فهرست مطالب

مطالعات مدیریت راهبردی - پیاپی 12 (زمستان 1391)

فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی
پیاپی 12 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی سبحان اللهی، حسین رحمان سرشت، فرزانه اصلی بیگی* صفحات 15-42
    هدف اعم مقاله، تبیین الگوی فعال استراتژیک در شرکت های هلدینگ است. در این نوع پژوهش شرکت مادر از طریق اثر مستقل، اثر ارتباطی، اثر خدماتی و اثر توسعه ای بر شرکت های تابعه اعمال نفوذ کرده و ارزش آفرینی می کند. شرکت های مادر در اتخاذ هر یک از سه شیوه سرپرستی و روش های ارزش آفرینی نیازمند داشتن درک و دانش مناسب از کسب و کارهای خود هستند و میزان حصول این درک بستگی به تناسب ویژگی های شرکت مادر، ویژگی های شرکت تابعه و شرایط بازار کسب و کار دارد. بنابراین با شناسایی این عوامل موثر و تعیین ارتباطات و تاثیرگذاری آن ها بر یکدیگر می توان به الگویی دست یافت که با لحاظ نظرات خبرگان، روش های تعامل شرکت مادر با شرکت های تابعه را پیشنهاد می دهد. در این تحقیق، ضمن شناسایی و اندازه گیری عوامل موثر بر شیوه تعامل شرکت مادر و شرکت های تابعه، الگوی ارتباط این عوامل در سه مرحله ارائه می شود؛ 1) با به کارگیری ماتریس GE و ارتباط ویژگی کسب وکار و جذابیت بازار، استراتژی پورتفولیو مشخص می گردد. 2) با ارتباط ویژگی کسب و کار و مشخصه های مادری، میزان تناسب این دو تعیین می گردد، 3) شیوه مادری مناسب استخراج می گردد. نتایج این تحقیق در یک شرکت مادر به اجرا و شیوه مدیریت و رویکردهای ارزش آفرینی به آن شرکت پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: شرکت های هلدینگ (مادر)، شیوه مدیریت استراتژیک، روش های ارزش آفرینی
  • هانیه هوشمند*، امیر افسر صفحات 43-70
    مدیریت دانش می تواند به عنوان یک عامل متفاوت در محیط تجارت الکترونیک عمل نماید و به افراد در پذیرش راحت تر و سریع تر نقش ها و مسئولیت های جدیدشان در محیط تجارت الکترونیکی کمک نماید. پیاده سازی مدیریت دانش موفق مستلزم شناخت و بررسی عوامل کلیدی مدیریت دانش و اقدام عملی بر مبنای عوامل شناخته شده است. که مطمئنا این امر موجب به کارگیری صحیح تر دانش و دستیابی به مزیت رقابتی در بانکداری الکترونیک خواهد گردید. از این رو، در این پژوهش که در دسته تحقیقات توصیفی پیمایشی جای می گیرد بر تاثیر شاخص استراتژی و رهبری مدیریت دانش در بانکداری الکترونیکی تمرکز نموده ایم؛ و به منظور انجام این پژوهش بانک ملت استان قم را به عنوان جامعه آماری برگزیدیم و برای اولویت بندی شاخص ها از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی بهره جسته ایم؛ و نتایج حاصل حاکی از آن است که 3 معیار اصلی پژوهش «حمایت مدیریت ارشد، استراتژی مدیریت دانش و استراتژی سازمانی» به ترتیب دارای بالاترین اهمیت می باشند.
    کلیدواژگان: عوامل کلیدی موفقیت، مدیریت دانش، استراتژی و رهبری، بانکداری الکترونیک، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • محمدرضا اردلان، اصغر اسکندری*، مریم گیلانی صفحات 71-100
    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی رابطه بین رهبری دانش و هوش سازمانی با اثربخشی سازمانی در دانشگاه بوعلی سینای همدان است. روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دانشگاه بوعلی سینا به تعداد 313 نفر بوده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 171 آزمودنی تعیین گردید. گرد آوری داده ها با استفاده از سه پرسشنامه رهبری دانش، هوش سازمانی و اثربخشی سازمانی صورت گرفته است. برای تعیین میزان پایایی پرسشنامه ها از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد، که به ترتیب 93/0، 93/0 و 95/0 برآورد گردید. یافته ها نشان داد که وضعیت رهبری دانش، هوش سازمانی و اثربخشی سازمانی بالاتر از سطح متوسط است. ضریب همبستگی پیرسون آشکار کرد که که بین رهبری دانش و هوش سازمانی با اثربخشی سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه بیانگر آن است که از بین مولفه های رهبری دانش، مولفه حمایت از فرایند یادگیری فردی و گروهی بیشترین تاثیر را در پیش بینی اثربخشی سازمانی دارد؛ و از بین مولفه های هوش سازمانی، مولفه های اتحاد و توافق، بینش استراتژیک و سرنوشت مشترک به ترتیب بیشترین تاثیر را در پیش بینی اثربخشی سازمانی دارند.
