فهرست مطالب

مطالعات ادبیات کودک - سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1394)

مجله مطالعات ادبیات کودک
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محبوبه البرزی صفحه 1
    ادبیات کودک، به ویژه کتاب تصویری، ابزاری ارزشمندی برای پرورش خلاقیت در کودکان دانسته میشود. هوش داستانی و توانایی بازنمایی نمادین در کودکان، نقشی شایان در بهره وری آنان از کتابهای داستانی تصویری دارد. بر این اساس، پژوهش پیش رو به بررسی نقش کتابهای تصویری در پرورش مهارتهای تفکر خلاق (مهارتهای موضوعی، مهارتهای خلاقانه و انگیزش) و عنصرهای شناختی خلاقیت (سیالی، انعطاف پذیری، بسط و ابتکار) پرداخت. از مهمترین نتیجه های به دست آمده آن بود که آشنایی زدایی در ارائه ی یک تم داستانی برخلاف شیوه های معمول و رایج، نقشی مهم در پرورش انعطاف پذیری ذهنی، ریسک پذیری، پرورش تخیل و حساسیت به مساله دارد. خلاقیت اکتشافی که بر اساس آن سیالی ذهنی کودک افزایش می یابد، به شخصیت پردازی کتاب تصویری بستگی دارد. هر چه میزان ریسک پذیری، پذیرش ابهام ها و حل مساله در شخصیت های به تصویر کشیده شده بیشتر باشد، در پرورش خلاقیت مخاطب موثرتر است. هرگاه کتاب تصویری بتواند دانش موضوعی، مهارتهای خلاقانه و انگیزش درونی در خواننده ایجادکند، سهم بسزایی در پرورش خلاقیت مخاطب دارد. در انتها پنج کتاب از مجموعه ی کتابهای مرغک در ارتباط با بعدها و عنصرهای شناختی تفکر خلاق تحلیل شد. گونه ی طراحی، برش های کتاب، شخصیت پردازی، سادگی، کاربرد رنگ و فضاسازی در کتابهای بررسی شده از عامل های تاثیرگذار آنها بر خلاقیت مخاطب ارزیابی میشوند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، کتابهای تصویری، کتابهای مرغک، تمرکززدایی
  • ستاره ترابی*، سودابه شکرالله زاده صفحه 29
    هدف از پژوهش پیش رو، بررسی شگردهای ارتباط متن و تصویر در کتاب «هیچ هیچ هیچانه» است. با این هدف، اثر یادشده که شامل 52 شعر از هفت شاعر نام آشنای کودک ایران است، بررسی می شود. روش این پژوهش تحلیل محتوای قیاسی استقرایی و واحد تحلیل، هر شعر به همراه قاب تصویری آن است.
    این بررسی به دو پرسش بنیادی پاسخ می دهد: 1) آیا شعرها و تصویرهای این کتاب هیچانی اند؟ 2) شگردهای ارتباطی شعرها و تصویرهای این کتاب چگونه است؟
    این پژوهش نشان می دهد که بیش تر شعرهای این کتاب، همان شعرهای ساده ی کودکانه -و نه هیچانه- اند و تصویرها نیز در ارتباط با متن به شکل قرینه ای تصویرپردازی شده اند. هم چنین بر پایه ی یافته های این پژوهش، متن و تصویر هیچانی در ارتباط با هم کارکردهای بسیار و گوناگون دارند. شگردهای ارتباطی یافت شده در میان اثرهای این مجموعه عبارت اند از: وارونگی و گونه های آن، بی دقتی و ناصراحتی، تکرار زنجیروار، هم زمانی رویدادها در مکان. هم چنین شگردهای تازه و برجسته ای که می توان به آن ها افزود، بر این گونه اند: 1) آیرونی 2) تمرکززدایی 3) جناس تصویری 4) با اهمیت جلوه دادن پدیده ای بی اهمیت. با بهره گیری از این شگردها می-توان چهار گونه ارتباط را در میان شعرها و تصویرهای کتاب مشاهده کرد: 1) شعر و تصویر، هر دو هیچانه است. 2) شعر و تصویر، هیچ یک هیچانه نیست. 3) شعر هیچانه است؛ ولی تصویر خیر. 4) تصویر هیچانه است؛ ولی شعر خیر.
