فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی شهری - پیاپی 17 (تابستان 1393)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 17 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا پورمحمدی، شهریور روستایی، احمد اسدی صفحات 1-18
    شهر به عنوان عالی ترین نمود تمدن بشری، نقش بنیادینی در ایجاد زندگی خوب برای تمام شهروندان دارد. اما در عین حال تاکید بر ابعاد کمی رشد در بسیاری از کشورها بویژه در کشورهای در حال توسعه منجر به دو قطبی شدن شهرها گردیده است. که قطبی از شهرها دارای مقبولیت و مطلوبیت بیشتر از نظر اجتماعی بوده و قطب دیگر دارای مطلوبیت و مقبولیت اجتماعی پایینی است که این خود در ظرفیت پذیری این بافت ها موثر بوده است. هدف از این مطالعه، ارزیابی مطلوبیت و رفاه اجتماعی تعدادی از محلات بافت فرسوده شهر زنجان است که با اقبال بیشتری ساخت و سازهای مسکونی در آنها صورت می پذیرد. پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی انجام گرفته است و اطلاعات مورد نظر به صورت مشاهده، تهیه نقشه های ضروری و تکمیل پرسشنامه جمع آوری گردید و برای تحلیل آنها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. حجم نمونه 365 خانوار است که از جامعه آماری بافت فرسوده مرکزی شهر زنجان که 7160 خانوار است، انتخاب شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مطلوبیت اجتماعی در سطح مطلوب و مسکن گزینی در حد متوسط بوده و بین مسکن گزینی و مطلوبیت اجتماعی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان می دهد که متغیر مطلوبیت اجتماعی 32 درصد واریانس مسکن گزینی را تبیین کرده است. طبق یافته ها هرچه در یک محله مطلوییت اجتماعی در سطح بالایی باشد منجر به افزایش سکونت پذیری آن می گردد بنابراین با افزایش رفاه اجتماعی و به تبع آن مقبولیت اجتماعی می توان تا حدودی به ظرفیت پذیری بافت های فرسوده امیدوار بود.
    کلیدواژگان: مطلوبیت اجتماعی، مسکن گزینی، بافت فرسوده، شهر زنجان
  • یاسر معرب، محمد جواد امیری، زهرا قربانی نیا صفحات 19-34
    فضاهای شهری که به عنوان عمومی ترین فضاهای باز شهری می تواند، کانون و بستر بروز حیات مدنی و شهرگرایی باشد با وجود سادگی ناشناخته است، با این حال موضوع فضای شهری را می توان این چنین تعریف کرد: فضای شهری یکی از عناصر ساخت فضایی شهر است که همواره با تاریخ یک ملت که در ادوار مختلف به وجود می آید شکل می گیرد و دگرگون می شود. این عنصر که فعالیت های مختلف فرهنگی، اجتماعی و سیاسی همواره در آن جریان داشته همیشه به عنوان یکی از عناصر اصلی در ساختار شهر اهمیت داشته است. خیابان های شهری نیز به عنوان یکی از مهم ترین فضاهای شهری از دیر باز بستر تعاملات اجتماعی بوده که بیش تر برخوردها و کنش ها میان افراد در آن ها به وقوع می پیوندد. بنابراین اهمیت خیابان ها در فضاهای شهری باعث شکل گیری این پژوهش شد هدف کلی از پژوهش حاضر، تببین عوامل تاثیرگذار در دستیابی به خیابان های ممتاز شهری و میزان اهمیت هر یک از این عوامل می باشد. مبانی نظری تحقیق و عوامل و مولفه های تاثیرگذار براساس مطالعات کتابخانه ای صورت گرفت. مدل ارزیابی عوامل تاثیر گذار در قالب چهار معیار اجتماعی و فرهنگی، خدماتی و رفاهی، محیط زیستی و منظر و اصول زیباشناسی به صورت سلسله