فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی شهری - پیاپی 10 (پاییز 1391)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 10 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد سلطان حسینی، مسعود تقوایی، حجت الله یزدان پناه، مهدی سلیمی صفحات 1-22
    اماکن و فضاهای ورزشی از مهمترین کاربری های شهری در جهت افزایش سلامت جسمانی و روانی شهروندان می باشند، که مکان گزینی بهینه برای آنها از مهمترین وظایف مدیران، مسئولان و برنامه ریزان شهری است. تعدد عوامل موثر در مکان یابی اماکن ورزشی با توجه به مشکلات شهرهایی با بافت فشرده همانند اصفهان، استفاده از روش های نوین را امری بسیار ضروری نموده که بی توجهی به این موضوع در بسیاری از موارد موجب هدر رفتن سرمایه های زیادی شده است. هدف پژوهش حاضر تعیین وضعیت مکانی اماکن ورزشی موجود در دو منطقه 5 و 6 شهر اصفهان و ارزیابی عملکرد مدیران مربوطه در زمینه مکان یابی بود، که متعاقبا به واسطه نتایج به دست آمده به تعیین نیازها و کمبود های موجود در محدوده پرداخته شد. در این پژوهش از فن آوری GIS استفاده شد که ابتدا داده های مکانی از روی نقشه های رقومی و خطی تهیه و سپس داده های توصیفی جمع آوری شده از اسناد و مدارک، آمار و مشاهده میدانی با آن ها تلفیق و تشکیل پایگاه اطلاعاتی دادند. برای انجام عملیات تحلیل فضایی از معیارهای سازگاری، ایمنی، جمعیت، دسترسی و توزیع عادلانه استفاده گردید، که با استفاده از یک روش ابتکاری برای هر یک از اماکن ورزشی بر اساس هر معیار امتیازی در نظر گرفته شد. پس از جمع بندی امتیازهای به دست آمده مشخص شد، 7 درصد از اماکن مورد بررسی در وضعیت بسیار نامناسب، 26/52 درصد در وضعیت نامناسب، 63/29 درصد در وضعیت متوسط، 88/9 درصد در وضعیت مناسب و 23/1 درصد در وضعیت بسیار مناسب قرار داشتند. در نهایت، بر اساس نقشه ها و نتایج به دست آمده، کمبودها و نیازهای منطقه از لحاظ تاسیسات ورزشی به طور کامل مشخص گردید.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، اماکن ورزشی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مناطق 5 و 6 شهر اصفهان
  • محمدحسین سرایی صفحات 23-42
    مسکن نیاز اساسی انسان است. این نیاز به علت تمایزهایی که با دیگر نیازهای انسان دارد، جایگاهی خاص در اقتصاد، سیاست، فرهنگ و جامعه دارد، چرا که تغییر در هر بخش فوق می تواند بر این بخش آثار زیادی داشته باشد. این نیاز اولیه و اساسی (مسکن) در شهر یزد از گوناگونی فراوان برخوردار بوده است. این تنوع، معلول عوامل اقتصادی، اجتماعی، معیشتی، شغلی، مذهبی، هنری، موقعیت جغرافیایی، تاریخ، فرهنگ و جامعه این شهر بوده است. بنابراین، در شکل خانه، محل زندگی به مفهوم کامل آن تجلی یافته است. بدین ترتیب سکونت، اشتغال، فراغت و اوج روابط خویشاوندی در مجموعه های فامیلی در قالب اجتماعات کوچک به نام خانه ظهور یافته بودند. امروزه مسکن مفهوم خاص محل سکونت را دارد. پژوهش حاضر چنین پویشی را ردیابی می کند، در واقع هدف بررسی الگوی سکونت در شهر یزد است. در این پژوهش مجموعه های فامیلی و سنتی و مجموعه های آپارتمانی در شهر یزد به لحاظ ابعاد کالبدی و اجتماعی مقایسه شده اند و بر این اساس سعی در برجسته نمودن تفاوت های ماهوی خانه و مسکن است. روش این پژوهش تاریخی، توصیفی و میدانی است. ابزار جمع آوری اطلاعات در راستای دستیابی به هدف، اسناد مربوط به گونه شناسی مسکن در شهر یزد از گذشته تا کنون است. در این پژوهش گونه هایی از پلان خانه های قدیمی و مجموعه های فامیلی بررسی و ابعاد اجتماعی و فرهنگی آنها تجزیه و تحلیل شده است. نتایج نشان دهنده آن است که مسکن امروزی حاصل کاهش تدریجی هویت و عملکرد خانه های سنتی است که نتوانسته است برای عناصر کالبدی آن جایگزینی بیابد و الگویی عاریتی و تک عملکردی برای سکونت و به عبارتی خوابگاه شده است.
