فهرست مطالب

تاریخ فلسفه - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، تابستان 1397)

فصلنامه تاریخ فلسفه
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، تابستان 1397)

  • بهای روی جلد: 55,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/06/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 5
  • محمد مهدی گرجیان، مجتبی افشارپور صفحه 7
    نظریه الهیات تمثیلی قدیس توماس آکویناس بخصوص با تاکیدی که بر متن کتاب مقدس دارد، از تاثیرگذارترین و پردامنه دارترین نظریات در باب شناخت خدا و تحلیل اسماء و صفات باریتعالی است. تلاش اصلی آکویناس در این بخش مشترک هر دو اثر سترگ وی، یعنی جامع الهیات و جامع در رد گمراهان، بر این است که بتوان صفات کمالی مخلوقات و از جمله انسان بعنوان کاملترین آنها را بر خداوند نیز حمل کرد البته به روش حمل تمثیلی در مقابل حمل اشتراک معنی و حمل اشتراک لفظ و بدینصورت به شناختی از اسماء و صفات حق رسید تا در الهیات سلبی قرون وسطی متوقف نشد و البته در دام تشبیه حق به خلق نیز نیفتاد. عنصر اساسی در الهیات تمثیلی آکویناس «قاعده کمالات علت و معلول» است. کمالات معلول از قبل بنحو برتر و عالیتر در علت محققند. در آثار آکویناس علاوه بر این عنصر، دو مبدا دیگر بنام «برهان درجات کمال» و «اصل تقدم علت بر معلول» نیز بچشم میخورد. وی اصرار دارد که این هر سه را به ارسطو و ابن رشد اسناد دهد تا بدینوسیله حمل تمثیلی خود را ریشه دار در حکمت ارسطویی معرفی نماید. اما حقیقت این است که ارسطو به هیچکدام از این مواردی که آکویناس ادعا میکند، تصریحی نداشته است، بلکه فوق تام بودن و خیر محض بودن خداوند بدین معنی که آن کمال محض، مفید کمالات سایر اشیاء است، از دستاوردها و نوآوری های ابن سینا در مباحث الهیات است. سخنان ابن رشد نیز در این زمینه در حقیقت شرح نظریات ابن سیناست هر چند که ابن رشد آنها را در شرح عبارات ارسطو نگاشته است.
    کلیدواژگان: الهیات تمثیلی، علیت، کمالات علت و معلول، تقدم علی، موجود فوق تام، آکویناس
  • رضا باذلی، مهدی منفرد صفحه 33
    وجودشناسی و مسئله هستی اصیل و غیراصیل از یونان باستان تاکنون همواره مورد بحث و بررسی فلاسفه بوده است. در میان فلاسفه یونان، هراکلیتوس، پارمنیدس و افلاطون بجهت نظریات خاصشان از اهمیت خاصی برخوردارند. هراکلیتوس معتقد به سیلان و تغییر دائم اشیاء بود و منکر ثبات در هستی، اما پارمنیدس برخلاف او، منکر تغییر و معتقد به ثبات و تغییرناپذیری هستی بود. این دو نظریه متضاد در نظریه مثل افلاطون تبلور و ظهور پیدا کرد و او با بهره مندی از آن دو نظریه و بکارگیری سیلان دائم هراکلیتوس در جهان محسوسات و ثبات هستی پارمنیدس در عالم مثل، نظریه اختصاصی خود را سامان داد. نوشتار حاضر مسئله وجود را از منظر این سه فیلسوف، مورد بررسی تطبیقی قرار داده تا هم سویی افلاطون با دو فیلسوف سلف خود را روشن و تبیین سازد. با تطبیق وجودشناسی این سه فیلسوف یونانی، روشن شد که میتوان نظریه ثبات پارمنیدس (راه حقیقت) و نظریه وحدت هراکلیتوس را با عالم مثل افلاطون تطبیق داد و نظریه سیلان هراکلیتوس و راه گمان پارمنیدس با جهان محسوسات افلاطون، هم سویی و قرابت دارند.
