فهرست مطالب

مطالعات مدیریت راهبردی - پیاپی 19 (پاییز 1393)

فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی
پیاپی 19 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدعلی حقیقی، ساره ابراهیمی*، حمیدرضا قاسمی بنابری صفحات 15-37
    امروزه سازمان ها به منظور کسب مزیت رقابتی، ضمن به کارگیری نگرش راهبردی نسبت به محیط پرتلاطم اطراف خود، به دنبال عوامل موثر بر عملکرد خود بوده تا با شناسایی و سنجش میزان اثر آنها و تقویت این عوامل، بقای خود را تضمین نمایند. در همین راستا کیفیت سرمایه انسانی نقش حیاتی را در موفقیت سازمان ایفا می نماید. هرچند که تعیین توانایی ها و قابلیت کارکنان برای کسب این موفقیت کاری بسیار دشوار است. اما برخی سازمان ها از مدل های شایستگی منابع انسانی به عنوان استراتژی منابع انسانی استفاده می-نمایند تا با به کارگیری این مدل ها در سیستم های منابع انسانی، عملکرد خود را بهبود بخشند. مدل های شایستگی به اجتماع دانش، مهارت ها و قابلیت ها و دیگر خصوصیاتی که برای عملکرد اثربخش در شغل، مورد نیاز هستند اشاره دارند. لذا این تحقیق با هدف بررسی مدل شایستگی کارکنان و تاثیر آن بر عملکرد سازمان به دنبال ارائه راهکارهایی در این زمینه می باشد. روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی (تحلیل رگرسیون) و جامعه آماری تحقیق مدیران و کارشناسان صنعت بانکداری می باشند. برای جمع آوری اطلاعات و داده ها از مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه به عنوان ابزارهای انجام تحقیق استفاده شده است. داده ها توسط روش همبستگی اسپیرمن و رگرسیون چندگانه و به وسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است درصورت به کارگیری مدل شایستگی کارکنان به عنوان یک عامل راهبردی در سطح کلان، می توان بهبود عملکرد سازمان را انتظار داشت.
    کلیدواژگان: شایستگی، مدل های شایستگی، عملکرد
  • میترا مهاجری*، احمد روستا، محمدرضا حمیدی زاده، محمود حسینی صفحات 39-53
    در دنیای رقابتی امروز کالاها و خدمات ارائه شده از سوی شرکت های رقیب روزبه روز شباهت بیشتری به یکدیگر پیدا می کند و به سختی می توان مشتری را با ارائه خدماتی بدیع در بلندمدت شگفت زده کرد؛ زیرا نوآورانه ترین خدمات، خیلی زود از سوی رقبا تقلید شده و به بازار عرضه می گردد. درنتیجه، سرمایه گذاری بر روی کسب رضایت مشتری، یک سرمایه گذاری اثربخش و سودمند برای شرکت ها خواهد بود. در همین راستا یکی از عناصر مهم در دستیابی به مزیت رقابتی، توجه به عوامل بازدارنده جابجایی می باشد. در این تحقیق تلاش می شود عوامل بازدارنده جابجایی مشتری در صنعت لوازم خانگی مورد شناخت و ارزیابی قرار گیرد و سپس بررسی شود آیا این عوامل بازدارنده می تواند منتهی به افزایش رضایت یا ارزش درک شده مشتریان گردد یا خیر. بنابراین،330 پرسشنامه بین مشتریان محصولات لوازم خانگی ال جی و شرکت مشتریان گلدیران توزیع گردید و فرضیه های تحقیق براساس آنها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    کلیدواژگان: عوامل بازدارنده جابجایی مشتری، ارزش مشتری، رضایت مشتری
  • فخرالسادات نصیری ولیک بنی*، رقیه بهشتی راد صفحات 55-76