مراتبی ایجاد گردید. روش تحقیق تحلیلی _ توصیفی است و به منظور ارزیابی نهایی و تحلیل داده ها از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) بهره گرفته شد. شیوه جمع آوری اطلاعات براساس تکمیل پرسشنامه از متخصصان و کارشناسان بوده است. ارزیابی و نتایج تحلیل داده ها نشان از آن دارند که معیار اجتماعی و فرهنگی با وزن 0.370 بیش ترین اهمیت را برای دستیابی به خیابان های ممتاز دارند و معیارهای خدماتی و رفاهی، محیط زیستی و منظر و اصول زیبا شناسی با وزن های 0.345، 0.185 و 0.100 در اولویت های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: فضاهای شهری، خیابان های شهری، تعاملات اجتماعی، خیابان ممتاز، AHP
  • عادل سپهر صفحات 35-46
    تحول اکوسیستم های شهری در مقیاس زمان و مکان حاصل روابط پویای بین عوامل اقتصادی-اجتماعی و فرآیندهای زیستی-فیزیکی است. انعطاف پذیری اکولوژیکی اکوسیستم های شهری به معنی درجه تحمل پذیری آنها در برابر آشفتگی ها قبل از تغییر و بازسازی در ساختار و عملکرد این سیستم هاست. انفصال و قطعات جداگانه اکولوژیکی، کاهش میزان پوشش، تغییرات در سیستم هیدرولوژیکی، چرخه مواد و یکنواختی در ترکیب گونه ای (هموژنیتی)، اکوسیستم های شهری را محیط های آسیب پذیر معرفی نموده است. سیستم هایی که الگوهای شهر مانند شکل، کاربری و ارتباطات، اثرات گوناگونی بر پویایی اکوسیستم و انعطاف پذیری اکولوژیکی آن گذاشته است. در این مقاله ارتباط الگوهای شهری با عملکرد اکوسیستم در قالب مدلی مفهومی تحلیل شده است. فرض بر این است که انعطاف پذیری در اکوسیستم های شهری تابع فعالیت های انسانی و زیستگاه های طبیعی است که بوسیله فرآیندهای اقتصادی-اجتماعی و بیوفیزیکی در نواحی شهری اداره می شود. مدل تحلیل شده در این مقاله می تواند در برنامه ریزی و مدیریت شهری برای پژوهشگران این حوزه ملاک عمل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، اکوسیستم شهری، محدوده جذب پوشش، محدوده جذب پراکنده، الگو
  • عیسی پیری، اصغر رشیدی ابراهیم حصاری، الی ناز بابایی، حامد روشنایی صفحات 47-64
    در ادبیات نظری و چارچوب شناختی متحول در علوم اجتماعی، مفهوم توسعه ابتدا در واکنشی انتقادی به مفهوم رشد اقتصادی و مفهوم توسعه پایدار در برابر مفهوم توسعه بوجود آمد. این مقاله ی به بررسی، شناخت و تحلیل ساختارهای اقتصادی، اجتماعی، کالبدی- فضایی و زیربنایی محلات شهر بناب و سنجش میزان برخورداری آنها با استفاده از تکنیکهای کمی مختلف مانند تکنیکهای توسعه یافتگی موریس، تکنیک تحلیل سلسله مراتبی، تاپسیس می پردازد. طوری که هر تکنیک نتایج تکنیک متفاوت دیگر را کنترل می نماید. اهداف تحقیق؛ تحلیل عوامل موثر در توسعه شهر بناب، سنجش سطوح توسعه یافتگی محلات با استفاده از تکنیکهای کمی و تعیین اولویتهای اقدام و برنامه ریزی محلاتاست. این تحقیق از لحاظ ماهیت و روش تحلیلی- توصیفی است. نوع تحقیق کاربردی بوده و جامعه آماری تحقیق محدوده ی مکانی محلات شهر بناب است. با استفاده از فرمول عمومی کوکران حجم نمونه 400 نفر انتخاب شده است. جهت نمایش فضایی محلات و یافته های پژوهش از نرم افزار Arc GIS بهره مند شده ایم. یافته های تحقیق نشان می دهد که گسستی آشکار بین محلات مختلف شهر بناب به لحاظ برخورداری درانواع شاخصهای مورد بررسی وجود دارد.
