فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات پیشگیری از جرم
پیاپی 26 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید عسکری*، علی زکی یی، مصطفی علیخانی صفحه 9
    به اعتقاد برخی نظریه پردازان در دنیای امروز، رسانه جمعی نقش موثری در تحریک و آموزش افرادی که آمادگی ارتکاب جرم را دارند، ایفا می کند. از سوی دیگر، رسانه بی آنکه زمینه ها و بسترهای لازم برای درک برخی مضامین در جامعه فراهم باشد، آنها را ارائه می دهد. با توجه به نقش انکارناپذیر رسانه و تئوری پردازی جدید در حیطه های جرم شناسی و پیشگیری از جرم، پژوهش حاضر برای بررسی نقش رسانه ها در ادراک جرم و پیشگیری از جرم انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر، همه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهر کرمانشاه بود که به روش خوشه ایچند مرحله ای، 150 نفر از میان آنها انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه ی اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه ی ادراک جرم استفاده شد. روش پژوهش، توصیفی بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شده است.
    نتایج نشان داد که میان اندازه استفاده از تلویزیون و ادراک جرم ضریب همبستگی معناداری وجود دارد. همچنین افرادی که از برنامه های ورزشی تلویزیون استفاده می کنند، ادراک بهتری از جرم دارند. در استفاده از اینترنت، افرادی که به منظور کار علمی استفاده می کنند، ادراک بهتری از جرایم دارند و گروهی که برای به دست آوردن اخبار استفاده می کنند، ادراک کمتری از جرم دارند. از پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که اگر استفاده از رسانه با در نظر گرفتن ادراک مخاطب همراه باشد، می تواند نقش مهمی در پیشگیری از جرم داشته باشد.
    کلیدواژگان: رسانه، جرم، ادراک جرم، مخاطب
  • عباسعلی حسین خانزاده*، حسین آقابابایی صفحه 39
    اعتقاد مذهبی نیرویی درونی، اجتماعی و روان شناختی است که می تواند پیامدهای رفتاری، اجتماعی و مرتبط با سلامت را برای زندگی انسان به دنبال داشته باشد. مذهب نقش مهمی در رویارویی های فرد با تنیدگی های زندگی دارد و تعدیل کننده ی بحران های شدید زندگی است. نتایج پژوهش های مختلف حاکی از آن است که افراد مذهبی از سلامت روان شناختی بالاتری برخوردارند و دارای خشنودی بیشتری از زندگی هستند. از سویی دیگر، رابطه منفی مذهبی بودن با جرم و جنایت و رفتارهای بزه کارانه در نتایج فراتحلیل های مختلف تایید شده است. در حالی که مطالعات نشان می دهند که مذهبی بودن از بزه کاری بازداری می کند، اما سازوکار های زیربنایی آن هنوز مشخص نشده است. تحقیقات پیشین برخی از سازوکار ها مانند باورهای اخلاقی، شبکه های اجتماعی و ارتباط داشتن با همسالان غیربزه کار را بررسی کرده اند که مذهب ممکن است از راه آنها بر بزه کاری تاثیر غیرمستقیم داشته باشد. یک سازوکار مداخله گر بالقوه که توجه تجربی اندکی را به دنبال داشته، خودمهارگری است. نتایج تحقیقات حاکی از آن است که افراد مذهبی سطوح بالاتری از خودمهارگری را نشان می دهند. همچنین، خودمهارگری در بازداری نوجوانان مذهبی از ارتکاب رفتارهایی مانند مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی، نقش متغیر واسطه ای را بازی می کند. در مقاله ی حاضر شواهد تجربی مربوط به سازوکار های زیربنایی که به یاری آن ها، مذهب می تواند در کاهش رفتارهای بزه کارانه، کاهش نشانه های مرضی روان شناختی و اجتناب از رفتارهایی مانند مصرف مواد مخدر و رفتارهای جنسی خطرناک موثر باشد، بررسی می شوند و در نهایت پیشنهادهای لازم ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: پیشگیری، بزه کاری، خودمهارگری، خودنظم بخشی، مذهب
  • میثم خلیلی عمران* صفحه 75
    فرایند کیفری، سیر عدالت جنایی در «نهادهای آیین دادرسی کیفری» است. قرائت پیشگیرانه از فرایند کیفری در حقیقت رابطه جرم شناسی با آیین دادرسی کیفری را در ذهن تداعی می کند. ماهیت، ساختار، طرز کار و شیوه عملکرد کنشگران فرایند کیفری از مرحله دستگیری تا مرحله پس از اجرای حکم (اقدامات پساکیفری)، می تواند بنا بر جهت گیری های این نهادها، هنجارگرایی و جامعه پذیری یا برعکس هنجارگریزی یا جامعه گریزی کسانی که آن را تجربه می کنند، تقویت و تشدید کند و در نهایت زمینه تکرار جرم را فراهم آورد. چنین رفتارهایی در چارچوب «جرم شناسی بالینی» به شکل گیری شخصیت ضداجتماعی در فرد کمک می کند و از نظر «جرم شناسی تعامل گرا»، می تواند از اتهام انتسابی، جرم و از فرد مظنون، متهم و مجرم «بسازد».