    کلیدواژگان: هراکلیتوس، پارمنیدس، افلاطون، سیلان، هستی ثابت، نظریه مثل
  • مسعود امید صفحه 57
    پرسش از تاریخ فلسفه و دیدگاه های فیلسوفان درخصوص آن، از آن جهت اهمیت دارد که مهمترین منبع فلسفه ورزی و دانش فلسفه، همانا تاریخ فلسفه است. جریان فلسفه جدید خواه در قالب عقل گرایی و خواه تجربه گرایی، عموما بدون اظهار نیاز به تاریخ فلسفه و موضوعیت دادن بدان و بدون منظری تاریخی در باب آن شکل گرفته است؛ مثلا دکارت برای تدوین فلسفه خویش تنها به ظرفیتهای خود اندیشنده و جهان ممتد نگریست. تجربه گرایان نیز با دلو تجربه گرایی از چشمه طبیعت آدمی و جهان کیفیات و کمیات به استخراج معرفت پرداختند. اما نزد کانت، هر چند آغازگاه کتاب نقد عقل محض تمرکز بر امکانات شناختاری سوژه است، ولی پایان بخش آن، عنوان تاریخ عقل محض میباشد. حتی مطلع و برخی مضامین تمهیدات وی مشتمل بر چشم اندازها و نکته هایی در باب تاریخ فلسفه است. بنابرین میتوان گفت که وی نیم نگاهی به جریان تاریخ فلسفه نیز داشته است و حتی تدوین و تثبیت فلسفه خود را وامدار فهم ماهیت و تاریخ متافیزیک و علوم و درسها و عبرتهای آن میدانسته است. کانت دریافت که بدون نگریستن به تاریخ متافیزیک و دیگر علوم فلسفی و تجربی، درک ماهیت فلسفه و نیز انکشاف و اکتشاف فلسفی مقدور نیست. ظهور نظریه سوژه و کشف ماهیت استعلایی آن بدون لحاظ تاریخ فلسفه و علوم و داشتن منظری تاریخی در باب معارف نظام مند آدمی، مقدور نبود. البته نزد کانت با تاریخ فلسفه فی نفسه سروکار نداریم، بلکه با تاریخ فلسفه شناسی سروکار داریم. بعلاوه، در همین حد هم نسبت تاریخ فلسفه شناسی یا منظر تاریخی به تعریف و تحدید و تعیین سوژه، از نوع معرفت زای تقویمی نیست، بلکه میتواند از سنخ کارکردی تنظیمی باشد. تاریخ فلسفه شناسی میتواند در حکم یک اصل راهنما برای فهم و کار فلسفی باشد؛ میتواند نشانه ها و ردپای سوژه را نشان دهد ولی نمیتواند فی نفسه عهده دار تعریف یا تکوین آن باشد. این امر به این مبنا برمیگردد که سوژه کانتی دارای وجه تاریخی است، اما نه آنکه تاریخمند باشد. به بیان دیگر سوژه، تاریخ شناس و منظردار و تاریخبند است، ولی نه تاریخمند. تاریخ فلسفه، شرط وقوعی سوژه است و نه شرط استعلایی آن. شرایط استعلایی سوژه، درونی است و در تعریف آن گنجانیده شده است و نه آنکه بیرونی و تاریخی و عارض بر آن باشند. این نوشتار متکفل پرسش از تاملات کانتی در باب تاریخ فلسفه است تا شاید از این طریق این وجه مهجور و مسکوت اندیشه این فیلسوف تا حدی مکشوف گردد. از اینرو این نوشتار به مسائلی از قبیل معنا و تعریف تاریخ فلسفه، تاریخ فلسفه گرایی، پایان تاریخ فلسفه، تمایز و تشابه با تاریخ علم، تقسیمبندی تاریخ فلسفه، نسبت فلسفه و تاریخ فلسفه، رابطه فلسفه تاریخ و تاریخ فلسفه و… از نظر وی میپردازد.
