فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی شهری - پیاپی 16 (بهار 1393)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 16 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی سلطانی صفحات 1-18
    تجارب چند دهه اخیر نشان می دهد که راهکارهایی از قبیل توسعه مسیرهای جدید و افزایش ظرفیت راه ها، توقف گاه ها و تقاطع ها در مناطق شهری نمی تواند به عنوان پاسخی راهبردی در درازمدت در برابر مشکلات روزافزون ترافیکی باشد. در مقابل، بسترسازی فنی، محیطی و اجتماعی برای افزایش سهم حمل و نقل انبوه بر و غیرموتوری یک راهکار پایدار محسوب می شود و امروزه در دستورکار مدیریت شهری در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه قرار گرفته است. در کشور ما، اجرایی شدن زیرساخت های حمل و نقل جمعی و غیرموتوری، ضرورت تخصیص بودجه کافی از سوی هم دولت و هم شهرداری ها را ایجاب می کند. در این راستا، در برنامه عمرانی پنج ساله شهرداری ها (قالب مصوب وزارت کشور)، عبور و مرور شهری یکی از فصول ده گانه برنامه عنوان شده است. این مقاله به بررسی محتوایی و اسنادی مرتبط با میزان تخصیص بودجه به بخش عبور و مرور در برنامه های پیشین شهرداری شیراز پرداخته و از روش تحلیل قیاسی برای بررسی جایگاه و اهمیت توسعه حمل و نقل پایدار در نزد برنامه ریزان و مدیریت شهری بهره گرفته است. نتایج تجزیه و تحلیل، نشان دهنده آن است در حالی که برای توسعه شبکه معابر سواره و تقاطع های غیرهمسطح هزینه های کلانی تخصیص یافته، در همان حال، سیستم های حمل و نقل عمومی و شبکه دوچرخه سواری و پیاده روی به عنوان گزینه های حمل و نقل پایدار، کمتر مورد توجه بوده است. به نظر می رسد، دستیابی به توسعه پایدار در بخش حمل و نقل شهری، نیاز اساسی به تغییر پارادایم توسعه حمل و نقل درون شهری و تجدید نظر در نگرش های مدیران و برنامه ریزان داشته و در این میان، اصلاح چرخه تنظیم برنامه عمران شهری همراه با بازنگری در سازوکار تخصیص بودجه و تعریف طرح ها و پروژه ها در بخش های مختلف، ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: حمل و نقل پایدار، حمل و نقل غیرموتوری، زیرساخت ها، تخصیص بودجه، شهرداری شیراز
  • عیسی ابراهیم زاده، خدیجه فاطمی نژاد صفحات 19-38
    تفکر نهادینه سازی مشارکت و حضور مردم در فرآیند اداره و مدیریت شهرها از برنامه ها و را هکارهای موثر در رسیدن به مدیریت شهری کارآمد است که در جوامع مختلف به اشکال گوناگون و روش های مختلف قابل مشاهده می باشد. به منظور تحقق این مهم شناخت موانع، مشکلات و راهکارهای تقویت مشارکت مردم در امور محلی و شهری، در برنامه ریزی و مدیریت مشارکتی، یکی از ضروریات مدیریت مطلوب شهرهاست. در این پژو هش مدیریت شهری و چگونگی مشارکت مردم در شهرهای کوچک مورد بررسی قرار گرفته و بدین منظور شهر یونسی از شهرستان بجستان، استان خراسان رضوی که در سال 1383 به شهر تبدیل شده است به عنوان محدوده مطالعه انتخاب و 100 نفر از شهروندان(خانوار) و اعضای شورای شهر و پرسنل