فهرست مطالب

مطالعات تفسیری - پیاپی 20 (زمستان 1393)

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 20 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • احمد ترابی*، علی نصیری صفحه 7

    یکی از آیات قرآن کریم که در ادوار مختلف تفسیری و کلامی مورد بحث و بررسی قرار داشته، آیه «و ما تشاوون إ لا ا ن یشاء الله » است. برخی از مفسران و متکلمان، این آیه را ناظر بر «جبر» و برخی آن را شاهدی بر «اختیار انسان در پرتو اراده الهی» دانسته اند. بررسی معنایی آیه با تکیه بر تفاسیر نشان می دهد که فهم و برداشت مفسران از این آیه، در ادوار مختلف تفاوت داشته و متاثر از مباحثات کلامی و فلسفی مطرح در محافل دینی بوده است. در قرون نخست، به دلیل محدودیت مباحث کلامی و پرسش های اعتقادی مفسران به تکرار مضمون ظاهر آیه بسنده کرده اند و در ادوار میانی مفسران عامه تحت تاثیر جریان کلامی غالب، با گرایش جبری به آیه نگریسته اند، هرچند تلاش داشته اند منطقی برای مکلف شمرده شدن انسان جستجو کنند. شفاف ترین نگاه تفسیری به آیه که اوج بلوغ اندیشه تفسیری در آیه به حساب می آید در تفاسیر قرن چهاردهم به ظهور رسیده که با الهام از مکتب اهل بیت^ به بیان روشنی از «امر بین امرین» نایل آمده اند.

    کلیدواژگان: آیه 29 تکویر، مشیت خدا، اراده انسان، جبر، اختیار، امر بین امرین
  • محمد جواد اسکندرلو* صفحه 25
    یکی از مهم ترین مباحث قرآنی، کشف تناسب حقیقی و معنوی میان عبارات هر آیه از قرآن کریم است. برخی چنین تناسبی را میان صدر و ذیل آیه سوم سوره نساء «... فانکحوا ما طاب لکم من النساء...» انکار نموده اند و از این رهگذر شبهه تحریف به کاستی را مطرح ساخته اند. به سخن دیگر از آنجا که نتوانسته اند میان عبارات این آیه، نظم و پیوند معنوی برقرار کنند چاره ای جز ادعای وقوع تحریف در اینجا نیافته اند. در این مقاله، به این شبهه بر اساس تفاسیر قرآنی و منابع اسلامی پاسخ داده شده و در نتیجه حکمت الهی و تناسب و انسجام معنوی و منطقی در آیه مربوطه به اثبات رسیده است.
    کلیدواژگان: آیه 3 نساء، آیه نکاح، تناسب، مصونیت از تحریف
  • زهره سادات نبوی*، احد فرامرز قراملکی، قاسم درزی صفحه 35
    رویکرد مسئله محور یکی از شیوه های اثربخش «تدبر در قرآن» است. این رویکرد در برابر رهیافت موضوع محور و رهیافت مفهوم محور به کار می رود. بررسی تاریخی روی آوری مفسران به آیه 97 سوره نحل نشان می دهد که نداشتن رویکرد مسئله محور موجب شده است که بسیاری از آنها بدون ذکر هیچ نکته ای از این آیه گذر کنند و بسیاری نیز که به تفسیر آیه پرداخته اند فقط به بیان نکات پراکنده و بدون انسجام اکتفا نمایند. این پژوهش روشن کرده است که تاکنون تنها سه تن از مفسران، مواجهه مسئله محور با این آیه داشته اند و توانسته اند بدین شکل به مقومات و خصوصیات حیات طیبه دست یابند. در این مقاله پس از تحقیق در مفاد این آیه، 12 مسئله مهم و شایسته پژوهش مرتبط با این آیه ارائه شده و به اجمال برای برخی از آنها روش صحیح حل آنها بیان شده است.