    کلیدواژگان: تاریخ فلسفه، کانت، ذهنیت نسبت به تاریخ فلسفه، سوژه و تاریخ عقل، معنا و تعریف، اقسام و ابعاد تاریخ فلسفه
  • ایرج نیک سرشت، رسول جعفریان، عبدالله فرهی صفحه 81
    رازی در جستجوی گوهر هستی با گرایشی پیشینی­انگار به جواهر پنجگانه باری (خالق)، نفس ناطقه، هیولا (ماده)، زمان مطلق (دهر) و مکان مطلق (خلاء) اعتقاد داشت. او در تبیین فرایند خلقت بواسطه چهار قدیم در کنار خداوند، با پیش کشیدن نقش جهل نفس در تمایل به ماده تعلق اراده الهی را بر امر خلقت توجیه نمود و اثبات کرد که آفرینش جهان به اراده است نه به طبع. به باور وی، این تنها انسان است که میتواند بمدد فلسفه باواسطه عقل دوباره نفس را از آلام و آفات ماده رهایی بخشد و به سعادت و فلاح بازرساند؛ ولی با این تفاوت که دیگر نفس به ماده میلی پیدا نخواهد کرد. رازی قائل به امکان فساد و تغییر در اجسام و درنتیجه، جهان خلقت بود؛ حتی اگر این جسم گوهری زمینی یا گوهری فلکی باشد. او اجسام را متشکل از دو جوهر هیولا و خلاء میشمرد و معتقد بود که جواهر دارای حجم و ازلی هستند. بر همین اساس، وی به ترکیب و بی­نهایت بودن ذرات باور داشت و منکر ابداع و خلق از عدم بود. کیفیات عناصر اربعه و افلاک سماوی از قبیل سبکی و سنگینی، روشنی و تاریکی، نرمی و سفتی و مانند آن هم از نگاه وی، ناشی از میزان حجم و شمار اجزاء خلائی بود که در میان جواهر هیولا نفوذ میکرد. در ضمن، او به مرکزیت و سکونت زمین اعتقاد داشت و فلک و بتبع آن خورشید و دیگر کواکب را بواسطه توازن اجزاء هیولا و خلاء درون آنها دارای حرکتی دورانی میدانست. رازی جهان را حادث و وجود جهانهایی دیگر را هم ممکن میشمرد. او خلاء و ملاء را در قالب مفهوم مکان کلی بیکرانه­ یی که وابسته به جهان نیست، توضیح میداد و ورای آن را هم فضا معرفی میکرد.   کلیدواژه ها: محمد بن زکریای رازی، جهان­شناسی، قدمای خمسه، پیشینی انگاری
  • عبدالرسول حسنی فر، سجاد چیت فروش صفحه 103
    رفتار و کنش انسان در هر دوره بطور مستقیم متاثر از نگاه هستی شناسانه و مبانی فکری و اعتقادی آن دوره میباشد؛ به طوری که برای فهم رفتار و کنش انسان و چرایی آن در یک دوره، باید به شناخت مبانی هستی شناسی و معرفتی آن دوره پرداخت. یکی از این مبانی هستی شناسانه و معرفت شناسانه که در فهم رفتار و کنش انسان در هر دوره ضروری مینماید نوع نگاه به هستی و خداست که بطور مستقیم بر رفتار انسان در جامعه تاثیر دارد. با توجه به ضرورت شناخت بین فرهنگی در دوره معاصر و تاثیر و رابطه عمیقی که بین یونانیان و ایرانیان وجود داشته است، شناخت مبانی فکری و رفتاری یونانیان میتواند در بررسی این رابطه فرهنگی نقش کلیدی داشته باشد. بر این اساس، نوشتار حاضر در جهت شناخت مبانی فکری و رفتاری یونانیان به بررسی نوع نگاه هستی شناسانه و مبانی فکری آنها و بطور خاص نگاه یونانیان به خدا و نفس و تاثیر این نوع نگاه در رفتار و کنش انسان یونانی پرداخته است و بر این مبنا سه اندیشمند دوره یونانی یعنی هومر، سقراط و افلاطون با روش تفسیری مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان میدهد نگاه یونانیان به خدا با تاثیر اندیشمندان هر دوره متفاوت بوده، بطوری که نگاه هومر، سقراط و افلاطون از جهتی از همدیگر قابل تفکیک است. در نگاه اسطوره یی هومری، خدایان بسان قهرمانان بشری دارای صفات انسانی و در معامله با انسان هستند، اما در نگاه سقراط، خدا موجودی است که بدنبال هدایت و راهنمایی انسانها بوده و از طریق دایمونها با مردم ارتباط دارد. در تفکر افلاطون که تکثر خدایان بسمت وحدت میگراید، خدا بعنوان ایده خیر، موجودی متعالی است که سرنوشت و مبنای قانونگذاری در زندگی فردی و اجتماعی انسان قرار میگیرد.
