فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 8 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن احدنژاد، محمد مولایی قلیچی، هادی جوادزاده اقدم، افشار حاتمی صفحه 1
    یکی از مسائل مهم که اکنون در شهرهای بزرگ به چشم می خورد، عدم تعادل در نظام توزیع و نارسایی سیستم خدمات از جمله فضاهای آموزشی است. توسعه ناهمگون و برنامه ریزی نشده و رشد سریع جمعیت را می توان از دلایل اصلی بروز این مشکل بشمار آورد. در جهت افزایش کارایی این فضاها توجه به ساماندهی و توزیع مناسب ضروری به نظر می رسد. هدف از این تحقیق ساماندهی فضایی- مکانی و توسعه کالبدی فضاهای آموزشی در منطقه 8 تبریز است. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که در این مسیر ابتدا با استفاده از روش های تحلیل نزدیک ترین همسایه و شاخص موران، الگوی پراکنش فضایی مراکز آموزشی در محدوده مورد مطالعه مشخص گردید. با توجه به نتایج به دست آمده از این دو روش لزوم ساماندهی مراکز آموزشی در محدوده مورد مطالعه ضروری به نظر رسید، بدین منظور از مدل های ارزیابی چندمعیاره در محیط نرم افزار GIS استفاده گردید. به منظور ساماندهی وضع موجود مراکز آموزشی در محدوده مورد مطالعه از معیارهای تاثیرگذار و مناسب بهره گرفته شده و وزن مناسب این معیارها از طریق فرایند تحلیل سلسله مراتبی به دست آمد. در نهایت، نقشه مناسب که از روی هم گذاری به شیوه پیاده سازی تاپسیس انجام گرفته، استخراج گردیده است. با کمی تامل در نقشه وضع موجود می توان دریافت بیشترین پراکنش فضاهای آموزشی در قسمت جنوب و جنوب غربی این منطقه قرار داشته و الگوی منظمی ندارد. نقشه های حاصل از نتایج تحقیق فضاهای مناسب جهت احداث مکان های آموزشی را پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: ساماندهی، پراکنش فضایی، مراکز آموزشی، شاخص موران، GIS، منطقه 8 تبریز
  • مجید شمس، فریاد پرهیز، حافظ مهدنژاد، مصطفی قمری، کاوه محمدی صفحه 19
    ، ، به د. ، پدیده های سنگین تر بر . ، گذار است. هدف این پژوهش تحلیل رابطه بین تراکم جمعیت با نرخ وقوع جرایم ارتکابی در منطقه اسلام آباد است روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. برای تحلیل رابطه جرم و تراکم جمعیت از سامانه اطلاعات جغرافیایی و نرم افزارهای جانبی Crime Analysis و Case استفاده شده است. جامعه آماری مجموعه جرایم ارتکابی است که در دوره زمانی یک ساله در محدوده منطقه اسلام آباد به وقوع پیوسته است. یافته های پژوهش نشان می دهد منطقه اسکان غیررسمی اسلام آباد یکی از مهمترین کانون های جرم خیز در شهر زنجان است و توزیع فضایی جرایم در این منطقه از الگوی خوشه ایو متمرکز پیروی می کند. از میان 321 فقره جرم ارتکابی در منطقه اسلام آباد بزه شرارت با 19.31 و درگیری و بزه سوء مصرف و اعتیاد به مواد مخدر با 19.31 درصد کل جرایم ارتکابی در این محدوده بیشترین فراوانی را دارا هستند. در مقابل بزه کیف زنی و جیب بری با 0.6 درصد جرایم ارتکابی دارای کمترین فراوانی در بین سایر جرایم است. همچنین ارتباط معناداری بین بالا بودن تراکم و ازدحام جمعیت و افزایش ناهنجاری های اجتماعی در منطقه اسلام آباد مشاهده می گردد. به گونه ای که تراکم نسبی جمعیت در این منطقه422 نفر در هکتار سکونت دارند، این در حالی است که تراکم نسبی جمعیت در شهر زنجان 69 نفر در هکتار است. بنابراین، تراکم نسبی جمعیت در منطقه اسلام آباد 6 برابر بیشتر از متوسط تراکم جمعیت در سایر بخش های شهر زنجان است و به همان میزان نرخ وقوع بزهکاری نیز در این منطقه نسبت به سایر بخش های شهر بیشتر است.