    کلیدواژگان: آیه 97 نحل، حیات طیبه، رویکرد مسئله محور، رویکرد موضوع محور
  • فتحیه فتاحی زاده *، فریده امینی صفحه 51
    مفهوم «امام حق» از مهمترین مفاهیم قرآنی است که از دیرباز مورد توجه مکاتب مختلف فقهی، کلامی، عرفانی، تفسیری، روایی و تاریخی بوده است. تاکنون با رویکرد معناشناسانه به آن پرداخته نشده است. گرچه کاربرد واژه «امام» در معنای پیشوای حق در قرآن کریم 5 مرتبه است اما می توان گفت اکثر آیات قرآن کریم در خدمت پرورش انسان کامل است. این پژوهش با استفاده از روش معناشناسی به تبیین مفهوم «امام حق» و استخراج مولفه های معنایی آن از قرآن کریم پرداخته است؛ زیرا معناشناسی به دلیل به کارگیری نگاه تحلیلی و موشکافانه به متن، برای دستیابی حقیقی به مفهوم واژگان، روشی مناسب است. با بررسی رویکرد هم زمانی در 5 آیه ای که مفهوم «امام حق» در آنها به کار رفته، روشن شد که «امام حق» در کاربرد وحیانی بر محور هم نشینی با مفاهیم جعل، هدایت و دعوت و بر محور جانشینی با مفاهیم خلیفه، آیه، کلمه، امه، صراط در یک حوزه معنایی قرار می گیرد. کشف مولفه های معنایی «امام» سبب آشکار شدن معارف نهفته در باطن آیات و نشان دادن اندیشه نظام مند قرآن کریم است.
    کلیدواژگان: امام حق، حوزه معنایی، روابط هم نشینی، روابط جانشینی
  • علیرضا غلام پور*، عبدالرحیم خلف مراد صفحه 73
    بخشی از آیات قرآن کریم از جمله آیه 47 انبیاء بیانگر کیفیت و نحوه سنجش اعمال در روز قیامت است. درباره چگونگی محاسبه اعمال و دامنه افراد حاضر در قیامت سوال های متعددی وجود دارد. این مقاله بر آن است تا با ارائه آراء مفسران و قرآن پژوهان فریقین و مقایسه دیدگاه های آنها درباره «وسیله توزین اعمال»، «انسان هایی که اعمالشان مورد محاسبه و توزین قرار می گیرند» و «علت توزین اعمال از سوی خداوند» بپردازد. سنجش اعمال در قیامت حتمی است و اعمال خوب مورد توزین واقع می شوند و خداوند با قرار دادن موازین بسیار مبتنی بر عدل، محاسبه الهی دقیقی را به منظور تحقق عدالت و پاداش به نیکوکاران انجام می دهد. آنچه به عنوان میزان در قرآن و روایات آمده، مقصود سنگینی ثواب عمل و ارزشمندی آثار عمل صالح است که به حق قضاوت شده و عادلانه محاسبه می گردد و به کسی ظلم نمی شود. همچنین عمل کافران به خاطر بی ارزش بودن و بی وزنی مورد سنجش قرار نمی گیرد.
    کلیدواژگان: آیه 47 انبیاء، سنجش اعمال، توزین اعمال، وسائل توزین
  • قربانعلی کریم زاده قراملکی* صفحه 87
    مسئله شر یکی از مسائل بنیادی در نظام های الهی به شمار می آید. این مسئله با رویکردهای گوناگون مورد توجه اندیشمندان مسلمان واقع شده است. رهیافت درون دینی یکی از رویکردهای مهم مسئله شر است. مسئله شر در قرآن کریم از ابعاد مختلف مورد اهتمام بوده است. مسئله شر و انتساب آن به خدا از جمله مسائلی است که در آیات قرآن به ویژه در آیه 79 78 سوره نساء بدان اشاره شده است. قرآن کریم در این آیه با بیان «قل کل من عند الله » خیرات و شرور عالم را به یک منبع و آن هم خداوند نسبت می دهد و در ادامه با بیان «و ما ا صابک من سیئه فمن نفسک» به عوامل و زمینه های انسانی که به نوعی در تحقق شرور دخالت دارند، اشاره می نماید. این مسئله موجب تناقض ظاهری آیه شریفه شده است. مفسران در پاسخ به این تناقض، راه حل هایی را مطرح کرده اند. این تحقیق ابتدا به نقل و نقد چهار رهیافت تفسیری پرداخته و در ادامه به بازسازی راه حل علامه طباطبایی بر اساس دیدگاه نیستی انگاری شر می پردازد و آن را پاسخ موفق ارزیابی می نماید.
