فهرست مطالب

مطالعات مدیریت راهبردی - پیاپی 16 (زمستان 1392)

فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی
پیاپی 16 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید یعقوب حسینی*، علی پوزش، شهربانو یدالهی صفحات 17-38
    امروزه رهبران سازمان برای موفقیت در محیط های ملی و بین المللی به شایستگی ها و توانایی هایی نیاز دارند تا بتوانند به طور اثربخش به اجرای وظیفه خود بپردازند. یکی از این شایستگی ها، هوش است. رهبرانی که در بسیاری از زمینه های اجتماعی، فرهنگی، عاطفی، شناختی و... به طور هوشمندانه عمل می نمایند، می توانند موفق باشند. بنابراین هدف این پژوهش اندازه گیری هوش استراتژی رهبران در سازمان ها است. بدین منظور پرسشنامه ای تهیه و در میان کارکنان سازمان های دولتی استان کهگیلویه و بویراحمد توزیع گردید. داده های گردآوری شده با استفاده از آمار توصیفی و روش مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که هوش استراتژی رهبران از طریق ابعادی مانند هوش عملی، هوش هیجانی، هوش فرهنگی، هوش اجتماعی، خلاقیت، خرد و عقل، خود هدایتگری اندازه گیری می شود. از میان این متغیرها، خلاقیت و هوش عملی بیشترین تاثیر را در اندازه گیری هوش رهبران دارند. در این پژوهش مدیران مورد بررسی در تمامی ابعاد هوش استراتژی، از هوشمندی در حدی متوسط برخوردارند و در نتیجه هوش استراتژی متوسطی دارند. با افزایش سابقه مدیریتی و سطح تحصیلات نیز، نمره هوش استراتژی این مدیران افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: هوش اجتماعی، رهبری، هوش راهبردی رهبران، هوش فرهنگی، خرد
  • علی بنیادی نایینی*، مونا فاتحی، محمدحسن کامفیروزی صفحات 39-60
    در پی رشد تکنولوژی های ارتباطی و به دنبال آن گسترش سازمان های مجازی و الکترونیکی، ارتباطات مجازی که بخش عظیمی از روند توسعه این سازمان ها را تشکیل می دهد، یکی از مسائل مهم مدیریتی سازمان های مجازی محسوب می شود؛ لذا وجود راهبرد های ارتباطی اثربخش در سطوح مختلف ارتباطی یکی از عوامل اصلی دستیابی به اهداف در این سازمان ها است. در این پژوهش به صورت تجربی میزان اثربخشی راهبردهای ارتباطی در سه سطح ارتباط با کارکنان، تامین کنندگان و مشتریان بر دستیابی به اهداف سازمانی، مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور ابتدا یک چارچوب مبتنی بر دستاوردها و تحقیقات قبلی تعیین و سپس یک مدل مفهومی پیشنهادی بر اساس مطالعات نظری طراحی شد. پس از آزمون خبرگی مدل مذکور، بر اساس چارچوب طراحی شده استراتژی های ارتباطی کاربردی در سازمان شناسایی و در قالب 3 فرضیه و با ابزار اندازه گیری پرسشنامه نسبت به ارزیابی اثربخشی آن ها اقدام شده است. نتیجه این پژوهش نشان می دهد راهبردهای ارتباطی سازمان در دو سطح ارتباط با کارکنان (006/0pvalue=) و مشتریان (01/0pvalue=)، بر دستیابی به اهداف سازمان اثربخش بوده است و سازمان را در رسیدن به اهداف یاری کرده است. در آخر راهبردهای ارتباطی اثربخش و راهبردهای ارتباطی کلیدی برای هر یک از اهداف سازمانی مشخص شدند.
