فهرست مطالب

مطالعات ادبیات کودک - سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1394)

مجله مطالعات ادبیات کودک
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امین ایزدپناه*، بابک شمشیری صفحات 1-26
    مفهوم دیگری و دیگرانگی از مفاهیم پیچیده ی فلسفی است که می توان آن را در گستره های گوناگونی از زندگی انسان چون اجتماع، سیاست، اخلاق، ادبیات، آموزش و پرورش و جز آن جست وجوکرد.در این پژوهش، در گام اول، تلاش شده انواع دیگرانگیدر نمونه ای شامل بیست و هفت اثر داستانی ادبیات کودک و نوجوان ایران، با روش تحلیل محتوای کیفی از نوع قیاسی و با در پیش گرفتن رویکردی توصیفی بررسی گردد تا آشکار شود کدام یک از انواع دیگرانگی در کتاب های داستانی کودک و نوجوان ایران بازنمایی شده و کدام ها مجال جلوه گر شدن نیافته اند. در گام دوم چگونگی بازنمایی این دیگرانگی ها و نوع ارتباط شخصیت های دیگری با شخصیت های مرکزی داستان ها مورد بررسی قرارگرفته است. برای رسیدن به این هدفبرای مطالعه ی نمونه ها از روش تحلیل محتوای تاملی با رویکردی توصیفی-تفسیری استفاده شده است. نتیجه ی این بررسی نشان-می دهد در ادبیات کودک و نوجوان ایران صدای دیگری چندان بلند نبوده و حضور او کم رنگ است. هم چنین کنش «دیگری» در ارتباط با قطب های فرادست داستان در بیش تر موارد محدود و تابع محدودیت هایی است که به دیگرانگی او برمی گردد. با این حال، مواردی از کنش تعاملی، سازنده و هم دلانه ی خود/دیگری نیز به چشم می خورد.
    کلیدواژگان: دیگرانگی، دیگری، بازنمایی، ادبیات کودک و نوجوان ایران، داستان
  • علی حیدری صفحات 27-46
    «ایزدکران» یا دوقلوهای مقدس و آسمانی، یکی از بن مایه های اساطیری است که در آیین و اساطیر ملل مختلف به شکل های گوناگون متجلی شده است. اگر چه این دوقلوها و ویژگی های خاص آن ها در آثار طراز اول ادبیات فارسی منعکس نشده، اما چنین دوقلوهایی در قصه های ایرانی که از قدیم الایام سینه به سینه نقل شده، با همان ویژگی ها به وضوح دیده می شوند. از آن جایی که اکثر قصه ها نمادین، و از تاویل پذیری بالایی برخوردارند، در مقاله ی حاضر از این منظر به تحلیل قصه ی «برادر عاقل و برادر دیوانه» پرداخته شده است. این قصه در مناطق مختلف ایران به شکل های گوناگون روایت گردیده است. در این قصه مهم ترین ویژگی های دوقلویی از قبیل ارتباط با اسب و گاو، گذر از زندگی کشاورزی و دامداری و رسیدن به زندگی شهری و شکل گیری تمدن، فدا شدن یکی برای بقای دیگری، دفن یکی از دوقلوها به مناسبت بنا کردن ساختمان و... وجود دارد. در قصه ی مذکور، اگر چه برادر دیوانه در ظاهر، رفتاری متضاد با برادر عاقل دارد، اما همین رفتار متضاد است که زمینه ی پیشرفت برادر عاقل را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: ایزدکران، اسب، تمدن، دیوسکوریک، همزاد
  • شهرزاد رادمنش* صفحات 47-72
    در این جستار به بررسی دو عنصر شخصیت و حادثه، در داستان اولدوز و عروسک سخن گوی صمد بهرنگی پرداخته شده و با این هدف که صفات ارزشی و ضد ارزشی، محصول شخصیت پردازی داستان است، یا منوط به حوادث آن از متغیرهای پویایی شخصیت ها، هشت نمونه ی غم شادی ترس عصبانیت امید ناامیدی صبوری کم صبری انتخاب و با روش تحلیل محتوا ارزیابی شده است. با تحلیل آماری داده ها مشخص شد؛ بالاترین فراوانی مربوط به عصبانیت (18مورد) و کم ترین فراوانی مربوط به ناامیدی (4مورد) است. این میزان کمیت و کیفیت تغییرات (پویایی شخصیت ها) به همراه رخداد کنش ها از سوی شخصیت ها، باعث تبیین رفتارهای مثبت و منفی در آن ها می شود که هم دستاورد ارزشی و هم کارکرد ضد ارزشی دارد. بنابراین در این داستان شخصیت ها گوی سبقت را از حوادث، ربوده اند و ایجاد ارزش زایی یا ارزش گریزی کرده اند. خمیر مایه ایدئولوژیک نویسنده و دگردیسی های سیاسی و اجتماعی زمان او نیز بر این عملکرد، تاثیر مستقیم داشته است.