    کلیدواژگان: خانه، مسکن، مجموعه فامیلی، بلوک آپارتمانی، یزد
  • محمد مسعود، حمیدرضا بیگ زاده شهرکی صفحات 43-66
    فضاهای شهری در گذشته به گونه ای منسجم در هماهنگی نانوشته ای میان معماران و ارباب حرف مرتبط شکل می گرفته و در آن الگوهایی از آرایه ها و نقشمایه های تزئینی، افزون بر کارکردهای اقلیمی و حتی نیارشی، به عنوان عناصر کیفیت زا و هویت بخش به کار گرفته می شدند که نشان از توجه ویژه نسبت به عناصر تاثیرگذار بر کیفیات فضاهای شهری داشته است. به نظر می رسد که امروزه در اثر کاهش توجه به کیفیت ها و ویژگی های طراحی فضاهای شهری و معماری جداره ها از یک سو و روند سریع از میان رفتن آثار مربوط به معماری شهری و آرایه ها و تزئینات وابسته به آن در بافت های تاریخی از سوی دیگر، معماری فضاهای شهری را در معرض تهدیدی جدی قرار داده است. بازشناسی مفاهیم، کیفیت ها و نیز موتیف ها و مصادیق آرایه های معماری شهری از طریق بحث نظری و بررسی نمونه های میدانی و در نهایت، آسیب شناسی و تبیین ضرورت های نگاهداشت این آثار، هدف اساسی و دستاورد اصلی این مقاله خواهد بود.
    کلیدواژگان: نگاهداشت، بازآفرینی، آرایه، نقشمایه (موتیف)، معماری شهری، بافت تاریخی
  • مژگان انتظاری، علی رشتیانی صفحات 67-88
    زمین و چگونگی استفاده از آن همواره موضوع و بستر اصلی برنامه ریزی شهری بوده و در حقیقت سرنوشت نهایی طرح توسعه شهری وچگونگی مداخله و نظارت بر نحوه استفاده از زمین را مشخص می کنند و همواره یکی از مسایل اجتماعی، اقتصادی و کالبدی در شهرنشینی معاصر را این مقوله تشکیل داده است. در مقاله حاضر به بررسی وضعیت کاربری اراضی شهر سعد آباد پرداخته شده است. به این منظور ابتدا وضع موجود کاربری ها مورد بررسی قرار گرفته است سپس به برنامه ریزی برای آینده پرداخته شده است. روش بکار گرفته شده در این مقاله به صورت توصیفی-تحلیلی است. چارچوب نظری تحقیق با استفاده از روش کتابخانه ای و سایر اطلاعات با روش میدانی گردآوری شده اند. تحلیل کیفی کاربری ها با استفاده از مدل SWOT و برای ترسیم و تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای GIS و AUTO CAD استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که در اکثر کاربری ها کمبود وجود دارد و بعضی از کاربری ها نیز از وضعیت مطلوبی برخوردارند که این امر نشاندهنده عدم تعادل در وضعیت کاربری هاست که باید با برنامه ریزی دقیق به سمت تعادل هدایت شود.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، ارزیابی، برنامه ریزی، سعد آباد
  • علی اکبر عنابستانی، مصطفی عباسی، مجتبی روستا صفحات 89-104
    مباحث رضایتمندی یکی از مهم ترین حوزه های مطالعات شهری در کشورهای مختلف به شمار می رود. این مهم به دلیل اهمیت روزافزون مطالعات رضایتمندی در پایش سیاست های عمومی و نقش آن به عنوان ابزاری کارآمد در مدیریت و برنامه ریزی شهری است. در این مقاله تلاش شده تا عوامل موثر بر رضایتمندی هنرجویان متقاضی گواهینامه از آموزشگاه های رانندگی کلانشهر شیراز بررسی شود. روش تحقیق پژوهش، توصیفی- تحلیلی است که بخش عمده ای از داده های آن بر اساس مطالعات میدانی و با روش نمونه گیری جمع آوری شده است. جامعه آماری