فهرست مطالب

مطالعات زبان و ترجمه - سال چهل و پنجم شماره 4 (زمستان 1391)

فصلنامه مطالعات زبان و ترجمه
سال چهل و پنجم شماره 4 (زمستان 1391)

  • 134 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید الهی شیروان*، بهزاد قنسولی، آذر حسینی فاطمی صفحات 1-26
    تاکنون تحقیقات زیادی در مورد اثرات آموزش راهبردهای یادگیری زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم یا زبان خارجی انجام گرفته است. با این حال، یافته های مربوط به بافت زبان انگلیسی در چنین مطالعاتی چندان مدنظر قرار نگرفته است. این جستار می کوشد تا با انجام مطالعه ی فراتحلیلی، تاثیرات پژوهش های تجربی مربوط به آموزش راهبردهای یادگیری زبان انگلیسی و برخی از مسائل بحث برانگیز مربوط به این حوزه را مورد کنکاش قرار دهد. جستجوی جامعی برای جمع آوری مطالعات تجربی مربوط به آموزش راهبردهای یادگیری صورت گرفت. میزان اثربخشی برای 26 مطالعات بنیادین محاسبه گردید و در مجموع 84 نمونه منحصر به فرد بدست آمد. یافته ها نشان می دهد که اثربخشی کلی مطالعات مربوط به زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی بسیار بیشتر از اثرات مربوط به انگلیسی به مثابه زبان دوم در ارتباط با مدل اثربخشی ثابت و تصادفی بود. در پایان این مقاله، پیشنهاداتی در مورد رهیافت های نظری، عملی و روش-شناختی مطرح خواهد شد.
    کلیدواژگان: آموزش راهبرد محور، فراتحلیل، مطالعات تجربی
  • امیر زند مقدم*، اسمعیل علی سلیمی صفحات 27-46
    اهمیت دانش واژگانی در فراگیری زبان دوم/خارجی غیر قابل انکار است. می توان گفت که فهم و تولید زبان دوم/خارجی بدون داشتن سطح مطلوبی از واژگان امکان پذیر نمی-باشد. لذا تدریس واژگان در کلیه برنامه های آموزشی زبان دوم/خارجی جایگاه ویژه ای دارد. با علم به تاثیر مثبت تدریس واژگان بر ارتقاء دانش واژگانی، مطالعه حاضر به بررسی تاثیر روش تدریس آشکارا (و دو شیوه ی آن یعنی شیوه ی کلامی و بصری) و روش تدریس فعالیت-محور بر واژه آموزی زبان آموزان ایرانی می پردازد. در ابتدا از 94 زبان آموز که مهارت زبانی آن ها در سطح متوسط قرار داشت آزمون تعیین سطح واژگان کمبریج گرفته شد. بر طبق این آزمون، 75 زبان آموز انتخاب و به سه گروه تقسیم شدند. مطالب و کتاب درسی در هر 3 گروه یکسان بود. سپس، واژگان سطح بندی شده منتخب از سری وربال ادونتیج (هارینگتون، 2000) در گروه اول با استفاده از شیوه ی کلامی (مترادف و ذکر مثال در موقعیت درست)، در گروه دوم به شیوه ی بصری (تصاویر، فلش کارت و پاورپوینت)، و در گروه سوم به شیوه ی فعالیت-محور تدریس شد. در انتها از هر 3 گروه پس آزمون گرفته شد. نتایج آزون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون شفه برتری شیوه ی بصری را نسبت به روش کلامی و کارآمدی شیوه ی فعالیت-محور را نسبت به دو روش دیگر نشان داد. می توان نتیجه گرفت که در تدریس واژگان و جهت بالا بردن دانش واژگانی زبان آموزان، روش فعالیت-محور نسبت به روش تدریس آشکارا (چه به صورت کلامی و چه بصری) بسیار موثرتر است. نتایج به دست آمده از این مطالعه دارای کاربر های آموزشی در زمینه های تهیه و تدوین مطالب درسی و روش شناسی تدریس زبان دوم/خارجی می باشد.
