فهرست مطالب

مطالعات پیشگیری از جرم - پیاپی 2 (بهار 1386)

فصلنامه مطالعات پیشگیری از جرم
پیاپی 2 (بهار 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شیوه نامه
    صفحه 4
  • عباس شیری صفحه 15
    در اصطلاح جرم شناسی، پیش گیری شامل اقداماتی است که به منظور جلوگیری از ارتکاب جرم درآینده با هدف کاهش بزهکاری، به عمل می آید. در لایحه پیش گیری از وقوع جرم، انواع پیش گیری، شامل پیش گیری اجتماعی، پیش گیری قضایی و پیش گیری انتظامی تعریف شده است. تشکیل شورای عالی پیش گیری از جرم به منظور تعیین راهبردها و سیاست های پیش گیری از وقوع جرم، اتخاذ تدابیر مناسب به منظور هماهنگی و توسعه همکاری بین دستگاه های مسئول، ارزیابی نتایج اجرای راهبردها و سیاست های ملی پیش گیری از وقوع جرم است. تشکیل کمیسیون های تخصصی پیش گیری از وقوع جرم به منظور تهیه برنامه های اجرایی سیاست های پیش گیری از وقوع جرم و ایجاد هماهنگی میان نهادهای مربوط در حوزه های تخصصی پیش گیری از وقوع جرم از دیگر ویژگی های این لایحه است.
    کلیدواژگان: پیش گیری، پیش گیری اجتماعی، پیش گیری قضایی، پیش گیری انتظامی، لایحه، جرم شناسی، بزهکار، بزه دیده، جرم
  • یاسین علی رحمانی صفحه 53
    سرقت یکی از جرائم شایع جوامع بشری است که به شدت امنیت عمومی را به مخاطره می اندازد. پیشگیری از وقوع انواع سرقت و جرائم دیگر از وظایف اساسی و عمده نیروی انتظامی (کلانتری ها و پاسگاه های انتظامی) است. لذا به منظور بررسی میزان تاثیر موانع و مشکلات بر موفقیت روسای کلانتری های تهران بزرگ در پیشگیری از سرقت پژوهش حاضر به روش پیمایشی- تحلیلی طراحی گردید و با نظر سنجی از روسای کلانتری های تهران بزرگ بعنوان جامعه آماری تعداد 44 نفر بعنوان نمونه انتخاب و با استفاده از ابزار پرسشنامه اجرا شده است.
    مهمترین هدف این پژوهش بررسی میزان تاثیر موانع و مشکلات بر موفقیت روسای کلانتری ها در پیشگیری از سرقت از جمله نیروی انسانی، امکانات و تجهیزات، هماهنگی رده های تخصصی ناجا، هماهنگی مقامات قضایی و تجربه، مهارت و آموزش مرتبط با شغل می باشد. در مسیر دستیابی به این هدف، تفاوت تاثیر عوامل در وضع موجود با وضع مطلوب یا مورد انتظار صاحبنظران احصاءو پس از نتیجه گیری پیشنهادهایی کاربردی ارائه گردید. لذا فرضیات تحقیق پیرامون عوامل مزبور تدوین و مورد بررسی قرار گرفته که نتایج حاصله نشانگر این است که:نیروی انسانی، امکانات و تجهیزات، هماهنگی مقامات قضایی، آموزش مرتبط با شغل روسای کلانتری ها ضعیف بوده و بر موفقیت روسای کلانتری ها تاثیر نا مطلوبی دارد. درحالیکه هماهنگی رده های تخصصی ناجا و مهارت و تجربه خدمتی روسای کلانتری ها بر خلاف متغیرهای فوق ضعیف نمی باشد. در ضمن میزان تاثیر عوامل فوق در وضعیت موجود با وضعیت مطلوب فاصله داشته و در سطح پایین تری قرار دارد.
