فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی
پیاپی 20 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیمینه آقاجانیان*، علی نقی مشایخی صفحات 15-36
    سازمان ها برای تداوم رشد و سودآوری خود نیازمند تغییر و نوسازی راهبردی هستند. با این وجود پژوهش های محدودی در رابطه با نحوه و چالش های اجرای نوسازی راهبردی و عوامل موثر بر تداوم موفقیت در اجرای نوسازی های متوالی وجود دارد. یکی از مباحث مهم در حوزه پیاده سازی نوسازی راهبردی راهبرد های مدیریت منابعی است که سازمان ها برای ورود موفق به بازارهای جدید به کار می گیرند. از سوی دیگر، تئوری های مدیریت غربی دارای ویژگی هایی هستند که لزوما با مدیریت در مناطق دیگر یکسان نیستند. برای سازمان هایی که در محیط های نامطمئن با نوسانات دسترسی به منابع کار می کنند یافتن راهبرد های سفارشی برای مدیریت وابستگی منابع حیاتی است. از این رو در پژوهش حاضر تلاش شده است از طریق مطالعه عمیق یک سازمان موفق در نوسازی راهبردی و به صورت خاص ورود به بازارهای جدید، روش های خاصی که بنگاه ها در چنین محیطی به کار می گیرند تا وابستگی شان به منابع و تامین کنندگان را تعدیل و یا مدیریت کنند بررسی شود.
    کلیدواژگان: نوسازی راهبردی، وابستگی به منابع، محیط نهادی، راهبرد تعدیل وابستگی
  • علی محمدی، فیروزه ستوده* صفحات 37-51
    در این پژوهش نظام ملی نوآوری ایران و کشورهای هدف در سند چشم انداز مورد مقایسه قرارگرفته اند. به این منظور از تکنیک تحلیل پوششی داده ها بهره گرفته شده است. جهت محاسبه کارایی کشورها متغیرهای نهادی و قانونی، سرمایه های انسانی، زیرساخت ها، میزان توسعه بازار و کسب وکار به عنوان ورودی مدل و تولید، نشر و جذب دانش و تجاری سازی آن در قالب کالا و خدمات به عنوان خروجی مدنظر قرارگرفته اند. نتایج تحلیل نشان می دهد ایران میان 20 کشور منطقه در رتبه 14 قرار دارد. به علاوه در کشور ایران به رغم برخورداری از سرمایه ارزشمند انسانی، کارایی این عامل پایین است. همچنین نتایج تحلیل حساسیت مدل حاکی از اهمیت بالای خروجی های خلاقانه و تجاری سازی ایده ها بوده است. در نهایت نیز با توجه به امتیازهای کارایی ایران در عوامل مختلف و تعیین نقاط قوت و ضعف کشور، پیشنهاد هایی جهت سیاست گذاری در نظام ملی نوآوری مطرح شده است. شایان ذکر است که وضعیت کارایی نظام ملی نوآوری ایران و کشورهای منطقه برای نخستین بار است که مورد تحلیل قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: نظام ملی نوآوری، تحلیل پوششی داده ها، کارایی
  • غلامحسین خورشیدی، غلامعباس علیپوریان*، سیدمحمود حسینی، علی اکبر امین بیدختی صفحات 53-77
    هدف این تحقیق شناخت الگوی راهبردی جاذبه توانباره صادراتی ایران در آن است. تحقیق رویکرد اسنادی دارد که مبتنی بر پایگاه داده های بانک جهانی، صندوق بین المللی پول، سازمان تجارت جهانی و انکتاد است و از نوع تحقیقات پس رویدادی که مبنای اقتصادسنجی است و بر پایه نظریه جاذبه، به داده های عینی واقعی کشورهای مورد نظر می پردازد. برازش الگوی راهبردی توانباره صادرات کالایی ایران با استفاده از مدل جاذبه صورت گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از معنا دار بودن رابطه متغیرهای درجه باز بودن اقتصاد، تولید ناخالص داخلی، میزان واردات، اندازه جمعیت، متغیر مشابهت، شاخص توسعه انسانی، سهم نیروی کار در صنعت، عضویت در WOT و تولید سرانه با میزان توانباره صادراتی ایران است و بی تاثیر بودن سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سهم پژوهش در تولید ناخالص داخلی، هزینه آموزش عمومی و فاصله میان کشورهای گروه D-8 در این همگرایی است.
