فهرست مطالب

تاریخ فلسفه - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، پاییز 1397)

فصلنامه تاریخ فلسفه
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحات 5-6
  • محمد ساکت نالکیاشری، علی نقی باقرشاهی صفحات 7-28
    یاضیات همواره از علوم یقینی شمرده میشده است، اما اینکه معرفت ریاضی درباره چیست، همواره دغدغه ذهنی ریاضیدانان و فیلسوفان ریاضی بوده است. این نظریه که متعلقات ریاضی، اموری مجرد و مفارق از جهان ذهن و اندیشه ما هستند به افلاطون نسبت داده شده و عده زیادی از فیلسوفان واقع باور را با تمام اختلاف نظرهایشان افلاطون گرا نامیده اند. مفسران افلاطون، فلسفه ریاضی وی را چه از لحاظ هستی شناسی و معناشناسی، چه از لحاظ معرفت شناسی بطور شفاف و سازگار تفسیر نکرده اند و این امر باعث بدفهمی فلسفه ریاضی افلاطون و ابهام در کل فلسفه او گردیده است. از جمله، پریچارد، تفسیری از هستی شناسی افلاطون ارائه کرد که بموجب آن، متعلقات ریاضی همین محسوسات هستند. بر اساس این تفسیر، تمثیل خط به گونه دیگری تفسیر شده و ابهامات موجود در این تمثیل از میان میرود. ما در این نوشتار این تفسیر را بررسی میکنیم و آن را با سایر تفاسیر هستی شناسی ریاضی افلاطون مقایسه کرده و آثار آن را در کل فلسفه ریاضی افلاطون ملاحظه مینماییم و نشان میدهیم فلسفه ریاضی افلاطون برخلاف تفسیر سنتی آن درگیر معمای بناسراف نیست. بعلاوه، بر اساس استدلالهای صدرالمتالهین نظریه مثل بلحاظ هستی شناسی نظریه یی کاملا سازگار است؛ نتیجه اینکه فلسفه ریاضی افلاطون فلسفه یی سازگار است.  
    کلیدواژگان: افلاطون، واقع باوری، هستی شناسی، فلسفه ریاضی، تمثیل خط، معمای بناسراف
  • فرهاد اسدی، مریم سالم، سید محمد اسماعیل سیدهاشمی صفحات 29-62
    فیلوپونوس، فیلسوف نوافلاطونی اسکندرانی دوره متاخر، در اکثر علوم عصر خود به حدی متبحر شده بود که برخی به او لقب علامه دادند. ولی این تنها خصوصیت بارز این متفکر مدرسه اسکندریه نیست. اندیشه فیلوپونوس در طول عمر آکادمیک خود، دچار نوسانات شگرفی گردید که برخی شجاعت او را در نقد و رد آراء پیشینیان در حد یک قهرمان ستوده اند و وی را راهگشای تفکر نقادانه دانسته اند و برخی هم وی را بزدل و طماع دانسته اند که برای نجات جان خویش و اغراض مادی، در مقابل فشار حکومت مسیحی رومی تسلیم شد و از دستاوردهای فلسفی خویش دست شست. در نوشتار حاضر تلاش شده تا حدی، پرده از چهره رازآلود این فیلسوف، با استناد به آثار ارزشمند پژوهشگران معاصر، کنار زده شود و در جهت تعمیق فهم درست از سیر تطور اندیشه فلسفی در تاریخ فلسفه گامی، هرچند کوچک، برداشته شود. از جمله مواردی که این نوشتار مورد توجه قرار میدهد، چگونگی تعامل مدرسه اسکندریه با حکومت مقتدر مسیحی است، بنحوی که در دوره مورد نظر، زمینه رشد و نمو فیلسوفان و شارحان مروج اندیشه ارسطویی از جمله فیلسوف مورد نظر ما فراهم گردید. ولی شاید مهمترین دستاورد این نوشتار بررسی رویکرد نقادانه فیلوپونوس نسبت به آراء ارسطو و اسلاف وی و مقایسه تطبیقی مهمترین آراء فلسفی فیلوپونوس در دو دوره از فعالیت آکادمیک وی باشد؛ آراء متضاد و گاه متناقضی که در جای خود محل بروز مناقشات قابل توجهی گردید و آثار خاص خود را بر سیر تحول اندیشه فلسفی جوامع مختلف از جمله فلسفه اسلامی بر جای گذاشت.    
