فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی
پیاپی 28 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عباسعلی رستگار، امین عارفی*، محمد هیزجی صفحات 21-38
    رقابت فزاینده دنیای کسب وکار، شرکت ها را وادار کرده برای کسب مزیت رقابتی به تحولات محیطی، نوآوری و ابعاد آن در کسب وکار یا سازمان توجه ویژه ای داشته باشند. هوشمندی رقابتی با کشف سریع تر فرصت های جدید، زیربنای فرآیندهای نوآورانه را ایجاد می کند؛ اما فقدان تفکر راهبردی در بین سازمان ها باعث نبود کارایی و اثربخشی این ابزار، جهت رسیدن به نوآوری سازمانی شده است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی نقش میانجی تفکر راهبردی سطح سازمان بر تاثیر هوشمندی رقابتی بر نوآوری سازمانی است. روش تحقیق کمی و ماهیت آن توصیفی و از شاخه همبستگی است. جهت جمع آوری داده های مربوط به متغیرها از پرسشنامه ای استفاده شد که برای اولین بار در ایران نوآوری سازمانی را بر اساس مولفه های پیشنهادی، سازمان همکاری توسعه اقتصادی (OECD) مورد سنجش قرار داده است. بدین منظور، نمونه ای به حجم 100 آزمودنی از بین مدیران نمایندگی های شرکت های بیمه ای استان قم با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. نتایج اجرای همبستگی پیرسون نشان داد که تمام مولفه های هوشمندی رقابتی و نوآوری سازمانی و همچنین تفکر راهبردی به صورت دو به دو با هم همبستگی دارند. با اجرای الگوی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی (PLS - SEM) برای آزمون فرضیه ها، مشخص شد که الگوی پیشنهادی دارای برازش خوبی است و نوآوری سازمانی از طریق هوشمندی رقابتی و تفکر راهبردی سطح سازمانی، تبیین شده که تفکر راهبردی به عنوان میانجی به میزان 66 درصد موثر بوده است.
    کلیدواژگان: هوشمندی رقابتی، تفکر راهبردی، نوآوری سازمانی
  • حامد دهقانان، پویا پورمقدسیان* صفحات 39-52
    نزدیک بینی به عنوان یک خطای ادراکی- شناختی، موجب ناتوانی مدیران از کشف فرصت های جدید و کسب مزیت رقابتی برای سازمان می شود؛ بنابراین اجتناب از آن برای مدیران ضرورت دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه نزدیک بینی زمانی و نزدیک بینی فاصله ای با تداوم و تطابق راهبرد شرکت، با توجه به نقش تعدیل گر سخاوت مندی محیط است. برای این منظور، 138 نفر از مدیران شرکت های کوچک و متوسط واقع در شهرک صنعتی شماره 2 اهواز، به روش تمام شمار مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه انجام شد و پایایی پرسشنامه بر مبنای آلفای کرونباخ بررسی شد. بررسی و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از طریق روش رگرسیون سلسله مراتبی و نرم افزارSPSS انجام شد. نتایج تحلیل نشان داد که نزدیک بینی زمانی و فاصله ای مدیران، با تداوم و تطابق راهبردهای شرکت های کوچک و متوسط رابطه مثبت دارد و ادراک مدیران از سخاوت مندی محیط، این رابطه را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: نزدیک بینی فاصله ای، نزدیک بینی زمانی، تداوم راهبرد، تطابق راهبرد، سخاوت مندی محیط
  • روح الله تولایی*، محمد میلاد احمدی صفحات 53-82
    در آستانه ماه های آغازین دهه دوم چشم انداز 20 ساله ایران، سیاست های کلی برنامه پنج ساله ششم توسعه کشور، توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شد که دومین سرفصل در این برنامه «امور فن آوری اطلاعات و ارتباطات» و اولین بند در این سرفصل، «کسب جایگاه برتر منطقه در توسعه دولت الکترونیک در بستر شبکه ملی اطلاعات» است. در همین راستا، پژوهش حاضر به منظور آسیب شناسی وضع موجود و تدوین راهبردهای تحقق این هدف با استفاده از روش های ممیزی راهبردی شامل تحلیل موقعیت راهبردی و شناسای قوت ها، ضعف ها، تهدیدها و فرصت ها انجام شده است. در این پژوهش، با شناسایی عوامل موثر بر توسعه دولت الکترونیک، چهار