تحقیق را کلیه هنرجویان متقاضی اخذ گواهینامه از آموزشگاه های رانندگی کلانشهر شیراز تشکیل می دهند که از این میان و به وسیله فرمول نمونه گیری، حجم نمونه برابر با 265 نفر به دست آمد. یافته ها نشان می دهند زمان زیادی از هنرجو در بحث آموزش گرفته می شود که به نظر آنها آن چنان که باید و شاید، از این زمان بهره برداری نمی گردد و زمان در نظر گرفته شده (6 ساعت) با توجه به حجم کتاب آیین نامه راهنمایی و رانندگی پاسخگوی نیاز آنان ناست. امکانات آموزشگاه ها نیز با توجه به اینکه بخش خصوصی و بیشتر جنبه درآمدی مدنظر است، بیشتر سعی در جنبه انتفاعی قضیه دارد تا بحث آموزش و اهداف راهنمایی و رانندگی. این موارد نشان دهنده ی عدم رضایتمندی افراد از عملکرد آموزشگاه های رانندگی کلانشهر شیراز است. بنابراین، بین متغیرهای فردی از قبیل سن، جنس، تحصیلات و وضعیت تاهل افراد و میزان رضایتمندی از عملکرد آموزشگاه های رانندگی ارتباط معناداری وجود ندارد (در مورد تمام متغیرهای فردی مذکور، Sig. (2-tailed) بیشتر از 05/. می باشد). تنها در مورد متغیر فردی شغل که Sig. (2-tailed) آن 015/. می باشد (کمتر از 05/.)، این رضایتمندی حاصل شده و ارتباط معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد آموزشگاه های رانندگی، رضایتمندی، گواهینامه رانندگی، متغیرهای فردی، کلانشهر شیراز
  • رعنا شیخ بیگلو، سیمین دخت نعمت الهی بناب، حامد شیخ بیگلو صفحات 105-124
    شهرها با هر نقش و وظیفه ای که باشند، نمی توانند دور از فعالیت های تجاری و بازرگانی قرار گیرند؛ بازارهای محلی و بازارهای روز نمونه ی بارزی از این فعالیت های تجاری هستند که از زمان های گذشته نیز وجود داشتند. ایجاد بازارهای روز در واقع تمرکز بخشیدن به فعالیت های تجاری- خدماتی است که این تمرکز باعث سهولت دسترسی مصرف کنندگان و صرفه جویی در وقت آنها می شود. شهر تبریز به عنوان یکی از کلان شهرهای کشور، در حال حاضر تنها دارای 5 بازار روز است که مناطق 3 و 4 آن، فاقد این نوع از خدمات شهری هستند. از این رو، فراهم نمودن دسترسی مناسب شهروندان مناطق 3 و 4 شهر تبریز به بازارهای روز محله ای، هدف اصلی این تحقیق است. بدین منظور در ابتدا تعداد بازارهای روز مورد نیاز برآورد گردید. مجموع جمعیت مناطق 3 و 4 در سال 1385، 639106 نفر است که با در نظر گرفتن آستانه ی جمعیتی 40000 نفر، تعداد بازارهای روز مورد نیاز در وضع موجود، 16 بازار و در سال 1400، تعداد 20 بازار خواهد بود. جهت مکان یابی بازارها، کلیه ی اراضی بایر و فاقد کاربری در مناطق 3 و 4، مشخص گردید؛ ولیکن، با منظور نمودن آستانه ی جمعیتی مذکور، اراضی بایر با مساحت 6000 مترمربع، مدنظر قرار گرفت. این اراضی با استفاده از نرم افزار Arc View تعیین گردید که 104 قطعه زمین است. پس از غربال گری اولیه، اراضی انتخابی با استفاده از روش AHP و بهره گیری از نرم افزار Expert Choice و بر اساس معیارهای اندازه (مساحت زمین)، شیب، شکل زمین، دسترسی، تراکم جمعیت، پتانسیل پارکینگ، سازگاری و قیمت زمین مورد تحلیل مقایسه ای و رتبه بندی قرار گرفتند و در نهایت، پس از منطقه بندی قراردادی محدوده ی مورد مطالعه، تعداد 20 قطعه زمین جهت احداث بازار روز مشخص گردید.