    در این راستا، هنگام دستگیری فرد در اداره پلیس و در ادامه آن در مرحله تحقیقات مقدماتی در دادسرا، چنانچه رفتار کنشگران این نهادها با فرد مظنون و متهم کرامت مدار- برای نمونه، آن گونه که در قانون حقوق شهروندی مصوب اردیبهشت 1383 آمده - نباشد، می تواند آثار کمانه ای فراوانی برای فرد و جامعه به همراه داشته باشد. استفاده از «جایگزین های تعقیب» مانند تعلیق تعقیب و معامله اتهام، رعایت حقوق دفاعی و حقوق شهروندی متهم و تناسب در صدور قرارهای تامین کیفری در این مرحله می تواند از ادامه ی فرایند کیفری شدن فرد جلوگیری کند. در مرحله دادگاه نیز با در نظر گرفتن معیارهای دادرسی عادلانه، تشکیل «پرونده شخصیت»، گرفتن تصمیم مناسب و استفاده از «جایگزین های حبس» مانند تعلیق مجازات، می توان از فرستادن افراد به زندان که پیامد فاسد دارد، جلوگیری نمود. با به کارگیری همه این تدابیر، چنانچه پای فرد به زندان باز شد، نباید وی را به حال خود رها کرد؛ بلکه برنامه های اصلاحی زندان می تواند در امر بازاجتماعی شدن زندانی کمک فراوانی کرده و در نهایت از تکرار جرم این افراد پیشگیری نماید. برای رسیدن به این هدف، باید مرحله «پساکیفری» را که در حقیقت مراقبت ها و نظارت های پس از اجرای مجازات است، به مراحل فرایند کیفری افزود.
    کلیدواژگان: فرایند کیفری، پیشگیری از جرم، پیشگیری از تکرار جرم، برچسب مجرمانه، جرم شناسی تعامل گرا، جرم شناسی بالینی
  • بهمن باینگانی* صفحه 111
    مسئله نظم، یکی از موضوع های مهم در علوم اجتماعی است که هرچند قدمت آن به اندازه قدمت تمدن بشری است؛ اما جهان مدرن و مسایل خاص آن مثل شهرنشینی، صنعتی شدن، فردگرایی و... که همگی موجب ایجاد تزلزل در نظم سنتی شدند، موجب شد که توجه به مسئله نظم مورد تاکید بیشتری قرار گیرد. و اگرچه می توان گفت نخستین و جدی ترین اندیشمند مدرن، ماکیاولی است؛ اما این توماس هابز است که برای نخستین بار، پرسش از چگونگی ایجاد نظم را به عنوان مسئله ای مطرح می کند.
    اهمیت فهم چگونگی ایجاد نظم، جهت پیشگیری از جرم، آن است که جرم پیش از همه، تهدیدی برای کاهش نظم و انسجام اجتماعی است و اگر سازوکارهای چگونگی ایجاد نظم به درستی درک شود، به آسانی می توان از وقوع جرم و کاهش انسجام اجتماعی جلوگیری کرد. از این رو هدف اصلی جستار حاضر، بررسی سازوکار ایجاد نظم از نظر توماس هابز است. به این منظور، پس از نگاهی مختصر به زندگی و آثار مهم هابز، جایگاه وی در سنت گسترده تر قراردادگرایی اجتماعی مشخص و سپس با تاکید بر مهم ترین اثر وی، یعنی لویاتان، دیدگاه های هابز درباره چگونگی ایجاد نظم در جامعه بررسی شده است. نتیجه ی حاصل از این بررسی اسنادی، نشان داد که انسان شناسی و روش شناسی خاص هابز، وی را به سمت دیدگاهی اجباری درباره مسئله نظم اجتماعی هدایت می کند که بر اساس آن تنها هنگامی نظم در جامعه ایجاد می شود که افراد دور هم جمع شوند، قراردادی اجتماعی منعقد کنند و دولتی تاسیس کنند که بتواند نظم را برقرار نماید.