    کلیدواژگان: ارزش، پویایی، حادثه، شخصیت، کنش
  • علی صفایی، حسین ادهمی* صفحات 73-98
    فرهاد حسن زاده (متولد1341) یکی از نویسندگان طنز پردازی است که در عرصه ی ادبیات کودکان و نوجوانان به خوبی درخشیده است . از بهترین آثار طنز وی مجموعه کتاب هایی به نام «روزنامه سقفی» و «لطیفه های ورپریده» است. در این کتاب ها که تقلیدی طنزآمیز از مطبوعات جدی بزرگسالان است، کارکترهای کودک و نوجوان آن در قالب هیات تحریریه یک روزنامه به بیان طنزآمیز مسایل روزمره ی کودکان و نوجوانان در جامعه امروز می پردازند که این روش به دلیل زاویه دید متفاوت و کودکانه کارکترهای آن، این اثر را از شیرینی و جذابیت بسیاری برخوردار ساخته است. این کتاب ها به دلیل ویژگی های مطبوعاتی آن ، بیشتر بر طنزهای کلامی تکیه دارند اما علاوه بر آن طنزهای موقعیتی هم در آنها دیده می شود. بر اساس یافته های این مقاله، یکی از دلایل برجستگی طنز حسن زاده در این آثار به کارگیری طیف وسیعی از شگردهای طنز آفرینی است که با ویژگی های سنی و ظرفیت های زبانی کودکان و نوجوانان متناسب است. این شگردها را می توان در سه دسته عمده ی لطیفه ، نقیضه و سایر شگردها تقسیم نمود . هدف این مقاله طبقه بندی و تحلیل این شگردها با روشی توصیفی- تحلیلی است تا تاثیر این شگردها بر موفقیت طنز حسن زاده بررسی نمایند.
    کلیدواژگان: ادبیات کودکان و نوجوانان، شگردهای طنزآفرینی، طنز، فرهاد حسن زاده
  • محمد جواد عرفانی بیضایی، محسن رحیمی* صفحات 99-118
    نظام باورهای فردی در انسان زیربنای تفکر و در پی آن زیرساخت کنش های اجتماعی فردی است. در این نظام عواملی همچون شجاعت، قدرت، تمایل به کسب ثروت، معنویت، موفقیت و غیره هرکدام جایگاهی می یابند تا با تقویت عناصر مرتبط با آن، تیپ شخصیتی فرد در آینده ترسیم شود.قصه های عامیانه هر فرهنگ و ملتی علاوه بر جنبه سرگرمی، بخشی از این باورها را در خود جای داده و به صورتی غیرمستقیم آنها را ترویج می نماید.ترویج خویشتن باوری و تاکید بر یافتن جنبه های خودشکوفایی و دستیابی به موفقیت در زمینه های روانی، اجتماعی و اقتصادی در زمان حاضر نیز براساس تحلیل-های نظری و برخی تمثیل های روایی به مخاطبان عرضه می شوند.
    در این تحقیق از153 قصه عامیانه ایرانی که بر اساس روش تیپ شناسی آرنه/تامپسون طبقه بندی شده بودند، باورهای مورد نظر استخراج شده و نتایج حاصل از آن بر پایه نظریه های معتبر روانشناسی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که باورهای پنهان شده در قصه های عامیانه ایرانی در برخی موارد توجه چندانی به رشد شخصیت و تعالی انگیزشی مخاطبان خود نداشته اند و در پاره ای موارد نیز به ترویج الگوهای نادرست برای مخاطبان خود پرداخته اند.
