فهرست مطالب

مطالعات مدیریت راهبردی - پیاپی 32 (زمستان 1396)

فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی
پیاپی 32 (زمستان 1396)

  • بهای روی جلد: 200,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره زندیه، سعید صفری، ناصر یزدانی، مصطفی قاضی زاده صفحه 19
    ارزیابی عملکرد فرآیندی پیچیده است که در نگاه سیستمی ورودی و خروجی های متعدد و متنوعی را شامل می‏شود. در این پژوهش چارجوبی جامع برای سنجش و ارزیابی عملکرد صنعت هتلداری ارائه شده است. این چارچوب مفاهیم اساسی دو روش تحلیل پوششی داده ها و رویکرد امتیازی متوازن را در بر می گیرد. این دو رویکرد به تنهایی از کاربردی ترین ابزارهای ارزیابی عملکرد هستند؛ اما استفاده از آن ها به طور مجزا نمی تواند ارزیابی درستی از عملکرد ارائه دهد. تلفیق دو روش فوق، مدلی ارائه می دهد که نه تنها از مزایای هریک برخوردار است؛ بلکه استفاده از آن ها در کنار هم کاستی ها را پوشش داده و در نهایت مدلی جدید و جامع ارائه می کند. استفاده از BSC می تواند ورودی های مناسبی برای DEA فراهم کند و از سوی دیگر DEA می تواند الگوی مناسب برای واحدها، بر مبنای ورودی ها و خروجی ها تدوین کند و در نهایت مقادیر به دست آمده در مورد عملکرد را به اطلاعات مدیریتی قابل استفاده تبدیل کند؛ بنابراین هم افزایی بین BSC و DEA می تواند شاخص های عملکردی مناسبی تدوین و سپس آن ها را به مفاهیم مدیریتی ترجمه کند. هدف این پژوهش، ارائه مدلی برای ارزیابی عملکرد بخش هتلداری به عنوان زیرمجموعه اصلی صنعت توریسم است. مطالعه نمونه موردبررسی بر اساس مدل طراحی شده نشان دهنده وضعیت عملکرد آن ها از طریق رتبه بندی بر اساس کارایی بوده و با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها مشخص شده است. هر یک از هتل های ناکارا برای رسیدن به کارایی باید چه راهکارهایی را در پیش گیرند.
    کلیدواژگان: سنجش و ارزیابی عملکرد، شاخص های عملکرد صنعت توریسم، رویکرد امتیازی متوازن، تحلیل پوششی داده ها
  • محمود یحیی زاده فر، عادل آذر، حسنعلی آقاجانی، علی فرهادیان صفحه 37
    امروزه ارزیابی توان صنعت خودروسازی در رویارویی با نبود قطعیت ها و ریسک های راهبردی موجود ضروری و تبیین ریسک های راهبردی زنجیره تامین بسیار با اهمیت است. در چنین فضایی، مدیریت این صنعت به دلیل داشتن چرخه زنجیره تامین متقابل سفت و سخت، بدون توجه به ریسک های راهبردی پیشروی آن امکان پذیر نیست. لازمه مدیریت در این شرایط، شناسایی یکپارچه و منسجم ریسک های راهبردی زنجیره تامین است که برتری هر ریسک را بر اساس شاخص های مرتبط مشخص کرده و در نتیجه امکان ارائه پاسخ مناسب برای تمامی ریسک ها فراهم می شود؛ بنابراین در این پژوهش با استفاده از روش فراترکیب و پیمایش، ریسک های راهبردی زنجیره تامین صنعت خودروسازی استخراج شده است. به این منظور، ابتدا با استفاده از فراترکیب ریسک های راهبردی زنجیره تامین شناسایی شد و در گام بعدی با نظرسنجی از خبرگان نتایج نهایی به این شرح به دست آمد: ریسک های شرایط اقتصادی، خط مشی ها و مسائل حاکمیتی، رقابت و نهادهای رقیب، روندها و توسعه محصول و ریسک های زیست محیطی.
