فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات پیشگیری از جرم
پیاپی 28 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جمال بیگی*، بابک پور قهرمانی، یوسف لیلان دوست صفحات 9-30
    جرایم منافی عفت به جهت تعرض به حیات مادی و معنوی انسان ها از اهمیت خاصی برخوردار است، به طوری که قانون گذار، سیاست جنایی خاصی را در خصوص پیشگیری از این جرایم در پیش گرفته است. در تقسیم بندی مرسوم جرم شناسی، پیشگیری غیرکیفری به پیشگیری اجتماعی و پیشگیری وضعی تقسیم می شود.
    پیشگیری اجتماعی در جرایم منافی عفت، از طریق مداخله در محیط اجتماعی و شخصی فرد بزهکار صورت می گیرد. جامعه از طریق آموزش و تربیت صحیح و ترغیب افراد در محیط های مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، معیار شناخت اعمال خوب و بد را به فرد القاء کرده و قدرت ارزیابی عملکرد خویش را در هنگام مواجهه با جرایم منافی عفت به وی می آموزد.
    در پیشگیری وضعی از جرایم منافی عفت، با ایجاد تغییراتی در شرایط پیرامونی و اوضاع و احوال موقعیت ارتکاب جرم، از طریق دشوار کردن و کاهش فرصت های ارتکاب جرم و از بین بردن جذابیت های لازم که محرک فرد به ارتکاب جرم است و افزایش خطر ارتکاب جرم، موقعیت ها و فرصت های ارتکاب جرم تضعیف و در نهایت از ارتکاب جرایم منافی عفت پیشگیری می شود. سیاست های پیشگیرانه، در عمل چندان کارآیی لازم را نداشته و برای مبارزه با پدیده بزهکاری و پیشگیری از آن باید در ابتدا ریشه ها و دردها را شناسایی کنیم و سپس درصدد پیداکردن روش های درمان آن برآییم. مادامی که علل، انگیزه ها و اسباب ارتکاب جرم وجود دارد، پیشگیری معنایی نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی، پیشگیری اجتماعی، پیشگیری وضعی، جرایم منافی عفت، حقوق ایران
  • سهراب مظفری نیا، زهرا طاهری، نوش آفرین صفری، مریم قاسمی پور* صفحات 31-68
    سرمایه ی اجتماعی محصول استراتژی های سرمایه گذاری فردی یا جمعی و آگاهانه یا ناآگاهانه در ایجاد و بازتولید ارتباطات اجتماعی است که در گذر مدتی کوتاه یا طولانی، قابل استفاده هستند. این ارتباطات می تواند در میان همسایگان، همکاران یا خویشاوندان باشد که نتیجه های مهمی برای رشد و دوام جامعه خواهد داشت که یکی از دستاورد های مهم آن در بحث شهرنشینی، به وجود آمدن احساس امنیت در میان شهروندانی است که توانسته اند این سرمایه را کسب و پرورش دهند. بنابراین سرمایه ی اجتماعی ابزاری است که می تواند از راه ارتباطات اجتماعی منابعی را در دست افراد قرار دهد و بیش تر در جوامع مدنی جستجو می شود. افراد از راه افزایش سرمایه ی اجتماعی موقعیت خود را در جوامع سرمایه داری بهبود می بخشند. هدف تحقیق، نقش سرمایه ی اجتماعی در تامین احساس امنیت است.
    چارچوب نظری بنا به تناسب، نظریه های جامعه شناختی و مکاتب مربوط به این حوزه است. روش تحقیق پیمایش و ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ی دارای قابلیت اعتماد و اعتبار است. جامعه آماری، دانشجویان دانشگاه پیام نور خرم آباد در سال 1392 است. حجم نمونه 384 نفر است که با استفاده از روش تصادفی ساده گردآوری شده است. مهم ترین یافته پژوهش، وجود رابطه مثبت و معنادار میان سرمایه ی اجتماعی با احساس امنیت در میان دانشجویان است.