    کلیدواژگان: نرخ جرم، تراکم جمعیت، اسلام آباد، جرایم ارتکابی
  • منصور حقیقتیان حقیقتیان صفحه 39
    نظریه شهری شدن لوئیس ویرث ادعا می کند که شهر نشینی بر خانواده و روابط خانوادگی تاثیر منفی می گذارد و موجب کاهش روابط صمیمی و اعتماد می شود. هدف این تحقیق که یک مطالعه مقایسه ای است؛ بررسی این مساله است که آیا بین افراد شهرنشین و غیر شهرنشین از لحاظ برخی مولفه های روابط انسانی مانند انسجام اجتماعی، احساس داشتن کنترل روی زندگی؛ اعتماد ورزی، میزان مشارکت اجتماعی و دارا بودن روابط نزدیک با اقوام و دوستان تفاوت معناداری وجود دارد. جامعه آماری تحقیق شامل شهروندان ساکن بوشهر و دیر -که هنوز شهری نشده است- در استان بوشهر است که از بین آنها با استفاده از رابطه کوکران 397 نفر (200 نفر از بوشهر و 197 نفر از دیر) با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش تحقیق پیمایش و تکنیک جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. برای سنجش اعتبار پرسشنامه از اعتبار صوری و برای سنجش پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که شهرنشینی روی اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی و مشارکت اجتماعی افراد تاثیر منفی معنی داری داشته است ولی روی گسترش معیارهای عام گرایانه، احساس بی کنترلی و داشتن روابط و اتکاء روی خانواده و اقوام تاثیر چندانی نداشته است.
    کلیدواژگان: شهرنشینی، انسجام اجتماعی، اعتماد، مشارکت اجتماعی، عام گرایی
  • اصغر ضرابی، جابر علی زاده، حمید عسگری صفحه 51
    دسترسی عادلانه به کاربری های شهری و استفاده بهینه از آنها یکی از مولفه های اساسی در توسعه پایدار و عدالت اجتماعی است. امروزه مفهوم زمین و فضای شهری هم به لحاظ طبیعی و کالبدی و هم به لحاظ اقتصادی- اجتماعی تغییر کیفی پیدا کرده و در نتیجه ابعاد و اهداف کاربری اراضی نیز وسیع و غنی شده است. بنابراین، استفاده از زمین و فضا به عنوان یک منبع عمومی، حیاتی و ثروت همگانی، باید با برنامه ریزی اصولی انجام پذیرد. با توجه به اهمیت این موضوع، در این پژوهش به بررسی و تحلیل کاربری اراضی روستا- شهر اصلاندوز با توجه به دیدگاه های کمی و کیفی پرداخته شده است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است. مسایل و کمبودهای کاربری ها به طور جداگانه به صورت کمی و کیفی، با لحاظ کردن شرایط اجتماعی، اقتصادی و کالبدی شهر بررسی شده و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی به تجزیه و تحلیل کاربری ها پرداخته شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده آن است که گسترش کالبدی این شهر در دهه اخیر و افزایش جمعیت آن، باعث عدم تعادل در کاربری اراضی آن گردیده است، بنابراین، تعادل بخشی به آن و ایجاد تمهیدات و تعیین راهکارهای مناسب به منظور جلوگیری از گسترش بی رویه شهر و حفظ اراضی کشاورزی و منابع طبیعی پیرامون شهر را ضروری می سازد. ارزیابی کمی کاربری اراضی شهر با توجه به سرانه ها و معیارها و همچنین ارزیابی کیفی آن با توجه به ماتریس های سازگاری، ظرفیت، مطلوبیت و وابستگی و تحلیل علمی آن در این پژوهش، نشان دهنده آنست که بسیاری ازکاربری های موجود از نظر کمی و کیفی با استانداردها و ضوابط علمی منطبق نبوده و نامتعادل است.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، روستا، شهر اصلاندوز، ارزیابی کمی، ارزیابی کیفی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • اکبر کیانی، فرضعلی سالاری سردری، مریم بیرانوندزاده، علیرضا بستانی صفحه 77