    کلیدواژگان: تئوری جاذبه، مدل راهبردی، صادرات کالایی، کشورهای D، 8
  • علی رضاییان، بهروز دری، غلامعلی طبرسا، علی آقایی* صفحات 79-105
    مواجهه با مسائل پیچیده اجرایی و کسب تجربه، از یک سو و آشنایی و نقد نظریه ها و رویکردهای مدیریتی، از سوی دیگر، در پرورش مدیران اثربخش، ایفای نقش می کنند. تربیت مدیر در دانشگاه ها، منوط به شناخت و به کارگیری عوامل مرتبط با اثربخشی رشته مدیریت است. در این مقاله، از طریق مصاحبه با صاحب نظران و خبرگان مدیریت، 30 مولفه مرتبط با اثربخشی رشته مدیریت شناسایی و از میان آن ها، چهار مولفه شامل فرآیند آموزش- یادگیری، نظام پذیرش دانشجو، ساختار و محتوای آموزش، ترکیب و نظام ارتقای اعضای هیئت علمی مدیریت، به عنوان متغیرهای آشکار و در قالب متغیر مکنون بازمهندسی راهبردی فرآیندهای آموزش و 24 شاخص، مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. بدین منظور، بین 250 نفر از اساتید و دانشجویان دکتری مدیریت در تهران پرسشنامه هایی توزیع و جمع آوری گردید. در تحلیل داده ها روابط میان متغیرها و اثربخشی مدیریت، به عنوان متغیر وابسته، از طریق فنون تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر، بررسی و فرضیه های تحقیق، مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج تحقیق، حاکی از وجود رابطه مثبت و معنادار میان متغیرهای چهارگانه و اثربخشی رشته مدیریت است.
    کلیدواژگان: منطق راهبردی بازمهندسی، فرآیند آموزش، یادگیری، نظام پذیرش دانشجو، ساختار و محتوای آموزش
  • سید حامد هاشمی، مصطفی ابراهیمپور ازبری*، مسعود قنبری صفحات 107-127
    هدف مقاله حاضر ارائه الگویی جهت ارتقای سطح رفتار شهروندی سازمانی بر اساس سرمایه اجتماعی و سلامت سازمانی است. مفهوم سرمایه اجتماعی به پیوندها و ارتباطات میان اعضای یک شبکه به عنوان منبعی با ارزش اشاره دارد و با خلق هنجارها و اعتماد متقابل موجب تحقق اهداف اعضاء می شود. سلامت سازمانی مفهومی است که به ما اجازه می دهد تصویر بزرگی از سلامت سازمان داشته باشیم. در سازمان های سالم، کارمندان متعهد و وظیفه شناس و سودمند هستند و از روحیه و عملکرد بالایی برخوردارند. از سوی دیگر امروزه آنچه به عنوان عامل موثر در ارتقاء بهره وری سازمان مورد توجه قرار می گیرد، کارکنانی متعهد به سازمان هستند که فراتر از وظایف رسمی خود تلاش می کنند. محققان، این گونه کارکنان را دارای رفتار شهروندی سازمانی می دانند. روش این پژوهش توصیفی- همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعهآماری، اعضای هیئت علمی و کارمندان دانشگاه ها و مراکز آموزشی پیام نور استان گیلان هستند. تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران 125 نفر تعیین گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده که روایی آن با توجه به مبانی نظری و نظرات خبران تایید شد و همچنین پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی متغیرها و آزمون فرضیه ها از مدل سازی مسیری ساختاری مرتبه دوم و نرم افزار اسمارت پی آل اس، استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، هر سه فرضیه ارائه شده پذیرفته شده است.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، سرمایه اجتماعی، سلامت سازمانی
  • نادر مظلومی، عطاءالله هرندی* صفحات 129-148