    کلیدواژگان: ریسک، عملکرد زنجیره تامین، مدیریت راهبردی، مدیریت مخاطرات، روش فراترکیب
  • محسن اعظمی، پیمان اکبری صفحه 57
    هدف از انجام این پژوهش، تحلیل تاثیر تعاملات اجتماعی و راهبرد منابع انسانی بر پیامدهای سازمانی، در دانشگاه‏ پیام نور استان کرمانشاه است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری شامل 470 نفر از کارکنان (اداری و علمی) دانشگاه پیام نور استان کرمانشاه است که با استفاده از فرمول کوکران 212 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته شده است. روایی پرسشنامه به تایید 6 تن از اساتید دانشگاه و پایایی آن با آلفای کرونباخ برای تعاملات اجتماعی، راهبرد منابع انسانی و پیامدهای سازمانی به ترتیب (82%، 78% و 79%) است. نتایج تحلیل رگرسیون خطی و گام به گام در سطح 95% نشان داد که تعاملات اجتماعی با متغیرهای راهبرد منابع انسانی (610/0) و پیامدهای سازمانی (501/0) و راهبرد منابع انسانی با پیامدهای سازمانی (621/0) اثر مثبت و معنا‏داری دارند. از سوی دیگر، نتایج بررسی ها نشان داد که راهبرد منابع انسانی در تاثیرگذاری تعاملات اجتماعی ‏بر پیامدهای سازمانی دارای نقش میانجی (673/0) است؛ همچنین در این پژوهش جهت آزمون مدل مفهومی پژوهش از مدل معادلات ساختاری استفاده شده که نتایج، حاکی از برازش (RMSEA=0.03 و =(CFI=0.94) مطلوب مدل بود و به همین دلیل در نقش مدل تجربی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تعاملات اجتماعی، راهبرد منابع انسانی، پیامدهای سازمانی
  • مریم سلیمانی، حبیب الله دانایی، علی اکبر جوکار، محمد مهدی پرهیزگار صفحه 75
    هدف این پژوهش، بررسی نحوه تاثیرگذاری کیفیت رسانه اجتماعی، حضور اجتماعی و ریسک درک شده (در نقش متغیر میانجی) بر تمایل به انجام تجارت اجتماعی است. جامعه آماری شامل کاربران رسانه های اجتماعی شهر اصفهان می باشد. الگوی مفهومی پژوهش، برگرفته از مبانی نظری و پژوهش های تجربی تدوین و با استفاده از نرم افزار Smart PLS تحلیل شد. بر اساس نتایج، کیفیت رسانه اجتماعی و حضور اجتماعی، هر دو بر تمایل کاربر به انجام تجارت اجتماعی تاثیر مثبت می گذارند. علاوه بر آن، کیفیت رسانه اجتماعی بر ریسک درک شده کاربر تاثیر منفی دارد. ریسک درک شده، بر تمایل به تجارت اجتماعی، تاثیر منفی داشته و در رابطه بین کیفیت رسانه اجتماعی و تمایل به تجارت اجتماعی اثر میانجی جزئی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: حضور اجتماعی، تمایل به تجارت اجتماعی، ریسک درک شده، کیفیت رسانه اجتماعی
  • اکرم هادیزاده مقدم، سید سهیل عظیمی، مریم طهرانی صفحه 91
    هدف پژوهش حاضر تعیین الگوی تاثیرگذاری توانمندسازی ساختاری بر رفتار آوای کارکنان است که در این راستا نقش میانجی گری قلدری در محیط کار و بهروزی روان شناختی کارکنان هم مورد بررسی قرار گرفته است. طرح پژوهش توصیفی- پیمایشی است که به روش میدانی اقدام به جمع آوری اطلاعات شده است. جامعه آماری شامل پرستاران بیمارستان طالقانی تهران با تعداد 280 پرستار است که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 162 پرستار به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار مورداستفاده برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه است که پایایی آن با آلفای کرونباخ محاسبه شده است. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی ال اس انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که توانمندسازی ساختاری از طریق تاثیر منفی بر رفتارهای قلدرمآبانه در سازمان و تاثیر مثبت بر بهروزی روان شناختی کارکنان موجب افزایش آوای رفتار در سازمان شده است.
