فهرست مطالب

مطالعات مدیریت راهبردی - پیاپی 7 (پاییز 1390)

فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی
پیاپی 7 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامحسین خورشیدی، غلامعلی طبرسا، عباس خدابخش* صفحه 15
    هدف تحقیق حاضر شناسایی عوامل تاثیرگذار بر چگونگی معماری راهبردی سرمایه انسانی به منظور ایجاد مزیت رقابتی است. جامعه آماری، شامل 100 شرکت با فناوری بالاست که 80 شرکت از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها، استفاده از پرسشنامه و بررسی اسناد و مدارک است. 11 فرضیه از مدل طراحی شده استخراج شدند. با ایجاد جداول تحلیل واریانس و محاسبه عدد معناداری، فرضیات آزمون شدند. مدل تحقیق نیز با استفاده از معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد. نتایج، بیانگر آن است که سازمان ها برای پر کردن منصب های محوری می توانند سرمایه انسانی را از درون یا بیرون جذب نمایند. جذب درون سازمانی، سرمایه انسانی ویژه و جذب برون سازمانی، سرمایه انسانی ضروری را تامین می کند. سرمایه انسانی ویژه، منحصر به خود سازمان است و با معیارهای سابقه کار بالا و کارورزی (آموزش درون سازمانی) تعریف می شود. سرمایه انسانی ضروری، منحصر به یک سازمان خاص نیست و با معیارهای تحصیلات عالیه و آموزش های برون سازمانی تعریف می شود. از طرف دیگر، سازمان بر دانش و مهارت های سرمایه انسانی، خصوصا سرمایه انسانی ضروری، تاثیرگذار است، اما این تاثیر، بسیار کمتر از روش های جذب است.
    کلیدواژگان: جذب سرمایه انسانی، سرمایه انسانی ویژه، سرمایه انسانی ضروری، شرکت های با فناوری بالا
  • محمد اسماعیل فدایی نژاد*، حمید بناییان صفحه 37
    هدف از این مقاله، بررسی و تبیین تغییرات راهبردی با استفاده از الگوی توازن مجدد بازار مالی بر مبنای خواسته ها و انتظارات سرمایه گذاران و فعالان بازار است. دو عامل بازدهی مورد انتظار و درجه ریسک پذیری همراه با درجه نقدشوندگی سبد دارایی ها سرمایه گذاری، نقش مهمی در تبیین راهبرد سرمایه گذار برای توازن مجدد راهبردی دارایی های سرمایه گذاری دارند. در این مطالعه، الگوی توازن مجدد راهبردی سبد دارایی های سرمایه با استفاده از رویکرد فازی برای مدیریت سبد دارایی ها تبیین شده است. همچنین با توجه به اهمیت مخارج معاملات در اجرا و توازن مجدد سبد دارایی ها، سه عامل بازدهی، ریسک پذیری و نقدشوندگی در الگوی راهبردی مدلسازی شده است. رفتارشناسی و سنجش کارایی الگو بر پایه داده های نمونه آماری بورس اوراق بهادار تهران تحلیل و توصیف شده است. در پایان، الگوی راهبردی تصمیم گیری بورس سهام تهران در تناسب با تغییرات ضرایب توازن سازی برای چیدمان بهینه سرمایه گذاری ها ارائه می شود.