    کلیدواژگان: تکنیک توسعه یافتگی موریس، تکنیک تحلیل سلسله مراتبی، تکنیک TOPSIS، اسکان غیر رسمی، بناب
  • مهسا نوروزیان، کرامت الله زیاری صفحات 65-82
    آپارتمان نشینی را می توان از مهمترین تحولات در فرایند اسکان بشر در شهرها دانست که به فرم قالب مسکن شهری در دوران معاصر تبدیل شده است. در ایران نیز به ویژه در شهرهای بزرگ نزدیک به 3 دهه است که آپارتمان نشینی با همه محاسن و معایبی که دارد متداول شده است و هرچند راهکار مناسبی برای تامین و حل مشکل مسکن به نظر می رسد اما مشکلات زیادی را نیز به همراه دارد. کمبود فضاهای مورد نیاز مانند پارکینگ از جمله این مشکلات است. نبود قوانین و ضوابط مدون، مشخص و شفاف در زمینه طراحی، ساخت و بهره برداری از مجتمع های آپارتمانی است. از سویی عملکرد شهرداری ها که در بیشتر موارد منجر به عدم تامین پارکینگ مورد نیاز ساختمان ها می شود سبب شده است که در حال حاضر مشکل پارکینگ یکی از مهمترین مشکلات مجتمع های آپارتمانی در شهرهای بزرگ باشد. هدف از این پژوهش بررسی و شناخت پیامدهای ناشی از عدم رعایت ضوابط و مقررات مربوط به پارکینگ مانند پیامدهای اجتماعی- فرهنگی، پیامدهای اقتصادی و... است. نوع تحقیق کاربردی و روش اصلی تحقیق توصیفی تحلیلی است. در این پژوهش جامعه آماری مورد مطالعه خانوارهای ساکن در مجتمع های آپارتمانی مناطق مختلف کلان شهر تهران هستند در پایان برای انتخاب نمونه ها با بهره گیری از روش اتفاقی ساده مبادرت به تکمیل پرسشنامه شده است. نتایج بدست آمده از تحقیق نشان داد که طبق آزمون همبستگی اسپیرمن بین متغیر عدم رعایت ضوابط مربوط به پارکینگ در آپارتمان ها و سه متغیر پایمال شدن حقوق شهروندی، بروز مشکلات اقتصادی و بروز مشکلات اجتماعی- فرهنگی رابطه معناداری وجود دارد. بدین معنی که عدم رعایت ضوابط و مقررات شهرداری در ارتباط با پارکینگ مجتمع های آپارتمانی می تواند باعث بروز پیامدهای اجتماعی – فرهنگی شود اما بین دو متغیر عدم رعایت ضوابط مربوط به پارکینگ و بروز مشکلات ترافیکی رابطه معناداری وجود ندارد و مشکلات ترافیکی در شهرتهران وابسته به عوامل دیگری است.
    کلیدواژگان: پیامد اجتماعی - فرهنگی، ترافیک، پارکینگ، مجتمع آپارتمانی، شهر تهران
  • سوسن علایی صفحات 83-102
    سازمان های غیردولتی(NGOs) در جوامع مدنی با هدف افزایش مشارکت شهروندان در امور مختلف اجتماعی و فرهنگی شکل می گیرند. از آنجاکه نحوه مدیریت یک سیستم، تاثیر بسزائی در عملکرد آن دارد، موفقیت سازمان های غیردولتی ایران نیز بستگی به بسترسازی مناسب جهت فعالیت این سازمان ها دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی نحوه مدیریت کلان و ساماندهی سازمان های غیردولتی ایران، بویژه سازمان های فعال در زمینه های فرهنگی وهنری است که از طریق بررسی نحوه مدیریت مدیران دولتی که مسئولیت بسترسازی برای فعالیت این سازمان ها را بر عهده دارند، انجام شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و هدف آن کاربردی است. دراین راستا براساس نظریه هنری فایول برای هریک از وظایف پنج گانه مهم مدیریت، فرضیه ای تنظیم شده است. طبق فرضیات تحقیق میان وظایف برنامه ریزی، سازماندهی، هماهنگی، هدایت و رهبری، و کنترل عملکرد متولیان به عنوان متغیرهای مستقل از یک سو و موفقیت سازمان های غیردولتی فرهنگی، به عنوان متغیر وابسته رابطهمعناداری وجود دارد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته ای که روایی آن با روش محتوایی- صوری و میزان پایایی آن هم با روش آلفای کرونباخ محاسبه و تایید گردید، استفاده شده است. این پرسشنامه در میان کلیه اعضای جامعه آماری، متشکل از41 نفر از مدیران و معاونین سازمان های دولتی مسئول، توزیع وجمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام گرفت و برای آزمون فرضیه های تحقیق از روش آزمون استقلال صفات کای دو استفاده شد. طبق نتایج بدست آمده چهار فرضیه تحقیق تایید شد، ولی فرضیه مربوط به اصل هماهنگی میان متولیان مورد تایید قرار نگرفت. در ادامه مقاله بر مبنای یافته های پژوهش پیشنهاداتی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت، سازمان های غیردولتی، دولت، مشارکت، سازمان های غیردولتی فرهنگی
  • علی اصغر عبداللهی، شهره رختابناک صفحات 103-122