    امروزه یکی از عوامل کلیدی بقای سازمان های دانش بنیان ارتقاء پیوسته عملکرد نوآورانه سازمان است. در این سازمان ها نوآوری در عملکرد سبب حفظ مزیت رقابتی و رشد و توسعه سازمانی می گردد. از طرفی خلق عملکرد نوآورانه مستلزم اتخاذ تصمیم های سریع راهبردی بر پایه اطلاعات و داده های حاصل از هوشمندی راهبردی است. سازمان هایی موفق هستند که هوشمندانه عمل نمایند و بتوانند از داده ها و اطلاعات محیط درونی و بیرونی خودآگاهی داشته و آنان را به دانش و هوش سازمانی تبدیل کنند. پژوهش حاضر به دنبال طراحی چارچوبی نظام مند در خصوص مفاهیم هوشمندی راهبردی، سرعت تصمیم گیری های راهبردی و عملکرد نوآورانه در ارتباط باهم و در شرکت های دانش بنیان ایرانی است و از این طریق سعی دارد تا در گسترش مرزهای دانش موجود در این حوزه اقدام نماید. این تحقیق از نوع کاربردی با ماهیت پیمایشی است. داده های موردنیاز برای این تحقیق با نمونه گیری تصادفی از شرکت های دانش بنیان فعال در زمینه فناوری اطلاعات در کشور ایران و به وسیله ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. همچنین از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی آل اس به منظور تجزیه وتحلیل داده ها استفاده گردیده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که هوشمندی راهبردی و سرعت تصمیم گیری راهبردی بر عملکرد نوآورانه شرکت های دانش بنیان ایرانی موثر می باشند. همچنین نقش میانجی گری سرعت تصمیم گیری راهبردی در اثرگذاری هوشمندی راهبردی بر عملکرد نوآورانه شرکت های دانش بینان ایرانی نیز مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: هوشمندی راهبردی، هوش رقابتی، سرعت تصمیم گیری راهبردی، عملکرد نوآورانه، شرکت های دانش بنیان
  • جلیل لاجوردی*، محمد خسروی بلالمی صفحات 149-169
    پژوهش حاضر در پی طراحی و ارزیابی الگویی برای افزایش بهره گیری کارکنان از سیستم های اطلاعاتی مدیریت به کمک مدل پذیرش تکنولوژی (TAM) است. در این راستا و با بهره گیری از تحقیقات قبلی انجام شده در این زمینه، سه عامل سازمانی شامل پشتیبانی زیرساخت های IT، پشتیبانی مدیریت و پشتیبانی فنی شناسایی شد. این پژوهش از نوع کمی- غیر آزمایشی بوده و جامعه آماری آن، کارکنان شعب بانک سرمایه در شهر تهران بودند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه بود. تعداد 167 پرسشنامه قابل استفاده جمع آوری شد. عوامل سازمانی پیش گفته، متغیرهای مستقل مدل پژوهش و دو متغیر اصلی تشکیل دهنده TAM شامل درک از سودمندی و درک از سهولت استفاده، متغیرهای میانجی و بهره گیری از سیستم اطلاعاتی، متغیر وابسته بودند. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری حاکی از تاثیر مثبت متغیرهای تشکیل دهنده TAM بر بهره گیری از سیستم اطلاعاتی بود. همچنین از میان متغیرهای مستقل یاد شده تنها وجود رابطه میان پشتیبانی مدیریت و بهره گیری از سیستم به تایید نرسید.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، سیستم های اطلاعاتی، مدل پذیرش فناوری، بانک سرمایه
  • محمدرضا سعادت، ابوالقاسم ابراهیمی* صفحات 171-195
    حضور در بازارهای خارجی یک تصمیم راهبردی به حساب می آید بنابراین، یک شرکت قبل از تصمیم گیری درباره گسترش فعالیت های خود به خارج از مرزهای کشور باید درک روشنی از محیط بازاریابی بین المللی داشته باشد به منظور رفع این نیاز و توسعه فعالیت های شرکت های صادراتی، شرکت های ارائه کننده خدمات بازاریابی صادراتی می توانند خدمات مفیدی را ارائه نمایند. به منظور شکل دهی و گسترش بیشتر موسساتی ارائه دهنده خدمات بازاریابی صادراتی، مقاله حاضر با انجام دو نظرسنجی جداگانه از مدیران موسساتی مذکور و مشتریان آن ها به بررسی راهکارهای حمایتی لازم از سوی نهادها و سازمان های دولتی پرداخته است. این مقاله، بر اساس مجموعه مطالعات، بررسی ها و استفاده از نظرات خبرگان بازاریابی کشور، چهار خرده نظام به منظور حمایت از موسسات خدمات بازاریابی ارائه داده است که عبارت اند از: نظام قانون گذاری؛ نظام حمایت و پشتیبانی؛ نظام اطلاع رسانی و نظام نظارت و ارزیابی. حمایت های مورد نیاز این موسسات در شش دسته طبقه بندی شدند که عبارت اند از: مشاوره ای، اطلاعاتی، حقوقی، پژوهشی، آموزشی، مالی و پشتیبانی. علاوه بر این رتبه بندی این حمایت ها نیز مشخص شد.
