فهرست مطالب

مطالعات پیشگیری از جرم - پیاپی 13 (زمستان 1388)

فصلنامه مطالعات پیشگیری از جرم
پیاپی 13 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ستوان یکم مسعود مرشدی صفحه 7
    پدیده سرقت امنیت اجتماعی و اقتصادی شهروندان را تهدید میکند. این پدیده که بهنوعی با نظم و امنیت کشور در ارتباط است، بهلحاظ وارد ساختن لطمات روحی و جسمی به مالباختگان باعث ایجاد ناامنی در جامعه میشود. در شهرستان خوی نیز بالابودن میزان این جرم یکی از دغدغه های اصلی مسئولان انتظامی و امنیتی محسوب میشود. همچنین از آن جا که تصمیم مجرمان برای انتخاب مکان و زمان جرم، نوعی تصمیم اقتصادی و در نوع خود عاقلانه محسوب میشود، ضرورت دارد عوامل مؤثر بر انتخاب مکان جرم از سوی سارقان شناسایی و تبیین شود تا ضمن حذف برخی از این شرایط، برنامه کنترلی مناسبتری در حوزه ماموریتی تهیه شود. همچنین شناخت اصولی رفتار مکانی مجرمان مختلف بهلحاظ ویژگی های فردی و اینکه مجرمانهر جرمرا با توجه به مکانو زمان خاصی انتخاب میکنند، از جمله اهداف اصلی این پژوهشاست.
    پژوهش حاضر از نظر نوع هدف «کاربردی» و از نظر ماهیت «پسرویدادی توصیفی» است و روش کار به صورت پیمایشی است. آمار و اطلاعات لازم که در تدوین این پژوهش مورد نیاز بوده، با مراجعه به سازمان های مرتبط و با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه و همچنین اسناد گردآوری شده است. جامعه آماری تحقیق به صورت تمامشمار شامل دو طیف بوده است: طیف اول کلیه پرسنل معاونت آگاهی و دوایر پیشگیری کلانتری های شهر خوی و طیف دیگر سارقانی که در حوزه استحفاظی شهر خوی در سال 1386 مرتکب جرم بر اساس تعاریف عملیاتی در این تحقیق شده اند. در نهایت با تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده، ارتباط و تاثیرگذاری هریک از عوامل مذکور در فرضیه های تحقیق، بر انتخاب مکان جرم از سوی سارقان مورد تایید پاسخ دهندگان جامعه آماری قرار گرفتند. بر این اساس بهلحاظ بیشترین تاثیرگذاری بر انتخاب مکان جرم، فرضیه اول (با میانگین 6/88) در اولویت اول و فرضیه دوم (با میانگین 9/80) در اولویت چهارم جای گرفته است. بنابراین میتوان چنین استنباط کرد که با برنامه ریزی اصولی و مدیریت مناسب محیط فیزیکی توسط معماران و طراحان شهری، از یک طرف میتوان باعث افزایش نظارت اجتماعی در مناطق خلوت شهر شد و از طرف دیگر تراکم جمعیت و فعالیتها را در بخشهای متراکم شهر کاهش داد و نهایتا از بروز سرقت پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: سارق منزل، انتخاب مکان جرم، کانونهای جرم خیز، محیط فیزیکی، برنامه ریزی و طراحی محیطی
  • عبدالرضا پرهیزگار، بهمن زندی صفحه 39
    این مقاله با روش تحلیل محتوایی به بررسی جرائم در صفحه حوادث روزنامه های جامجم و اعتماد در سال 1385 میپردازد. برای این منظور 200 شماره روزنامه، از هر روزنامه 100 شماره، بهعنوان جامعه آماری انتخاب شد. بهطور کلی جرائم مورد مشاهده در روزنامه ها به دو دسته، جرائم علیه اشخاص و جرائم علیه اموال تقسیم شد. یافته های توصیفی عبارتنداز: هفت گونه قتل با علت و انگیزه متفاوت، خودکشی، سرقت، اخاذی و کلاهبرداری. بر اساس تحلیل نظری این یافته ها، وجود محدودیت درونی و بیرونی برای کنشگران، منجر به ناکامی و پیدایش جرم میشود.