    کلیدواژگان: امنیت، احساس امنیت، سرمایه ی اجتماعی، پیوند اجتماعی
  • عبدالحمید ناصر پور* صفحات 71-100
    در این پژوهش تلاش گردیده مهم ترین علل ارتکاب یا افزایش جرایم خشونت آمیز، به ویژه قتل عمد، ضرب و جرح عمدی به عنوان بارزترین و شایع ترین مصادیق خشونت آمیز در شهر شیراز مطالعه شود. جامعه ی آماری این پژوهش، همه ی محکومان و متهمان به قتل عمد و ضرب و جرح عمدی محبوس در زندان عادل آباد شیراز هستند. همچنین متهمانی که ارتکاب جرم از سوی خود را پذیرفته بودند، مد نظر قرارگرفته اند. نمونه ی مورد مطالعه متشکل از 102 مرد و زن؛ ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه ی طراحی شده توسط پژوهشگر است. ویژگی های جمعیت شناختی، رابطه های اختلاف آمیز و خصمانه ی پیشین، باور ها و رفتار های خطرساز، می توانند از عوامل ارتکاب یا افزایش این نوع جرایم باشند. به نظر می رسد که باورها و رفتارهای خطرساز می تواند مهم ترین عامل ارتکاب یا افزایش جرایم خشونت آمیز باشند. همچنین به نظر می رسد پیشگیری های کیفری، غیرکیفری، مرتکب مدار (زمینه و محل دخالت مرتکب و شرایط و عوامل محیط بر او هست)، بزه دیده مدار (زمینه و محل دخالت بزه دیده است) و... می توانند در پیشگیری از ارتکاب یا افزایش جرایم خشونت آمیز موثر باشند و همچنین به نظر می رسد که پیشگیری مرتکب مدار در پیشگیری از ارتکاب یا افزایش این نوع جرایم موثرتر باشد. نتیجه ها تحقیق درباره ی فرضیه ها، گویای آن است که بعضی ویژگی های جمعیت شناختی مجرمان و بزه دیدگان در ارتکاب جرم موثرند، در 25/37% موارد از پیش میان مجرم و بزه دیده اختلاف و خصومت وجود داشته، در 58/16% باور های خطرساز دلیل اصلی وقوع جرم بوده، در 56/12% رفتارهای خطرساز مجرم و بزه دیده، دلیل اصلی وقوع جرم بوده، پیشگیری های کیفری، مستقیم، واکنشی، بزه دیده مدار، مرتکب مدار در پیشگیری از ارتکاب این جرایم موثر هستند و پیشگیری مرتکب مدار، موثرترین نوع پیشگیری در این نوع جرایم می تواند باشد. بنابراین تمامی فرضیه های این پژوهش اثبات می گردند.
    کلیدواژگان: جرایم خشونت آمیز، قتل عمد، باورهای خطرساز، رفتارهای خطرساز و پیشگیری
  • محسن رضایی*، هدایت سیاح البرزی، محمدحسن نژاد صفحات 101-130
    نظر به آمار قابل ملاحظه ی تکرار جرم توسط مجرمان سابقه دار، نظارت سازمان یافته و هدفمند با توسل به رویکردهای متناسب با هر جامعه، یکی از ضرورت های تکلیفی سیستم عدالت کیفری است. در کشور ایران با توجه به شرایط حاضر، بایستی با هدف توان گیری و اصلاح مجرمان سابقه دار حسب مورد از رویکردهای اجتماع محور، مکان محور، مجرم محور و ابزارمحور به شکل منفرد یا مشترک بهره جست. مسلما توجه به شخصیت مجرم و جرم ارتکابی از عوامل اساسی در تبیین نوع نظارت بر وی خواهند بود.
    در این میان به ویژه، مداخله ی همه ی وزارتخانه ها، سازمان های دولتی، تشکل ها، نهادهای مدنی و غیردولتی و نقش راهبردی پلیس جهت هدایت و هماهنگی میان این دو از اهمیت بسزایی برخوردار خواهد بود.
