paper is: What are the bases of lying, especially its prevalence in the time of Naser al-Din Shah? Autocratic nature of Qajar government and megalomaniac and oppressive politicians led to the prevalence of lying in Naseri era. Achieving the reasons of telling lies in order for preventing this phenomenon in social domain would be an important goal. The present paper has applied analytical – descriptive method in historical research to reach the answer of the raised question, which is based on finding data from primary resources in order to examine them within the analytical framework of the process of changes, after collecting and processing information. The findings indicate that the autocratic Qajar government, deliberately or unintentionally, exacerbated moral iniquities including flattery, lying, delusion and superstitions in the bulk of government and all over the society, in order to vindicate the legitimacy of the ruling system, escalating determinism, eliminating the productive personnel and comforting the mental pressure of defeat.
    Keywords: Lying, Qajar, the society of Iran, Naseri era, Islam
  • Hadi Vakili*, Muhammad Hasan Pourqanbar Page 29
    Hanbalis or the followers of the religious laws within the Sunni Islam presented by Ahmad ibn Hanbal, were living in Baghdad in the three early centuries of Islam. They reached their maximum power through the fourth and fifth the centuries with obvious and stealthy support of Abbasid caliphs, which was employed to make disagreements between Shiites, Christians, Jews and Shafi’is. However no research has studies the social challenges caused by Hanbalis in Baghdad through the fourth and fifth centuries. Therefore, the question is: What were the influences of Hanbali followers in making social disorders in Baghdad through the fourth and fifth centuries? The intellectual and doctorial attitudes of Hanbalis along with the supports of government led to the social abnormalities and insecurities. Analyzing the functions of Hanbalis in Baghdad, through the fourth and fifth centuries will demonstrate the condition of Shia Muslims in a course of history in the heart of the Abbasid Caliphate. Historical analysis method is the proper method to find the answer, examine the hypothesis and reach the goal of the present paper. Reliance on their intrinsic abilities, Shia Muslims were able to stand against the numerous historical pressures exposed on them, which is the secret of the social permanence of Shia.
    Keywords: The Hanbalis of Baghdad, Abbasid Caliphs, Shia Muslims, the Fourth century, the Fifth century
  • Muhammad Reza Barani*, Alamdar Husayn Shah Page 57
    Ashura is considered one of the most important events in history of Islam, in which the infant child of Imam Husayn was martyred. Name, age and martyrdom of the child were presented differently in historical reports, which were not analyzed precisely until the fifth century. So the question of the present paper is: How the martyrdom of the Imam Husayn’s child was explained in historical reports prior to the fifth century? Inaccuracy and exaggeration of historians and making references to other historians are the main reasons of different historical reports. Presenting a real and clear picture of the present subject made the authors of the present paper to analyze the changes in historical reports to acknowledge the true report. The present paper has applied a descriptive – analytical method for examining historical reports and their transformation on the martyrdom of Imam Husayn’s infant child. The findings of the present paper indicate the name of murderer and the martyrdom of the child are obvious in resources, while the name and age of the child were not clear. However the birth of the child in Ashura and requesting water for the child by Imam Husayn were stated only for emotionalizing the story.
    Keywords: Imam Husayn, Ashura, The martyrdom of the infant child, Ali Asghar, Historical reports
  • Morteza Shiroudi* Page 81
    Emergence of young generation is one of the most important changes in Islamic world in recent century. If their vital mental and intellectual needs are not taken into consideration by Islamic societies, it will lead to disastrous consequences and deviations, including tendencies toward West and depersonalization of young people which can be presented through different forms. The present subject was not analyzed accurately in previous researches, they mostly emphasized on insufficient statistical aspects; therefore, the question of the present paper is: Why young Muslim people have tendencies toward West? Domestic elements and mostly the role of post-colonization along with characteristics of young people are the main reasons of their tendency toward West. Acknowledging the reasons of tendencies toward west among young people and more importantly, finding a proper solution to make the best use of the potential among them in development are the main goals of the paper. Historical study along with analytical examination are the applied methods in achieving the goals. The necessity of applying a strategy, prevention, planning and behavioral modeling are the findings of the paper.
    Keywords: Islamic World, Imam Khomeini, West, Young People, Colonization
  • Badr Al Sadat Alizadeh*, Mozhgan Fouladi Vanda Page 105
    The emergence of Kharijites in battle of Siffin and their continual presence led to formation and growth of new issues in different religious subjects. Raising doctrinal, political and social issues on problem such as the verdict of committing deadly sins, political thoughts, social opinions, religious beliefs and women’s issues led to disagreements and divergence of Kharijites into different sects including Azariqa, Najadat, Safariyyah, Abadiyyah, Waqifiyyah, Akhnasiyyah and Shabibiyyah. Therefore, some issues and innovations among different sects of Kharijites regarding women remained vague and with partial knowledge, for instance: sanction or prohibition of stoning and permitting or banning marriage with unbelievers, especially among Shabibiyyah. Thus, the question of the present paper is: What are Kharijites’ attitudes, especially Shabibiyyah, toward different issues regarding women? It seems they have innovated many religious laws regarding women, like other religious issues. In the present paper the attitudes of Kharijites on women will be presented in order to reach a deeper understanding of them in the history of Islam. The applied methodology is an analytical – historical method which led to these
    Findings
    Women’s presence in social affairs, having the right to become Imam for women and the condition of Hijarat (migration) in marring women.
    Keywords: Islam, Ali ibn Abitalib, Kharijites, Women, Shabibiyyah
  • Sayyed Mohsen Ale Ghafour*, Boshra Norouzi, Vahid Azodi Page 123
    Constitutional Revolution is considered a huge movement in the contemporary history of Iran; however it’s necessary to conduct new and accurate researches on the relationship between the constitutional revolution and religious clerics. This subject was always written about in journalist texts so the reasons of Sheik Fazlollah opposition, one of the early supporters of the revolution need to be explained. Therefore, the question of the present paper is: Why Sheikh Fazlollah, the early supporter of the revolution, became the enemy of the constitutional revolution. Considering the ijtihad (diligence) of Sheikh Fazlollah, his early support and his late opposition to the constitutional revolution were the results of Sharia (religious law). He was charged with supporting Muhammad Ali Shah and disregarding Iranian Marja’s of Najaf. The purpose of the paper is to resolve the ambiguities regarding Sheikh Fazlollah and The constitutional revolution. Also a descriptive – analytical method was applied in examining the primary resources regarding the constitutional revolution. The findings of the paper are: Initiating the constitutional revolution which helped the formation of tendencies toward west and Islam and the ultimate success of Islamic thoughts in Islamic revolution (of Iran), despite an early defeat were the influences of Sheikh Fazlollah.
    Keywords: Sheikh Fazlollah Noori, Religious laws, Constitutional Revolution, Freedom, Law