    کلیدواژگان: آیه 78 و 79 نساء، خیر و شر، حسنات و سیئات، نیستی انگاری شر
  • محمدرضا ضمیری*، محمدحسن زمانی، علیرضا حیدری صفحه 101
    شخصیت و سیره پیامبر اعظم(ص) به عنوان پیام آور دین اسلام همواره مورد توجه محققان و پژوهشگران قرار داشته است. مستشرقان نیز با انگیزه های گوناگون به این امر اهتمام نموده اند. یکی از اهداف اصلی مستشرقان تبشیری مسیحی، مبارزه با دین مبین اسلام و انکار رسالت پیامبر اکرم(ص) بوده که همواره در دستور کار فرمانروایان کلیسا قرار داشته است و تلاش نموده با تعیین معلمان ساختگی برای آن حضرت و تفسیر به رای آیات قرآن، رسالت آن حضرت را انکار نمایند. این مقاله پاره ای از دلایلی که در جهت انکار رسالت پیامبر اکرم(ص) مطرح شده است را مورد بحث و بررسی قرار داده و بر اساس شواهد درون دینی و دلایل معتبر برون دینی بیان داشته که این شبهات بر اساس پیش فرض ناصحیح آنان بوده، افزون بر آن که این دسته از مستشرقان، در بسیاری از موارد واقعیت های تاریخی را تحریف و آیات قرآن را بر خلاف قواعد تفسیری، مورد بحث قرار داده اند.
    کلیدواژگان: شبهات قرآنی، شبهات مستشرقان، قرآن، تورات و انجیل
  • حسین مظفری*، راضیه مظفری صفحه 123
    آیاتی از قرآن کریم به بیان عوامل و راهکارهای موثر در دستیابی به آرزوها پرداخته است. این مقاله با استفاده از روش توصیفی از نوع تحلیل اسنادی به دنبال بررسی این عوامل و راهکارها است. آیه 24 سوره نجم حاکی از آن است که انسان به صرف آرزومندی، به آمال خود دست نمی یابد بلکه دستیابی به آرزوها مستلزم بهره گیری از عواملی است که برخی از آنها براساس استنتاج آیات الهی و پاره ای دیگر نیز بر مبنای شاخصه های تبیین رستگاری و در ذیل مفاهیمی مانند «فوز» و «فلاح» و مشتقات آنها قابل استخراج است. قرآن کریم ضمن تایید و تبیین آرزوهای سازنده و بیان مصادیق متعددی از آنها در قالب ادعیه پیامبران الهی، راهکارهای دستیابی به این آرزوها را نیز معرفی می نماید که عبارتند از: ایمان، توکل، صبر، تلاش، تقوا و پرهیزگاری و اطاعت از خداوند و پیامبر(ص).