    امروزه پارادایم پایداری به طور گستردهای به منظور پدید آوردن دنیایی که در آن انسانها بتوانند با عدالت و به گونه ای شایسته در کنار یکدیگر زندگی کنند، مطرح گردیده است. از طرفی دیگر یکی از بسترهایی که انسان در آن پرورش یافته و بسیاری از نیازهای خود را در آن برآورده می کند، «محله»است. تا قبل از انقلاب صنعتی و رشد فزاینده شهرها، محلات شهری رشدی تدریجی داشتند و ضمن حفظ ارزش های طبیعی، اجتماعی و کالبدی خود، به نیازهای نسبتا ثابت ساکنین پاسخ می دادند. اما در عصر جدید به تبع افزایش جمعیت و رشد سریع شهرها، محلات شهری، فرصت نیافتند تا خود را با مقتضیات جدید محلات شهری وفق دهند. به همین علت، به دلیل بی پاسخ ماندن بسیاری ازنیازهای ساکنین، بی سامانی ها و اختلالات زیادی بر این محلات حاکم گردید. نگرش توسعه پایدار محله که حاصل تلفیق دو رویکرد توسعه محله ای و توسعه پایدار است، تلاش می کند با تقویت و بهبود فضاهای کالبدی محله، تعاملات اجتماعی موثر را افزایش دهد و از این مسیر به افزایش حس تعلق به مکان، مسوولیت پذیری و ارتقاء سرمایه اجتماعی نایل گردد. در این مطالعه، پس از بررسی ادبیات نظری موضوع، معیارهایی متناسب با شرایط نمونه موردی (سنگ سیاه) انتخاب شده و سپس با استفاده از روش های آماری متناسب با سطح سنجش متغیرها، شرایط هر کدام از معیارهای موثر بر پایداری محله سنگ سیاه مورد سنجش قرار گرفته است، روش تحقیق، به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ ماهیت، روش علی(پس از وقوع) است. به عبارت دیگر، پس از بررسی برنامه ریزی محله ای پایدار در قالب مبانی، معیارهای توسعه پایدارمحله ای، با استفاده از گردآوری های میدانی(توزیع پرسش نامه در بین ساکنین محله مورد مطالعه)، مورد ارزیابی قرار می گیرد و در پایان، پس از تحلیل اطلاعات، الگوی مداخله، با تاکید بر استفاده از الگوی توسعه پایدار محله ای، ارائه می شود. یافته های این تحقیق نشان می دهد که، معیارهای هویت و خوانایی، پویایی و سازگاری، دسترسی به شبکه ارتباطی و خدمات، احساس تعلق، تنوع و سرزندگی، ظرفیت قابل تحمل محله و امنیت و ایمنی بر پایداری محله سنگ سیاه موثر است. مطالعات کلی نشان داد که میزان پایداری محله سنگ سیاه 76/4 است و به صورت معنا داری از عددپنج، که آن را به عنوان شاخص بررسی پایداری در نظر گرفته شده است، پایین تر است. از بین معیارهای بررسی شده معیارتراکم و ظرفیت قابل تحمل محله بیشترین ضریب تاثیر(0. 975) را بر پایداری محله دارد و معیار امنیت و ایمنی(751/0) کمترین تاثیر پایداری بر محله دارد.
    کلیدواژگان: توسعه محله ای پایدار، سرمایه های اجتماعی، هویت محله، احساس تعلق، محله سنگ سیاه
|
  • M. Poormohamadi, Sh. Roustaei, A. Asadi Pages 1-18
    The city as the highest civilization symbol plays a fundamental role in providing for a good life for all citizens. However، the emphasis on quantitative aspects of growth in many countries، especially in developing countries، has led to the polarization of cities. Some parts of the city are the most desirable and acceptable in terms of social life while others have low social desirability and acceptability that pose major impact on capacity of deteriorated urban areas. In this study we aimed to evaluate the desirability and welfare of some old parts of the city where more construction is happening. Research method is analytical and descriptive، and information was collected through observation، drawing necessary maps and questionnaires. SPSS software was used for analysis. For this purpose، we selected 365 out of 7160 households populating the deteriorated areas. Our findings show optimal measure for social acceptance and moderate for settlement، as well as a significant positive relationship between social desirability and settling. The regression analysis results indicate that social desirability variable accounts for 32% variance of settlement. According to the study carried out at a neighborhood، increasing social acceptability lead to increasing settling. Thus، increase in social welfare and social acceptance lead to high capacity of deteriorated areas.