    البته باید توجه داشت که بیش تر شعرها و تصویرهای کتاب با وجود برخورداری از این ویژگی ها، در زمره ی هیچانه قرار نمی گیرند؛ زیرا شیوه ی به کارگیری این شگردها در شعر و تصویر موجب هیچانگی آن ها نشده است.
    کلیدواژگان: ارتباط متن و تصویر، هیچانه، هیچ هیچ هیچانه
  • مختار ذاکری، بابک شمشیری صفحه 59
    یکی از موضوع های پایه ای دنیای مدرن، مسئله ی هویت است که در این مطالعه به بررسی آن در داستان های کودک پرداخته شده است. در این پژوهش با رویکردی غیر پیدایشی، مولفه های هویت ملی در داستان های یادشده، بررسی شده، هم چنین چگونگی توجه نویسندگان داستان های کودک به شکل دهی هویت ادبیات کودک ایران، پژوهیده شده است. برای داده کاوی، پژوهش گر از روش تحلیل محتوای قیاسی مایرینگ و تحلیل تاملی و برای داده یابی از روش اسنادی بهره گرفته است. پژوهش گر، خود، ابزار پژوهش بوده است. نمونه از گونه ی هدفمند بوده که ده داستان را شامل می شود و مربوط به دو مجموعه ی قصه های شیرین مغزدار نگاشته ی علی اصغر سیدآبادی و قصه بازی شادی به قلم مرتضی خسرونژاد است. نتیجه ی پژوهش نشان داد که در این داستان ها، مولفه های هویت ملی وجود دارد که بسامد آن در داستان های سیدآبادی از خسرونژاد، بیش تر است. از سویی، گوناگونی و گستره ی توجه به گفت وگوهای سه گانه در شکل دهی به هویت ادبیات کودک، در اثرهای خسرونژاد بیش تر از سیدآبادی بوده است.
    کلیدواژگان: هویت، مولفه های هویت ملی، هویت ادبیات کودک، داستان های کودک
  • عطیه فیروزمند صفحه 87
    هدف این جستار، بازنگری مفهوم و کارکرد پارودی در کتاب تصویری داستانی منم موش گرسنه/ می خورمت درسته است. با چنین نگرشی و در کنار معنای کلاسیک پارودی - به ویژه آن چه در دیدگاه باختین مطرح است-، امکان پارودی شدن متن واژگانی توسط متن تصویری و برعکس، در این اثر به آزمون برده شده؛ هم چنین جایگاه پارودی در تغییر ساختار قدرت نهادینه شده در ادبیات کودک به بحث گذاشته می شود.پژوهش گر ابتدا بر پایه ی روش قیاسی به بررسی شگردهای پارودی پردازی در کتاب یادشده با الگوبرداری از شگردهای مطرح شده ی دن هریس در فیلم پارودی می پردازد؛ سپس بر پایه ی بازخوانی رویکردهای پری نودلمن و لورن جی. کوئیسترا پیرامون برهم کنش های آیرونیک و پارودیک تصویر و واژه در کتاب های تصویری داستانی و با روش استقرایی خوانشی دوباره از این کتاب ارائه می دهد.در این مطالعه، به پارودی در 5 سطح اشاره می شود: 1. ارتباط پارودیک روایت واژگانی متن بازآفرینی شده با متن افسانه ی اصلی؛ 2. ارتباط پارودیک روایت تصویری متن بازآفرینی شده با متن افسانه ی اصلی؛ 3. برهم کنش پارودیک روایت تصویری و واژگانی در متن بازآفرینی شده؛ 4. ارتباط پارودیک متن نوشتاری کتاب بررسیده با اصل مجموعه (قصه بازی شادی)؛ 5. ارتباط پارودیک متن تصویری کتاب بررسیده با اثر دیگر تصویرگر در همین مجموعه. ولی تمرکز پژوهش گر بر نگاه تحلیلی به گونه های برهم کنش پارودیک در یک اثر است (همان سطح 3).در فرایند پژوهش، امکان بررسی پارودی در کتاب های تصویری داستانی بر پایه ی شگردهای مطرح شده از سوی دن هریس در سینما، تایید و در همان حال بازنگری و نقد شده؛ برهم کنش های پارودیک در کتاب بررسیده در سه سطح 1. برهم کنش پارودیک تصویر و واژه؛ 2. برهم کنش پارودیک تصویر و تصویر؛ 3. برهم کنش پارودیک واژه و واژه؛ بخش پذیر شدند که هر یک شگردهای گوناگونی را دربر دارند.پژوهش گر در برایند چنین خوانشی ترکیبی، بستر ادبیات کودک را در بازی براندازانه ی چینش افسون ساز تصویر و واژه در کتاب های تصویری داستانی کودکان، پارودیک و در فرایند آفرینش/چینش/خوانش اثر می بیند؛ آن را برای کودکان نه تنها تشخیص دادنی که لذت بخش می داند؛ و برای جابه جایی اقتدارهای ناگزیر در این گونه ی ادبی، ضروری می پندارد.