    کلیدواژگان: یونان، هومر، سقراط، افلاطون، خدا، انسان
  • مهدی گنجور صفحه 119
    نسبت «خردورزی فلسفی» و «دینداری وحی باور» یا بتعبیری، گستره و کارکرد عقل در نسبت با وحی و سهم آن در هدایت و سعادت انسان، همواره یکی از مهمترین دغدغه های اندیشمندان مسلمان بوده است. نوشتار حاضر با رویکردی مسئله محور و روش توصیفی تحلیلی، با بررسی دو سنخ متفاوت از اندیشه ورزی فلسفی و دینی دو حکیم ایرانی محمد بن زکریای رازی (م. 313ه. ق) و ابوحاتم عبدالرحمن رازی (م. 322 ه. ق) ، به تبیین نحوه تلاقی دو جریان فکر فلسفی و اندیشه کلامی در قرن چهارم هجری پرداخته است. اهمیت این پژوهش از آنروست که در تناظر و گفتمان نزاع گونه این دو سنخ از اندیشه ورزی، رابطه بین عقل و وحی و نیازهای متقابل فلسفه و دین به هم بهتر آشکار میشود. گونه شناسی عقلانیت این دو اندیشمند و تبیین آراء و مواضع آنها در مسئله عقل و وحی، تساوی و عدم تساوی عقل در میان انسانها و سهم خردورزی در سعادت شناسی این دو حکیم رازی، از مهمترین مسائل و یافته های پژوهش حاضر محسوب میشود.
    کلیدواژگان: عقلگرایی خودبنیاد، عقلانیت وحیانی، محمد بن زکریای رازی، ابوحاتم رازی، سعادت
  • محمدحسین مددالهی، حسین زمانیها صفحه 153

    یونانیان از مدتها پیش از ظهور تالس در قرن ششم قبل از میلاد، با فرهنگ مصر آشنایی نزدیک داشته و از دانش آنها بخصوص در حوزه ریاضیات بهره فراوان برده اند. در حوزه فلسفه نیز مطالعات اخیر نشان میدهد که تالس از نزدیک با تفکر مصر باستان آشنا بوده و در مباحث فلسفی خود متاثر از اندیشه های مصریان باستان بوده است. در تفکر مصریان باستان برغم بهره گیری از اسطوره ها برای تحلیل و تبیین حقایق جهان هستی، رگه هایی از تفکر فلسفی به معنی خاص آن نیز دیده میشود. در تفکر مصر باستان در مباحثی همچون هستی شناسی، سیاست و جامعه و انسان شناسی رگه هایی از تفکر ناب فلسفی مشاهده میشود؛ تفکری که بر محور مفهوم عمیق و ذو ابعاد «مآت» شکل میگیرد. مآت در عرصه هستی شناسی بمعنای نظم، در عرصه سیاست و جامعه بمعنای عدالت و در عرصه انسان شناسی بمعنای راستی و درستی است. در عرصه انسان شناسی بطور خاص مصریان باستان بر این عقیده اند که وجود انسان دارای ابعاد و مراتب نه گانه یی است که در بین این ابعاد و مراتب نوعی وحدت حاکم است. آنچه باعث ظهور تام این مراتب و بخصوص آخرین مرتبه آن یعنی تفکر و اندیشه و بتبع آن جاودانگی انسان است، تبعیت از مآت یا قوانین حاکم بر نظام هستی است. بدین شکل، ایشان بین انسان شناسی و هستی شناسی خود ارتباطی نزدیک ایجاد میکنند.