    کلیدواژگان: راهبرد توازن بخشی، سبد دارایی ها، مخارج معاملات، تابع عضویت سرمایه گذار
  • جعفر سیاره، مجتبی عباسپور*، شهرام جمالی کاپک صفحه 59
    افزایش تعداد شناورهای با سن بیش از 25 سال یا شناورهای فاقد کارایی لازم تحت پرچم ایران در سال های اخیر، در کنار وجود تقاضا برای اوراق کشتی در منطقه خلیج فارس و دریای عمان، لزوم توجه به این صنعت را بیش از پیش برجسته نموده است. به دلیل اهمیت و ضرورت استقرار صنعت اوراق کشتی در ایران، پژوهش حاضر، با رویکردی ترکیبی، به بررسی جذابیت های استقرار این صنعت از دیدگاه فرصت های موجود پرداخته است. برای استخراج، طبقه بندی و اولویت بندی فرصت ها، پس از مطالعه جامع ادبیات و گردآوری شاخص ها و طبقات احتمالی، نمونه ای 35 نفره از میان مدیران ارشد و میانی و کارشناسان امور دریایی و بندری و همچنین افراد متخصص در موسسات رده بندی ایرانیان و شرکت کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران- ایزوایکو و اساتید این حوزه با نمونه گیری آسان و در دسترس انتخاب گردید و گردآوری داده ها در دو مرحله انجام شد. ابتدا با استفاده از پرسشنامه های باز و مصاحبه، شاخص ها استخراج و پرسشنامه طراحی شد. در مرحله دوم، برای تعیین فرصت ها (آزمون دو جمله ای) و اولویت بندی آن ها (آزمون فریدمن) پرسشنامه در میان نمونه توزیع شد. هفت طبقه برای فرصت ها تعیین شدند که عبارتند از: تقاضای اوراق کشتی، بازار اوراق کشتی، قوانین (سازمان بین المللی دریانوردی)، محیط زیست، نیروی کار، موقعیت جغرافیایی، و سایر عوامل مشخص شد که نیروی کار، مهمترین فرصت برای استقرار این صنعت در ایران است. البته عوامل فرعی مربوط به آن نیز از اهمیت بیشتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: صنعت اوراق کشتی، تقاضای اوراق کشتی، بازار اوراق کشتی، قوانین سازمان بین المللی دریانوردی، محیط زیست، موقعیت جغرافیایی
  • مهران رضوانی*، کامبیز طالبی، سعید توکلیان صفحه 83
    در عین حال مطالعات گذشته که نقش شرکت های کوچک و متوسط فناوری محور را در پیشرفت اقتصاد و ارائه محصولات نوآور پر اهمیت می داند، بازاریابی آن ها را بسیار محدود و متاثر از عوامل زیادی می داند. ضعف دانش و مهارت های بازاریابی منجر به شکست اکثر این شرکت ها می شود. این مقاله به شناسایی مولفه های بازاریابی نوآورانه شرکت های کوچک و متوسط فناوری محور استان تهران در صنعت نانو می پردازد. در این تحقیق، داده ها از رهگذر مصاحبه های عمیق، رو در رو و نیم ساختار یافته با 10 شرکت کوچک و متوسط فناوری محور در استان تهران جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل نظام مند داده ها از طریق تحلیل محتوای کیفی تم ها بیانگر آن است که مولفه های بازاریابی نوآورانه در شرکت های کوچک و متوسط فناوری محور در صنعت نانو شامل 8 تم، 21 زیر مولفه و 55 گویه می باشد. این تم ها شامل متغیرهای بازاریابی، تمرکز بر مشتری، تمرکز بر بازار، تغییر و اصلاح، بازاریابی یکپارچه، جایگاه منحصر به فرد، تصویر ذهنی مثبت و شبکه سازی می باشد. هرچند عنوان برخی تم ها با ادبیات موضوع یکسان است، اما زیر مولفه های سازنده آن ها کاملا متفاوت است. علاوه بر این، تم های تصویر ذهنی مثبت و شبکه سازی پیشنهادی این مقاله است.
    کلیدواژگان: بازاریابی نوآورانه، شرکت های کوچک و متوسط، صنعت نانو، شرکت های فناوری محور
  • حسن عباس زاده*، حسن درویش، سید مهدی الوانی، جمشید صالحی صدقیانی صفحه 99
    با افزایش سریع تحولات جهانی و گذر از جامعه سنتی به جامعه اطلاعاتی، توجه به استراتژی های جدید برای استفاده بهینه از فرصت ها و ارزش های جدید، نظام بانکی را بیش از پیش ملزم به تحول نموده است و امروزه گرایش به کارآفرینی، یکی از استراتژی های جدید در سازمان ها محسوب می شود. در این راستا، شناخت وضعیت گرایش به کارآفرینی و عوامل موثر بر آن از اهمیت بالایی برخوردار است تا با تقویت نوآوری، ابتکار عمل و ریسک پذیری، شرایط ورود موثر بانک ها به فرایند کارآفرینی فراهم شود. لذا هدف این مقاله، تبیین الگوی استراتژی گرایش به کارآفرینی و ارائه آن به سیاستگذاران و مدیران نظام بانکی کشور است تا تمهیدات لازم را برای توسعه استراتژی گرایش به کارآفرینی در بانک ها فراهم نمایند. جامعه آماری این پژوهش، 1200 نفر از مدیران عالی، میانی و عملیاتی (روسای شعب) بانک های خصوصی در شهر تهران است. پرسشنامه پژوهش، به صورت تصادفی، به 350 نفر از مدیران تحویل داده شد که از این تعداد،284 پرسشنامه مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که استراتژی گرایش به کارآفرینی، عوامل فرهنگی و در بین عوامل سازمانی برقراری روابط سازنده بین واحد سازمانی، حمایت مدیریت عالی از وضعیت مناسبی برخوردار بوده و نیز وجود تعارض سازمانی، سیستم پاداش نامناسب، وضعیت مناسبی ندارند.