    کلیدواژگان: آوای رفتار کارکنان، بهروزی روان شناختی، توانمندسازی ساختاری، قلدری در محیط کار
  • کامبیز شاهرودی، سیده فاطمه علوی فومنی، طاهره صابری کوچصفهانی صفحه 113
    امروزه بسیاری از شرکت ها با چالش هایی در زمینه تقویت و افزایش توان رقابت پذیری خود برای بقا در محیط رقابتی کسب وکار مواجه اند. برای رسیدن به بهترین راهکارها، بررسی نقاط قوت و ضعف و فرصت و تهدید محیطی باعث انتخاب بهترین راهبردهای اجرائی می شود. پاسخ دهندگان تحقیق حاضر متخصصان یک شرکت خودروئی می باشند، حجم نمونه 10 نفر از خبرگان آن شرکت در آن صنعت است. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته و پرسشنامه استاندارد AHP است. تحلیل داده ها با استفاده از روش AHP و با نرم افزار Superdecisions انجام شد. در پژوهش حاضر راهبرد SO بهترین گزینه انتخاب شد. به همین دلیل، سازمان باید نسبت به اجرای راهبردها با توجه به نقاط قوت و فرصت های بیرونی اقدام نماید. یافته ها نشان می دهد که ترتیب اولویت بندی جذابیت راهبردها، توسعه محصولات جدید در بازارهای جدید، ایجاد تنوع در سبد محصولات و سرمایه گذاری های مشترک به منظور ارتقای سهم بازار است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، اولویت بندی راهبردها، بررسی و تحلیل SWOT
  • صدیقه شریفی، ولی الله نقی پورفر، محمدرضا حمیدی زاده صفحه 137
    با توجه به اتخاذ تحریم های گسترده غرب علیه ایران و شرایط وخیم اقتصادی دهک های پایین درآمدی و با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری در حیطه اقتصاد مقاومتی، باید در برخی رفتارهای اقتصادی، چه از جانب ملت و چه از جانب دولت تجدیدنظر صورت گیرد؛ زیرا در یک نظام اسلامی، ملاک رفتار انسان تطابق با معیارها و ارزش های اسلامی است؛ بنابراین پیروی از سیره نبوی و علوی می تواند یک الگوی رفتاری مناسب برای انسان اسلامی باشد. از امتیاز های اساسی و برجستگی های ممتاز سیره معصومین (ع) در بخش اقتصاد، داشتن مجموعه الگو های رفتاری اقتصادی برگرفته از آموزه های قرآن است که متناسب با نیاز های واقعی انسان در هر دوره و زمانی است. این مجموعه غنی، دست مایه تحول عظیم جامعه جاهلی و تغییر بنیادین آن به سمت جامعه نمونه اسلام در طول تاریخ اسلام شد. معصومین (ع)، با اتخاذ روش های مناسب و با بهره گیری از تعالیم وحیانی، جریان هنجارسازی رفتارهای اقتصادی را شکل دادند. این رفتارها در برهه ای از تاریخ اسلام، به خصوص در زمان حکومت نبوی و علوی، جلوه ای خاص از خود به نمایش گذاشت. مقاله پیش رو با بررسی ابعاد اقتصاد مقاومتی به ارائه الگو و راهنماهایی از سیره پیامبر اکرم (ص) در هریک از ابعاد پرداخته است. روش تحقیق مقاله کتابخانه ای بوده و بررسی و تحلیل داده ها به صورت توصیفی- تحلیلی و با رویکرد تاریخی و استناد به آیات و روایات اسلامی است.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، سیره پیامبر (ص)، مدیریت اسلامی، اقتصاد اسلامی
|
  • Zohreh Zandiyeh, Saeed Safari, Naser Yazdani, Mostafa Ghazizadeh Page 19
    Performance appraisal is a complex process, and in a systemic approach includes numerous and various inputs and outputs. In this research, a comprehensive framework is proposed for performance assessment and appraisal in hospitality industry. This framework contains basic concepts of DEA and BSC. These two approaches are separately of the most practical performance appraisal tools, but using them separately cannot provide a correct performance appraisal. Merging the two methods, offers a model which not only has the advantages of each model, but also using both models together reduces the weaknesses of new and comprehensive model.Using BSC can provide proper data for DEA, in the other hand; DEA can codify appropriate pattern for departments based on inputs and outputs, and finally converts resulted numbers to useable managerial information. Therefore, the synergy between BSC and DEA can codify appropriate performance measures, and then translate them into managerial concepts.This research aimed to propose a model for performance appraisal in hospitality sector as a subset of tourism industry. Studying the selected research sample based on the designed model, showed that ranking their performance situation has been based on efficiency; and using DEA revealed the solutions which each of inefficient hotels can use to achieve efficiency.
    Keywords: Performance Assessment, Appraisal, Tourism Industry Performance Measures, BSC Approach, DEA
  • Mahmoud Yahyazadehfar, Adel Azar, Hasanali Aghjani, Ali Farhadian Page 37
    Nowadays, the assessment of the power of the automotive industry is necessary in confronting the uncertainties and existing strategic risks. Explaining the strategic risks of the supply chain is very important. In such a space, management of this industry is not possible due to the existence of a rigid cross-cycle supply chain, regardless of the strategic risks it poses. The need for management in these situations is the integrated and consistent identification of the strategic risks of the supply chain, which identifies the superiority of each risk based on relevant indicators and, as a consequence, provides an appropriate response to each risk. For this purpose, the strategic risks of the automotive supply chain have been extracted using the Survey and Meta-Synthesis methods. First, identifying the strategic risks of the supply chain and then examining the experts, the results of which were: the risks of economic conditions, policies and governance issues, competition and competing institutions, trends and development of product and environmental.