    کلیدواژگان: واژه آموزی، روش آشکارا، شیوه ی کلامی، شیوه ی بصری، فعالیت، روش فعالیت، محور
  • رضا پیش قدم* صفحات 47-62
    در عصر جهانی شدن و ارتباطات مجازی، فرهنگ اهمیت ویژه ای یافته و رشد و تعالی هر کشور به داشتن فرهنگی غنی و سالم پیوند خورده است. از این رو، با توجه به ارتباط تنگاتنگ زبان و فرهنگ، در این مطالعه سعی شده است تا با معرفی مفهوم «زباهنگ» (زبان+فرهنگ) در مطالعات جامعه شناختی زبان، رویکردی متفاوت و پویا از فرهنگ-کاوی زبان معرفی شود. زباهنگ به ساختارها و عباراتی از زبان اشاره دارد که نما و شمای فرهنگی یک قوم را نشان می دهد. یافتن این زباهنگ ها نیاز به بررسی دقیق قطعات زبانی در بستر جامعه وگاهی تاریخ دارند. در این پژوهش به چند مورد از این زباهنگ ها از قبیل: فردیت پرهیزی، قدرت/احترام محوری، مسوولیت گریزی، صراحت-گریزی، هوش هیجانی افزا و خانواده- محوری اشاره شده است. در پایان، پیشنهاداتی برای استفاده بهینه از این زباهنگ ها در تغییرو تحولات فرهنگی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ کاوی زبان، زباهنگ، فرا زباهنگ، فرهنگ، زبان
  • مسعود رحیمی دومکانی*، معظم وطن خواه صفحات 63-82
    این که چرا تعدادی از زبان آموزان تمایل به ارتباط به زبان انگلیسی دارند در حالی که تعدادی دیگر این تمایل را از خود نشان نمی دهند در سال های اخیر مورد توجه محققان زبان آموزی بوده است. با توجه به اهمیت یادگیری زبان انگلیسی به منظور ایجاد ارتباط با افرادی با زبان های مختلف، مقاله حاضر تلاش می کند که ابتدا میزان همبستگی تمایل به ارتباط در چهار مهارت یادگیری زبان که عبارت است از صحبت کردن، نوشتن، شنیدن و خواندن را در کلاس و خارج از کلاس در بین زبان آموزان ایرانی مورد پژوهش قرار دهد و سپس به بررسی نقش دلایل یادگیری زبان (شغل، سفر به کشورهای خارجی، موفقیت تحصیلی، دوستی با افراد انگلیسی زبان و افزایش دانش شخصی) درایجاد این ارتباط بپردازد. بدین منظور از 60 زبان آموز ایرانی خواسته شد به پرسشنامه تهیه شده در زمینه تمایل به ارتباط و دلایل یادگیری زبان انگلیسی پاسخ دهند. لازم به ذکر است که در این پژوهش از پرسش نامه تدوین شده توسط مک این تایر و همکاران (1998) استفاده شد.. نتایج نشان داد که رابطه معناداری بین تمایل به ارتباط در کلاس و خارج از کلاس وجود دارد. نتایج همچنین نشان داد که بین دلایل یادگیری زبان انگلیسی و تمایل به ارتباط، همبستگی قوی وجود دارد. از یافته های حاصله چنین استنباط می شود که زبان آموزان ایرانی زبان انگلیسی را به منظور استفاده ی کاربردی از آن در محیط واقعی فرا می گیرند.
    کلیدواژگان: تمایل به ارتباط، دلایل یادگیری زبان انگلیسی، زبان آموزان ایرانی
  • محمد احمدی صفا*، رئوف حمزوی صفحات 83-103
    ارزیابی پویا که بر پایه مفهوم پیشرفت در «حیطه ی تحول تدریجی» «ویگوتسکی» (1978) استوار است، چارچوبی است در جهت اجرای همزمان دو فرایند آموزش و ارزیابی به عنوان فعالیتی ترکیبی در راستای درک توانایی های فراگیران و حمایت فعالانه در جهت ارتقای این توانایی (پوهنر، 2008). نظر به جایگاه و اهمیت اهد افی که برای این نوع از ارزیابی ترسیم می گردد، مقاله ی حاضر بر آن است تا با ارائه و تحلیل نتایج تحقیقات مبتنی بر ارزیابی پویا، به بررسی میزان کارایی این روش نوپا در زمینه ی آموزش و ارزشیابی توسعه ی توانش زبان دوم بپردازد. به همین منظور یافته های تعدادی از مطالعات میدانی اخیر مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از این بررسی موید آن است که استفاده از روش مذکور در آموزش زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم و یا زبان خارجی این امکان را برای معلم و زبان آموزان فراهم می سازد تا به نحو موثرتری ریشه ی مشکلات آموزشی زبان آموزان را شناسایی نموده و در صدد رفع آن برآیند؛ حال آنکه روش های غیرپویای ارزیابی حتی اگر موفق به کشف ریشه ی مشکلات آموزشی گردند در پی رفع فوری آن نمی باشند. همچنین ارزیابی پویا در مقایسه با اشکال غیرپویا ابزار مناسب تری است که می تواند زبان آموزان را به لحاظ توانش یا دانش زبانی از یکدیگر تمیز داده و به پیش بینی عملکرد آنان در آینده بپردازد.