شهرداری، به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی بوده و برای جمع آوری داده ها از دو شیوه اسنادی و پیمایشی استفاده شده است. بدین منظور چگونگی مشارکت شهروندان در امور مربوط به شهر به عنوان متغیر اصلی تحقیق بررسی شده است. برای این منظور از روش دلفی و از آزمون One-Sample T- test استفاده شده است. نتایج یافته ها نشان دهنده آن است که متغیر مشارکت از دید شهروندان با میانگبن جامعه 3510/1 که از 5/1 (میانگین برابری جواب ها) کمتر است و با توجه به سطح معناداری که از 05/0 کمتر بوده، با ضریب اطمینان در سطح 95% شهروندان در امور مربوط به شهر با شورای شهر و شهرداری مشارکت لازم را ندارند. از دید مدیران شهری نیز میانگین جامعه، بر اساس طیف 5 گزینه ای لیکرت 3600/3 بوده و با توجه به سطح معناداری که از 05/0 کمتر است، بنابراین، با ضریب اطمینان در سطح 95% شهروندان در امور مربوط به شهر با شورای شهر و شهرداری از دید مدیران نیز همکاری لازم را ندارند. از این رو به منظور تقویت مشارکت های مردمی و توسعه کارکردهای شهری؛ فراهم نمودن زمینه های مشارکت مردم در تصمیم گیری ها باید به عنوان یک اصل اساسی مورد توجه جدی مدیران شهری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، مشارکت شهروندی، شهرهای کوچک، شهر یونسی
  • غلامعلی خمر، وحید پاسبان عیسی لو صفحات 39-54
    اطلاع از میزان تقاضای موجود در زمینه صدور پروانه ساخت در هر دوره یکی از مباحث اساسی است که شهرداری ها در راه پاسخگویی به تقاضاکنندگان نیازمند آن هستند. عدم اطلاع در این زمینه سبب ایجاد مشکلاتی مانند اتلاف وقت و انرژی، کاهش کارایی و نارضایتی ارباب رجوع و در نهایت فقدان برنامه ریزی مدون را سبب می شود. با توجه به روند پرنوسان و غیر خطی انگیزه افراد برای ساخت وساز و در ادامه تهیه مجوز ساختاز شهرداری و متغیرهای موثر بر آن، مدل های غیرخطی و بخصوص شبکه های عصبی (ANN) و سیستم استنتاج عصبی فازی تطبیقی (ANFIS) در این امر توفیق بیشتری داشته اند. به این منظور ترکیبی از اساسی ترین پارامترهای برون بخشی و درون بخشی تاثیر گذار در تصمیم گیری افراد برای ساخت وساز یعنی جمعیت شهرو نرخ رشد آن، متوسط درآمد وهزینه خانوار شهر (زابل)، تاثیرفصل های مختلف سال در قالب عامل دما، میزان تولید ناخالص داخلی(در سطح کلان)، تورم، ونوسانات مربوط به نرخ ارز (به عنوان پارامترهای برون بخشی) و عواملی مانند زمین و قیمت آن، تراکم و نرخ عوارض ساخت وساز (به عنوان عناصر درون بخشی) در نظر گرفته شده اند. در این بینبرای مقایسه توانایی آن ها نسبت به هم از معیارهای ارزیابی کارایی مدل ها مانند(ضریب تعیین)MAD،(میانگین قدر مطلق انحرافات) و RMSE (ریشه میانگین مربع خطا) استفاده شده است. در نهایت ANFIS به دلیل اتکا به ترکیب ((قدرت یادگیری شبکه عصبی و عملکرد منطقی سیستم های فازی))؛ بامقدار (9656/0، 9899/0)، RMSE(0026/0، 0064/0)، MAD (0018/0، 0061/0)به ترتیب برای آموزش و آزمون، بر روشANNبرتری نشان داده در نتیجه مدل مناسبتری برای پیش بینی هدف ماست.
