فهرست مطالب

مطالعات پیشگیری از جرم - پیاپی 19 (تابستان 1390)

فصلنامه مطالعات پیشگیری از جرم
پیاپی 19 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • توحید احمدی، راضیه تیموری، مصطفی السان * صفحه 9

    امروزه، نظریه پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی، یکی از دیدگاه های پذیرفته شده در کاهش میزان جرائم شهری و نیز تسهیل کشف و پیگرد آن ها محسوب می شود. محیطی که انسان در آن زندگی می کند یا به هر دلیل در آن قرار می گیرد، یکی از عوامل موثر در وقوع بزهکاری است؛ به طوری که نظریه پردازان، شخصیت و موقعیت را مکمل یکدیگر در یک تصمیم گیری (برای مثال، بزهکاری) می دانند. هدف این مقاله، بررسی نظریه های محیطی (وضعیت مدار) و روان شناختی رابطه میان شخصیت و وضعیت در ارتکاب بسیاری از جرائم است. این مقاله یک بررسی توصیفی به شمار می رود و در آن مطالعات آماری انجام نمی شود.

    کلیدواژگان: جرائم شهری، پیشگیری وضعیت مدار، نظریه های پیشگیری، پیشگیری محیطی
  • جهان آقا غنی زاده، محسن کلانتری صفحه 31
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل محیطی - کالبدی تسهیل کننده ارتکاب بزهکاری در مناطق شهری با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیای (GIS) انجام شده است. روش تحقیق در پژوهش حاضر، تحلیلی و توصیفی است و داده ها و اطلاعات موردنیاز پژوهش به روش میدانی تهیه شده است. جامعه آماری مورد مطالعه، جرائم ارتکابی مرتبط با موادمخدر از فروردین 1387 تا اسفند 1387 در محدوده منطقه 16 شهر تهران است. تحلیل زمانی ارتکاب بزهکاری در محدوده مورد مطالعه نشان می دهد بیشتر جرائم مورد بررسی در روزهای تعطیل آخر هفته و یا در ساعات کار و فعالیت رخ داده است. مهم ترین کانون های جرم خیز منطقه 16 شهر تهران در بخش 1603 و 1604 این منطقه واقع شده است. از ویژگی-های محیطی و کالبدی این محله ها نبود یا کمبود کنترل های رسمی و غیررسمی در مکان های پرازدحام و عدم تعادل در توزیع کاربری ساختمان است که بیانگر وجود عدم تناسب بین نیازهای جمعیتی این محدوده ها و ساخت وسازها است. بررسی نوع و میزان کاربری اراضی بخش مرکزی و فراوانی وقوع جرم نشان می دهد بیشتر جرائم در مجاورت فضای سبز و حمل و نقل و انبار رخ داده است. در این مقاله پس از بررسی موضوع، در نهایت با توجه به نتایج تحقیق و به منظور کنترل و پیشگیری از ناهنجاری های اجتماعی در منطقه 16 پیشنهادهای مطرح شده است.
    کلیدواژگان: محیط کالبدی، بزهکاری، منطقه 16، موادمخدر
  • نورالدین رحمتی*، مرسا فردوسی فرد صفحه 59

    جستجوی روش های نوین و کاربردی در امر برنامه ریزی و مدیریت قضایی- امنیتی شهرها با هدف پیشگیری و کنترل جرائم، از ضرورت های نهادهای امنیتی - انتظامی و قضایی کلان شهرهای امروز است. در این میان استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) برای شناخت وضع موجود تخلفات، بزهکاری های اجتماعی، تحلیل دقیق اطلاعات، مدل سازی برای پیش بینی روند آینده وقوع جرائم و در آخر انتخاب راهکارهای نوین در کاهش و پیشگیری از وقوع جرائم برای نهاد ها و دستگاه های مرتبط و مسئول انتظامی - امنیتی ضرورتی اجتناب ناپذیر است. اولین اصل پذیرفته شده در نقشه نگاری جرم این است که توزیع جرم و تخلف در فضا (مکان) و زمان از سطحی یکنواخت برخوردار نیست و زمان و مکان های مختلف رفتارهای مجرمانه خاصی را پذیرا هستند.
    از آن جا که در سیاست های اجتماعی و قضایی امروز ثابت شده است، همانند همه مسائل اجتماعی، پیشگیری از وقوع جرم قابل اطمینان تر و باصرفه تر از شیوه های دیگر مقابله و کنترل جرم است. به همین منظور سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) به هنگام و آنلاین از رخداد جرائم در فضای جغرافیایی شهر، از ابزارهای شناسایی و تحلیل فضای اجتماعی شهر است. این سامانه به عنوان یک سیستم پشتیبان تصمیم گیری (DSS) و پشتیبان برنامه ریزی راهبردی در فرآیند پیشگیری از وقوع جرم عمل می کند. GIS با قابلیت پردازش و تلفیق همزمان لایه های اطلاعات، سه رکن اساسی پیشگیری از جرم یعنی مدیریت فیزیکی محیط های جغرافیایی جرم خیز، شناسایی گروه های در معرض خطر و هدفمندی در اجرای قانون را به عهده می گیرد. این نوشتار ابتدا با بیان مفهوم نقشه نگاری جرم و بررسی پیشینه آن در برخی کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، به بررسی مفاهیم طرح شده و فرایند پیاده سازی در سیستم اطلاعات جغرافیایی می پردازد.