    کلیدواژگان: آیه 24 نجم، آرزو، راهکارهای دستیابی
|
  • Ahmad Torabi*, Ali Nasiri Page 7

    The verse “Yet ye will not, unless Allah willeth” has been discussed and investigated in different interpretative and theological periods. For some commentators and theologians this verse points to “fatalism” and for some others it entails “human free will under the auspices of the Devine Will”. Semantic analysis of the verse with an emphasis on the commentaries reveals that the commentators’ inference from this verse has been different in different periods and been affected by the proposed theological and philosophical arguments within religious circles. During the early centuries, because of the limitations on theological discussions and commentators’ religious questions, the appearance content of the verse was merely dealt with, while during the middle periods, under the influence of the dominant theological progress, the public commentators observed the verse with a fatalism approach, though they attempted to find out a logic for human obligation. The most transparent interpretative view about the verse which is considered to be the peak of the interpretative thought maturity has been emerged in the commentaries of the 14th century and by taking inspiration from the Ahl ul-Bayt, they realized a clear statement from “One in the Middle of the Two Extremes”.

    Keywords: Verse 29 Surah At, Takwir, God's Will, Human Will, Fatalism, Free Will, One in the Middle of the Two Extremes
  • Mohammadjavad Eskandarloo* Page 25
    One of the most important Quranic discussions is to find the essential and spiritual proportions among the expressions of each verse from the Holy Quran. Some people have denied such a proportion in the case of the third verse of An-Nisaa “marry of the women, who seem good to you”; thereby, they have raised the doubt of distortion on deficiency. In other words: since they have not been able to find out spiritual order and bond among the expressions of this verse, they have found no choice except claiming that distortion has been occurred here. In this paper, this skepticism has been answered based on Quranic commentaries and Islamic resources and finally, the divine Hekmat as well as spiritual and logical coherence and proportion in the mentioned verse have been approved.
    Keywords: Verse 3 Sura An_Nisaa_Marriage Verse_Proportion_Immune of Distortion
  • Zohreh Alsadat Nabavi*, Ahad Faramarz Qaramaleki, Ghasem Darzi Page 35
    The problem-oriented approach is one of the efficient methods of “contemplation in Quran”. This approach is applied as opposed to the subject-oriented and concept-oriented approaches. Historical analysis of the commentators’ appeal to the verse 97 Surah An-Nahl shows that lack of having the problem-oriented approach has led to the fact that many of them ignored this verse without making any comments and those who have offered commentary were satisfied with sporadic and incoherent points. The study has clarified that three commentators have come upon the problem-oriented approach to the verse and realized the components and characteristics of “the Good Life”. After investigating the contents of this verse, 12 important and appropriate problems related to this verse have been proposed and proper methods for their solution have been suggested in brief.
    Keywords: Verse 97 Surah An, Nahl, the Good Life”, Problem, Oriented Approach, Subject, oriented Approach
  • Fathieh Fatahizadeh*, Farideh Amini Page 51
    The concept of “the Right Imam” is one of the most significant Quranic concepts and has attracted the attention of various jurisprudential, theological, mystical, interpretative, narrative and historical schools. However, it has not been dealt with by a semantic approach yet. Although the word “Imam” with the meaning of right leader has been used in 5 ranks in the Holy Quran, it could be said that most of the verses of the Holy Quran serve on fostering of perfect human. Using a semantic approach, this study has attempted to illustrate the concept of “the Right Imam” and to explore its meaning components by referring to the Holy Quran. Since semantics adopts an analytic and painstaking approach to texts, it is known as an appropriate method to decipher the actual meaning of words. Analysis of concurrent approaches in the 5 verses in which the concept of “the Right Imam” has been used, demonstrated that “the Right Imam” concept, in divine application, is identified by the meanings of falsification, guidance, and invitation on the syntagmatic axis and with the meanings of caliph, verse, word, Ummah, and path on the paradigmatic axis within the same semantic field. Discovering the semantic components of the word “Imam” uncovers the latent knowledge behind the verses and reveals the systemic thoughts of the Holy Quran.