    ناکامی در جرائم خشن به شکل درونگرا و بیرونگرا بروز میکند. زمانی که شرایط درونگرا بر کنشگر حاکم میشود، جرائم خشن مانند خودکشی و زمانی که کنش برونگراست، جرائمی مانند قتل، آدمربایی و گروگانگیری بروز میکند. در پیدایش جرائم علیه اموال، عوامل درونی مانند حقارت، احساس مغبونشدن در جامعه و ایده های کلی در فرهنگ نقش اساسی دارد.
    کلیدواژگان: جرم، جرائم علیه اشخاص، جرائم علیه اموال، کنشگر، درونگرا و برونگرا
  • زینب ریاضت صفحه 59
    اگرچه گسترش روزافزون ناهنجاری در روابط جنسی در سالهای اخیر مورد توجه کارشناسان و متخصصان در عرصه های مختلف واقع شده، اما چنانکه بایدوشاید بررسی و ریشهیابی نشده است.
    تحقیقات نشان میدهد که علل و عوامل متعددی در انحراف جنسی دختران سهیم است. در این میان به نظر، یکی از عوامل مهم و اساسی بروز انحرافات جنسی دختران (به خصوص روسپیگری) گسست خانوادگی و به دنبال آن بیمهری و عدم توجه والدین و نقص کارکردهای خانواده است.
    مقاله پیشرو بنا دارد ضمن تبیین مفهوم روسپیگری، به بررسی و مداقه در تاثیر اختلاف زوجین بر انحراف جنسی دختران، بهویژه روسپیگری، پرداخته و ضمن تاکید بر نقش اساسی خانواده در جلوگیری از بروز انحرافات جنسی دختران، بایسته های مقابله و پیشگیری از وقوع اینگونه انحرافات را در حوزه خانواده بیان کند.
    کلیدواژگان: خانواده، انحراف جنسی، روسپیگری، بزهکاری، دختر
  • علیرضا باباغیبی ازغندی صفحه 89
    پیچیدگی مسائل حوزه پیشگیری از جرم در کشور پیوسته گوی سبقت را از تحقیقات و مطالعات کارشناسانی که قصد برنامه ریزی برای آن را دارند، ربوده است و رشد وقوع جرائم در بسیاری از اوقات، جلوتر از تمامی راه حلها، جامعه را غافلگیر کرده است. در این میان مدیران و برنامه ریزان پیوسته برای حل مسائل این حوزه، تدابیر و سیاستهای گوناگونی اتخاذ میکنند که غالبا به صورت مسکنهای مقطعی، اندک زمانی معضلات را التیام میبخشد. اما به دلایل متعدد، کارآمدی این سیاستها در پیشگیری از وقوع جرم همواره با چالش های جدی مواجه است، به گونه ایکه اکنون دیگر بسیاری از این مدیران و برنامه ریزان متقاعد شده اند که بسیاری از این تلاشها شاید باعث بهبود مقطعی شرایط و کاهش اندک میزان رشد برخی از جرائم شود، ولی راهکاری برای دستیابی به شرایطی مطمئن و کاهش پایدار وقوع جرائم نیستند. بهعبارتی آنها به این واقعیت پی برده اند که آنچه نیاز واقعی است، تجدید نظر در رویکردهای کلان مدیریتی و به کارگیری ابزارهای نو در طراحی برنامه های پیشگیری از وقوع جرم است؛ ابزارهایی که ویژگی های موج سوم مدیریت (تغییر برای انطباق با محیط آینده) در آن معنا یابد. در این مقاله ضمن طرح و بررسی دو چالش عمده موجود در برنامه های فعلی پیشگیری از جرم در سطح کشور، آینده پژوهی بهعنوان یکی از ابزارهای نوین مدیریت برای کمک به حل مشکلات فعلی برنامه های پیشگیری از جرم معرفی شده است و با تبیین قلمروهای مطالعاتی آیندهپژوهی، کم و کیف تاثیرات آن بر طرحهای پیشگیری از جرم و زمینه کاربرد این علم در مباحث پیشگیری از جرائم بیان شده است. همچنین ضمن معرفی اصول، تعاریف اساسی و مفاهیم اولیه علم آینده پژوهی، با بیانی ساده و مختصر برخی از مهمترین انواع روش های آینده پژوهی مطرح و در ادامه نیز با ارائه الگوی مناسب برای به کارگیری در مطالعات جامع این حوزه، راهکاری مناسب برای کاربردی کردن استفاده از این علم نو در زمینه پیشگیری از جرم ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پلیس، آینده پژوهی، پیشگیری از جرائم، رویکردها، ضرورتها، راهبردها