    کلیدواژگان: استراتژی گرایش به کارآفرینی، عوامل سازمانی و فرهنگی، نظام بانکی
  • سعید سعیدا اردکانی، سید محمد طباطبایی نسب*، محمد علی فرهنگ نژاد صفحه 117
    نهادهای موفق در قرن بیست و یکم، لزوم توجه به سرمایه های نامشهود، به عنوان منبعی مهم برای دستیابی به مزایای رقابتی پایدار و ثبات حضور در بازارهای بین المللی، را درک نموده اند. بر این اساس، مقاله حاضر به ارزیابی وضعیت این منابع، رتبه بندی آن ها و در نهایت، بررسی رابطه منابع نامشهود با نوع و شدت صادرات در جامعه مورد مطالعه می پردازد. جامعه مورد بررسی در این تحقیق، کلیه صادرکنندگان استان یزد-در سال های 1380 تا 1388 را در بر می گیرد. بر اساس نتایج پژوهش، منابع نامشهود در جامعه صادراتی استان یزد شامل سرمایه های انسانی، سازمانی، رابطه ای، شهرت و تکنولوژیک- در وضعیت مطلوب قرار ندارند. در رتبه بندی سرمایه های نامشهود با استفاده از تکنیک تاپسیس، سرمایه انسانی، رابطه ای، تکنولوژیک، شهرت و سرمایه سازمانی، به ترتیب، در رتبه اول تا پنجم اهمیت قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین حضور دائمی و موردی در بازار های بین المللی و سطح منابع نامشهود در آن ها تفاوت معناداری مشاهده می گردد، به طوری که میانگین منابع نامشهود در شرکت های دارای صادرات دائمی، بیش از میانگین منابع نامشهود شرکت های دارای صادرات موردی است. ضمنا بین منابع نامشهود سازمان و شدت صادرات نیز تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: منابع نامشهود، رویکرد منبع محور، مزیت رقابتی پایدار، رفتار صادراتی
  • ناصر پورصادق، بهرنگ یزدانی* صفحه 143
    ضعف تفکر استراتژیک مدیران ارشد بنگاه ها و سازمان ها، آن ها را از بهره گیری از فرصت های جدید محروم می سازد لذا مجهز شدن مدیران ارشد به قابلیت های استراتژیک، ضروری و حیاتی به نظر می رسد. تحقیق حاضر به دنبال بررسی تاثیر قابلیت تفکر استراتژیک مدیران ارشد بر موفقیت شرکت های کوچک و متوسط استان آذربایجان شرقی می باشد. ازاین رو، از نظر هدف، کاربردی و بر اساس روش گردآوری داده ها و ماهیت آن توصیفی همبستگی است. شاخص های تفکر استراتژیک مدیران در قالب پنج عامل تهیه و برای ارزیابی موفقیت، از رشد فروش سه سال متوالی استفاده شده است. پایایی پرسشنامه بر مبنای آلفای کرونباخ می باشد. فرضیه ها به روش تحلیل رگرسیون و همبستگی آزمون شد تا تاثیر قابلیت تفکر استراتژیک مدیران ارشد بر موفقیت شرکت های کوچک و متوسط استان آذربایجان شرقی بررسی گردد. نتایج نشان داد که قابلیت تفکر استراتژیک مدیران ارشد بر موفقیت شرکت های کوچک و متوسط تاثیر بسزایی دارد هر چند که در عمل چندان از آن بهره نمی گیرند.