    کلیدواژگان: سازمان مجازی، مدیریت راهبردی، راهبرد، ارتباطات مجازی، اهداف راهبردی، اثربخشی
  • حامد حاج آقامعمار*، فریبرز رحیم نیا، علیرضا خوراکیان صفحات 61-87
    هدف اصلی این مقاله، تدوین سناریوهای آینده بازار شرکت فولاد ماهان سپاهان می باشد. بدین منظور برای طراحی سناریوها، از روش شبکه جهانی کسب وکار برای ساخت سناریوها استفاده شده است. این روش، مبتنی بر عدم قطعیت می باشد و رایج ترین روش سناریوسازی در جهان و کارآمدترین روش برای تدوین سناریو، خصوصا در سطح سازمانی می باشد. با توجه به مراحل تدوین سناریو در این روش، تحقیق حاضر ابتدا به افق زمانی و موضوع سناریوها پرداخته است. سپس با جمع آوری اطلاعات و انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان، عوامل محیطی موثر بر بازار شرکت شامل روندها، عناصر پیش مشخص و عوامل دارای عدم قطعیت شناسایی گردید. در مرحله بعد با انجام مصاحبه ساختاریافته با نمونه 22 نفری از کارشناسان و مدیران شرکت، دو عدم قطعیت کلیدی شامل «تحریم ها» و «حمایت-های دولتی» شناسایی شد. سپس با استفاده از عدم قطعیت های کلیدی و ایجاد ماتریس سناریو و با رجوع به همه عوامل و اطلاعات جمع آوری شده در مراحل قبلی، چهار سناریو به نام های «بازار محدود و سهم رو به کاهش»، «بازار وسیع داخلی و افزایش رقابت»، «بازار وسیع داخلی و خارجی» و «بازار آزاد و کاملا رقابتی» تدوین گردید.
    کلیدواژگان: سناریو، روش شبکه جهانی کسب وکار، عدم قطعیت های کلیدی، عناصر پیش مشخص، روند
  • بهروز قلیچ لی*، سیده زهره طباطبایی صفحات 89-108
    با پیشرفت سریع فناوری های برتر، به ویژه در زمینه های ارتباطات و رایانه، الگوی رشد اقتصادی جهان به طور اساسی تغییر کرد و به دنبال آن دانش به عنوان مهمترین سرمایه، جایگزین سرمایه های پولی و فیزیکی شد. از جمله فناوری های در حال گسترش درصنعت عصر جدید، سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان هستند. بسیاری از مدیران نسبت به اینکه این سیستم ها می توانند برای سازمان مفید واقع شوند و ارزش افزوده ایجاد کنند شک دارند. این تحقیق به بررسی تاثیر نتایج حاصل از پیاده-سازیERP بر خلق دانش سازمان و عملکرد شغلی کارکنان می پردازد. جامعه آماری حاضر، کاربران ERP در شرکت یونیلور ایران هستند. ابزار مورد استفاده در این تحقیق به منظور گردآوری اطلاعات پرسشنامه می باشد، که شامل سه پرسشنامه نتایج ERP، خلق دانش و عملکرد شغلی است. روایی پرسشنامه ها از طریق مبانی نظری تایید شد و همچنین پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد، نتایجERP و کلیه ابعاد آن شامل نتایج عملیاتی، نتایج مدیریتی و فرایندی کسب وکار و نتایج برنامه ریزی IT/ استراتژیکERP دارای تاثیر مثبت و معنا داری بر خلق دانش می باشند. همچنین نتایج ERP و خلق دانش دارای تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد شغلی هستند.
    کلیدواژگان: منافع عملیاتی، منافع مدیریتی وکسب وکار، منافع برنامه ریزی راهبردی، عملکرد شغلی
  • مریم دولو*، محمدرضا حمیدی زاده صفحات 109-129
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ساختار مالکیت شرکت ها بر بازده ناشی از راهبرد سرمایه گذاری مبتنی بر ریسک غیرسیستماتیک است. برای این منظور نمونه ای متشکل از 270 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1378 تا 1389 مورد بررسی قرار گرفته است. جهت آزمون رابطه متغیرهای اخیر، از رویکرد تحلیل پرتفوی مبتنی بر طبقه بندی دوگانه استفاده می گردد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد بر خلاف آنچه انتظار می رفت، با افزایش سهم مالکیت نهادی در ساختار مالکیت شرکت ها، بازده ناشی از راهبرد سرمایه گذاری مبتنی بر ریسک غیرسیستماتیک، تقویت می گردد. بر این اساس احتمالا میزان مالکیت نهادی در بورس اوراق بهادار تهران شاخص مناسبی برای تنوع بخشی پرتفوی و تخصص سرمایه گذاران نمی باشد و یا در غیر این صورت، نحوه اثرگذاری آن را باید در مضامینی غیر از تنوع بخشی پرتفوی و تخصص سرمایه گذاران جست وجو نمود.