    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نقش سرمایه فکری و رابطه آن با بهره وری نیروی انسانی در میان کارکنان دانشگاه ارومیه بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنانی تشکیل داده اند که با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای-نسبی- تعداد 214 نفر به عنوان نمونه آماری براساس فرمول کوکران انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از دو پرسشنامه استاندارد سرمایه اجتماعی و بهره وری نیروی انسانی استفاده شد. داده های تحقیق، پس از جمع آوری براساس فرضیه های پژوهش و با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی نظیر میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام، استفاده گردید. یافته ها نشان دادند: بین سرمایه اجتماعی و عناصر آن با بهره وری نیروی انسانی رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد. سرمایه ساختاری، سرمایه رابطه ای و سرمایه شناختی، توان پیش بینی مثبت و معنادار بهره وری نیروی انسانی را دارند. درنتیجه می توان بیان کرد که سرمایه اجتماعی می تواند بر بهره وری نیروی انسانی اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، بهره وری نیروی انسانی، کارکنان، دانشگاه ارومیه
  • عبدالرسول جمشیدیان، مینا یولی زاده دوجی* صفحات 77-89
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تعیین رابطه بین قابلیت های کلیدی مدیریت استعداد با قابلیت های نوآوری سازمانی، انجام شده است. از نظر هدف، از نوع پژوهش های کاربردی و از نظر شیوه اجرا، روش پیمایشی همبستگی می باشد. براساس محاسبات جدول کرجیس و مورگان برای جامعه آماری پژوهش حاضر کارکنانی با 110 نفر، حجم نمونه ای برابر با 86 نفر کفایت می کند. سنجش متغیرهای پژوهش با استفاده از دو پرسشنامه مدیریت استعداد و نوآوری سازمانی صورت گرفت. یافته ها نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین قابلیت های کلیدی مدیریت استعداد و قابلیت های نوآوری سازمانی وجود دارد که این مقدار در سطح (05/0p=)، برابر با 00/0 می باشد. همچنین نتایج نشان داد که چهار قابلیت مدیریت استعداد یعنی مدیریت عملکرد، یادگیری و پرورش کارکنان، جذب و نگهداری، ارتباط و توانمندسازی، در سطح (05/0p<) رابطه معناداری با نوآوری سازمانی دارند.
    کلیدواژگان: استراتژی مدیریت استعداد، مدیریت عملکرد، نوآوری سازمانی، تحقیق و توسعه
  • غلامعلی طبرسا، اکرم هادی زاده مقدم، محمد قهرمانی، سراج الدین محبی* صفحات 91-115
    دانشگاه ها نیز مانند هر سازمان دیگری به منظور استفاده بهینه از منابع محدود خود و اثربخشی بیشتر، نیازمند ارزیابی و سنجش عملکرد می باشند. تحقیق حاضر به منظور تدوین مدلی جهت سنجش ارزیابی عملکرد دانشگاه ها بر اساس مطالعه حوزه های انسانی، پژوهشی، اداری- پشتیبانی، فرهنگی و آموزشی در میان دانشگاه های استان فارس و اصفهان است. داده های تحقیق حاضر از طریق پرسشنامه ای 63 سوالی و از میان 322 نفر از هیئت علمی، کارشناسان و مدیران جامعه آماری مذکور جمع آوری گردید، در بررسی داده های تحقیق مشخص گردید که تمامی عوامل به استثنای عامل فرهنگی بر بهبود ارزیابی اثربخش تاثیرگذارند. مقدار ضریب تعیین داده های تحقیق نشان می دهد تمامی متغیرهای منابع آموزشی، منابع اداری پشتیبانی، منابع انسانی، منابع فرهنگی و منابع پژوهشی رویهم رفته 3/68% از واریانس متغیر اثربخشی ارزیابی عملکرد را توضیح می دهند. با توجه به ضریب مسیر به دست آمده می توان گفت که بیشترین اثر را شاخص منابع آموزشی داشته است (ضریب مسیر بزرگ تری داشته است)، منابع پژوهشی در رده دوم، منابع انسانی در رده سوم، منابع اداری پشتیبانی در رده چهارم و منابع فرهنگی نیز در رده پنجم و کمترین تاثیر را در ارزیابی عملکرد داشته است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، منابع آموزشی، منابع انسانی، منابع فرهنگی، منابع اداری، پشتیبانی، منابع پژوهشی