    کلیدواژگان: نظم اجتماعی، وضع طبیعی، قانون طبیعی، قراردادگرایی، لویاتان
  • علیرضا باباغیبی ازغندی صفحه 143
    انسان عصر حاضر به لطف فناوری اطلاعات و ارتباطات به دنیای جدیدی به نام سایبر پا نهاده که نسبت به جهان فیزیکی و ملموس قدیمی از ویژگی های متمایزی برخوردار است. گرچه حضور در این دنیای جدید و کمتر آشنا، بیم ها و امیدهای گوناگونی را برانگیخته است، مسلم است واقعیتی آشنا به نام جرم، در این فضا نیز همانند دنیای فیزیکی همراه انسان هاست و اگر برنامه های متناسب پیشگیری از جرم برای این فضا تدوین و ارائه نشود، هرگونه برنامه مقابله با جرایم در این دنیای کمتر آشنا، می تواند با مشکلات و ایرادهای جدی و مستمر مواجه گردد. پس، تدوین الگو های مناسب پیشگیری از جرایم برای جلوگیری از غافل گیری در برابر تحولات این حوزه و ایجاد امکان طراحی برنامه های اجرایی پیشگیری از جرایم سایبر ضروری است. این نوشتار می کوشد با ارائه ی مدلی تلفیقی بر مبنای استراتژی اقتضایی و نگاه آینده پژو هانه، الگویی مناسب در زمینه پیشگیری از جرم در فضای سایبر ارائه نماید.
    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، عصر اطلاعات، فضای سایبر - الگوی پیشگیری
  • حمیدرضا نیکوکار*، مژگان امر اللهی بیوکی، مهری برزگر صفحه 169
    هراس رسانه ای و در نتیجه آن افزایش ترس از جرم، متغیری مهم در ترسیم سیاست کیفری است. پژوهش پیش رو در مقام مطالعه ی تاثیر رسانه، ترس از جرم و عوام گرایی کیفری بر اجرای علنی مجازات اعدام است. به این منظور نویسندگان برای آزمون متغیرهای پژوهش، به حادثه ی قتل مرحوم روح الله داداشی، از ورزشکاران محبوب رسانه ها، توجه کرده اند. این پژوهش به روش میدانی در میان جامعه آماری 225 نفر از شهروندان تهرانی در طول 2 ماه از تاریخ مهر ماه سال 1390 خورشیدی انجام شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که ترس پرسش شوندگان از قتل عمد در مقایسه با دیگر جرایم پرسش شده (شامل سرقت از منزل، تجاوز جنسی، ضرب و جرح، تصادف با راننده ای بی احتیاط، کیف قاپی یا جیب بری، توهین یا تعرض) پایین تر بوده است. همچنین سزاگرایی پرسش شوندگان در مواجهه با قتل عمد با سبق تصمیم بسیار بالاتر از قتل عمد بدون سبق تصمیم بوده است. گفتنی است به رغم مخالفت پرسش شوندگان با اجرای مجازات اعدام در ملا عام و نیز دیدگاه منفی آنان درباره اعدام مجرمان زیر 20 سال، آنها اعدام علنی قاتل روح الله داداشی را که کم تر از 18 سال سن داشت، کاملا قبول داشتند. این تفاوت ریشه در شخصیت رسانه ای مقتول و نیز نحوه ی بازنمایی بزه کار به نام «بد» و یا «اراذل و اوباش» داشته است. پدیده ای که نتیجه محتوم آن افزایش عوام گرایی کیفری در صدور حکم و اجرای علنی مجازات است.