    کلیدواژگان: نظام باورها، قصه های عامیانه، قصه های ایرانی
  • خاور قربانی*، محمد کاظم هاشمی، نیشتمان الله ویسی صفحات 119-138
    این مقاله با هدف سنجش تاثیر قصه های نمادین منظوم بر رشد آموزه های دینی کودکان و نوجوانان، بویژه مفاهیم مربوط به خداشناسی، به بررسی چهار قصه منظوم مرتبط با این مفهوم پرداخته است. برای دستیابی به این هدف از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است. بپس از بیان مفاهیم نظری مرتبط به بررسی توصیفی و تحلیلی داستانها پرداخته شدهاست؛ ررسی نمادها در چهار قصه منظوم نشان می دهد که همه آن ها به شکل نمادین می خواهند آرامش حاصل از پیوند کودک با خدا را که واقعا مفهومی انتزاعی و ناشناخته است در قالب نمادها و در سه مرحله جدایی و احساس تنهایی، تلاش برای بازگشت و آرامش حاصل از بازگشت نشان دهند این شیوه و نمادهای بکاررفته ضمن اینکه با نتایج حاصل از تحقیقات شناختی در مورد تصویرپردازی کودکان از خدا تناسب دارد و بالتبع متناسب بامراحل شناختی کودکان است، سبب تقویت روحیه جستجو در کودکان هم می گردد که امروزه یکی از بحث های مهم(تفکر انتقادی) در تربیت کودکان بشمارمی آید.
    کلیدواژگان: قصه منظوم، نماد، آموزه های دینی، خدا، رشد
  • ندا مرادپور* صفحات 139-164
    پژوهش حاضر با هدف یافتن ژرف ساخت های تمرکززدایانه به سراغ افسانه های عامیانه ی ایرانی رفته است تا با کنکاش در آن ها این ظرفیت های نهفته را آشکارسازد. بنابر یافته های پیاژه، تمرکززدایی- تمرکزگرایی اصلی ترین ژرف ساخت ذهنی کودک است که بنابر پیشنهاد خسرونژاد در قالب شگردهایی ویژه در ادبیات کودک نمودمی یابد. ضرورت این پژوهش، در ادامه ی نظریه ی معصومیت و تجربه، تسهیل روند استقلال بخشیدن به ماهیت ادبیات کودک است. در این پژوهش 30 افسانه از مجموعه افسانه های انجوی شیرازی برگزیده و با روش تحلیل محتوای کیفی و تلفیقی از قیاس و استقرا، بر پایه ی نظریه ی معصومیت وتجربه، کاویده شدند. یافته های این پژوهش نشان داد که از میان شگردهای تمرکززدایانه ی معصومیت و تجربه، شگردهای «اغراق» و «پایان خوش» و «سپیدنویسی» در همه ی این افسانه ها وجودداشتند درحالی که شگرد «نمای دور و نزدیک» در هیچ یک از افسانه ها یافت نشد. جلوه های تازه ی تمرکززدایی در افسانه های انجوی شیرازی در قالب 13 شگرد به دست آمدند که عبارت اند از: یک صحنه با دو نما، صحنه های هم زمان، نمای باز و نمای بسته، زنجیره ی رخ دادها (خوش اقبالی و بداقبالی)، رگبار وارونگی، جابه جایی قهرمان، چند مجلسی، غافل گیری، مناظره، برچسب (متضاد یا هم سان)، قصه درقصه، قصه های زنجیره ای و دگردیسی. آن چه در همه ی این شگردها سبب تمرکززدایی می شد، نوعی حرکت و غفلت زدایی یا انتظارشکنی بود.
    کلیدواژگان: تمرکززدایی، تمرکزگرایی، افسانه، پیاژه، خسرونژاد
|
  • Omid Izadpanah, Dr. Babak Shamshiri Pages 1-26
    This study aims to deductively identify and track down different types of otherness and their attributes as represented in Iranian children's and young adult's literature. To do so, a sample of twenty seven stories was firstly studied through a deductive qualitative content analysis so as to decide what kinds of otherness exist in Iranian children's and young adult's literature. Secondly, the text of each story was analyzed using a reflective content analysis method, with a descriptive-interpretative approach in order to show how those characters identified as other are represented in the stories. The results reveal that those characters regarded as other show a low profile in Iranian children's and young adult's literature and that the voice of others is not loud enough. Along with the limited presence, the actions of other characters are also limited due to the fact that they belong to marginalized groups, with a low or no degree of power. Although self/other relationship in most of stories is essentially based on conflict, there are some representations of self/other relationship that imply interaction, acceptance, empathy and friendship.
    Keywords: otherness, other, representation, Iranian childrens, young adult's literature, fiction
  • Ali Heidari Pages 27-46
    Dioscurism or divine and sacred twins as an element of almost all ritual and myths of different nations exists in one form or the other. Although holy twins with their specific features are not present in Iranian great epic –Shahnameh, they are narrated in ancient Iranian oral tales. In this paper, the tale of “wise brother and Crazy brother” is discussed from this viewpoint. In this tale the twin's relationship with cows and horses, their passage from agricultural life to urban life and sacrifice of one twin for the sake of the other as well as burying one in order to put the foundation for a building are noticed. The crazy one seems to have an opposite character but the same character provides success for the wise brother.