    کلیدواژگان: تقاضای پروانه ساخت، شبکه عصبی مصنوعی، ANFIS
  • علیرضا بندرآباد، فرشته احمدی نژاد صفحات 55-74
    توسعه روزافزون جمعیت شهری و جایگزینی رویکردهای کیفی به جای توجه به استانداردهای کمی باعث طرح موضوعاتی نظیر کیفیت زندگی شهری و زیست پذیری شهری شده است که در مقیاس ها، قلمروها و ابعاد مختلف قابل بررسی است، شهرک گلستان واقع در منطقه 22 شهر تهران از جمله سکونت گاه های جدید و واقع در جهت توسعه شهر تهران است که با توجه به توسعه های متعددی شهرک مانند در غرب تهران به خصوص در منطقه 22، لزوم سنجش و ارزیابی این نوع از سکونتگاه ها در قلمروهای مختلف بر پایه مشارکت مردمی (بعد ذهنی) و استاندارد های برنامه ریزی (بعد عینی) ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش با توجه به چارچوب نظری حاصل از اشتراک قلمروهای کیفیت زندگی و شهر زیست پذیر، این شهرک در دو بعد عینی و ذهنی در قلمروهای اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیبایی شناختی، دسترسی و حمل ونقل و خدمات شهری مورد بررسی قرارگرفته است. هدف از این پژوهش سنجش میزان زیست پذیری شهرک گلستان در دو بعد عینی و ذهنی و شناسایی عوامل مهم و موثر در ارتقای کیفیت زندگی در آن است که بدین منظور با استفاده از مدل تاپسیس میزان برخورداری عینی و رضایت ذهنی در قلمروهای مختلف اندازه گیری گیری شده است، نتایج مدل تاپسیس میزان رضایت کلی در همه قلمروها را عدد 0.51 نشان می دهد که با توجه به طیف لیکرت این شهرک در وضعیت متوسط قرار دارد و بررسی قلمروها در بعد عینی نشانگر برخورداری بسیار مناسب در عرصه مسکن (0.86) و برخورداری نامناسب (.35) در قلمرو کالبدی است، از سویی دیگر بررسی رضایت ذهنی نشانگر مناسب تر بودن وضعیت قلمروهای مسکن (0.58) و محیط زیست (0.67) نسبت به وضعیت اقتصادی (.44) و اجتماعی (0.46) است و در نهایت با توجه به همبستگی 0.28 بین رضایت ذهنی و برخورداری عینی رابطه معناداری بین دو بعد عینی و ذهنی کیفیت زندگی مشاهده نمی شود که این عدم توافق، نشانگر عدم تعریف مناسب سرانه ها و شعاع های دسترسی استاندارد می باشد و اهمیت برنامه ریزی مشارکتی برپایه نظر مردم را بیش از پیش نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی ذهنی، کیفیت زندگی عینی، شهر زیست پذیر، مدل تاپسیس، شهرک گلستان
  • مژگان انتظاری، یوسف آقایی پور صفحات 75-88
    امروزه صنعت گردشگری یکی از منابع مهم تولید درآمد، اشتغال و ایجاد زیرساخت ها برای رسیدن به توسعه پایدار است. منطقه بیستون یکی از مناطق زیبا و دیدنی استان کرمانشاه است که علی رقم وجود جاذبه های گردشگری فراوان فاقد امکانات و تسهیلات مناسب برای جذب گردشگران است. از آنجا که برای برنامه ریزی مناسب در زمینه گردشگری نیازمند شناخت قابلیت ها و محدودیت های منطقه هستیم، بنابراین، در این پژوهش سعی داریم که قابلیت ها و محدودیت های توسعه گردشگری در منطقه بیستون را شناسایی و ارئه راهبرها و استراتژی های مناسب جهت توسعه اکوتوریسم را مشخص نمائیم. روش مورد استفاده در این پژوهش، روش توصیفی– تحلیلی است. به منظور جمع آوری اطلاعات و داده های مورد نیاز، از مطالعات کتابخانه ای، بررسی اسناد و همچنین مطالعات میدانی شامل مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده و با توجه به اطلاعات به دست آمده به بررسی جاذبه ها، امکانات، خدمات و وضعیت کلی اکوتوریسم و ژئوتوریسم در منطقه اقدام شده است. در مرحله بعد، جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارائه راهبردها و استراتژی های توسعه اکوتوریسم و ژئوتوریسم از روش SWOTاستفاده شده است. یافته های تحقیق، نشان دهنده آن است که، منطقه بیستون توانایی های بالایی در زمینه اکوتوریسم و ژئوتوریسم دارد و وجود رودخانه گاماسیاب و سراب بیستون و نوژیوران و همچنین چشم انداز زیبای منطقه مهم ترین نقاط قوت منطقه هستند، ولی با کمبودهایی همچون عدم تبلیغات، نبود مکان های اقامتی و کمبود امکانات زیربنایی و رفاهی مواجه است.