    کلیدواژگان: اتحاد و توافق، سرنوشت مشترک، بینش استراتژیک، پیش بینی اثربخشی
  • احمدعلی یزدان پناه، الناز بیات* صفحات 101-122
    در این مقاله با بررسی شاخص های تاثیرگذار برای کسب موفقیت دانشگاه های مجازی در دنیای رقابت مبتنی بر یادگیری الکترونیک، راهکارهایی را برای بهبود عملکرد دانشگاه ارائه می نماید. از این رو، این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی است و روش مطالعه آن توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری شامل عوامل دست اندرکار در واحدهای دانشگاه های مجازی کشور است. با توجه به کوچک بودن جامعه؛ تمام شماری صورت گرفته است. لذا 72 پرسشنامه به صورت الکترونیکی و بر روی کاغذ بازگشت داده شد. آمار توصیفی نتایج نشان می دهد که دانشگاه ها از شاخص های مزیت رقابتی نظیر همگام شدن با رقابت های دیجیتالی جهانی، مطالعات خودسازماندهی شده، صرفه جویی در هزینه ها برای دانشگاه های مجازی، صرفه جویی مالی و زمانی برای دانشجویان مجازی، انعطاف پذیری آموزش الکترونیکی، علاقه مندی جامعه به آموزش الکترونیکی برخوردارند. لیکن نیازمند بهبود کارآیی هستند.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیک، دانشگاه مجازی، آموزش از راه دور، رقابت دیجیتالی
  • عباس علی نوروزی*، محمود ابوالقاسمی، محمد قهرمانی صفحات 123-144
    هدف از پژوهش حاضر بررسی موانع تولید علم در ابعاد سازمانی مدیریتی، مالی و راهبردی از دیدگاه اعضای هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در سال تحصیلی 90 1389 بود. روش تحقیق توصیفی پیمایشی و جامعه آماری 546 نفر شامل کلیه اعضای هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی بود که بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 226 نفر به عنوان نمونه آماری به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه مورد نظر پاسخ دادند. نتایج آزمون t تک گروهی و آزمون فریدمن نشان داد که از دیدگاه اعضای هیئت علمی موانع راهبردی، موانع مالی و موانع سازمانی مدیریتی در حد بالا بر تولید علم تاثیر گذار و به ترتیب از درجه اهمیت بیشتری نسبت به یکدیگر برخوردار هستند که در این بین عواملی نظیر عدم تعامل مناسب دانشگاه ها و مراکز پژوهشی با بخش های صنعتی و اجرایی کشور، کافی نبودن اعتبارات تحقیقاتی و ناتوانی ساختار اجرایی و اداری در کاربست نتایج یافته های پژوهشی به ترتیب در صدر موانع مذکور قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تولید علم، ساختارهای سازمانی و مدیریتی، موانع، دانشگاه شهید بهشتی، اعضای هیئت علمی
  • جهت گیری استراتژیک و قابلیت های بازاریابی
    فریبرز رحیم نیا*، آذر کفاش پور، ملیحه پوررضا صفحات 145-166
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر جهت گیری استراتژیک بر قابلیت های بازاریابی در سازمان است. روش تحقیق ماهیتی پیمایشی کاربردی دارد. پرسشنامه این تحقیق میان مدیران بانک های ملت شهر مشهد، جهت جمع آوری داده ها توزیع شد. روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار گرفت و ضریب آلفای کرونباخ بزرگ تر از 70/. برای سازه های مختلف پرسشنامه، پایایی آن را مورد تایید قرار داد. برای آزمون فرضیه ها از روش معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان دادند که جهت گیری استراتژیک مشتری مداری، رقیب مداری و گرایش به نوآوری بر قابلیت های بازاریابی تاثیرگذار هستند و فرضیه های مرتبط با آن ها مورد تایید قرار گرفت ولی نتایج نشان دادند که هزینه گرایی بر قابلیت های بازاریابی تاثیری ندارد و فرضیه مرتبط با آن نیز مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: جهت گیری استراتژیک، مشتری مداری، رقیب مداری، هزینه گرایی، گرایش به نوآوری، قابلیت های بازاریابی
  • میرزا حسن حسینی* صفحه 167
    هدف این مقاله تبیین و ارزیابی تمایل به تداوم و تکرار خرید مشتریان از فروشگاه های اینترنتی است تا وضعیت آن ها، در تبدیل مشتریان بالقوه به مشتریان وفادار در یک فروشگاه اینترنتی مشخص شود. جامعه آماری تحقیق با دو ویژگی، کاربران اینترنتی ساکن شهر شیراز و خریدار فروشگاه اینترنتی پرداخت است. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه و حجم نمونه 296 نفر است. عوامل ادامه خرید برخط به ترتیب اهمیت کیفیت وب سایت، اعتماد به وب سایت و هنجارهای ذهنی فرد است درحالی که فایده ادراک شده و لذت بردن از خرید برخط به طور غیر مستقیم تمایل به خرید برخط را تحت تاثیر قرار می دهند. البته رتبه عوامل ادامه خرید برخط به ترتیب اهمیت کیفیت وب سایت، اعتماد به وب سایت و هنجارهای ذهنی فرد می باشد. در حالی که فایده ادراک شده و لذت بردن از خرید برخط به طور غیرمستقیم تمایل به خرید برخط را تحت تاثیر قرار می دهند. 63 % از نمونه را مردان و 37% را زنان به خود اختصاص دادند. 9/68% از اعضای نمونه بین سن 21 الی 35 سال بودند، افراد با تحصیلات کارشناسی و بالاتر (9/44%) بودند، و افرادی با بیش از چهار سال استفاده از رایانه 8/57% بودند.