    کلیدواژگان: ارزیابی پویا، آموزش زبان دوم، حیطه ی تحول تدریجی
  • محمدهادی محمودی*، فاطمه پراندوجی صفحات 105-127
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مهارت های تفکر انتقادی بر مهارت خواندن و درک مطلب دانش آموزان ایرانی با سطوح مختلف هوش هیجانی است. بدین منظور 104 دانش آموز از میان کلاس های مختلف یک دبیرستان در استان گلستان انتخاب شدند. جهت حصول اطمینان از همگن بودن دانش آموزان از نظر سطح دانش زبان انگلیسی، از آزمون سطح بسندگی زبان انگلیسی نلسون استفاده شد. سپس شرکت کنندگان به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند و آزمون هوش هیجانی بار- آن اجرا شد و براساس نتایج آزمون هوش هیجانی هر گروه به دو زیر گروه تقسیم شد. در مرحله بعد به مدت 14 هفته مهارت های تفکر انتقادی در کنار درس زبان انگلیسی به دانش آموزان گروه آزمایش آموزش داده شد و در نهایت یک آزمون خواندن و درک مطلب به عنوان پس آزمون از شرکت کنندگان گرفته شد. نتایج حاصل از این آزمون با استفاده از روش های آماری تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تی- مستقل تجزیه و تحلیل شد. نتایج نهایی نشان داد که آموزش مهارت های تفکر انتقادی تاثیر معناداری بر مهارت خواندن دانش آموزان دارد. هدف دوم این پژوهش بررسی ارتباط میان هوش هیجانی یادگیرندگان و مهارت خواندن آنان است، نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که ارتباط معناداری میان هوش هیجانی و مهارت خواندن وجود ندارد. هدف نهایی این پژوهش این است که آیا هوش هیجانی تاثیری بر بهره مندی دانش آموزان ازمهارت های تفکر انتقادی که به آنان در کلاس آموزش داده می شود دارد یا نه؟ نتایج پژوهش نشان داد که دانش آموزان با هوش هیجانی بالاتر می توانند به طور موثرتری از مهارت های تفکر انتقادی در درک مطلب استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، هوش هیجانی، خواندنی و درک مطلب
|
  • Majid Elahi Shirvan*, Behzad Ghonsooly, Azar Hosseini Fatemi Pages 1-26
    A large number of research on the effects of strategy-based instruction (SBI) in teaching English as a foreign or second language has been conducted so far. However, the findings regarding the context of English language in such studies, second or foreign, have not been synthesized so far. Therefore, this study aims to meta-analyze the effects of SBI experimental studies conducted in the field of learning and teaching English to clarify the aroused controversial issues regarding the context of the English Language. A comprehensive search was conducted to collect the population of experimental SBI studies. Effect sizes were calculated for 26 primary studies, contributing a total of 84 unique samples. The findings indicate that the overall summary effects of studies with English a foreign language were larger than those with English as a second language under both the fixed effect and random effects model. The article concludes with a discussion of theoretical, practical, and methodological implications.
    Keywords: Strategy, based instruction, Meta, analysis, Experimental studies, Context
  • Amir Zand, Moghadam*, Esmaeel Ali Salimi Pages 27-46
    Being aware of the positive effect of teaching vocabulary to enrich lexical knowledge, the present study aims at investigating the impact of explicit teaching (and its two modes: verbal and visual) and task-based instruction on the vocabulary achievement of Iranian EFL learners. On the basis of Cambridge Placement Test, the participants of the study were randomly selected from among 94 intermediate EFL learners, from which 75 were randomly assigned into three verbal, visual and tasked-based groups. All groups were required to use the same textbook and ancillary materials. The groups were taught a set of vocabulary selected from Harrington Elster’s Verbal Advantage (2000) employing verbal techniques of synonymy and exemplification to the verbal group; visual aids of pictures, flashcards, and PowerPoint presentation to the visual group; and some teacher-made tasks to the task-based group. A post-test was administered at the end of the course to measure the difference between the achievements of the three groups with respect to the type of vocabulary teaching techniques employed for each group. Results of One-way ANOVA and Scheffe test revealed effective superiority of task group performance over the other groups and visual group over verbal group. It might be concluded that to enhance EFL learners’ lexical knowledge, task-based instruction is more effective than visual or verbal explicit instruction. The findings of this study may have significant implications for curriculum designers and EFL teachers.