  • پریوش زاهدی*، سید رامین ابوالفضلی، اکبر مردانه خامنه صفحات 117-133
    هدف اصلی این تحقیق، تبیین الگوی مالکیت خانوادگی برعملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1386 تا 1390 می باشد. تاثیر مالکیت خانودگی بر بازده دارایی ها (ROA) به عنوان معیار عملکرد شرکت مورد بررسی قرار گرفته است. شرکت هایی خانوادگی محسوب شده که حداقل 20% از سهام آنها به صورت فردی یا گروهی در دست اعضای خانواده باشد و یا حداقل یکی از اعضای نسبی یا سببی خانواده، عضو هیات مدیره و یا مدیر اجرایی بوده و به طور فعال در هیات مدیره شرکت، مشارکت داشته باشد. نتایج 95 شرکت طی سال های 1386 تا 1390 در سطح اطمینان 95% نشان می دهد، میزان مالکیت خانوادگی تاثیر مستقیم و مثبتی بر عملکرد شرکت ها (ROA) دارد و از این میزان در حد50% به بالا، مالکیت خانوادگی، تاثیر مستقیم و معناداری بر عملکرد شرکت دارد و برای سطوح پایین تر این تاثیر معنادار نمی باشد. با افزایش میزان مالکیت خانوادگی، مقدار ضرایب نیز افزایش یافته که با بالا رفتن میزان مالکیت خانوادگی شدت تاثیر آن بر عملکرد شرکت افزایش می یابد. وجود مالکیت خانوادگی تاثیر مستقیم و مثبتی بر عملکرد شرکت ها (ROA) دارد.
    کلیدواژگان: ساختار مالکیت، مالکیت خانوادگی، عملکرد شرکت، بازده دارایی ها
  • لطف الله فروزنده دهکردی، محمدرضا حمیدی زاده، محمدتقی امینی، محسن اعظمی* صفحات 135-171
    هدف از انجام پژوهش حاضر، طراحی و اعتباریابی مدل موقعیت یابی استراتژیک شرکت پتروشیمی بیستون می باشد. جامعه آماری تحقیق، شرکت پتروشیمی بیستون و نمونه آماری 151 نفر از مدیران، مهندسان وکارشناسان شرکت می باشد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه بسته می باشد که پس از دریافت نظرات نخبگان صنعت و دانشگاه، نهایی شده و مورد سنجش قرار گرفته است. روایی محتوا و پایایی پرسشنامه با استفاده از قضاوت اساتید و خبرگان و روش ضریب آلفای کرونباخ (978/0= آلفا) مورد تایید قرار گرفته و برای اعتباریابی مدل از نرم افزار آموس و معادلات ساختاری (SEM) بهره گیری شده است، برای ترکیب متغیرها از تحلیل رگرسیون خطی و چندمتغیره کمک گرفته و از تحلیل عاملی مولفه اصلی، به آزمون سوالات تحقیق و استخراج مدل نهایی تحقیق پرداخته شده است. متغیرهای ادراکی، متغیرهای زمینه های، متغیرهای آمیخته بازاریابی و متغیرهای محیطی بر موقعیت یابی استراتژیک (شامل چهار مولفه رشد و سودآوری، سهم نسبی بازار، توان رقابت و جذب مشتریان) در شرکت پتروشیمی بیستون اثرگذار هستند، ضمن اینکه میان این متغیرها نیز رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در رده بندی متغیرهای موقعیت یابی استراتژیک، متغیر سهم نسبی بازار دارای بیشترین تاثیر و متغیر جذب مشتریان نسبت به سایر متغیرها دارای کمترین تاثیر می باشد.
