فهرست مطالب

مطالعات پیشگیری از جرم - پیاپی 3 (تابستان 1386)

فصلنامه مطالعات پیشگیری از جرم
پیاپی 3 (تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی حسین نجفی ابرندآبادی، عباس شیری، غلامرضا محمد نسل صفحه 15
    لایحه پیشگیری از وقوع جرم مدت ها است در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس در دست بررسی است. در این میزگرد سعی می کنیم وظایف و جایگاه نیروی انتظامی در زمینه پیشگیری را که در این لایحه تعریف و تعیین شده است، مورد بحث قرار دهیم. در این لایحه برای نیروی انتظامی وظایفی پیش بینی شده که قابل بررسی است. قبل از این که وارد جزئیات بحث شویم و نقاط قوت و ضعف لایحه را مطرح کنیم، از جناب آقای دکتر شیری تقاضا می کنم که جهت گیری کلی این لایحه را برای خوانندگان فصلنامه ترسیم کنند، توضیح اینکه تاریخ تصویب این لایحه در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس 12/7 /1384 است.
    دکترشیری:قبل از بررسی مفاد لایحه، چند نکته در مورد تمام لوایحی که در حال حاضر در قوه قضائیه تهیه و به دولت و متعاقبا به مجلس شورای اسلامی ارسال شده، با تاکید بر «لایحه پیشگیری از وقوع جرم» که موضوع این میزگرد است، بیان می گردد.
  • علی حسین نجفی ابرندآبادی، عباس شیری صفحه 43
    به موجب ماده یک لایحه پیشگیری از وقوع جرم، پیشگیری از جرم عبارت است از پیش بینی، شناسایی و ارزیابی خطر وقوع جرم و اتخاذ تدابیر و اقدام های لازم برای جلوگیری از وقوع آن.
    در این تعریف، ابتدا پیش بینی و برآورد میزان خطر وقوع جرم، با تکیه بر عوامل بزهکاری، مورد توجه واقع شده است. سپس مطالعه و اتخاذ اقدامات لازم به منظور پیشگیری از وقوع آن توسط نهادهایی که ایجاد آن ها در همین لایحه پیش بینی شده است. صرف نظر از مشکلاتی که ممکن است ارائه یک تعریف از پیشگیری در لایحه، در عمل ایجاد کند (از آن جهت که بین جرم شناسان راجع به تعریف و گونه های پیشگیری اتفاق نظر وجود ندارد)، می توان گفت که این لایحه یک متن جرم شناختی است، یعنی به یافته های جرم شناسی پیشگیری جنبه حقوقی و در نهایت اجرایی داده شده، بدون آن که البته ضمانت اجرایی برای آن ها تعریف و پیش بینی شده باشد. به همین جهت، در صورت تصویب لایحه، لازم است در مرحله اجرای قانون، در کتاب حقوقدان، کارشناس پیشگیری (جرم شناس) نیز حضور داشته باشد. خوشبختانه اکثریت کسانی که در سال های اخیر علاقه مند به کار و پژوهش در قلمرو جرم شناسی شده اند در واقع حقوقدان جرم شناس هستند، یعنی تحصیلات پایه آن ها حقوق است، ولی در زمینه علوم جرم شناسی نیز پژوهش می کنند، لذا نسبت به رشته حقوق بیگانه نیستند. شاید از جهت کاربردی کردن یافته های جرم شناسی، از رهگذر قوانین و مقررات، این که رشته جرم شناسی در دانشکده حقوق ارائه و تدریس می شود، خود یک مزیت باشد. به هر حال، در ارتباط با تعریف پیشگیری، بهتر است با در نظر گرفتن یک مقدمه توجیهی برای این لایحه، چرایی تنظیم این قانون و جنبه های مختلف پیشگیری از جمله تعریف آن در این مقدمه آورده شود. در قانونگذاری های مدرن، مقدمه توجیهی قانون، خود در مرحله اجرای آن، رهگشا است، شبیه مقدمه قانون اساسی.