    کلیدواژگان: ساختار مالکیت، ریسک غیرسیستماتیک، تنوع بخشی، تخصص سرمایه گذاران
  • امیر ذاکری، عباس افرازه*، نادر مظلومی، سید حسین جلالی صفحات 131-159
    سرمایه های فکری در عصر حاضر جایگاه بسیار مهمی را در راهبری کسب و کارها به خود اختصاص داده اند. اندازه گیری این دارایی ارزشمند امکان مدیریت و بهره برداری مناسب از آن را دوچندان می کند. از سوی دیگر، میزان اهمیت و نوع سرمایه های فکری راهبردی در صنایع مختلف متفاوت است و این مسئله در کنار پیچیدگی های شناسایی، دسته بندی و شاخص گذاری منابع ناملموس، اندازه گیری را به مسئله ای غامض و مشکل بدل می نماید. پژوهش حاضر به ارزیابی جایگاه استراتژیک سرمایه فکری و اندازه گیری آن در صنعت بیمه به عنوان یکی از صنایع دانش بنیان و رو به رشد در کشور می پردازد. در گام اول با بررسی سبد منابع سازمانی مهم در صنعت بیمه، جایگاه استراتژیک سرمایه های فکری در میان مجموعه منابع مورد ارزیابی قرار می گیرد. به این منظور ابتدا 23 منبع از خلال مرور مبانی نظری و مصاحبه با خبرگان صنعت احصا گردیده و سپس منابع شناسایی شده با استفاده از روش منتخب تاپسیس فازی توسط مدیران ارشد بیمه رتبه بندی می شوند. با توجه به اهمیت استراتژیک بالای سرمایه های فکری در صنعت بیمه، در گام دوم تحقیق شاخص ها و سنجه های پیشنهادی برای اندازه گیری سرمایه فکری در سه سطح دارایی، سرمایه گذاری و اثر ارائه می گردد. شرکت های بیمه می توانند با استفاده از این شاخص ها اندازه گیری، پایش و توسعه این سرمایه ارزشمند را به صورت بهینه تری مدیریت نمایند.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، دیدگاه منبع محور، منابع استراتژیک، صنعت بیمه، روش های تصمیم گیری چند معیاره
  • حمید زارع، غلامرضا جندقی، محمدتقی خوبرو* صفحات 161-180
    اهمیت بهسازی و مجهز نمودن نیروی انسانی و خصوصا مدیران به دانش، اطلاعات و مهارت های نوین، منطبق نمودن آنها با تغییر و تحولات روز دنیا و زمینه سازی تدوین مهارت های مورد نیاز برای ایجاد محیطی به منظور حداکثرسازی توانمندی، نیازمند به مطالعه دانش و مهارت ها برای تعیین آموزش های مناسب در این افراد است. این پژوهش به بررسی مهارت های مدیریتی مدیران دبیرستان شهر قم در وضعیت موجود و تعیین نیازهای آموزشی آنها می پردازد. مهارت های مورد بررسی عبارت است از 14 مهارت ویلسون (1980) در قالب 3 مهارت رابرت کتز (1974)که پس از بررسی نظریات محققان تهیه و تنظیم گشته است. روش تحقیق اثر، توصیفی پیمایشی و از نوع هدف کاربردی می باشد که با توزیع 302 پرسشنامه در میان دبیران در 27 دبیرستان دولتی شهر قم به بررسی هدف پرداخته شده است. در این تحقیق ابتدا با آزمون T-test به بررسی وضع موجود مهارت های این مدیران و سپس با آزمون Friedmanبه رتبه بندی این مهارت ها پرداخته شده است. و برای شناسایی همزمانی میان مهارت ها از همبستگی Person استفاده شده است.