    کلیدواژگان: قابلیت های تفکر، روحیه توفیق طلبی، آینده نگری، عوامل محیطی
|
  • Gholam Hossein Khorshidi, Gholam Ali Tabarsa, Abbas Khodabakhsh* Page 15
    This research aims to rcognize the elements affecting strategic archticture of human capital in order to creat competitive advantage. The statistical population is 100 high tech companies. So, 80 samples were chosen using stratefied random sampling. Data was gathered by quetionnaire and ducuments survey. 11 hypotheses were derivated from designed model. The hypotheses were tested by forming variance analysis. The research model was analysed using structural equations. The results are explanotary that organizations can absorb human capital to fill pivitol positions in two ways; Internal Absorption and External Absorption. Using internal absorption, idiosyncratic human capital is absorbed, and Using external absorption,Compulsory human capital is absorbed. Idiosyncratic human capital is unique for the organization and is defined with high background experiences and interanal training. Compulsary human capital is not specific to any particular organization and is difined with high education and external training. In other hand, Foundation record affects increasing knowledge and skills of human capital particularly idiosyncratic human capital. However, this effect is lower than absorption methods.
    Keywords: Human Capital absorption, Idiosyncratic human capital, Compulsory human capital, High Tech companies
  • Mohammad E. Fadaeinejad *, Hamid Banaeian Page 37
    The aim of this paper is to explain the financial markets fluctuations by strategic pattern of investment behaviors, together affected by different situations. The key point is finding the strategic patterns of changes in exchange rate, interest rate and other macro-economic indicators envisage economic environment and Commanders financial markets by fluctuations. These variations will affect expectations and demands of entrepreneurs, including investors, especially two indicators, degree of expected return and risk. Changes in the expected return and the degree of risk, put investors in that position in order to achieve the expected return performance with attention to new market conditions and the degree of their acceptable risk, choose their strategies for make some changes in the combination of their portfolio and rebalanced it.Portfolio rebalancing is one of the reachable strategies could be used by investors to review their investments ploy. In this paper, with attention to portfolio rebalancing as a proper strategy to make coincidence in investor’s portfolios simultaneously, we regard the variations in expected rate of return and degree of acceptable risk, affected by market conditions inflections, thus wedesign and to develop a fuzzy linear programming model. To achieve the research strategic model, the three key components: risk, expected return and liquidity degree on equities have been used to design model and represent it.Also, consider to the importance role of transaction costs to gain the expected return in return calculating process of portfolio, we spot it in our model. In order to test the designed model, data and information of traded listed stock of Tehran exchange market, during 1384 - 1387. Then we import the different subjective satisfaction level of investors to test the model efficiency. The results show that the designed model could be use for the subjective satisfaction level of investorsabout the expected return, risk and liquidity of its portfolio, as well as possible and reach to the different strategy of portfolio rebalancing for each investor with different satisfaction level.
    Keywords: Rebalancing Strategy, Portfolio, Transaction cost, Membership Function of Investor
  • Jafar Sayareh, Mojtaba Abbaspour*, Shahram Jamali Kapak Page 59
    Increasing in numbers of vessels with more than 25 year old or out of order vessels under the flag of Iran in recent years beside current demand for ship recycling in Persian Gulf and Oman sea, highlighted the importance of this industry more than before. In order to importance and urgent of establishing Ship Recycling Industry, this article exploiting a mixed method have surveyed the attractiveness of this industry in the view of opportunities.For extraction, classification and prioritization of opportunities, after exploring of literature and compiling possible scales and classes, a sample of 35-person among middle and senior managers and Port & Sipping experts in Shipping & Port Organization in Tehran, and Ports of Shahid Rajaee,Shahid Bahonar, Chabahar, and also professionals in Iranian Ranking Co.,Shipbuilding & offshore Industries of Iran-Isoico and professors of this field,using convenience sampling were selected; data gathering has been done in two phases, using open questionnaires and interviews firstly, the scales have been extracted and a questionnaire designed, secondly, to determine opportunities (T tests) and prioritization (Friedman test), the questionnaire has been distributed among the sample; seven categories for the opportunity identified included: demand for Ship Recycling, Ship Recycling Market,IMO rules, Biological Environment, Labor, Geographical Position and others, finally it has been appeared that Labor is the most important opportunity for establishing this industry in Iran that albeit the subcategories of this Factor owned the most importance among other factors.
