فهرست مطالب

مطالعات پیشگیری از جرم - پیاپی 42 (بهار 1396)

فصلنامه مطالعات پیشگیری از جرم
پیاپی 42 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/25
  • تعداد عناوین: 5
|
  • نعیما محمدی، محمد شهسواری صفحات 9-34
    پژوهش حاضر با هدف «بررسی عوامل موثر بر پیشگیری از سرقت نوجوانان در خانواده های تک والد شهر کرمان انجام شد که در کانون اصلاح و تربیت کرمان دوره مجازات خود را می گذرانند. داده های این تحقیق با روش پیمایش و با استفاده از تکنیک پرسشنامه محقق ساخته انجام شد. با توجه به اینکه جامعه آماری سارقین در این مرکز طی سال های 1394-95 حدودا 120 بزهکار محاسبه شد یک نمونه 65 نفری که شامل تمامی سارقین پسر موجود در کانون اصلاح و تربیت کرمان به صورت تمام شماری (سرشماری) انجام شد که از آنها خواسته شد ضمن مصاحبه پرسشنامه پژوهش را تکمیل کنند. اعتبار تحقیق به شکل تجربی و پایایی گویه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد و مقدار 78/0 بیانگر اطمینان از یافته های تحقیق دارد. فرضیات تحقیق در چارچوب نظریه پردازانی همچون میلر، مرتون و ساترلند آزمون شدند و جهت وارسی فرضیات از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون تک متغیره استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد، فرزندان ذکور در خانواده های تک والد احساس مسئولیت فزاینده در قبال تامین مخارج اعضای خانواده دارند و با توجه به ضعف در مکانیسم های کنترلی که غالبا ناشی از گسیختگی پیوندهای عاطفی خانواده است، کودکان از سوی والدین مسول تامین معاش خانواده می شوند و جواز هر نوع ارتباط با دوستان ناباب و رفتار ضد اجتماعی برای تحقق هدف خانواده را دارند. با توجه به یافته های این تحقیق پیشنهاد می شود، جهت بهره برداری از احساس مسئولیت فزاینده در این کودکان امکان کار سازماندهی شده برای این افراد در شبه خانواده ها ایجاد شود تا از احساسات آن ها در راستای تحقق اهداف فردی و اجتماعی استفاده شود و نرخ سرقت نوجوانان تک والد کاهش یابد.
    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، سرقت اطفال، کانون اصلاح و تربیت
  • سهیل صادقی، علی اصغر فیروزجاییان، وحید جان محمدی لرگانی، طاهره لطفی خاچکی صفحات 35-70
    مساله خشونت های خانگی علیه زنان از جمله مسائل و مشکلاتی است که زندگی بسیاری از زنان را در طبقات و قشرهای مختلف اجتماعی به نوعی متاثر کرده است. اگرچه خشونت خانگی معمولا در حریم خانه رخ می دهد، اما زندگی زنان را در عرصه های دیگر نیز متاثر می سازد. هرچند مطالعات موردی در رابطه با خشونت علیه زنان متعدد می باشد اما تحلیل جامعی از این اطلاعات موجود صورت نگرفته است.از این رو این مقاله با استفاده از مرور سیستماتیک، 23 پژوهش صورت گرفته در حوزه خشونت علیه زنان در بازه زمانی( 1392- 1381) را انتخاب و فراتحلیلی از آنها ارائه داده است. مقاله به دو بخش اصلی تقسیم شده است. در بخش اول به ارزیابی روشی، محتوایی و ساختاری تحقیقات پرداخته شده است و در بخش دوم، مهم ترین علل خشونت علیه زنان و راهکارهای پیشنهادی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از بررسی تحقیقات انجام شده در حوزه خشونت علیه زنان، نشان می دهد خشونت های صورت گرفته می تواند ناشی از خصوصیات و ویژگی های مردان، خود زنان و حتی ناشی از ویژگی و شرایط نهادهای جامعه باشد. راهکارهای ارائه شده نیز به چهار دسته نهادهای فرهنگی و اجتماعی، آموزشی، اقتصادی و حمایتی و قانون گذار و نظارتی تقسیم شد که بیشتر راهکارها متوجه نهادهای آموزشی (مراجعه زنان به مراکز مشاوره و دریافت خدمات مشاوره ای و آموزش و مشاوره های قبل از ازدواج و تاکید برهمسان همسری و ایجاد کارگاه های آموزشی مشاوره) بوده است.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، خشونت، خشونت علیه زنان، عوامل خشونت، راهکارها
  • ایوب یاره خواهی، عبدلکریم صوفی روشن صفحات 125-158
    تاثیر عوامل اجتماعی و محیط پیرامون بر نوع جرم و میزان آن در دهه های اخیر موضوع مطالعات تعداد زیادی از دانشمندان علوم مختلف من جمله جامعه شناسان و جرم شناسان بوده است. هر محیط با توجه به نیروهای بالقوه خود شرایط خاصی را برای ارتکاب بعضی از جرائم فراهم می کند. این پژوهش به تبیین و تحلیل ارتباط عوامل فرهنگی، اجتماعی، ابعاد فضایی و کالبدی محیط و نوع جرائم شناخته شده در مناطق جرم خیز شهر ایلام پرداخته است. استانی که در سال 1393 به عنوان جرم خیزترین استان به نقطه ای داغ در نقشه ی جغرافیای جنایی ایران تبدیل شده است. روش تحقیق این پژوهش پیمایشی است که با ارائه پرسش نامه دریکی از مناطق جرم خیز و گردآوری داده های لازم، ابتدا از طریق SPSS داده ها تجزیه وتحلیل شده و درنهایت با توجه به نتایج حاصله پیشنهادهایی جهت مدیریت بهتر این مناطق ارائه شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که متغیرهای ناهمگونی قومی و شکافت طبقاتی، ابعاد اجتماعی فرهنگی و اندازه و کیفیت فضا بیشترین تاثیر را بر نوع جرم دارند و متغیر نظارت و کنترل رسمی هیچ گونه تاثیری بر نوع جرم ندارد. اصلاحات مربوط به فضای فیزیکی، سیاست گذاری بر روی علل ساختی جرم و تغییر سیاست های مربوط به سیستم کیفری از جمله پیشنهادهایی هستند که در این تحقیق جهت مدیریت بهتر مناطق جرم خیز شهر ایلام بیان می گردد.