    Keywords: SocialDesirability, Settling, Deteriorated Area, Zanjan City
  • Y. Moarab, M.J. Amiri, Z. Ghorban Nia Pages 19-34
    Urban spaces as an urban open spaces can be focus and basis for showing the urbanization and civil life. However with its simply until is unknown. Nevertheless the subject of urban areas can be define like this: urban area is one of features of spatial construction of cities that shape and change with history of one nation during different periods. This element that different currents like cultural and social and political always have been flew in it، always as one of the main elements of citiy''s structure is important. Urban streets as one the most important urban areas، from past has been context of social interaction that as most interactions between people happen on them. So the importance of streets in urban areas causes the formation of this article. The overall aim of the present study is explanation of effective''s factors in achieving to privileged urban streets and assess of importance of each factors. Assessment''s model of effective factors by the framework of four criterias: social and cultural، services and welfare، environment and landscape and principles of aesthetics was created like hierarchy''s structure. Method is analytical-descriptive. In order to final evaluation and data analysis Analytical HierarchyProcess (AHP) was used. Method ofdata collectionwasbased onquestionnairesofexperts. Assessment and data analysis''s results show that social and cultural criterion with weight of 0. 370 have the most important effect for achieving to Privileged streets. Next criterias like Serviceand welfare، environmentand landscapeandprinciplesofaesthetic with weight-0. 345، 0. 185and0. 100arethenextpriorities.
    Keywords: Urban areas, Urban streets, social interaction, privileged, streets, AHP
  • A. Sepehr Pages 35-46
    Urban ecosystems evolve over time and space as the outcome of dynamic interactions between socio-economic and biophysical processes operating over multiple scales. The ecological resilience of urban ecosystems، the degree to which they tolerate alteration before reorganizing around a new set of structures and processes، is influenced by these interactions. In cities and urbanizing areas fragmentation of natural habitats، simplification and homogenization of species composition، disruption of hydrological systems، and alteration of energy flow and nutrient cycling reduce cross-scale resilience، leaving systems increasingly vulnerable to shifts in system control and structure. Because varied urban development patterns affect the amount and interspersion of built and natural land cover، as well as the human demands on ecosystems differently، we argue that alternative urban patterns (i. e.، urban form، land use distribution، and connectivity) generate varied effects on ecosystem dynamics and their ecological resilience. We build on urban economics، landscape ecology، population dynamics، and complex system science to propose a conceptual model and a set of hypotheses that explicitly link urban pattern to human and ecosystem functions in urban ecosystems. We propose that resilience in urban ecosystems is a function of the patterns of human activities and natural habitats that control and are controlled by both socio-economic and biophysical processes operating at various scales. We discuss the implications of this conceptual model for urban planning and design.
    Keywords: resilience, urban ecosystem, sprawl attractor, vegetation attractor, pattern
  • I. Piry, A. Rashidi, E. Babaei, H. Roshanaei Pages 47-64
    In theoretical literature and changing cognitive framework in social sciences، development concept firstly as a critique reaction to economical growth concept and sustainable development emerged. This article focused on review، understanding and analysis of economic، social، physical – spatial and infrastructure of Bonab''s districts and evaluating of having of them using quantity techniques such as Morris development model، hierarchical analysis and TOPSIS. As each technique controls others. Research purposes are analysis of the dominant factors in development of Bonab، assessment of development levels of districts using quantity techniques and assigning of actin priorities and districts planning. This research method is analytical- descriptive. Research type is practical and statistical society is Bonab''s districts. Sample volume is 400. We use from Arc GIS to presentation. The conclusion demonstrates that there is apparent discontinuity between districts.