    کلیدواژگان: جغرافیای جرم، سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، نقشه نگاری جرم، سیستم پشتیبان تصمیم، شاخص آسیب پذیری موقعیت
  • امیر نوری، عبدالله پیمانی اصل، سیدسعید کشفی صفحه 83
    این پژوهش به بررسی الگوی ساختاری مطلوب کلانتری ها در رسیدگی به بزهکاری اطفال پرداخته است. پژوهش حاضر با هدف شناخت و تبیین سازمان مناسب در رسیدگی به بزهکاری اطفال از دید پرسنل نیروی انتظامی و تمایل ایشان به کار در سازمان مناسب از نقطه نظر خودشان اجرا شده است.
    تحقیق حاضر کاربردی و از نظر روش توصیفی - پیمایشی و جامعه آماری 240 نفر کارکنان پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی تهران بزرگ در سال 1389 بوده است. حجم نمونه 108 نفر تعیین شده که به روش تصادفی ساده انتخاب شده است.
    از مطالعات کتابخانه ای و بررسی اسناد و مدارک به منظور بررسی پیشینه و ادبیات تحقیق و از پرسش نامه به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که پرسنل شاغل در پلیس پیشگیری وضعیت فعلی دادرسی کودکان را مطلوب ندانسته و معتقدند که سازمان مناسب برای پلیس در دادرسی کودکان، سازمانی ارگانیک است، اما تمایل ایشان به کار در سازمانی بینابین (حد وسط) سازمان ارگانیک و سازمان مکانیک است. نتایج آزمون سوالات تحقیق توسط آزمون تی همبسته محاسبه شده است.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، دادرسی، بزهکاری اطفال، الگوی مطلوب، کلانتری
  • مسلم میراحمدی صفحه 115
    پیشگیری از جعل اسناد یکی از دغدغه های اصلی سازمان های دولتی و غیردولتی (به طور عام) و نظام های قضایی، امنیتی و نیروی انتظامی (به طور خاص) است. در یک دید کلی شیوه ارتکاب جرم جعل، بر اثر تحولات پدیدآمده در عرصه دانش و فناوری، در ابعاد و سطوح مختلف، در حال تحول است. از این رو به کارگیری شاخص های امنیتی مهم در ساخت اسناد با ارزش و اوراق بهادار و فناوری های نوین در ایمن سازی و پیشگیری از جعل اسناد ضروری به نظر می رسد. در این مقاله سعی شده است با تاکید بر افزایش ضریب ایمنی و به کارگیری فاکتورهای امنیتی لازم در ساخت اسناد، پیشگیری وضعی از جعل اسناد مورد مطالعه قرار گیرد. فاکتورهای امنیتی ساخت اسناد شامل کاغذ، مرکب، طراحی، چاپ و موارد الصاق شونده هستند. بر این اساس در هر فصل کاربرد فناوری هایی که در افزایش ضریب ایمنی در ساخت اسناد تاثیر دارند، تبیین می شود.
    نتایج مقاله حاکی است که بعضی از اسناد علی رغم دارا بودن اهمیت بنیادی، ضریب و استحکام امنیتی مناسب نداشته و جعل آن ها به سادگی میسر است. بنابراین به کارگیری شاخص های امنیتی مهم در ساخت اسناد با ارزش و اوراق بهادار، کاربرد فناوری های نوین در ایمن سازی و پیشگیری از جعل اسناد ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پیشگیری، جعل، سند، ضریب ایمنی اسناد
  • مهرداد رایجیان اصلی صفحه 143
    قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مقررات گوناگونی را برای حمایت از بزه دیده پیش بینی کرده که بیش تر به سوی حمایت های مالی (از جمله در چارچوب بیمه) جهت یافته است. ولی در کنار آن، جرم انگاری هایی به منظور حمایت کیفری از بزه دیده نیز در این قانون به چشم می خورد که از میان آن می توان به جرم انگاری صدور ناروای قبض جریمه و گزارش ناروای یک تخلف رانندگی - در حکم بزه گزارش خلاف واقع - اشاره کرد. این حمایت ها را افزون بر جنبه پیشگیرنده واکنشی آن ها، در راستای تدبیرهای پیشگیرنده کنشی (مانند بستن کمربند ایمنی به منزله پیشگیری وضعی) نیز می توان ارزیابی کرد. اگرچه تصویب این قانون را از دیدگاه حمایت از بزه دیدگان تخلف ها و جرم های رانندگی می توان به فال نیک گرفت، ولی نباید فراموش کرد که دست یابی به هدف حمایت، در گرو اجرای جدی و سازمان یافته مفاد آن است.
    کلیدواژگان: بزه دیده، زیان دیده، عابر، راننده، تخلف رانندگی، جرم رانندگی، پیشگیری
  • زینب باقری نژاد صفحه 163
    گسترش روز افزون بزهکاری (به طور کلی) و ارتکاب جرم در قلمرو جرائم مواد مخدر و روانگردان و گستردگی و تنوع این مواد (به طور خاص)، بزه دیدگی مستقیم و غیرمستقیم افراد بیشتری را در پی خواهد داشت. حق امنیت، توام با آرامش و فارغ از دغدغه ها و ترس هاس ناشی از تکرار بزه دیدگی، از زمره اساسی ترین حقوق انسانی افراد هر جامعه ای است و گروه های آسیب پذیرتر در این خصوص استحقاق توجه و حمایت بیشتری را دارند. حمایت پلیس زن از دو قشر آسیب پذیر جامعه - یعنی زنان و کودکان - از طریق حفاظت فیزیکی در فرآیند عدالت کیفری و ترمیمی در کنار حمایت های عاطفی از این بزه دیدگان با تشکیل کلانتری های ویژه اطفال و زنان و واگذاری مرحله تحقیقات مقدماتی به پلیس زن (حتی زمانی که بزهکار مواد مخدر که خود نوعی بزه دیده این مواد است) و همچنین آموزش به زنان به منظور پیشگیری از بزه دیدگی مکرر، از جمله تدابیر حمایتی موثر از این بزه دیدگان است. بدیهی است امکان اتخاذ این اقدامات حمایتی در همه نظام های عدالت کیفری وجود ندارد، اما با توجه به امکانات و فرهنگ حاکم بر یک کشور، می توان از این اقدامات در راستای تسکین آلام بزه دیدگان استفاده کرد
    کلیدواژگان: زنان و کودکان بزه دیده، پلیس زن، مواد مخدر و روانگردان، حمایت جسمانی، حمایت عاطفی
  • مین وو یون ترجمه: حسین غلامی صفحه 191
    سیاست جنایی در کره شمالی تحت تاثیر نظام سیاسی - ایدئولوژیک مارکسیسم – لنینیسیم و ایدئولوژی جوچه به عنوان تلاشی برای بومی کردن آموزه های کمونیستی است. در این سیاست، کارکرد اصلی عدالت کیفری و نهادهای آن، حفاظت و حمایت از نظام سیاسی و ایدئولوژیک کره شمالی در مقابل تهدیدات بزهکاری و بزهکاران به مثابه دشمنان داخلی و خارجی است. با چنین رویکردی، هیچ عرصه ای از عرصه های زندگی شهروندان در کره شمالی مصون از مداخله کنترلی – کیفری حکومت و نهادهای آن نبوده، فضای زیست شهروندان، در عین حال به فضای جولان و اقدام نهادهای کیفری تبدیل شده است. مداخله بی حد و مرز حکومت کره شمالی در کلیه عرصه های حیات خصوصی و عمومی شهروندان، نمونه ویژه ای از سیاست جنایی اقتدارگرای فراگیر (توتالیتر) را در عصر حاضر ارایه می نماید که در نتیجه آن عرصه زندگی اجتماعی شهروندان قلمرو بلامنازع کنترل دولتی – کیفری است.
|
  • T. Ahmadi, R. Teymoori, M. Elsan Page 9