    کلیدواژگان: پارودی، برهم کنش تصویر و واژه، کتاب تصویری داستانی، منم موش گرسنه، می خورمت درسته، مرتضی خسرونژاد، علی مفاخری
  • سمانه قاسمی صفحه 123
    هدف از پژوهش پیش رو، بررسی شگردهای تمرکز زدایی در تصویر و هم چنین در برهم کنش میان متن و تصویر کتاب های کودکان است. اصطلاح تمرکززدایی نخستین بار از سوی خسرو نژاد در تشریح نظریه ی معصومیت و تجربه و با هدف توضیح ویژگی های زیبایی شناسیک ادبیات کودک پیشنهاد و شگردهای آن در بررسی افسانه های صبحی شناخته شده است. بنابر تعریف، منظور از تمرکززدایی توانایی ذهن در جدایی از پدیده ای و رفتن به پدیده ای یا سطح دیگری از همان پدیده است. مرادپور نیز شگردهای یادشده را در افسانه ی انجوی شیرازی کاویده و شگردهایی تازه بر آن ها افزوده است. در این پژوهش کیفی، از دو رویکرد توصیفی-تفسیری و تفسیری-تجریدی استفاده شده است.یافته های این پژوهش نشان می دهد که از میان شگردهای بیان شده در کتاب معصومیت و تجربه، اغراق، وارونه سازی، سپیدنگاری، رفت و برگشت، نمای دور و نمای نزدیک و تعادل و ناتعادلی در تصویرهای کتاب های انتخابی دیده می شوند؛ در حالی که در برهم کنش متن و تصویر تنها شگردهای وارونه سازی و سپیدنگاسی وجود دارند. هم چنین در بررسی شگردهای مرادپور یک صحنه با دو نما، صحنه های هم زمان، نمای باز و نمای بسته، جابه جایی قهرمان، زنجیره ی رخدادها، غافلگیری و دگردیسی در تصویرها، و در برهم کنش متن و تصویر نیز تنها شگرد صحنه های هم زمان یافت شدند. چهارده شگرد تازه نیز در بررسی تصویرها به دست آمد که عبارت اند از: حرکت زمانی، خودارجاعی، تضاد، همانندی، پیش آگهی، شوخی تصویری، یک صحنه در اندازه های گوناگون، کادربندی های ناهمگون، تصویرهای چندتکنیکی، تصویرهای حاشیه ای، عطف نامعمول، برش های پله ای، قطعه های متحرک و همین و همان. هم چنین سه نمونه شگرد تازه از برهم کنش متن و تصویر به دست آمد که عبارت اند از: تضاد، همانندی و متن های درون تصویری.