دسته راهبرد تهاجمی، محافظه کارانه، تدافعی و رقابتی تدوین شده و با نظرات خبرگان دانشگاهی و دولتی و آسیب شناسی وضعیت حاضر دولت الکترونیک در ایران، با استفاده از تصمیم گیری های چند معیاری، مجموعه راهبرد های محافظه کارانه حائز اولویت شناخته شدند. مطابق نتایج، راهبرد 1) توزیع اوراق مشارکت شرکت های دولتی از طریق سیستم بانکی کشور و زمینه سازی برای فعالیت افراد حقیقی و حقوقی بخش خصوصی، از سایر راهبردها کارآمدی بالاتری دارد، سپس به ترتیب راهبردهای 2) توجه به سودمندی ادراک شده در راستای تسهیل استفاده از خدمات الکترونیکی؛ 3) استفاده از استانداردهای مطلوب بین المللی در راستای ایجاد شبکه ارتباطی سراسری نوین و کارآمد؛ 4) استفاده از مدل های علمی پذیرش فن آوری و 5) همکاری و هماهنگی متقابل با سایر دولت های جهان، در اولویت های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات و ارتباطات، دولت الکترونیک، سند چشم انداز، برنامه ریزی راهبردی، ممیزی راهبردی
  • حاجیه رجبی فرجاد* صفحات 83-101
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ابعاد ساختار سازمانی بر راهبرد رقابتی است. این پژوهش، از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شرکت ارتباطات زیرساخت می باشد که تعداد آنها برابر با 420 نفر است. از بین جامعه آماری بر اساس جدول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان تعداد 201 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت انتخاب نمونه آماری، از نمونه گیری تصادفی ساده و برای سنجش ابعاد ساختار سازمانی (تمرکز، رسمیت و پیچیدگی) از پژوهش های کروز و گمپس (2003) و پالمر و دانفورد (2002) استفاده شد. در زمینه راهبردهای رقابتی نیز با توجه به پژوهش میلر (1988 و 1987)، سه راهبرد رهبری هزینه، راهبرد متمایز ساختن محصول یا خدمت و راهبرد تمرکز بر محصول یا خدمت خاص در نظر گرفته شد. روایی پژوهش از روش محتوای و برای تایید ثبات درونی ابزار سنجش، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. جهت بررسی و تحلیل داده، مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل 5/8 به کار برده شد. تحلیل داده ها نشان داد که ابعاد ساختار سازمانی با راهبرد رقابتی جامعه مورد مطالعه تاثیر مثبت و مستقیم دارد.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، راهبرد رقابتی، شرکت ارتباطات زیرساخت
  • مهدی ابراهیمی، حمید ضرغام بروجنی، الناز سخندان* صفحات 103-123
    صنعت گردشگری برای تبدیل شدن به یکی از صنایع پیشتاز و مهم دنیا با شتاب در مسیر توسعه گام برداشته است؛ اما توسعه با چنین شتابی، نیازمند سیستمی منسجم برای حمایت از این صنعت در مواقع بحرانی است. با وقوع بحران ها صنعت گردشگری، گردشگران و جامعه محلی تحت تاثیر قرار می گیرند. از این رو، توجه مسئولان دولتی، سازمان ها و شرکت های بزرگ فعال در صنعت گردشگری به مبحث مدیریت بحران ، ضمن این که می تواند به حفظ جنبه های پایداری این صنعت در یک مقصد کمک کند و زمینه ساز همکاری ها و برنامه ریزی های کلان و بلندمدت شود، می تواند برای فعالیت های اقتصادی کوچک در صنعت گردشگری نیز جنبه ای حیاتی داشته باشد. نبود طرح مدیریت بحران با رویکرد گردشگری می تواند به سطح پایین آمادگی در مقصدهای گردشگری بیانجامد؛ بنابراین پژوهش حاضر به ارزیابی فرآیند مدیریت بحران در حوزه گردشگری شهر اردبیل پرداخته است. این پژوهش از نوع کاربردی با ماهیت پیمایشی با ابزار پرسشنامه محقق ساخته می باشد. نمونه آماری پژوهش 120 نفر از مدیران و کارشناسان 19 سازمان موثر در مدیریت بحران حوزه گردشگری شهر اردبیل می باشد و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSSوLISREL استفاده شده است. نتایج حاکی از ارزیابی ضعیف وضعیت فرآیند مدیریت بحران در حل معضلات بحران های طبیعی حوزه گردشگری شهر اردبیل می باشد.