    Keywords: dioscurism, twins, wraith, horse, civilization
  • Shahrzad Radmanesh* Pages 47-72
    Two elements of character and accident are studied in this paper to see if value added characteristics are a result of characterization or if they are dependent upon events.
    Eight variables of dynamic characters, sadness, happiness, fear, anxiety, hope, despair, patience, and intolerance were selected and studied using content analysis. The statistical analysis showed that anxiety had the highest prevalence—18 times repeated—while despair had the lowest frequency of 4 times. The high and low number of changes along with events and happenings by characters presents negative or positive behaviors on the part of the characters. Thus characters in this story overwhelm events adding positive or negative values. Also the writer's ideological views as well as political and social changes of his time have directly affected the outcome.
    Keywords: Value, dynamic event, character, action
  • Dr. Ali Safayi, Hossein Adhami* Pages 73-98
    Farhad Hasanzadeh, borne in 1962, is well-known children's literature writer and satirist. Among his best humorous books are Classmate's Wall Newspaper on the Ceiling and Cursed Jokes. In these books, which are parodies of adult’s serious newspapers, the children and teenage characters as the paper staff, target the day to day problems of the children and teenagers in the society satirically. The different and childlike view points of the characters of the books make them very interesting. Due to their press-based characteristics, the emphasis is more on verbal irony but there are also some irony situation. It is argued that one of the reasons for Hasanzadeh’s outstanding use of irony is that he implements of a wide range of satirical technics which are appropriate for the verbal capacity and age related qualities of the children and teenagers. These techniques can be divided into 3 categories of ‘joke, parody and other techniques. The objective of the present article is to categorize and analyze these technics through a descriptive- analytic approach in order to study how influential they are in Hasanzadeh's success in his books.
    Keywords: Children, Young Adult Literature, techniques of satire, Farhad Hasanzadeh
  • Mohammad Javad Erfanee Beizaee, Mohsen Rahimi Pages 99-118
    Belief structure is basis of thoughts and individual social actions in human beings. In this Elements such as courage, power, wealth, spirituality, and success each have a place in such a structure to mold and strengthen the type of personality of each individual. In addition to entertainment aspect of folk tales of each nation, they contain and promote such beliefs indirectly. Nowadays economical, psychological and social success and self-actualization, breakthrough and self-esteem are promoted through tales and stories. In this study based on Arene\Thompson classification, the beliefs were extracted from 153 Iranian folk tales and the final results has been evaluated based on psychological theories. The results show some Iranian folk tales have not paid much attention to personality development and in some other cases had been introducing incorrect patterns.
    Keywords: Belief structure, Folk Tales, Iranian Tales
  • Dr. Khavar Ghorbani*, Mohammad Kazemi Hashemi, Nishtman Allahveisi Pages 119-138
    This paper tries to evaluate the impact of symbolic verse tales on religious development of children, especially the concept of theology in four verse stories. To achieve this objective, descriptive- analytical approach is used. A study of the symbols indicates that these tales show the abstract and unknown concept of child's peace ensuing from the connection to God in three phase: separation and loneliness, trying to come back and the tranquility of return. This kind of story -telling is in line with results of cognitive studies on how children visualize God as well as with their cognitive development strengthening the spirit of inquiry in children which itself is an important aspect of the debate in critical thinking in raising children.
    Keywords: verse tales, symbol, religious, God, growth
  • Neda Moradpour* Pages 139-164
    The present paper studies the manifestations of decentration devices in Persian folktales. As Piaget asserts decentration is a central attribute of children's mind and as Khosronejad (2003) has suggested, decentration is manifested through some devices in children's literature. This study is intended to make a new contribution to the independency of children's literature. Following the theory of innocence and experience, Enjavi Shirazi's Folktales are studied through qualitative deductive content analysis. The findings revealed that overstating and happy ending were the devices that proved to be present in all of the folktales. Open shot and close shot, however, had no manifestation in the studied samples. The findings also revealed 13 new manifestations of decentration: A single scene from two different perspectives, simultaneous scenes, open shot and close shot, sequence of happenings, flashbacks, unexpected event, dialogue, labelling (paradoxical), framed tale and metamorphoses chain of events, being episodic.
    Keywords: Decentration, Centration, Piaget, Tale, Folktale, Khosronejad