    کلیدواژگان: موقعیت یابی استراتژیک، رشد و سودآوری، سهم نسبی بازار، توان رقابت، جذب مشتریان
  • وحید محمودی، محمدعلی شاه حسینی، زهرا جافری* صفحات 173-194
    هدف از پژوهش پیش رو، «بررسی عوامل اثرگذار بر توسعه بیمه تکمیلی درمان گروهی» است. این پژوهش بر حسب هدف، کاربردی و بر حسب نحوه گردآوری داده ها، و از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه پژوهش را کلیه کارشناسان و کارشناسان ارشد شاغل در شرکت های بیمه میهن، پارسیان، پاسارگاد و دانا در امر صدور بیمه نامه و پرداخت خسارت های بیمه تکمیلی درمان گروهی، تشکیل می دهند. در این پژوهش به دلیل محدود بودن جامعه آماری از روش سرشماری برای جمع آوری داده ها استفاده شده است و پرسشنامه 46 سئوالی توسط محقق طراحی شد که ضریب آلفای کرونباخ آن 9/82% شد. نتایج نشان می دهد که بین متغیر وابسته پژوهش (توسعه بیمه تکمیلی درمان گروهی) و متغیرهای مستقل (آمیخته بازاریابی شرکت های بیمه، عملکرد بیمه مرکزی و شورای عالی بیمه، عوامل اقتصادی، فرهنگی و بهداشتی، تخصص نیروهای شاغل در شرکت های بیمه و عملکرد سازمان تامین اجتماعی و سازمان خدمات درمانی)، همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: بیمه تکمیلی درمان گروهی، بیمه درمان، بیمه مرکزی ایران، بیماری
  • اقبال قادری، کیهان مقصودی*، رضا پیرایش صفحات 195-236
    نقشه های استراتژیک چارچوبی برای تشریح و اجرای استراتژی برای مدیران در عصر دانش است که نحوه تبدیل ابتکارات و منابع سازمان را به دستاوردهای مشهود مالی و مشتری مدار بیان می کند. در این پژوهش تلاش شد تا به استناد مدل مبتنی بر نقشه استراتژیک سازمان های دولتی و انتفاعی کاپلان و نورتون(2004)، نقشه استراتژیک شرکت گاز استان کردستان با استفاده از تکنیک دلفی به کمک کارشناسان و خبرگان دانشگاهی طراحی و با استفاده از شاخص های سیستم ارزیابی عملکرد متوازن به شیوه توصیفی پیمایشی مورد ارزیابی قرار گیرد. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان شرکت گاز استان کردستان بوده و حجم نمونه 274 نفر برآورد گردید که به صورت طبقه ای تصادفی متناسب با حجم جامعه، تخصیص داده شد. نتایج نشان داد در چارچوب نقشه طراحی شده، هر چهار فرضیه مبتنی بر چهار منظر کارت امتیازی متوازن تایید شد. در بررسی میزان همسویی با استراتژی ها، دو سطح تخصصی بهره برداری و فنی مهندسی کاملا همسو بودند. اما حوزه مالی و پشتیبانی در برخی موارد، عدم همسویی را نشان داد و منظر فرآیندهای داخلی تنها منظری بود که مورد تایید کل سطوح فعالیتی شرکت قرار داشت.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، نقشه استراتژیک، ارتباطات استراتژیک، شرکت گاز استان کردستان
  • سیده منصوره حسینی رباط*، فریبرز رحیم نیا صفحات 237-254