    کلیدواژگان: فیلوپونوس، نوافلاطونی اسکندرانی، قدم جهان، رویکرد نقادانه، الهیات مسیحی
  • محمد جواد سامی، سعید رحیمیان صفحات 63-94
    نوشتار حاضر به بررسی نحوه تحقق مکاتب فلسفی اسلامی در حوزه فرهنگی ایران از قرن هشتم تا سیزدهم هجری میپردازد. در این راستا سیر تحول مکاتب مزبور از «مکتب فلسفی شیراز» (به نمایندگی قطب الدین شیرازی و صدرالدین دشتکی) به «مکتب اصفهان صفوی» (به نمایندگی میرداماد و ملاصدرا) و از آن به «مکتب اصفهان قاجار» (به نمایندگی ملاعلی نوری و ملااسماعیل خواجوی) و در نهایت وصول آن به «مکتب تهران» (به نمایندگی ملاعلی مدرس زنوزی و ملامحمد رضا قمشه ای و حکیم جلوه) مطرح می شود و در ادامه به نقش کلیدی حکیم سبزواری در تحول مکتب سوم به مکتب تهران پرداخته میشود. بدیهی است بلحاظ دوره زمانی انتخاب شده مجال پرداختن به مکاتب پیش از مکتب فلسفی شیراز مانند «مکتب مراغه» (به نمایندگی خواجه نصیرالدین طوسی) و یا پس از مکتب تهران یعنی «مکتب نوصدرایی» (به نمایندگی علامه طباطبایی) نبوده است. در این راستا تلاش شده به ویژگی های چهار مکتب مورد نظر و شرایط اجتماعی حاکم بر جامعه و علل رویکرد مردم به حکما و دانشمندان شاخص هر مکتب اشاره گردد. این پژوهش به شیوه کتابخانه یی و تلاشی تطبیقی نشان میدهد که استبداد و ظلم ناشی از رفتار حاکمان و مشروعیت بخشی و همراهی اهل علم، علت عمده تشکیل حلقه ها و کانونهای شبه حزبی به دور قدرتهای معنوی در لباس حکیم و صوفی بدلیل تاثیر سخن عارفان و فیلسوفان بوده است.    
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، حکیم سبزواری، مکتب اصفهان صفوی و قاجاری، مکتب تهران
  • قاسم پورحسن، حمیدرضا اسکندری دامنه صفحات 95-124
    فلسفه تطبیقی تاکنون بواسطه چیرگی نظریه شباهت و رویکرد پدیدارشناسی کربن، بدرستی مورد واکاوی قرار نگرفته است. در ایران عمدتا نامی از نظریه فراتاریخی و ایزوتسو برده نشده و پژوهشهای درخوری در این زمینه صورت نپذیرفته است. دیدگاه فراتاریخی ایزوتسو اگرچه گسست بنیادین از رویکرد اورسلی و حتی تاریخی نگری است، اما نظر بدیعی محسوب شده که نیازمند تامل دقیقتری میباشد. از اینرو تحقیق حاضر عهده دار واکاوی مولفه ها و مبانی فلسفه تطبیقی در اندیشه ایزوتسو میباشد. در این راستا، اهمیت و جایگاه ایزوتسو در فلسفه تطبیقی، چیستی فلسفه تطبیقی، ضرورت و امکان فلسفه تطبیقی و همچنین اروپامحوری در اندیشه ایزوتسو مورد بررسی قرار گرفته تا روشن گردد طبق مبانی وی چگونه میتوان به ضرورت و امکان فلسفه تطبیقی دست یافت و در عین حال از انتقادهایی که به سایر رویکردهایی فلسفه تطبیقی وارد است، مصون ماند.      