    کلیدواژگان: ادبیات کودک، تمرکززادیی، خسرونژاد، کتاب های تصویری، نظریه ی معصومیت وتجربه
  • بشری سادات میرقادری، حمید احمدیان صفحه 151
    یکی از مهم ترین ساز و کارهایی که ادبیات کودک از آن بهره می گیرد تا با مخاطب خویش ارتباطی خلاقانه برقرار کرده، زمینه ساز تفکر خلاق در وی شود، ویژگی تمرکززدایی است. هدف مقاله ی پژوهش پیش رو، بررسی تطبیقی کتاب های تصویری داستانی عربی و فارسی بر مبنای شگردهای تمرکززدایی است. برای رسیدن به این هدف، سیزده کتاب تصویری داستانی فارسی و عربی از میان کتاب های برگزیده ی هر زبان انتخاب شده اند. داستان ها با بهره گیری از تلفیق دو روش تحلیل محتوای کیفی قیاسی و استقرایی و بر اساس میزان و چگونگی استفاده از شگردهای تمرکززدایی تحلیل و مقایسه شدند. این پژوهش دریافت که نویسندگان فارسی و عربی در به کارگیری شگردهای تمرکززدایی بیش از پرداختن به ویژگی های زبانی و ادبی، به ویژگی های ذهنی و بصری توجه می کنند. در حقیقت پرداختن به ظرفیت های شگفت انگیز ادبیات و زبان در تقویت مهارت تمرکززدایی تا حدی مغفول مانده است. با وجود این، نویسندگان تلاش هایی در به کارگیری ظرفیت های زبانی و ادبی در تقویت ویژگی تمرکززدایی داشته اند که معرفی و بازشناسی این شگردها در پژوهش حاضر، موجب تقویت و توجه افزون نویسندگان به بهره گیری از آن ها می گردد. برخی از این شگردها عبارتند از: تک گویی، همانندی لفظی (جناس و سجع)، تکرار، کارکرد تشبیه، طرد و عکس، ای هام تناسب و تمثیل. رویکرد ادبی و زبانی به ویژگی تمرکززدایی در کتاب های فارسی بیش از کتاب های عربی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: کتاب های تصویری داستانی، ادبیات کودک، تمرکززدایی، بررسی تطبیقی
  • زهرا ناظمی، مسیح ذکاوت * صفحه 175

    مقاله ی پیش رو، سیر تحول تاریخی تصویرگری را در بازنویسی ها و بازآفرینی های داستان خاله سوسکه بررسی می کند. در این پژوهش، همه ی نسخه های مصور و در دسترس خاله سوسکه، از چاپ های سنگی سده ی پیشین تا نسخه های اخیر، بررسی می شوند. این پژوهش کیفی از شیوه ی تحلیل محتوا بهره می گیرد و در آن قاب تصویر به عنوان واحد تحلیل برگزیده می شود. تصویرگری کتاب ها، به یاری مفهوم «بیننده ی نهفته» ی تصویرها که اقتباسی است از مفهوم «خواننده ی نهفته» تحلیل می شود. پساز تحلیل محتوا و بیان ویژگی های تصویرهای هر کتاب، بیینده ی نهفته ی آن مشخص می شود. نتیجه روشن می کند که رابطه ی میان بیننده ی نهفته و بیننده ی واقعی رابطه ای ثابت و یک سویه نیست؛ به بیان دیگر، بیننده ی نهفته، سوژه ای نهفته است که تصویرها، پیش فرض قرار می دهند. البته، این بدین معنا نیست که چنین سوژه ای پیش ساخته، کامل و تثبیت شده است؛ بلکه، این خود تصویرهایند که با القای ایدئولوژی، موقعیت سوژه ای ویژه ای را به بیننده تحمیل می کنند. ازاین رو، می توان گفت، تصویرها نیز به نوبه ی خود سوژه ی بیننده را فراخوانده و می سازند.

    کلیدواژگان: بازآفرینی، بازنویسی، بیننده ی نهفته، تصویرگری، خاله سوسکه، خواننده ی نهفته
|
  • Mahboobeh Alborzi Page 1
    Children''s Literature especially picture books are valuable tools for fostering creativity in children. Childrensʼ symbolic representations and narrative intelligence plays an important role in the efficiency of a picture book. Accordingly، the present study examined the role of picture books in creative thinking skills (domain relevant skills، creative relevant skills، and motivation) and cognitive elements of creative (fluency، flexibility، elaboration، originality). Decentralization in a manner contrary to the common narrative themes play an important role in fostering mental flexibility، risk taking، imagination، and sensitivity to the issue. Creative discovery depends the picture book character. The acceptance of risks and uncertainties and problem solving more characters depicted in foster creativity more effective reader. If a picture book، domain relevant skills، creative relevant skills and intrinsic motivation to create in the reader، the reader contributes to fostering creativity. At the end of a five-book series of books morghak on creative thinking and cognitive factors were analyzed. Design، cut، book، character، simplicity and use of color and space of the book are the influencing factors on creative reader.