    کلیدواژگان: گردشگری طبیعی، اکوتوریسم، ژئوتوریسم، بیستون، روش SWOT
  • مسعود صفایی پور، زهرا سیاحی، محمد امین زرگر شوشتری، نادیا داری پور صفحات 89-104
    وقف همواره ابزاری برای حل و فصل مشکلات اقتصادی و اجتماعی، از جمله مبارزه با فقر، گسترش رفاه و امثال آن محسوب می شده است. تمدن اسلامی مدیون موقوفات عامه در طول تاریخ اسلام است. نهاد وقف می تواند با سرمایه گذاری در امور عام المنفعه مرتبط با هدف های امنیت، معنویت، رشد اقتصادی و عدالت که اهمیت ویژه ای در اقتصاد اسلامی دارند به انباشت سرمایه فیزیکی و انسانی و در نتیجه به رفاه عمومی کشورهای اسلامی کمک کند. نهاد وقف عامل بسیار مهمی در جلوگیری از تجمع و تمرکز ثروت در جامعه محسوب می شود. هدف این پژوهش بررسی و ارزیابی تاثیر وقف بر توسعه اقتصادی منطقه 1 شهر اهواز است. با برآورد 320 نفر با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه تعیین، سپس افراد مورد پرسش گری قرار گرفته اند. پس از برداشت های میدانی نقشه ها با استفاده ازنرم افزارARC GIS ترسیم شده اند. با در نظر گرفتن افزایش چشمگیر درآمدی وقف در سال 1392 به 5480 میلیون ریال نسبت به سال 1390 به مبلغ 1750 میلیون ریال می توان به نقش مهم عامل وقف در توسعه اقتصادی شهر اهواز پی برد. در این پژوهش با استفاده از نرم افزار Spss با روش t یک نمونه ای به تجزیه و تحلیل متغیرها پرداخته شده است. با تعیین شاخص های اشتغال، عدالت اجتماعی، امنیت، خدمات دولت، جریان پول و کالا، و تشکیل سرمایه و بررسی تاثیر این شاخص ها بر نهاد وقف، نشان داده شد که تاثیر وقف در اولویت اول منطقه 1 شهر اهواز بر تشکیل سرمایه و تامین اجتماعی و در اولویت آخر بر جریان کالا و پول و شاخص امنیت اقتصادی است. نتایج حاصله از تجزیه و تحلیل یافته ها، حاکی از این است که عامل وقف بر توسعه اقتصادی منطقه، که برابر 43/2 با سطح معناداری 001/0 و مقایسه ی آن با مقدار خطای مجاز 05/0 اثر زیادی دارد.
