فهرست مطالب

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 18 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آناهیتا خدابخشی کولایی*، سیمین حسینیان، محمدرضا فلسفی نژاد صفحات 9-21
    این پژوهش، به منظور بررسی مقایسه شیوه های مقابله با استرس و خودپنداره در زنان متاهل تحصیل کرده شاغل و غیرشاغل صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش، تمامی زنان متاهل تحصیل کرده شاغل موسسات یا نهادهای دولتی و زنان متاهل تحصیل کرده غیرشاغل، شهر تهران بودند، که از میان آن ها تعداد 100 نفر زن متاهل تحصیل کرده شاغل و 100 نفر زن متاهل تحصیل کرده غیرشاغل (مجموعا 200 نفر) با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای در سال 1392 انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مقابله با استرس (CS-R) و پرسشنامه خودپنداره راجرز استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t استودنت جهت دو گروه مستقل و ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید. یافته ها نشان داد که؛ بین شیوه های مقابله با استرس و خودپنداره زنان متاهل تحصیل کرده شاغل و غیرشاغل تفاوت معناداری وجود دارد. هم چنین، بین شیوه های مقابله و خودپنداره با استرس زنان متاهل تحصیل کرده شاغل و غیرشاغل با خودپنداره رابطه معناداری وجود دارد. نتایج حاکی از آن است که زنان متاهل تحصیل کرده شاغل و غیرشاغل از شیوه مقابله با استرس مساله مدار که شیوه مقابله با استرس مناسبی محسوب می شود، استفاده می کنند، هم چنین خودپنداره مثبت تری در مقایسه با زنان متاهل تحصیل کرده غیرشاغل دارند. شاید بتوان گفت که، فرصت حضور در اجتماع و پذیرش و تجربه نقش های گوناگون در ایجاد و رشد راهبردهای مقابله ای موثر و خودپنداره مثبت در آن ها نقش بسزایی داشته است.
    کلیدواژگان: شیوه های مقابله با استرس، خودپنداره، زنان متاهل تحصیل کرده شاغل و غیرشاغل
  • نوشین پردلان*، محمدرضا عابدی، ایران باغبان، پریسا نیلفروشان صفحات 22-34
    انطباق پذیری شغلی به عنوان ساختار چندبعدی تعریف می شود که با ظرفیت افراد جهت تغییر و انتقالات موفقیت آمیز ارتباط دارد، ظرفیتی که از دوران کودکی و در خانواده فرد به تدریج شکل گرفته است. هدف این مقاله بررسی رابطه بین سبک های دلبستگی و انطباق پذیری مسیر شغلی در دانشجویان کارشناسی دانشگاه اصفهان است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان کارشناسی دانشگاه اصفهان می باشد (7279 نفر) که تعداد 415 نفر به عنوان حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان و نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سبک های دلبستگی هازن و شیور (1987) و پرسش نامه انطباق پذیری مسیر شغلی ساویکاس و پرفلی (2012) می باشد. که پس از توزیع و جمع آوری، داده ها با نرم-افزار spss نسخه 17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که بین سبک دلبستگی ایمن و دغدغه، اعتماد،کنترل و کنجکاوی مسیر شغلی دانشجویان رابطه مثبت معناداری وجود دارد (05/0p<). هم چنین بین سبک دلبستگی ناایمن اجتنابی و دغدغه مسیر شغلی همبستگی منفی معناداری وجود دارد و با اعتماد و کنترل و کنجکاوی مسیر شغلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (05/0p<). به علاوه بین سبک دلبستگی ناایمن دوسوگرا با دغدغه مسیر شغلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و با اعتماد مسیر شغلی رابطه وجود ندارد و با بعد کنترل و کنجکاوی مسیر شغلی رابطه منفی معناداری وجود دارد (05/0p<). از نتایج این تحقیق می توان استنباط کرد که سبک های دلبستگی نقش مهمی در انطباق پذیری مسیر شغلی دارند و هم چنین تبیین کننده ابعاد انطباق-پذیری مسیر شغلی می باشند که باید به آن ها توجه شود.