    Today, the theory of crime prevention through environmental design is an accepted viewpoint in reducing urban crimes and facilitating the discovery and investigation of them. In what happens as crime, where one lives or resides is of great importance. Therefore, the scholars believe that character and situation are complementary elements in decision making about crime. The aim of the article is to study environmental (situational) and psychological theories explaining the relationship between character and situation in crime commission. The article is a descriptive study, and includes no statistical analysis.

  • J. A. Ghani Zade, M. Kalantary Page 31
    Using geographic information system (GIS) this article aims to identify environmental framework factors which facilitate crime commitment. The research method is analytical and descriptive. Data and information needed for the research have been gathered by field methods in 16th region of Tehran. Time analysis of the commitment of crimes in the region shows that most of studied crimes have occurred on weekends or during work time. Moreover, some crime centers have been determined in the area. Some of environmental and framework characteristics of such regions include the lack or shortage of informal and formal controls in crowded positions and the inappropriate balance in building usage distributions which are resulted by the disproportion between the region population needs and constructions. The study of the type and the quantity of building usages in central part of the region and crime redundancy show that most of crimes have happened near green lands, transportation paths, and storages. After analyzing the issues, the article concludes with some suggestions to control and prevent social misbehaviors in 16th region.
  • N. Rahmati, M. Ferdosi Fard Page 59

    Today, seeking new and functional methods in urban planning and managing aiming to crime prevention and control is indispensible for policing, judicial, and security organizations of metropolises. In such situation, using GIS to understand the current situation of violations and social offenses, precisely analyze the information, model to predict the future trends of crime, and finally select new solutions in crime reduction and prevention are necessary instruments for policing and security organizations. The first accepted rule in crime mapping is that the release of crime and deviance hasn’t a common level in space and time and therefore, different time or space possesses various misbehaviors. Since in criminal policies as well as other social issues it has been proven that prevention is more effective and reasonable than other methods of crime control, the online and proper use of GIS to identify the occurrence of crime in the geographic space of cities is a crucial instrument to recognize and analyze the urban space. Studying the definition and the history of GIS in some developed or developing countries, this article analyzes the current contexts and the implementation process of it.

  • A. Nouri, A. A. Peymani Asl, S. S. Kashfi Page 83
    This research studies the appropriate structural model which police stations should consider in investigating children delinquencies. The article studies the issue according to the police officers view point about the proper organization in investigating such misbehaviors and their own desire in working in an appropriate structure. The survey-based and descriptive study concludes that the employed officers of prevention police do not think positively about the current child justice system and therefore, believe that the appropriate organization for police (in this regard) is an organic structure. However, such officers prefer to work in an organization composed of both organic and mechanic structure.
  • M. Mir Ahmadi Page 115
    Forgery is one of the most crucial concerns of governmental and non-governmental organizations specially the institutions of criminal justice system. Generally, due to the development of technology and science, methods of forgery are in progress, as well. Therefore, using effective security indicators are indispensible in the creation of valuable documents as well as new technology in security and prevention of forgery. Emphasizing the safety coefficient and using necessary security factors in creation of documents, the article aims to study the situational prevention of forgery. Accordingly, in any section, the use of technologies influencing safety coefficient in the creation of documents will be discussed. It will be included that although being fundamentally important, some documents lack the required safety coefficient and strength and therefore, are easily counterfeited. Hence, using important security indicators in the creation of valuable documents and new technologies to ensure its safety are crucial in prevention of forgery.
  • M. Raiejian Asli Page 143
    To protect victims, the Law of Investigating Driving Violations (March, 2011) has predicted several regulations which are more inclined to financial supports, especially in insurance context. However, this law includes some criminalization which criminally advocates the victims, e.g. the criminalization of inappropriately imposing fines, incorrectly reporting an accident. Besides preventing reactions, such advocacies may be measured as preventing active measures. Although from a victim advocacy perspective enacting such law would be of great significance, it shouldn’t be neglected that reaching such purpose requires serious and organized implementation.
  • Z. Bagheri Nejad Page 163
    The current increasing rate of crime, especially those related to drugs and narcotics, and, on the other hands, the diversity of such drugs will lead to more direct or indirect victimization of people. Enjoying a secure life far from victimization fears or concerns is one of the most fundamental human rights in which vulnerable people deserve more attention and support. The policewoman advocacy of two vulnerable groups of society, i.e. women and children, through physical conservation in the process of criminal justice (as well as restorative justice) and emotional supports like establishing especial women and children police stations in which policewomen are responsible for primary investigations (even though the offender of drug crimes is a woman or child) are some protective effective measures for such victims. Furthermore, in this regard, training women to prevent re-victimization is crucial, as well. Doubtless, enjoying such protective measures won’t be completely achieved in all criminal justice systems, but considering the resources and the culture of any society they can be partly achievable to reduce the pains of victimization.