    Keywords: The Right Imam, Semantic Field, Syntagmatic Axis, Paradigmatic Axis
  • Alireza Gholampoor*, Abdorahim Khalafmorad Page 73
    Some of the Holy Quran’s verses such as the verse 47 Surah Al-Anbiyaa are about the quality and way of measuring the deeds in the day of resurrection. Various questions have been asked about the way of calculating the deeds and the number of the people in the day of resurrection. The paper intends to propose the viewpoints of the Fariqain’s commentators and Quran researchers and also to compare their viewpoints on “means of weighing the deeds”, “the people whose deeds are calculated and weighed”, and “the reason of weighing the deeds by God”. Measuring the deeds in the day of resurrection is inevitable and the good deeds are measured. Assigning plenty of justice-based criteria, God will make a precise divine calculation to pursuit justice and to yield rewards to the righteous people. The criteria being mentioned in the narrations imply the meaning of the weight of the good deeds’ reward and the value of the good deeds’ effects which have rightly been judged and fairly been calculated with committing injustice to nobody. Also, the unbelievers’ deeds will not be weighed because of being worthless and insignificant.
    Keywords: Verse 47 Surah Al Anbiyaa, Evaluation of Deeds, Weighing of Deeds, Means of Weighing
  • Ghorbanali Karimzadeh Gharamaleki* Page 87
    One of the fundamental issues within the theology system is evilness. This issue has been concerned by Muslim thinkers who have adopted different approaches. The intra-religious strategy is an important approach in this regard. Evilness in the Holy Quran has been focused on from different aspects. Evilness and attributing it to God is among the problems which have been pointed to in the Quran verses especially in the verses 78-79 Surah An-Nissa. Stating the verse “Say (unto them): All is from Allah”, the Holy Quran attributes all good and evil deeds to the only source which is God and by stating “and whatever of ill befalleth thee it is from thyself” it implies that human factors and features are somehow involved in realization of evilness. This problem has brought about the apparent paradox of the holy verse. To provide a response for this paradox, commentators have proposed some solutions. In this study, it is initially dealt with mentioning and criticizing four commentary strategies and then, Allameh Tabatabaie’s solution based on nothingness viewpoint of evilness is mentioned in that he evaluates it as a successful response.
    Keywords: Verses 78, 79, Goods, Evils, Good, Evil, Nothingness of Evil
  • Mohammadreza Zamiri*, Moammadhasan Zamani, Alireza Heydari Page 101
    The personality and tradition of the prophet, as messenger of Islam, have always captured the attention of scholars. Orientalists have also been concerned about this issue by maintaining different motivations. The main purposes of the Evangelical Christian Orientalists have included fighting against the true religion of Islam as well as denying the Prophet’s mission which have been always on the agenda of church leaders. They have made attempts to deny the Prophet’s mission by determining forged teachers for him and arbitrary commentary of the holy Quran. This paper aims at discussing and analyzing some reasons proposed to deny the Prophet’s mission and also based on the intra-religious evidences and valid outer-religious reasons it states that these skepticisms have been due to their incorrect presuppositions. In addition, this group of orientalists, in many cases, has distorted the historical realities and has discussed the Quran verses contrary to the commentary regulations.
    Keywords: Quranic Skepticisms, Orientalist's Skepticism, Quran, Torah, the Bible
  • Hosein Mozafari*, Razieh Mozafari Page 123
    Some verses of the Quran have mentioned the effective factors and strategies to achieve wishes. Using a descriptive method with a documentary analysis type, the paper aims at investigating these factors and strategies. The verse 24 Surah An-Najm entails that human would not fulfill his wishes through mere willingness but fulfillment of wishes demands enjoying the factors some of which could be explored through inferring the divine verses and some others based on the features of illustrating redemption following the concepts such as “Fouz” and “Fallah” and their derivations. Confirming and explicating the efficient wishes and stating various examples of them in the form of prayers of the divine prophets, the holy Quran also presents the strategies to achieve these wishes which include: faith, trust, patients, attempt, piety, abstinence and obedience to God and Prophet.
    Keywords: The Verse 24 Surah An, Najm, Wish, Strategies of Achievement