  • مسعود بسامی، آمنه قرهتپه صفحه 119
    پیشگیری از جرم همواره یکی از سیاست های حکومت ها بوده است. تا مدت ها سلاح کیفر تنها وسیله پیشگیری از وقوع جرم بود، تا این که با آشکار شدن ناتوانی کیفرها توجه حکومت ها و اندیشمندان به راهکارهای دیگری غیر از کیفر جلب شد. در این راستا نظریه های متفاوتی در باب پیشگیری مطرح شد که تاکید برخی از آن ها بر مداخله های روان شناختی اجتماعی زودهنگام بود. این نظریه ها (مداخله روان شناختی اجتماعی) به طور کلی عنصر شخصیت را در بررسی رفتارهای بزهکارانه مورد بحث قرار می دهند. در این میان یکی از مفاهیم شخصیتی، مفهوم منبع «کنترل» است که در چارچوب نظریه راتر ارائه شده است. منبع کنترل دارای دو بعد فرضی «درونی» و «بیرونی» است. بر پایه اکثر پژوهش ها افرادی که دارای منبع کنترل بیرونی هستند از سازگاری فردی و اجتماعی کمتری برخوردار بوده و احتمال بروز رفتارهای ناسازگارانه در آن ها بیشتر است. با توجه به این که منبع کنترل از ویژگی های قابل تغییر بوده و امکان تغییر آن از بیرونی به درونی وجود دارد، این پژوهش بر آن است تا با بررسی تاثیر منبع کنترل بر سازگاری افراد به ارائه راهکارهایی در این زمینه در جهت پیشگیری از وقوع جرم بپردازد.
    کلیدواژگان: پیشگیری، پیشگیری اجتماعی از جرم، ناسازگاری، شخصیت، منبع کنترل
  • مهدی یوسفی مراغه صفحه 133
    در معنای وسیع، تحقیقات مقدماتی را می توان در مقابل تحقیقات نهایی که در جلسه دادگاه به عمل می آید قرار داد. در این صورت کلیه اقدامات و تحقیقات مقدم بر رسیدگی دادگاه را که در نهادهای پلیس و دادسرا و در راستای کشف، تحقیق و تعقیب جرائم انجام می گیرد، می توان داخل در تحقیقات مقدماتی دانست. بدیهی است از آن جایی که شالوده و مقدمات یک دادرسی عادلانه در مرحله تحقیقات مقدماتی پایه ریزی می شود، این مرحله برای طرفین دعوای کیفری (بزه-دیده و متهم) از اهمیت خاصی برخوردار است. در این میان بزه دیده به عنوان یکی از طرفین دخیل در پدیده جنایی در نتیجه ی تحمل بزه، متحمل آسیب ها و ضرر و زیان متعدد روحی و روانی شده و نیازمند جبران خسارات ناشی از جرم و مرتفع شدن آسیب های روانی یا دست کم کاهش آن آسیب ها است. غالبا نوع جرم ارتکابی مشخص می کند که بزه دیده به چه نوع کمک و مساعدتی نیاز دارد. نهادها و سازمان هایی هم که به نحوی می توانند در مساعدت و خدمات رسانی به بزه دیدگان نقش محوری داشته باشند، بسیار متنوع بوده و شامل نهادهای نظام عدالت جنایی نهاد تعقیب، نهاد پلیس، نهاد صدور حکم و نهاد اجرای حکم (یا اصلاح و تربیت) و دیگر نهادها و سازمان های دولتی و وابسته به دولت و همچنین نهادهای مدنی و غیر دولتی هستند که هریک از آن ها بسته به وظایف و اختیارت خود می توانند جزو فراهم آورندگان خدمات بزه دیده باشند.