    کلیدواژگان: مجرم سابقه دار، نظارت، اجتماع محور، مکان محور، مجرم محور، ابزارمحور
  • جمشید احمدی*، بهاره همت پور صفحات 131-154
    شیوع و ارتکاب رفتارهای آسیبزا و بزه کارانه از سوی برخی دانشآموزان، زنگ خطر را از مدتها پیش به صدا در آورده بود به گونهای که وزارت آموزش و پرورش، دفتری تحت عنوان «پیشگیری از آسیبهای اجتماعی» تاسیس کرد تا با آموزش دانشآموزان و آگاهسازی و ارتقای مهارتهای زندگی در آنان، به امر پیشگیری اقدام نماید. مهم ترین مسئله در این پژوهش این است، آیا دانشآموزان و پدر و مادرها از رفتارهای بزهکارانه و پر خطر اطلاع دارند؟ در این پژوهش از روش اسنادی و پیمایشی استفاده شده است و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه است و از دو سطح آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. جامعه ی آماری این پژوهش، همه ی پدر و مادرها و دانش آموزان دورهی راهنمایی استان البرز است.
    درباره ی میزان آگاهی دانش آموزان و پدر و مادرها نسبت به انواع رفتارهای بزه کارانه و پرخطر، هر فرد دانش آموز میانگین به 12/2 درصد رفتارهای بزهکارانه و پرخطر آگاهی دارند و پدران و مادران نیز به طور متوسط به 13/5 درصد رفتارهای پرخطر اشاره کرده اند. بیشترین میزان رفتارهای بزهکارانه و پرخطر از نظر دانشآموزان شامل سوء مصرف مواد، ارتباط با جنس مخالف (رابطه ی نامشروع)، استعمال دخانیات، رفتارهای خشونتآمیز، خالکوبی بدن، سوراخ کردن گوش یا قسمتی از بدن و فرار از مدرسه است. با توجه به نتیجه ها مشخص میگردد، در صورتی که متغیرهای مربوط به کنترل و پیشگیری رفتار بیشتر باشد، فرد بر محرکهای رفتار مسئلهآفرین چیره می شود و قادر به مهار و حفظ خود در مقابل فشار گروه و تمایلات درونی میشود. اما در صورتی که عوامل محرک، قویتر باشند فرد به سمت ارتکاب رفتارهای بزهکارانه و پرخطر کشیده می شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، دانش آموزان، پدر و مادر، نوجوانان، رفتارهای بزه کارانه، پیشگیری از جرم
  • مهرداد رایجیان اصلی*، ولی الله صادقی صفحات 155-178
    پیوند و هم گرایی سیاست های جنایی با سیاست های توسعه ای در عرصه ی پیشگیری و تدابیر کنشی، از اهمیت خاصی برخوردار است. در این میان توسعه ی فرهنگی با تقویت ساخت ارزشی جامعه، انتخاب های کارآمد و اثربخشی را برای سیاست گذاران جنایی فراهم آورده و آن ها را در مبارزه و کنترل پدیده ی جرم - انحراف یاری می رساند. با توجه به اهمیت فرهنگ در جامعه ی ایران و نقش سیاست ورزان فرهنگی در افکار و رفتار شهروندان، می توان از مولفه های گوناگون این شاخص توسعه ای بهره مند شده و کنش های سیاست های جنایی را از این دیدگاه مورد توجه قرار داد. در این مقاله، با محوریت سه شاخص سبک زندگی، سرمایه ی اجتماعی (فرهنگ تعهد اجتماعی) و فرهنگ قانون مداری به این مسئله پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: پیشگیری، کنش، توسعه ی فرهنگی، سبک زندگی، سرمایه ی اجتماعی
  • امور پلیسی و بهداشت عمومی / اعمال قانون و به حداقل رساندن آسیب در یک بازار خیابانی مواد مخدر
    لیزا مهر، دیوید دیکسن ترجمه: روح الله آخوندی* صفحات 179-228
    این مقاله به بررسی تاثیر نیروهای سطوح پایین (نیروهای خیابانی مجری قانون) بر بازار اصلی هروئین استرالیا می پردازد. این بخش حاصل سه سال تحقیق شامل مصاحبه ها، پژوهش میدانی و قوم شناسانه ی گسترده و داده های مربوط به مواد مخدر و تامین نظم و امنیت با هدف بررسی ارتباط میان مجریان قانون و به حداقل رساندن آسیب است. یافته ها گویای آن است که موفقیت های پلیس در اقدامات ضربتی و تاثیر آن بر بازارهای مواد مخدر (که شامل تهدید علیه بهداشت عمومی و امنیت اجتماعی در نتیجه ی جابه جایی جغرافیایی، اجتماعی و مواد مخدر می گردد) ممکن است با صرف هزینه های گزاف دست یافتنی باشد، لیکن این هزینه های گزاف در مقایسه با میزان اثربخشی آن، تردیدهایی را برانگیخته است.
