فهرست مطالب

مطالعات پیشگیری از جرم - پیاپی 23 (تابستان 1391)

فصلنامه مطالعات پیشگیری از جرم
پیاپی 23 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی افراسیابی*، الهام سلیمان دهکردی صفحه 9
    مطالعات مربوط به بزه دیدگی مکرر و تحلیل این مسئله برای ارائه راهکارهای پیشگیرانه در داخل کشور اندک است. این در حالی است که تحقیقات حاکی از تجربه بخش اعظمی از جرایم توسط برخی از شهروندان، مکان ها و املاک است. بنابراین پیشگیری از بزه دیدگی مکرر، کاهش فزاینده نرخ جرم را در پی خواهد داشت. پرسش هایی که در این تحقیق به آن ها پرداخته می شود این که: بزه دیدگی مکرر چیست و این واقعه تابع چه متغیرهایی است؟ چه ارتباطی بین بزه دیدگی مکرر و مکان های جرم خیز وجود دارد؟ پیشگیری از بزه دیدگی مکرر چه الزاماتی دارد؟
    برای پاسخ گویی به این پرسش ها ابتدا بزه دیدگی مکرر و عوامل پدیدآورنده آن تبیین می شود. سپس، مکان های جرم خیز و تعامل آن ها با بزه دیدگی مکرر بررسی می گردد. در ادامه، الزامات پیشگیری از بزه دیدگی مکرر تبیین می شود. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بزه دیدگی مکرر واقعه ای است که در آن تمامیت جسمانی، اموال یا املاک اشخاص، به صورت مکرر آماج تجاوز های مجرمانه قرار می گیرد. مطابق مثلث تحلیل جرم، این واقعه در عوامل جرم زای موجود در وضعیت های پیش جنایی، سبک زندگی بزه دیدگان و جذابیت آماج در دیدگاه بزه کاران و یا در ویژگی های بزه کاران بالقوه ریشه دوانده است. مناطق جرم خیز، نسبت به مناطق مشابه، نرخ جرایم بیش تری را به خود اختصاص می دهند. عموما نرخ بزه دیدگی مکرر در این مناطق بیش تر از سایر مناطق است. از این رو، پلیسی گری مناطق جرم خیز، توام با اجرای راهبردهای متناسب برای پیشگیری از بزه دیدگی مکرر، می تواند اثر بخش باشد و منابع پلیسی را در موارد مناسبش هزینه کند. برای تعیین راهبردهای مناسب پیشگیری از بزه دیدگی مکرر، ابتدا باید برای این واقعه مدل هایی را شناسایی کرد. در ادامه بر اساس اطلاعات حاصل از تحلیل مدل های شناخته شده، می توان راهبردهای مناسب و اثربخش را به متولیان پیشگیری از جرم ارائه نمود.
    کلیدواژگان: بزه دیدگی مکرر، مدل های بزه دیدگی، مکان های جرم خیز، الزامات پیشگیرانه
  • احسان حسنوند*، اسماعیل حسنوند، محسن احمدپور صفحه 31
    این تحقیق بر آن است تا عوامل جامعه شناختی موثر بر کاهش جرم را بررسی کند. روش پژوهش، پیمایشی و تکنیک جمع آوری داده ها پرسش نامه بوده است. حجم نمونه ی این تحقیق 382 نفر بود. یافته های توصیفی مربوط به متغیرهای مستقل نشان داد که میزان کنترل اجتماعی و حمایت اجتماعی در جامعه ی یادشده نسبتا بالاست. میزان همبستگی اجتماعی، بی نظمی اجتماعی و احساس آنومی در حد متوسطی ارزیابی شده است. همچنین یافته های تحقیق حاکی از آن بود که متغیرهای کنترل اجتماعی، حمایت اجتماعی، همبستگی اجتماعی، بی نظمی اجتماعی و احساس آنومی با کاهش جرم همبستگی دارند. در تحلیل رگرسیون نیز پنج متغیر وارد مدل شدند و در مجموع 47 درصد از واریانس متغیر وابسته، با متغیرهای مستقل تبیین شد.