    با توسعه روزافزون اقتصاد و افزایش رقابت میان ارائه دهندگان خدمات، مدیریت احساسات در محل کار به طور فزاینده ای مهم شده است. بازیگری ظاهری و بازیگری عمیق به عنوان راهبردهای نیروی کار احساسی مطرح می شوند که افراد با استفاده از آن ها سعی می کنند احساسات خود را در محیط کار مهار نمایند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر راهبردهای نیروی کار احساسی بر عملکرد شغلی به واسطه فرسودگی احساسی است. با استفاده از روش پیمایشی، 210 پرستار بیمارستان تخصصی دولتی از طریق نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. اثرات مستقیم و الگوی میانجی گری متغیرها با استفاده از نرم افزارهای معادلات ساختاری موردبررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل ها نشان داد که راهبرد بازیگری ظاهری چه به صورت مستقیم و چه باواسطه فرسودگی احساسی بر روی عملکرد شغلی پرستاران موردمطالعه تاثیری نداشت. درحالی که راهبرد بازیگری عمیق به صورت مستقیم و غیرمستقیم (واسطه فرسودگی احساسی) روی عملکرد شغلی تاثیر گذاشت. همچنین، فرسودگی احساسی تاثیر منفی بر عملکرد شغلی داشت. لذا به کارگیری برنامه هایی جهت تقویت بازیگری عمیق و کاهش بازیگری ظاهری از طریق آموزش و ایجاد ارتباطات بهتر با پرستاران، و برنامه ریزی بهتر ساعات کاری باعث کاهش میزان فرسودگی احساسی می شود.
    کلیدواژگان: بازیگری ظاهری، بازیگری عمیق، فرسودگی احساسی، عملکرد شغلی
  • احمد سلمانی قهیازی، نبی الله دهقان، رضا انجم شعاع*، صمد فتحی صفحات 255-284
    این تحقیق در راستای پاسخگویی به این سوالات اساسی صورت گرفته است که وضعیت تفکر راهبردی مدیران ارشد وزارت نیرو چگونه است؟ تاثیر تفکر راهبردی مدیران ارشد وزارت نیرو بر عملکرد سازمانی وزارت نیرو چگونه است؟ تحقیق حاضر بر مبنای رویکرد تحقیق جزء رویکرد کمی و بر مبنای نتایج تحقیق در زمره تحقیقات توسعه ای کاربردی قرار می گیرد. همچنین این تحقیق بر مبنای اهداف تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی بوده که جهت جمع آوری داده از روش پیمایشی و جهت تحلیل داده از روش همبستگی و رگرسیون استفاده نموده است. متغیر مستقل تحقیق حاضر تفکر راهبردی مدیران شامل هشت مولفه: (خودباوری، دوراندیشی، هوشیاری محیطی، تفکر سیستمی، اندیشه خلاق، دانش راهبردی سازمانی، مدیریت دانش سازمانی و بصیرت) و متغیر تابع نیز عملکرد سازمانی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر را مدیران ارشد ستاد وزارت نیرو و سازمان ها و شرکت های وابسته به تعداد 650 نفر تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و به کمک جدول مورگان تعداد 242 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده های لازم با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، جمع آوری و با استفاده از روش های نمودار رادار، آمار توصیفی و آمار استنباطی ضریب همبستگی و... تحلیل شدند. نتایج تحقیق نشان داد که ابعاد و مولفه های تفکر راهبردی در بین مدیران ارشد وزارت نیرو از میانگین مناسب برخوردار است. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که در مجموع تفکر راهبردی مدیران ارشد وزارت نیرو بر عملکرد سازمانی وزارت نیرو تاثیر مثبت دارد. سایر نتایج در مقاله گزارش شده است.