    رشد و تغییر ساختار و توسعه پایدار شهری و بهره گیری از منابع طبیعی متکی بر شرایط محیطی، کارکردی، جغرافیایی و جمعیتی شهر و منطقه است. نظر به اهمیت منابع طبیعی و نقش آن ها در توسعه پایدار، استفاده درست و منطقی از این منابع از جهات گوناگونی ضروری است. مدیریت این منابع در رشد و توسعه شهرها به صورت توسعه عمودی شهرها در کشورهای توسعه یافته شکل گرفته است، اما در برخی مناطق ایران به ویژه منطقه سیستان با توجه به موقعیت جغرافیایی آن (وفور زمین) با توسعه افقی شهرها (توسعه کم تراکم) و نابسامانی بازار زمین شهری (عدم کنترل کاربری ها)، همراه بوده که منجر به از بین رفتن زمین های کشاورزی حاشیه شهرها، افزایش هزینه حمل و نقل شهری، افزایش مصرف انرژی، حاشیه نشینی و... گردیده است. در این مقاله با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و بررسی میدانی از شهرهای زابل، زهک و ادیمی با توجه به جهات گسترش آنان و تبدیل نقاط روستایی به محلات شهری (خاک سفیدی- ادیمی)، تلاش شده با استفاده از معیارها و شاخص های شهر سالم مبتنی بر بوم محوری و با توجه به توسعه افقی شهرهای منطقه که ناشی از افزایش جمعیت شهری شهرها، مهاجرت روستائیان و ماشینی شدن شهرها است، به تجزیه و تحلیل آنان پرداخته شود. یافته های پژوهش نشان می دهد که، با توجه به ساختار ارگانیک و درون زای شهرهای منطقه سیستان همانند شهر سوخته، دهانه غلامان و غیره وابستگی این شهرها به منابع طبیعی (آب)، با پیشنهاد ترکیب کاربری در شهرهای منطقه و ایجاد پیوستگی بین کاربری ها و همچنین رعایت قوانین و مقررات شهرسازی و برنامه ریزی شهری منطبق با شرایط اقلیمی و زنده نگه داشتن سیستم های بومی و طبیعی منطقه با تاکید بر استفاده صحیح و درست منابع طبیعی راهکار اجرایی در زمینه توسعه بوم محور منطقه باشد.
    کلیدواژگان: سیستان، زابل، منابع طبیعی، رشد افقی، برنامه ریزی شهری
  • رضا مختاری ملک آبادی، محمد اجراء شکوهی، یاسر قاسمی صفحه 93
    در چند دهه اخیر شهرهای ایران مانند بسیاری از شهر های کشورهای جهان سوم دچار تحولات چشمگیری شده اند، از جمله این تحولات افزایش سریع جمعیت بوده، که شهر بهشهر نیز مانند بسیاری از شهرهای کشور از این تحولات مصون نمانده است. به طوری که جمعیت این شهر در 50 سال اخیر بیش از 5 برابر رشد داشته است. این رشد فزایند، گسترش فیزیکی بی رویه شهر را نیز در پی داشته و به منظور تعدیل این نارسائی ها و مشکلات شهری، تحقیق حاضر بر آن است تا فرآیند گسترش شهر بهشهر و عوامل موثر بر آن را مشخص و راهکارهای پیشنهادی در رفع و تعدیل این فرآیند را پی جویی نماید. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی است. برای تحلیل داده ها از مدل های آنتروپی شانون و هلدرن، ویلیامسن، امتیاز استاندارد شده، HDI و ضرایب همبستگی پیرسون و اسپیرمن استفاده شده است. نتایج نشان دهنده آن است که: 60 درصد از رشد فیزیکی شهر در فاصله سالهای 1385- 1355 مربوط به رشد جمعیت بوده و 40 درصد باقیمانده، مربوط به رشد افقی و اسپرال شهر است - محدوده مرکزی شهر از ساختاری متراکم تر و محدوده های پیرامونی از ساختاری پراکنده برخوردارند. - توزیع مکانی و سلسله مراتبی کاربری ها در سطح نواحی و محلات شهری بهشهر به صورت نامتوازن بوده و این بی نظمی در ساختار فضایی، شهر را به آشفتگی در بخش مرکزی و عدم تحرک شهری در سطح نواحی و محلات شهری دچار کرده است. همچنین به دلیل وجود موانعی چون پیش کوه های جهان مورا در جنوب و بالا بودن سطح آب های زیرزمینی و راه آهن در شمال شهر، توسعه شهر به صورت افقی و خطی صورت گرفته است. بنابراین، می توان به گسترش عمودی به جای گسترش افقی شهر، اجرای طرح بهسازی و نوسازی بافت فرسوده و استفاده بیشتر از اراضی شهر و پر کردن فضاهای خالی داخل شهردر جهت جلوگیری از رشد افقی شهر اشاره کرد.