    کلیدواژگان: مقصدهای گردشگری، پیشگیری و کاهش اثرات، آمادگی قبل از بحران، پاسخگویی حین بحران، بازسازی پس از بحران
  • سکینه زاهدی*، عباس راد، محمدرضا حمیدی زاده صفحات 125-141
    توسعه توانمندی برنامه ای کارکنان دانشگرا از دغدغه های مدیریت منابع انسانی دانشگاه ها است. هدف این پژوهش، رتبه بندی متغیرهای حاصل از مدل توسعه توانمندی برنامه ای کارکنان دانشگرا در یک دانشگاه بزرگ دولتی با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتب فازی (FAHP) است. این مقاله مولفه های توسعه توانمندی برنامه ای کارکنان دانشگرا را که با استفاده از نظر خبرگان در پژوهش قبلی شناسایی شده است، الویت بندی کرده است. مولفه های مذکور با استفاده از روش پژوهش آمیخته به شیوه اکتشافی شناسایی شد. طرح پژوهش در دو مرحله اجرا شده است که براساس آن نتایج چهارمولفه آموزشی، پژوهشی، مدیریتی و ارتباطی برای توسعه توانمندی شناسایی شد و در این مقاله اولویت بندی شاخص های چهار مولفه مذکور گزارش شده است.
    کلیدواژگان: توسعه توانمندی، کارکنان دانشگرا، تحلیل سلسله مراتب فازی، مدیریت منابع انسانی
  • ناصر شهسواری پور*، حسین صیادی تورانلو، فرحناز آهنگ صفحات 143-168
    هدف اصلی هر پژوهش، تولید و توسعه علم است تا از این طریق بتوان کارایی و اثربخشی را افزایش داد. تحقیق در مدیریت، حوزه ای نظام مند از تحقیق در سازمان است که در جست وجوی انجام اقدامات موثر به منظور بهبود و حل مسائل سازمانی و مدیریتی است. از این رو، سازمان ها به منظور تحقق این هدف به ابزار هایی نظیر نقشه راهبرد نیاز دارند. با کمک این ابزار می توان مسیر های مهم و کلیدی دست یابی به اهداف را نشان داد و به این مسیر های کلیدی توجه بیشتری داشت. این مقاله با استفاده از نظریه دایگراف رویکرد نوآورانه ای را جهت تعیین روابط علت و معلولی در سطح اهداف راهبردی جهت ترسیم نقشه راهبرد ارائه می کند و نتایج اجرایی این رویکرد را به صورت موردی در معاونت پژوهشی دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان ارئه می دهد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و شیوه جمع آوری داده ها توصیفی از شاخه پیمایشی می باشد.
    کلیدواژگان: نقشه راهبرد، اهداف راهبردی، نظریه دایگراف
  • اسماعیل شاه طهماسبی، سید حمید خداداد حسینی*، اسدالله کردناییج صفحات 169-189
    امروزه شرکت ها به عنوان قسمتی از شبکه روابط نگریسته می شوند که می توانند از این شبکه مزیت رقابتی کسب کنند. این پژوهش با هدف تحلیل نقش قابلیت های پویا در رابطه روابط بیرون سازمانی با مزیت رقابتی سازمان و کمی سازی این روابط انجام شده است. برای این منظور از روش تحقیق آمیخته استفاده شده است. ابزار کمی سازی روابط، پرسشنامه بوده است که با روش های مختلف روایی و پایایی آن بررسی شد. پرسشنامه در سیزدهمین نمایشگاه صنعت ساختمان در تهران به صورت تصادفی توزیع شد که 352 مورد از آن برگدانده شد. نتایج نشان از تاثیر بیشتر مسیر غیرمستقیم تبدیل سرمایه اجتماعی بیرونی سازمان به مزیت رقابتی نسبت به مسیر مستقیم آن دارد. قابلیت های پویا نقش میانجی معنادار و مکمل را در این رابطه ایفا می کنند. حمایت های دولت، فقدان کارایی اجباری و نبود اطمینان از تقاضا از جمله متغیرهای تعدیل گر محیطی تاثیر گذار بر مدل پژوهش بوده اند.