    کلیدواژگان: تحقیقات بازاریابی، شرکت های خدمات بازاریابی صادراتی
  • سید محمد میرکمالی*، محمدرضا حمیدی زاده، عباس بازرگان، فاطمه نارنجی ثانی صفحات 197-215
    این پژوهش باهدف شناسایی و اولویت بندی عوامل فردی (به عنوان درونداد) موثر بر دانش آفرینی اعضای هیئت علمی در دانشگاه تهران طراحی و اجراشده است. روش تحقیق از نوع آمیخته اکتشافی است که در دو بخش کیفی و کمی صورت پذیرفته است. در بخش کیفی از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 14 نفر از متخصصان و صاحب نظران (در زمینه دانش آفرینی در دانشگاه) که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، عوامل فردی موثر بر دانش آفرینی اعضای هیئت علمی شناسایی شدند. در بخش کمی در قالب روش تحقیق توصیفی-پیمایشی، با توجه به عوامل شناسایی شده و از طریق ابزار پرسشنامه محقق ساخته نظرات و دیدگاه های 212 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه تهران در این خصوص گردآوری شد. درنتیجه تحلیل های بخش کیفی عوامل خلاقیت، اخلاق حرفه ای، توانایی مدیریت زمان، انگیزش، یادگیری فردی، مسئولیت های تدریس و مهارت های پایه ای دانش آفرینی به عنوان عوامل فردی موثر بر دانش آفرینی در دانشگاه شناسایی شدند. سپس داده های به دست آمده از طریق معادلات ساختاری و حداقل مربعات جزئی به کمک نرم افزار SmartPLS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از پردازش داده ها نشان داد که اولا الگوی به کار گرفته شده، مدل نظری قوی برای پیش بینی دانش آفرینی در دانشگاه بوده و ثانیا همه روابط مستقیم میان متغیرهای مدل معنادار بوده است.
    کلیدواژگان: دانش آفرینی، اعضای هیئت علمی، روش آمیخته، دانشگاه تهران
  • تورج حسن زاده ثمرین*، خدیجه دادو صفحات 217-234
    این پژوهش باهدف تعیین رابطه اخلاق کار و مزیت رقابتی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان کارخانه های تولیدی البسکو و تعداد کل آن ها حدود 110 نفر است. تعداد نمونه آماری این تحقیق که با استفاده از روش فرمول کوکران 84 نفر به دست آمد. روش تحقیق توصیفی و همبستگی است. برای پاسخ به پرسش های پژوهش از پرسشنامه های استاندارد، اخلاق کار گریگوری، سی، پتی (1990) و مزیت رقابتی سهیلا حسینی (1390) استفاده شده است. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه اخلاق کار 8551/0 و پرسشنامه مزیت رقابتی 8948/0 به دست آمد. داده های پرسشنامه ها با استفاده از آزمون های آماری همبستگی رگرسیون و تحلیل مسیر تحلیل و نتیجه اینکه، میان اخلاق در محیط کار و ابعاد آن با مزیت رقابتی رابطه معنی دار وجود دارد (p<0.05).