    کلیدواژگان: تفکر راهبردی، عملکرد سازمانی، مدیران ارشد، وزارت نیرو
|
  • Mohamma Ali Haghighi, Sare Ebrahimi*, Hamidreza Ghasemi Banabari Pages 15-37
    Today organizations to acquire Competitive advantage, while implementation of a strategic approach to the turbulent environment around them, following is the factors affecting their performance to identify and measure the effects of these agents and reinforcement, to ensure their survival. On the other quality of human resource plays a vital role in the success of the organization. However, determination the ability of staff for this success is often difficult. But some organizations HR competency model as a strategy for human resources are used to using these models in human resource systems, to improve their performance. Models of social competence, knowledge, skills and abilities, and other characteristics that are needed to function effectively on the job are. The aim of competency model is identify the optimal use of human resources and competencies in line with the organization's strategy. Therefore, this study aimed to assess the suitability of staff and its impact on organizational performance in this area is to provide solutions. Research methods, descriptive correlation (regression analysis) and statistical community managers and industry experts are banking. To collect data from library studies and questionnaires were used as research tools. Data by Spearman correlation and multiple regression method and were analyzed by Spss software. Results show that there are Correlation between the model results and the impact of competence and organizational performance.
    Keywords: Competence, Competency Models, Performance
  • Mitra Mohajeri*, Ahmad Roosta, Mohammad Reza Hamidizadeh, Mahmood Hosseini Pages 39-53
    In competitive world where such goods or services offered by competing firms are more similar to each other every day, it is hard to make surprise the customer in long-term via even creative services, because most innovative services quickly imitated by competitors and offered to market, in result investment on customer satisfaction is effective and profitable investment for companies. In this regard, an important element in achieving competitive advantage is concerning to customer switching barriers. In this study attempts to identify and evaluate the customer switching barriers in the appliances industry, and then deliberate whether the customer switching barriers can lead to increase customer satisfaction and value. Therefore, 330 questionnaires were distributed between LG products and Goldiran services customers.
    Keywords: Customers Switching Barriers, Customer Value, Customer Satisfaction
  • Fakhrossadat Nasiri*, Roghayeh Beheshtirad Pages 55-76
    This study investigated the role of of Intelectual capital on labor productivity among the staff the University of Urmia. Statistical population of the study included of all staff using a sample - stratified random sampling - relative - 214 based on the Cochran formula was selected as the sample. Data were gathered through two standard questionnaires, capital and labor productivity. Data collection, the data analyzed based on research hypothesis with using of descriptive statistics and inferential statistics such as mean, standard deviation, t test, Pearson's correlation and step by step regression analysis. Results showed between Intelectual capital and its elements with labor productivity are positive and significant correlation. Structural capital, relational capital and cognitive capital have Predictive power of labor productivity positive and significant. In conclusion it can be stated that social capital is effective on labor productivity.
    Keywords: Intelectual Capital, Labor Productivity, Staff, Urmia University
  • Abdolrasool Jamshidian, Mina Youlizadeh Davaji* Pages 77-89
    This study investigated the relationship between key talent management capabilities with organizational innovation potential have been conducted. The purpose of the research and practice of performance, measurement techniques–correlation. This research purpose of the research and the methods implemented, survey - are correlated. According to the calculation Table Krejcie and Morgan for staff population of 110, with a sample size n= 86 is sufficient. Variables by using talent management and organizational innovation were two questionnaires. Results showed a positive correlation between the key feature of talent management and organizational capabilities that are at the level (p= 05/0), equal to 00/0 is. Also the results showed that the capacity fore of talent management, performance management, learning and development, employee recruitment and retention, communication and empowerment, the (p
    Keywords: Strategy Talent Management, Performance Management, Organizational Innovation, Research, Development
  • Gholamali Tabarsa, Akram Hadizadeh Moghadam, Mohammad Ghahramani, Serajedin Mohebbi* Pages 91-115
    Like all other organizations the universities need their operations to be examined and assessed in order to benefit optimally and more effectively from their limited sources. Present study is to define a model to assess necessarily universities’ operations based on humanistic, research, and administrative- logistic, cultural and educational studies by contingency factors (Environment, size, life cycle) among Esfahan and Shiraz provinces. The present study data were collected by 64-question questionnaire and the universe included 322 members of scientific board, specialists and directors. Having examined the data it became known that all factors have positive and significant effects on the assessment except the cultural factor. Of course, such effect increases or decreases by contingency factors. The coefficient to define the study data indicates all humanistic, research, administrative- logistic, cultural and educational sources variables justify totally 68.30 percent of the operation assessment effective variable variance. By virtue of the gained path coefficient it can be said that the most effect was by the educational sources indicator (It had a greater path coefficient) and then the study sources, humanistic sources, administrative- logistic sources, cultural sources were second, third, fourth and fifth, respectively.