    کلیدواژگان: وقف، توسعه اقتصادی، رقبه، شهر اهواز
  • رضا مختاری ملک آبادی، محسن سقایی، فاطمه ایمان صفحات 105-120
    شهرهای خلاق مکانی جذاب برای کار کردن و زندگی شهروندان خود به خصوص برای نسل جوان، مکانی جذاب برای گردشگران(صنعت توریسم)، توانمند در شکوفایی بخش های مختلف اقتصادی نوظهور(خوشه ها و مراکز تحقیقاتی به ویژه در زمینه فناوری برتر) هستند. شهر اصفهان به لحاظ دارا بودن پیشینه تاریخی، طرح ساختاری مناسب، سابقه اقتصادی مطلوب، زیرساخت های حمل ونقل عمومی و خصوصی، تامین نیازهای خدماتی مصرف کننده و تولید کننده، ارتباط با سایر نقاط جهان از طریق ارتباط از راه دور و دیگر ارتباطات، همچنین مطرح شدن به عنوان «پایتخت و فرهنگ و تمدن اسلامی» قابلیت تبدیل شدن به شهر خلاق را دارد. هدف از بررسی و مطالعه شاخص های شهر خلاق(نمونه موردی شهر اصفهان) بطور کلی، می توان ارزیابی وضعیت کمی شاخصهای شهر خلاق در سطح شهر اصفهان و تجزیه و تحلیل و نحوه پراکنش این شاخصها در شهر اصفهان بیان کرد. با این اوصاف این پژوهش سعی بر آن داشته، که با استفاده از روش«توصیفی- تحلیلی»، همچنین با بهره گیری از داده های ثانویه، تهیه پرسشنامه از شهروندان، مدل تاپسیس، ضریب آنتروپی شانون و نرم افزارSPSS شاخص های شهر خلاق را در مناطق پانزده گانه شهر اصفهان مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. بر این اساس مناطق پانزده گانه شهر اصفهان با 12 فاکتور از شاخص های شهر خلاق رتبه بندی و سطح بندی شده اند. نتایج حاصل از مطالعات نشان می دهد که میزان برخورداری مناطق 15 گانه شهر اصفهان از لحاظ شاخص های خلاق به یک صورت نبوده و اختلاف زیادی بین مناطق شهر اصفهان وجود دارد که بهترین وضعیت از لحاظ این شاخص ها منطقه 1، 5، 3، 6 و کمترین را از لحاظ این شاخص ها مناطق14 و 13 داشته است. به طور کلی شهر اصفهان، با توجه به تحلیل های انجام شده پتانسیل حرکت به سمت شهرهای خلاق را داراست.
    کلیدواژگان: سطح بندی، شهر خلاق، شاخص، شهر اصفهان، مدل های برنامه ریزی منطقه ای
|
  • A. Soltani Pages 1-18
    Several actions such as widening roads، developing freeways and building huge interchanges and parking’s have been often taken in response to declining traffic problems and preventing more congestion in recent decades. However، the success of such measures as a strategic approach to reduce traffic congestion in the longer term is doubtful as many evidence showed so far. On the other hand، technical، social and environmental grounding for developing public transportation systems and encouraging non-motorized modes of travel، such as walking and cycling are regarded as a more sustainable way، now being received ancillary attention in both developed and developing countries. Sufficient infrastructure provision for public transit and non-motorized travel requires allocating enough funds by both local and national governments. In this way، urban transportation is one of the main chapters listed in the five-year plan of municipalities. This paper reviewing relevant documents investigates comparatively the part of budget allocation in previous financial plans of Shiraz Municipality in order to discover the importance of sustainable travel in financial planning. The results showed that public transport، walking and cycling have been considered as minor modes receiving little attention. On contrast، the major share of budget has been denoted to car-related facilities such as road widening and highway development in hope of reducing traffic concerns. Therefore، a paradigm shift is required to modify the current trend. In this way، a set of policy measures in both budget allocation and project planning areas is suggested.