    کلیدواژگان: بازار روز، شهر تبریز، فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، کاربری اراضی، مکان یابی
  • زهره داودپور، فرزانه صبوری صفحات 125-146
    فضاهای شهری به عنوان عرصه اصلی زندگی و فعالیت مردم، امروزه با مشکلات متعددی در قالب ابعاد کالبدی، مدیریتی، اجتماعی، فرهنگی و... مواجه بوده که ناشی از بی توجهی به نیازهای اساسی اقشار گوناگون جامعه و استفاده کنندگان در برنامه ریزی و طراحی این فضاها می باشد.عدم توجه کافی به ویژگی های اساسی یک فضای شهری در حالت ایده آل، ظیر امنیت و آسایش، خوانایی و سرزندگی و... از جانب برنامه ریزان شهری و لحاظ نکردن نظرات و خواسته های مردم در طراحی و ایجاد محیط های شهری، سبب گشته تا امروزه شاهد فضاهایی مشکل دار و آسیب پذیر و به دنبال آن نارضایتی از جانب استفاده کنندگان باشیم. هدف اصلی در این پژوهش، پس از بررسی فضاهای شهری، مسائل و مشکلات پیرامون آنها و تحلیل یک فضای شهری ایده آل، معرفی و اجرای روشی مناسب و کارآ است که از طریق آن بتوان به آسیب شناسی، تحلیل و شناسایی مشکلات موجود و احتمالی پیرامون فضاهای شهری پرداخته و در راستای حل مشکلات موجود و جلوگیری از وقوع مشکلات احتمالی در آینده، قبل از آنکه توسط شهروندان تجربه شود؛ اقدامات اصلاحی و پیشنهادهای سازنده ای ارائه نمود. تکنیک FMEA از جمله روش های مطرح در مدیریت ریسک و شناخته شده در عرصه صنعت است که اساس آن دستیابی به حد ایده آل کیفیت است. این روش بر شناسایی خطاها و پیشگیری از وقوع مشکلات احتمالی و نیز یافتن کم هزینه ترین راه حل ها و ارائه پیشنهاد سازنده در جهت حل مشکلات تاکید دارد. بکارگیری و اجرای این روش در عرصه شهرسازی از طریق تلفیق و کالیبره نمودن آن با مفاهیم مطرح در علم برنامه ریزی شهری، می تواند دستاورد نوینی پیرامون حل مشکلات و پیشگیری از وقوع آن در فضاهای شهری باشد. از طریق پیاده سازی تکنیک FMEA در بوستان دانشجو تهران برای شناسایی و حل مشکلات موجود در آن، پس از تطبیق و کالیبره نمودن این روش با مفاهیم شهرسازی، مسجل شد که می توان از این دستاورد در عرصه شهرسازی و در راستای آسیب شناسی، پیشگیری و حل مشکلات در فضاهای شهری بهره گیری نمود.
    کلیدواژگان: FMEA، مشکلات، فضای شهری، RPN، عملکرد
|
  • M. Soltan Hossaeni, M. Taghvaei, H. Yazdanpanah, M. Salimi Pages 1-22
    Sport facilities are of the most important urban places in increasing mental and physical health of residents for whom the site selection is one of the significant tasks of managers، authorities، and urban planners. Considering the problems of large cities with dense texture such as Isfahan، multiplicity of factors affecting the site selection for sport places necessitate the application of modern methods، and neglecting such issue has resulted in wasting extensive investments in many cases. The purpose of the present study was to determine spatial status of the present sport facilities in two districts، 5th and 6th، in Isfahan city (Iran) and to evaluate the relevant managers’ performance. Consequently، the results determined the existing needs and deficiencies in the districts. GIS technology was used in this research. At first، the spatial data were provided using the digital and linear maps، then the descriptive data were gathered from the documents، and a database was formed by integrating them with the statistics and field observations. To perform the spatial analysis، factors such as compatibility، safety، population، accessibility، and fair distribution were used and each of the sport facilities was scored based on each factor using an innovative method for each sport facilities. After summing up the scores، it was determined that the existing sport facilities were in very unsuitable، unsuitable، moderate، suitable، and very suitable status by %7، % 52. 26، % 29. 63، % 9. 88، and %1. 23، respectively. Finally، the needs of districts and their deficiencies were specified in terms of sport facilities based on the obtained maps and results.