    کلیدواژگان: فلسفه مصر باستان، فلسفه یونان، هستی شناسی، مآت، انسان شناسی
|
  • Mohammad Mahdi Gorjian, Mojtaba Afsharpour Page 7
    Given its emphasis upon the text of the Holy Scripture, Thomas Aquinas’s theory of analogical theology is one of the most influential and multi-faceted theories regarding the knowledge of God and analysis of His names and attributes. Aquinas’s main purpose in discussing this issue in both of his great works, Summa Theologia and Summa Contra Gentiles, was to predicate the perfectional attributes of all creatures, including human beings as the most perfect of them, on God. He believed that this is possible by employing an analogical method of predication as opposed to equivocation and unequivocation. In this way, he attained a knowledge of the names and attributes of the Truth that enabled him to leave the negative theology of the Middle Ages behind and, in this way, avoid the trap of assimilating the Truth to the created. The essential element of Aquinas’s analogical theology is the “principle of the perfections of cause and effect”. The perfections of effect have an apriori supreme presence in the cause. There are two other principles in his works called the “argument of degrees of perfection” and the “principle of the priority of cause to effect”. He insists on attributing all these three principles to Aristotle and Ibn Rushd in order to introduce his own analogical predication as being rooted in Aristotle’s philosophy. However, the truth is that Aristotle never made any explicit reference to any of the claims made by Aquinas. Rather, the idea of God’s being above perfection and pure good, in the sense that Pure Perfection embodies all perfections of finite things, is among Ibn Sina’s achievements and innovations in theological discussions. In fact, Ibn Rushd’s words in this regard explain Ibn Sina’s theories although he wrote them in his commentaries on Aristotle’s words.
    Keywords: analogical theology, causality, perfections of cause, effect, causal priority, A Beyond-Perfection Being, Aquinas
  • Reza Bazeli, Mahdi Monfared Page 33
    The issue of ontology and the problem of authentic and unauthentic types of being have always been debated by philosophers since the time of ancient Greece until now. Among Greek philosophers, Heraclitus, Parmenides, and Plato enjoy particular significance because of their particular theories. Heraclitus believed in flux and everlasting change of things and denied stability in being. By contrast, Parmenides denied change and believed in stability and unchangability in being. These two opposite theories were later reformulated in Plato’s theory of Ideas. He developed his particular theory by benefitting from these two theories and employed Heraclitus’ continuous flux in the world of sensibles and Parmenides’ stability of being in the world of Ideas. The present paper comparatively examines the problem of existence from the viewpoint of these three philosophers in order to clarify Plato’s agreement with his two predecessors. A comparison of the ontological views of these three Greek philosophers revealed that Parmenides’ theory of stability (way of truth) and Heraclitus’ theory of unity can be matched with Plato’s world of Ideas. Moreover, the writers conclude that Heraclitus’ theory of flux and Parmenides’ ways of inquiry are compatible with Plato’s world of sensibles.