    کلیدواژگان: خرید برخط، تجارت الکترونیک، رفتارهای فردی، وفاداری، خریداران اینترنتی
|
  • Mohammad Ali Sobhanallahi, Hossein Rahmanseresht, Farzaneh Aslibeigi* Pages 15-42
    The paper''s goal is to explain to strategic pattern of holding companies. The parent company can create value through stand-alone، linkage، functional & service، and developing influences. Parent companies can choose their style and value creation methods on the basis of the amount of their knowledge and understanding of their business. Having taken Goold et. al. ''s theory for granted it is assumed that expert in holding companies can help decide the optimum mode (s) of the relationship between the mother company and its business units. This study aims at identifying and measuring the factors affecting the interaction between a parent company and its business units. A model is proposed for the optimum relationship and an appropriate management style to be followed by them at these stages; First، using market attractiveness and business competitive strengths in GE matrix، the portfolio strategy is determined. Next، by measuring the relationship between business units and parent characteristics، the proportion of parent knowledge of the units and the kind of relationship that can be established is determined. Finally، based on the findings from the above two steps، a suitable parenting style is proposed. This study is conducted in a holding company and management styles and approaches for value creation are proposed.
    Keywords: Parent Company, Strategic Management Style, Value Creation Methods
  • Haniyeh Hooshmand*, Amir Afsar Pages 43-70
    Knowledge management can act as a different element in E-commerce environment، and help people to accept their new roles and responsibilities easier and faster in e-commerce environment. Successful implementation of knowledge management requires an analysis of the key factors of knowledge management، viable action based on known element. This matter causes better and precise usage of knowledge and achieving beneficial competition in E-banking. Hence، in this study includes descriptive-analytical، we have focused on impact of knowledge management strategies and leadership factor in E-banking، Mellat bank of Qom was chosen to work on this project practically. And for prioritization of criteria is used fuzzy analytic hierarchy method. The results indicate that the three main criteria of «top management support، knowledge management strategy and organizational strategy»، respectively، are of paramount importance.
    Keywords: Key Success Factors, Knowledge Management, Strategy, Leadership, Electronic Banking, Fuzzy Analytic Hierarchy Process
  • Mohammad Reza Ardalan, Asghar Eskandari*, Maryam Gilani Pages 71-100
    The purpose of present study is to identify the relationship between knowledge leadership and Organizational Intelligence with organizational effectiveness at the Bu-Ali Sina University of Hamedan. The research method was descriptive - correlational. Statistical population included all staff at the Bu-Ali Sina University of Hamedan of the number was 313 people and Sample size of 171 subjects was determined based on the Cochran formula. Data collected using from three questionnaires knowledge leadership، Organizational Intelligence، and organizational effectiveness has been conducted. For appointment of the questionnaires reliability was used Cronbach''s Alpha coefficient، was estimated 0/93، 0/93 and 0/95 respectively. Results showed that the level of knowledge leadership، organizational intelligence and organizational effectiveness، is above average surface. Pearson correlation coefficient revealed there is a significant positive relationship between knowledge leadership and Organizational Intelligence with organizational effectiveness. The results of multiple regression analysis indicated that the components of knowledge leadership، Factor of supporting the learning process of individual and group have most effective in prediction organizational effectiveness; and the components of organizational intelligence، Factors of alignment and congruence، strategic vision and shared fate have the highest impact on the prediction of organizational effectiveness.