    کلیدواژگان: الگویابی مهارت، نیازسنجی آموزشی، مهارت مدیریتی، مهارت های فنی، انسانی و ادراکی مدیران
  • کاوه محمد سیروس، شهاب الدین شهلایی* صفحات 181-197
    در بخش تدوین راهبردهای وظیفه ای مدل های مدیریت راهبردی، نیازمند تعریف و اولویت بندی فرآیند های متداول و تعیین پیش نیازی ها و پس نیازی های عناصر هر فرآیند هستیم. به رغم آنکه محققان و سازمان های معتبری در راستای ارضای این نیازها گام برداشته اند، همچنان راهنمای واضح و یکپارچه که با نگاه فرآیندی، اقدامات همه این منابع را در نظر بگیرد در دسترس نمی باشد. این مقاله با تجمیع نظر بیشتر منابع موجود، ابتدا اهم فرآیند های متداول و مشترک جهت تدوین راهبردهای وظیفه ای را تعریف، سپس برای عناصر فرآیند های مذکور، پیش نیازی ها و پس نیازی های اولیه ای در نظر گرفته و در آخر نمای کلی از تقدم و تاخر فرآیند ها و عناصر آنها ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: راهبرد های وظیفه ای، نگاه فرآیندی، تقدم و تاخر، فرآیند ها
  • علی حیدری، مینا بیگی، محسن حیدری* صفحات 199-221
    در سازمان های خدماتی از آنجا که عرضه خدمت در تعامل میان خدمت دهنده و مشتری تحققمی یابد، نقش کارکنان بخش عملیات خدمت در ارائه عملکرد موفق خدماترسانی اساسی میباشد. با توجه به اینکه در صنعت بیمه فروشندگان بیمه نقش محوری در ارائه خدمات دارند، لذا مهارت فروشآنها تاثیر اساسی بر عملکرد شرکتهای بیمه ای خواهد داشت. هدف این پژوهش بررسی اثربخشیتوسعه مهارتهای فروشندگان بیمه بر خلق مزیت رقابتی بر اساس تئوری مبتنی بر منبع (RBV) استکه به صورت مطالعه موردی در شرکت بیمه ایران بررسی گردید. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی واز لحاظ نحوه گردآوری داده ها، تحقیقی توصیفی پیمایشی است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که از دیدگاه مدیران و کارکنان شرکت بیمه ایران اهداف بهبود نگرش فروشندگان بیمه، ایجاد مهارت و ظرفیت لازم در فروشندگان، و توسعه مهارت و دانش تخصصی در زمینه مشتریان موجب شکل گیری توان رقابتی براساس چارچوب VRIN در نگرش مبتنی بر منبع میشود.
    کلیدواژگان: بیمه، نظریه مبتنی بر منبع، فروش، مزیت رقابتی، توسعه مهارت
|
  • Seyed Yaghoub Hosseini*, Ali Poozesh, Shahrbanoo Yadollahi Pages 17-38
    Nowadays, the leaders of the organizations need to acquire specific competence and traits to carry their organizational responsibility effectively in the national and international situations. One of the most significant competences is intelligence. In this regard, the leaders who perform intellectually in social, cultural, emotional, and cognitive fields are more successful than other leaders. This study thus, aims at measuring leaders’ strategic intelligence within organizations. For this purpose, a questionnaire was distributed among the employers of public organizations in Kohkiloye va Boyer Ahmad province. A descriptive analysis and structural equation modeling was used to analysis data. The results revealed that the leaders’ strategic intelligence was measured by practical, emotional, cultural and social intelligence as well as creativity, wisdom and Self-directedness. However, the results showed that creativity and practical intelligence had the greatest impact on measuring leaders’ intelligence. Moreover, the findings indicated that the selected leaders showed the medium level of intelligence in all dimensions of strategic intelligence indicating that they had the medium-leveled strategic intelligence. Furthermore, it was found that the increase in the managers’ educational degree and managerial experience lead to a good rise in their strategic intelligence.