    Keywords: Creativity, Picture Books, Morghak Books, Decentralization
  • Setareh Torabi, Soudabeh Shokrollahzadeh Page 29
    This paper aims at analyzing the techniques of the interaction between text and pictures of Hich Hich Hichaneh. Thereby this book comprised of 52 poetries from 7 eminent poets is studied. The approach is deductive- inductive content analysis and the unit of analysis is every poetry with its picture frame. This research is to answer to two fundamental questions: 1- Are the poetries and pictures of this book considered as nonsense? 2- What are the interactive techniques of text-picture? This research shows that most of the poetries and pictures are not nonsense، but rather they are those childlike simple poetries and non- innovative pictures which have symmetrical relation with text. It also found that in relation to each other، the text and picture of nonsense establish miscellaneous and various functions. The found interactive techniques are composed of: Inversion and its different types، Imprecision، Play with infinity، simultaneity in place. Furthermore new interactive techniques are found which include 1- Irony 2- Decentration 3- pictorial pun 4- bathos. Regarding these techniques، we can establish four relations between text-pictures of nonsense: 1- both text and picture are not nonsense 2- poetry nor pictures are nonsense 3- poetry is nonsense while picture is not 4- picture is nonsense while text is not. It is noticeable that in spite of possessing most of the characteristics، in account of inappropriate usage many of these poetries and pictures are not considered nonsense.
    Keywords: Interaction of text, picture, Nonsense, Hich Hich Hichaneh
  • Mokhtar Zakeri, Babak Shamshiri Page 59
    The question of identity is one of the major issues of the modern world which many thinkers have concentrated on. In this study; we have examined the issue in children''s fiction. In this study by nonimmigrant approach، components of national identity in children''s fiction have been studied. Also is discussed that how the writers of children''s fiction shape the identity of children''s literature. For data collection the documentary method and for data analysis، deductive content analysis suggested by Mayring and reflective analysis have been used. Purposive sample includes ten fiction. The results shows that in this fiction، there are elements of national identity. also shows that the frequency of component''s national identity are more in Sydabady''s fiction than Khosronejad''s fiction and however the variety and scope of the dialogue in shaping the identity of children''s literature are more in the Khosronejad''s fiction.
    Keywords: identity¸ national identity components¸ children's fiction¸ identity of children's literature
  • Atiyeh Firouzmand Page 87
    The purpose of this article is to revise the concept and application of ‘parody’ in picture books. Relying on this revisionary perspective and drawing upon the classical concept of parody as defined by Bakhtin، the researcher examines the possibility of parodying verbal texts by visual texts and vice versa. Also the role of parody in changing inherent power structure in children’s literature is explained. At first، by applying the deductive qualitative content analysis and by using the same features in cinema، as proposed by Dan Harries، the researcher has analysed the parodic features in Khosronejad’s I Am The Hungry Mouse/ And Will Swallow You UP. Then by considering Nodelman and Kooistra’s attitudes towards ironic and parodic interactions of pictures and words in picture books and through inductive qualitative content analysis، the researcher has actually proposed a new reading for the picture book. In this study، parody has been addressed in 5 modes: 1. Parodic relationship of subverted verbal text and the original one; 2. Parodic relationship of subverted visual text and the original one; 3. Parodic interaction between verbal and visual narration in subverted text; 4. Parodic relationship of the verbal text of the picture book and the other stories in the collection: Story، Play، and Fun; 5. Parodic relationship of the visual text of the picture book and the illustrator’s other work in that collection. However، the researcher has focused on analytical rereading of the parodic interactions in a single story –without considering the intertextual dialogues of that particular story with hypertexts or other stories in Story، Play and Fun. This study has proposed the possibility of analysing parody in picture books by borrowing from the cinematic technique of parody. This way، Harries’s techniques have both been confirmed and criticised. The parodic interactions in this picture book has been categorised in 3 modes، each of which has its own features: 1. Parodic interaction between pictures and words; 2. Parodic interaction among pictures; 3. Parodic interaction among words. As a conclusion to this mixed revision، the researcher believes that the context of children’s literature in the subversive play of mysterious synergy of pictures and words in picture books is parodic and is found in the process of creating and the reading of the book. Such subversive play is not only recognizable for children but also pleasurable; and it is necessary for the transmission of inevitable power relations in this genre.