    Keywords: Sustainable Transportation, Non, Motorized Modes, Budget Preparation, Allocation, Shiraz
  • I. Ebrahimzadeh, Kh. Fateminazhad Pages 19-38
    The development of suburbs of big cities، involving both cities and rural areas، is one of the most important efforts for development of countries. One of the most important procedures is to concentrate on small cities and their functions on regional development. It is done in order to decrease the problems، increase the achievements and their effects on regional and environmental development. These cities will not be effective on regional and national development if it is not concentrated on urban management. The aim of this research is to study the problems and difficulties of urban management in small cities. For this purpose، Yunesi Town of Bejestan which locates in Khorasan Razavi province and at 1383 became a city is selected as study area and as statistical sample 100 citizens (family) and members of city council and 10 employees of city hall are selected. The research is descriptive – analytic and in order to gather information، testing and documentary methods are used. The lack of sources and non – cooperation of citizens in urban matters are studied as variables of research. In the study of lack of sources variable is used from the scientific Delphi method whereas in the study of cooperation of citizens variable is used from the One – Sample T – Test in which average of 1. 4 of lack of resources is the first primary in the management problems. Based on the opinions of citizens about the cooperation of themselves، the average becomes 1. 3510 which is less than 1. 5 and given significant level becomes less than 0. 05، 95% of citizens; certainly، do not cooperate with city council and city hall in urban matters. Based on the opinions of managers، average of society becomes 3. 3600 which is more than 3 (because range of five option likert are used)، and given significant level (0. 02) is less than 0. 05، 95% of citizens do not cooperate with city council and city hall. The results indicate that lack of sources is the most important management problems in Yunesi Town. Also based on the results of above studies، citizens do not cooperate with city hall in urban matters.
    Keywords: urban management, Citizen Participation, small Town, Yunesi Town
  • Gh. Khammar, V. Pasban Isaloo Pages 39-54
    Notice of the amount of the claim in the context of license of building in each course is one of the fundamental issues that municipals for answer to client needs. The lack of information in this area caused problems such as a waste of time and energy، reducing efficiency and dissatisfaction with clientele and ultimately causes of the lack of planning. With regard to process of non-liner and pendulous individuals motivated to building and more crafting of construction permits from municipalities and variable affecting it، non – liner models special Artificial Neural Network (ANN) and Adaptive Neural Fuzzy Inference System (ANFIS) would have more success. To this end، consider a combination of the most essential parameters as the external and internal part that are impact on the decision of people making to building، inclusive city''s population and its grows rate، average of the household costs and revenue، the impact of the season`s and temperature، the rate of gross domestic product (macro level)، inflation، and Exchange rate fluctuations (as the external parameters) and factors such as land and its price، building density، and the rate of imposition of construction (as the internal parameters). in continue to compare their ability to both، utilize from evaluation criteria to performance models such as the coefficient of determination (R2)، middle absolute deviations (MAD) and root middle square errors (RMSE). Finally ANFIS excel to ANN due to reliance to combination of ANN ventilations power and logical function of fuzzy inference system with amount of R=­­ (0. 9899، 0. 9656)، RMSE= (0. 0064، 0. 0026)، and AMD= (0. 0061، 0. 0018) for training and testing system.
    Keywords: Building permits application, ANN, ANFIS
  • A. Bandarabad, F. Ahmadinezhad Pages 55-74
    The dramatic growth of human population and taking into account of qualities approaches instead of the quantities standards has arise issues such as the quality of urban life and livability so that it should be examined in the variety of scales and domains. Golestan town located in the twenty-second district of Tehran is one of the new residences in the west part of the city. Regarding many developments occurred in the west part، particularly in the aforementioned district، examination and evaluation of this kind of residences in various areas on the basis of public contribution (subjective manner) and programming standards (objective manner) is essential. In this research، the town in two objective and subjective aspects in the domains of social، economical، physical، aesthetical، accessibility، transformational and urban services is considered. This is carried out according to the theoretical framework of the similar regions in terms of life quality and habitable city. The aim of this study is to evaluate the extent of hesitancy of Golestan town in subjective and objective aspects and to identify the important and effective factors in its life quality elevation. Using Topsis model، the amount of subjective and objective satisfaction has been measured in different scopes. The results of Topsis model show that the amount of total satisfaction in all scopes is equal to 0. 51that according to Likret spectrum، this town is in the moderate situation. The examination of scopes in the objective aspect shows of having a very high value in dwelling (0. 86) and a very low value in physical scopes. On the other hand، the examination of subjective satisfaction shows high values in dwelling and environmental scopes of 0. 58 and 0. 67 respectively in comparison with the economic and social situations، 0. 44 and 0. 46، respectively. Finally، regarding the value of 0. 28 in the relation between subjective and objective satisfaction، there is no clear and meaningful relation between objective and subjective aspects of life quality. This disagreement indicates an inappropriate definition of length and amount of accessibility and highlights the importance of cooperative programming on the based on the views of people.