    کلیدواژگان: انطباق پذیری مسیر شغلی، سبک های دلبستگی، دانشجویان کارشناسی، خانواده
  • زهرا شاملو*، نصرت ریاحی نیا، شهناز محمدی صفحات 35-54
    هدف پژوهش حاضر بررسی رضایت کتابداران و نقش آن-ها در کیفیت آموزش و پژوهش، خصوصا در کشوری مثل ایران که تحقیقات معدودی در رابطه با دیدگاه کتابداران تا کنون صورت گرفته، است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل رضایت شغلی کتابدارانی که در کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی تهران در سال 1389 مشغول به کار بودند اجرا شده است. این پژوهش، از نوع توصیفی است. ابزار مورد استفاده برای گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای است که توسط نویسندگان مقاله طراحی شده است. در این پژوهش کلیه کتابداران شاغل در کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی وابسته به وزارت علوم تحقیقات و فناوری می باشند که از میان آن ها با استفاده از نمونه گیری تصادفی، 5 کتابخانه دانشگاهی انتخاب شدند. جمعیت مورد مطالعه 140 کتابدار بودند که در پنج کتابخانه منتخب کار می کردند. پرسشنامه ها توسط محققان این تحقیق میان شرکت کنندگان توزیع شد. از این تعداد 100 نفر به پرسشنامه پاسخ دادند و سپس آن را عودت دادند. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 15 تجزیه و تحلیل شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان دهنده میزان رضایت پایین کتابداران بود. آن-ها علت اصلی نارضایتی خود را حاصل این عوامل می دانستند: جایگاه پایین آموزش کتابخانه ای موجود، امکانات رفاهی ضعیف، امنیت شغلی و سیاست های مدیریت کتابخانه. به هر حال، روابط انسانی موجود و ماهیت کاری در حد بالایی قرار داشت.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، کتابخانه های دانشگاهی، کتابداران
  • محمد حسنی* صفحات 55-75
    هدف اصلی پژوهش حاضر ارائه الگویی ساختاری برای ارزیابی شایستگی های اعضای هیات علمی با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی بود. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش در مرحله اول، 331 نفر از دانشجویان دانشگاه ارومیه در سال تحصیلی 92-1391 و در مرحله دوم 20 نفر از دانشجویان دکتری علوم تربیتی بودند. ابزارهای پژوهش دو پرسشنامه محقق ساخته بودند که روایی و پایایی آن ها بررسی و تایید شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، t تک نمونه ای، t مستقل، تحلیل واریانس، تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. یافته ها نشان دادند که: 1- مدل چهاربعدی برای ارزیابی شایستگی های اعضای هیات علمی از برازش خوبی برخوردار بود؛ 2- بعد شایستگی های پژوهشی دارای میانگینی پایین تر و بعد شایستگی های مدیریتی دارای میانگینی بالاتر از میانگین نظری بود؛ 3- بین دختران و پسران به جز در بعد شایستگی های آموزشی تفاوت معنی داری مشاهده نگردید؛ 4- در بین حوزه های سه گانه ریاضی، علوم پایه و انسانی، تنها در بعد شایستگی های پژوهشی اختلاف بین میانگین های حوزه های سه گانه معنی دار بود؛ 5- نتایج حاصل از مقایسه های زوجی نیز نشان داد که شایستگی های ارتباطی برای اعضای هیات علمی دارای اولویت ویژه ای است و پس از آن شایستگی های آموزشی، پژوهشی و مدیریتی قرار داشتند.
    کلیدواژگان: ارزیابی شایستگی های محوری، تحلیل سلسله مراتبی
  • ساناز دهقان مروستی*، رویا رسولی صفحات 76-99
    عواملی زیادی در کیفیت زندگی کاری معلمان نقش دارند. پژوهش هایی که تاکنون انجام گرفته اند به نقش عواملی چون شرایط فیزیکی، درآمد، امکانات رفاهی، رضایت و ایمنی شغلی اشاره کرده اند. اما پژوهش حاضر با هدف مطالعه رابطه بین جواخلاقی محل کار و کیفیت زندگی کاری معلمان راهنمایی شهر یزد انجام شد. طرح پژوهش، همبستگی بود. بدین منظور 152 معلم به روش نمونه گیری تصادفی از بین معلمان راهنمایی دخترانه شهر یزد انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه کیفیت زندگی کاری لیندن و پرسشنامه جواخلاقی محل کار بود. به منظور تحلیل آماری داده ها از تحلیل رگرسیون چندگانه و تحلیل واریانس چندعاملی استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد بین کیفیت زندگی کاری معلمان و جواخلاقی محل کار رابطه معنی داری وجود دارد. به عبارتی محیط های آموزشی که از کارآیی و کیفیت آموزشی بالاتری برخوردارند و سرپرستان و همکاران، رفتار مراقبت کننده و حمایت کننده داشته و قوانین مشخص و عادلانه حاکم باشد، معلمان ابهام شغلی کم تر هم چنین توانایی تشخیص شرایط، کنترل شغلی بهتری در نقش خود نشان می دهند، در چنین حالتی امنیت شغلی افراد بیشتر بوده و از حمایت بیشتر سرپرست و همکاران برخوردارند. ضمنا در محیط های آموزشی که از معلم کارایی و شایستگی بیشتری انتظار می رود، فشارهای جسمی افزایش یافته و معلمان با کمبود زمان برای انجام وظایف شغلی خود روبرو هستند، ابعاد جواخلاقی پیش بینی کننده های مستقلی برای کیفیت زندگی کاری است. با افزایش سنوات خدمت، از مهارت های شغلی و رضایت شغلی کاسته می شود و معلمان با ابهام نقش روبرو شده و احتمال ابتلا به بیماری های جسمی و آسیب روانی افزایش می یابد. بنابراین پیشنهاد می شود در محیط های آموزشی، با همکاری معلمان قوانین مشخص و عادلانه تنظیم شود و روابط کادر دفتری با معلمان دوستانه، حمایت-کننده و همدلانه باشد.