    Keywords: Heraclitus, Parmenides, Plato, flux, fixed being, theory of Ideas
  • Masoud Omid Page 57
    Investigating the history of philosophy and philosophers’ views of it are of great significance because the most important source of philosophy and philosophizing is the same field of the history of philosophy. The trend of modern philosophy, whether in the mould of rationalism or empiricism, has generally been developed without acknowledging the need for history of philosophy, without making it the center of discussion, and without having a particular historical perspective in this respect. For example, in order to develop his philosophy, Descartes merely focused on the thinker’s capacity and the endless world. Empiricists have also tried to have a share of the knowledge of human nature and the world of qualities and quantities through experimentation. However, when it comes to Kant, at the beginning of his book, Critique of Pure Reason, he focuses on the possibilities of human knowledge, while he finishes this work with a section entitled “History of Pure Reason”. Even the opening section and some of his words in his Prolegomena to any Future Metaphysics reflect certain perspectives and points concerning the history of philosophy. Therefore, it can be said that he was, to some extent, interested in the history of philosophy and even believed that he owed the development and consolidation of his philosophy to perceiving the nature and history of metaphysics and the related sciences and teachings. Kant found out that it would be impossible to understand the nature of philosophy or conduct philosophical inquiries and discoveries without first studying the history of metaphysics and other philosophical and empirical sciences. The rise of subject and its transcendental nature would have also been impossible without considering the history of philosophy and sciences and following a historical approach regarding systematic human sciences. However, Kant did not deal with the history of philosophy by itself; rather, he focused on the history of philosophical studies. Moreover, even at this point, the relation of the history of philosophical studies or a historical approach to the definition, restriction, and specification of subject is not of a constitutive knowledge-producing type; rather, it can be of a regulatory functional type. The history of philosophical studies could function as a guiding principle for philosophical understanding and work and highlight the signs and traces of the subject. Nevertheless, it cannot, by itself, define or create the subject, for Kantian subject has a historical aspect but is not a historical entity. In other words, the subject is a historian, perspectivist, and history-bound but is not of a historical nature. The history of philosophy is the occurrence condition of the subject and not its transcendental condition. The transcendental conditions of the subject are internal and included in its definition rather than being external, historical, and accidental. The present paper examines Kantian views of the history of philosophy in order to reveal this neglected and hidden aspect of his philosophy. In doing so, it explores some problems such as the meaning and definition of history of philosophy, history of interest in philosophy, end of history of philosophy, difference and similarity between history of philosophy and history of science, classification of history of philosophy, the relationship between philosophy and history of philosophy, the relationship between the philosophy of history and history of philosophy, and the like from Kant’s point of view.
    Keywords: history of philosophy, Kant, mentality of history of philosophy, subject, history of reason, meaning, definition of history of philosophy, types, dimensions of history of philosophy
  • Iraj Nikseresht, Rasool Jafarian, Abdullah Farrahi Page 81
    In his search for the essence of being, following an aprioristic approach, Razi believed in the five-fold substances of Necessary Being (Creator), rational soul, hyle (matter), absolute time (perpetual duration), and absolute place (vacuum). When explaining the process of creation through the four pre-eternal things alongside God, he justified the role of God’s Will in the process of creation by highlighting the role of the soul’s ignorance in its tendency for matter. He also demonstrated that the world was created at God’s will and not by nature. In his view, it is only Man who can liberate the soul from the pains and calamities of matter through the mediation of the intellect and lead it towards happiness and salvation. However, the difference is that the soul will not have any desire for matter. Razi believed in the possibility of corruption and change in bodies and, as a result, in the world of creation, even if the bodies are of an earthly or heavenly nature. He maintained that bodies consist of hyle and vacuum and emphasized that substances enjoy volume and are pre-eternal. Accordingly, he agreed that particles are infinite in number and composite in nature and disagreed with creation out of nothing. In his view, the qualities of four-fold elements and heavenly spheres, such as lightness and heaviness, brightness and darkness, and softness and hardness, depend on the mass and number of the vacuum-like components that penetrated the substances of hyle. At the same time, Razi acknowledged the centrality and immobility of the Earth and believed that heaven and, following it, the Sun, and other stars have a spinning motion through the balance of the components of the hyle and the vacuum within them. He considered the world to have been originated and agreed with the possibility of existence of other worlds. Finally, Razi explained vacuum and plenum in the mould of the concept of an infinite universal place which is independent of the world and also introduced beyond this place as space.