    کلیدواژگان: کنترل اجتماعی، حمایت اجتماعی، احساس آنومی، همبستگی اجتماعی، بی نظمی اجتماعی، کاهش جرم
  • محسن نیازی *، مجید خادمی صفحه 49
    امروزه به موازات پیشرفت و توسعه در ابعاد مختلف اقتصادی و اجتماعی و با توجه به گستردگی شهرها و کاهش نقش های جامعه پذیری و فرهنگ پذیری خانواده و ارزش های اخلاقی و دینی، جرایم و انحراف های اجتماعی به نحو چشم گیری رشد یافته است. بر این مبنا، جوامع بشری با ایجاد و تقویت نهادها و سازمان های رسمی و نظارتی بسیاری، درصدد کنترل جرایم و انحراف ها برآمده اند. با توجه به نقش مخرب جرایم و انحراف ها در اضمحلال شخصیت انسانی و نابسامانی اجتماعی، در دهه های گذشته، دانشمندان علوم انسانی و اجتماعی به دین و باورهای دینی به عنوان عامل نظارت درونی و مصون ماندن افراد و جامعه از انحراف ها نگریسته و به کارکردهای اصلاحی آن پرداخته اند. با توجه به مباحث فوق، در این پژوهش، رابطه میان میزان دین داری و میزان گرایش به جرم و انحراف های اجتماعی بررسی شده است. هدف اساسی این مقاله، بررسی چگونگی پیوند این دو متغیر و مطالعه اثر دین داری بر پیشگیری از جرم است.
    این پژوهش از نوع پیمایش اجتماعی (Survey study) بوده و برای جمع آوری داده های پژوهش از تکنیک پرسش نامه توام با مصاحبه استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق، شامل همه شهروندان (در سن فعالیت) شهرستان کاشان در سال 1389 است که با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 421 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب و بررسی شده اند. اعتبار و روایی مقیاس های سنجش متغیرهای تحقیق از طریق ضریب آلفای کرونباخ بررسی شده و با توجه به نتایج آزمون کرونباخ، اعتبار طیف میزان دین داری با (82/0=a) و میزان گرایش به جرم با (78/0=a) تایید گردیده است. یافته های تحقیق رابطه میان دو متغیر بالا را تایید می کنند. نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن (rs=-0/353) در سطح اطمینان 99 درصد رابطه ی معنادار دو متغیر فوق را تایید می نماید. نوع رابطه منفی بوده و بیانگر این امر است که با افزایش میزان دین داری، شاهد کاهش میزان گرایش به جرم هستیم. همچنین، نتایج معادله رگرسیون بیانگر بیشترین تاثیر عوامل عمل به شرعیات و اخلاقیات دینی در کاهش گرایش به جرم است.