    کلیدواژگان: مناطق جرم خیز، فضای کالبدی، جغرافیای جرم، عوامل اجتماعی، نوع جرم
  • علی یعقوبی صفحات 159-190
    گرایش به آسیب های اجتماعی بطور انضمامی با متغیرهای اجتماعی اقتصادی و فرهنگی ارتباط تنگاتنگ دارد. یکی از متغیرهای اقتصادی،وضعیت شغلی است. هدف این پژوهش«بررسی رابطه بین وضعیت اشتغال با میزان گرایش به آسیب های اجتماعی شهروندان شهر رشت و ارایه ی راهبردهای پیشگرانه» است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه-ی شهروندان 18 سال به بالای ساکن در شهر رشت در سال 1392 بوده که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران در حدود 384نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای مورد مطالعه قرار گرفتند. این تحقیق به روش پیمایشی و با ابزار پرسشنامه انجام گرفته است؛که اعتبار آن از طریق صوری با مراجعه به کارشناسان، اساتید و متخصصین سنجیده شده و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ محاسبه گردید.یافته های تحقیق نشان می دهد که بین وضعیت شغلی با متغیرهای گرایش به آسیب های اجتماعی تفاوت معناداری وجود دارد. بر اساس نتایج تحقیق و پارادایم نظری تلفیقی بین نوع اشتغال و نوع گرایش به آسیب های اجتماعی نسبتی وجود دارد. پیشگیری های اولیه، ثانویه و ثالث نیز نقش عمده ای در کاهش آسیب های اجتماعی دارند.
    کلیدواژگان: وضعیت شغلی، آسیب های اجتماعی، پیشگیری، شهر رشت
  • وسنا نیکولیچ، ریستانویچ ترجمه: سودابه رضوانی، حمیدرضا نیکوکار صفحات 191-205
    پیشگیری از جرم به عنوان هدف غایی نظام عدالت کیفری مورد توجه جدی جرم شناسان قرار گرفته است. راهبردهای سخت گیرانه و توسل به کیفر و ابزارهای سرکوب، راهبردی شکست خورده و یا حداقل بسیار هزینه بر تلقی می شود. در جامعه ای با ساختار اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ناموزون، توسل به خشونت برای کنترل جرم خود، خشونت آفرین است و عدم توجه به زیرساختارهای ریشه ای چیزی جز هزینه های اجتماعی و اقتصادی هنگفت در پی ندارد. توجه به رفاه مادی و اجتماعی شهروندان هم چون دسترسی به آموزش، کار و مسکن مناسب و بهداشت جسمی از متغیرهای مورد توجه کلیه دولت ها است. پرداختن به رفاه روانی، مانند سلامت و بهداشت روان و سعادت نیز، متغیر مهم و در عین حال مغفول، در سیاست اجتماعی بسیاری از دولت هاست. از جمله عناصر ارتقاء سطح بهداشت روانی، پرداختن به سعادت و شادی شهروندان بوده که این مهم به طور مستقیم و غیر مستقیم مورد توجه قوانین اساسی برخی از کشورها قرار گرفته است. در این مقاله، نویسنده به مقوله شادی به عنوان یکی از مولفه های رفاه روانی که به پیشگیری از جرم نیز می انجامد، پرداخته است. شادی و احساس خشنودی در کاهش از بزه کاری، بزه دیدگی و ترس از جرم نقش موثری ایفا می کند. به رغم اهمیت این عامل در افزایش سطح رفاه و امید زندگی و نیز پیشگیری از جرم، توجه چندانی به آن نشده است؛ اگرچه هیچ یک از حکومت های مردم سالار این حق را به چالش نمی کشند، ولی تلاش نظام مند برای دست یابی این هدف، در سیاست دولت ها مانند اجزا رفاه مادی هم چون افزایش سطح اشتغال یا آموزش دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: شادکامی، پیشگیری، جرم شناسی، شادی بخش