    Keywords: Morris development technique, hierarchical analysis, TOPSIS, informal settlement, Bonab
  • M. Noroozian, K. Ziari Pages 65-82
    Residing in apartments which has been turned into the urban settlement in the contemporary era can be regarded as one of the most dramatic changes occurred in the settlement process of humans in cities turning into the urban settlement in the contemporary era. In Iran، particularly in the mega cities، apartment residence، with all its advantages and disadvantages، has been common for nearly about three decades. It seems that living in apartments is an appropriate strategy for coping with the housing problem; however، it causes plenty of problems such as lack of proper apartment complexes parking lots space inside the apartment complexes. Merely for gaining more benefits، the contractors misuse the codified، transparent and clear-cut rules and legislations in the field of planning، constructing and utilization of apartment complexes; moreover، the critical action of municipality resulted in not providing parking lots، which is the major problem of apartment complexes in mega cities. In many cases، this issue results in the lack of parking lot required for any building on the one hand and brings about one of the most significant problems in connection with the apartment dwelling in mega cities on the other. Generally speaking، failure to comply with municipality parking rules and regulations in the apartment buildings has led to adverse effects and undesirable outcomes. Cultural and social problems، traffic congestion problems، economic problems besides trampling on citizens'' rights can be mentioned as some of them and the purpose of this study is to recognize and examine these outcomes and consequences.
    Keywords: social –cultural consequences, traffic, economic outcomes, apartment complexes, Tehran city
  • S. Alaei Pages 83-102
    Non-governmental organizations (NGOs) in civil societies are established with the aim of increasing citizens'' participation in various social and cultural affairs. Since the management of a system has a profound effect on its performance، the success of NGOs activities depends on the suitable context for their activities. The aim of this study is to examine the governmental executive managements'' function in terms of the macro- management of non-governmental organizations، especially those which are active in the cultural field. The method is descriptive and analytical for functional purposes. In the first step، based on the theory of Henry Fayol، 5 hypotheses were set up. According to the hypotheses، there are significant relationships between the management''s principles (planning، organizing، coordinating، leading and controlling) and the success of cultural NGOs. For data collection، the researcher-made questionnaire was distributed among all members of the target population، (41managers in governmental organizations، who were responsible for the activities of NGOs). Both descriptive and inferential statistical analyses were performed to test the hypothesis، along with the chi-square test. According to the results، managers consider the four main tasks of management، but the coordination between the governmental managers was ignored. Finally، based on the research findings، some suggestions are proposed.
    Keywords: Management, Non, governmental Organizations, Government, Participation, Cultural NGOs
  • A. Abdollahi, Sh. Rokhtabnak Pages 103-122
    Nowadays sustainability paradigm is being discussed dramatically for creating a world where human beings can live together in a befitting way with just. Moreover one of the environments in which human is nurtured and satisfies his needs are community. Before Industrial revolution and huge expanding of cities، urban communities were developing gradually and besides keeping physical، Natural and social values they could supply the fair fixed needs of their habitants. But in modern age because of the rapid population growth and booming cities، these urban communities didn''t have enough time to adjust and adapt with a new district''s requirements. Consequently، as so many demands of these community residents have been left unanswered، so much disorder and irregulars start to dominate these places. The community sustainable development attitude which is a result of combination of two approaches; the community development and the sustainable development، tries to increase social communication by strengthening and improving the physical of community space and there for achieve an increment in the sense of dependency to community، responsibility and rise the social capitals. In this study after perusing the theoretical literature of subject، suitable criteria which match the sample case''s condition (Sang''e Siah Neighborhood) has been chosen and then we have used statistical methods match with variable evaluation level، the condition of each criteria effective on the sustainability of the Sang''e Siah Neighborhood has been measured. Results of this study show criteria such as identity and legibility، mobility and adaptability، access to contact and service network، sense of dependency or attachment، divertimento and vitality، the bearable capacity of community، safety and security، all are effective on (Sang''e Siah Neighborhood). General studies demonstrate that the rate of sustainability of Sang''e Siah Neighborhood is 4. 76 so that in meaningful way this number is less than number 5 which we consider it as the number of sustainability. Among the criteria examined Myartrakm and Neighborhood bearing capacity highest impact factor (0. 975) on neighborhood stability and safety and security criteria (751/0) is the least lasting impact on the neighborhood.
    Keywords: community sustainable development, social capitals, community identity, the sense of dependency, Sange Siah Neighborhood