    کلیدواژگان: رویکرد رابطه ای، مزیت رقابتی، قابلیت های پویا، نظریه نهادی
  • سروه بذرافکن، سامان قادری* صفحات 191-210
    هدف این پژوهش بررسی اثرات عوامل اقتضایی داخلی بر اثربخشی سازمانی در شرکت های مستقر در شهرک های صنعتی شهرستان سنندج می باشد. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. پژوهش حاضر کاربردی و توصیفی است. جامعه آماری شامل 157 نفر از کارکنان شرکت های مستقر در شهرک های صنعتی شهرستان سنندج است که به روش نمونه گیری تصادفی در دسترس بررسی شدند. برای تحلیل آماری داده ها و سوالات پرسشنامه از روش های آمار توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون جهت سنجش فرضیه ها استفاده شده است. بر اساس نتایج، بین عوامل اقتضایی داخلی و ابعاد آن با اثربخشی سازمانی ارتباط معنا داری وجود دارد؛ همچنین، از میان ابعاد عوامل اقتضایی داخلی؛ هماهنگی داخلی با ضریب (654/0) بیشترین میزان تاثیر را بر اثربخشی سازمانی داشته و در رتبه اول قرار گرفته است. بعد تازگی محصولات با ضریب (279/0) در رتبه دوم و بعد پیمانه ای بودن محصولات (110/0) در رتبه سوم و آخر قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: عوامل اقتضایی داخلی، اثربخشی سازمانی، شرکت های مستقر در شهرک های صنعتی شهرستان سنندج
  • سلمان عوضی*، سجاد شکوهیار، شهرام تاتاری صفحات 211-232
    در بازار رقابتی نوین، شرایط برای تولیدکنندگان داخلی بسیار دشوار شده است که بتوانند با کالاهای خارجی رقابت کرده و در سطح بازار باقی بمانند. هرچند که بخش بزرگی از رقابت به ویژگی های ملموس کالا برمی گردد؛ ولی یکی از مولفه های اساسی کشورگرایی مصرف کنندگان می باشد که می تواند تمایل مصرف کنندگان را نسبت به کالاهای خارجی کاهش دهد. یکی از صنایعی که به شدت تحت تاثیر کالاهای وارداتی قرار گرفته است، پوشاک بانوان می باشد. این پژوهش به بررسی عوامل روانی اجتماعی (ملی گرایی، محافظه کاری و برون گرایی) و نقش تعدیل کنندگی نحصیلات و سن بر کشورگرایی مصرف کننده پرداخته است. جامعه آماری پژوهش، بانوان شهر تهران بودند که از طریق نمونه گیری خوشه ایبه چهار خوشه شمال، جنوب، شرق و غرب تقسیم و سپس، تعداد 385 پرسشنامه بین آنها توزیع شد. بر اساس نتایج، رابطه بین محافظه کاری و ملی گرایی با کشورگرایی معنادار بوده ولی بین متغیر برون گرایی و کشورگرایی مصرف کننده رابطه معناداری وجود نداشت؛ همچنین، وقتی که متغیر سن نقش تعدیل گر را داشته باشد، فقط رابطه محافظه کاری با کشورگرایی معنادار بوده و زمانی که تحصیلات نقش تعدیل گر را ایفا کند، فقط رابطه ملی گرایی با کشورگرایی مصرف کننده معنادار بوده است.