    کلیدواژگان: توسعه کالبدی، رشد افقی و پراکنده، مدل آنتروپی شانون، شاخص رتبه بندی استاندارد، HDI، بهشهر
  • جعفر میر کتولی، مسعود مدانلو جویباری صفحه 113
    مراکز قدیمی شهرها در سراسر جهان از اهمیت اقتصادی ویژه ای برخوردار بوده اند. یکی از پدیده های قابل مشاهده در شهرهای ایران، قدمت زیاد و فرسودگی ساختمان های مراکز تجاری و بازارها است. مقاله حاضر تلاش می کند تا نشان دهد، افزایش سرقفلی، مالکیت وقفی و ورثه ای بودن واحدهای تجاری از یک طرف و عدم تمایل سرمایه گذاران به بازسازی واحدها، مانعی برای تحول کالبدی مراکز تجاری گردیده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 90 واحد تجاری برآورد و در انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری خوشه ایاستفاده شده است. اطلاعات و داده ها با بهره گیری از نرم افزار Spss در قالب آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و کای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج آزمون کای اسکوئر نشان می دهد بین عدم تحول کالبدی مراکز تجاری (متغیر وابسته) و ورثه ای بودن ملک، مالکیت وقفی، سرقفلی و قوانین و مقررات سازمان های مربوطه (متغیر مستقل) رابطه ی معناداری در سطح 99 درصد وجود دارد. این در حالی است که طرح های نوسازی و بهسازی در مراکز تجاری شهر، جز در مناطقی که برای افراد و سازمان های مسوول اجرای طرح منافعی را در بردارند، اجرایی نمی شوند. در این راستا، عرضه اوراق بهادار یا صکوک اجاره به شرط تملیک به عنوان منابع تامین مالی، تسهیل در انتقال و صدور اسناد مالکیت واحدهای وقفی و ورثه ای در جریان بهسازی و توسعه مراکز تجاری پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بازسازی، مالکیت وقفی، سرقفلی، مراکز تجاری، شهر گرگان
|
  • Page 1
    One of the major issues that now appear in major cities is imbalance in the distribution regulation and failure of utilities system such as educational services. Heterogeneous and unplanned development and rapid population growth can be regarded as the main reasons for these issues. In order to increase efficiency of these spaces, it is necessary to attend organization and suitable distribution. This study investigates the spatial organization and physical development of educational facilities in the Tabriz 8 municipality area. This study is based on descriptive - analytical methods and using nearest neighbor analysis and Moran indices, the spatial distribution patterns of educational centers were determined in the study area. According to the results of these two methods, the necessity of organizing educational centers was revealed in the study area; for this purpose, multi criteria evaluation models in GIS software were used. In order to organize the educational centers in case study area, effective and appropriate criteria have been used and efficiency weights were calculated by analytic hierarchy process (AHP). Finally, suitable map was extracted by criteria overlay and TOPSIS model. Interpreting the resulting maps revealed that the south and southwest part of case study area have very high distribution of educational facilities and do not have regular pattern. The results of this research would recommend construction of educational facilities.