    کلیدواژگان: دین، دین داری، گرایش به جرم، انحراف های اجتماعی، عبادت ها، شرعیات
  • عباسعلی الهیاری*، مسعود جان بزرگی، اکرم گروسی صفحه 83
    این پژوهش به مقایسه ی ساختار خانواده و نیم رخ روانی پدر و مادر کودکان در معرض سوءرفتار جنسی و پدر و مادر کودکان بهنجار می پردازد. جامعه ی آماری در این پژوهش، همه ی پدران و مادران کودکان در معرض سوءرفتار جنسی و پدران و مادران کودکان بهنجار 7 تا 10 ساله ی شهر تهران در سال 1388 است که از راه نمونه گیری در دسترس 47 خانواده ی کودکانی که با آنان سوءرفتار جنسی شده بود (26 دختر و 21 پسر) و 46 خانواده ی کودکان بهنجار از همین مناطق به صورت نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از مدارس ابتدایی دخترانه و پسرانه (23 نفر دانش آموز پسر و 23 نفر دانش آموز دختر) انتخاب می شوند. به این ترتیب که ابتدا از مناطق بیست و دوگانه ی آموزش و پرورش شهر تهران، دو منطقه (منطقه های 6 و 13) به صورت تصادفی انتخاب گردید. در این مطالعه برای بررسی عملکرد خانواده از مقیاس عملکرد خانواده (بلوم،1985) و برای سنجش نیم رخ روانی پدر و مادر، از سیاهه ی علائم تجدیدنظر شده ی 90 سوالی (دراگوتیس و همکاران،1973)، استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد و نتایج زیر به دست آمد: میان ابعاد مختلف بیانگری، تضاد و تعارض، گرایش سرگرمی و تفریحی، تاکید های مذهبی، سازماندهی، منبع کنترل بیرونی، گسستگی، سبک خانواده ی بی قیدوبند، سبک خانواده ی مستبد، در خانواده های کودکان در معرض سوءرفتار جنسی و خانواده های کودکان عادی در سطح 05/0 تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین میان ابعاد افسردگی، اضطراب، پرخاشگری، افکار پارانویید و روان پریشی در سطح 05/0 میان نیم رخ روانی پدر و مادر کودکان در معرض سوءرفتار جنسی و پدر و مادر کودکان عادی تفاوت معنی دار است.
    کلیدواژگان: سوءرفتار جنسی، ساختار خانواده، نیم رخ روانی، پدر و مادر، کودکان بهنجار
  • بررسی پیمایشی بزه قتل عمد در استان فارس / از دیدگاه زمان، مکان و آلت وقوع جرم
    ارسلان اشرافی صفحه 107
    استان فارس در جنوب غربی ایران میان مدارهای 27 درجه و 2 دقیقه تا 31 درجه و 42 دقیقه عرض شمالی از خط استوا و 50 درجه و 42 دقیقه تا 55 درجه و 26 دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ قرار گرفته است. از شمال با استان های یزد و اصفهان، از غرب با استان های بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد، از جنوب با استان هرمزگان و از شرق با استان کرمان هم مرز است. این استان 661/122 کیلومتر مربع مساحت دارد و 878/336/4 نفر از جمعیت کشور را در خود جای داده است.
    در منطقه ی مطالعاتی فارس، طی زمان تحقیق مورد نظر یعنی 1385-1383 تعداد 715 فقره قتل عمد رخ داده است که به نسبت جمعیت، رتبه ی اول قتل عمد در سطح کشور است. نرخ بالای این جرم، به ویژه این که سهم مرکز استان (شیراز) - که قطب فرهنگی کشور است – 327 فقره یعنی 73/45% کل قتل های ارتکابی استان است، لزوم پژوهش های جرم شناسی درباره ی علت ها و انگیزه های ارتکاب این جرم را آشکار می سازد.
    پس در این مقاله به نقش عناصر «زمان»، «مکان» و «آلت وقوع جرم» در ارتکاب بزه قتل عمد در استان فارس می پردازیم.