    کلیدواژگان: تحقیقات مقدماتی، خدمات رسانی به بزه دیدگان، نهاد تعقیب، نهاد پلیس
  • علی افراسیابی، قادر زارع مهدوی صفحه 165
    بی تردید پیشگیری از جرم یکی از جلوه های سیاست داخلی و در تعامل نزدیک با نظام سیاسی حاکم بر جامعه است. در واقع ایدئولوژی حاکم بر نظام سیاسی تاثیر بسزایی در تعیین راهبردهای پیشگیری از جرم دارد. این مقاله به-دنبال پاسخگویی به دو پرسش اساسی است: مدل های سیاسی چه تاثیری بر مدل های پیشگیری از جرم دارند؟ تحولات سیاسی، اقتصادی، امنیتی و حقوق بشری در نظام های سیاسی معاصر، چه مدلی از پیشگیری از جرم را بوجود می-آورد؟
    برای پاسخگویی به این پرسش ها سعی شده است که با تکیه بر مطالعه و تحلیل تحولات پیشگیری از جرم، مدل هایی برای آن ارائه شود. سپس به تاثیر مدل های سیاسی بر این مدل ها پرداخته شده است. در ادامه برای تبیین تاثیرات نظام سیاسی معاصر بر پیشگیری از جرم، تحولات اقتصادی، امنیتی، سیاسی و حقوق بشری تبیین شده و تاثیر این تحولات بر پیشگیری از جرم مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. در پایان چنین نتیجه گیری شده است که مدل های دولتی پیشگیری از جرم متناسب با جوامع توتالیتر و اوتوریتر است که بر مبنای زور و استبداد بنیان نهاده شده اند. در مقابل، مدل های اجتماعی پیشگیری از جرم متناسب با جوامع لیبرال دموکراسی است که بر اساس قانون مداری اداره می شوند. گفتمان حاکم بر جوامع بشری، که مبتنی بر مدل لیبرال دموکراسی است، موجب شده است که مدل غالب پیشگیری از جرم در عصر حاضر بر مدل اجتماعی مبتنی باشد.
    کلیدواژگان: مدل دولتی پیشگیری از جرم، مدل اجتماعی پیشگیری از جرم، مدل سیاسی اقتدار مدار، مدل سیاسی قانون مدار
  • رنه سیو ترجمه: مجید قورچیبیگی صفحه 189
    پیشگیری وضعی مدعی رهیافتی روش شناختی است که فارغ از ویژگی های فردی و روانشناختی، به مطالعه پیرامون جرم می پردازد. این پیشگیری بدون تغییر در شخصیت افراد و تنها با تغییر در وضعیت ها به دنبال پیشگیری از جرم است و مدعی است که تغییر در وضعیت، بسیار آسان تر از تغییر در شخصیت افراد است. این رویکرد بر این اعتقاد است که انسان همواره در معرض خطا و لغزش قرار دارد و هیچ کس مصون از خطا نیست، پس برای پیشگیری از جرم باید فرصت ها و وسوسه های مجرمانه را کاهش داد. مقاله زیر به دنبال این است که از رهگذر توجی هاتی فلسفی، ثابت کند که پیشگیری وضعی رهیافتی اثربخش و کارآست و در حمایت از پیشگیری وضعی به انتقادات اخلاقی (بخش اول) و سیاسی (بخش دوم) وارد بر پیشگیری وضعی پاسخ دهد.