    کلیدواژگان: اخلاق کاری و ابعاد آن، مزیت رقابتی و ابعاد آن
  • محسن شفیعی نیک آبادی، سیدعلی روح الامینی*، زهرا صفری صفحات 235-249
    هدف اصلی تحقیق، تجزیه وتحلیل شکاف میان تسهیم دانش و کاربرد دانش است. این تحقیق کاربردی با رویکردی فازی در شرکت صنایع شیر ایران-پگاه گیلان صورت گرفته است. در این پژوهش از روش آلفای کرونباخ برای بررسی پایایی و از روش بررسی محتوا برای بررسی روایی استفاده شده است. جنب نوآوری تحقیق را می توان بهره گیری از منطق فازی برای بررسی شکاف میان تسهیم و کاربرد دانش و ارائه راهکارهای مناسب برای کاهش این شکاف و افزایش سطح دانش به اشتراک گذاشته شده و نیز به کارگیری دانش دانست. بر اساس نتایج به دست آمده شکاف میان تسهیم دانش و به کارگیری دانش در این سازمان بسیار ناچیز و کمتر از 10 درصد است. یافته دیگر بیانگر وجود سطح متوسطی از به اشتراک گذاری و کاربرد دانش در این سازمان است.
    کلیدواژگان: تحلیل شکاف، تسهیم دانش، کاربرد دانش، منطق فازی
|
  • Simineh Aghajanian*, Ali Naghi Mashayekhi Pages 15-36
    Strategic changes and renewals are necessary if an organization wants to continue its profitable growth. However, there are limited studies concentrated on strategic renewal, its implementation, process, and factors affecting success continuity. One of the important subjects in strategic renewal implementation is resource management strategies organizations use to successfully enter new markets. On the other hand, U.S. management theories comprise a number of idiosyncracies not necessarily shared by management elsewhere. For companies that work in uncertain environments with fluctuations in resource accessibility, finding customized strategies to manage resource-dependence is vital. Therefore, this study tries to examine the methods companies in such an environment use to manage their dependence on suppliers to renew themselves through a deep examination of an Iranian company successful in strategic renewal, especially in entering new markets.
    Keywords: Strategic Renewal, Resource, dependence, Institutional Environment, Mitigating Strategies
  • Ali Mohammadi, Firouzeh Setoudeh* Pages 37-51
    In this article, DEA technique has been applied for the purpose of comparing national innovation system’s efficiency in Iran and countries mentioned in 20-year perspective document. According to previous studies on national innovation efficiency, the institutional variables, human capital and R&D, infrastructures, market sophistication and business sophistication have been chosen as the model’s inputs and knowledge, technology and creative outputs have been chosen as the model’s outputs. The results show that in terms of national innovation system’s efficiency the rank of Iran is 14 out of 20 countries included in DEA analyses. Furthermore, despite of rich capacity of educated human capital, the efficiency of this index is significantly low. The sensivity analysis also reveals that creative outputs are essentially important in increasing innovation efficiency. Finally according to efficiency scores, some suggestions are offered to improve strengths and weaknesses. It is worth to mention that Iran’s national innovation system’s efficiency has been investigated for the first time.
    Keywords: National Innovation Systems, Efficiency, DEA
  • Gholamhossein Khorshidi, Gholamabbas Alipourian*, Seyyed Mahmood Hosseini, Aliakbar Aminbeydokhti Pages 53-77
    One of the convergence of the D-8 group cohesion is the aim of this study was to identify the effective strategic benchmarking of potential export of Iran in it. Research-based document database from the World Bank, IMF, WTO and UNCTAD is the basis of ex-post econometric investigation is based on the theory of gravity; it will be objective and desired states. The pattern of merchandise exports potential strategic fit of the gravity model has been used. The results indicate a significant association between the degree of openness of the economy, GDP, imports, population size, range overlap, Human Development Index, the share of labor in industry, membership in WOT and per capita production rate of export potential is. And no effect of FDI, the share of the GDP, the cost of public education and the gap between D-8 group of countries in this convergence is.