    کلیدواژگان: ایزوتسو، فلسفه تطبیقی، فراتاریخی، تاریخی نگری، پدیدارشناسی
  • محمود هدایت افزا، زینب بوستانی صفحات 125-146
    سهروردی در آثار برجسته خویش، با صراحت تام، به «اعتباریت وجود» رای داده است. او که بدرستی از آثار فارابی و ابن سینا، «عروض خارجی وجود بر ماهیت» را نتیجه گرفته بود، ضمن نقد برخی عبارات سینوی، دلایل متعددی بر دیدگاه خویش اقامه کرده است؛ اما برخی اساتید معاصر در مقام تحلیل عملکرد سهروردی، از پیشینه های وی در قول به «اعتباریت وجود» غفلت ورزیده و او را نخستین قائل به «اعتباریت وجود» دانسته اند. در پژوهش پیش رو، پس از گزارش اجمالی از دعاوی فارابی و ابن سینا در باب رابطه وجود و ماهیت در اشیاء امکانی، موضع نقادانه سهروردی در قبال آنان تشریح گردیده و آنگاه سه پیشینه برای باور وی به «اعتباریت وجود» بیان شده است. پیشینه های پنهان سهروردی در این مسئله، برخی مطالب بهمنیار و عمر خیام است که بدون ذکر نامی از آن دو، در ضمن دلایل اعتباریت وجود گنجانده شده و پیشینه آشکار او، متنی به نقل از ابن سهلان ساوی در المشارع و المطارحات است. از آنجا که بخش فلسفه کتاب حکیم ساوی در دسترس نیست، بنحو دقیق نمیتوان در باب کم و کیف تاثرات سهروردی از متفکران مذکور قضاوت نمود؛ اما بنابر مستندات موجود، اقتباسهای متعدد سهروردی از آثار بهمنیار در ابطال «عینیت خارجی وجود»، امری تردیدناپذیر است.    
    کلیدواژگان: عینیت وجود، بهمنیار، ابن سهلان ساوی، عمر خیام، عروض وجود بر ماهیت، اعتبارات عقلی
  • حمیدرضا محبوبی آرانی صفحات 147-170
    گفتار/ سخنرانی دیوتیما در محاوره میهمانی (همگسارش) افلاطون از جمله مهمترین سخنان وی در آثارش است. نوشتار حاضر، بطور خاص، واپسین عبارات دیوتیما در این سخنرانی را مورد بررسی قرار میدهد؛ عباراتی که تمرکزشان بر روی رابطه میان نیکبختی و اندرنگری امر زیبا استوار است. دیوتیما ادعا میکند که وقتی فیلسوف یا عاشق (در اینجا عاشق سوفیا) به اوج قله صعود خود رسیده و شروع به اندرنگری صورت زیبا میکند، تنها در اینجاست که این اندرنگری صورت زیبا، برای وی فضیلت، نیکبختی و نامیرایی حقیقی را به ارمغان می آورد. اما چگونه باید این ادعا را تفسیر کرد؟ هدف نوشتار حاضر نشان دادن این نکته تفسیری است که برداشت افلاطون از معنای اندرنگری صورت زیبا را باید در بستر برنامه یی اخلاقی، سیاسی و در ارتباط با زندگی عملی یک شهروند دریافت و نه صرفا در قالب برداشتی یکسره انتزاعی و نظری. در بخش نخست این نوشتار، مسئله مورد نظر با بررسی قسمتهای گوناگون سخنان دیوتیما تقریر میگردد و در بخش دوم، با توجه خاص به سخنرانی آلکیبیادس نشان داده می شود که برای فهم برداشت افلاطون از مسئله باید به زوایای گوناگون این سخنرانی توجهی خاص مبذول داشت و نهایتا در نتیجه گیری تفسیر مولف بر اساس خوانشی کلی از محاوره میهمانی و بطور خاص شخصیت آلکیبیادس و سخنان وی، از واپسین عبارات دیوتیما ارائه میگردد.    