    کلیدواژگان: کشورگرایی مصرف کننده، برون گرایی، ملی گرایی، محافظه کاری
  • فاطمه ثنایی اعلم، غلامرضا معمارزاده طهران*، کرماله دانش فرد صفحات 233-266
    با توجه به اهمیت موضوع فقر و حضور و گسترش آن در جامعه ایران، هدف این پژوهش، طراحی مدل اجرای خط مشی فقرزدایی در ایران بوده است. به این ترتیب، عوامل موثر بر اجرای خط مشی های فقرزدایی در سه عرصه خط مشی گذاری، نهادی و عرصه خرد، طبقه بندی نظری شده اند. محقق جهت دست یابی به اهداف پژوهش، از روش تحقیق دلفی استفاده کرده است که با اتکا به مبانی نظری و مطالعات میدانی اقدام به شناسایی و تایید اعتبار محتوای 85 شاخص موثر بر اجرای خط مشی فقرزدایی شد. در ادامه، تعداد 15 نفر به عنوان اعضای پانل دلفی از بین قانون گذاران مطلع در عرصه خط مشی فقرزدایی با ویژگی های مربوطه انتخاب شدند. در دلفی توافق لازم با مقدار آماری تاو کندال 81/0 به دست آمد. یافته های دلفی نشان داد که از بین شاخص های اولیه، 21 مولفه حذف شده و تعداد 64 مولفه به عنوان مولفه های موثر بر اجرای خط مشی فقرزدایی مورد توافق قرار گرفته است. همچنین تحلیل فازی یافته های پژوهش نشان داده است که از بین 64 شاخص به دست آمده، تعداد 29 شاخص اثر معتبری بر متغیر وابسته گذاشته که این شاخص های پذیرفته شده، به ترتیب ضریب تاثیرگذاری، چهار عامل محیطی کلان؛ روابط افقی بین سازمانی؛ تاثیر بازخورد جمعیت هدف و درنهایت متغیر شکل گیری خط مشی را شکل داده اند. درنهایت، میزان توان اجرای خط مشی فقرزدایی در سند چشم انداز با توجه به یافته های به دست آمده، برابر با 059/1 (خیلی ضعیف) بوده است. براساس نتایج، پیشنهاد می شود که دولت در عرصه سیاست گذاری به صورت اقتداری وارد عمل شده و در عرصه خرد رویکرد تعاملی، ترغیبی و مبتنی بر مشارکت اتخاذ کند.
    کلیدواژگان: فقرزدایی، اجرای خط مشی، حکمرانی، روش دلفی، تحلیل فازی
  • آرمان احمدی زاد*، ابراهیم عباسی، مهین رحیم پور صفحات 267-281
    هدف این پژوهش، ارائه الگوی سنجش سیستم هوشمندی کسب وکار با استفاده از رویکرد آمیخته است. در این مقاله، ابتدا مبانی نظری پژوهش بررسی شده و سپس، با مرور پژوهش های پیشین، شاخص های سنجش سیستم هوشمندی کسب وکار استخراج شده است. در ادامه، متغیرهای اولیه استخراج شده با روش کیفی و با گروه های کانونی غربال و متغیرهای مناسب به منظور طراحی مدل و سنجش آن تایید شدند. جامعه آماری شامل مدیران، روسا و کارشناسان کسب وکار یکی از اپراتورهای تلفن همراه کشور است و نمونه آماری به صورت سرشماری جامعه آماری انتخاب شد. در ادامه، داده های کمی پژوهش با پرسشنامه جمع آوری و با توجه به این که جامعه آماری سرشماری شده بود، با روش های آمار توصیفی و ماتریس اهمیت- عملکرد تحلیل شد. نتایج نشان داد که وضعیت سیستم هوشمندی کسب وکار در سطح متوسط رو به بالایی است؛ اما سطح ابعاد آن باهم متفاوت اند. هوشمندی فناورآنه و هوشمندی رقبا در وضعیت مطلوبی قرار دارند و وضعیت هوشمندی بازار در سطح متوسط روبه بالا و نزدیک به مطلوب است؛ اما سطح هوشمندی راهبردی ضعیف ارزیابی شد. بر اساس ماتریس اهمیت- عملکرد در مجموع هوشمندی فناورآنه، هوشمندی رقابتی و هوشمندی بازار در ناحیه قوت های سیستم هوشمندی کسب وکار قرار گرفتند؛ اما هوشمندی راهبردی در ناحیه ضعف های کلیدی سیستم هوشمندی کسب وکار است.