|
  • Jamal Beigi*, Babak Pourghahreman, Yousef Leilandoost Pages 9-30
    Crime against morality, due to violation of materialistic and spiritual features of human life, must be critically considered, as law makers have taken specific preventive approaches to prevent these sort of crimes. In criminology, civil prevention is divided into social and situational prevention. Social prevention takes place by interfering in social and privet life of all criminals. Society, in different social, cultural and economic environment, attempts to learn people wrongs and rights deeds and enables them to have self-judgment about his/her actions in case of crimes against morality. In situational prevention of crimes against morality, situational circumstances and opportunities to committing crimes and any provocative factors will be reduced. Therefore through this actions the danger of turning to crimes will be increased. This results in prevention of immoral crimes. Practically, preventive policies have not been efficient, though to combat crime and prevent all forms of criminal actions initially the roots of offences must be identified, then rehabilitative actions could be carried out. Prevention will not be fruitful until there are causes, motivation and opportunities of committing crimes.
    Keywords: Criminal policy, social prevention, situational prevention, crimes against morality
  • Sohrab Mozarari Nia, Zahra Taheri, Nooshafarin Safari, Maryam Ghasemi Pour Pages 31-68
    Social capital is the product of individual, collective, direct and indirect investment strategies in creation and reproduction of social relationships which are useable for a short or long period of time. These relationships can exist among neighbors, colleagues or relatives, having prime outcomes for social growth and sustainability of each society. One noticeable result of having these relations in the field of urbanization is having the sense of security among citizens who have achieved and raise this kind of capital. Therefore, social capital is a tool providing resources to people via social relations. It is mostly exists in civil society. Individuals improve their position in the society with the help of raising social capital. This paper aims to find the role of social security in maintaining the sense of security in society.The theoretical framework of the study includes sociological theories and the schools related to them and the hypotheses of the study were posed accordingly. The type of this study is survey and a valid questionnaire was employed for data collection. The research population includes the students of Khorramabad branch of Payamenour Univesity in 2013. The sample included 384 participants through random selection. The most important finding of this study is the existence of a direct and meaningful relationship between social capital and security feeling among students.