    کلیدواژگان: اروس (عشق)، اندرنگری، صورت، امر زیبا، افتخار، نامیرایی
  • مهدی ترکشوند، علی خواجه نایینی صفحات 171-192
    نفی امور رنج آور دنیوی و تلاش برای ساختن یا به تصویر کشیدن جهانی که در آن کمال محض باشد در اندیشه انسانی که هبوط از بهشت به زمین را تجربه کرده، ریشه یی تاریخی دارد. این اندیشه سبب شکلگیری مدینه آرمانی شده که توسط متفکرین غربی و شرقی به تصویر کشیده شده است. خواجه نصیرالدین و بوعلی از جمله متفکرانی هستند که در این زمینه نظریه پردازی کرده و به ابعاد مختلف مدینه آرمانی خویش پرداخته اند. اما آنچه در این پژوهش مورد بررسی قرار میگیرد، مقایسه دیدگاه این متفکران در باب مدینه آرمانی است. روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی و با استفاده از مطالعه اسناد و مدارک موجود در باب اندیشه مدینه آرمانی از دیدگاه ایشان (خواجه نصیرالدین و بوعلی) بوده است. نتایج این پژوهش نشان میدهد تفاوت در آبشخور نظری در جهت توصیف مدینه آرمانی، اشتراک در نوع جهان بینی، دید سلسه مراتبی و طبقاتی بوعلی، نگاهی تدقیق شده به اجزاء و ساختار مدینه آرمانی در اندیشه او نسبت به خواجه، تفاوت در نوع رهبری و صفات رئیس مدینه، اشتراک در وضع شروطی برای دستیابی به مقام ریاست مدینه، نگاه مصلحانه به وضعیت موجود از جمله شباهتها و اختلافهای خواجه نصیرالدین طوسی و بوعلی سینا در توصیف مدینه آرمانی است. بدیهی است که با توجه به جهان بینی اسلامی حاکم بر هردو تفکر، نتایج این پژوهش میتواند راهگشای مفیدی برای ترسیم شهر اسلامی باشد که این مهم دستاوردی برای پژوهشگرانی باشد که اندیشه ایجاد شهر اسلامی دارند.
    کلیدواژگان: مدینه آرمانی، آرمانشهر، متفکران اسلامی، خواجه نصیرالدین طوسی، ابوعلی سینا، اتوپیا
|
  • Mohammad Saket Nalkiashari, Ali Naqi Baqershahi Pages 7-28
    Mathematics has always been considered to be among certain sciences; however, the objects of mathematical knowledge have continually occupied the minds of mathematicians and philosophers of mathematics. The theory stating that the objects of mathematics consist of a number of certain immaterial and separate affairs which are independent of the world of the human mind and thought has been attributed to Plato, and several realist philosophers who, in spite of all their differences, have been called neo-Platonists. Commentators of Plato have failed in providing any clear and consistent interpretation, whether in terms of ontology or semantics, of his philosophy of mathematics, which has resulted in some misunderstandings in this regard and some ambiguity in his whole philosophy. When completing his PhD dissertation at the University of Bristol, Paul Pritchard presented an interpretation of Plato’s ontology, according to which the objects of mathematics are the same sensible things. Here, the allegory of the divided line has been interpreted differently, and the existing ambiguities have been removed. In this paper, the authors have examined this interpretation and compared it with other interpretations of Plato’s ontology of mathematics. They also refer to its effects on Plato’s philosophy of mathematics in general and reveal that, unlike its traditional interpretation, his philosophy of mathematics does not conflict with Benacerraf’s identification problem. Moreover, the authors demonstrate that, based on Mulla Sadra’s arguments, the theory of Ideas is a completely consistent theory in terms of ontology and, thus, Plato’s philosophy of mathematics is a consistent body of philosophy.