    Keywords: Organizing_Spatial distribution_educational centers_Moran index_GIS_Tabriz 8 municipality area
  • Page 19
    The excess of population, density in cities, and increasing industrialization of societies have both positive and negative consequences. As the positive consequences are more accepted and have more adherents in comparison to negative ones with less responsible authorities, these negative consequences have more charges for authorities in society. The crime is one of the main negative consequences that influence the welfare of people, families, and societies. The purpose of the study is to analyze the relationship that demographic factors and population density have with occurrences of perpetrated crimes in Islam Abad Area. The study has a descriptive analytical research method and to analyze the relationship between the crime and population density used Geographical Information System, Crime Analysis, and Case. The statistical population of the study is a set of crimes perpetrated in one year period in the area of Islam Abad. The results of the study indicate that the area of informal dwelling in Islam Abad is one of the most important crime centers of perpetrated crimes in the city and that the spatial distribution of crimes in the area has a clustered and concentrated pattern. From 321 crimes perpetrated in the area, the guilt of malfeasance and quarrel of 62 cases, equivalent to 19.31% of all perpetrated crimes, and the guilt of overuse and addiction to narcotic drugs with 62 cases, equivalent to 19.31%, have the highest frequency. In contrast, the guilt of pick pocket with two cases, equivalent to 0.6% of all crimes perpetrated has the lowest frequency. Also, it can be observed that there is a significant relationship between the high amount of population crowd and the increase of social abnormalities in Islam Abad Region so that the relative population density for the area is up to 422 people per hectare while the number for Zanjan City is up to 69 people per hectare. Therefore, the relative population density in Islam Abad Region is about 6 times more than that of other districts of the city in average; the delinquency occurrences are comparatively more than those of other districts.
    Keywords: amount of crime, population density, Islam Abad, perpetrated crimes
  • Page 39
    Louis Wirths's urbanization theory claims that urbanization adversely affects the institution of the family and family relations and also reduces intimate ties and trusting relationships. Research in this area has not yet reached a consensus. This study aims to find out if urbanization significantly affects people as far as social and family relations are concerned. Using Wirth's theory of "urbanization as a way of life", the present study (which is a comparative one) will investigate whether urban dwellers and non-urban dwellers are significantly different with regards to social solidarity, trust, social participation, control over one's own life, and close ties with relatives and friends. The research population included all residents of the city of Bushehr (an urban area) and Dayer (a non-urban area) in Bushehr province. Using Cochran's formula, 397 individuals (200 from Bushehr and 197 from Dayer) were randomly selected. Reliability Alpha values for all scales were equal to or above 0.70. The findings showed that urbanization had a small but statistically significant effect on social trust, social solidarity, and social participation, but no such effects were found regarding the spread of universalistic criteria, control over one's life, and reliance on family members. Since research findings showed that generalized trust was relatively low, and acknowledging that other researchers have found that intense social relations and social participation can increase trust, it is suggested that city officials promote and strengthen the development of "neighborhoods" as a way to enhance informal social control and thereby increase social trust.
    Keywords: Urbanization, social solidarity, trust, universalism, participation
  • Page 51
    Fair access to urban land-use and optimal land-use are fundamental components of sustainable development and social justice. Nowadays the concepts of land and urban space in terms of both the natural-physical and socio-economic have been qualitatively changed; as the result, the extent and the purpose of land-use have got vast and rich. Therefore, land and space, as public and vital sources and properties, should be used under substantial planning. In this study, considering the importance of the issue, the use of rural lands in Aslanduz town is quantitatively and qualitatively analyzed. In this research, problems and deficiencies of land-use by empirical, descriptive and analytical methods, considering social, economic and physical conditions of the city, are quantitatively and qualitatively analyzed separately and the land-use is analyzed using geographic information system (GIS). Results indicate that physical expansion and population growth of the town in the last decade have caused imbalances in the land-use. So, making it balanced and determining appropriate strategies to prevent the abnormal expansion of the city and preservation of agricultural lands and natural resources around it are necessary. Quantitative assessment of the lands considering norms and their qualitative assessment considering compatibility, capacity, utility and dependent matrix, scientific analysis indicate much of the existing land uses are not qualitatively and quantitatively consistent with scientific standards and criteria and are imbalanced.