    Keywords: Security, sense of securoty, social capital
  • Abdolhamid Naserpour Pages 71-100
    This study aims to investigate the most important causes for increased occurrence of violent crime, murder and voluntary assault in particular, in the city of Shiraz. The statistical population consists all those convicted or accused of murder or voluntary assault who were serving their terms in the Adlabad prison in Shiraz. In the meantime, only those who confessed their crime were considered as data sample. The studied sample comprised 102 men and women. The data gathering tool was the questionnaire designed by the author. Democratic characteristics, previous disputes and enmities, as well as risky beliefs and behaviors can lead to the increasing trend of such crimes. Apparently, risky beliefs and behaviors can be the most important factors in the occurrence of violent crime. Moreover, it seems the following preventive measures can be effective on the reduction of violent crime: punitive prevention, non-punitive prevention, perpetrator-based prevention (background and circumstances that affect the perpetrator), and the victim-based prevention (background and circumstances that affect the victim). Also, the perpetrator-based prevention seems to be more effective than the other factors in prevention of such crime. The results obtained regarding research hypotheses show that certain demographic factors can affect committing crimes or falling victim to crimes. In 25.37% of the studied cases, there were previous disputes and enmities between the perpetrator and the victim. In 58.16% of the cases, risky beliefs were the main cause of crime. In 56.12% of the cases, the risky behavior on the part of both the perpetrator and the victim was the main reason why the crimes were committed. In the latest case,punitive prevention, direct prevention, reactive prevention, victim-based prevention and perpetrator-based prevention were effective in violent crimes prevention. The most effective preventive measure can be the perpetrator-based prevention. Thus, all the research hypotheses were proved.
    Keywords: Violent crimes, murder, risky beliefs, risky behavior, prevention
  • Mohsen Rezaei*, Hedayat Sayyah Alborzi, Mohammad Hasannejad Pages 101-130
    Due to the high rate of crime repeated by ex-offenders after their terms of prison, having an organized and smart supervision and using proper methods for each society are considered as vital needs for each judiciary system.In Iran, with respect to the present situation, in order to rehabilitate ex-offenders, any of the society-based, place-based, offender-based, or instrument-based approaches need to be applied, either in isolation or in combination with each other’s. Surely, characteristics of an offender and his/her crime are main factors of choosing the type of supervision.To achieve this goal, the cooperation of all ministries, governmental organizations, civil entities and NGOs as well as the strategic role of the police in making collaboration between these will be of a very high importance.
    Keywords: Ex, offender, supervision, society, based, place, based, offender, based
  • Jamshid Ahmadi*, Bahareh Hemmatpour Pages 131-154
    Introduction and
    Objectives
    Parents and students’ awareness of high-risk behaviors and protective factors was assessed in the public middle schools of Alborz in 2012. The major question addressed by this study was whether students and their parents were aware of risk behaviors. The primary objective was to identify the level of awareness of risk behaviors, contributing factors, symptoms, protective factors, and sources of information among respondents.
    Methodology
    A combination of document review and surveys were used in this study by drawing on data collected through questionnaires and analyzed through descriptive and inferential statistics.
    Findings
    As far as awareness among students and their parents about different types of high-risk behaviors is concerned, each student, in average, noted 12.2% of risk behaviors; i.e. students were properly aware of one out of 8 risk behaviors (correct answer) while school managers and parents, in average, pointed out 14.2% and 13.5% of risk behaviors, respectively, meaning that they were aware of one out of every eight risk behaviors. Discussion and
    Conclusion
    The findings indicate that in responding to questions about risk behaviors (the first question of the study), over 85% of students and parents reported that they were aware of such behaviors and believed that risk behaviors are prevalent among all individuals of society (not only youths and adolescents). However, results in terms of level of awareness about risk behaviors (answers to the second question) demonstrated that awareness existed only in relation to one out of every eight common risk behaviors.
    Keywords: awareness, students, parents, high, risk behaviors, protective factors
  • Mehrdad Rajian Asli*, Valiollah Sadeghi Pages 155-178
    Links and convergence of criminal policy with proactive measures in the field of crime prevention and proactive measures are significant. In this regard, cultural development through strengthening social values provide influential and fruitful choices for policy-makers in the field of crime, and also enable them to fight all forms of crime. Due to the significant role of culture in Iranian society as well as the role of cultural policy maker in influencing behaviors and believes of citizens, these two can be employed in crime prevention. This paper attempts to have a survey in these issues through three factors: life style, social capital and law-abidance.
    Keywords: prevention, proactive, cultural development, life style, social capital