    Keywords: parody, interaction of pictures, words, picture books, I Am The Hungry Mouse, Will Swallow You Up, Morteza Khosronejad, Ali Mafakheri
  • Samaneh Ghasemi Page 123
    The aim of this study is to investigate the decentration techniques in picturebooks and also those involved with the interction between text and image in such books. ‘Decentration’ was first suggested byKhosronejad (1382) when he was explaining Inocence And Experience Theory and in order to elaborate on the aesthetic characteristics of children’s literature. Decentration techiniques are introduced in a study of Sobhi''s collection. Decentration signifies the mental ability to leave a phenpmenon for another or for another level of the same phenomenon. Moradpour explored these techniques in Anjavi Shirazi''s collection، adding some to them. Research results indicated that out of innocence and experience techniques overstating، reverse، gap، balance and imbalance long shot and close – up، leaving and return were observed in pictures. In terms of the interaction between text and picture، on the other hand، only reverse، and gap were found. In case of Moradpour’s techniques، pictures were found to contain techniques including A single scene from two different perspectives، simultaneous scenes، long shot and close – up، protagonist transfer، chain of events، surprise، metamorphoses while the interacion between text and image only displayed the technique of one scene in different sizes. Fourteen new techniques for pictures were discovered: temporal movement، self-reference، contrast، resemblance، foreshadowing، pictorial tricks، one scene in different sizes، heterogeneous framing، multiple-technique pictures، margin pictures، unusual reference، cuts in stages، moving parts، and this and that. Three new techniques were also acheieved from the interaction between text and image: contrast، resemblance، and intra-iconic texts.
    Keywords: decentration techniques, children's literature, innocense, experience theory, picturebooks, Khosronejad
  • Boshrasadat Mirghaderi, Hamid Ahmadian Page 151
    One of the mechanisms which help children’s literature to build a creative relationship is decentralization. The purpose of this article is to study fictional picture books in Arabic and Persian، based on decentralized techniques. To achieve this purpose، 13 picture books are selected from each language. Using the method of inductive content analysis and based on decentralization and how to use these techniques the stories were investigated and analyzed. The study found that the Persian and Arabic authors in using decentralized techniques pay more attention to mental and visual properties rather than linguistic and literary properties. Nevertheless، they have some effort in utilizing literary capacities in promoting decentralization ability. Introducing these efforts in this study strengthening decentralized features and increasing authors attention to utilizing them. Some of these literary decentralization tips are; monolog، rime and pun، emphasis، rhythm، repetition، metaphor function and parable. Persian books had more litrary decentralization tips than Arabic ones.
    Keywords: picture story books, children's literature, decentralization
  • Zahra Nazemi, Massih Zekavat Page 175

    In their article ‘Historical Evolution of the Illustrations of “Khālih Sūskih” ’ Massih Zekavat and Zahra Nazemi contend that the notion of implied viewer is not neutral and that pictures in illustrated and picture books interpellate their reader/viewers through creating preordained subject positions for them. The illustrations of different adapted and recreated versions of Khālih Sūskih، a Persian folktale، are analyzed within the framework of implied viewer as proposed by Perry Nodelman by administering content analysis. Nodelman’s concept of implied viewer، founded on Wolfgang Iser’s notion of implied reader، posits that pictures imply specific social subjects and their response as viewers. Yet، a diachronical investigation of various illustrations of the folktale conveys that the relationship between the real and implied reader/viewer of these books is reciprocal and the child viewer cannot be considered merely as an agent who takes pleasure in consuming their pictures. To put it in other words، the child viewers are not pre-constructed stable subjects before their encounter with pictures، and illustrations contribute to children’s interpellation as social subjects and partly modify their subjectivity through their definition of subject positions and their ideological impositions.

    Keywords: implied reader, viewer, subjectivity, illustration, Persian folktale, Khālih Sūskih