    Keywords: Co, integrated, Commonsense, Share Disinity, Strategic Vision, Effectiveness Forecasting
  • Ahmad Ali Yazdanpanah, Elnaz Bayat* Pages 101-122
    The current research is going to offer some solutions for performance enhancement of virtual universities meanwhile evaluate and explore the effective principles in creation of success of Iran virtual universities based on e-leaning. So، the current research based on its purpose is an applied research and it is a descriptive- survey research that needed information has been collected by documentary research method and distributing questionnaires among population. Considering the small population which includes interfered in higher education institutes and departments، all the population is considered as our sample. So، finally 72 questionnaires via electronically and on paper، were referred. The results show that universities possess the considered standards. Concordance with global digital competitions، self studied learning skills، Economical (time and money) for virtual universities، economical for students of virtual universities، Flexibility of e-learning، interest of the society to e-learning. But it''s necessary to improve efficiency of virtual higher education centers.
    Keywords: E, learning, Digital Competition, Virtual University, Distance Education
  • Abbas Ali Norouzi*, Mahmood Abolghasemi, Mohammad Gahramani Pages 123-144
    The aim of this research was to examine the barriers to academic development from the viewpoint of Shahid Beheshti University staff in the academic year 1389-90. The research method was descriptive (survey) and statistical population) 546 professors (included all faculty members at Shahid Beheshti University. A sample of 226 professors was selected through stratified random sampling to participate in the study. Participants completed the questionnaire developed by the researcher. One-sample T-test and Friedman test results showed that obstacles including strategic، financial and organizational - managerial ones have great impact on the academic development from the faculty viewpoint. Among the factors lack of proper interaction between universities and research centers with industrial and government departments of the country، inadequate funding for research and inability of the executive and administrative structure in application of research findings were located at the top barriers mentioned respectively.
    Keywords: Academic Development, Organizational, Managerial Structures, Barriers, Academic Staff, Shahid Beheshti University
  • Strategic Orientation and Marketing Capabilities
    Fariborz Rahimnia*, Azar Kaffashpoor, Malihe Pourreza Pages 145-166
    The purpose of this study is to investigate the influence of strategic orientation on the marketing capabilities in the organization. The nature of research method is survey-applied. For data gathering، the managers of Mellat bank in Mashhad were subject to distribute the questionnaire. The construct validity was investigated using the confirmatory factor analysis and Cronbach''s alpha greater than. 70 for different constructs of the questionnaire confirmed its reliability. The statistical method of structural equation modeling was used to test the hypotheses. Research results indicated that the customer orientation، competitor orientation and innovation orientation affected the marketing capabilities and the hypotheses concerning this relationships was confirmed. But، the cost orientation did not affect the marketing capabilities and the hypothesis concerning the influence of cost orientation on the marketing capabilities was not confirmed.
    Keywords: Strategic Orientation, Customer Orientation, Competitor Orientation, Cost Orientation, Innovation Orientation, Marketing Capabilities
  • Mirza Hassan Hosseini* Page 167
    This study have tried to investigate the affecting factors on the willingness of potential customer to replicate and continue purchasing by using a structural equation model and figure out order of their importance in converting potential customers into loyal customers in a e- shop. The study populations have been considered with two features of people with internet users living in shiraz and the pardakht e-shop buyers who have bought. Data collection has been performed through designing questionnaires from 196 people of the sample size the determinants of Continues online shopping by Respectively of Importance are Included quality of websites، trusted website and the subjective norms. While the perceived utility and enjoyment of online shopping affect willingness to buy online indirectly. The results of descriptive research showed that 63% of the sample size were men and 37% of the sample size allocated to women. 68. 9% of the sample size were between ages of 21 and 35. People with undergraduate education allocated the highest sample size 44. 9%. and those who have more than four years of computer using experience allocated 57. 8% of the sample size.
    Keywords: Online Shopping, òE, Commerce, Individual Behavior, Loyalty, Internet Buyers