    کلیدواژگان: پیشگیری وضعی، توجیه عمل گرا و معرفت گرا، توجیه اخلاقی، آزادی مدنی، تعصبات طبقه ای
|
  • Masood Morshedi Page 7
    The phenomenon of thievery threats the social and economical security of the citizens. This issue which is related with principle and security of the country, because of causing physical and mental damages leads to insecurity in the society. Law enforcement officials concern about the high level of this crime in county of Khoy. Although, the decision of criminals about choosing the place and time of the crime is a kind of logical decision, hence, it is necessary to recognize effective factors in choosing the place of the crime by criminals in order to eliminate some of these situations and also provide a better controlling program in the mission area. Systematic recognition of locative conduct of different criminals, one of the main goals of this research is specifying the personal characteristics and this point that criminals choose a crime based on a special place and occasion. The purpose of this research is practical and its nature is descriptive and the technique is surveying. The needed statistics and information in preparing this research are gathered by referring to related organizations and by using of questionnaire, interview and documents. The statistical society of the research totally has two categories: first category contains all personnel of criminal investigation department and police station crime prevention bureaus of Khoy and the second category are those criminals who based on operational descriptions in this research have committed a crime in protected area of Koy in 1386. Finally, by analyzing the gathered data, relation and the effectiveness of each of the above named factors in theories of research in selection of the crime location by thief, is confirmed by repliers of the statistical society. Based on this principle, because of more effect on selection of the crime location, the first theory is in priority (by average of 88/6) and the second theory is in fourth priority (by average of 80/9). So, it can be concluded that by fundamental programming and suitable management of physical areas by architectures and civil engineers, more social supervision in less crowded areas of the city is feasible and also it causes a decrease in population and activities in crowded centers of the city and consequently prevents robbery.
  • Abdo- Reza Parhizgar, Bahman Zandi Page 39
    This article explores the case of offences published in adventure pages of Jame Jam and Etemad newspaper in 1385. The statistical universe of our study was 200 newspapers (100 for each one). Generally speaking, the offences described in these pages were divided in two categories: crimes against persons and crimes against property. Our descriptive findings include seven kinds of homicide with different causes and motives, suicide, larceny, blackmail and fraud. According to our theory, external and internal limits made offenders to commit the crimes. When the internal conditions affect on offender he commits violence crimes such as suicide. Reversely when the external condition affect, crimes such as homicide and kidnapping will be committed. In crimes against property, internal factors like sense of being paltry and put-upon in community besides general ideas in culture have important roles.
  • Zeinab Reyazat Page 59
    Although experts and specialists have considered increasingly expansion of sexual relations malformation in different areas these years, but it haven’t been studied so much. Researches show that different reasons are included in sexual deviation of girls.It seems that some of essential factors in sexual deviation of girls, especially prostitution, are dissociation of the family, unkindness lack of parents’ attention and deficiency of family’s functions.This article purposes to express the conception of prostitution and also, analyzes the effect of parent’s disputes and sexual deviation of girls. It is necessary to emphasize on family’s fundamental role in sexual deviation of girls and preventive methods against these kinds of deviances.