    کلیدواژگان: جواخلاقی، حمایت اجتماعی، کیفیت زندگی کاری، معلمان راهنمایی
  • محمد کریم خداپناهی، سعید قنبری*، روح الله منصوری سپهر، علی نوری، اسفندیار آزاد صفحات 100-113

    افکار ناکارآمد حرفه ای بر همه جنبه های زندگی حرفه-ای تاثیر می گذارند و تبیین کننده بسیاری از مشکلات حرفه ای در سطح فردی و حتی سازمانی هستند. با توجه به این امر، سامپسون و همکاران (1996) سیاهه افکار حرفه ای را تدوین نمودند. به دلیل اهمیت سنجش این افکار در حیطه های مشاوره شغلی و بهره وری سازمانی و با توجه به فقدان ابزار مناسب برای ارزیابی این افکار در جامعه ایران، پژوهش حاضر با هدف اعتباریابی و بومی سازی ابزار مذکور برای جامعه ایرانی انجام شد. به این منظور، تعداد 465 نفر از کارمندان زن و مرد بخش های مختلف دانشگاه بقیه الله با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و این سیاهه را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش تحلیل عامل اکتشافی و با رویکرد تحلیل مولفه های اصلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که سیاهه مذکور در نمونه این پژوهش از 4 عامل عمده اشباع شده است و پس از حذف برخی آیتم ها که به استحکام ساختار عاملی کمک چندانی نمی کردند از اعتبار بسیار مناسبی (آلفای کرونباخ بالاتر از 9/0) برخوردار است.

    کلیدواژگان: افکار ناکارآمد حرفه ای، ساختار عاملی، اعتبار
  • داریوش جلالی*، اصغر آقایی، هوشنگ طالبی، محمدعلی مظاهری صفحات 114-138

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی آموزش شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی متناسب با فرهنگ ایرانی و آموزش شناختی رفتاری بر استرس شغلی و حیطه های آن در میان کارکنان شرکت های خدمات رسان به مرحله اجرا درآمد. در یک طرح پژوهشی شبه آزمایشی تعداد 54 نفر از کارکنان شرکت های خدمات رسان آب و فاضلاب، برق، گاز و مخابرات در محدوه استان چهارمحال و بختیاری انتخاب و در 2 گروه آزمایش و 1 گروه کنترل (هر گروه 18 نفر) گمارده شدند و طی 3 مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 4 ماهه مقیاس استرس شغلی (HSE، 1999) را تکمیل کردند. گروه آزمایش (1) طی 8 جلسه 120 دقیقه ای آموزش شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی متناسب با فرهنگ ایرانی و گروه آزمایش (2) طی 8 جلسه 120 دقیقه ای آموزش شناختی رفتاری کلاسیک را دریافت کردند. نتایج درون و بین آزمودنی حاصل از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و واریانس چندمتغیری نشان دادند که ارائه آموزش بر بهبود میانگین نمرات استرس شغلی و حیطه های آن تاثیر پایدار داشته است (01/0 P). در عین حال، نتایج آزمون تعقیبی شفه بیان گر آن بود که آموزش شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبود میانگین نمرات کلی استرس شغلی و حیطه های حمایت سرپرست، ارتباط و تغییرات موثرتر از آموزش شناختی رفتاری بوده است (01/0 P). نتیجه گیری شد که آموزش، به خصوص آموزش شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی متناسب با فرهنگ ایرانی بر بهبود استرس شغلی و حیطه های آن موثر است.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، آموزش شناختی، ذهن آگاهی، شرکت های خدمات رسان، فرهنگ ایرانی
|
  • A. Khodabakhshi Koolaee*, S. Hosseinian., M.R. Falsafinejad Pages 9-21
    This research was carried out to study the Comparing of coping stress strategies and self –concept between Married educated women with job and without job in 2013. The method of this research was a comparative analysis study. Participants were 200 Married educated women. 100 of them had job and 100 rests of them were jobless. They answered to coping stress & self-concept questioners. For analysis the data were stem from the research applied statistical methods, included; mean, standard deviation, T-Test for independent groups, Pearson correlation. The results indicated that there was significant difference between two groups of participants in coping stress strategies (included; problem focused coping, Emotional Focused coping, & Less usefulness coping) and self-concept scores. The group of Married educated women with job had problem focused coping strategies and also, had more positive self-concept than the Married educated women without job. Furthermore, the findings revealed that there were significant relationship between coping stress strategies and self-concept among Married educated women with job and without job. The results suggested that have job could be playing positive role in women’s life. In addition, people with job can experience new situations and challenging conditions that facing them at job and social roles. All of them could be guided them to applied positive and effective coping strategies in their daily life and help them to have positive self-concept about their self and whole world.