    Keywords: Social Intelligence, Leadership, Leader's Strategic Intelligence, Cultural Intelligence, Wisdom
  • Ali Bonyadi Naeini *, Mona Fatehi, Mohammad Hassan Kamfiroozi Pages 39-60
    Following the development of communication technologies and looking to expansion of virtual organizations, Virtual Communications that have been established enormous part of the development process of these type of companies is considered one of the important problems of management of virtual organizations. So existence of effective communication strategies at different levels of communication is one of the key factors in achieving the goals of these organizations. This study, has been investigated the effectiveness of communication strategies at three levels of communication with employees, suppliers and customers on achievement to organizational goals. So, at first a framework based on the findings of previous researches was determined and then a conceptual model based on Library Studies was developed. After testing the model of expertise, According to the designed framework communication strategies used in the organization have been determined, then in order to evaluate their effectiveness in the form of three hypothesis and questionnaire measuring instruments have attempted. The results of this study shown that communication has effect on achievement the organization's goals and helped the organization to achieve goals strategies in two levels, communication with staff (p-value=0.006) and customers (p-value=0.001).¬ Finally effective communication strategies and also key communication strategies of organizational goals were identified.
    Keywords: Virtual Organization, Strategic Management, Strategy, Virtual Communications, Strategic Goals, Effectiveness
  • Hamed Haj Agha Memar*, Fariborz Rahimnia, Alireza Khorakian Pages 61-87
    The main purpose of this paper is designing the market future scenarios of Mahan Sepahan Steel Company. In order to design scenarios the method of Global Business Network (GBN) is used to construct scenarios. This method is based on the uncertainty and the most common scenario building in the world and efficient way to design scenarios, especially at the organizational level. According to the scenario planning stages in this method, firstly time horizon and scenarios subject were identified. Then with data collection and semi-structured interviews with experts, environmental factors affecting the market of company including trends, predetermined elements and factors of uncertainty were identified. In the next stage by structured interviews with 22 experts and managers of the company, two critical uncertainties were identified which are: "Sanctions" and "Government support". Then by using the critical uncertainties and creation scenario matrix and by referring to all of the information gathered in previous stages, four scenarios were designed: "limited market and share declining", "extensive internal market and increased competition", "extensive internal and external market", "free and fully competitive market".
    Keywords: Scenario, Method of GBN, Uncertainty, Critical Uncertainty, Predetermined Elements, Trend
  • Behrooz Ghlichli*, Zohre Tabatabaei Pages 89-108
    By rapidly developing of premier technologies in communications and computer, the global economy growth scheme is essentially changed and followed by the knowledge as an important capital, is replaced by physical and fiscal assets (Chen et al, 2004). Implementation of human resources planning systems is amongst of under developing technologies in new era. Most of the managers are in doubt that these systems can be useful for organization and make value added (Charamilus Asiatis et al, 2005). This paper considers the effects of obtained results of ERP implementation on knowledge creation and job performance. The features used in this research are in order to collecting of questionnaire information’s that include three questionnaires of ERP benefits, knowledge creation and job performance. The validity of questionnaires is confirmed by correspondents and its reliability is also confirmed by using alpha cronbach. Results show that ERP benefits and it’s all dimensions including operational benefits, management benefits and business process and IT/strategic planning benefits have significant effect on knowledge creation. ERP benefits and Knowledge creation has also positive and significant effects on job performance.