    کلیدواژگان: نیروی انسانی(Human force)، مهارت(skill)، تجربه خدمتی(Working Experience)، آموزش(training)، تجهیزات و امکانات(equipments and facilities)، هماهنگی (coordination)، موفقیت (achievement)، سرقت(thiefr)، پیشگیری(prevention)
  • محسن کلانتری، مهدی توکلی صفحه 75
    طی دو دهه گذشته توجه و علاقه فزاینده ای برای مطالعه و شناسایی جنبه های مکانی بزهکاری در حوزه های شهری پدیدار گشته است. بدین منظور برای کنترل و پیشگیری مکانی بزهکاری دیدگاه های مختلفی ارائه شده است. از جمله رویکردهای مهم در این خصوص “کانون های جرم خیز” می باشد. در مقاله حاضر سعی شده است ضمن تشریح مبانی نظری این رویکرد، پیشینه این مطالعات در کشورهای مختلف جهان، دلایل اهمیت، روش ها،ابزار و فنون شناسایی و تحلیل کانونهای جرم خیز شهری بیان گردد.
    کلیدواژگان: کانونهای جرمخیزcrime hotspots))، پیشگیری مکانی (Situational crime prevention)، بزهکاری (crime)، سیستم اطلاعات جغرافیایی(Geographic information systems)، تهیه نقشه جرم (Crime Map)
  • علی شریف زاده صفحه 101
    «جامعه محلی» و یا اجتماع به عنوان یکی از بنیادی ترین مفاهیمی است که در مباحث مربوط به فرایندهای میانجیگری و روش های حل وفصل غیررسمی دعاوی کیفری مطرح می شود و نیز این مفهوم در اهداف و سیاست های تشکیل نهاد شورای حل اختلاف از جایگاه با اهمیتی برخوردار است بنابراین بررسی تعریف، نقش و جایگاه جامعه محلی در این نوع فرایندها و نهاد شورای حل اختلاف و بررسی تعامل نقش آن با نقش دولت در فرایندهای غیررسمی بسیار حیاتی است؛ که نوشتار حاضر به بررسی و تبیین این امر می پردازد.
    کلیدواژگان: جامعه محلی(Community)، دولت(Goverment)، شورای حل اختلاف (Dispute settlement Council)، میانجیگری (Mediation)، عدالت ترمیمی (Restorative justice)، عدالت مشارکتی(Participatory Justice)
  • نفیسه متولی زاده نایینی صفحه 123
    مساله بزهکاری اطفال و نوجوانان، از جمله مسایل بغرنج اجتماعی است که امروزه مورد توجه زیادی قرار گرفته است و به همان نسبت گسترش ارتکاب جرم توسط کودکان و نوجوانان، بر کوشش پژوهندگان و متخصصین امر، دریافتن راه حل هایی جهت پیشگیری از بزهکاری آنها نیز افزوده شده است. شناخت عوامل موجد انحراف و بزهکاری کودکان و نوجوانان و اتخاذ تدابیر صحیح پیشگیرانه عمومی و خصوصی در سطح کل جامعه، اعضا و گروه های آسیب پذیر آن و افراد و گروه های در معرض خطر بزهکاری در کاهش جرایم این گروه سنی تاثیر مستقیم و غیر قابل انکاری دارد. پیشگیری زودرس به معنای مداخله در دوره های مختلف رشد کودکان و نوجوانان بزهکار یا در معرض بزهکاری به منظور پیشگیری از مزمن و تکراری شدن بزهکاری در آینده (دوران بزرگسالی)، شامل اقدام هایی می شود که ناظر به گروه خاص کودکان و نوجوانان کم سن و سال و مکآنهای جامعه پذیری آنان (مانند خانواده، مدرسه و گروه همسالان) می باشد و هدف آن از بین بردن یا بهبود عوامل خطری که کودکان در معرض آن هستند و ایجاد عوامل حمایتی که مقاومت افراد را در مقابل پذیرش و پیشه کردن رفتارهای مجرمانه در آینده تقویت می کنند، می باشد و کشورهای مختلف برای نیل به چنین هدفی برنامه هایی را پیش بینی و اجرا نموده اند که بسیاری از آنها در کاهش و پیشگیری از بزهکاری این گروه از افراد نقش مهمی داشته اند.