    Keywords: Plato, realism, ontology, philosophy of mathematics, allegory of the divided line, Benacerraf’s identification problem, Mulla Sadra
  • Farhad Assadi, Maryam Salem, Syed Mohammad Esmaeel Syed Hashemy Pages 29-62
    Philoponus, the neo-Platonic Alexandrian philosopher of later periods, had become so knowledgeable in most sciences of his period that some gave him the nickname of all-knower (‘allamah). However, this was not the only distinctive feature of this thinker of Alexandrian school. His philosophical thoughts underwent such massive fluctuations that some have praised his courage in criticizing and rejecting the views of his predecessors at the level of a hero and considered him as the forerunner of critical thinking, while some others have introduced him as a coward and greedy thinker who, for fear of his life and love of material things, yielded to the coercions of the Christian-Roman government and gave up his own philosophical achievements. The present paper aims to unveil the secret character of this philosopher with reference to the invaluable works of contemporary researchers and take a step, however small, in providing a profound and correct understanding of the development of philosophical thought in the history of philosophy. One of the cases that the writers highlight in this paper is the quality of the interactions between the Alexandrian school and the powerful Christian government. During this period, the context was provided for the growth and development of a number of philosophers and commentators, such as Philoponus, who disseminated Aristotelian philosophy. However, the most important achievement of this paper is probably an investigation of Philoponus’ critical approach to the views of Aristotle and his predecessors as well as a comparative study of his most important philosophical views during two periods of his academic activities. Here, the authors focus on some of his opposing and sometimes contradictory views which created great debates in their own time and exercised particular impact on the development of philosophical thought, including Islamic philosophy, in different societies.
    Keywords: Philoponus, neo-Platonic, Alexandrian philosophy, eternity of the world, critical approach, Christian theology
  • Mohammad Javad Sami, Saeed Rahimian Pages 63-94
    The present study examines the quality of the realization of Islamic schools of philosophy in the Iranian cultural field between eighth and thirteenth centuries (AH). Initially, the authors discuss the development of such schools from the “Philosophical School of Shiraz (represented by Qutb al-Din Shirazi and Sadr al-Din Dashtaki) to the “School of Safavid Isfahan (represented by Mir Damad and Mulla Sadra) and from there to the School of Qajar Isfahan (represented by Mulla Ali Nuri and Mulla Isma’il Khwajavi), and finally to the “School of Tehran” (represented by Mulla Ali Mudarris Zunuzi, Mulla Mohammad Reza Ghomshei, and Hakim Jilwah). Then they deal with the key role of Hakim Sabziwari in the development of the third school in the School of Tehran. Clearly, because of the chosen period, there is no place for focusing on the schools preceding the philosophical school of Shiraz, such as “School of Maragheh” (represented by Khawaja Nasir al-Din Tusi) or the schools succeeding the School of Tehran, such as the “Neo-Sadrian School” (represented by ‘Allamah Tabataba’i). In line with the purpose of the study, the authors have tried to refer to the specific features of the four target schools, the social conditions dominating the society, and the reasons behind people’s referring to the distinguished philosophers and scholars of each school. Following a library method of research and a comparative design, this study demonstrates that the rulers’ coercion and cruelty and the scholars’ attempts at granting legitimacy to their acts and following them were the main causes of the creation of certain pseudo-parties and centers around spiritual authorities in the garb of philosophers and Sufis.  
    Keywords: Transcendent Philosophy, Hakim Sabziwari, Schools of Safavid, Qajar Isfahan, School of Tehran
  • Ghasem Pourhasan, Hamidreza Eskandari Damaneh Pages 95-124
    Due to the dominance of the theory of analogy and Henry Corbin’s phenomenological approach, comparative philosophy has not yet been properly explored. In Iran, no reference has ever been made to Toshihiko Izutsu and his meta-historical theory, and no study has ever been conducted in this regard. Izutsu’s meta-historical view is a fundamental departure from Paul Masson-Oursel’s approach and even historicism. However, it is considered to be an innovative view which demands more accurate deliberation. Accordingly, the present study was conducted to explore the elements and fundamental principles of comparative philosophy in Izutsu’s thoughts. In doing so, the authors have examined the importance and place of Izutsu in comparative philosophy, the nature of comparative philosophy, the necessity and possibility of comparative philosophy, and Europe-centeredness in Izutsu’s philosophy. They aim to clarify how one can discover the necessity and possibility of comparative philosophy based on his principles and, at the same time, remain immune against the criticisms advanced against other comparative philosophical approaches.  