    Keywords: Operation Assessment, Educational Sources, Humanistic Sources, Cultural Sources, Administrative, Logistic Sources, Study Sources
  • Parivash Zahedi*, Seyyed Ramin Abolfazli, Akbar Mardaneh Khamaneh Pages 117-133
    The main target of this research is to explain the pattern of family ownership on the performance of listed companies on the Tehran stock exchange from the year 2006 to 2011.In this research family Ownership has been surveyed as an independent variable and the influence of it on the Return on asset as the criteria of Firm performance has been studied. Firms in which at least 20% of their exchange is handling with individual or group families member or at least one of the relatives are board of directors of executive manager has been counted as family firms. The result of analyzing 95 Firms during 2006 till 2011 on 95% level of confidence shows that: The rate of family Ownership has the positive and direct influence of the performance of firms (ROA).From the family Ownership rate of 50% and higher, family Ownership has direct and meaningful influence of the performance of the firms and this is not valid for lower rates. Also with the increasing of the rate of family Ownership the coefficients amount has increase which shows that with increasing the rate of family Ownership its influence intensity of it on the Firm performance increases. The existence of family Ownership has the positive and direct influence of the performance of Firms (ROA).
    Keywords: Ownership Structure, Family Ownership, Firm's Performance, Return on Asset
  • Lotfollah Forozandeh Dehkordi, Mohammad Reza Hamidizadeh, Mohammad Taghi Amini, Mohsen Aazami* Pages 135-171
    The aim of the study design and valiate the strategic positioning model, the Bisotoun is a petrochemical company. Statistical community, Bisotoun petrochemical company, and the sample of 151 managers, engineers, experts of the company. Tools for data collection. The questionnaire Content validity and reliability of the questionnaire, using the judgment of experts, professors, and experts and Cronbach's alpha coefficient ( 0/978 = alpha ), has been approved, and to find an optimal model of Amos software, and the equations structural (SEM), is used, while for the combination of variables, and multivariate linear regression analysis applied, using principal component factor analysis to test the research questions, and the final model of research has been. It was found that conceptual variables, the factors underlying the marketing mix variables, and environmental variables on the strategic positioning (including the four components of growth and profitability, relative market share, competitiveness and attract customers), are effective in Petrochemical Bisotoun company . Inscription, while, among other parameters, there is a significant positive relationship. In the category of strategic positioning variables, the variable relative market share has the greatest impact, and changing clients, than other variables, the effect is minimal.
    Keywords: Strategic Positioning, Growth, Profitability, Relative Market Share, Competitiveness, Attracting Customers
  • Vahid Mahmodi, Mohammad Ali Shahhoseini, Zahra Jaferi* Pages 173-194
    This study was aimed to "Investigating the Factors affecting the development of supplemental insurance group therapy". This research is based on the target, application and Terms of data collection, descriptive survey. The statistical population of the study all undergraduate and graduate employment Insurance companies mihan, Persia, Pasargadae, and dana Issuance Policy and Payment Damage of supplemental insurance group therapy. In this study, due to limited statistical population a census method for was used to collect data and 46 question questionnaires were designed by the researcher the alpha coefficient was 82.9% Information obtained from the questionnaires. The research results show that the dependent variable (Development supplemental health insurance group) and independent variables (Marketing mix of insurance companies, Performance of Central Insurance and High Council of Insurance, Economic factors, cultural and health, Manpower expertise in insurance companies and The Social Security Organization and Organization of health care) there is a significant positive correlation.