    Keywords: Operational Benefits, Management Benefits, Business Procedures Strategic Planning Benefits, Job Performance
  • Maryam Davallou*, Mohammad Reza Hamidizadeh Pages 109-129
    The purpose of this research is investigation of firm's ownership structure on return of investment strategy based on idiosyncratic risk. So, a sample composed of 270 listed companies in Tehran Stock Exchange is examined during 1378 to 1389. Portfolio study approach based on dual sorting is used to test the relation between later variables. The results show that against what was expected, higher institutional ownership in ownership structure amplifies return of investment strategy based on idiosyncratic risk. It seems that probably either institutional ownership in Tehran Stock Exchange is not accurate proxy for portfolio diversification and investors expertise or its effect should be explore in factors other than portfolio diversification and investors expertise.
    Keywords: Ownership Structure, Idiosyncratic Risk, Diversification, Investors Expertise
  • Amir Zakery, Abbas Afrazeh*, Nader Mazloomi, Seyed Hossein Jalali Pages 131-159
    Intellectual capital (IC) has devoted a special position in business strategy and management to itself. Measurement of IC improves the management and utilization of this valuable asset. Furthermore, strategic IC is different for various sectors, putting it beside the complexities relating to identification, categorization and indexing, makes the IC measurement a problematic issue. This study is focused on evaluating the strategic position of IC and it’s measurement in Iran insurance industry as a knowledge-based and growing sector. So in the first step, strategic position of IC is evaluated among important firm’s resources through ranking of insurance resources by use of a suitable Fuzzy TOPSIS technique. Considering the high strategic order of IC in insurance resources portfolio, in the second step suitable indicators for IC measurement in three different aspects of IC including asset, investment and effect is proposed. Insurer companies can improve the management, monitoring and development of their IC using these indicators.
    Keywords: Intellectual Capital, Resource, Based View, Strategic Resources, Insurance Industry, Multi Criteria Decision Making Methods
  • Hamid Zare, Gholam Reza Gandaghi, Mohammad Taghi Khoobroo* Pages 161-180
    Improvement and equipping of manpower and especially knowledge management, New information and skills, to comply with changes in the world and the development of skills needed to create an environment in order to maximize potential, Knowledge and skills appropriate for the educational needs of these people. This study examines the management skills of high school in Qom situation will determine their training needs. This skills Consists of 14 skills, skills of Wilson (1980) in 3 Skills Robert Katz (1974) has been prepared after consideration of Scientific theories. Methods of research, descriptive and objective from type of application. The questionnaire was distributed among 302 teachers in 27 public high School objective has been to explore in the city of Qom in Iran. Firstly, a T-test to test the skills of existing managers, Friedman's test was then to prioritize these skills from the perspective of a high school teacher, Finally, to evaluate the correlation between the skills discussed.
    Keywords: Needs Assessment, Management Skills, Perceptual Skills, Human Skills, Technical Skills
  • Kaveh Mohammad Cyrus, Shahabeddin Shahlaei* Pages 181-197
    In functional strategies codification of strategic management models we need to define and preference the common processes and their elements. Although prestigious organizations and researchers have done researches in order to satisfy what mentioned, there is not yet a clear and integrated instruction which considers proceedings of all these attemptes process orientedly. This article with considering all of these attemptes, first defines the most important common and mutual scopes for codifying functional strategies, next considers primary preferences for elements of mentioned scopes and, finally provides a schematic of preferencing of processes and their elements.
    Keywords: Functional Strategies, Process Oriented, Preferences Processes
  • Ali Heidari, Mina Beigi, Mohsen Heidari* Pages 199-221
    Now days, companies give their utmost effort to create competitive advantage though utilization of appropriate trainings for their sales representatives. In this case, the importance of training and development of sales personnel of companies who primarily provide products and services increases. Therefore the more effective the training methods applied, the more attainable the ultimate goals of the company shall be. This research aims to assess the effectiveness of developing skills of insurance reps on creating competitive advantage based on Resource Based View (RBV) in the Iran Insurance Company. Data collection in this research is done though descriptive empirical methods to gain Applicable goals. The findings of this research illustrates that in the view of managers and employees of Iran Insurance Company, the goals of improving sales reps’ vision, creating skills and necessary capabilities and developing special knowledge tends to create competitive advantage in the VRIN framework.
    Keywords: Insurance, Resource Based View, Competitive Advantage, Skills Development