  • شعبان الهی، غلامحسین آقا گل زاده صفحه 61
    نیروی انسانی موتور محرکه بهره وری در یک سازمان می باشد. نیروی انسانی تنها منبع مولدی است که به هیچ وجه با مصرف کمتر نمی شود. بلکه براساس تجربه و مهارت هرچه قدر بیشتر کار کند، اثر بخشی و کارآمدی آن افزایش می یابد به شرط آنکه بهره وری صحیح صورت گیرد. وظایف متعدد و متنوع و گسترده پلیس در ارتباط مستقیم با اقشار جامعه است. محصول نهایی کار نیروی انتظامی برقراری نظم وامنیت و احساس امنیت فردی و اجتماعی است، که باید بطور یکسان شامل همه شهروندان گردد. این محصول جز با بهره وری از نیروی انسانی میسر نمی گردد. امروزه پلیس از طریق شماره تلفن 110 به فوریت های پلیسی مردم در اسرع وقت پاسخ می گوید. مهم است که بدانیم که از بین نیروی انسانی، نیروهایی که در واحدهای صفی و عملیاتی بعنوان واحدهای عمل کننده پلیس 110 اقدام می نمایند وضعیت بهره وری از آنان چگونه است؟ لذا بررسی عوامل موثر بر بهره وری نیروی انسانی واحدهای عملیات انتظامی فوریت های پلیس 110 اجتناب ناپذیر است. در این تحقیق در ارتباط با بهره وری کارکنان واحدهای عملیات پلیس 110 شش فرضیه مورد نظر بوده که به شرح ذیل می باشد:1 آموزش کاربردی و مستمر بر بهره وری نیروی انسانی تاثیر دارد.
    2 عوامل انگیزشی میان کارکنان بر بهره وری نیروی انسانی تاثیر دارد.
    3 سنوات خدمتی (تجربه کاری) بر بهره وری نیروی انسانی تاثیر دارد.
    4 وجدان کاری بر بهره وری نیروی انسانی تاثیر دارد.
    5 انضباط اجتماعی بر بهره وری نیروی انسانی تاثیر دارد.
    6 سبک مدیریت بر بهره وری نیروی انسانی تاثیر دارد.
    شش فرضیه مذکور با استفاده از منابع و مستندات مرکز فوریت های پلیس و تحقیقات مرتبط و اطلاعات جمع آوری شده از پرسشنامه های استاندارد مورد بررسی و میزان تاثیر هر یک از متغیرها بر بهره وری نیروی انسانی بوسیله رگرسیون در قالب نرم افزارSPSS مورد آزمون و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. که نتایج آن بدین شرح است:1 سبک مدیریت با 98% اطمینان بر بهره وری موثر است. هر چه سبک مدیریت در سطح کارکنان عملیات 110 وظیفه مدارتر باشد بهره وری افزایش می یابد.
    2 هرچه وجدان کاری کارکنان گشت عملیات انتظامی فوریت های پلیس 110 بیشتر باشد، میزان بهره وری افزایش می یابد و وجدان کاری با 99% اطمینان بر بهره وری کارکنان تاثیر دارد.
    3 فرضیه های تاثیر آموزش و تجربه کاری بر بهره وری تایید نگردید و فرض برای فرضیه های مذکور صحت دارد.
    4 انضباط اجتماعی بر بهره وری کارکنان گشت 110 با اطمینان 99% تاثیر دارد. هر چه انضباط اجتماعی بیشتر باشد، میزان بهره وری نیز افزایش می یابد.
    5 در عوامل انگیزشی، امنیت شغلی، نیاز تعلق و خودشکوفایی بر بهره وری کارکنان گشت 110 تاثیر دارد. با 98% اطمینان مورد تایید واقع گردیدند ولی تاثیر نیاز اساسی بر بهره وری مورد تایید واقع نشد و فرض صحت دارد.