    Keywords: Objective quality of life, Subjective quality of life, Urban livability, Topsis Model, Golestan town
  • M. Entezari, Y. Aghaeipoor Pages 75-88
    Today،tourismis oneof the main sourcesofincome، employment and infrastructureto achievesustainable development. Bisetoon area in Kermanshah Province is one of the most beautiful that in spite of the lack of tourism facilities and is convenient for tourists. Because of thenecessityforproper planningin the fieldoftourismcapabilities andlimitations ofthe region، inthisstudywe have examinedthecapabilities andlimitationsof tourism development. We alsoidentifyandprovideguidanceandstrategiesfordevelopingecotourismin the region. The methodology ofthisresearch was based ondescriptive–analytical methods. For data collection، libraryresearch، documentationandfieldstudies such asinterviews andquestionnaireshave been used. Then، the SWOTanalysis matrix was used for data analysis and presentation of ecotourism and geotourism development strategies in the Bisetoon area. Researchfindingsindicatethat،inthe contextof ecotourismandgeotourism، thisareahasa highpotential capacity. The GamasiabRiver، Bisetoonspringhead، Nuzhyvran springheadand also the beautiful landscape of the region are some of themoststrengthsof this area. But still remains the shortage ofadvertising، the absence of the residential places، and the shortage of theinfrastructure and welfare facilities.
    Keywords: Natural tourism, Ecotourism, Geotourism, Bisetoon, SWOTmethod
  • M. Safaeepoor, Z. Sayahi, M. Zargar Shooshtary, N. Daripoor Pages 89-104
    Endowment is always considered as means of solving economic and social problems such as campaignagainst poverty، extent welfare and so on. Endowment organization is consideredas important factor tostop accumulation and gathering of wealth in society. The purpose of this study is to evaluateendowment effect on economic development of area one of Ahvaz. Using KOKRAN formula and volume of determination sample، 320 persons have been selected and thenasked. The graphs were drawn by GIS and ARC software Determination of the indicators is occupation، Social Justice، Government services and capital. Endowmentincome increased to 5480millionrials in 2013 in comparison to 2011 which was 1750 million rials and this result shows the important roleof endowment in economic development of Ahvaz. In this study (t) method used in SPSS software whichanalyzed variants. The results of analysis showed that endowment has more affected on economicdevelopment which equals 2/43 significant level of 0/001 and in comparison with trope error degree of0/05.
    Keywords: endowment, economic development, raghabe, Ahvaz city
  • R. Mokhtarimalekabadi, M. Saghaei, F. Iman Pages 105-120
    City in terms of historical background، design، reasonable structure، good economic history، public and private transportation infrastructure، servicing the needs of consumers and producers، with the rest of the world via telecommunications and other communications، as well being introduced as «the capital of Islamic culture and civilization» has the potential to become a creative city. The purpose of the study of creative cities (Isfahan case) In general، one can evaluate the quantitative indicators of the creative city of Isfahan، Isfahan، analysis and distribution of this index stated. Nevertheless، this study have tried the method «- descriptive analysis»، also utilizes secondary data، preparing the citizens، Model TOPSIS، the coefficient of Shannon''s entropy and the software SPSS indicators of creative Fifteen of urban areas to be analyzed. Accordingly fifteen urban areas of the 12 factors of creative urban indicators are ranked and graded. Least in terms of these indicators has areas 14 and 13. General city، according to an analysis conducted has the potential to move toward creative cities.
    Keywords: Grading, creative cities, indicators, Isfahan, Regional planningmodels