    Keywords: Gravity Model_Strategic Model_Good Export_D_8 Countries. * Associate Professor_Shahid Beheshti niversity
  • Ali Rezaian, Behrooz Dorri, Gholam Ali Tabarsa, Ali Aghaie* Pages 79-105
    Encountering with complex problems, understanding and criticizing the managerial theories are essential factors to train the effective managers. Managers training is depended on knowing factors increase the Effectiveness of Management Discipline.In this article, by interviewing with management experts, there were realized 30 components related to Effectiveness of Management Discipline. Then, there were analyzed 4 observed variables, 1 latent variable and 24 indexes. In the next step, 250 questionnaires gathered from professors and Ph.D students in management discipline of Tehran Universities.Data analisies, there were analyzed the relation between dependent and independent variables, as well as testing research hypothesis through CFA and PA methods. Analysis Results confirms positive and significant relation between four independent variables and Effectiveness of Management Discipline as independent variable.
    Keywords: Strategic Reengineering, Learning, educating Process, Accepting Students System, Education Structure, Content, Faculties Composition, Promotion System
  • Seyyed Hamed Hashemi, Mostafa Ebrahimpoor Azbari*, Masoud Ghanbari Pages 107-127
    The purpose of this paper is presenting a model to promote organizational citizenship behavior based on social capital and health organizations. The concept of social capital refers to connections and relationships among members of a network as a valuable resource and by creating norms and mutual trust, causes employees to achieve their goals. Organizational health concept permits us to have a great imagination of organization health. In healthy organizations the employees are committed, conscientious and useful and employees have got better moral and efficiency. Beside nowadays effective factor on improving organization productivity, are Committed employees to the organization who effort beyond their formal functions. Researchers realize these employees having organizational citizenship behavior. The research method is descriptive -correctional and is typically based on structural equation modeling. Statistical population is Members of faculty and employees of Payam Noor universities of Guilan. The number of sample according to Cochran formula was determined 125 people.The data collection tool was a questionnaire which its validity was confirmed by theoretical principles and experts opinions and also the reliability of it confirmed by cronbach's alpha. The smart PLS software and second order Structural path modeling have been used to survey the variables and hypothesis test. The results show that all three offered hypothesis are accepted.
    Keywords: Organization Citizenship Behavior, Social Capital, Organization Health
  • Nader Mazloomi, Ataallah Harandi* Pages 129-148
    One of the key factors for survival of knowledge based organizations is continuous promotion of creative performance of the organization. In these organizations creativity in performances protects the competitive advantage as well as the organizational growth and development. On the other hand creating an innovative performance requires quick strategic decision makings based on information and data resulting from strategic intelligence. Successful organizations are those that are wise and are informed of their internal/external information and data, changing them to organizational knowledge and intelligent. The current research look for designing an organized framework in regards to the concepts of strategic intelligence, strategic decision making pace and innovative performance in connection with each other and in Iranian knowledge based companies, trying to take action regarding development of available frontiers of knowledge in this area. This research is an applied-surveying type. The required data for this research has been collected through questioners by random sampling of knowledge based companies which are active in the field of information technology in Iran. Meanwhile, structural equations method is used through making use of Smart PLS ˡ software for data analysis. The obtained results indicate that the strategic intelligence and strategic decision making pace are effective on innovative performance of Iranian knowledge based companies. Meanwhile the mediation role of strategic decision making pace on effectiveness of strategic intelligence on innovative performance of Iranian Knowledge based companies is verified.
  • Jalil Lajevardi*, Mohammad Khosravi Balalami Pages 149-169
    The current research is seeking to design and evaluate a model for enhancing the employee's use of management information systems, using Technology Acceptance Model (TAM). In this regard, getting help from the prior research done in this field, three organizational factors including IT infrastructure support, Management support and Technical support were identified. This research is of quantitative non-experimental type and its population is Sarmayeh Bank’s employees of Tehran branches. A questionnaire was used to gather information. 167 usable questionnaires were returned. The aforementioned organizational factors were independent variables, while TAM’s two main constituent components including Perceived usefulness and Perceived ease of use were mediating variables, and Use of information system was the dependent variable. Results of Structural Equation Modeling supported the positive effect of TAM’s constituent variables on the Use of information system. Among the three mentioned independent variables only the relationship between Management support and the Use of system was not supported.