    Keywords: Ship Recycling Industry, Demand for Ship Recycling, Ship Recycling Market, International Maritime Organization Rules, Biological Environment, Geographical Position
  • Mehran Rezvani*, Kambiz Talebi, Saeed Tavakolian Page 83
    Previous studies strongly emphasize the importance of High-Tech SMEs in progress of economics as well as their devotion to delivering innovative products; however, their marketing is hindered by many constraints such as the lack of marketing knowledge and skill which leads to the failure of most of these companies. Innovative Marketing is the way high-tech SMEs cope with marketing deficiencies and challenges. The purpose of this paper is to identify Innovative Marketing constituents in High-Tech SMEs of Tehran province.Analysis of deep Interview sessions with sales and/or marketing managers of 10 High-Tech SMEs through qualitative content analysis of elements indicate that Innovative Marketing in High-Tech SMEs is made up of 8 elements, 21 sub-elements and 55 items. These elements include Marketing Variables, Customer Focus, Market Focus,Modification, Integrated Marketing, Unique Status, Positive Image and Networking. Although some elements are similar to previous researches, their constituent sub-elements are totally different.Moreover, Positive Image and Networking elements are contribution of this paper and new to the literature of innovative marketing.
    Keywords: Innovative Marketing, Small, Mediume sized Enterprises, Nano industry, High, Tech Companies
  • Hasan Abbaszadeh *, Hasan Darvish, Seyyed Mehdi Alvani, Jamshid Salehi Sadagiani Page 99
    Along with the quick increasing of global changes and transition from traditional to informational society, attention to new strategies to optimal use from opportunities and new values, has created changes in banking system. Now adays interst to entrepreneurial orientation is considered as one of the new strategies in organizations. Therefore,the identification of the position of entrepreneurial orientation in a way that concerning those issues along with the enforcement of innovativeness, proactiveness, risk-taking, the preparation of conditions entrepreneurship process can be prepared by banks. Purposely this paper focuses on the study of entrepreneurial orientation model and introduce to banking industry managers for entrepreneurial orientation development. By using random sampling,1200 persons have been selected for study and return to 284-questioner analysis using SPSS and Lisrel softwares. The related result indicates that the strategy of entrepreneurial orientation,Organizational and cultural factors, top management support is suitable. In ither hand organizational conflict, inappropriate reward system, economic, political, values circumstance is unsuitable.
    Keywords: Entrepreneurial Orientation Strategy, Cultural, Organizational Factors, Banking System
  • Saeid Saeida Ardakani, Seyyed Mohammad Tabatabai Nasab*, Mohammad Ali Farhangnejad Page 117
    Successful companies and organizations in the twenty-first century understood the importance of intangible assets as an important resource to achieve sustainable competitive advantages and stable presence in international markets. Accordingly, the present paper try to assess the status of this resource, ranking them and finally examining the relationship between intangible assets and the type of export and export intensity. The study population contains all exporters of Yazd province from 1380 to 1388. Based on research results, intangible assets in the export community in Yazd province, including human, organizational,relational, reputation and technological capitals have not proper situation. According to intangible assets ranking with TOPSIS technique, human,relational, technological, reputation and organizational capital stand the first to fifth place respectively. Research findings show significant difference between permanent presence in international market and the level of intangible resources, so the average of intangible resources in companies with permanent export is more than the average of intangible resources in companies with case export. Also there is no significant difference between intangible resources and the export intensity.
    Keywords: Intangible Assets, Resource Oriented Theory, Sustainable Competitive Advantage, Export Behavior
  • Naser Poorsadegh, Behrang Yazdani* Page 143
    The absence of strategic thinking among senior managers of institutions and organizations has deprived them to benefit from new chances; so, for managers, equipping to strategic capabilities is necessary and vital. However, this survey wants to study the impression of strategic thinking capability to the success of small and middle corporations in East Azerbaijan province in Iran. This research purposely is an applied type and is based on research report. The questions of this research are based on researches about strategic thinking of managers and they are based on five factors. The period time for evaluating the success of sale increasing index is three continual years. The reliability of the questionnaire using cronbach`s alpha 0.736. The information collected by the questionnaire is analyzed with SPSS software. The methodology of analyzing the data is inferential statistics using line regression and wants to study the impression of strategic thinking of senior managers to the success of small and middle corporations in East Azerbaijan province. After studying the conclusion is: the capability of strategic thinking of senior managers to the success of small and middle corporations is effective.
    Keywords: Thinking Capabilities, Goal, achivement Spirit, Futuring, Environmental Factors