    کلیدواژگان: بهره وری، انگیزش، فوریت های پلیسی، عملیات انتظامی، سبک مدیریت
  • امیر حسین نیاز پور صفحه 85
    علوم جنایی یا علوم جزایی شاخه ای از علوم انسانی- اجتماعی است که به مطالعه بزهکاری، چگونگی پاسخ دهی به آن، چرایی و چیستی ضمانت اجراها، تشکیلات عدالت جنایی و به طور کلی مسائل مربوط به بزهکاری می پردازد. این شاخه براساس معیارهای متفاوت دسته بندی می شود. مطابق رویکرد هنجاری و به هنجار این رشته به سه گونه «علوم جنایی حقوقی»، «علوم جنایی پیراحقوقی» و «علوم جنایی بینابین» تقسیم می-گردد. در این نوشتار مفهوم و گونه های هر یک از این شاخه ها با توجه به وضعیت آنها در مقررات جنایی ایران مورد بررسی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: علوم جنایی، علوم جنایی حقوقی، علوم جنایی پیراحقوقی، علوم جنایی بینابین، حقوق جنایی، سیاست جنایی، بزه شناسی
  • رضا مهاجرین صفحه 109
    مقاله پیش رو بر آن است تا با نگاهی از درون به مطالعه پدیده حاشیه نشینی و علل شکل گیری آن و آسیب های اجتماعی حاصل از آن پرداخته و با مطرح ساختن انواع و فراوانی بزهکاری در حاشیه کلان شهرها، (با نحله های بزهکاری) در آخرهم به علت شناسی انحرافات در این محدوده ها می پردازد.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، کلان شهرها، بزهکاری، انحراف، خشونت
  • علی اکبر قهرمانی، مسعود کوه آرا صفحه 155
    در این مقاله عوامل انتظامی موثر بر سرقت اماکن تجاری شهر شیراز با هدف شناسایی این عوامل مورد بررسی قرار گرفته است و سوال اصلی تحقیق عبارت بوده از اینکه آیا علل انتظامی بر وقوع سرقت تاثیرگذار بوده است؟ فرضیه های مورد نظر در تحقیق، وجود رابطه بین متغیرهای حضور نامناسب گشت های انتظامی، برخورد نامناسب ماموران آگاهی و کلانتری، بی نظمی در حضور نگهبان محله، نداشتن پاسهای ثابت، ضعف آموزشی عوامل انتظامی، استفاده نکردن از کیوسک های انتظامی و عدم اجرای آیین نامه صلاحیت انتظامی با وقوع سرقت می باشد. جامعه آماری، کلیه کارکنان و مسئولین دست اندرکار پیشگیری، کشف و مبارزه با سرقت اماکن می باشد و جامعه نمونه آماری 51 نفر به روش تصادفی انتخاب گردیده است، تحقیق از نوع توصیفی و کاربردی است و جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه و مصاحبه انجام گرفته است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS و همچنین برای اندازه گیری آزمون فرضیه ها از آزمون آماری، تی ست و خی 2 استفاده شده است. بر اساس نتایج حاصله از آزمون نهایی آماری فرضیه های پیش بینی شده مورد تایید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: جرم، سرقت، علل انتظامی، اماکن تجاری، گشت های انتظامی، مغازه، نگهبان محله
  • خانم مارگارت شاو ترجمه: غلامرضا محمد نسل صفحه 169
    درگیر شدن پلیس در امور مدارس، پدیده جدیدی نیست. از بیش از نیم قرن گذشته، نیروهای پلیس بسیاری از کشورها، از طرق فراوان با مدارس ارتباط برقرار کرده اند. در بیشتر این مدت، این نقش آفرینی محدود به گردآوری دانش آموزان گریزان از مدرسه، تامین امنیت دوچرخه سواری یا عبور و مرور دانش آموزان یا پیشگیری از سوء استفاده از کودکان بوده است. اما، از ابتدای دهه 1960 به بعد، تغییرات تدریجی وجود داشته و در دهه 1990 منجر به ایجاد ارتباطات بسیار رسمی و نزدیک بین پلیس محلی و مدارس شده است. به عنوان مثال در ایالات متحده، بکارگیری ماموران خاص پلیس به عنوان افسران کاردان مدارس، انتقال برنامه های پیشگیری از مواد مخدر، یا بکارگیری سیاست های انعطاف صفر، همگی پلیس را به امور روزمره مدارس نزدیک تر ساخته است.