    کلیدواژگان: هوشمندی کسب وکار، هوشمندی بازار، هوشمندی رقابتی، هوشمندی فناورآنه، هوشمندی راهبردی
|
  • Abbasali Rastgar, Amin Arefi*, Mohammad Hizji Pages 21-38
    Developing competition in business forced companies to have special attention to environmental changes, innovation and its dimensions in business or organization in order to achieve competitive advantage. Competitive intelligence make a basis of innovation process, but lack of strategic Thinking in organizations causes inefficiency and ineffectiveness of this way for achieving organizational innovation. The main goal of this article is checking the mediator role of strategic Thinking of organization level on effect of competitive intelligence on organization organizational innovation. The methodology of the study is quantitative and descriptive and branch of regression. For collecting data, related to variables, we used questionnaires that asessed, organizational innovation for the first time in Iran on the basis of suggested traits by Organization for Economic Co-operation and Development (OECD). Therefore, 100 samples include managers of Qom's insurance companies’ agents’ choosed simple random sample. The results of Pearson regression showed that all features of competitive intelligence on organizational innovation and also strategic Thinking have regression couple by couple. With performing the model of structural equations by minimum trivial square for hypothesis testing, specified that suggested model has a good to assess and also organization strategic Thinking as a mediator has been effective in amount of 66 percent on effect of the competitive intelligence on organizational innovation.
    Keywords: Competitive Intelligence, Strategic Thinking, Organizational Innovation
  • Hamed Dehghanan, Pooya Poormoghadasian* Pages 39-52
    As a cognitive bias, myopia deprives managers from discovering new opportunities. In this regard, managers should avoid it. The purpose of this study is to investigate the relationship between managerial myopia and strategies of small and medium companies in Khozestan province. Owing to this, from functional and analytical essence, this study is a correlational one. Consequently, two types of myopia: temporal myopia and spatial myopia have been investigated. For the purpose of reliability, Cronbach alpha was run. To address the hypotheses of the research hierarchial regression was computed with SPSS software. The results revealed that the bias of senior managers on myopia has a positive relationship with persistence of strategy and strategic conformity of small and medium companies.
    Keywords: Temporal Myopia, Spatial Myopia, Environmental Munificence, Persistence of Strategy, Strtegic Conformity
  • Rouhollah Tavallaei*, Mohammad Milad Ahmadi Pages 53-82
    As of first year in second decade of Iran's 20-year vision plan, the general policies of 6th 5-year development plan was declared by the supreme leader; in which the 2nd article was about "ICT", and its first headline was "obtaining 1st place in region in developing Electronic-Government on the basis of national network of information ". Therefore this research uses strategic audit procedures, like strategic position analysis & analysis of Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats to assess current state of affairs & planning strategies for achieving the aforementioned goal. This research, after identification of touching factors for developing e-government, presents 4 classes of strategies: offensive, conservative, defensive & competitive; And considering state & academic elite's comments, and e-government's current state in Iran by multiple attributes decision making, suggests conservative strategies. According to results obtained, "distributing state companie's bonds through banking system & facilitation of activity for physical and/or juridical persons in private sector” is the most effective strategy. "Noticing perceived usefulness for facilitation of using e-services", "using international standards to create a modern & efficient communication network", "using technology acceptance models" & "international cooperation" respectively are next priorities.
    Keywords: ICT, E, Government, Vision Plan, Strategic Planning, Strategic Audit
  • Hajieh Rajabi Farjad* Pages 83-101
    The aim of this study was to evaluate the impact of organizational structure on competitive strategy. The method used in this study, the purpose, nature is a descriptive survey. The population of the investigation, all employees of the communications infrastructure, that 420 of person have been selected. Based on the sample size of 201 subjects was selected Morgan. Select the sample, simple random sampling was used. To measure organizational structure (centralization, formalization and complexity) of the research cruise and Gamps (2003) and Palmer and Dunford (2002) was used. In the context of competitive strategies according to Miller (1988 and 1987), three strategies of cost leadership, differentiation strategy, the product or service strategy was to focus on specific product or service. The validity of the study, content and assessment tools to verify internal consistency, Cronbach's alpha coefficient was used. For data analysis, structural equation modeling and LISREL 5.8 software was used. Data analysis showed that different aspects of the organizational structure of the competitive strategy of the study population have a direct and positive impact.