    Keywords: coping stress strategies, self, concept, Married educated women with job, jobless
  • N. Pordelan.*, M.R. Abedi., I.Baghban, P. Nilforoshan Pages 22-34
    career adaptability is defined as a multidimensional construct which is linked with people capacity, in order to successful change and transfers, and such a capacity has been formed gradually in the family, since childhood. The purpose of this paper is to study the relationship between attachment styles and career adaptability, in undergraduate students of Isfahan University. Population of this study includes all undergraduate students of Isfahan University (7,279 persons) that according to Morgan's table and stratified sampling, which are proportional to volume, 415 of them were selected as sample volume. Research tools includes Hazen & Shaver (1987) attachment styles questionnaire and Saviskas & Porfeli (2012) career adaptability questionnaire which was analyzed after distribution and collection, by SPSS version 17. The research data determined that there is a meaningful positive relationship between security attachment style, career concern, control, confidence, and career curiosity (p<0.05). Also there is a significant negative relationship between insecurity attachment avoidance and career concern and has a positive relationship with career confidence, control and curiosity (p<0.05). Meanwhile, there is a significant positive relationship between insecurity attachment ambivalence and career concern and no relationship with career confidence; and significantly has a negative relationship with career control and curiosity (p<0.05). we can deduce from current study that attachment styles has an important role in career adaptability as well as explaining the career adaptability aspect, that should be attention.
    Keywords: gifted student, career maturity, career decision self, efficacy, self, efficacy
  • Z. Shamloo*., N. Riyahinia., Sh. Mohammadi Pages 35-54
    The study originality lies in the importance of librarians’ satisfaction and their roles in education and research quality especially in a country like Iran in which few research on librarians’ attitude have been performed so far. Therefore، the current research is performed with the aim of investigating job satisfaction factors for librarians working in central libraries in Tehran state universities in 2011. The research is a descriptive survey. The tool for collecting data was an author-made questionnaire. In this research، from all central libraries of state universities in Tehran affiliated to Ministry of Research، Science and Technology five libraries were selected by a random sampling Method. Therefore the population consisted of 140 librarians working in the selected five libraries. The questionnaires were distributed to the participants by current paper researchers. Only 100 persons answered to and returned the distributed questionnaires. The collected data was analyzed using SPSS version 15. The study reports a low job satisfaction. Participants mentioned their main dissatisfaction over the status of received library education، poor welfare facilities، job security and library management policies. Nonetheless، their satisfaction of inter-staffs relations and their work nature were high.