    Keywords: Spatial analysis, Sport Facilities, Geographical Information System, 5th, 6th districts of Isfahan City
  • M.H. Saraei Pages 23-42
    Housing is a basic human need. Due to its distinctions from other human needs، it has a special standpoint in economy، politics، culture and society as any changes in any of the above sections may considerably affect this section. This fundamental and primary need (housing) has many diversities and varieties in City of Yazd. This diversity has been caused by the city''s economic، social، living، occupational، religious، artistic، geogrophical، historical، cultural and community factors. Sometimes، living places have been manifested as a house in its general concept. Thus، residence، employment، leisure and top kinship ties have been emerged in family collections as small communities called houses. However، housing has the special meaning of residential place in today''s life. The present work folowed such an investigation and attempted to highlight substantial differences of housing from houses. This research was a historical and descriptive survey. Also، several groups of some models were examined and the results indicated that today''s housing was the result of gradual reduction in the identity and operation of traditional houses. This kind of housing as a borrowed and single functional model for residence or a hostel has been developed without finding any replacements for the physical elements in traditional houses.
    Keywords: House, Housing, Family collection, Apartment blocks, Yazd
  • M. Masoud, H.R. Beygzade Shahraki Pages 43-66
    Urban spaces in the past were formed in an integrated and unrecorded manner of unity between architects and other related artificers. In those works، patterns of ornaments and decorations were used as quality-making and identifying elements، in addition to their climatical and structural functions. This shows special attention to the elements that affect the quality of urban spaces. Nowadays it seems that attention to quality and design features of urban spaces and architecture of urban facades have decreased. Also، the works of urban architecture and their decorations in the historical contexts have quick process of destruction. For these reasons، architecture of urban spaces has been exposed to serious threats. Recognition of concepts، qualities، motifs and cases of urban architectural decorations through theoretical discussion and analysis of field samples and finally، pathology and explanation of the necessities for the conservation of these works، are the basic objectives and main results of this paper.
    Keywords: Conservation, Regeneration, Decoration, Ornament, Motif, Urban Architecture, Historical Urban Fabric
  • M. Entezari, A. Rashtiani Pages 67-88
    Land and the way it is used has always been the main issue of urban planning and in fact، it determines the final fate of urban development plan and how to intervene and supervise the use of land. In addition، it has always been one of the social، economic and physical problems in the context of contemporary urbanization. In this study، land application status in Sadabad city was investigated. To reach such goal، first the current status of applications was evaluated and then a plan for future was made. The method applied in this article is descriptive-analytical and the main framework of the study is library method and additional data were gathered through field study. For qualitative analysis of land use the SWOT method was used and GIS and AUTO CAD software were applied for drawing maps. Results determined that in most applications، a deficiency exists and some applications have favorable situations which points to an imbalance in the user status and should be directed toward equilibrium via careful planning.