  • Alireza Baba Gheybi Azghandi Page 89
    Complicating of crime preventive affairs in the country has exceeded from researches and studies of those experts who tend to make plans for it and growth of the crime in many occasions, before all solutions, has surprised he society. Meanwhile, managers and programmers are continuously taking different contraptions and diplomacies to solve the problems of this area, which frequently are like as sectional lenitive that relieve the myalgia just for a short time. Thus, for many reasons the efficiency of these policies in crime preventions is always faced to a serious challenge. Now most of those managers and programmers are convinced that many of these efforts are maybe just result in temporal improvement and little growth of some crimes, but there is no approach to reach a secure situation and permanent decrease of the crime. In other words, they have found out that what is really necessary is revision in great management approaches and using new tools in designing crime preventing programs. Some tools that carry the meanings of third management wave’s characteristics (change to conform to future environment). In this treatise, beside expressing and analyzing two great challenges existing in current programs of crime prevention in the country, future discovery has been introduced as one of new management tools to solve current problems of crime prevention programs and by representing study territories of future discovery, it is shown that how it effects on crime prevention programs and usage of this science in crime prevention issues. Also, principles, basic definitions and conceptions of future research are introduced and some of the most important kinds of future discovery in simple and brief words are discussed and by providing a suitable pattern to be used in general studies of this field, an appropriate approach is given to make this new science practical in prevention of crimes.
  • Masoud Basami, Amene Ghare Tapeh Page 119
    Prevention of crimes is always a governments’ policy. For a long term, punishment was the sole resort to preventing crimes. But its inefficiency made states and thinkers to find a useful alternative. In this way, many different theories about crime prevention were proposed which some of theme emphasized on soon psychological – social interventions. These theories often discuss the element of “personality” to study criminal behaviors. One of the relevant concepts to personality is the source of power which presented by Rater Theory. Source of power has two “internal” and “external” dimensions. According to the most researches, persons with external source of power, have less personal and social compatibility and may show incompatible behaviors. With respect to this notin that source of power is a changeable feature and may change from external to internal state, this article try to provide some solutions for crime preventions by study on the effect of source of power on person’s compatibility.
  • Mahdi Yousefi Maraghe Page 133
    In general speaking, preliminary enquiry is at the other side of the final enquiry done in courts. Therefore it includes actins and research which are done by Police force and department of public prosecutions to detect, investigate and prosecute the offences. Because the fair proceeding has root in preliminary enquiry, this stage is very important for both parties e.g. victim and accused. Victim as a part of the criminal cases sustained much different virtual and emotional harm, so he is entitled to these harms be remedied or at least decreased. It is often the crimes which determine that which kind of aids is necessary for victim. There are variety of bodies and entities which can help and support victim of crimes including criminal justice system, DPP, Police force, sentencing courts, rehabilitation services and etc. which provide respective supports for victims. According to this article, although there are some episodic provisions in our criminal system which support victims’ right but there is lack of suitable and efficient supporting provisions and rules in respect of different kinds of victims.
  • Ali Afrasiabi, Ghader Zare Mahdavi Page 165
    Undoubtedly, prevention of crimes is one of the appearances of internal (domestic) policy and has very close interaction with political system of a country. In fact the ideology which governs the respective political system has a main effect on determining preventive approaches to crimes. This article explores the answers of these two questions: what kind of the effects have the political models on preventive models? And what kinds of the preventive models are defined in the lights of security, human rights, political and economical changes in contemporary political systems?To answer these questions we try to provide some models based on studies and analysis on crimes prevention changes. Then we study the security, human rights, political and economical changes to find the effects of contemporary political systems on prevention of crimes. Finally we result that governmental model of preventing crimes is the feature of totalized and dictatorial communities which based on despotic. Reversely, community based models on crime prevention, is for liberal democratic communities which based on law. The governing dialogue on human societies based on liberal democratic model made the frequent model of crime prevention, the community oriented one.
  • RenÉ SÈve Page 189
    Situational crime prevention claims a methodological approach that depersonalize and depsychologizes the study of crime. Situational crime prevention suggests restriction of the circumstances and reducing opportunities leading to the offence. This approach claims that changing situations is easier than changing souls. The first section of this article aims to protect situational crime prevention from certain criticisms it could incur on moral level and the second to do the same with regard to the political level. Since situational crime prevention is an effective technique.