    کلیدواژگان: قتل عمد، جرایم خشن، جرایم علیه تمامیت جسمانی اشخاص، قانون حرارتی کتله و آلت وقوع جرم
  • کیامرث شهولی*، سلطان مراد رضایی فر صفحه 159
    در این پژوهش بررسی وضعیت و علل خودکشی در یک دوره ی 5 ساله از فروردین 1384 تا اسفند ماه 1388 در شهرستان ایذه به عنوان موضوع و هدف اصلی تحقیق قرار گرفت. داده ها از بررسی 40 پرونده مربوط به 26 مرد و 13 زن که خودکشی کرده بودند، با استفاده از چک لیست تهیه شده، جمع آوری شدند سپس به کمک نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. یافته های تحقیق نشان داد میانگین سن خودکشی حدود 30 سال بود. از نظر زمان 60 درصد از خودکشی ها در اوایل شب یا هنگام سحر صورت گرفته بود. از مجموع کسانی که خودکشی کرده بودند 65 درصد مرد، 70 درصد ساکن شهر، 100 درصد فقیر و از نظر اقتصادی از طبقه پایین بودند و 80 درصد از روش حلق آویز برای خودکشی استفاده کرده بودند. بررسی ها نشان داد که مهم ترین علل خودکشی در حوزه ی پژوهش شامل اختلافات خانوادگی و عدم ثبات و نداشتن ارزش های قوی و انسجام خانوادگی با 35 درصد، مشکلات و شرایط نامساعد اقتصادی با 30 درصد، سابقه بیماری های جسمی و روحی و روانی با 55 درصد، ضعف اعتقادات دینی و مذهبی و بی توجهی به ارزش های دینی با 50 درصد و بی مهری و عدم توجه پدر و مادر و اطرافیان به فرد با 40 درصد فراوانی، بیش ترین تاثیر را در خودکشی ها داشته اند. بررسی یافته های تحقیق در یافتن پاسخ پرسش ها نشان داد که سنین نوجوانی و جوانی، تجرد و نداشتن همسر، بی سوادی و کم سوادی، بیکاری و نداشتن درآمد مناسب و فقر اقتصادی، داشتن سابقه ی بیماری جسمی و روحی آزار دهنده با درصدهای بالاتر از میانگین، از مهم ترین عواملی بودند که سبب خودکشی در حوزه ی پژوهش شده بودند.
    کلیدواژگان: خودکشی، مسائل اقتصادی، روش خودکشی، وضعیت خانوادگی
  • کارولین هویل ترجمه: محمد بارانی*، حمیدرضا نیکوکار صفحه 177
    الگویی ترمیمی که بر پایه ی پاسخ به جرم به شیوه ی حل آثار و پیامدهای جنایی، با مسئولیت پذیر ساختن جامعه در قبال رخداد جنایی، شرمساری مجرم و به طور کلی حل و فصل جرم، با درگیر نمودن بزه دیده، مجرم و جامعه ی محلی است، می تواند آثار درخور توجهی در حوزه ی پیشگیری، به ویژه پیشگیری از تکرار جرم جوانان داشته باشد. از جمله آثار این شیوه ی پاسخ دهی به جرم که بر خلاف دیدگاه های تلافی گرا که بر مجرم و آنچه از او سر زده توجه دارند، به بزه دیده و جامعه ی محلی تاکید نموده و همچنین به مجرمان به دیده ی افراد شایان احترام می نگرد.
    این شیوه از واکنش به جرم که منجر به شرم مجرم در ازای کردارهای ناشایست صورت می گیرد، می تواند از برچسب خوردن مجرمان، به ویژه مجرمان جوان تا حدود زیادی پیشگیری نماید. پس، جلوه های چنین تفکری در کشورهایی همچون استرالیا، زلاندنو و امریکا منجر به پایه گذاری تشکیلات قضایی جوانان و نوجوانان گردید. در این مقاله، نویسندگان همراه با تبیین رویکرد ترمیمی در نهادهای پلیسی، آثار و کارکردهای چنین واکنش هایی به مجرمان به ویژه جرایم جوانان را بررسی می کنند و می آزمایند. روشنگری آثار و پیامدهای رویکرد ترمیمی در نهاد پلیسی و چگونگی اعمال چنین راهبردی می تواند مولفه ای موثر در پیشگیری از برخی جرایم شود.