    Keywords: Land use, Rural, town of Aslanduz, Quantitative evaluation, Qualitative evaluation, Geographic Information Systems (GIS)
  • Page 77
    Growth and sustainable development of urban restructuring and utilization of natural resources depend on environmental, functional, geographic and demographic conditions of city and region. Considering the importance of natural resources and their role in sustainable development, correct and rational uses of resources from different directions are necessary. Resource management in urban development as a vertical development of cities in developed countries has been formed, but in some areas of Iran, particularly Sistan region, considering its geographical location (land abundance), it has faced the horizontal expansion of cities (low-density development) and Market turmoil of urban land which leads to the loss of agricultural land of citie's margins, increase in urban transportation costs, increase in energy consumption, marginalization and etc. In this paper, using field studies, library and study of the cities of Zabol, Adimi and Zahak according to their directions and changing rural areas to urban areas (white dust - Adimi), we try to investigate and analyze the regions using the criteria and indicators of healthy cities based on canvas axial and horizontal development of the regional cities due to population growth in urban cities and rural migration to cities. Findings indicate that according to the organic structure of Sistan regions, like Burnt City, we can span the towns dependent on natural resources (water), combined with the proposed user to create continuity between the cities of the region and its user and urban regulations and urban planning should be performed in accordance with climatic conditions and keep the native and natural area systems with emphasis on proper and correct use of natural.
    Keywords: Sistan, Zabol, natural resources, sprawl growth, urban planning
  • Page 93
    In recent decades, Iranian cities, as many Third World cities, have been through significant developments; among these changes was the rapid increase in population, and Behshahr, like many cities of the country has not been immune to these developments; so that in 50 years the population has grown more than 5 times. This population growth has been followed by uncontrolled physical expansion of the city and in order to mitigate these shortcomings and the urban problems, this study aims to specify development process of Behshahr and factors affecting it and gives a number of suggestions to eliminate and mitigate the process. The method applied is analystical-descriptive and for the data analysis process, Shannon's entropy model, standardized scores, HDI and Pearson and Spearman correlation coefficients were used and the results obtained show that: 60% of physical growth of the city between 1976 and 2006 was due to population growth and the remaining 40% is related to the horizontal growth of the city. The center of the city has a more condensed structure and surrounding areas have a more dispersed structure. Hierarchical spatial distribution of land was irregular across regions and neighborhoods of Behshahr and this irregularity in the spatial structure of the city resulted in the turbulence in the central part f the city and inactivity in urban neighborhoods. Also, obstacles such as Mora Mountains in the south and high levels of ground water and rails in the north made the city much more developed in the horizontal and linear way. Among the findings that may help prevent the horizontal development of city, one can point to vertical expansion instead of horizontal expansion, carrying out rehabilitation and modernization projects in the old context and more use of the land and filling the empty spaces inside the city.
    Keywords: Physical development, horizontal, disperse growth, Shannon entropy model, standardized rating index, HDI, Behshahr
  • Page 113
    One of the observable phenomena in Iranian cities is the existence of the locks and appropriative ownership of the business units. These factors are not only on the investor's lack of action for reconstruction and development but also on an obstacle to reconstruction and modification and repair of old commercial units. This research tried to explain the economic essence of locks, the commercial units of appropriative ownership and their relationship with skeletal evolution of commercial centers. Research method is documentary- measurement (questionnaire) and it is in the form of the cluster sampling based on the Cochran's formula, in which 90 commercial units are estimated and completed. Information and data have been analyzed using SPSS software in the form of descriptive, inferential, and statistical tests (Pearson correlation coefficient and Chi-square). The results of Chi-square test show that there is 99% of a significant relationship between the skeletal evolution of commercial centers (dependent variable) and the heirs of the estate, appropriative ownership, locks and the function of their respective organizations (independent variable). The results show that renovation and improvement of projects in city's commercial centers may not be executable, except in areas where people and organizations are responsible for the project of enforcement which have benefits. Except the ruined places that the municipality has purchased them in a little price and utilized them as public parking, a small percentage of these units of business have been renovated and improved since now. In this regard, some strategies were proposed such as independent ownership documents issued for each business unit which is from the organization of Document and Civil Registration, shorten the probate process, supply of securities or rent on the condition of possession as the financial resources for improvement and development of commercial centers.
    Keywords: Improvement, Appropriative Ownership, Locks, Commercial Centers, Gorgan City