    کلیدواژگان: رسانه، ترس از جرم، اعدام در ملا عام، عوام گرایی کیفری
  • آنتونی براگا، دیوید ویزبورد ترجمه: جابر بابایی*، امید رستمی غازانی صفحه 197
    چکیده مترجمانهمواره یکی از دغدغه های کارگزاران امر پیشگیری از جرم و تامین نظم و امنیت در جامعه، به کارگیری روش ها و چاره اندیشی هایی بوده است که ضمن رسیدن به مقصود، دامنه ی آثار تبعی و به ویژه اجتماعی ناخواسته ی آنها نیز محدود باشد. در این میان اداره های پلیس به عنوان اصلی ترین عناصر و کارگزاران عرصه ی پیشگیری از جرم، در طول سال های پی درپی، اقدام های متعددی را برای رسیدن به هدف بالا بهکار بسته اند. از جمله پلیس ایالات متحده توانسته است در دو دهه گذشته با به کارگیری چاره اندیشی های نوآورانه و گوناگون به گواهی آمار و پژوهش ها، تا حدود زیادی در عرصه ی پیشگیری از جرم و تامین نظم و امنیت در جامعه به نتایج‎ مثبتی دست یابد. در این مقاله که در واقع گزارشی است به «موسسه ی ملی عدالت» ایالات متحده، کوشش شده است با استفاده از پژوهش های میدانی و دلایل تجربی، نوع، کیفیت و میزان کارآمدی این چاره اندیشی های نوآورانه و همچنین دورنمای آنها مورد پژوهش و بررسی قرار گیرد. نتیجه ی پژوهش ها نشان می دهد، هرچند این اقدام های نوآورانه از نظر ماهیت و هدف متفاوت هستند چنان که برخی از آنها بر نوع جرم تمرکز دارند، برخی بر ابزارها و روش ها و برخی دیگر بر ساختار سازمانی پلیس، ولی در کل در زمینه ی پیشگیری از جرم موفق بوده اند؛ به ویژه وقتی که به صورت منسجم و هماهنگ با یکدیگر به کار می روند.
    کلیدواژگان: نوآوری های پلیس، نظارت اجتماعی، نظارت پنجره های شکسته، نظارت مسئله محور، نظارت اهرم های فشار، نظارت سوم شخص، نظارت مناطق پرخطر، نظارت درون سازمانی، نظارت دلیل محور
|
  • Saeid Askari, Ali Zakiei, Mostafa Alikhani Page 9
    In the view of some theoreticians the mass media in today world has an effective role in stimulating and training the people who are ready to commit crime. On the other hand the media presents some contents in society while the necessary grounds for their comprehension aren’t provided. Considering the undeniable role of the media and the new theorization in the fields of criminology and crime prevention, this research was conducted to examine the role of the media in crime comprehension and crime prevention. The population consists of all the male students of the high schools of Kermanshah city of which 150 people were selected by multiple-stage cluster sampling. For data gathering, demographic information questionnaire and crime comprehension questionnaire were used. The method was descriptive and statistical-descriptive and inferential indices were used for data analysis.The results indicated that there is a meaningful correlation coefficient between the amount of TV watching and crime comprehension. Also those watching sport programs have a better comprehension of crime. People surfing the internet for scientific works have a better comprehension of crime and those connecting to get news has less comprehension of crime. It could be concluded that if the using of the media is accompanied by the audience's comprehension it has a major role in crime prevention.
    Keywords: The media, Crime, Crime comprehension, Audience
  • Abbas Ali Hosseinkhanzade, Hossein Aghababaei Page 39
    Religious beliefs are an internal, social and psychological force that could have behavioral, social and health-related consequences for human life. Religion plays a major role in the individual's encountering with life complexities and is a modifier of life's tough crises. The outcomes of different researches indicate that religious people have a higher psychological health and life contentment. On the other hand, the negative relation between religiosity and crime and criminal behaviors is confirmed in results of different meta-analyses. While the studies show that religiosity inhibits crime, its basic mechanisms havent been identified yet. Previous researches have examined some mechanisms such as moral beliefs, social networks and relationship with non-criminal peers that through them religion may have an indirect influence on crime. A potential intervening mechanism that has drawn little empirical attention is self-control. The results suggest that religious individuals exhibit higher levels of self-control. Furthermore, self-control plays the role of a mediator variable in restraining religious teenagers from abusing drugs and drinking alcohol. In this article empirical evidences related to basic mechanisms which by them religion could be influential in decreasing criminal behaviors, decreasing morbid-psychological symptoms and preventing behaviors such as drug abuse and risky sexual manners, are examined and finally necessary suggestions are made.