  • دیوید اویسبراد ترجمه: فریده طه صفحه 193
    دادرسی عادلانه و بر خورداری مطلوب افراد از این حق یکی از حقوق مسلم شهروندان می باشد که در اسناد بین المللی و قوانین اساسی و داخلی اکثر کشور ها مورد تاکید و توجه قرار گرفته است. یکی از مهم ترین اسناد حقوق بشری مرتبط «میثاق حقوق مدنی و سیاسی» می باشد که مواد 14 و 15 آن به بحث دادرسی عادلانه اختصاص یافته است.
    میثاق حقوق مدنی و سیاسی جزو اسناد معاهده ای سازمان ملل می باشد که کمیته ناظر بر اجرای درست مفاد آن «کمیته حقوق بشر» می باشد که بخش چهارم میثاق حقوق مدنی و سیاسی از ماده 28 تا 45 در مورد ساختار و وظایف و نحوه عملکرد این کمیته اختصاص دارد. این سند مهم بین المللی دارای دو پروتکل اختیاری می باشد که به موجب پروتکل شماره (1) آن شهروندان کشور هایی که سند پروتکل را امضا و تصویب نموده اند، می توانند در چار چوبه حقوق مندرج در سند میثاق (سند اصلی) شکایات خود را در خصوص مواد مربوط به نقض حقوق به کمیته حقوق بشر ارسال نموده تا کمیته آن را بررسی نماید. البته این یکی از وظایف و کارکردهای کمیته می باشد و سایر کارکرد های آن در پیشگفتار مورد اشاره قرار گرفته است.
    کشور ایران یکی از تصویب کنندگان میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی می باشد. به موجب ماده 9 قانون مدنی، مقررات عهودی که بر طبق قانون اساسی بین دولت ایران و سایر دول منعقد شده باشد در حکم قانون است. نوشتار حاضر مربوط به بررسی های کمیته حقوق بشر در مورد شکایات واصله از سوی شهروندان کشور های عضو پروتکل الحاقی به میثاق در خصوص مفاد دو ماده 14 و 15 میثاق که مربوط به دادرسی عادلانه است، می باشد.
    کلیدواژگان: دادرسی عادلانه، میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی، کمیته حقوق مدنی و سیاسی، فرض بی گناهی، تساوی ابزار و امکانات، متهم، محکومیت، قانون، حقوق، محاکمه سریع، تجدید نظر، اجرای قانون، شهود
|
  • Shaban Elahi , Gholam Hosein Agha Golzadeh Page 61
    It seems that there are some aspects of human factors which increased the productivity of an organization, in this research police activates, of course, it is provided that a correct management manner is used. The police force organization faces to a varieties of duties in associated with society. The efforts of police forces stand for setting up an individual and police security and disciplines for all citizens. For this purpose, the police head of department planned the 110 police department with the telephone No: 110 for the citizens immediate request.It is important to research, consider and distinguish the productivity of those police forces units are involved and operated in the police 110 department. That’s why a scientific research on the requested police urgencies is a necessity.This research is an attempt to consider and test the following research hypotheses:a) Applied continues training and teaching impact on producing police staff productivity.b) Motivational factors among the staff lead to productivity.c) Experience impact on productivity of engaged forces.d) Conscientiousness in doing duties impacts on making productivity.e) Social discipline affects the productivity.f) Management manner affects the productivity of engaged staff.For testing the hypotheses, the data collected by questionnaire and then the impact of variables on productivity was analyzed by regression in SPSS, the following conclusion drawn:With 98 %, 99%, 99 % and 98 % certainty the hypotheses of the the management manner, the conscientiousness, the social discipline and the motivational factor were confirmed respectively. It means that these variables increase the productivity of police 110 staff.The other hypotheses, namely, the applied continuous teaching and experience have not been confirmed.