    Keywords: Izutsu, comparative philosophy, meta-historical, historicism, phenomenology
  • Mahmoud Hedayatafza, Zeynab Bostani Pages 125-146
    Suhrawardi explicitly confirmed the “mentally-positedness of existence” in his most important works. He had correctly concluded the “external occurrence of existence to quiddity” from the works of Farabi and Ibn Sina and, while criticizing some of Ibn Sina’s words, had adduced several arguments for his own view. However, some contemporary scholars, when analyzing his standpoints, have ignored his background regarding the mentally-positedness of existence and introduced him as the first person who advocated this view. In the present paper, after a brief account of Farabi’s and Ibn Sina’s arguments concerning the relationship between existence and quiddity in possible things, the authors have analyzed Suhrawardi’s critical approach to this issue and then referred to three different sources for his belief in the mentally-positedness of existence. His hidden sources in this regard consist of some of the words of Bahmanyar and Omar Khayyam which he has quoted without citing the names of these two scholars in order to support his own arguments for the mentally-positedness of existence. His obvious source is a text written by Ibn Sahlan Sawi in al-Mashari’ wa’l-mutarihat. Since the philosophy section of Hakim Sawi’s book is not available, one cannot correctly judge the quality and quantity of the influence of above-mentioned thinkers on Suhrawardi. Nevertheless, available evidence demonstrates the certainty of his frequent adaptations of Bahmanyar’s works on the rejection of the “external objectivity of existence”.  
    Keywords: objectivity of existence, Bahmanyar, Ibn Sahlan Sawi, Omar Khayyam, occurrence of existence of quiddity, intellectual mentally-posited things
  • Hamidreza Mahboobi Arani Pages 147-170
    Diotima’s speech in Plato’s Symposium is one of the most important parts of his works. The present paper exclusively examines the last of Diotima’s speech, where Plato uses some words and phrases focusing on the relationship between happiness and contemplation of beauty. Diotima claims that, only when a philosopher or lover (here, in love with Sophia) reaches the peak of his love and begins his contemplation of beauty, he could attain knowledge, happiness, and true eternity, but the question is, “How could this claim be interpreted?” The purpose of the author in this paper is to attract the attention of readers to the interpretive point that Plato’s understanding of the meaning of contemplation of beauty should be perceived in the context of an ethical and political program and in relation to the practical life of a citizen rather than within a purely abstract and theoretical inferential framework. The first part of this paper explains the intended problem through an investigation of different sections of Diotima’s speech. In the second part, with particular attention to Alcibiades’ speech, the author demonstrates that, in order to learn about Plato’s understanding of this problem, one must pay particular attention to the various dimensions of this speech. Finally, he concludes the paper by presenting an interpretation of Diotima’s last words based on a general reading of Symposium and, specifically, Alcibiades’ character and words.    
    Keywords: Eros (love), contemplation, face, beautiful thing, honor, immortality
  • Mahdi Torkashvand, Ali Khajeh Naieni Pages 171-192
    The negation of painful worldly affairs and trying to depict a purely good world in the mind of a human being who has experienced a descent from heaven to the earth has a long history. This thought has resulted in the development of the idea of Utopia by Western and Eastern thinkers. Khwajah Nasir al-Din Tusi and Ibn Sina are among the scholars who have theorized in this regard and elaborated on the various dimensions of their own Utopia. The present study was conducted using a descriptive design and examining the existing documents regarding Ibn Sina and Tusi’s views of Utopia. The results of the study indicate that the differences between their descriptions of Utopia pertain to their theoretical approach, their views of the kind of leadership and attributes of the head of Utopia, Ibn Sina’s hierarchical and class-oriented view, and an accurate view of the components of Utopia in Ibn Sina’s philosophy in comparison to Tusi, while they both agree with each other with respect to their worldviews, the conditions they set for attaining the leadership of Utopia, and compromising view of the existing status. Evidently, given the Islamic worldview of both thinkers, the findings of this study could be a useful first step for portraying an Islamic city.      
    Keywords: Utopia, ideal city, Islamic thinkers, Khwajah Nasir al-Din Tusi, Ibn Sina