    Keywords: Organizational Structure, Competitive Strategy, Corporate Communications Infrastructure
  • Mehdi Ebrahimi, Hamid Zargham Borujeni, Elnaz Sokhandan* Pages 103-123
    The tourism industry, to become one of the leading and important industries in the world, made some steps in the path of its development. But the development in such a scale and with such a speed requires to an integrated system to support this industry in crisis situations. With the crisis, the tourism industry, tourists and the local community will be affected. Therefore, public authorities, organizations and large companies working in the tourism industry which considers the crisis management, while able to maintain aspects of sustainability of this industry in a destination and help to pave the way for long term cooperation and planning, can also be crucial for small businesses in the tourism industry. Nonexistence of crisis management plan with approach of tourism can lead to low level of readiness in tourism destinations. Thus, this study will be evaluating the crisis management process in the field of tourism of Ardabil. By objective, this research is an applied and a descriptive survey. The research statistical sample are 120 managers and experts from 19 organizations involved in the field of tourism crisis management of Ardabil and in order to analyze the data, the SPSS and LISREL software were used. The results indicated on a poor assessment of the status of crisis management process in solving the problems of natural disasters and crisis in the field of tourism of Ardabil.
    Keywords: Tourism Destinations, Prevention, Mitigate the Effects, Readiness, Responsibility, Reconstruction
  • Sakineh Zahedi*, Abbas Rad, Mohammad Reza Hamidizadeh Pages 125-141
    One of the objectives of human resources management at a university system is to develop the knowledge oriented worker's capabilities. The purpose of this study was to Ranke the variables of capabilities development of knowledge oriented worker model using Fuzzy Analysis Hierarchy Process (FAHP). In prior research, these variables were recognized by expert's opinion. To recognize these variables, mixed method was used and research design was conducted in two steps. According to the result of prior research, four development components - educational, research, management and communicative - were identified. This article ranked the indicators of the above- mentioned components.
    Keywords: Capability Development, Knowledge, oriented Worker, FAHP, Human Resource Management
  • Naser Shahsavari Pour*, Hossein Sayadi, Farahnaz Ahang Pages 143-168
    The main purpose of any process of research is production and development of science, for increasing efficiency and effectiveness. Research in the management is a systematic field in an organization seeking out effective actions to improve and solve the management and organizational issues. Hence the organizations to achieve this goal required tools such as strategy map. The strategy map can indicate the main and key directions achieving the objectives and pay more attention to them. This paper introduces diagraph theory to determine causal relationships in strategic objectives in order to make a strategy map. The results of this approach are provided in Vali-e-Asr University of Rafsanjan. The aim of the present study is practical and the method of data collection is descriptive and survey.
    Keywords: Strategy Map, Strategic Objectives, The Diagraph Theory
  • Esmaeil Shahtahmasbi, Seyyed Hamid Khodadad Hoseini*, Asadollah Kordnaije Pages 169-189
    Today, companies are seen as part of the network of relationships that they can gain competitive advantage from networks. This study has been done to analyze the role of dynamic capabilities in relation between external relations of the organization with competitive advantage and quantification of these relationships. For this aim, has been used mix method. Questionnaire was tools for quantification of relations of this research that its reliability and validity was checked by different methods. The questionnaires were distributed in 13th international construction fair in Tehran with random sampling, and 352 returned and complete questionnaires were used for quantitative analysis. The findings show the indirect impact of external social capital on competitive advantage has become much more than direct one. Dynamic capabilities play complement and significant mediator role in this relationship. Government support and enforcement inefficiency and demand uncertainty are environmental moderator variables that have effective impact on research model.