    Keywords: Risk, Supply Chain Performance, Strategic Management, Risk Management, Meta-Synthesis Approach
  • Mohsen Aazami, Peyman Akbari Page 57
    The purpose of this study was to analyze the effect of social interactions and human resources strategy on organizational consequences in Payame Noor University of Kermanshah. The research is applied to the target, and in terms of nature and method, descriptive-survey. The statistical population of this research is 470 employees (administrative and scientific), Payame Noor University of Kermanshah, which was selected using Cochran formula. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by 6 university professors and its reliability with Cronbach's alpha for social interactions, human resource strategy, and organizational consequences (82%, 78% and 79% respectively). The results of linear and stepwise regression analysis at 95% level showed that social interactions with human resource strategy variables (0.610), organizational consequences (0.501), and human resource strategy, with organizational outcomes (0.621) have a positive and significant effect. On the other hand, the results of the research showed that human resource strategy has an intermediary role in influencing social interactions on organizational outcomes (0.667). Also, in order to test the conceptual model of the research, a structural equation model was used that the results indicated fit (RMSEA = 0.03 and = (CFI = 0.94) desirable model, and therefore, as an experimental model presented Is.
    Keywords: Social Interactions, Human Resource Strategy, Organizational Implications
  • Maryam Soleimani, Habibollah Danaei, Ali Akbar Jowkar, Mohammad Mehdi Parhizgar Page 75
    This study endeavors to investigate the impact of social media quality and social support on social commerce intention directly and also through the variable of perceived risk. The sample included social media users in Isfahan. The sample size was calculated equal to 214 using SPSS SamplePower software at the confidence level 95%, statistical power 80% and the effect size 5%. Conceptual model of the study was proposed based on theoretical literature and empirical studies and was analyzed via Smart PLS software. According to the results, social media quality and social Presence have a positive and significant effect on user's social commerce intention. Moreover, social media quality has a negative significant effect on user's perceived risk. Perceived risk has a negative significant effect on social commerce intention and it has a partial mediating effect in the relationship between social media quality and social commerce intention. The results of this study explain how social commerce is developed, which, in turn, can facilitate active businesses propose a better social commerce strategy for being successful in this scope.
    Keywords: Social Presence, Social Commerce Intention, Perceived Risk, Social Media Quality
  • Akram Hadizadeh, Seyyed Soheil Azimi, Maryam Tehrani Page 91
    This study determined the effect pattern of structural empowerment on employee's voice of behavior in the organization, according to the mediating role of bullying in the workplace and psychological well-being. The current research is a kind of descriptive field of study to collect information A total of 280 nurses in Tehran Taleghani's Hospital were aimed as the reaearch statistical society, and based on the simple random sampling method a collection of 162 nurses were selected as the research statistical sample. Reaeach data collection was implemented by using questionnaires, that thier reliability was calculated by Cronbach's alpha. Also Data was analyzed by using the Structural Equation Modeling (SEM) techniques in the PLS sofwere. The results showed that structural empowerment through a negative impact on voice of behavior in the organization and employee's psychological well-being has positive impact on increasing the voice of behavior in the organization.
    Keywords: Voice Behavior, Psychological Wellbeing, Structural Empowerment, Workplace Bullying
  • Kambiz Shahroudi, Seyyedeh Fatemeh Alavi Foumani, Tahereh Saberi Kuchesfahani Page 113
    Today, many companies face challenges in enhancing their ability to compete for survival in a competitive business environment. To find the best solutions, the strengths, weaknesses, opportunities and threats of the environment will lead to the selection of best execution strategies. The respondents in the survey are specialists in a car company, the sample size is 10 of its experts in that industry. The measurement tool is a researcher made questionnaire and a standard AHP questionnaire. Data analysis was performed using AHP method and Superdecisions software. In this research, SO strategy was chosen as the best option. For this reason, the organization needs to focus on the strategy's pedestrian and focus on the strengths and opportunities of the outside. The findings show that the order of prioritizing the attractiveness of strategies, the development of new products in new markets, the creation of diversification in the product portfolio and joint ventures to enhance market share.
    Keywords: Strategic Planning, Prioritization of Strategies, SWOT Analysis
  • Sedigheh Sharifi, Vali Allah Naghipourfar, Mohammad Reza Hamidizadeh Page 137
    The imposition of heavy sanctions against Iran from the west and the massive economic decline of people on lower income groups on one hand, and the clear word of advice from the supreme leader concerning the resistance economics on the other hand, calls for a fundamental reform in both people and government’s economic behaviors. It seems that the prophet of Islam (SA) and his house hold’s economic life style could be set as the best example for muslim societies. As their approach is in accordance with teachings of the holy Quran and quite compatible with human needs in all times. Islam and its teaching as a life style could change the ignorant pre Islamic society to a utopian environment like Medina and later on the Shia’t Imams, by applying the Quranic teachings, brought in life the normative movements in economic practice and behavior of muslims, And the fruitful result of their effort was noticeable during their period. This paper considers the different aspects of the resistance economics and offers some models and guidance from the prophet’s life style. The method of the work is desk research and the analysis of the data is descriptive-analytic with a historical approach based of the Quranic Verses and Islamic traditions.
    Keywords: Resistance Economics, Prophet's Life Style, Islamic Management, Islamic Economics