    Keywords: Lexical knowledge, Explicit instruction, Verbal technique, Visual technique, Task, based instruction
  • Reza Pishghadam* Pages 47-62
    In the era of globalization and cyber-communication, culture has gained more momentum and each country’s development hinges on a rich and healthy culture. That is why, given the inseparable relationship between culture and language, in this study I intend to introduce “cultuling” as a dynamic tool in sociolinguistic studies. Cultuling refers to the structures and phrases in a language, which portrays a group of people’s culture. To pinpoint these cultulings, the researcher is required to analyze the language closely. In this study, I have provided some examples of cultulings such as, marginalizing individuality, highlighting power/respect, avoiding responsibility, being indirect, enhancing EQ, and highlighting the family role. In the end, some recommendations were provided to employ these cultulings to change cultures.
    Keywords: Culturology of language, Cultuling, Metacultuling, Culture, Language
  • Masoud Rahimi Domakani*, Moazam Vatankhah Pages 63-82
    Why some learners do show ‘willing to communicate’ in English, concurrently others do not, has been an incentive investigation in L2 education. Willingness to communicate (WTC) as an initiation to communicate while given a choice has recently played a crucial role in second language learning. It was hypothesized that WTC would be associated with language learning orientations. This study explored WTC and language learning orientations among 60 learners attending English courses in Iran. Utilizing a WTC questionnaire adopted from MacIntyre et al., the researchers measured WTC both inside and outside the L2 classroom in each of four skill areas: speaking, writing, reading, and listening comprehension. The results showed significant correlations between WTC inside and outside the L2 classroom. Therefore, it may be indicted that Iranian EFL learners tend to use their English both inside and outside the L2 classroom; they learn English for real-life situations. Moreover, the findings indicated significant correlations between WTC and LLOs. As a result, it can be claimed that the ultimate goal of Iranian EFL learners is practical use of English. This study may give EFL educators the insight of the importance of motivational orientations that provoke EFL learners to learn English appropriately in order to communicate in authentic situations.
    Keywords: Willingness to communicate, Language learning orientation, Iranian language learners
  • Mohammad Ahmadi Safa*, Raouf Hamzavi Pages 83-103
    Dynamic Assessment (DA) is built upon the progress in the Vygotsky's (1978) Zone of Proximal Development and is a framework for the integration of instruction and assessment as a unitary activity and serves first to identify the abilities of the learners and second, actively support the progress of such abilities (Poehner, 2008). Considering the adhered importance of DA and in an effort to investigate the efficacy of this newly introduced assessment mode, this study delves into the results of a number of empirical studies of DA that are recently carried out in the field of EFL/ESL. The results of this secondary analysis revealed that the application of DA in the second or foreign language learning contexts enables the teachers and even the learners to efficiently identify the origins of the learner's educational problems and provide them with the appropriate feedback or solutions. The provision of solution is the main distinctive feature of DA as the static modes of assessment even if are able to identify the origins of the learners educational problems, are not oriented towards the immediate provision of appropriate remedies for the problems. Furthermore, DA is a better means to distinguish the learners from each other based on their knowledge or communicative competence and to predict their future performances.
    Keywords: Dynamic assessment, ELT, Zone of proximal development
  • Mohammad Hadi Mahmoodi*, Fateme Parandavaji Pages 105-127
    The major aim of this study was to examine the effect of teaching critical thinking skills on Iranian EFL learners’ reading comprehension across different EQ levels. To this end, 104 students were selected. Then the participants were randomly divided into two groups. In the next step, Bar-On Emotional Intelligences test was administered to measure the participants EQ level and based on their scores on this test, the subjects of each group were divided into two subgroups. During 14 sessions, critical thinking skills were taught to the students of the experimental group along with their ordinary English courses. Finally, another version of the reading comprehension test was given to the participants to test the effect of the treatment. The obtained data were analyzed using t-test and one-way ANOVA. The results revealed that teaching critical thinking skills had a significant positive effect on reading comprehension of the students. The second purpose of the study was to find out if there was any relationship between the learners’ EQ and their reading comprehension. The results revealed no meaningful relationship between EQ and reading comprehension. The final purpose of the study investigated that if the subjects’ EQ level had any significant effect on using critical thinking skills in the class or not. The results showed that students with higher EQ levels could benefit from critical thinking skills in their reading comprehension more effectively than the lower EQ group.
    Keywords: Critical thinking, Emotional intelligence, Reading comprehension