    Keywords: Supplemental Insurance Group Therapy, Health Insurance, Central Insurance of Iran, Disease
  • Eqbal Gaderi, Kayhan Maqsoodi*, Reza Pirayesh Pages 195-236
    Strategic plans are frameworks for strategic describing and implementing for the use of managers in knowledge age which explains the changing way of initiatives and organization source into tangible financial results and customer –oriented. In this study efforts were made on the basis of a model of strategic plan in governmental agencies and nonprofit office of Kaplan and Norton (2004) and strategic plan of Kurdistan gas companies using the Delphi technique. With the help of university experts and assist which have been designed and by the use of indicators of performance evaluation system a balance in descriptive manner is assessed. Statistical society of this study is the personnel of Kurdistan gas companies and the amount of the sample was 274 that were allocated in the random categories fitting the society amount. The results showed that the company has been able to achieve satisfactory results in the covering of designed map and four hypotheses were confirmed based on the four dimensions of balanced scorecard. In the probe of amount of being in the same direction with strategy in three different levels, two specialized levels, exploitation and technical engineering, were in the same direction but in the area of financial and supporting there was lack of having the same direction. And internal processes perspectives were the only factors which were confirmed and agreed by all level company.
    Keywords: Balanced Scorecard, Strategic Plans, Relevance Strategic, Kurdistan Gas Company
  • Seyyedeh Mansoureh Hosseini Robat*, Fariborz Rahimnia Pages 237-254
    Because of continuous increase in economics and contests among service providers, management of emotions in the workplace is becoming really important. Surface and deep acting as strategies of emotional labor are presented by which people try to control their feelings in the workplace. This research is to study effect of strategies of emotional labor over job performance with emotional exhaustion mediating. By the use of survey method, 210 nurses of professional state’s hospitals were selected by categorized sampling. Direct effects and mediating pattern of variables were studied by the use of structural equation applications. Results of the analysis show that surface acting strategy whether direct or mediated by emotional exhaustion didn’t have any effects over the job performance of nurses. However deep acting strategy directly and indirectly (with emotional exhaustion mediating) affected the job performance. Emotional exhaustion had a negative effect over job performance as well. Thus, utilizing plans to improve deep acting and decreasing surface acting by educating and communicating better with nurses and better time planning can decrease emotional exhaustion.
    Keywords: Deep Acting, Surface Acting, Emotional Exhaustion, Job Performance
  • Ahmad Salmani, Nabiollah Dehghan, Reza Anjom Shoaa*, Samad Fathi Pages 255-284
    The study was conducted in order to answer the basic questions that what is the strategic thinking of senior managers of the Ministry of Energy? What is the impact of the strategic thinking of senior managers of the Ministry of Energy on organizational performance? The research approach is a quantitative approach and Based on the results of research is development -applied research. This research also Based on the research objectives is descriptive research. The present study used a survey method to collect data and the use of correlation and regression analysis. The Independent variable of Strategic Thinking of senior managers consists of eight components: Self-esteem, foresight, Environmental consciousness, Systems thinking, Creative thinking, Strategic Knowledge of organization, organizational Knowledge Management and Insight, also, the dependent variable is organizational performance. The research population comprises senior management staff of the Ministry of Energy and other organizations affiliated companies 650, Which 242 were selected as sample by using of the simple random sampling with Morgan table. Data were collected using a questionnaire, and were analyzed by using of radar graphs, descriptive statistics and inferential statistics, and regression coefficient. The results showed that the dimensions and components of strategic thinking among senior of the Ministry of Energy is appropriate.also, the results showed that the overall strategic thinking among senior of the Ministry of Energy, had positive effects on organizational performance. Other results reported in this paper.
    Keywords: Strategic Thinking, Organizational Performance, Senior Manager, Ministry of Energy