    Keywords: Mohammad Ibn Zakariya Razi, cosmology, five-fold pre-eternals, apriorism
  • Abdolrasool Hasanifar, Sajjad Chitforush Page 103
    Man’s behaviors and acts in each period are directly influenced by the ontological views and philosophical and religious principles of that period. Therefore, in order to understand the nature of such behaviors and acts, one might initially learn about the dominant ontological and epistemological principles of the time. One of such principles which is necessary for understanding human behavior and acts in each period pertains to the prevailing view of being and God, which directly affects one’s conduct in society. Given the necessity of cross-cultural knowledge in the contemporary era, the profound relationship between the Greeks and Iranians, and its effects on different aspects of their thoughts, the knowledge of the Greeks’ philosophical and behavioral principles could play a key role in the study of this cultural relationship. Accordingly, the present paper investigates the ontological views of the Greeks, their philosophical principles and, particularly, their views of God and the soul and the effect of such views on their behaviors and acts. In doing so, the authors have examined the ideas of three thinkers of the Greek era, namely, Homer, Socrates, and Plato, following an interpretive method. The results of this study indicate that the Greeks’ view of God in each period changed under the influence of the views of the thinkers of the time. In fact, Homer, Socrates, and Plato held distinct ideas in this regard. In Homer’s mythical view, Gods are like human heroes with human attributes and in transaction with human beings. However, in Socrates’s eye, God is a being who guides human beings and communicates with them through demons. Finally, in Plato’s philosophy, where polytheism moves toward monotheism, God, as the Idea of Good, is a transcendent Being who determines Man’s destiny and promulgates laws for their individual and social lives.
    Keywords: Greece, Homer, Socrates, Plato, God, Man
  • Mahdi Ganjvar Page 119
    The relationship between “philosophical rationality” and “revelation-oriented religiosity” or, in a sense, the domain and functions of reason in comparison to revelation and its role in guiding human beings and leading them toward happiness has always been one of the most important issues occupying the minds of Muslim thinkers. Following a problem-centered and descriptive-analytic method, the present paper examines two different methods of philosophical and religious rationalities practiced by two Iranian philosophers, Muhammad Ibn Zakariya al-Razi (died in 313 AH) and Abu Hatam Abdul Rahman Razi (died in 322 AH). It also explains the quality of the confluence of the two philosophical and kalami trends of thinking with each other in the 4th Hijri century. The significance of this study lies in the fact that it clearly infers the relationship between reason, revelation, and mutual needs of philosophy and religion for each other from the confrontational debates between these two methods of rationality. The most important findings of this study are related to the typology of the rationality of these two thinkers and their standpoints regarding the problem of reason and revelation, equality and inequality of reason among people, and the role of rationality in their views of happiness.
    Keywords: autonomous rationality, revealed rationality, Muhammad Ibn Zakariya al-Razi, Abu Hatam al-Razi, Happiness
  • Mohammad Hossein Madad Elahi, Hossein Zamaniha Page 153

    The Greeks were familiar with Egyptian culture long before Thales in the 6th century BC and greatly benefitted from their teachings particularly in the field of mathematics. Recent studies in the realm of philosophy also indicate that Thales had a thorough knowledge of ancient Egyptian philosophy and was influenced by it in developing his own philosophical views. In ancient Egyptian philosophy, in spite of resorting to myths in order to analyze and explain the truths of the world, there are also some traces of philosophical thought in its particular sense. For example, there are some traces of pure philosophical thought in the realms of ontology, politics, sociology, and anthropology. This kind of philosophical thought is formed based on the profound and multi-dimensional concept of ma’at. This word means order in the field of ontology, justice in the field of politics and sociology, and honesty in the field of anthropology. Within the domain of anthropology, ancient Egyptians specifically believed that Man’s existence has nine grades and dimensions which enjoy a kind of unity among themselves. What has led to the final emergence of such grades, particularly the last grade called thought, and, thus, Man’s eternity, is following ma’at or the laws governing the order of being. Accordingly, they establish a tight relationship between their ontology and anthropology.

    Keywords: ancient Egyptian philosophy, Greek philosophy, Ontology, ma’at, anthropology