    کلیدواژگان: پیشگیری، عوامل خطر، عوامل حمایتی، مدرسه، خانواده، کودکان و نوجوانان و
  • خانم مارگارت شاو ترجمه: غلامرضا محمد نسل صفحه 143
    پایین آمدن سن بزهکاری یکی از دغدغه های مهم مقامات مسئول در حوزه امنیت اجتماعی است. بر این اساس، شناسایی و مقابله با بزهکاری اطفال و نوجوانان مورد توجه خاص اولیای امور جامعه و همچنین نیروهای پلیس قرار گرفته است. اگر به این واقعیت اذعان داشته باشیم که بسیاری از رفتارهای ضد اجتماعی و بزهکاری های دوران جوانی و میانسالی ریشه در تربیت دوران کودکی و آموزش های اوان نوجوانی دارند، و توجه داشه باشیم که در اثر گسترش شهرنشینی و توجه به آموزش و سواد آموزی، مدارس به کانون اصلی حضور و فعالیت نوجوانان تبدیل شده اند، در آن صورت اهمیت پیشگیری از جرم در مدارس و محیط اطراف آنها بارزتر خواهد شد.دانش آموزان ظرفیتهای بالایی برای بزهکاری و بزه دیدگی دارند و غفلت پلیس از آنان، اثر بخشی اقدامات پیشگیرانه پلیس را با چالش مواجهه خواهد کرد.
    از آنجا که آشنایی با رویکردها و بر نامه های پلیس کشورهای مختلف در زمینه نحوه برخورد با مشکل جرم و ناهنجاری در درون و اطراف مدارس، بستر مناسبی را برای مطالعات تطبیقی و افزایش دانش تخصصی کارشناسان امور پیشگیری پلیسی ایجاد می کند، لذا متن حاضر که به بررسی تجربیات موجود در زمینه اقدامات پیشگیرانه پلیس پرداخته، ترجمه و تقدیم همکاران محترم می شود. هدف اصلی از برگردان این مطالب آشنایی با آخرین یافته ها در این خصوص و استفاده از تجربیات کشورهای دیگر جهت تدوین و اجرای برنامه های پیشگیرانه در کشورمان است.
    بدیهی است که تدوین برنامه پیشگیرانه در هر کشوری با خصوصیات مذهبی و ملی و فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی آن ارتباط مستقیم دارد و چه بسا که بسیاری از اقدامات و برنامه های مندرج در متن، در کشور ما یا مناطقی از آن، قابل اجرا نباشند، بنابراین، کپی سازی این برنامه ها توصیه نمی شود بلکه آنچه که سفارش می شود، بررسی نوآوری های برنامه ها و نقاط قوت و ضعف پلیسی و بومی سازی و اقتباس از آنهاست. امیدوارم که مطالعه این متن بتنواند ایده های جدیدی در مورد پیشگیری از جرم به خوانندگان محترم بدهد.
  • پروفسور گلوریا لی کاک، احسان جنابی، مجید رضایی راد صفحه 169
|
  • Yasin Ali Rahmani Page 53
    Theft is one of the main crimes in human society which hazards public safety severely. Prevention of various types of theft and other crimes is the main and significant responsibility of Police force (police department). Thus, in order to examine the content of difficulties and obstacles impact on achievement of chiefs of Great Tehran Police Departments in prevention of theft, current research was designed in analytic – measurement method and polling the chiefs of Great Tehran Police Departments as statisitical society, 43 persons were selected as sample and it was conducted by questionnaire. This research consists of 5 chapters in which the first chapter deals with the generalities of research, second chapter deals with literature review and the oretical principles of research, and the next 3 chapters deal with methodology of research, analysis of findings and conclusion. The main target of this project is to examine the content of difficulties and obstacles impact on achievenment of chiefs of police departments in prevention of theft, including human force, facilities and equipments, coordinating specialty levels of IRI Police Forces, cooperating Judicial authorities, skill and training related to profession. On the way of achieving this target, the difference between impact of elements on current situation with desirable situation or the situation which is expected by authorities was computed and after conclusion, some practical suggestions were presented. Thus, the hypothesis of this research were organized around above – mentioned elements and they were examined and analyzed statistically which the conclusions show that:Human force, facilities and equipments, coordinating Juridical authorities, training related to the profession of the chiefs of police departments were weak and it did not have positive impact on achievement of heads of police stations while coordinating specialty levels of IRI Police Forces and skill and experience of heads of police departments, in reverse of above variables, were not weak. Based upon this fact, there of six hypothesis were not confirmed. Additionally, the content of impact of elements in current condition is far from desirable condition and it is in lower level.