    Keywords: Information Technology, Information Systems, Technology Acceptance Model, Sarmayeh Bank
  • Mahammad Reza Saadat, Abolghasem Ebrahimi* Pages 171-195
    Being present in international markets is considered as a strstegic decision. So, every company before expanding its operations across its home borders, must develop a clear understanding about international marketing environment. To meet this need and expanding exporting companies operations, Export Management Companies (EMCs) can provide very useful services. In order to establish and further development of EMCs, this paper conducted two distinct surveys, asking marketing services’ executive managers and customers to realize necessary supported approaches which should be provided by public sector institutes and governmental bodies. Based on prior studies, investigations and experts’ opinions, this paper presented four subsystems to support marketing services agencies including law-making systems, support systems, informing systems and “Monitoring-Assessment” systems.Additionally, these supporting systems were ranked.
    Keywords: Expanding Marketing, Marketing Researches, Marketing Management Companies
  • Seyed Mohammad Mirkamali*, Mohammad Reza Hamidizadeh, Abbas Bazargan Harandi, Fatemeh Narenji Thani Pages 197-215
    This study aims to identify and prioritize individual factors (as inputs) affecting the Knowledge Creation of the faculty members at Tehran University, has been designed and implemented. This study is a mixed exploratory research, which was conducted in two parts: qualitative and quantitative. In the qualitative part, through semi-structured interviews with 14 experts (in terms of knowledge creation in university) who were selected through purposeful sampling, individual factors affecting the knowledge creation of the faculty were identified. In the quantitative part, by descriptive-survey research method, considering the factors identified, and by means of questionnaires, comments and viewpoints about 212 faculty members of Tehran University were gathered in this regard. As a result of qualitative analysis, the factors of creativity, Professional ethics, time management ability, motivation, individual learning, teaching responsibilities and basic skills of knowledge-creation, as individual factors influencing knowledge creation in universities were identified. Then, data obtained through structural equations and partial least squares by using software SmartPLS was analyzed. The results of the data processing showed that, first, the model employed has been a strong theoretical model to predict knowledge creation in university, and secondly, all direct relationships between variables in the model were significant.
    Keywords: Knowledge Creation, Faculty Members, Mixed Methods, Tehran University
  • Toraj Hassanzadeh Samarin*, Khadijeh Dadoo Pages 217-234
    The research was conducted to determine the relationship between work ethic and competitive advantage. The study population included all manufacturing employees Albss Co and the total of about 110 people. The number of the sample that was obtained using Cochran’s formula 84. Approach is descriptive and correlation research. Standardized questionnaire to answer questions, work ethic, Gregory, C., Petty (1990), and competitive advantage Soheila Hosseini (1390) is used. The reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha coefficient for Work Ethic Inventory 0.85 and questionnaires competitive advantage 0.89 respectively. Data from the questionnaires were examined using correlation and regression analysis, path analysis And consequently, the dimensions of ethics in the workplace, there is a significant relationship with competitive advantage (p
    Keywords: Work Ethic Dimensions, Competitive Advantage, its Dimensions
  • Mohsen Shafiee Nikabadi, Seyed Ali Rouholamini*, Zahra Safari Pages 235-249
    The main purpose of the study is analyzing the gap between knowledge sharing and knowledge application. This applied study has taken on Iran milk industries - Pegah Gilan company by fuzzy approach. In this study, Cronbach's alpha is used to check the reliability and the Content Analysis Method is used to check the validity. The innovative aspects of the research are using fuzzy logic to measure the gap between knowledge sharing and knowledge application and offering appropriate solutions to reduce the gap and to increase the level of knowledge sharing and applying knowledge. Based on the results, the gap between knowledge sharing and applying knowledge in the organization is minimal and is less than 10 percent. Other findings indicate a moderate level of sharing and application of knowledge in the organization.
    Keywords: Gap Analysis, Knowledge Sharing, Knowledge Application, Fuzzy Logic