    Keywords: Relational View, Competitive Advantages, Dynamic Capabilities, Institutional Theory
  • Serveh Bazrafkan, Saman Ghaderi* Pages 191-210
    The purpose of this study was to evaluate the effects of contingency built on organizational effectiveness in companies based in the industrial town is the city of Sanandaj. In this study, questionnaire was used to collect data. This paper is applied and descriptive. The population includes the 157 employees of companies based in the industrial town of Sanandaj city and the available random sampling has been used. For statistical analysis of data and questionnaire questions, different methods of descriptive statistics and to evaluate the Pearson correlation and regression analysis had been utilized. The results indicate that the internal contingency factors and dimensions of organizational effectiveness have significant relationship. As well as, the size of the contingency factors, internal consistency coefficient (0.654) had the highest impact on organizational effectiveness and was ranked first. Novelty Products coefficient (0.279) is in the second and modularity of products (0.110) is the third and last.
    Keywords: Contingency Factors Internal, Organizational Effectiveness, Companies based in the Industrial Towns of Sanandaj City
  • Salman Evazi*, Sajjad Shokoohyar, Shahram Tatari Pages 211-232
    In modern competitive marketing for producers the situation has become harder to compete with other countries’ goods and survive in the markets. Although a large part of competiveness relies on tangible features but Consumer Ethnocentrism is one of essential factors to decrease consumer tendency for the foreign goods. An industry that is severely affected by imported goods is feminine clothes. This study investigates psychosocial factors (nationalism, conservatism, extroversion) by modifiers role age and education variable on Consumer Ethnocentrism. The statistic universe of this study consists of east Tehran women that divided to four clusters mean: north, south, west, east by cluster sampling and then 385 questioners distributed among them. The Results of the research represent that the relationship between conservatism and nationalism is statistically significant but there is no statistically significant relationship between extroversion and Consumer Ethnocentrism. In addition when the age variable appears in modifier role, there is only a significant relationship between conservatism and ethnocentrism and when the education variable appears in modifier role, the relationship between nationalism and Ethnocentrism is the only significant relationship.
    Keywords: Ethnocentrism Consumer, Nationalism, Conservatism, Extroversion
  • Fateme Sanaei Alam, Gholamreza Memarzadeh Tehran*, Karamolla Daneshfard Pages 233-266
    Given the importance of the issue of poverty and its presence and expand in Iran, The aim of this study was to design and implement a model of policy in poverty eradication. The factors affecting the implementation of poverty eradication policies in three areas of policy, institutional and micro areas have been classified based on theoretical review. Author to achieve the aims of the study, applied Delphi methodology that relied on literature and field studies identified and content verified 85 index of implementation of the poverty eradication policy. Subsequently 15 people of lawmakers informed on implementation of the poverty eradication policy selected as a Delphi panel. Delphi has accomplished on three steps and necessary agreement with the Kendall tau by 0/81 has achieved. Delphi findings showed that among the primary indicators, 21 factors have been removed and 64 component elements as factors affecting the implementation of the poverty eradication policy has been agreed. Fuzzy analysis results also showed that among the 64 indicators derived, 29 indicators effect on the dependent variable. This four accepted index based on impact factor are; macro environmental factor, organization horizontal relationship, target population feedback impact and policy making variable. Finally, the implementation of the poverty eradication policy on 20-year outlook According to the results equal to 1.059 (very poor) obtained. Based on the results of the study author suggest that government in policy making have an authoritarian approach and in micro level have an interactive, provocation and participatory approach.
    Keywords: Poverty Eradication, Implementation of Policy, Governance, Delphi Method, Fuzzy Analysis
  • Arman Ahmadizad, Ebrahim Abbasi, Mahin Rahimpour Pages 267-281
    The purpose of this study is to design a model for business intelligence system (BIS) using a mixed approach. At First, reviewing historical researches, the metrics of business intelligence system are extracted.Following; the initial variables are evaluated and selected by qulaitative method and focus group. The population consists of commercial managers and experts in a mobile operator in Iran. As the members of population were available, then all population was the sample. Data gathered by questionnaire, and descriptive statistics and matrix of importance- performance are used for analysis. The results showed that the state of business intelligence system was medium but with different dimensions. Technological and competitors intelligence are in a relatively good level and market intelligence in a medium level. The state of strategic Intelligence didn’t have a good level. Based on importance - performance matrix, Technological, competitors and market intelligence were in thearea of business intelligence strengths but the key weakness was strategic intelligence.
    Keywords: Business Intelligence, Market Intelligence, Competitors Intelligence, Technological Intelligence, Strategic Intelligence