    Keywords: Prevention, Crime, Self, control, Self, regulation, Religion
  • Meisam Khalili Omran* Page 75
    Penal process is the penal justice course in «the organizations of the penal trial code». A preventative interpretation of penal process, in fact, associates the relation between criminology and the penal trial code. Nature, structure and method of the performance of those in charge of penal process from arresting to the stage after sentence execution (post-penal measures) could, based on these organization's orientations, reinforce and intensify norm obedience and socialization or, on the contrary, norm disobedience and isolation of those experience it and finally paves the way for crime repetition. Such behaviors within the framework of «clinical criminology» help to the formation of antisocial personality in individuals and based on «interactive criminology» they could make crimes out of the attributed charges and the accused and criminals out of the suspects. In this direction, while individuals arrested by the police and then in preliminary researches in the office of public prosecutor if the behavior of those in charge of these organizations isnt generous -like the type mentioned in the civic rights ratified in Ordibehesht 1383- with suspects and the accused, it could lead to many probable effects for individuals and the society. Use of the «prosecution alternatives» like prosecution suspension and deal of accusation, observance of the defensive and civic rights of the accused and the proportionality of issuing the security penal rulings in this stage could prevent individuals from no more being in the process of penalization. In the court stage also by considering the criteria of a just prosecution, forming the «personality file», making the proper decision and use of «imprisonment alternatives» like punishment suspension can prevent from sending people into prison that brings about corrupt consequences. By taking advantage of all these plans if an individual be sent to prison, s/he must not be isolated, but the prison correctional plans can help the prisoner to be socialized again and finally prevent them from repeating criminal deeds. To gain such goal the post-penal stage which is in fact the post-punishment protection and surveillance must be added to penal process stages.
    Keywords: Penal process, Crime prevention, Prevention of crime repetition, Criminal label, Interactive criminology, Clinical criminology
  • Bahman Bayengani* Page 111
    The issue of order is one of the most important subjects in social sciences and is as old as human civilization, but the modern world and its special issues like urbanization, industrialization, individualism and etc. that all shook the traditional order lead to a more emphasis on the issue of order. Of course the first and the serious modern intellectual is Machiavelli, but it was Thomas Hobbes who, for the first time, brought up the question of how to establish order as an issue. The importance of comprehending how to establish order to prevent crime is that crime, before all, is a threat to diminution of order and social solidarity, thus if the mechanisms of how to establish order are understood appropriately, it will be easy to prevent crime and social solidarity diminution. So this essay is aimed at examining the mechanisms of establishing order from Hobbes’ viewpoint. For this reason, after examining his life and main works in brief, his position in the more extended tradition of social contract has been identified and then by emphasizing on his main work, Leviathan, his views on establishment of order in society have been examined. The results of this archival examination indicated that Hobbes’ special anthropology and methodology direct him to a coercive viewpoint on the issue of social order which on its basis, society is in order only when individuals gather together, sign a social contract and form a government that could establish order.
    Keywords: Social order, Natural situation, Natural law, Contract, Leviathan
  • Alireza Babagheybi Azghandi Page 143
    The human being of the current age, under the influence of information and communication technology, has stepped into a new world, namely cyber which has got many distinct features in proportion to the touchable and physical old world. Although being in such modern and less familiar world has aroused different fears and hopes, but certainly crime, as a reality, is with human beings in this space as in the physical world. If appropriate crime-prevention programs aren’t edited and presented for this space, any type of crime confrontation programs in such a less known world will confront with serious and perpetual difficulties. So it is necessary to compile proper patterns for cybercrime prevention to not being surprised through vicissitudes and to make it possible to design practical cybercrime-prevention programs. This article, by offering a fusion model based on situational strategy and a futuristic viewpoint, tries to present a suitable pattern for cybercrime prevention.
    Keywords: Crime prevention, the Age of the information, Cyber space, Prevention pattern
  • Hamidreza Nikookar *, Mojgan Amrollahi Biuki, Mehri Barzgar Page 169
    Media panic, and its concomitant fear of crime, is a crucial variable in outlining crime policy. The present study attempts to investigate the impacts of media, fear of crime, and penal populism on public execution of those sentenced to death penalty. For this purpose, the authors focused on the murder of Ruhollah Dadashi, a popular athlete on the media, in order to test the study variables. The statistical population of this field study consisted of 225 citizens of Tehran, and the study was carried out over a two-month period starting from October 2011. Our findings indicated that the fear of murder among the respondents was at a lower level compared to fear of other crimes they were asked about (e.g. burglary, rape, assault and battery, reckless driving accidents, pickpocketing and snatching, slander, or being offended or harassed). In addition, punitiveness of respondents toward premeditated murder was much greater than their punitiveness toward non-premeditated murder. It should also be noted that despite the respondents’ rejection of the idea of public execution and their negative view on death penalty for those who are under the age of 20, the respondents were totally satisfied with the public execution of Ruhollah’s Dadashi’s murderer, who was under 18. The inconsistency appears to have stemmed from the media portrayal of the victim as well as the representation of the offender as a “bad guy” or a “hoodlum”, which inevitably resulted in intensified penal populism in sentencing and publicly executing the offender.
    Keywords: Media, Fear of Crime, Public Execution, Penal Populism