  • Mohsen Kalantari Page 75
    During the last two decades, there is an increasing interest in the study and recognition of different spatial aspects of crimes within urban areas. To do so, a number of theories, have been put forward by different scholars for the control and prevention of crime in the urban areas. Among different [developed] viewpoints in this respect, " hotspots " have received special attention. Hotspot analysis assists police in assessing and identifying high crime areas, types of crime being committed, and the best way to respond to them. In this paper, an attempt has been made to get more insight into this view and after evaluating previous studies made on the subject in different parts of the world, its theoretical framework, importance, methods and techniques of understanding urban crime hotspots is explored.
  • Ali Sharifzadeh Page 101
    The process of the informal mediation and conflict resolution by local community (society), and its capacity to perform settlement for criminal litigations is a concept which has received considerable attention and status as one of the most fundamental, crucially vital and indispensable in performing supervisory and administrative judicial functions. As a result, the formation, process, and institutionalization of informal local dispute settlement councils, or similar judicial supervisory committees, and the definition and specification for its, role position, and function in the local community as well as its cooperative function with government, is a subject which has received treatment, analysis, and interpretation in the present study.
  • Nafise Motavallizade Naieni Page 123
    Juvenile delinquency is one of the most complicated social problems that is very considerable at present time and with the same relation of increasing the commission of crimes by juveniles, the researchers and experts efforts in this matter, with the aim of finding resolutions, are increased. Knowledge about causing factors of juvenile deviation and taking proper general and social preventive measures in the society and for its vulnerable groups and persons that are in danger of delinquency, have direct and indisputable effect on deduction of the crimes of these groups. Early (developmental) prevention, with the meaning of intervention in different periods of growth of juvenile offenders or those targeting risk factors in order to prevent the development of criminal potential in future, contains the actions related to special group of juveniles and the places that they are socialized (family, school and the groups of the same age) and its aim is removal or improvement of risk factors and making protective factors that reinforce the resistance of person against acceptance and take a vocation of criminal behaviours in future and different countries in order to receive this goal, anticipate and execute different programs that many of them have an important role in reduction and prevention of delinquency of these groups.
  • Margaret Shaw Page 143
    The involvement of the police in school is not a new phenomenon.They have been associated with schools in many countries,and in a variety of ways, for most of the previous Century. For much of that time, that role was limited to collecting truants, ensuring bicycle or traffic safety, or the prevention of child abuse. Since 1960s, however, there have been gradual changes, resulting by the 1990s in the development of a variety of much more formalized and closer links between local police and schools. In the USA, for example, the development of dedicated police officers as school resource officers,have all brought the police the much closer to the day to day running of schools.Much of this change has been in response to the general increase in youth offending which was characteristic of most Western counrries from the 1960's to the 1990's. It also reflects more general changes in attitudes towards aggression and violence by young people. The public and policy markers, in many countries, now recognize the issue of school- based violence as a problem.Bullying.School fights, truancy and drug use have all been characteristic of school life for many years, but their important links with offending and victimization, and their impact on health and social development, are now much more widely acknowleged. There is also much more willingness to label school behaviours as violent, and to see the police, rather than the school, as the appropriate response. Finally, extreme incidents of violence such as the Clumbine tragedy in the United States or the school shooting in Erfurt, Germany, have also helped to increase concerns about the need to develop effective prevention programmes in schools.The result is that in many countries, schools are now actively collaborating with the police to combat crime and violenece in and around their premises.School violence and problems behaviours are also incressingly seen as a community and family issue too.Regional forums such as the Council of Europe have urged governments to promote the development of local partnership for preventing and combating violence at school, and the police are seen as one of the most important parties in such partnerships.
  • Gloria Laycock Page 169
    The present paper investigates the interrelationship between executive personnel and the role of research in police organizations with primary emphasis, assisted with ample illustrations, on crime prevention.The present paper reports the partial resuls of a research on the relationship between policy, procedure, and functions – or the lack of – conducted by National Institute for Justice, a Washington - based research organization, the results of which point out to an over 30 years of failure of oversight and neglect by policy makers and other authorities regarding the application, implementation, and significance of research. The findings are primarily supported on studies and interviews with the university officials, police administrators, and related authorities.In addition to an ever increasing need to prevent the growth of crime, the paper finds a slow, but gradual, expansion of awareness by the authorities concerning the significance of cooperation between police and research organizations. The first part of the paper underscores the traditional relationship between research and application, and variables indicative of a substantial need for the implementation of change. Factors that effect a change include more professional police services and greater analysis and interpretation of the collected data regarding public policy implementation.