    کلیدواژگان: عدالت ترمیمی، بزه دیده، پلیس
  • نمایه ترتیبی مقالات فصلنامه علمی - ترویجی مطالعات پیشگیری از جرم از شماره 1 الی 22
    صفحه 225
|
  • Ali Afrasiabi*, Elham Soleyman Dehkordi Page 9
    There are few studies about repeated victimization and how it is analyzed to present preventative procedures in the country, yet researches indicate that a large part of the crimes are experienced by some citizens, places and properties. So prevention from repeated victimization leads to an accumulative reduction in crime rate. Questions that are going to be answered in this research are: What is repeated victimization and to which variables it does respond? What is the relation between repeated victimization and crime-ridden places? What requirements does it need?Firstly, repeated victimization and factors leading to it are explained, then crime-ridden places and their interaction with repeated victimization will be considered and finally victimization preventative requirement will be explained. The findings indicate that repeated victimization is an incident that in which the physical integrity, person's possessions and properties are repeatedly targeted by criminal aggression. According to the crime analysis triangle, such incident has its roots in the crime-making factors existing in pre-criminal conditions, victim's life style and target's attraction for victim's and also in the characteristics of potential criminals. A higher rate of crimes has been allocated to crime-ridden areas in proportion to similar areas. Generally the rate of repeated victimization in these areas is more than other areas. For this reason policing of crime-ridden areas together with the execution of relevant strategies for preventing repeated victimization can be both influential and will expend police resources properly. In order to determine proper strategies for preventing repeated victimization, some models must firstly be identified. Next, proper and influential strategies based on the information obtained from analyzing the familiar models, could be presented to those in charge of crime prevention.
    Keywords: repeated victimization, victimization models, crime, ridden places, preventative requirements
  • Ehsan Hasanvand*, Esmaeil Hasanvand, Mohsen Ahmadpour Page 31
    This research seeks to examine sociological factors influencing crime reduction. As a survey study it has benefited from structured questionnaires to collect data. The representative sample consists of 382 people. Descriptive findings related to the independent variables show that the level of social control and social support in the community is relatively high. Social cohesion, social disorder and feeling of anomy are evaluated moderately. Also, the research findings have suggested that the variables of social control, social support, social cohesion, social disorder and feeling of anomy are correlated with crime reduction. In a regression analysis also 5 variables were put into the model and 47 percent of the total variance of the dependent variable was explained by the independent variables.
    Keywords: Social control, social support, feeling of anomy, social cohesion, crime reduction, social disorder
  • Mohsen Niazi*, Majid Khademi Page 49
    Nowadays crimes and social deviations have strikingly grown in parallel with progress and development in different economic and social dimensions, expansion of cities, reduction in family roles of social and cultural acceptability and moral and religious values. On this basis, human societies intend to control crimes and deviations by establishing and reinforcing many official and supervisory institutions and organizations. Regarding the destructive role of crimes and deviations in annihilation of human personality and social disorder in the past decades, social scientists have viewed religion and religious beliefs as a factor of internal supervision and individuals’ and society’s immunity from deviation and have dealt with its reformist performances. According to the subjects mentioned above, in this research, the relation between piety and the amount of tendency to crimes and social deviations is considered. The main objective of this article is to examine the correlation of these two variables and to study the effect of piety on crime prevention. This research is a survey study and questionnaire together with interview have been used as the means of data collection. The population is all the citizens (in active age) of Kashan in the year 1389 from which 421 people have been selected and examined by use of Kokaran formula. Validity of the research’s variables’ assessment scales have been examined by Kronboch alpha coefficient and according to Kronboch’s test results, the validity of the spectrum of the amount of piety by (a=0.82) and the amount of criminal tendency by (a=0,78) have been confirmed. The research’s findings confirm the relation between the above variables. The Spearman correlation coefficient (rș=-0/353) in a reliability level of 99 per cent confirms the meaningful relation of the mentioned variables. There is a negative relation which shows that the more the amount of piety, the less the amount of tendency towards crime. Also, the results of regression equivalent indicate that the most influence of the factors in reducing the tendency towards crime is doing religious teachings and moralities.