    Keywords: job satisfaction, librarians working, central libraries
  • M. Hassani* Pages 55-75
    Using an analytic hierarchy process, this paper intends to develop a structural model for evaluating faculty competencies. The research method was descriptive-survey. Population of the study, in the first phase, included 331 students of the Urmia University in 2012-2013 academic year and in the second phase 20 Phd students in education. Two questionnaires were developed by researcher and their validity and reliability were examined and then verified. Pearson correlation coefficient, one-sample and independent T tests, analysis of variance, the confirmatory factor analysis and hierarchical analysis were used to analyze data. The findings showed that: 1 - the four-dimensional models was of a good fit for evaluating faculty competencies; 2-Research competency dimension was lower than theoretical average, while managerial competency was higher than the said average; 3-There were no significant differences between girls and boys except in the competency dimension; 4- In the three areas of math, science and the humanities, there was a significant differences in the research competency dimension but the differences was not notable in other dimensions; 5- The results of paired comparisons showed that communicational competency have a particular priority for the faculty members and after that educational, research and managerial competencies got next places.
    Keywords: Evaluation of Core Competencies, Analytic Hierarchy Process
  • S. Dehghan Marvasti.*, R. Rasoli Pages 76-99
    Many factors contribute to the quality of working life of teachers. Studies have pointed out on the role of factors such as physical condition, earnings, welfare, job safety and satisfaction. But, the aim present study was to study the relationship between ethical climate in work environment and quality of work life of middle school teachers in Yazd. The research design was correlational. For this purpose 152 teachers selected randomly from Yazd girl's middle school teachers. Instruments used in this study were quality of work life questionnaire of Linden, and ethical climate questionnaire in work environment. Data was analyze by multiple regression and multi-factorial analysis of variance. The findings indicated there was a significant relationship between quality of work life of teachers and ethical climate in work environment. In the other word in education environment that there are high efficiency, education quality, people receive support, care behavior from supervisors and co-workers, and clear and fair rules is governing, in this case teachers show in own role less job ambiguous as well as better ability to recognize situations, better job control and better mining full so people have more job security and more receive support from supervisors and co-workers.Furthermore in education environment that be expected of teachers efficiency and competence of, increase physical pressures and teachers are faced with a lack of time to do their job. Ethical climate dimensions independently predict quality of work life. With increasing work experience, decreases job skills and job satisfaction and teachers are faced with the uncertainty of role and increases disease risk of physical and psychological. It is recommended in educational environment, set clear and fair rules and relationships whit co- working teachers and office staff be friendly, supportive and empathic.
    Keywords: Ethical climate, Social support, Quality of work life, Middle school teachers
  • M.K. Khodapanahi, S. Ghanbari*, R. Mansouri Sepehr, A. Noori, E. Azad Pages 100-113

    Career dysfunctional thoughts can affect all aspects of the occupational life and explain many of the career problems at both individual and organizational levels. Considering this, Sampson, et al (1996) developed The Career Thoughts Inventory (CTI). With regard to the importance of the assessment of these thoughts in vocational counseling and organizational efficiency, and due to the lack of an appropriate instrument for the assessment of these thoughts in Iranian population, the current research aimed to standardize the mentioned instrument for Iranian population and estimate its reliability. For this purpose, 465 men and women were selected among the employees of Baqiyatallah University of Medical Sciences via cluster sampling and completed this inventory. Data were analyzed by exploratory factor analysis using principal components analysis method. Results showed that the instrument has consisted of 4 major factors and has an excellent reliability (above 0.9) after the elimination of irrelevant items.

    Keywords: Career dysfunctional thoughts, factorial structure, reliability
  • D. Jalali.*, A. Aghaei., H. Talebi., M.A. Mazaheri Pages 114-138

    the present study was to comparing the effectiveness of mindfulness based cognitive training (MBCT) adjusted for Iranian culture and cognitive- behavioral training on job stress and its components in employees of service companies. In this research, using quesi experimental method, 54 employees were selected and randomly assigned into the 2 experimental groups and control (18 per a group), and were assessed in pre-test, post-test and follow up by the Health and Safety Executive (HSE, 1999) job stress questionnaire. First experimental group received 8 sessions of adapted mindfulness based cognitive training (MBCT) for Iranian culture, while second experimental group received 8 sessions of cognitive-behavioral training (CBT), each session took 120 minutes. The results of the within and between subjects from analysis of Repeated Measures and MANOVA revealed that training have a significant effect on enhancement of job stress and its components (P  0.01). The post hoc test also revealed that MBCT was more effective than CBT in total scores job stress and dimensions of managerial support, relationships and changes (P  0.01). It is concluded that MBCT affect on enhancement of job stress and its components, significantly.

    Keywords: Job stress, cognitive training, mindfulness, service companies, Iranian culture