  • Amir Hassan Niazpour Page 85
    Criminal Sciences is a branch of Humanities and Social Sciences that studies Criminality, it's different reactions and the causes and nature of organizations of criminal justice and in general it deals with criminality. This branch is classified acconding to different criteria. According to the normal approach this branch is classified into three topics as follows: Legal Criminal Sciences, Pira Legal Criminal Sciences and Multi Disiplinary Criminal Sciences. In this article each of these concept will be dealt with in accordance with their status in criminal regulations in Iran.
  • Reza Mohajerin Page 109
    The slum in a method of informal from live in the human community. This area is together with feature of non standard and, at least welfare and the inhabitants attempt with poverty and frustration and relative depriving.Aliention of social to continue to live.Nevertheless, this area have no relationship with over rate of offends in the megalopolis and other factors interfere in it.But this is a fact with in the district of slum the rate of criminality is very high. The violence of crimes and crimes of status have the most statistics that the causation are factors of political and cultural and social.
  • Ali Akbar Ghahremani, Masud Kohara Page 155
    In this article, the effective police factor in Business center and shops in city of SHIRAZ are investigated. The main question in this investigation was whether the police factor had any effect on theft in business center of the city. The theory was whether the police station, the crime branch, community police, regular police past, irregularity in police past, police kiosk and the police following the law and regulation or not are responsible in theft in the city or not. The society data consist of all the official Which are responsible for the prevention, discovery, and fight against theft in the shops. Sample data from 51 person randomly collected the survey is investigated, explaining, practical and informatine, for analize of information SPSS, T test and are used.From data and result the assumed theory is proved.
  • Margaret Shaw Page 169
    The involvement of the police in school is not a new phenomenon. They have been associated with schools in many countries, and in a variety of ways, for most of the previous Century. For much of that time, that role was limited to collecting truants, ensuring bicycle or traffic safety, or the prevention of child abuse. Since 1960s, however, there have been gradual changes, resulting by the 1990s in the development of a variety of much more formalized and closer links between local police and schools. In the USA, for example, the development of dedicated police officers as school resource officers,have all brought the police the much closer to the day to day running of schools.Much of this change has been in response to the general increase in youth offending which was characteristic of most Western counrries from the 1960's to the 1990's. It also reflects more general changes in attitudes towards aggression and violence by young people. The public and policy markers, in many countries, now recognize the issue of school- based violence as a problem. Bullying School fights, truancy and drug use have all been characteristic of school life for many years, but their important links with offending and victimization, and their impact on health and social development, are now much more widely acknowleged. There is also much more willingness to label school behaviours as violent, and to see the police, rather than the school, as the appropriate response. Finally, extreme incidents of violence such as the Clumbine tragedy in the United States or the school shooting in Erfurt, Germany, have also helped to increase concerns about the need to develop effective prevention programmes in schools.The result is that in many countries, schools are now actively collaborating with the police to combat crime and violenece in and around their premises.School violence and problems behaviours are also incressingly seen as a community and family issue too.Regional forums such as the Council of Europe have urged governments to promote the development of local partnership for preventing and combating violence at school, and the police are seen as one of the most important parties in such partnerships.
  • David Ewissbrodt Page 193
    Fair Trail and accessing of the people to this right is one of the inalienable rights of citizens that have been confirmed in international documents and constitution and domestic laws of most of the countries.One of the most important related human rights document is the international covenant on civil and political rights that articles 14 and 15 of which is arguing about fair trial. Human rights committee is as observer committee for good performance of this document.The articles 28 to 45 are about the structure and duties of this committee. One of the additional protocols of this document is about right of citizens in light of complaining against violating of this document.Iran is one of the countries witch has ratified this covenant. According to the article 9 of civil law; the agreement between Iran and other countries which are being contracted base on constitution must be considered as law.These writing is about surveying of the human rights committee in terms of received complains on behalf the citizens of the states party to protocol about articles 14 and 15 of the covenant.