    Keywords: religion, piety, tendency towards crime, social deviations, prayers, religious teachings
  • Abbasali Allahyari*, Masud Janbozorgi, Akram Garusi Page 83
    This study compares the family structure and psychological profile of the parents of the children who are in danger of sexual abuse with normal children's parents. The population is all the parents of the children in danger of sexual abuse and the parents of normal children of 7-10 years of age in Tehran city in 2009 selected through availability sampling from 47 families of the sexually abused children (26 girls and 21 boys) and 46 normal children families from the same areas selected via multi-stage cluster sampling from girl's and boy's elementary schools in such an order that first two zones (zones 6, 13) of the total 22 zones of Tehran were randomly selected. In this study, family performance scale (Blum, 1985) was used for family performance consideration and for measuring parent's psychological profile, the revised sign's list of 90 questions (Dragotis and colleagues, 1973) was applied. For data analysis, we used statistical method of multi-variance analysis and the following results were gained: there is a meaningful difference of 0.05% among different aspects of expressiveness, conflict, recreational tendency, religious emphases, organizational skills, external control resource, disintegration, permissive family style, tyrannical family style between the families of the children in danger of sexual abuse and normal children families. The same rate of difference also exists among the aspects of depression, anxiety, aggression, paranoiac thoughts and psychosis between mentioned families.
    Keywords: Sexual abuse, family structure, psychological profile, parents, normal children
  • Arsalan Ashrafi Page 107
    Fars province is located in the south-west of Iran and lies between latitudes 27°/2́ to 31°/42́ and longitudes 50°/42́ to 55°/26́. The province is bordered on the north by Yazd and Isfahan provinces, on the west by Bushehr and Kohgiluyeh-o-boyerahmad provinces, on the south by Hormozgan and on the east by Kerman province.It occupies an area of 122,661 square meters and has a population of 4,336,878 people. By 715 cases of murder during the years 1383-1385 in Fars, the province is the first in state ranking. The high rate of this crime especially in the province's capital, Shiraz, with 327 instances (45.73% of the whole cases in the province) clearly shows the necessity for criminological researches on the causes and motivations behind committing such crime.So in this article we consider the roles of "Time", "Place" and "crime tools" in committing murder in Fars Province.
    Keywords: Murder, violent crimes, crimes against person's physical integrity, Katle Thermal Law, crime tools
  • Mohammad Jafar Habibzade, Mohsen Sharifi, Yadollah Sadeghi Page 125
    Crime prevention and criminal behaviors in human living environments have been always of managers’ and planners’ concerns for their imposing of many economic and social expenses. During the time, many theories have formed the intellectual backing of measures and plans."Crime Prevention through Environmental Design" or CPTED is one of the most modern and practical theories. Meanwhile, preserving public spaces in those large cities which are the main political and economic centers in states is highly special. For this reason, some of Tehran's main squares were selected to analyze the commonest crimes together with the role of their managerial preventative strategies. The question is that how the principles and strategies of CPTED could be effective in reducing crimes in squares and city's public spaces?.
    Keywords: CPTED, Prevention, Crime, Crime Reduction
  • Kiamars Shahuli*, Sultanmorad Rezaeifar Page 159
    For examining the state and causes of suicide in a 5-year period from Farvardin 1384 to Esfand 1388 in Izeh city, as the subject and the main objective of the research, the data was collected via a prepared checklist from considering 40 cases of 26 men and 13 women committed suicide and then analyzed by SPSS. The findings showed an average age of 30 years for committing suicide. 60 per cent of the suicides had happened in early evenings or in early dawns. 65 per cent of the suicides were men, 70 per cent urbanites, 100 per cent from the poor, and 80 per cent had hanged themselves. The research indicated that the main causes of the suicides within the research domain were domestic quarrels, instability, lack of powerful values and domestic cohesion by 35 per cent, problems and unfavorable economical conditions by 30 percent, having a record of physical diseases and mental and psychological illness by 55 per cent, poor religious beliefs and inattentiveness to religious values by 50 per cent and being under the parent's and people's unkindness and inattentiveness by a frequency of 40 per cent, which mostly influenced the suicides. The findings also showed that adolescence and youth, singleness, illiteracy and semi-illiteracy, unemployment and having low income, having a record of illnesses by higher percentages, were of the most crucial factors leading to suicide.
    Keywords: Suicide, economical problems, type of suicide, family condition