    Keywords: land use, evaluation, planning, Sadabad
  • A.A. Anabestani, M. Abbasi, M. Roosta Pages 89-104
    The issue of satisfaction is considered as one of the most important subjects in the field of urban research in different countries. The importance of this issue is due to the increasing volume of satisfaction-related studies in public policy agendas and its role as an efficient tool in urban management and planning. This paper aims to evaluate factors affecting the degree of satisfaction of students applying for a certificate from driving schools in Shiraz metropolis. Research method in the current study is descriptive and analytical in which the majority of the data were gathered based on field study using sampling technique. The population of this study includes all students applying for a certificate from driving schools in Shiraz metropolis. By using a sampling formula، the sample size calculated in this study was 265 people. Results show that students put a lot of time and effort in training related issues which was not useful based on majority of them. Also، they mentioned that، the dedicated time for these activities (6 hours)، with consideration of the volume of the “regulations and guidance driving” book، does not meet their needs. Moreover، due to the private ownership of these schools، facilities available are designed to make a profit rather than focus on enhancing the quality of training and therefore driving abilities. Evidence shows a lack of satisfaction with the performance of driving schools in Shiraz metropolis. Therefore، there is no significant relationship between individual variables such as age، gender، education and marital status with the level of satisfaction with the performance of driving schools (for all individual variables، the Sig. (2-tailed) level was greater than 0. 05). Only for the variable of job، the Sig. (2-tailed) level (0. 015) is less than 0. 05; thus، the satisfaction was observed and there is a significant relationship.
    Keywords: Evaluating the impact of influential factors on people's satisfaction with the performance of driving schools in Shiraz
  • R. Sheykh Beygloo, S. Nematolahi Bonab, H. Sheykh Beygloo Pages 105-124
    Cities، with whatever function they have، cannot be away from commercial and trade activities. Because، human’s social life and needs call for these activities. Local bazaars and daily bazaars are salient samples of these commercial activities which have existed since a long time ago. In fact، daily bazaars concentrate the commercial activities and this concentration leads to consumer’s simple accessibility and time saving. One of the urban services is establishing daily bazaars to provide citizens’ daily needs sufficiently; based on the municipalities’ law، urban management is responsible for preparing this service. Tabriz city، as one of the metropolitans of Iran، has only five daily bazaars. Regarding the fact that none of these bazaars are located in regions 3and4، suitable localizing and establishing daily bazaars would improve citizens’ welfare. So، preparing convenient accessibility to daily bazaars for citizens of urban regions 3 and 4 of Tabriz city and providing their requirements in the local scale is the main aim of this study. The sum of the population of regions 3and 4 is 639106. Taking the population threshold equal to 40000، the number of needed bazaars in existent condition is 16. For localizing bazaars، all unused land lots were determined using Arc View software (104 lots). Then، these lots were compared and analyzed with respect to land area، slope، land form، accessibility، population density، parking potential، compatibility and land cost، using Analytic Hierarchy Process (AHP) and Expert Choice software.
    Keywords: Analytical Hierarchy Process (AHP), Daily bazaar, Land Use, Localization, Tabriz city
  • Z. Davoudpour, F. Sabouri Pages 125-146
    As the main area for both living and activities of people، urban spaces are facing various physical، managerial، social and cultural issues and the like which arise from the negligence of the basic needs of the diverse classes of the community in planning and designing such spaces. Lack of sufficient attention to the fundamental features of an ideal urban space including security and welfare، liveliness and the like by the urban planners and failing to consider the people''s opinions and needs in designing and developing urban environments have driven us to the point where we witness improper and vulnerable spaces which are followed by dissatisfaction of the users. The principal objective of the current research، upon examining the urban spaces as well as the issues and obstacles surrounding them and analyzing an ideal urban space، is to introduce and implement an appropriate and feasible approach through which the existing and the potential problems concerning urban spaces could be analyzed and identified and in order to prevent the occurrence of the potential problems in the future before they are experienced by the citizens، some corrective measures and constructive proposals are to be provided. The FMEA technique is of the noticeable approaches in the field of industry، the base of which is achieving an ideal quality. This approach lays the stress on identifying the errors and preventing the likely problems and also finding the most cost-effective solutions and constructive proposals regarding both applying and implementing this approach in the field of urban planning via combining and adjusting it with magnificent concepts in the urban planning science، it could bring along new solutions for urban issues and prevent their occurrence in the urban spaces. By implementing the FMEA technique in Daneshjoo Park of Tehran intending to identify and remove its problem، upon combining and adjusting this method with the urban concepts، it was proven that these findings could be utilized in the field of urban planning، investigating، preventing and solving the problems of urban spaces.
    Keywords: FMEA, Problems, urban space, RPN, Function